kol uyuşması kalp krizi / Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kol Uyuşması Kalp Krizi

kol uyuşması kalp krizi

Sol kol uyuşması belirtileri: Sol kol uyuşması neden olur, kalp krizi belirtisi mi?

Sol koldaki uyuşmaların nedenleri sinir sıkışması ve boyun fıtığına bağlı sinir hasarlanmasıdır. Görülen ağrı çok şiddetli olmayabilir; medikal yardım alma ihtiyacı hissettirmeyebilir. Muayene esnasında hastalar huzursuz ve solgun olurlar, cilt yüzeyi soğuktur ve oksijen eksikliği sebebiyle dudak kenarlarında mavimsi renk tonu görülebilir. Peki Sol kol uyuşması neden olur, belirtileri nelerdir? Sol kol uyuşması tedavisi nasıl olur?

SOL KOL UYUŞMASI NEDEN OLUR?

Boyun kısmında başlayan ve kola doğru giden sinirler ağrı ve uyuşmanın nedeni olabilir. Eğer boyunda, omurgadan çıkan kısımda bir sorun varsa sinir de etkilenebilir ve belirtileri el ya da kol kısmında görülebilir. Muayene esnasında doktor el kısmında hangi parmakların etkilendiğine bakar. Çünkü hangi sinirin problemli olduğuna oradan öğrenir.

Bu tür rahatsızlıkların çok yaygın görülen nedeni boyunda görülen dejeneratif eklem rahatsızlığıdır. En çok 5. ve 6. omurlarda dejeneratif değişimler görülür. Sonucunda ise elin baş parmağında, işaret parmağında, orta parmağında; omuzun, kolun ve ön kolun dış bölgelerinde uyuşmalar meydana gelebilir.

Çamaşır, bulaşık, örgü, klavye kullanımı gibi işlerde yani elimiz fazla kullandığımız işlerde el bileğinde ağrı olur ve bu durum genellikle kadınlarda görülür. Sol kolda çok sık görülen diğer bir sinir sıkışması çeşidi de elimizin son iki parmağı, yüzük ver serçe parmakların hissini sağlayan sinirin dirsek kısmında sıkışmasıdır. Sağ elini kullananlarda genellikle sol kolda sinir sıkışması görülür. Bu da dirseği çok sık dayama sonucu görülür. Kola gelen sinirlerin omuzda sıkışması ya da hasarlanması kolda farklı yerlerde uyuşma, karıncalanma olarak kendini hissettirir.

Çok sık görülen diğer bir neden ise boyun fıtıklarıdır. Boyundan çıkan sinirler kol bölgesine dağılır. Orta boyun kısmı fıtıklarında kolda uyuşma, karıncalanma ya da güçsüzlük şeklinde şikayetler görülebilir. Boyun fıtığına bağlı olarak gelişen kol uyuşmasında boyun hareketleri uyuşma şikayetlerini artırır. Boynun sol kısmındaki fıtıklar sol kolda şikayetlere neden olabilir. Bazı durumlarda sol kolun kanlanmasına neden olan ana damarın omuz kısmında sıkışması sonucunda kolda uyuşma ve karıncalanma hissedilebilir. Çok nadir görülen sağ beyindeki tümör, damarsal bozukluklar ve düşük kana bağlı her tür zarar hastalık sol kol ve bacakta karıncalanma ve beraberinde güçsüzlüğe neden olur.

Sol kol uyuşmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Omurilik kanal daralması
  • Bel fıtığı, beyin ve omurilik tümörleri
  • Beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları
  • Beyin enfeksiyonları
  • Şeker hastalığı
  • Kanser metastazları
  • Bacak kırılması
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Psikolojik nedenler
  • Vitamin eksikliği
  • Dolaşım bozuklukları
  • Migren ve romatizma hastalıkları
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmaktan dolayı oluşan ağrılar
  • Uyuşma çeşitleri

SOL KOL UYUŞMASI NASIL GEÇER?

Vücutta uyuşma hissiyatı sinir hücrelerinin aşırı bir şekilde uyarılması ya da hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi genellikle; el, ayak, bacak, kol ve vücudun diğer bölümlerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğu değil ne kadar şiddetli olduğu büyük önem taşır. Uyuşan bölgede o bölge yokmuş gibi bir his yaratır. Sol kol uyuşması ve karıncalanması olarak hissedilebilir. Yanıcı ağrılarla rahatsızlık hissi veren uyuşma beyin kısmında gerçekleştiğinde vücudun sağ veya sol kısmında uyuşma meydana gelir. El ve ayaklarda meydana gelen uyuşmalar ağrı ve yanma olarak kendini gösterir.

Sol kol uyuşması tedavisinde doktorunuz, uyuşukluğun sebebini bulmak için belirtileriniz ile ilgili detaylı bilgiye ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla tedaviye başlamadan önce sebebini doğrulamak için farklı testler gerekebilir.

SOL KOL UYUŞMASI BELİRTİLERİ

Boyun, sol kol, el ve parmaklarda ağrı, karıncalanma ve uyuşmalar meydana gelebilir. Böyle şikayetleriniz varsa ihmal etmeden nöroloji polikliniklerine başvurmalısınız. Hastalığın nedeni bulunduktan sonra bu nedene yönelik medikal tedavi, fizik tedavi ya da cerrahi müdahele ile tedavi edilir.

Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar, Kaç Litre? Günde Ne Kadar Su İçilmeli, Günlük Su İhtiyacı Nasıl Hesaplanır? Günlük kalsiyum ihtiyacı ne kadar, kaç mg? Günde ne kadar kalsiyum alınmalı?

Kalp damarlarındaki bozulmanın habercisi g&#;ğ&#;s ağrısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Kargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp damar hastalığının en sık karşılaşılan kalp hastalığı olduğunu ve zamanında önlem alınmazsa kalp krizine ve ölüme kadar gidecek bir sürece neden olabildiğini söyledi.

Erken tanıyla yapılan yaşam tarzı değişiklikleri ve tedavi uygulamalarının hastalığın ilerlemesini ve oluşturduğu olumsuz sonuçları önemli oranda önlediğini dile getiren Kargın, kalbin devamlı kan pompalama işlevi görerek vücudun kan ihtiyacını düzenlendiğini aktararak, kalp damar yapısına ilişkin bilgi verdi.

Kargın, kalp damarlarının sağlam yapısının bozulmasının "ateroskleroz" olarak tanımlandığı kolesterol ve birçok moleküler birleşim sonucu oluştuğunu, bunun kalp damar yapısının bozulmasının en önemli aşaması olduğunu belirterek, 30'lu yaşlardan itibaren başlayan bu sürecin 10 yıllar içinde kalp damarlarının sağlam yapısının belirgin derecede bozulmasına ve kalp kan akımının bozulmasına neden olduğunu aktardı.

Kalp damar hastalığı kalp yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor

Bu durumun kalp fonksiyonlarının bozulmasına sebep olarak, kalp yetersizliğine kadar ilerleyebileceğine işaret eden Kargın, şu bilgileri verdi:

"Kalp damarlarımızın sağlam yapısının bozulmasının en sık belirtisi göğüs ağrısıdır. Daha az sıklıkla da nefes darlığı, sol kolda uyuşma veya mide ağrısı gibi görülmektedir. Kalp damar hastalığındaki en tehlikeli durum ise ani kalp krizine neden olmasıdır. Kalp krizi erken tedavi edilmez ise kalp kaslarında kalıcı hasar bırakabilmektedir. Kalp krizindeki en üzücü diğer bir nokta ise kalp damar hastalarının yarısı hastalığını ancak bu şekilde öğreniyor olmasıdır.

Kalp damarlarının sağlam yapısındaki bozulma sıklıkla damarda daralma şeklinde olup, nadiren damarda genişleme şeklinde de olabilmektedir. Kalp damarlarının sağlam yapısının bozulmasına neden olan sebepler ise sigara kullanımı, şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, spor yapmama, alkol tüketimi, stresli yaşam, şişmanlık gibi sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır."

En önemli unsurlardan biri kalp damarlarına zarar verecek durumlardan kaçınmak

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Kargın, kalp damar hastalığının tedavisine ilişkin de bilgi vererek, bunları yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavi uygulamaları, perkütan koroner girişim (stent uygulamaları), açık kalp ameliyatı olarak sıraladı.

Bu hastalar için çok önemli unsurlardan birinin de ise kalp damarlarına zarar veren durumlardan sakınarak, bu açıdan faydalı aktiviteleri günlük yaşamlarına uygulamaları olduğunu dile getiren Kargın, şöyle devam etti:

"Kalp damar hastalığı gelişme riski yüksek veya hastalığın geliştiği kişilerin öncelikle yapması gereken günlük davranışlardır. Bu davranışlar hastalığın oluşmasını önlerken, hastalık gelişenlerde de sorunun zarar verici etkilerini azaltmaktadır. Bu uygulamada en önemli nokta hastalık gelişmeden önlem alınmasıdır. Bu da değiştirilebilir kalp damar bozucu risk faktörlerinden kurtulmak ve bu risk faktörlerinin tedavi edilmesi ile sağlanır. Bu kapsamda sigara kullanılıyorsa bırakmak, düzenli fiziksel egzersiz yapmak, haftada gün en az 30 dakikalık hafif tempoda yürümek veya koşmak, sağlıklı beslenmek, tuz tüketimini azaltmak, aşırı kilo almaktan kaçınmak, alkol tüketmemek önemli unsurlardır."

Doç. Dr. Kargın, yaşam tarzı değişikliğiyle ilaç tedavi uygulamalarının bir bütün halinde uygulandığını belirterek, kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü, ritim düzenleyici, damar genişletici, göğüs ağrısını giderici ve kalp damar koruyucu ilaçların hastalığın durumuna göre ayarlandığını, hastalığın ciddiyeti ve uygulanan ilave tedavilere (stent /by-pass) göre 1, 3 ya 6 ay ila 1 yıl gibi aralıklarla kişinin düzenli takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Sağ Kol Neden Uyuşur?

 

Kol uyuşması halkta yaygınlaşmış ve riskli durum olarak bilinmektedir. Aslında organ fark etmeksizin her bölgedeki uyuşmalar risklidir. Çünkü sağlıklı bir vücutta bu tür uyuşmalar hissedilmez. Uyuşmaların sebebi, organa yeterli kan gitmemesinden dolayı yeterince beslenme ve gaz değişiminin olmamasıdır. 

Sol Kol Uyuşması Neden Risklidir?

Sol kol, kalbe kan taşıyan bölgedir. Haliyle bu bölgede meydana gelen bir aksaklık, kalpte bir problem olduğunun göstergesi olabilir. Özellikle kalp krizleri incelendiğinde, hepsinin ortak yönünün sol kol uyuşması olduğunu görmek, tabii ki tesadüf değildir. Ancak unutulmamalıdır ki, her sol kol uyuşması da kalp krizi habercisi değildir. Ancak sebebi ne olursa olsun, mutlaka araştırılmalı ve tedavisi yapılmalıdır. 

Sağ Kol Neden Uyuşur?

Sağ kol, kalp ile doğrudan temas halinde değildir. Haliyle sağ kol uyuşması kalp krizini akla getirmez. 

Uzuv uyuşması; o bölgeye yeteri kadar kan gitmemesinden kaynaklanır. Sağ kol uyuşması ise, pek çok hastalığın habercisi olabilir.

Sinir sıkışması, yeterli ve dengeli beslenmeme, karpal tünel sendromu, inme, şeker hastalığı, iskemik atak; sağ kol uyuşması sebeplerindendir.

Uyuşma hangi uzuvda olursa olsun ihmal edilmemeli ve mutlaka sebebi araştırılmalıdır. Vücut doğru dinlendiğinde, verdiği mesajlar doğru anlaşıldığında pek çok hastalığın tespiti erken dönemde yapılabilir ve tedbirleri alınabilir. Uyuşma da bu mesajlardan biridir. Vücuttaki kan dolaşımının tehlikede olduğunun bilgisini verir. 

Kol Uyuşması Nasıl Giderilir?

Kol uyuşmasının en çok sebebi damar tıkanıklığıdır. Damar tıkanıklığının sebebi ise; kalitesiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz yaşam tarzıdır. 

Yani sebze ağırlıklı; düzenli beslenme sağlanır, düzenli spor yapılır, sağlıklı kiloya ulaşılır ve kötü alışkanlıklar terk edilirse kol uyuşmaları da dahil olmak üzere pek çok hastalık iyileştirilebilir. Ancak tabii ki ileri derecede olan ve mutlaka tedavi gerektiren durumlarda ihmal edilmemeli ve ihtiyaç duyulan tedavi alınmalıdır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Horlama ve Uyku Apnesi Nedir, Nasıl Önüne Geçilir?Polinöropati Nedir? Polinöropati Belirtileri,Tanı ve Tedavisi ile Türleri Nelerdir?Kadınlarda Over Kanseri Tanısı ve Tedavisi ÖnemlidirBesin Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?Asit Hastalığı ve BelirtileriMenopoz Neden Osteoporozu Getirir?Molloskum Kontagiozum Hastalığı ve Tedavi ŞekliNefrotik Sendrom Nedir? Nefrotik Sendrom Belirtileri, Risk Faktörleri ve TedavisiNeden Şizofreni Olur?Akciğer Veremi Nedir? Verem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?Dikkat Çekme Hastalığı (Konversiyon Bozukluğu) Nedir?HIV Testi ve AİDS Belirtileri İle İlgili Önemli Bilgilendirme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir