trabzon ilçeleri / Trabzon İlçeleri Haritası

Trabzon Ilçeleri

trabzon ilçeleri

Trabzon'un İlçeleri

Trabzon toplam nüfusu bin olan ve 18 ilçeden olan bir şehrimizdir. Şehzadeler Şehri olarak da bilinen Trabzon’da çok sayıda irili ufaklı ilçe ve köy bulunmaktadır. İlçelerinden 10 tanesi kıyı boyunda yer alırken 8 tanesi dağların arasındadır.

Trabzon’un en büyük ve kalabalık ilçesi binin üzerindeki nüfus ile Ortahisar, en küçük ilçesi 4 bin civarı nüfusla Dernekpazarı’dır. Daha önce Trabzon merkez ilçe konumundayken yılında alınan karar ile birlikte büyükşehir olmasına karar verilmesinin ardından bu özellik Ortahisar’a geçmiştir. 

Kıyı boyunda yer alan ilçeler batıdan doğuya doğru sırayla Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat, Ortahisar, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene ve Of ilçeleridir. İç kesimde kalanlar aynı sıralamayla Şalpazarı, Tonya, Düzköy, Maçka, Köprübaşı, Dernekpazarı, Hayrat ve Çaykara ilçeleridir.

Trabzon'da hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Trabzon oteller sayfasından konaklama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.


Of

Of, Trabzon’un en doğusunda yer alan 40 binin üzerinde nüfusu ile en kalabalık dördüncü ilçesidir. İsmi hakkında birçok bilgi olmakla birlikte net bir doğruluk yoktur. Of'un doğusunda Rize ve Hayrat ilçeleri, güneyinde Dernekpazarı ve batısında Sürmene bulunmaktadır. 

Milattan önce ’lü yıllarda yerleşimin var olduğu ilçede ilk yerleşimin Miletoslu denizciler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların işgali altına giren ilçeden yılında Çaykara, yılında Hayrat ve Dernekpazarı ayrılmıştır. 


Akçaabat

Akçaabat ilin en kalabalık ilçelerinden birisidir. Akçaabat binin üzerinde nüfusa sahip olan bölgede ilk yerleşimin milattan önce olduğu tahmin edilmektedir. Şehrin bundan önce adının çınar ağacı anlamına gelen Platana olduğu söylenmektedir. Bir dönem bölge halkı bu ağaca tapmıştır.

Türkler ilk olarak yüzyılda Selçuklular Dönemi’nde şehre gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Trabzon seferi sırasında burayı da fethetmiştir. yılında ilçe teşkilatı kurulan Akçaabat’ın tanınmasında en önemli etken lezzeti damaklarda olan köftesidir. 

Trabzon'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Trabzon'un gezilecek yerleri yazısına uğramayı unutmayın.


Çaykara

Trabzon’un güneydoğusunda bulunan ilçelerinden birisidir. Çaykara 16 binin üzerinde nüfusa sahip olan ilçede tarih boyunca birçok medeniyet yaşamıştır. Persler, Romalılar, Bizans ve Peçenek hakimiyetinin ardından yılında Osmanlı yönetimine girmiştir.

Bölgenin İslamlaşmasını hızlandırmak için birçok şeyh ve alperen buraya yerleştirilmiştir. Rus işgali sırasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçenin Sultan Murat Yaylası’nda bir şehitlik bulunmaktadır. Trabzon’un en çok turist çeken noktası olan Uzungöl burada bulunmaktadır. İl merkezine 76 kilometre uzaklıkta bir vadi arasında yer almaktadır. ’li yıllardan itibaren iş imkanının az olmasından dolayı yoğun göç yaşanmıştır. 


Şalpazarı

Trabzon’un batısında, Giresun sınırında yer alan ilçelerden birisidir. Kuzeyinde Beşikdüzü, doğusunda Tonya ilçesi bulunmaktadır. 12 bine yakın nüfusu olan ilçe yılında çıkarılan karar ile ilçe statüsünü kazanmıştır. 

Trabzon’un ünlü şalının ilk olarak burada yapılmasından dolayı bu ismi almıştır. İlçenin eski tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte şehirdeki ilk Türklerin, Osmanlı’dan önce buraya geldiği tahmin edilmektedir. İlçede ekonomik durum tarımsal faaliyetler çiftçilik ilk sıralarda yer almaktadır. 

Trabzon'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Trabzon gezi rehberini okumayı unutmayın.


Maçka

Trabzon’un yüz ölçümü ile en büyük ilçelerinin başında gelmektedir. Maçka denizden uzak olan ilçe nüfusu 25 binin üzerindedir. Denizden ortalama yüksekliği metre olan ilçenin etrafı Ladin ormanları ile kaplıdır. Doğrusunda Yomra, kuzeyinde Ortahisar, Akçaabat ve batısında Tonya ile Düzköy ilçeleri bulunmaktadır. Güneyinde Gümüşhane bulunmaktadır. Zigana geçidi burada yer almaktadır.

Sümela ve Altındere Vadisi Milli Parkı bu ilçe sınırlarında yer almaktadır. Tarihi İpek Yolu’nun üzerinedir. Aynı zamanda birçok yayla ve dağa ev sahipliği yapmaktadır. Bunların arasında öne çıkan İskobel Yaylası’dır. 

Romalılar, Persler, Komnenoslar, Türk Beylikleri ve son olarak da Osmanlı Devleti buraya hakim olmuştur. Maçka, kelime anlamı olarak cevizlik anlamına gelmektedir. Burada çok sayıda ceviz ağacının olmasından dolayı bu isim kullanılmıştır.  


Sürmene

Bıçakları ile ünlü olan şehir aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Anadolu topraklarında yılında ilk ticaret odası burada kurulmuştur. Sürmene 27 binin üzerinde nüfusa sahip ilçenin batısında Araklı, doğusunda Of ve güneyinde Köprübaşı ilçeleri bulunmaktadır. 

Trabzon sahillerinde doğal bir limanı bulunmayan ender noktalardan birisidir. Dağlar burada diğer noktalara göre denize daha dik uzanmaktadır. İlçe etrafında yoğun yağışlar nedeniyle birçok ırmak ve dere denize ulaşmaktadır.

Trabzon'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Trabzon spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Yomra

Yomra, Trabzon’un merkez ilçesi Ortahisar’ın doğusunda yer almaktadır. Yomra batıda Ortahisar, doğuda Arsin ve güneyde Maçka ile çevrili bir ilçedir. 40 bine yakın bir nüfusa sahiptir. Son yıllarda yabancı turistlerin en çok uğradıkları noktaların başında gelmektedir. 

Milattan önce yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Sayısız medeniyetin hakim olduğu bölgede Osmanlı ve Selçuklulardan öncede Türk toplulukları yaşamıştır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen ilk Türk toplulukların yaşadıkları noktalardan birisidir. 

İl merkezinde 10 kilometre uzaklıkta yer alan ilçede beş ve dört yıldızlı otellerin yanında birçok tarihi eser ve tesis bulunmaktadır. 


Araklı

Araklı, il merkezinin doğusunda yer alan ilçelerden birisidir. Karadeniz kıyısından Gümüşhane sınırına kadar uzanmaktadır. Karadere havzasında kurulu olan ilçenin tarihinin ’lü yıllara uzandığı tahmin edilmektedir.

Şehirde birçok yapı ve kale kalıntısı mevcuttur. 50 bine yakın nüfusa sahip olan ilçenin doğusunda Sürmene, batısında Arsin ilçeleri bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı zamanında bir dönem Rus İşgali altında kalmış olsa da bu esirlik 22 ay sürmüş ve yılında tekrar kontrol sağlanmıştır. 


Tonya

Trabzon’un batısında kalan ilçelerden birisidir. İlçe sınırları doğusunda Maçka ve Düzköy, batısında Şalpazarı, güneyinde Gümüşhane ve kuzeyinde Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçeleri bulunmaktadır. Ortalama nüfusu 15 bin civarındadır.

Engebeli bir araziye sahip olan Tonya, Trabzon’un sahil olmayan ilçelerinden birisidir. Yapılan araştırmada şehrin 13 veya yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. yılında alınan karar ile ilçe olmuştur. Adını bir Rum Padişahının kızından almaktadır.  


Vakfıkebir

Trabzon il merkezinin batısında yer alan Vakfıkebir 30 bine yakın nüfusa sahiptir. İlçenin tarihteki adı Fol ve Büyük Liman olarak kullanılmıştır. Fol bölgeden akan bir derenin adıyken, Büyük liman adını sınırları içerisindeki doğal limandan almıştır. 

İlçe şuanki ismini dönemin hükümdarı Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’dan almıştır. Bunun nedeni denizde fırtınaya yakalanan sultanın kurtulması halinde ayak basacağı ilk toprağı Allah’a bırakmayı söylemesinden dolayı olmuştur. Bu isim yüzyıllardır kullanılmasına rağmen diğerleri de halk arasında kullanılmaya devam etmektedir. 


Ortahisar

Trabzon’un meclis tarafından yılında alınan karar ile birlikte büyükşehir olmasının ardından Ortahisar merkez ilçe olarak belirlenmiştir. binin üzerinde nüfusu ile hem Trabzon’un hem de ülkemizin en kalabalık ilçelerinden birisi olma özelliğine sahiptir.

Ortahisar’a ulaşmak için kara yolunu veya havayolu kullanılmaktadır. Doğusunda Yomra, batısında Akçaabat ve güneyinde Maçka ilçeleri bulunmaktadır. Merkezdeki ilk yerleşimlerin 4 bin yıllık tarihi olduğu tahmin edilmektedir. Trabzon Kalesi, Boztepe ve Cephanelik gibi noktaların yanında çok sayıda kilise de şehir merkezinde bulunmaktadır.

Ortahisar aynı zamanda harika lezzetlerin yer aldığı çok sayıda lokantaya da ev sahipliği yapmaktadır. İlçede konaklayacaklar için beş yıldızlı oteller bulunmaktadır. 

Trabzon'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Trabzon lüks oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Beşikdüzü

Trabzon’un en batısında yer alan ilçe Giresun sınırında yer almaktadır. Şehirde ilk yerleşimin milattan sonra 1. yüzyılda olduğu tahmin edilmektedir. Bir liman şehri olarak kullanılan ilçe günümüzde 20 binin üzerinde nüfusa sahiptir. 

Türkler ilk olarak 13 ve yüzyılda buraya gelmiştir. O günden bugüne yaylacılık faaliyetleri devam etmektedir. İlçe merkezine yakın noktalarda Sis Dağı, Kadırga ve Erikbeli yaylaları bulunmaktadır. Halkın büyük bir kısmı yaz aylarını bu yaylalarda geçirmeyi tercih etmektedir. 


Çarşıbaşı

Trabzon merkezin 30 kilometre batısında yer alan Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Akçaabat ilçe sınırları arasında yer almaktadır. 16 bine yakın bir nüfusu bulunan ilçe Trabzon’un en küçük ilçelerinden birisidir. 

Çarşıbaşı’na ilk olarak yerleşimin kimler tarafından yapıldığı bilinmese de İskitlerin kalıntıları bölgede bulunmuştur. Eski adının  İskefiye olması da bu tezi güçlendirmektedir.

Trabzon’a hakim olan tüm medeniyetler burayı da yönetmişlerdir. Sultan Mahmut Dönemi’nde bölgeyi koruması için bir topçu tabyası yaptırılmıştır. yılına kadar Vakfıkebir’e bağlı olan ilçe bu tarihte alınan karar ile ilçe olmasına karar verilmiştir. 


Arsin

Doğusunda Araklı, batısında Yomra ilçelerinin bulunduğu Arsin, 40 bine yakın nüfusa sahiptir. Osmanlı hâkimiyetine Trabzon’un fethedilmesi ile geçen ilçe yılında resmi olarak teşkilatlanmıştır. 

Arsin’in ilk yerleşim noktaları Orta Çağ Dönemi’nde kurulmuştur. Günümüze kadar Trabzon’a hakim olan tüm medeniyetler ilçeye de sahip olmuşlardır. Rus işgaline uğrayan ilçelerden birisidir. Dağların denize paralel uzanmasından dolayı ilçe merkezi hafif meyilli bir araziye sahiptir. 


Düzköy

Trabzon’un en küçük ilçelerinden birisidir. Batısında Tonya, kuzeyinde Vakfıkebir ve Akçaabat, güneyinde Maçka yer almaktadır. Eski ismi “Haçka”’dır. yılında Bucak, yılında Akçaabat’a bağlı bir belediye ve yılında ilçe olmuştur. 

İçerisinde 4 farklı belediye teşkilatı ve 6 köy bulunmaktadır. Toplam nüfusu 15 bin civarındadır. Dünyanın en uzun mağaralarından birisi ve Trabzon’un en ilgi çeken doğal noktalarından olan Çal Köy Mağarası burada yer almaktadır. Son 30 yılda ilçede iş imkanlarının sınırlı olmasından dolayı göç vermektedir.  


Dernekpazarı

Dernekpazarı hem nüfusu hem de yüzölçümü ile Trabzon’a bağlı en küçük ilçedir. Uzun süre köy, ardından bucak olan ilçe günümüzde belediyeye kavuşmuştur. İlçenin ortalama nüfusu 4 bin civarındadır. İlçe tarihi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 

Birçok söylenti bulunmakla birlikte bunların herhangi bir tanesi doğrulanamamıştır. Doğusunda Hayrat, batısında Köprübaşı, kuzeyinde Of, güneyinde Çaykara ilçeleri bulunmaktadır. Bölge halkı geçimini tarım ve hayvancılık yaparak kazanmaktadır. 


Hayrat

Trabzon’un doğusunda yer alan ve uzun yıllar boyunca Of’a bağlı olan bir ilçedir. Doğusunda Rize bulunurken, batısında Of, Dernekpazarı ve Çaykara yer almaktadır. İlçe nüfusu son yıllarda verdiği göçler nedeniyle 10 bin civarındadır. Tarihi kaynaklarda burada Amazon kadınların yaşadığı ve tarihinin milattan önce ’li yıllara kadar uzadığı bilinmektedir. Heredot, bunlardan bahseden tarihçi olarak dikkat çekmektedir. 

Çok engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilçenin temel geçim kaynağı çay üreticiliği olarak öne çıkmaktadır. Çok az olsa da ormancılık ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Fındık tarlalarında bulunduğu ilçede Çaykur’a ait bir fabrika bulunmaktadır. İlçe nüfusu ’lı yıllardan itibaren büyük bir düşüş yaşamıştır. 


Köprübaşı

Köprübaşı, Trabzon doğusunda yer alan denize kıyısı olmayan ilçelerinden birisidir. Ortalama nüfusu 6 bin civarındadır. Toplam 8 mahallesi bulunmaktadır. Batısında Sürmene, doğusunda Of, Dernekpazarı ve Çaykara ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin güney cephesinde Bayburt bulunmaktadır. 

İlçede yaşayan insanların büyük kısmının geçim kaynağı hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerdir. Şehirde yaşayan neredeyse tüm aileler bu faaliyetlere dahil olmaktadır. Çok az olmakla birlikte bölgede ağaç oymacılığı ve beşik yapımı da öne çıkmaktadır.

Ekonomik ilerlemenin mümkün olmadığı ilçe bu nedenle sürekli göç vermektedir. yılında birçok köyün birleşmesi ile belde olmuş, yılında alınan karar ile ilçe teşkilatı kurulmuştur. 


Trabzon ile İlçeleri Arasındaki Uzaklıklar


Trabzon Ilceleri Haritası

İlİlçeMesafe
TrabzonAKÇAABAT17 km.
TrabzonARAKLI29 km.
TrabzonARSÄ°N17 km.
TrabzonBEŞİKDÜZÜ52 km.
TrabzonÇARŞIBAŞI39 km.
TrabzonÇAYKARA75 km.
TrabzonDERNEKPAZARI67 km.
TrabzonDÜZKÖY41 km.
TrabzonHAYRAT64 km.
TrabzonKÖPRÜBAŞI49 km.
TrabzonMAÇKA26 km.
TrabzonMERKEZ0 km.
TrabzonOF50 km.
TrabzonŞALPAZARI69 km.
TrabzonSÃœRMENE36 km.
TrabzonTONYA68 km.
TrabzonVAKFIKEBÄ°R48 km.
TrabzonYOMRA11 km.

Trabzon İlçeleri ile Bucak Belde Uzaklıkları

İlçeAdiBucak Beldeİlçe Merkezine Uzaklıkİl Merkezine Uzaklık
AKÇAABATDERECİK12 Km.19 km
ARAKLIÇANKAYA (Dağbaşı)30 Km.59 km
ÇAYKARAUZUNGÖL20 Km.93 km
MAÇKAESİROĞLU11 Km.15 km
MERKEZÇAĞLAYAN11 Km.11 km
SÜRMENEKÜÇÜKDERE19 Km.45 km

Trabzon ile Komşu İller Arasındaki Mesafeler

NerdenNereyeMesafe
TrabzonBayburt km
TrabzonGiresun km
TrabzonGümüşhane km
TrabzonRize75 km

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır