hak ve sorumluluk / 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Hak, Sorumluluk Ve Özgürlükler konu anlatımı

Hak Ve Sorumluluk

hak ve sorumluluk

Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum Konu Anlatımı 5.Sınıf sosyal bilgiler dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Rollerimiz, Haklarımız ve Sorumluluklarımız

Rol nedir?

Üyesi olduğumuz grup ya da kuyumlarda üstlenilen göreve rol denir.

Rollerimizin Özellikleri

  • Bir insan aynı anda birden fazla role sahip olabilir.
  • İnsanlar içinde bulundukları gruplara göre farklı roller üstlenirler. Örneğin: okulda öğretmen rolüne sahip bir kişi evde baba rolünde olabilir.
  • Rolümüz, içinde bulunduğumuz gruba veya kuruma göre değişebilir. Örneğin bir çocuk evde evlat, abi, kardeş ve çocuk rolünde olabilir.
  • İnsanların grup içerisindeki rolleri özelliklerine göre belirlenir. Yaş, fiziksel özellikler, kişilik özellikleri, ilgi ve yetenekler, eğitim durumu ve geçmiş yaşantılar rollerin belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Rollerimize Örnekler

Bazı Gruplar/KurumlarBulunan Bazı Roller
AileDede, babaanne, anneanne, baba, anne, kardeş
OkulMüdür, öğretmen, öğrenci
Oyun GrubuLider, arkadaş, oyuncu
Futbol GrubuKaleci, Forvet, Defans oyuncusu
Tiyatro GrubuÇalıştırıcı, Oyuncu
Spor KulübüÇalıştırıcı, oyuncu, takım arkadaşı

Hak nedir?

Bir kişiye kanunlarca tanınmış ayrılacağa hak denir. İçinde bulunduğumuz toplumda devletin bireylere sunduğu doğuştan gelen haklarımız olduğu gibi sonradan edindiğimiz haklarımız da bulunmaktadır.

Haklarımızın Özellikleri

  • En temel hakkımız yaşama hakkıdır.
  • İnsanın sahip olduğu temel hak ve özgürlükler de vardır.
  • Başlıca haklarımız yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, sağlık hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğüdür.
  • Toplum içinde yer aldığımız grup ve kurumlarda üstlendiğimiz rollere bağlı olarak çeşitli haklarımız vardır.
  • Birey olarak içinde bulunduğumuz toplum düzeni bize bazı haklar sağlar.
  • İnsan hakları dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilmez özelliklere sahiptir.

Haklarımıza Örnekler

  • Oyun oynamak
  • Eğitim almak
  • Düşüncelerimizi söylemek
  • Eğitim ve öğrenim hakkı
  • Sağlık hakkı
  • Teneffüs hakkı

Sorumluluk nedir?

Bir grup ya da kurumda bireylerin üstlendiği rollerin gereklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.

Sorumluluklarımızın Özellikleri

  • Herkesin, içinde bulunduğu gruba ve kuruma göre çeşitli sorumlulukları vardır.
  • Bir öğrencinin kendisine, ailesine, okuluna ve topluma karşı sorumlulukları vardır.
  • Öğrencinin derse hazırlıklı gelmesi, öğrencinin ödevini yapması, okul müdürünün okulda düzeni sağlaması sorumluluk örneğidir.
  • İçinde bulunduğumuz gruplara ve kurumlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizde mutlu, sevilen ve saygı duyulan bir birey oluruz.

Sorumluluklarımıza Örnekler

  • Odamızı düzenli tutmak
  • Ev işlerinde ailemize yardımcı olmak
  • Okul araç gereçlerini korumak
  • Öğretmenin sözünü kesmemek
  • Trafikte kurallara uymak

Grup ve Kurum

Grup Nedir? Görüşleri, amaçları, çıkarları bir olan kişiler bütününe grup denir. Yaşamımız boyunca içinde bulunduğumuz gruplara ailemiz, arkadaşlarımız ve akrabalarımız örnek olarak verilebilir. Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilmektedir.

Kurum Nedir? Toplumsal yarar sağlamak veya bir ürün üretmek amacıyla oluşturulmuş yapılara kurum adı verilir. Toplumda yaşayan bireyler, hizmet veren çeşitli kurumlar sayesinde ihtiyaçlarını karşılar. Kuruma hastaneler, belediyeler örnek olarak verilebilir.

Aile Grup mudur? Kurum mudur?

Aile, hem kurum hem de grup olarak kabul edilir.

Kategoriler Sosyal Bilgiler

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Hak, Sorumluluk Ve &#;zg&#;rl&#;kler konu anlatımı

Haberin Devamı

 Bu bağlamda her bireyin sahip olduğu haklar şunlardır;

 1) Yaşam Hakkı: Bir insanın en temel insani hakkıdır. Kişiye verilen diğer hakların kullanılması ise doğrudan bu hakkın kişilerde bulunmasına bağlıdır.

 2) Kişinin Dokunulmazlığı Hakkı: Yasalarla beraber kişinin dokunulmazlığı hakkında anayasamızda pek çok kanun yer almaktadır.

 3) Sağlık Hakkı: Her insan sağlıkla ilgili bir sıkıntı yaşadığında tedavi edilme hakkına sahiptir.

 4) Eğitim Görme ve Öğrenim Hakkı: Her kişinin eğitim ve öğretim alma hakkı bulunur.

 5) Konut dokunulmazlığı Hakkı

 6) Toplantı düzenleme hakkı

 7) Çalışma Hakkı: Kişilerin yaşamlarını devam ettirmesi için çalışma hakları bulunur. Çalışma hakları ile beraber işçi olarak da farklı hakları bulunur.

 8) Haberleşme özgürlüğü

 9) Özel yaşamın gizliliği

 10) Yerleşme ve seyahat özgürlüğü

 11) Seçme ve Seçilme Hakkı: hem bir hak hem de bir vatandaşlık görevi olarak karşımıza çıkar.

 12) Tüketici Hakları: Tüketicilerin aldıkları ve tükettikleri ürünlere karşı kullanabilecekleri haklardır. Tüketici hakları ile ilgili pek çok içerik mevcuttur. Özellikle Tüketici hakları, özel bir yasayla güvence altına alınmıştır.

 Size verilen Tüketici hakları eğer ihlal edilirse, bu durumu;

 – Öncelikle Belediyelere

 – Tüketici Hakları Merkezine

Haberin Devamı

 – İl ya da İlçe Hakem Heyetine

 – Tüketici Hakları Merkezine ya da derneklerine iletebilirsiniz.

 13) Dilekçe Hakkı: Resmi kurumlara iletmek istediğiniz tüm istek ve şikayetleriniz için dilekçe hakkını kullanabilirsiniz.

 14) Bilgi Edinme Hakkı: Bu hak ise bir kişinin herhangi bir konu hakkında bilgi edinmeyi sağlaması hakkıdır. Bu hak genellikle bir kamu kuruluşundan istenilen konu ile alakalı bilgi edinme hakkını içerir.

 13) Dilekçe Hakkı: Resmi kurumlara iletmek istediğiniz tüm istek ve şikayetleriniz için dilekçe hakkını kullanabilirsiniz.

 14) Bilgi Edinme Hakkı: Bu hak ise bir kişinin herhangi bir konu hakkında bilgi edinmeyi sağlaması hakkıdır. Bu hak genellikle bir kamu kuruluşundan istenilen konu ile alakalı bilgi edinme hakkını içerir.

Haberin Devamı

 15) Din ve vicdan özgürlüğü hakkı

 16) Düşünceyi ifade etme özgürlüğü ve hakkı

 Bir vatandaş olarak da bazı haklarımızı yani sorumluluklarımız vardır. Bu sorumluluklar bir hak olarak da geçebilmektedir. Ama asıl olarak bir vatandaşlık görevi şeklinde karşımıza çıkar.

 Vatandaş olarak yapmamız gereken bazı sorumluluklar şunlardır;

 - Vergi vermek

 - Yasala uymak

 - Askere gitmek

 - Oy kullanmak.

 Bunların her biri bir sorumluluk olduğu gibi aslında uyulması gereken kural niteliğindedir. Bu sebeple uyulmaması halinde de kişi olarak bazı yükümlülükler bulunmaktadır. Bir vatandaş olarak hem haklarımızı bilmeli hem de gerekli tüm sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Özet:

Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7.sınıf ve 8.sınıf öğrencilerinin hak ve sorumluluk kavramlarına ilişkin sahip oldukları zihinsel imgeleri metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmaktır. eğitim öğretim yılı güz döneminde Diyarbakır il merkezindeki iki okulda gerçekleştirilen bu araştırmaya 7.sınıftan 49’u erkek 87’i bayan; 8.sınıftan ise 50’i erkek 78’i bayan olmak üzere toplam kişi katılmıştır. Bu araştırma, bireylerin belli bir olguya ilişkin algılarının ortaya çıkarılması ve yorumlanmasını amaçlayan olgubilim deseninde nitel bir çalışmadır. Araştırmada veri elde etmek için yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilen çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Öğrenciler hak kavramına yönelik 49 adet metafor üretmişlerdir. Frekans değerlerine baktığımız zaman en sık tekrar edilmiş olan beş metaforun; ‘’özgürlük’’ (f), ‘’yaşamak’’ (f), ‘’eğitim’’ (f), ‘’sağlık’’ (f:9), ve ‘’adalet’’(f:8) olduğu görülmektedir. Hak kavramına yönelik geliştirilen metaforlar ortak özelliklerine göre dokuz farklı kavramsal kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler, fizyolojik ihtiyaç, duygusal-manevi ihtiyaçlar, değişkenlik, sınırlılık, sonsuzluk, eşitlik, adalet, insan hakları ve diğer kategorilerdir. Öğrenciler sorumluluk kavramına yönelik 76 adet metafor üretmişlerdir. Frekans değerlerine baktığımızda en sık tekrar edilmiş olan beş metaforun; ‘’anne’’ (f), ‘’baba’’ (f), ‘’görev’’ (f), ‘’ödev’’ (f) ve ‘’temizlik’’ (f) olduğu görülmektedir. Sorumluluk kavramına yönelik geliştirilen metaforlar ortak özelliklerine göre altı farklı kavramsal kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler, yararlılık, rol model, yol gösterici, eylemler, zorunluluk ve diğer kategorilerdir.

Anahtar Kelimeler:

Hak Özgürlük Sorumluluk Nedir Kısa

Not: Herkes ünlülerin hayatını merak eder. Çünkü ünlü insanlar toplumda önemli yer edinen, toplumu ileriye taşıyacak hayatları her zaman merak edilen insanlardır. Onlarla yapılan “röportaj”lar onları halka daha iyi tanıtmaktadır. Bundan dolayı hem ayrı bir edebi tür olarak hem de hemen her gün gazetelerde internet sayfalarında birçok “röportaj” yapılmaktadır. Bu “röportaj”lar hem insanlara sanatçıları tanıtmakta hem de insanları o sanatçıların ayak izlerinden gitmelerini sağlamaktadır. Bundan dolayı her zaman sanatçılarla ünlülülerle yapılan “röportaj”lar büyük ilgi çekmektedir. Bizler de kendi sitemizde sizler için en güzel “röportaj” örneklerini hazırladık ve derledik. Belki de en güzel röportaj örneğimizde &#;Tükan Şoray ile Röportaj&#; oldu. Eksik kalan konularda da “röportaj”lar oldukça sitemizde yayımlayacağız. Herkese keyifli okumalar dileriz.

Ders Kitabı Cevapları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir