freedos notebook nedir / FreeDOS Nedir? FreeDOS Laptop Alınır mı? - Technotoday

Freedos Notebook Nedir

freedos notebook nedir

FreeDos Nedir? Ne İşe Yarar?

Yeni bir bilgisayar almak istediğinizde hemen başlatıp kullanmak istersiniz. Bu tür bilgisayarlar işletim sistemi Windows, macOS ve Linux gibi lisanslı işletim sistemlerine sahiptir. Ancak zaten bir işletim sistemi lisansınız varsa, Windows ya da Linux yüklü bir bilgisayarın fiyatı size fazla gelebilir. Çünkü Windows ya da macOS işletim sistemi lisanları bilgisayarın fiyatını artıran unsurlardan biridir. Bu nedenle, üreticiler de işletim sistemi olmayan veya bilinen adıyla FreeDos işletim sistemine sahip yeni bilgisayarlar piyasaya sürüyor. Peki işletim sistemi FreeDos nedir? ne işe yarar? FreeDos laptop nedir? Gelin bu işletim sistemi hakkında merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.

FreeDos İşletim Sistemi Nedir?

FreeDOS, açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasının yanı sıra özellikle MS DOS için geliştirilmiştir ve MS DOS sistemi ile uyumluluğa sahiptir. 1994 yılında Microsoft şirketi tarafından icat edilen FreeDos’un en son sürüm ise yalnızca 2016 yılında yayınlanmıştır. Ücretsiz yazılımlardan oluşması önemli bir özelliktir ve diğer bir artısı ise MS-DOS yazılımları/sürücüleri ile uyumlu hale getirilmiştir. FreeDOS’un en önemli özelliği gömülü sistemlerde ve grafik arayüze ihtiyaç duymadan kullanılabilmesidir. Minimum sistem gereksinimleri ise Intel 386 işlemci ve en az 2 MB RAM ve 40 MB harici bellektir. Bu nedenle "FreeDos işlemci nedir?" sorusunun yanıtı ancak uyumlu modellerle verilebilir. Çünkü FreeDos bir işlemci değil, işletim sistemidir. Kısaca FreeDOS, kullanıcılara eksiksiz bir MS-DOS'tan ilham alan bir ortam sağlayan tamamen ücretsiz işletim sistemidir.

FreeDos İşletim Sistemi Ne işe Yarar?

FreeDOS, yalnızca MS DOS'un bir kopyası değildir, daha modern işletim sistemlerinin özelliklerini içerir. Bu özelliklerden öne çıkanlar ise şunlardır:

  • FreeCOM: Commandoregel Shell.
  • FDAPM: Bilgisayar kapatma, başlatma ve bekleme yanı uyku modu gibi güç kontrolleri.
  • CuteMouse: Mouse sürücüsü.
  • FDNPKG: Ağ balantıları ile ilgili paket sürücüler.
  • Grafik tabanlı uygulama desteği.
  • DOSLFN: Dosya adlarında Uzun DOS uzantılarını kullanma.
  • JEMM386 ve HIMEMX ile bellek yönetimi desteği.
  • FDSHIELD ve ClamAV ile antivirüs koruması.
  • Linux komut desteği.
  • FAT32 dosya formatını kullanma.
  • Sıkıştırma ve açma için Zip ve 7zip kullanımı.
  • Metin modunda web taraması için Dillo ve Arachne uyumluluğu.
  • Müzik çalmak için Mplayer ve OpenCP.
  • Floppy Bird, Sudoku, Freedom, Nethack ve Tetris gibi oyunlar.
  • Birden fazla ön yüklemeye izin verme.

Tüm bu özelliklere rağmen FreeDOS işletim sistemi biraz eskimiş olsa da resmi sitesinde belirtildiği gibi işletim sistemi bugün hala temel olarak hala kullanılmaktadır.

FreeDos ve Windows Farkı Nedir?

FreeDOS 1994 yılında oldukça popüler bir işletim sistemi olsa da Microsoft tarafından geliştirilen Windows günümüzde daha çok tercih edilen işletim sistemidir. FreeDos ilk piyasa sürüldüğü zamanlarda oldukça işlevseldi, ancak günümüz gereksinimlerine göre yetersiz kaldığı alanlar da mevcut. Özellikle son güncellemelere göre şekillenen yazılım ve oyunlar FreeDos ile çalışmıyor. Aynı zamanda tek görev çalıştırabildiği için tercih edilmiyor. Fakat FreeDos’un tercih edilme sebepleri de var ve hala pek çok kullanıcı için seçeneklerden biri. Her iki işletim sistemini karşılaştıracak olursak farklar şu şekilde belirtilebilir:

  • FreeDOS, temelde Disk İşletim Sistemi için ücretsiz bir uygulamasını sağlamak için yazılmıştır. PC-DOS ve MS-DOS gibi işlevlere sahip olmanın yanı sıra başlatma komutu (.com), toplu iş (.bat) ve çalıştırılabilir (.exe) program dosyalarını destekler. Grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ya da ağ desteği yoktur, aynı anda yalnızca tek bir kullanıcıyı destekleyebilir.
  • Windows ise PC ve MS-DOS komut satırından daha erişilebilir bir bilgisayar arabirimi sağlamak için bir mega şirket tarafından yazılmıştır. Ticari bir üründür, bir GUI, ağ içerir ve çoklu kullanıcı desteği sunar. Ayrıca birçok iş istasyonu ve sunucu sınıfı sistemde bulunabilir. Önceki DOS sürümlerini de içerir ve yeni geliştirilen uygulama/donanım ürünleri ile tam uyum sağlar.

FreeDos Bilgisayar Alınır mı?

FreeDOS aynı nitelikteki diğer sistemler arasında onu öne çıkaran özelliklere sahiptir, bu nedenle bugün hala dünya çapında bilinen üreticilerin bazı ekipmanlarında kullanılmaktadır. Örneğin Windows lisansı olmayan dizüstü bilgisayar üreticileri Linux, Ubuntu veya oldukça fazla kullanılan FreeDOS gibi ücretsiz işletim sistemi kullanır. Bu işletim sistemlerinin tercih edilmesindeki temel neden ise dizüstü bilgisayarı açtığınızda hemen kullanmaya başlayabilmenizi ve BIOS ayarlarına ulaşabilmenizi sağlamaktır.

Günümüzün dizüstü bilgisayarlarının çoğunda CD sürücüsü bile olmadığından, FreeDos artık USB kullanımına da izin verir. Bu nedenle "FreeDos bilgisayar nedir?" sorusunun yanıtı oldukça açıktır. FreeDos laptop, basit komutlar verebileceğiniz ve daha da önemlisi sahip olduğunuz lisanslı işletim sistemini yükleyebileceğiniz bir cihazdır. Bu nedenle FreeDos PC alınır mı? diye merak eden kullanıcılar da halihazırda işletim sistemine sahipse bu tür laptop ve PC modellerini tercih edebilir. Ancak Windows veya Linux gibi işletim sistemlerini FreeDos bilgisayara yüklemek için bilginiz yok ve bilgisayar size ulaşır ulaşmaz kullanmak istiyorsanız, FreeDOS seçeneği size göre olmayabilir. Bu durumda Windows yüklü ve lisanslı bir dizüstü bilgisayar seçmenizi tavsiye ederiz.

Siz de FreeDos işletim sistemine sahip ve uygun fiyatlı bir bilgisayara sahip olmak isterseniz Atom Bilişim'in sunduğu geniş laptop ve PC koleksiyonuna göz atabilir, dilerseniz kullanıma hazır güçlü ve yüksek performanslı diğer bilgisayarlar arasından da seçim yapabilirsiniz.

Freedos Nedir, Ne Anlama Gelir? Freedos Laptop Alınır Mı?

Haberin Devamı

Freedos terimi ile genel olarak bilgisayarın işletim sistemini öğrenmek istediğiniz zaman karşılaşırsınız. Freedos işletim sistemi ile satılan cihazları daha ucuza alabilmeniz de mümkündür. Freedos işletim sistemine sahip olduğunu gördüğünüz cihazlar aslında içerisinde hiç bir işletim sisteminin yüklü olmadığı bilgisayarlar olarak ifade edilebilirler.

Freedos Nedir, Ne Anlama Gelir?

Freedos kelimesi bir işletim sistemini ifade etmek için kullanılmaktadır. Genel olarak dizüstü bilgisayar alacağınız zaman karşılaştığınız freedos terimi, açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak ifade edilebilir. Bir bilgisayar almaya karar verdikten sonra öncelikli olarak özelliklerinin araştırılması gerekmektedir. Satın almadan önce araştırılan özelliklerinden birisi de hangi işletim sistemine sahip olduğunu öğrenmek olmaktadır. Eğer işletim sistemi kısmında freedos şeklinde bir kelime ile karşılaşırsanız aslında içerisinde herhangi bir işletim sisteminin yüklü olmadığı şeklinde de yorumlanabilir.

Haberin Devamı

Freedos işletim sistemine sahip olan cihazlar da herhangi bir işletim sistemi yüklü değildir. Satışı yapan firmanın işletim sistemi için ek bir ücret ödememesine bağlı olarak da fiyatlar daha uygun olmaktadır. Freedos işletim sistemine sahip bir bilgisayar aldığınız takdir de hiç bir işlem yapamazsınız. Bilgisayarı kullanabilmek için öncesinde içerisine bir işletim sistemi yüklemeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızın desteklediği bir işletim sistemini tercih ederek Windows 7, Windows 8, Windows 10' dan birisini yükleyebilirsiniz.

Freedos Laptop Alınır mı?

Freedos laptop fiyatları maliyetinin daha düşük olmasına bağlı olarak daha uygun olmaktadır. Uygun fiyatlı olarak satılmakta olan freedos laptop tercih edilme ihtimalini de yükseltmektedir. Freedos laptop almak isteyen kişiler genel olarak fiyat seçeneklerinin daha uygun olmasından kaynaklı olarak böyle bir araştırma yaparlar. Freedos laptop aslında diğer bilgisayarlardan çokta farklı değildir. Sadece içerisinde bir işletim sistemi bulunmamaktadır. Bilgisayarların içerisinde bulunan işletim sistemi, bilgisayarda çalışan tüm donanımların ve yazılımların hem denetimini hem de yönetimini sağlamaktadır. Bilgisayar da yüklü olan bir işletim sisteminin olmaması bilgisayarı kullanamayacağınız anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Bilgisayarınızı kullanıma hazır hale getirmek için öncesinde içerisine bir işletim sistemi yüklemeniz gerekir. İşletim sistemi yükledikten sonra ise freedos laptop ile diğer laptoplar arasında herhangi bir fark kalmamaktadır. İstediğiniz bir işletim sistemini bilgisayarınıza yükledikten sonra ise hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Dolayısıyla freedos bir laptop almanız da engel bulunmamaktadır.

Freedos Bilgisayarlar Nasıl Kullanılır?

Freedos bilgisayarların diğer bilgisayarlardan bir farklı bulunmamaktadır. Freedos bilgisayarları kullanmaya başlamadan önce format atılması gerekmektedir. Format atılma işlemi ise yaklaşık olarak bir saat süren bir işlem olarak ifade edilebilir. Format atma işlemi sırasında ise bilgisayarın içerisine yüklenecek bir işletim sistemi ile bilgisayarınız kullanıma hazır hale gelecektir. Özellikle son zamanlarda freedos olarak satılan bilgisayarların sayısında gözle görülür bir artış yaşanmaktadır. Bunun sebebi ise kullanıcıların Windows işletim sistemine fazladan para ödememek istemeleri olarak ifade edilebilir. Freedos işletim sistemine sahip olan bir bilgisayar satın aldığınız zaman içerisine herhangi bir işletim sistemi yükleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Freedos bilgisayarlar, içerisine işletim sistemi yüklendikten sonra diğer bilgisayarlardan hiç bir farkı bulunmayan bilgisayarlar haline gelirler. Tek farkı içerisinde bir işletim sistemi yüklü olmadığı için daha uygun fiyat seçenekleri ile satın alabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir