şeker pancarı hangi bölgede / Şeker pancarı - Habitat gereksinimleri - Ekim - Danışmanlık- KWS SAAT SE & Co. KGaA

Şeker Pancarı Hangi Bölgede

şeker pancarı hangi bölgede

kaynağı değiştir]

Büyük İskender'in amirallerinden NearchosİskenderinHindistan seferine eşlik ettiğinden beri Avrupalılar şekeri biliyordu.[6][7] MS 1. yüzyılda Yunan hekim Dioscorides Pedanius eseri De Materia Medica'da şekerin tıbbi kullanımından bahsetti.[8]Yaşlı Plinus 1. yy Roma'sında yazmış olduğu doğa Tarihinde şekeri şöyle tanımlıyordu: "Şeker Arabistan'da da üretilir ancak Hint şekeri daha iyidir. Kamışın içinde sakız gibi beyaz olan bir tür bal vardır ve dişler arasında ezilerek fındık büyüklüğünde topaklar haline gelir. Şeker sadece tıbbi amaçlar için kullanılır.[9]Haçlılar, "tatlı tuz" dedikleri şeker kervanlarıyla Kutsal Topraklarda karşılaştılar ve şekeri Avrupa'ya geri getirdiler. yüzyılın başlarında, Venedik Sur yakınlarındaki bazı köyleri satın aldı ve Avrupa'ya ihraç edilmek üzere şeker üretim mülkleri kurdu. Daha önce mevcut olan tek tatlandırıcı olan balın kullanımını destekledi. Haçlı kronikçisi Surlu William yüzyılın sonlarında yazdığı eserinde, şekeri "insanlığın kullanımı ve sağlığı için çok gerekli" olarak nitelendirdi. yüzyılda Venedik, Avrupa'nın başlıca şeker rafine ve dağıtım merkeziydi.

Üretim[değiştir

T&#;rkiye Şeker Pancarı &#;retim Haritası: Şeker Pancarı En &#;ok Hangi İllerde (B&#;lgelerde) Yetişir?

Ülkemizde tüketilen gübrelerin yüzde 10'u şeker pancarının tarımında, toplam tüketiminin yüzde 20'si pancar üreticileri tarafından kullanılır. Ülkemizde iklim farklılıkları sebebiyle her bölgede şeker pancarı belirli yerlerde yapılmaktadır.

Türkiye Tütün Üretim Haritası(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: seafoodplus.info

Türkiye Tütün Üretim Haritası 2(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: seafoodplus.info


Şeker Pancarı Üretimi Hangi Bölgelerde Yetişir?

Bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesinde, toprakların fiziki yapısı ve ekolojik dengenin iyileşmesinde şeker pancarı üretimi katkı sağlamaktadır. Şeker pancarı alternatif tarıma göre buğdaya göre 20 kat, ayçiçeğine göre ise 5 kat daha fazla istihdam oluşturmaktadır. Bu nedenle şeker pancarının üretimi oldukça önemlidir. Şeker pancarı ülkemizde Batı bölgesi, Orta Anadolu bölgesi ve doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Fakat şeker pancarı üretiminde kök veriminin en yüksek olduğu bölge batı bölgesidir.

Batı Bölgesinde Şeker Pancarı Üretimi

Nem ve yağışın bol olduğu yerlerde genellikle sulanmadan üretimi yapılmaktadır. Suyun az olduğu kurak bölgelerde ise sulama yapılarak üretilmektedir. Susurluk, Balıkesir, Adapazarı, Çarşamba şeker fabrikaları üretim bölgeleridir. Ayrıca Amasya Şeker Fabrikasının da bazı bölgelerini içine almaktadır. Şeker oranı düşük, kök verimi ise yüksektir. Ülkemiz toplamda şeker pancarı üretiminin yüzde 10 ile 15 arasında kaplamaktadır.

Geçit ve Orta Anadolu Bölgesinde Şeker Pancarı Üretimi

Bu bölge şeker pancarının üretimi için oldukça ideal sayılmaktadır. Burada kuraklıktan dolayı genellikle sulama yöntemi ile üretim yapılmaktadır. Kök verimi batı bölgesi kadar verimli değildir. Fakat buna rağmen şeker oranı kalitesi yüksektir.

Doğu Anadolu Bölgesinde Şeker Pancarı Üretimi

Doğu Anadolu'da üretim bölgeleri Kars, Erzurum, Erzincan, Elazığ ve Malatya bölgelerini içine almaktadır. Burada da kuraklık sebebiyle sulama yapılarak üretimi tamamlanır. Vejetasyon süresi kısa olmasına bağlı olarak köklerin verimi düşüktür. Fakat şeker oranı orta ve yüksektir. Buralarda şeker pancarı üretiminin belirli bir nedeni bulunmaktadır. Bunun nedeni özellikle hayvancılıktır. Hayvancılığın gelişmesi ve korunması sebebiyle bölgede istihdamın sağlanması amacı bulunmaktadır. Bu bölgede verimi oldukça düşük ve kampanya süresi kısa üretimler yapılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir