tüp bağlatma yan etkileri / Son doğumumda kordonlarımı bağlatmıştım….acaba hata mı yaptım ? - Prof. Dr. Selman Laçin

Tüp Bağlatma Yan Etkileri

tüp bağlatma yan etkileri

Tüp ligasyonu ya da tüp sterilizasyonu olarak da bilinen tüp bağlatma, bir tür kalıcı doğum kontrol yöntemidir. Tüp bağlatma işlemi sırasında; kadının hamileliğinin kalıcı olarak önlenmesi için fallop tüpleri bağlanır ya da bloke edilir. İşlem, yumurtanın fallop tüpleri boyunca hareket etmesini ve spermin fallop tüplerini aşıp yukarıya, yumurtaya doğru gitmesini engeller. Ancak, prosedür kadının adet döngüsünü etkilememektedir.

Tüp bağlatma, sezaryen gibi başka bir abdominal cerrahi ile kombinasyon dahil olmak üzere herhangi bir zamanda yapılabilir. Çoğu tüp bağlatma prosedürü geri döndürülemez. Tersine çevirme denenirse, büyük bir ameliyat gereklidir ve her zaman etkili değildir.

Tüp Bağlatma Prosedürü

Tüp bağlatma, nispeten basit bir ameliyattır. Doğumdan hemen sonra da dahil olmak üzere, herhangi bir zamanda yapılabilir. Bazı kadınlar, sezaryen doğumun bir parçası olarak yaptırmayı da tercih eder.

Standart bir tüp bağlatma sırasında, genel anestezi uygulanır. Operasyon, bir sezaryen doğumun parçası değilse; iki küçük karın kesiği yapılır ve laparoskopik işlem yapılır. Prosedür sırasında, fallop tüplerinin her biri kesilir ve bağlanır.

Tüp Bağlatmanın Avantajları

  • Kalıcıdır: Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız, bu büyük bir artıdır.
  • İşe yarar: Tüp bağlatma sonrası 200 kadından yalnızca 1’i hamile kalmaktadır. Bu da, gebelik riskinin %0.5 olduğu anlamına gelmektedir.
  • Hormonları etkilemez: Kadının adet döngülerini değiştirmez ya da menopoza neden olmaz. Doğum kontrol haplarının yaptığı gibi ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ya da baş ağrısı gibi ya da bazen rahim içi araçların neden olduğu kramp ve lekelenme gibi yan etkilere neden olmaz.
  • Hatırlamaya gerek yoktur: Hap almanıza, diyafram takmanıza, prezervatif kullanmanıza ya da takvimdeki günleri saymanıza gerek yoktur. Bu da, cinsellik konusunda daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.
  • Yumurtalık kanseri olasılığını düşürebilir: Bilim adamları bunun tam olarak neden olduğundan emin değiller, ancak araştırmalar tüp bağlatmanın, bir kadının bu tür kanser olasılığını büyük ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

Tüp Bağlatmanın Dezavantajları

  • Kalıcıdır: Bazen ameliyatla tersine çevrilebilir. Ancak, bu her zaman mümkün değildir. Tersine çeviren kadınların, yalnızca %50’si hamile kalabilir. Asla hamile kalmak istemeyeceğinizden emin değilseniz, tüp bağlatma sizin için uygun değildir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz: HIV dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için prezervatif kullanmanız gerekecektir.
  • Dış gebeliğe yol açabilir: Hamile kalırsanız, fetüs rahminiz yerine fallop tüplerinden birinde büyüdüğünde bu tür bir hamilelik yaşama olasılığınız daha yüksektir.
  • Her ameliyat gibi riskleri vardır. Sorunlar çok nadirdir. Ancak, bu tür bir ameliyat bağırsaklara, mesaneye ya da kan damarlarına zarar verebilir. Kesi enfekte olabilir ya da anestezik bir tepki verebilirsiniz.

Ek olarak; fazla kiloluysanız, daha önce aynı bölgede ameliyat geçirdiyseniz ya da diyabet, akciğer hastalığı veya pelvik iltihaplı hastalığınız varsa, bu tür sorunlar için daha yüksek bir risk altında olursunuz.

Tüp Bağlatma Sonrası Pişmanlık

Tüm kadınlar, tüp bağlatma kararından pişman olmayacak olsa da, bazıları olabilir. Kadınlarda bu pişmanlık hissini etkileyebilecek bazı faktörler arasında; işlemi yaptırırken genç olmak (genellikle 30 yaşından küçük olmak), bir eş ya da bir çocuğun ölümü gibi öngörülemeyen yaşam olayları sayılabilir. Bazı kadınlar, bir partnerin baskısı ya da sadece tıbbi bir endikasyon nedeniyle kısırlaştırmayı seçerse, daha sonra pişmanlık duyabilir. Tüp bağlatmayı düşünürken, hangi doğum kontrol yönteminin sizin için en iyi olacağını düşünün.

İşlem Başarısızlığı ve Dış Gebelik

Tüp bağlatma başarısızlığı, işlem yapıldıktan yıllar sonra ortaya çıkabilen nadir bir komplikasyondur. Başarısızlık nedenleri arasında; önceden var olan gebelik, yanlış bir yapının tıkanması, eksik tıkanma, mekanik bir aletin kayması, tüplerde fistül gelişimi yer alır. Tüp bağlatma başarısızlığı ortaya çıktığında, dış gebelik olma olasılığı hamile kalan bir kadına göre daha fazladır.

Adet Döngüsünde Değişiklikler

Tüp bağlatma, çeşitli şekillerde adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Yumurtalıklara giden kan akışı kesintiye uğrayabilir, azalabilir. Bu da, yumurtalıklarda işlev bozukluğuna neden olabilir. Yumurtalıkların üretimi, östrojen ve progesteron salınımı değişebilir. Ayrıca, endometriyal bozukluk meydana gelebilir. Diğer bir olasılık da rahim damar tıkanıklığıdır.

İşlemden Sonra Olası Komplikasyonlar

İşlemi tercih eden çoğu insan, tüp bağlatmanın ağrılı olduğunu düşünmez. Bununla birlikte, işlemden hemen sonra aşağıdakiler yaşanabilir:

  • Şişkinlik
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı
  • Boğaz ağrısı
  • Mide krampları

Doktorunuz, işlemden hemen sonra araba kullanmamanızı önerir. Ancak, ertesi gün genellikle normal rutine dönülebilir. Prosedür sonrasında önemli bir kanama olursa ya da herhangi bir ağrı kötüleşirse doktorunuza danışın.

Tüp Bağlatmanın Yan Etkileri ve Riskler

Uzmanlar, genel olarak tüp bağlatma prosedürünün etkili ve güvenli olduğunu düşünmektedir. Komplikasyon riski düşüktür. Sorunlar da, öncelikle genel anestezi kullanımından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, bazı kadınlarda işlem sonrasında ağrı, kanama ya da enfeksiyon gelişebilir. Bu riskler minimum düzeyde olsa da, kişi herhangi bir endişesini işlemden önce doktoruyla konuşmalıdır.

Alternatifler Nelerdir?

Tüp bağlatma, doğum kontrolünün tek yöntemi değildir. Cerrahi seçenekler açısından, farklı yöntemler de tercih edilebilir. Örneğin, hamileliği kalıcı olarak engelleyen ve her iki fallop tüpünün de çıkarılmasını içeren bir yöntem tercih edilebilir. Bu yöntem, bazı doktorlar tarafından yumurtalık kanseri riskini daha da azaltabileceği için daha fazla önerilmektedir.

Uzun vadeli doğum kontrolü tercih eden kişiler için rahim içi cihazlar kullanılabilir. Bu rahim içi cihaz, yıllarca etkili olabilir. Bir kadın tekrar hamile kalmak istediğinde, doktoru onu çıkarabilir. Bir doktor, bir kadının doğum kontrol ve kısırlaştırma seçeneklerini kapsamlı bir şekilde tartışmalı ve çiftlerin bilinçli bir şekilde karar vermesine yardımcı olmalıdır.

Sonuç olarak…

Tüp bağlatma, gebeliği kalıcı olarak önlemenin etkili ve güvenli bir yoludur. Ancak, her zaman tersine çevrilebilir olmadığından, gelecekte hamile kalmak isteyebilecek kadınlar için uygun değildir. Tersine çevrilme prosedürü gerçekleştirilse bile, bu işlemden sonra kadınların yalnızca yarısı hamile kalabilmektedir.

Tüp bağlatma prosedürünü düşünen herkes, riskler ve avantajlar konusunda doktoruna danışmalı ve endişeleri ile ilgili tüm sorunların cevaplandığından emin olmalıdır.

Tüp Bağlama Ameliyatı

Kadında hamileliğin gerçekleşmesi için kadındaki yumurtanın erkekten gelen spermle fallop tüplerinde karşılaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Tüp ligasyonu, tubal sterilizasyon (kısırlaştırma) gibi isimlerle de adlandırılan tüp bağlama ameliyatı, sperm ve yumurtanın birleşmesini engellemek için yapılan cerrahi bir işlem ve bir doğum kontrol yöntemidir.

Genel olarak Mersin tüp bağlatma ameliyatı tüplerin bağlanması kalıcı bir doğum yöntemi olarak sınıflandırılır. Bu nedenle sonradan çocuk doğurma isteği ortaya çıktığında tüplerin açılarak durumun normale döndürülmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Tüp bağlatma işlemi yaptırmadan önce bunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması Nasıl Yapılır?

Tüp ligasyonunda çeşitli farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Yapılış şekillerine bakıldığında laparoskopik ve açık ameliyat olarak iki temel şekilde sınıflandırma yapılabilir.

Tüp bağlama ameliyatı laparoskopik işlemi ile karın ve göbek bölgesinde açılan küçük deliklerden girilerek kamera ve gerekli aletlerle yapılabilir. Operasyon yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Bu yöntemle kesi olmayacağı için iyileşme genelde daha kolaydır, ağrı daha azdır ve durumların çoğunda hastanede yatış gerekli değildir.

Mini laparotomi denilen bir başka teknikte ise tüplerin bağlanması kasıktan açılan 3-5 cm’lik yatay bir kesiden kordonlara ulaşılmasıyla yapılır. Kesi küçüktür ve iyileşme kolaydır. Genellikle Mersin tüp bağlatma ameliyatı, hastanede 1 günlük yatmadan sonra hastanın taburcu edilmesi mümkündür. Kilosu fazla olan kadınlarda, daha önceden işlemi engelleyebilecek bir cerrahi operasyon geçirmiş kişilerde ve endometriozis geçmişi olanlarda tercih edilmeyebilir.

Tüp ligasyonu (bağlanması) etraflarına bir plastik halka geçirilmesi, tüplerin uçlarının çıkarılması, tüpün yakılıp ortasının kesilmesi veya tüp ortasından bir parçanın çıkartılarak kalan uç kısımların bağlanması (Pomeroy usulü tubal ligasyon) şeklinde yapılabilir.

Bu yöntemler doğumdan sonra veya sezaryen doğum esnasında yapılabilmektedir.

Tüp Bağlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Tüp bağlama ameliyatı özellikle ailesini tamamlamış ve bundan sonra çocuk yapmayı düşünmeyen çiftlere tüp bağlatılması yöntemi önerilebilir. Ayrıca olası bir hamilelik durumunda hayati tehlikesi olabilecek ve bu yüzden de hamile kalması kesinlikle istenmeyen kadınlara Mersin tüp bağlatma ameliyatı da uygulanabilir. Daha çok 30 yaşını geçmiş kadınlarda uygulanmaktadır. Çünkü yukarıda da belirtildiği üzere geri dönüşü çok zor olan bir doğum kontrol yöntemidir. Tüplerin tekrar açılması için yapılan “tubal reanastamoz” ameliyatı oldukça güç bir operasyondur.

Tüp Bağlatılması Kimler İçin Uygun Değildir?

Ailesini tamamlamamış ve çocuk sahibi olmayı düşünenlere, genelde 30 yaşın altındaki kadınlara ve herhangi bir sebeple o anda düşünülmese bile ileride çocuk sahibi olmak isteyebilecek kişilere tüp ligasyonu tavsiye edilmez.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması Operasyonunun Avantajları ve Etkinliği

Mersin tüp bağlatma ameliyatı olduktan sonra kadınlarda %100’e yakın bir koruma sağlanabilir. Bu yüzden de uygun bireylerde en avantajlı koruma yöntemlerinden biridir. Başarısız bir işlem riski yaklaşık olarak %0,4’tür. Bunun dışında tüp bağlama ameliyatı, zararları, yan etkileri yoktur. Doğum kontrolü hemen başlar ve ömür boyunca da sürer. Bu nedenle bireylerin cinsel hayatlarını olumlu yönde etkilemesi mümkündür.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir