peugeot 206 debriyaj teli ayarı / Valeo Peugeot () Benzinli Debriyaj Seti () Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Peugeot 206 Debriyaj Teli Ayarı

peugeot 206 debriyaj teli ayarı

Valeo Peugeot () Benzinli Debriyaj Seti ()

Valeo Peugeot () Benzinli Debriyaj Seti ()

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Debriyaj Setleri kategorisinde

en çok satılan 7. ürün

Satıcı : fixyedekparca

Peşin Fiyatına 3 Taksit!

Koleksiyona Ekle

15 saat 4 dakika içinde sipariş verirsen en geç yarın kargoda!

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün fixyedekparca tarafından gönderilecektir.
  • PEUGEOT BENZİNLİ DEBRİYAJ SETİ (VALEO) ÜRÜN İÇERİĞİ: DEBRİYAJ BALATASI DEBRİYAJ BASKISI DEBRİYAJ BİLYASI monash.pw VALEO ÜRÜNÜDÜR.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Valeo Peugeot () Benzinli Debriyaj Seti ()

  • PEUGEOT BENZİNLİ DEBRİYAJ SETİ (VALEO) ÜRÜN İÇERİĞİ: DEBRİYAJ BALATASI DEBRİYAJ BASKISI DEBRİYAJ BİLYASI monash.pw VALEO ÜRÜNÜDÜR.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Debriyaj, manuel ve otomatik arabaları birbirinden ayıran en temel özellikler arasında yer alır. Çünkü manuel araçlarda debriyaj sistemi yer alırken otomatik vites araçlarda bu sistem bulunmaz. Ayrıca seyir halindeki araçların durabilmesi için fren sistemi yeterli gelmez. Çünkü frene basıldığında motor duruyorken araç durmaz. Tam anlamıyla durmak için debriyaj pedalına basıp tekerlek ve motor bağlantısını kesmeniz, ardından vitesi boşa almanız gerekir. Bu yazımızda debriyaj sisteminin bütün inceliklerine değinerek &#;debriyaj nedir ve ne işe yarar?&#; gibi pek çok sorunun cevabını bulacağız.

Debriyaj Nedir?

debriyaj nedir?

Zaman zaman kavrama ismiyle de anılan debriyaj sistemi oldukça önemli bir araç bileşenidir. Çünkü bu sistem sayesinde vites değiştirmek için motorun durması gerekmez. Debriyaj bu noktada arabanın stop etmeden çalışmasına yardımcı olur. Peki, debriyaj ne işe yarar? Aracın problemsiz hareket etmesine yarayan debriyaj, ivmelenmenin kaynağı olmasının yanında vites kutusu ve motor arasındaki bağlantıyı kesip vites değişimini olanaklı kılar. Bu sistemin temelinde motorun ortaya çıkardığı itiş gücünden elde edilen verim yer alır. Debriyaj sayesinde vites geçişlerini sürücü duruma göre gerçekleştirebilir.

Debriyaj Sisteminin Parçaları

Sistem, birbirine entegre pek çok önemli parçadan oluşur. Volan, debriyaj baskısı, debriyaj balatası ve debriyaj rulmanı sistem parçalarından bazılarıdır. Örneğin motora entegre olan volan, motordan aldığı hareketi vites kutusuna iletmekle görevlidir. Debriyaj rulmanıysa debriyaja basılma esnasında hareketi ileten ya da kesen parça olmanın yanında aracı boşa almak için görevlendirilir. Diğer debriyaj parçalarını ise gelin detaylı olarak inceleyelim.

Debriyaj bilyası; ayırma silindiri, baskı plakası, balata, bilya ve debriyaj çatalından oluşur. Görevi ise vites geçişlerinde motor ve şanzımanı birbirinden ayırmaktır. Debriyaja basıldığında parça volana yaklaşarak debriyaj baskısını içeriye doğru itip serbest bırakır. Bu ayrım sayesinde vites geçişleri kolaylaşır. Fakat debriyaj bilyası arızalandığında araç birtakım belirtiler vermeye başlar ve verimli çalışmaz. Bu arızalardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

Debriyaj pedalındaki titreşimler: Vites değişimi esnasında debriyaja basıldığında birtakım titremeler yaşanıyorsa arıza söz konusudur. Bunun sebebi ise bilya ve baskı plakasının düzgün şekilde hizalanmamasıdır. Debriyaj bilyası görevini doğru yapamadığı için aracın performansı düşerek pedalda titreşim yaşanır.

Vites geçişlerinde zorlanma: Vites geçişlerinde zorlanma varsa debriyaj görevini tam olarak yerine getiremez. Bu arızalanma rulmanları da etkileyerek daha büyük bir maddi yük ortaya çıkartır. Fakat vites geçişlerinde yaşanan tek zorlanmanın sebebi bu değildir. Aracın başka bir parçasında da arıza yaşanıyor olabilir. Bu yüzden bütün belirtileri incelemek gerekir.

Debriyaj sistemindeki sesler: En yaygın belirtiler arasında yer alan bu madde, debriyaj pedalına basıldığında rahatsız edici bir sesin ortaya çıkmasıyla kendini belli eder. Fakat bu seslerin nasıl duyulduğu önemlidir. Ses; tıkırtı, uğultu, gıcırtı ya da hırıltı şeklinde mi geliyor? Bu ayrımı yapabilmek ve tamir işlemini gerçekleştirmek için alanında yetkili personele danışın.

debriyaj

Debriyaj balatası, debriyajın en temel elemanlarından biridir. Manuel vitesli araçların yanında otomatikleştirilmiş şanzımanlarda ve çift debriyajlı şanzımanlarda da bulunur. Aracın güç aktarım sistemlerini motora bağlayan parçalarla birlikte çalışarak gücün kullanıcı isteğine göre şanzımana iletilmesini sağlar. Fakat aracın kilometresi arttıkça debriyaj balatasında incelme yaşanır. Bu incelme sonucunda baskı balatanın yenilenmesi gerekir.

Baskı Balata Neden Biter?

Baskı balata daha çok sürüş esnasında yapılan hatalardan dolayı bitse de aracın eskimesi sonucunda da arızalanır. Örnek olarak uygun olmayan vites kalkışları, yokuşlarda yarım debriyaj yapılması, gaz pedalını bırakmadan vites atılması, hatalı montaj yapılması ve uygun balatanın seçilmemesi verilebilir. Bunun yanında sürücülerin merak ettiği soru arasında &#;debriyaj balatasının inceldiğini nasıl anlarım?&#; sorunu yer alır. Fakat sanılanın aksine debriyaj balatasının inceldiğini anlamak oldukça kolaydır. En temel göstergeler arasında ilk kalkış anında hissedilen aşırı titreme yer alır. Peki diğer göstergeler nelerdir? Maddeler halinde sıralayalım:

  • Dişlilerden sürtünme sesi gelmesi
  • Yakıt tüketiminde artış görülmesi
  • Vites geçişlerinde sertleşme olması
  • Debriyajın daha yukarıdan kavranmaya başlaması
  • Araç performansında ve motor gücünde düşüş olması
  • Aracın yüklü olduğu durumlarda zor hareket etmeye başlaması
  • Yoğun dur-kalk sırasında ve yokuş yukarı kalkışlarda kötü koku yapması
  • Debriyaj Teli 

Genel olarak debriyaj sistemi, hidrolik ve manuel olmak üzere ayrılır. Hidrolik sisteme sahip yapıda pedaldaki kuvvet, hidrolik sıvısı ile iletir. Fakat manuel yapıya sahipse kuvvet, bu tel yoluyla iletilir. Debriyaj teli daha çok eski arabalarda bulunurken koruyucu kılıflı çelik bir örgü olarak karşımıza çıkar. Debriyaj pedalı ve motor bölmesi dahil olmak üzere tel, debriyajdaki çatala değin uzanır. Bu çatala uygulanan basınç sonrasında debriyaj ayrılır ve vites değişikliği sağlanır. Tel sayesinde debriyajın ömrü biraz daha uzar. Fakat pedala bastığınızda debriyaj pedalının daha erken devreye girdiğini görüyorsanız tel deforme olmuş olabilir. Aracın kullanım şartlarına ve yaşına göre debriyaj teli arızalanabilir. Bu arızalar arasında debriyaj telinin kopması, pedalın sertleşmesi ya da tel ayarının bozulması yer alır.  Bu sebeple debriyaj telinin ayarlanması gerekir. Peki, debriyaj teli nasıl ayarlanır? Debriyaj teli ayarlaması bazı teknik detaylar içerdiği için alanında uzman yetkilinin yapmasında fayda vardır. Fakat merak edenler için debriyaj teli ayarının nasıl yapıldığını anlatalım:

  • Çatala giden debriyaj teli bağlantısını bulunur ve tel serbest bırakılır.
  • Debriyajı kavramak adına debriyaj pedalının (daha yükseğe veya daha aşağıya gelmesine bağlı olarak) bir somununu sıkın ya da gevşetin.
Debriyaj Teli Değişimi 

Debriyaj teli hasar aldığında değiştirilmesi gerekir. Telin değişmesi gerektireni gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtileri ise sizler için sıralayalım:

  • Telin fiziksel görünümünde kırılma ya da aşınma fark edilmesi
  • Debriyaj pedalında az veya çok direnç meydana gelmesi
  • Vites değişim esnasında zorlanılması
  • Vites değişimlerinde ses duyulması
  • Hiçbir oynama yapılmamasına rağmen vites değişikliği olması

Bahsettiğimiz belirtileri aracınızda fark ederseniz debriyaj teli değişimi yapmanızda fayda vardır. Debriyaj teli değişimini ise anlatım. Debriyaj teli, klips ya da braketten ayrılarak güvenlik duvarından motor bölmesine çekilir. Ardından yeni tel, güvenlik duvarından itilerek debriyaj pedalına monte edilir. Bu sayede debriyaj tel ayarı yapılır.

debriyaj

Araçların bir kısmında, debriyaj bilyasına iletilen kuvvet için bir bağlantı sistemi yer alır. Fakat yeni nesil araçlarda bu görevi ana silindiri kapsayan debriyaj hidrolik sistemi üstlenir. Bir aracın ömrü boyunca dayanabilecek debriyaj ana silindirinin görevi, debriyaj pedalına basmanın mekanik kuvvetini debriyajı çalıştırmak için kullanan hidrolik kuvvete dönüştürmektir. Eğer debriyaj ana silindiri olması gerektiği gibi çalışmıyorsa araç sürüşü zorlaşır. Bu yüzden değiştirilmesi önemlidir. Debriyaj ana silindirinin değiştirilmesi gerektiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler; vites geçişlerinde zorlanma yaşanması, debriyaj yağının az veya kirli olması ve debriyaj pedalından gıcırtılı bir ses gelmesi olarak karşımıza çıkar.

Debriyaj Ana Silindiri Nasıl Değiştirilir?

Aracın ön takımları arasında yer alan debriyaj ana silindirini değiştirmek için kaputu kaldırıp silindir sıvısının durumuna ve çalışmasına göz atılır. Ana silindir, debriyaj yağından ayrılarak araçtan çıkartılır. Ardından yeni ana silindir monte edilerek sıvı hattı yerleştirilir. Ardından hazne, taze yağ ile doldurularak debriyaj sistemindeki hava boşaltılır. Son olarak yetkili teknisyen, yol testi yaparak işlemi bitirir. Bu bilgilere ek olarak kırık baskı balata da aynı sorunları göstereceği için kontrol edilmelidir.

Uzun Ömürlü Debriyaj Sistemi 

Debriyaj kullanırken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle kazaların önüne geçebilmek için debriyaj bakımı ihtimal edilmemelidir. Bakımı yapılmış bir debriyaj daha sorunsuz ve sessiz bir sürüş sağladığı için konforlu sürüşün önü açar. Bununla beraber bakıma gitme süresini kısaltmak adına birtakım çalışmalar yapabilirsiniz. Bu duruma birkaç örnek vererek açıklayalım:

  • Sert kalkışlardan uzak durun.
  • Rampa kalkışlarında dikkatli olun.
  • Yokuşlarda yarım debriyaj ile kalkış yapmamaya dikkat edin.
  • Aracınızı tamamen durdurmadan geri vites ve ileri vites arasında geçiş yapmayın.

Debriyaj Pedalı Kullanımı ve Sorunları

Büşra Dilara Karababa

Merhaba, otomobillerin hobi olarak görülmesinin yanında tasarımını, teknik detaylarını ve sanatsal yönlerini ele alarak sizlere anlatmaktan mutluluk duyuyorum. Keyifli okumalar dilerim.

Debriyaj Arızaları - Kavrama Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Belirtileri Nedenleri Çözümleri

Kavramada Kaçırma Nasıl Anlaşılır? (Debriyaj Kaçırma Belirtileri)

Sanayide; kavrama,  baskı balata, debriyaj aynı anlamda kullanılmaktadır.

*Özellikle yokuşlarda araç dururken kaldırmaya çalışıldığında araç kalkışta zorlanıyorsa, yani motor dönüyor fakat araç ilerlemiyorsa, kavrama kaçırıyordur. Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında,  hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.



*Kavramanın kaçırdığını anlamak için sürücüler tarafından basit bir test de yapılabilir (baskı-balata testi). Araç duruyorken el freni çekilir, araç yüksek bir vitese takılır (), bu durumda bir miktar motor devri arttırılarak, ayak debriyajdan yavaşça çekilir, araç kaldırılmaya çalışılır. Eğer debriyaj çekilirken motor devri düşüyor ve araç stop etme eğilimine giriyor ve stop ediyorsa, kavrama (baskı-balata) sağlamdır. Eğer ayak debriyajdan çekilirken motor devri pek düşmüyor, araç stop etme eğilimi göstermiyorsa, baskı balata kaçırıyor demektir.

*Araç viteste ( Viteste) yokuş yukarı çıkarken aniden gaz verildiğinde, motor devri yükseliyor (araç bağırıyor) fakat hız artmıyorsa, kavrama kaçırıyordur.



*Debriyaj pedalı çok yukarıda kavramaya başladığında, kavramanın kaçırma eğilimi artmış demektir.

 (Debriyaj bilyası, baskı plakası, kavrama diski - balata)

Baskı Balata (Kavrama) Kaçırmasının Sebepleri Nelerdir?

*Kavramanın (debriyajın) kaçırmasının en büyük sebebi,  debriyaj balatasının çok aşınmış veya bitmiş olmasıdır. Balata değiştirilerek sorun çözülmektedir, bu değişimde genellikle balatayla birlikte, balatayı volana bastıran baskı (baskı diski) de set olarak değiştirilmektedir.

*Debriyaj balatası yağlanmıştır, bu durumda balata değiştirilmelidir. Yağlanmanın sebebi araştırılmalıdır; şanzımandan ve volan tarafından (krank keçesinden) yağ geliyor olabilir.

*Debriyaj pedalı boşluk ayarı yanlış yapılmıştır ve bozulmuştur, bu durumda sürücü debriyaj pedalına basmamasına rağmen, sanki basıyormuş gibi; debriyaj bilyası, baskı plakasındaki ayırma parmaklarına baskı yapar, bu durumda balatayı volana iten kuvvet azalmış olur ve kavrama kısmen ayrılmış olur. Yani balata volanla birlikte dönmesi gerekirken, düşük baskı sebebiyle volanın üzerinde kayarak-sürtünerek çalışır, bu debriyajın kaçırması demektir. Bu durumda balata aşırı ısınır, aşınır hatta yanar. Değiştirilmesi gerekir.



*Baskı plakası, baskı yayları aşınmış olabilir, baskı parmakları eğilmiş-kırılmış olabilir. Bu durumda baskı-balata set olarak değiştirilmelidir.

(Not: Baskı balata değişiminde mutlaka volan yüzeyi kontrol edilmelidir, çizikler, eğiklikler (bombe) varsa taşlamaya gönderilmelidir. Çatlak-kırık vb olması durumunda volan da değiştirilmelidir. Bozuk yüzeyli volan, en kısa sürede tekrar debriyaj arızasına sebep olur)

*Debriyaj pedalı serbestçe çalışmıyordur, pedalın mekanik bağlantısında tutukluk vardır, geri getirme yayları çıkmış-kopmuş-eskimiş olabilir. Pedalın serbestçe çalışmasını sağlayan ve bağlantı elemanların kullanılan plastik-kauçuk burçlar da kontrol edilmeli, kırık-bozuksa değiştirilmeli, kurumuş-yağsız kalmışsa, gres veya SAE 10 numara yağ ile yağlanmalıdır. Pedalın tutukluk yapıp serbest çalışmaması durumunda pedal tam olarak serbest (yukarı) pozisyona gelemez ve yine kısmi debriyaj halinde kaçırma meydana gelecek, balata aşınacaktır. Debriyaj telli veya hidrolik kontrollü debriyaj olması fark etmez.



*Motor bağlantı kulaklarında kopma-gevşeme olması durumunda da kavrama kaçırabilir. Motor kulakları (takozları), motoru aracın gövdesine bağlayan kauçuk ve cıvatalı parçalardır. Bu parçaların bozulması motorun pozisyonunu değiştirir, motor(volan) ve kavrama tam olarak merkezlenmiş halde yani bir eksen üzerinde çalışır. Bozuk-kopan  motor kulakları sebebiyle, motorun konumu kayarsa debriyaj kaçırır. (Bakınız: Vites Kutusu-şanzıman Arızaları) 

Debriyaj Balatasının Aşındığı Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda detaylı olarak anlatıldığı gibi, balata aşındığında (incelik çok az kaldığında) debriyaj kaçıracaktır. Aynı zamanda debriyaj kaçırdığında da balata daha çabuk aşınacaktır.

debriyaj bilyası baskı plakası kavrama diski

Debriyaj Balatasının Çabuk Aşınmasının Sebepleri Nelerdir?

*Sürücünün ayağını sürekli debriyaj pedalının üzerinde bekletmesi, kavramanın kaçırmasına ve bunun sonucu balatanın çabuk aşınmasına sebep olacaktır.

*Aracın sürekli dur &#; kalklı kullanılması, sürekli şehir içinde kullanılması.

*Aracın sürekli agresif-sportif kullanılması, sık sık hızlanma ve fren yapılması.

*Çok sık ve sert biçimde vites değiştirilmesi.

*Aracın patinaj yaptırılarak kaldırılması, yokuşlarda aracı kaldırırken uzun süreli debriyaj yapılması, aracı hafif yokuşta debriyajda (yarım kavrama pozisyonunda) bekletmek.

*Volan yüzeyinin pürüzlü, çatlaklı veya çapaklı olması. Balata sürtünürken aşınmayı arttıracaktır.



*Balatalı diskin (kavrama diskinin) çarpık olması, baskı plakasının çarpık olması.

*Baskı plakasındaki baskı yaylarının zayıflamış olması. Bu durumda balatayı volana yeterince kuvveti bastıramayacak ve balata kaçıracak-sıyıracaktır, bunun sonucunda balata çabuk aşınır.

*Pedal bağlantılarının sağlam ve düzgün olmaması, pedal boşluk ayarının bozuk olması.

Debriyajdan Ses Geliyor - Kapma Yapıyor  (Baskı Balatadan Ses Gelmesi ve Aniden Kavraması)

*Debriyaj pedalı çubuk bağlantılarında tutukluk olup olması, debriyajın aniden kavrama yapmasına sebep olabilir. Bağlantı çubukları, burçlar, teller, yaylar kontrol edilmeli.

* Motor kulaklarında boşluk veya kırık olması (motor ve şanzımanın hizasının-ekseninin bozulması). Şanzıman ve motor bağlantısında, kavramanın tam olarak merkezlenerek takılması (merkezleme malafası veya klavuz mil ile) ve şanzımanın bağlantısının düzgün yapılması şarttır. Aksi halde ses ve kapma yapabilir.

* Debriyaj balatasının greslenmiş olması, balata yüzeyinin camlaşmış olması, kavrama diskinin (balataların üzerine perçinliği olduğu) yastık diskinin eğilmiş olması, balataların yastık disk üzerinde gevşemiş-boşluk yapması (perçinlerin kopması); debriyajın aniden kavrama &#; kapma yapmasına veya ses yapmasına sebep olabilir. Değiştirilmesi gerekir.



*Kavrama diskinin (balatalı diskin) göbeği frezelidir ve yine frezeli olan şanzıman giriş mili (priz direk mili) üzerinde, debriyaj pedalına basılıp-bırakılınca, ileri-geri hareket eder, böylece volana bastırılır (kavraşma) veya ayrılır (debriyaj). Yani balatalı disk (kavrama diski), vites kutusu giriş mili üzerindeki frezeli kısımda serbestçe ileri-geri hareket edebilmelidir. Eğer bu kısım yağsız kalmışsa veya bir sıkışma olmuşsa, hareket kısıtlanır veya tutukluk yapar, bu da debriyajın tutukluk yapmasına, kalkışlarda aracın aniden ileri atlama yapmasına sebep olur.

(Hidrolik Kumandalı Debriyaj-Kavrama Sistemi (Debriyaj Teli Yok))


Debriyaj Ayırmıyor - Araç Vitese Zor Geçiyor - Vitese Geçerken Ses Yapıyor

Bir aracın debriyajının tam ayırıp ayırmadığını anlamak için, aracın vitesini boşa alın ve rölanti devrini devir saatinden okuyun, daha sonra debriyaja basarak aracı 1. Vitese alın, ve bu haldeyken rölanti devrinin düşüp düşmediğine &#; dalgalanma yapıp yapmadığına bakın. Eğer araç viteste ve debriyaja basılıyken devir düşüyorsa, debriyaj-kavrama tam ayırmıyor demektir.

Bir araçta vites geçişlerinde (tüm viteslerde) zorluk yaşanıyor ve ses geliyorsa, bunun sebepleri;

-şanzıman yağı bitmiş-bozulmuştur.

-debriyaj tam ayırmıyordur.

-debriyaj bilyası bozuktur.



Eğer sadece belirli viteslere zor geçiyorsa ( veya gibi), diğer viteslere rahat geçiyorsa, bu durumda aracın debriyajında bir sorun yoktur, ilgili vitesin senkromeçlerinde arıza vardır, senkromeçin değişmesi gerekir.

Debriyajın ayırmama sebepleri nelerdir?

*Debriyaj pedal boşluk ayarı bozuktur, boşluk çok fazladır,

*Hidrolik kontrollü debriyaj varsa (debriyaj teli yok), debriyaj hidrolik sistemi hava yapmıştır, havasının alınması gerekir. Hidrolik borularda yağ kaçağı olabilir. Hidrolik yağ deposunda yağ bitmiş olabilir. (bazı araçlarda fren hidrolik deposu ve debriyaj hidrolik deposu ortak tek bir kutudur)

*Hidrolik debriyajlı (debriyaj teli yok) araçlarda, bir merkez silindir (pedalın yakınında) ve bir de ayrıma çatalını hareket ettiren ayrıma silindiri (aşağıda şanzıman-motor bağlantısında) vardır, bu silindirlerden biri arızalı olabilir. Bazı araçlardaysa, ayırma silindiri yerine, hidrolik debriyaj bilyası kullanılır, bunlarda ayrıma çatalı yoktur, debriyaja basınca hidrolik silindirli debriyaj bilyası direkt baskı parmaklarını içeri bastırır ve kavramayı ayırır, bu parça da arızalanmış olabilir.



*Baskı plakasındaki ayrıma parmakları (diyafram yaylar) bozulmuş-kırılmış olabilir.

*Baskı plakası eğilmiş olabilir veya kavrama diski (balata) gevşemiş olabilir.

*Yine kavrama diskinin frezeli göbeği, priz direk milinin frezeli kısmı üzerinde tutukluk yapıyor (rahat kayamıyor) olabilir, bunun sebebi yağsız kalması veya frezeli yüzeylerin bozulmuş-eğilmiş-kırılmış olması olabilir. Yağsız kalmışsa yağlanır. Frezeli mil veya göbek, hangisinin frezeleri bozulmuşsa değiştirilmesi gerekir.

*Motor bağlantı kulağının kopması-çıkması.

Debriyajdan (Kavramadan) Ses Geliyor - (Debriyaj Bilyası Arızası)

Debriyaj sisteminden ses gelmesi durumunda ilk önce bakılması gereken nokta, sesin tam olarak hangi pozisyonda geldiğidir. Vites boştayken mi? Vitesteyken ve debriyaja basılıyken mi? Vitesteyken debriyaja basılmamışken mi? Tam olarak debriyaja basarken veya bırakırken mi ses geliyor? Bu sorulara göre cevaplar değişecektir.

Kavramadan gelen seslerin sebepleri şöyledir:

*Yolda giderken ses geliyor ve vites değiştirmek için debriyaj pedalına basınca ses kesiliyorsa; bu ses şanzımandan geliyordur, kavrama-debriyaj sisteminde bir sorun yoktur.

*Araç çalışmıyorken, debriyaj pedalına basıp bırakırken ses geliyorsa, bu ses pedalın mekanik bağlantılarından geliyordur, baskı-balatadan değil. Pedal bağlantılarındaki eğilmeleri, burçlardaki yağsız kalmaları, burçların sağlamlığını kontrol edin, gereken yerleri yağlayın.

*Araç çalışırken - yolda giderken, debriyaja basıldığında ses geliyorsa (ötme sesi gibi), debriyaj bilyası (debriyaj rulmanı) bozulmuştur. Debriyaj bilyası söküldüğünde, elle çevrildiğinde pürüzsüz ve sessizce dönebilmeli, böyle olmuyorsa yağlanmalı, yine de düzelmezse değiştirilmesi gerekir.

*Araç viteste, debriyaja basılı değil, yolda giderken baskı balatadan ses geliyorsa; kavrama diski frezeli göbeği veya frezeli priz direk milinin frezeli kısımları aşınmış olabilir. Aşınan parça değiştirilir.

*Kavrama diski (balatalı disk) üzerinde bulunan damper yayları kırılmış olabilir, kavrama diski değiştirilmelidir.

*Motor &#; şanzıman eksen kaçıklığı olması, motor kulaklarının kopması gevşemesi.

*Araç viteste, durur pozisyonda ve debriyaj pedalına basılıyken bir ötme sesi geliyorsa bu ses; priz direk milinin ucunun, volanın göbeğindeki yatağından geliyor olabilir. Volanın merkezindeki bu yatak yağsız kalmışsa yağlanır, burç bozulmuşsa burç değiştirilir.

Debriyaj Bilyası Neden Bozulur?

Debriyaj bilyasının en yaygın arıza sebebi, yağsız kalması ve aşınması veya ayağın debriyaj pedalının üstünde bekletilmesi sebebiyle ayırma yaylarına sürtmesi ve aşınmasıdır. Debriyaj bilyası arızalanırsa, pedala basınca ötme sesi yapar.

Debriyaj Pedalı Sertleşiyor (Debriyaj Pedalı Çok Sert)

Debriyaj pedalı sertleşip, basmak için normalden daha fazla kuvvet gerekiyorsa, sistemde bir sorun var demektir.

*Debriyaj pedalı bir yere takılıyor, sürtüyor olabilir,

*Debriyaj pedalı geri getirme yayları ayarsız-bozuk, plastik-kauçuk burçları bozulmuş, yağsız kalmış olabilir.

*Debriyaj pedalı teli paslanmış-sıkışmış-tutukluk yapıyor olabilir. Debriyaj teli değiştirilmelidir.

Hidrolik kontrollü debriyaj sistemlerinde, debriyaj teli yoktur. Hidrolik hortum ve silindirler vardır ve bu pedalın çalışması çok yumuşaktır. Hidrolik kumandalı debriyajda pedal sertleşmesi oluyorsa, hidrolik silindirlerde (ana silindir veya itici silindir) bulunan pistonlar sıkışmış olabilir.



Debriyaj Pedalı Titriyor (Debriyaj Pedalı Neden Titrer)

Debriyaj pedalına hafifçe basıldığında çok az bir titreşim hissedilmesi normaldir. Fakat titreşim fazlaysa bir arıza olduğu anlamına gelir. Arıza durumunda debriyajda titreme olayı klasik debriyaj telli araçlarda hissedilir, hidrolik kumandalı debriyaj olan araçlarda pedal titremesi olamaz, çünkü baskı-balatayla pedal arasında mekanik bir bağlantı yoktur, hidrolik basınçla kumanda edilir.

Debriyaj pedalı titreşiminin sebepleri şunlardır:

*Motor ve şanzıman aynı eksende değildir; motor kulakları kırılmış gevşemiş olabilir, şanzıman motor bağlantı civataları gevşemiş olabilir, baskı balata toplanırken merkezleme yapılmadan toplanmış olabilir. Eksen kaçıklığı giderilmelidir.

*Volanın yerine düzgün takıldığı, eğik-bükük-çizik olmadığı kontrol edilmeli. Volan yalpa yapmadan dönüyor olmalıdır. Aksi halde pedalda titreşim olur.

*Kavrama diski (balatalı disk) ve/veya baskı plakası çarpık olabilir.

*Baskı plakasındaki ayırma parmaklarının ayarsız olması, eğik olması, kırık veya çatlak olması gibi durumlar titreşimlere sebep olur.

(Bkz: Debriyaj-Kavrama Sistemi) (Bkz: Vites Kutusu-şanzıman Arızaları) (Bkz: Tüm Oto Arızaları)

Yine Gündemdeyiz">
2 ay öncesinde debriyaj pedalına basınca kırt kırt biçiminde sanki bir demirin sürtmesi gibi bir ses oluyordu.
Herhangi bir uygulama olmadan bu sesi bir iki sefer daha yapıp kesmişti. Dün bu ses tekrarladı aracın kavramasında bir sıkıntı olmuyor.
Gayet normal vites gecişi oluyor. Günlük kullanımımda debriyaj yukarıda kavrıyor ve viteslerde bazı geçişlerde sarsıntı olabiliyordu.

Debriyaj pedalının hareketini sağlayan aksamları kontol ettim bir sıkıntı göremedim.

Daha ustaya gösterme fırsatımda olmadı. Bu sorunla karşılaşanımız oldumu? çözümleriniz için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Debriyaj telinin motor tarafının ucunda plastik bir parça var, belki ondan kaynaklanıyor olabilir. Yada pedal yayının takıldığı yerde aşınma varsa gerildikçe sürtünerek ses yapıyor olabilir.
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

ben 5 gün önce karşılastım o sırada yanımda tamirci arkadaşım vardı tespit ettik debriyaj telinin ön koruma saCLARININ ORADAN motora cıkan kısımda debriyaj telinin içinden gectigi körüklü boru var o yerinden oynuyor ve kırt kırt diye ses yaparak arasıra telin takılmasına ve debriyaj pedalının basılı kalmasına sebep oluyor arızaya daha müdahale edemedim oraya sadece cırtla ufak bir mudahale yaptık müsait olunca ilgilenecegiz sende bu kısıma bir bakarsan belki oradandır bir kişi pedala basıp bıraksın sende oraya bak oynama varsa kesin odur

- - - Updated - - -

geçmiş olsun
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Debriyaj telinin motor tarafının ucunda plastik bir parça var, belki ondan kaynaklanıyor olabilir. Yada pedal yayının takıldığı yerde aşınma varsa gerildikçe sürtünerek ses yapıyor olabilir.
Anladım Engin abi siyah bir plastik parça demiri ileri geri çekiyor. Bu mekanizmayı kontrol ederim. Teşekkürler.
Saolasın Ersin Abim. Sende benezerinin yaşamıştın abi o konuyu aradım aradım acaba böyle bir ses varmıydı diyerekten konuyu bulamadım.
ben 5 gün önce karşılastım o sırada yanımda tamirci arkadaşım vardı tespit ettik debriyaj telinin ön koruma saCLARININ ORADAN motora cıkan kısımda debriyaj telinin içinden gectigi körüklü boru var o yerinden oynuyor ve kırt kırt diye ses yaparak arasıra telin takılmasına ve debriyaj pedalının basılı kalmasına sebep oluyor arızaya daha müdahale edemedim oraya sadece cırtla ufak bir mudahale yaptık müsait olunca ilgilenecegiz sende bu kısıma bir bakarsan belki oradandır bir kişi pedala basıp bıraksın sende oraya bak oynama varsa kesin odur


- - - Updated - - -


geçmiş olsun
Anladım abi. Körüklü boruyu görmüştüm bisiklet freni tarzı andırıyor. Bu parçanında boşluğunu kontrol ederim. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Sorunun şuan büyük gözükmemesi sevindirci eve gidince ilk bu noktaları kontrol ederim.
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Büyük bişey yoktur. Debriyaj telini komple değiştirirsin en fazla. Belki pedal kısmında aşınmada olabilir. Kafana takacak bişey yok ama ihmalde etme. Debriyaj teli koparsa yolda kalırsın.
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Büyük bişey yoktur. Debriyaj telini komple değiştirirsin en fazla. Belki pedal kısmında aşınmada olabilir. Kafana takacak bişey yok ama ihmalde etme. Debriyaj teli koparsa yolda kalırsın.
Haklısın abi bir kendim bakayım birde sağlamasını ustada da yaparım.
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Soruna nasıl bir çözüm bulundu paylaşır mısınız :)
Cevap: Debriyaj Pedalı Problemi

Çözümünü daha öncede tecrübesini yaşayan dostlarımın dediği gibi debriyaj telinin deforme olması ile alakalıymış :) Çıkan parçada telin üzerinde bir yay var ve bu işlevini yitirmiş ip gibi olması gerekirken akardyonu bükersiniz ya o hale gelmiş ve buda sağ sola takılmasına sebep oluyor sürtünme sesiyle birlikte titremeyi hissediyorduk.. Parça ve işçiliği pahalı değildi. Aynı sorunu yaşıyorsanız geçmiş olsun, ihmale gelecek bir parça değil :).
bendede debriyaj ile ilgili sorun var yolda giderken tam vites atıcam debriyaja basıyorum taaak die bi ses gelio sonra pedal boşa düşüyor bırakıyorum tekrar basıyorum düzeliyor anlamadım gitti ya :RpS_unsure:
Teşekkür ederim o zaman bir debriyaj teli değişiklik islemi xicin sanayi yolu göründü bana :)
Debriyaj telini değiştirme imkanı yoksa kullanım süresini biraz daha arttırmak için, teli motor tarafından (şanzumandan) kurtarıp, içine makine yağı veya sprey yağlayıcı bir malzeme sıkabilirsiniz. Bu işlemi yaparken, teli mümkün olduğu kadar yukarı kaldırılması gerekiyor, hatta teli yaladıktan sonra şanzumana takılan kısmında tutarak teli dışarıda çalıştırıp öyle takarsanız daha yumuşak olur. Bu telin bozulmasına en büyük etken talin ucundaki körük toz lastiğidir, bu işlemi yaparken onu açıp, yağlama yapıldıktan sonra kapatmalı. Genellikle toz lastiği bozulduktan sonra tel de kısa sürede bozulur. kolay gelsin.
Debriyaj telini değiştirme imkanı yoksa kullanım süresini biraz daha arttırmak için, teli motor tarafından (şanzumandan) kurtarıp, içine makine yağı veya sprey yağlayıcı bir malzeme sıkabilirsiniz. Bu işlemi yaparken, teli mümkün olduğu kadar yukarı kaldırılması gerekiyor, hatta teli yaladıktan sonra şanzumana takılan kısmında tutarak teli dışarıda çalıştırıp öyle takarsanız daha yumuşak olur. Bu telin bozulmasına en büyük etken talin ucundaki körük toz lastiğidir, bu işlemi yaparken onu açıp, yağlama yapıldıktan sonra kapatmalı. Genellikle toz lastiği bozulduktan sonra tel de kısa sürede bozulur. kolay gelsin.
yağlama işlemini yaptırdım ama artık daha çok takılmaya başladı :RpS_sad: yarın teli değiştirceğim bir aksilik olmaz ise bakalım sorun çözülecek mı
Tel değişirse sorun çözülür çözülmezse baskı da sorun vardır, inş baskıda birşey yoktur, yoksa şanzuman indirilir baskı balata değişmek gerekir.
Aynı sorunla 1 hafta önce karşılaştım araç park halindeyken debriyaja bastım kırt kırt diye bir ses geldi ve daha sonra arabayı çalıştırdım vitese atmak için debriyaja bastığımda debriyaj takılı kaldı ve geri gelmedi elimle debriyajı çektim monash.pwe yokuştan aşağı peugeot servisine çok zor monash.pw bir arkadaşa da aynı sorun oldu yokuş çıkarken debriyaj bir anda yapışmış bir yere göstersen iyi monash.pwşık tl'lik bir masrafı oldu.
Uğurcan arkadasımızın aracında teldegisti sorun çözüldü. Yanlış hatırlamıyorsam dün satıldı
Aynı sorunla 1 hafta önce karşılaştım araç park halindeyken debriyaja bastım kırt kırt diye bir ses geldi ve daha sonra arabayı çalıştırdım vitese atmak için debriyaja bastığımda debriyaj takılı kaldı ve geri gelmedi elimle debriyajı çektim monash.pwe yokuştan aşağı peugeot servisine çok zor monash.pw bir arkadaşa da aynı sorun oldu yokuş çıkarken debriyaj bir anda yapışmış bir yere göstersen iyi monash.pwşık tl'lik bir masrafı oldu.
liralık ne gibi bir masraf olabilir.. Benimde başıma aynı durum gelmişti, ların debriyaj pedalının altındaki, çatal diye adlandırdığımız plastik mekanızması kırıldı, Çatal fiyatı 25 lira, işçilik 30 lira Toplamda 55 lira gibi bir rakama iş çözülmüştü.

Halat değişmiş olsa orjinal halatıda 50 lira gibi bir rakam olsa gerek..
Albayım hesap tutuyor, halat+çatal+işçilik her şeyi değişince olur.
Merhaba arkadaşlar . Acil yardım. Debriyajdan vitese tam atarken tık diye bi ses geliyor ve debriyaj Boşa çıkıyor. Bir defa pompalayınca düzeliyor ama biraz yol gittikten sonra yine aynı şeyi yapıyor baskı balata yeni Değişti 2 defadır götürüyorum yapamıyorlar sözde Yaptılar diye çıkarıyorum ama olmuyo yardım edin nedir sorun .

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır