hamilelikte normal adet olunurmu / Hamileyken Regl Olunur Mu? Kadın Sağlığı Soruları - Gaziantep Doğuş Gazetesi

Hamilelikte Normal Adet Olunurmu

hamilelikte normal adet olunurmu

Hamilelikte adet görülür mü?

Hemen kısa cevaplayalım görülmez! Tüm iddialara rağmen, hamileyken adet görmek mümkün değildir. Hamileliğin erken döneminde, genellikle açık pembe veya koyu kahverengi olan bir lekelenme yaşayabilirsiniz. Genel bir kural olarak, Amerikan Hamilelik Derneği şöyle diyor: Ped ve tamponları doldurmaya yetecek kadar kanama yaşıyorsanız, bu muhtemelen hamile olmadığınıza dair iyi bir işaret olabilir.

Hamilelik ve Adet Dönemi

Adet döneminiz yumurta döllenmesi yerine gerçekleşen aylık bir olaydır. Yumurtalar yumurtalıktan ayda bir kez serbest bırakılır. Döllenmedikleri zaman, yumurta uterustan dışarı çıkar ve vajinadan geçer. Normal bir adet, genellikle daha ağır ve koyu kırmızı olur. Ayrıca, renk ve miktar döngünün sonuna doğru açılır.

Hamileyken, artık adet görmezsiniz. Ne yazık ki, her kadın adet dönemi geçirmeyeceğini bilmiyor ve bazı kadınlar implantasyon kanamasını adet zannediyor ve hamileyken adet dönemi geçirdiklerini iddia ediyorlar. Kanama mutlaka kötü bir şey belirtisi değildir. Birçok kadın, ilk üç aylık döneminde lekelenme yaşadıktan sonra sağlıklı bir bebeğe sahip olur. Hamilelik sırasında kanama yaşarsanız bu, düzenli adet kanamasından başka bir şeyle ilgilidir.

Hamilikte İlk Üç Aylık Dönemde Gerçekleşebilecek Kanamaların Nedenleri

Kadınların yüzde 25 ila yüzde 30'u erken hamilelik döneminde aşağıdaki nedenlerden dolayı kanama yaşıyor:

  • Enfeksiyon
  • Serviks değişiklikleri
  • İmplantasyon kanaması
  • Molar gebelik
  • Ektopik gebelik
  • Düşüğün ilk belirtileri

Acil tıbbi bir sorunu işaret eden diğer erken kanama türleri şunlardır:

  • Enfeksiyonlar
  • Ektopik gebelik
  • Molar gebelik
  • Düşük

Bunlara aşağıdakiler de eşlik edebilir:

  • Şiddetli kramplar veya karın ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Baygınlık veya bilinç kaybı
  • Yorgunluk
  • Omuz ağrısı
  • Ateş
  • Vajinal akıntı değişiklikleri
  • Kontrol edilemeyen bulantı ve kusma
  • Kanama, implantasyon lekelenmesinden farklıdır. Daha normal bir adet dönem gibi olur.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemde Kanama Nedenleri

İlk üç aylık dönemden sonra gerçekleşen kanamalar genellikle bir şeyin yanlış olduğunun bir işaretidir. İkinci ve üçüncü trimesterde kanama, herhangi bir semptomu olup olmadığına ya da kanamanın hafif veya ağır olup olmamasına bakılmaksızın, doktorunuzu aramanız gerektiği anlamına gelir. Hatta bir acil servise gitmeniz dahi gerekebilir. Hamileliğin geri kalanı sırasında yaygın kanama nedenleri şunlardır:

  • Erken doğum veya servikal dilatasyon
  • Düşük
  • Plasenta previa
  • Plasental ayrılma
  • Rahim rüptürü (nadir)
  • Vasa previa (nadir)

Erken Doğum

Bu haftadan önce gerçekleşen doğum anlamına gelir. Preterm doğumdan önce, bazı kadınlar adet kanamasına benzeyen semptomlara ve büyük miktarda mukus çıkışına maruz kalırlar. Kramplanma da hissedilebilir ve erken doğum kasılmalara neden olur. Erken doğumun belirtileri arasında sırt ağrısı, vajinada basınç hissi ve akıntıda değişiklikler olabilir.

Plasenta Previa

Bu, plasenta uterusta düşük bir bölgeye implante edildiğinde ve servikse çok yakın olduğunda veya serviksi kapadığında ortaya çıkar. Kanama değişir, ancak başka bir semptom yoktur. Plasenta previa, doğumu engelleyebilir.

Plasental Ayrılma

Bu en çok gebeliğin son birkaç ayında görülür. Plasenta uterustan ayrılır, genellikle ağır kanamaya ve muhtemelen ağır mide ağrısına ve kramplara neden olur. Yüksek tansiyon gibi belirli sağlık koşulları, plasental ayrılma riskini artırabilir.

Rahim Rüptürü

Uterus rüptürü, uterus kasının ayrıldığı veya yırtıldığı anlamına gelir. Bu kontrolsüz kanamaya neden olabilir. Daha çok geçmişte sezaryen ile doğum yapan kadınlarda görülür. Nadir olsa da, bu tip yırtılma rahim boyunca eski sezaryen çizgileri üzerinde gerçekleşir.

Hamileliğin ikinci bölümünde meydana gelen sorunların bir çoğu, adet kanamasına benzer bir kanamaya ve diğer semptomlara neden olur. Ancak, bunlar gerçekten adet kanaması değildir.

İmplantasyon Kanaması Nedir?

İmplantasyon kanaması, beklenen adet döneminden hemen önce gerçekleşir. Hamilelik testi, hamile olduğunuzu teyit etmeden birkaç gün önce ortaya çıkar ve hamileliğin çok erken bir belirtisidir. İmplantasyon süreci fertilizasyon ile başlar. Bir sperm bir yumurtayı döllediğinde, buna embriyo denir.

Embriyo fallop tüpünden uterusa doğru ilerler. Bu süre zarfında embriyo, bir araya toplanan bir dizi hücre olan bir blastosist haline gelir. Blastosist rahim seviyesine ulaştığında, kendini rahmin duvarına tutturmak için iyi bir nokta arayacaktır. Buna implantasyon denir.

İmplantasyon tamamlandığında, embriyo 9 aylık bir yolculukta yeni doğan bir bebek olmak için aynı noktada kalacaktır. İmplantasyon genellikle yumurtanın döllenmesinden yaklaşık 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar. Bu, yumurtlamanın ardından yaklaşık bir hafta ve bir kadının düzenli periyoduna birkaç gün kala demektir.

Belirtiler ve Bulgular

İmplantasyon kanaması, gebeliğin ilk kolayca tespit edilebilir belirtilerinden biridir. Kadınların implantasyon kanamasını tanımlamasına yardımcı olacak bazı belirgin belirtiler ve buğular vardır:

Erken kanama: İmplantasyon kanaması genellikle beklenen adet döngüsünden birkaç gün önce gerçekleşir. Ancak bu her zaman böyle değildir ve birçok kadın ikisini karıştırır.

Olağandışı renkli akıntı: İmplantasyon kanaması, pembemsi ila çok koyu kahverengi arasında değişen sıra dışı bir akıntıya sebep olur.

Çok hafif kanama: İmplantasyondan kaynaklanan kanama ve akıntı genellikle 48 saatten fazla sürmez. Birçok kadın sadece birkaç saatlik bir lekelenme veya bir akıntı hattıyla karşılaşır.

Kramp: İmplantasyon ayrıca hafif ve geçici kramplara da neden olabilir.

Diğer İmplantasyon Kanaması İşaretleri

İmplantasyon hamileliğin erken bir belirtisi olduğundan, bir kadın ayrıca hamilelikle ilgili diğer semptomları da deneyimleyebilir. Erken gebelik belirtileri kadından kadına farklılık gösterebilir ve şunları içerebilir:

  • Ruh halinde dalgalanmalar
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet ve şişlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Koku duyusunda artış
  • Yemek istekleri
  • Vücut ısısında yükselme

İmplantasyon Kanamasının Tedavisi

İmplantasyon kanaması gebeliğin normal bir belirtisidir ve genellikle tehlikeli değildir. Bu nedenle tedaviye ihtiyaç yoktur.

İmplantasyonun neden olduğu kanama genellikle birkaç gün içinde tedavi edilmeksizin kendiliğinden geçer. Anormal derecede ağır kanama; adet kanaması veya gebelik komplikasyonu belirtisi olabilir. Doktorlar, kadınların bu süre zarfında tampon kullanmamalarını tavsiye ediyor.

Kaynaklar:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

This is one of the issues that mothers who have doubts about whether they are pregnant or not.

 

 Pregnancy and Menstruation

 

 After the period passes, expectant mothers usually realize that they are pregnant. With a pregnancy test they take or have done, they confirm their status, that is, whether they are pregnant or not. Usually, the first sign of pregnancy is the absence of menstruation during pregnancy. While many women do not menstruate while pregnant, some expectant mothers also bleed regularly even though they are expecting a baby. This is of course confusing. This is why there are women who do not realize that they are pregnant.

 

 What Does Seeing Above Mean?

 

 Seeing on top is a popular term. The expectant mother experiences bleeding approximately every 26 days and may mistake it for menstruation. Even if it is rare, it is possible to see the top in pregnancy.

 

 The Difference Between Seeing Over and Menstruating

 

 It is not always easy to perceive the difference between seeing on top and menstruation. But it is useful to give the following details. Seeing over is usually experienced by a pregnant woman a day or two before her normal menstrual period.

 

 So a woman who menstruates in twenty-eight days if she is pregnant, then she can see on top after twenty-six days. To exemplify once again, a woman who menstruates once every twenty-six days can see at the top in twenty-four days.

 

 The amount and color of bleeding may also vary. When women experience menstrual cycles that are usually dark and less abundant, they may think of seeing the top. Bleeding during superimposition begins before the normal date and lasts shorter than normal. In terms of quantity, the amount of bleeding during superimposition is less. Pregnant women can easily understand this by comparing the number of packs they use.

 

 Is Seeing Above Only Once?

 

 Seeing the top can usually happen once or several times. Although very rarely, there are women who see it on top during their entire pregnancy. Some of them even realize that they are pregnant too late because they do not experience any other symptoms, and they even have problems in determining the date of birth.

 

 Is it harmful?

 

 Top-sighted women can maintain healthy pregnancies and give birth to healthy babies. The important thing is not to know that you are pregnant and not to spoil the baby's health with things like x-rays or cigarettes.

Hamilelikte Adet Görülür mü?

Hamile olduğunu öğrenen anne adayları yaşayacakları değişimle ilgili endişelere kapılırlar. Ancak 9 ay boyunca hem fiziksel hem de psikolojik olarak yenilenen vücut, rahme yerleşen ve adım adım büyüyen bebekle birlikte yaşamayı öğrenir. Bu süreçte ise anne adaylarının kafaları meşgul eden birçok soru olur. Bunlardan biri de hamilelikte adet olunup olunmayacağıdır. Peki, hamilelikte adet olunur mu? Hamilelikte adet olmak fizyolojik olarak pek mümkün değildir. Diğer bir deyişle gebelik oluştuktan sonra adet görülmez fakat kanamalar olabilir. Hamileliğin ilk aylarında görülen kanamalar, çoğu zaman adet kanaması ile karıştırılsa da bu kanama genellikleimplantasyon, yani bebeğin rahme yerleşmesi sırasında meydana gelen kanamadır. Bazen de düşük gibi olumsuz tablolar hamilelikte kanamaya neden olabilmektedir. Gelin şimdi, hamile kadın adet olur mu sorusunun cevabına daha detaylı göz atalım.

Hamilelikte Adet Kanaması Normal mi?

İstenmeyen gebelikler için her zaman tedbirli olunmalıdır. Adet dönemlerinde korunmasız ilişkinin hamile kalma ihtimalini artırdığı unutulmamalıdır. Genetik yatkınlığa bağlı olan gebelik dönemi kanamaları aile hikâyenizde varsa sizin de başınıza gelebilir.

Hamilelikten korkan veya bebek sahibi olmak istemeyen kadınlar düzensiz adet dönemlerinde hamile kaldım korkusuna kapılabilirler. Bu son derece doğal bir endişedir ve hemen her kadının başına gelebilir. Hamilelik başladıktan sonra yaşanan kanamalar düzenli adet olarak düşünülerek gebelik bulguları önemsenmeyebilir.

  • Gebelik oluştuktan sonra adet görülmese de dönem dönem ufak ve tehlikesiz kanamalar yaşanabilir.

Gebeliğin başında yaşanan durum implantasyon kanaması olarak adlandırılır ve bebek rahme yerleşirken lekelenme şeklinde görülebilir. Kısa ve net olarak hamilelikte adet olunur mu sorusuna hayır yanıtı verilebilir.

Üstüne Görme Nedir?

Gebelik sürecinde meydana gelecek kanamalar düşük riskini akıllara getirir. Bu nedenle anne adayları bir şeylerin ters gittiğini düşündükleri an gebeliği takip eden hekime danışmalıdır. Hamileliğin sürdüğü 40 hafta boyunca çeşitli nedenlere bağlı olarak değişik dönemlerde kanama yaşanabilir. Ancak bu kanamaların hiçbiri akıllara hamileyken adet kanaması yaşandığını getirmemelidir.

  • Gebeliğin olmadığı durumlarda kanama yaşanması halinde düzenli adet olarak düşünülmemeli ve kanamanın şiddeti takip edilmelidir.
  • Gebelikte veya gebelik dışı düzenli olmayan kanamalar akıllara rahim ağzında oluşan bir hastalığı getirir.
  • Gerekli tanı, teşhis ve tedavi planı için kanama yaşandığında vakit kaybetmeden doktora danışılmalıdır.

Gebeliğin başında embriyonun rahme tutunma çabası boyunca kanama yaşanabilir. Bu duruma halk arasında üstüne görme adı verilir. Özetle hamileliğin ilk haftalarında görülen ve adet kanamasından bağımsız yaşanan kanamalar “üstüne görme” şeklinde tarif edilir.

Anne Adayları Adet Kanamasıyla Üstüne Görmeyi Nasıl Ayırt Edebilir?

Gebeliği oluşturacak bir ilişkiden şüphelenmeyen kadınlar, iki adet tarihi arasında gebe olduklarını fark edemezler. Bir sonraki adet tarihine yakın kanamalar düzensiz bir adet belirtisi olarak görülebilir. Oysa yaşanan bu kanamalar gebeliğe bağlı olarak görülebilir.

  • Rahim yatağında kendine yer ayarlamaya bakan embriyo,
  • Bölgede bulunan damarlara baskı yapar ve
  • Bu şekilde üstüne görme adı verilen kanamalar gerçekleşebilir.

Anne adaylarının hamilelikte adet görmeyeceklerini baştan bilmeleri ve arada yaşanan kanamalarda doktor kontrollerini ihmal etmemeleri tavsiye edilir.

Hamilelikte Adet Görülür mü?

Üstüne Görme ve Adet Kanaması Arasında Ne Gibi Farklar Göze Çarpar?

Yoğunluk ve renk açısından düzenli adet kanamasına göre farklı bir yapıya sahip olan üstüne görme kanamaları anne adayları tarafından fark edilebilir.

  • Az miktarda
  • Daha az yoğun ve
  • Düzensiz bir şekilde gerçekleşen kanamalar, döllenmenin yaşanmasının ardından ilk gün arasında görülür.

İki adet tarihi arasında kalan üstüne görme kanamaları anne adayı tarafından fark edilemeyebilir. Gebeliğin doğal bir sonucu olarak görülen hafif kanamaların sürece ya da bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Anne adaylarını rahatlatacak bu bilgi gözden kaçırılmamalıdır.


Adet Kanamasının Az Olması Normal mi?

Üstüne görme adı verilen ve gebeliğin ilk haftalarında görülen kanamaların en büyük dezavantajı hamileliğin geç fark edilmesidir. Hamileliğinin farkında olmayan anne adayları bu süreçte kendilerini yorabilir, zararlı alışkanlıklarını sürdürebilir, uyku ve sağlıklı beslenme zamanlarına önem vermeyebilirler.

  • İstenmeyen gebeliklerin geç fark edilmesine neden olan hafif ama adet kanamasıyla karıştırılan kanamalar, yapılacak müdahalelerde geç kalınmasına neden olabilir.
  • Hamile kalma şüphesinin olduğu her ilişkiden sonra yaşanacak kanamalar mutlaka tıbbi açıdan ve hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Hekim, kanamanın nedenini araştırmak için bir takım testler isteyecek ve fiziki muayeneyle de durum tespiti yapacaktır. Üstüne görme durumu ve gebelik kesinleşince hafta hafta hamilelik takibi yapılmaya başlanabilir.

Gebelik Döneminde Yaşanan Kanamalar Neye İşaret Eder?

Düzenli regl döneminden gün önce başlayan, leke şeklinde, pembe ya da açık kahverengi kanamalar “yerleşme kanaması” olarak tanımlanabilir. Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarında gebelik testi yapılmadan birkaç gün öncesinde kanama görülmesi sürecin doğal bir parçasıdır.

Bu süreçte anne adaylarının regl olduğunu düşünerek kullandıkları ilaçları bırakması son derece yanlıştır. Bebek isteyen ve bekleyen genç anne adaylarının sürecin sonuna kadar her aşamada hassas, dikkatli ve tedbirli olması sürecin sonuna kadar sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde etkilidir.

Üstüne Görme veya Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk ayında adet kanaması görülmez. Tıbbi terminolojide yerleşme kanaması, halk arasında üstüne görme olarak adlandırılan lekelenmeler birçok gebelikte görülür. Belirtilerin bir kısmı regl öncesi dönemde görülen belirtilerle benzerlik gösterir. Hafif bir şekilde geçen yerleşme kanaması belirtileri arasında;

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Vücut ısısında yükselme
  • Halsizlik
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Karın bölgesinde kramplar
  • İştahtan kesilme
  • Mide bulantıları ve
  • Hafif baş ağrıları sayılabilir.

Aynı zamanda gebeliğin ilk belirtileri arasında da yer alan bu sıkıntılar, hem adet kanaması hem de üstüne görme belirtileri arasında yer alır.

Üstüne Görme Kaç Gün Sürer?

Uzun sürmeyen ve yoğun olmayan üstüne görme kanamalarının sebebi, rahme tutunmaya çalışan bebeğin kılcal damarlar üzerinde yarattığı baskıdır. Genel olarak gün süren kanamalar, hafif lekelenme şeklindedir. Bu tanıma uymayan durumlarda altta yatan sebebin mutlaka tespit edilmesi gerekir.

Hamilelikte Adet Görülür mü?

Adet ve Yerleşme Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?

Adet ve yerleşme kanamaları birbirine karıştırılabilir. Gebelik planlamayan kadınlar için iki kanamayı birbirinden ayıracak bazı önemli özellikler şu şekilde sıralanabilir.

  • Yerleşme kanaması gün sürerken adet kanaması gün arasında devam eder.
  • Regl dönemi 4 hafta hesaplanırken, yerleşme kanamaları gebeliğe bağlı görüldüğü için normal periyodun öncesinde gerçekleşir.
  • Yoğun, pıhtılı ve parlak bir görünüme sahip adet kanaması, renk ve miktar bakımında yerleşme kanamasından farklıdır.
  • Üstüne görme yaşanırken gebelik belirtisi olarak bilinen HCG hormonu artmaya devam eder.

Anne adaylarının hamilelikte regl olmayacaklarını bilmeleri tedbir almada herhangi bir gecikme yaşanmaması açısından önemlidir.

Hamilelikte Görülen Kanamaların Nedenleri

İlk üç aylık dönem hem anne hem de bebek için son derece değerlidir. Bu süreçte yaşanan değişikliklerin doktor kontrolünde atlatılması gebeliğin kalan kısmının daha sağlıklı yaşanmasına olumlu katkılar sağlar. Hamileliğin başında veya doğuma kadar geçen sürede görülen kanamaların nedenleri şunlar olabilmektedir;

Düşük

Embriyo rahme tutunmaya çalışırken bir takım sorunlar yaşanabilir. Bu aşamada görülen kanama kontrol altına alınırsa düşük riski de ortadan kalkar.

Rahim Sorunları

Rahimde yara veya her türlü lezyon kanama nedeni olarak gösterilebilir.

Servikal Enfeksiyon

Enfeksiyona bağlı olarak serviks etrafında yaşanan sorunlarda kanama görülme riski yüksektir.

Üstüne görme dışında gebelikte kanama nedenleri olarak gösterilen ve yukarıda sayılan sağlık sorunları erken teşhis, doğru tedavi planı ve düzenli kontrollerle kısa süre içinde ortadan kaldırılabilir. Gebeliğin her aşamasında bilinçli davranmak zorunda olan anne adayları hamileyken adet olmak ve benzer konularında kafalarına takılan her türlü soru işaretinin cevabını hekimlerine danışarak öğrenebilirler.

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebek müjdesi alan anneler hamileliklerinin başlamasıyla birlikte çeşitli sorularla ikileme düşebiliyorlar. Bunlardan birisi de hamilelik sırasında oluşan kanamaların adet kanaması olup olmadığı ya da oluşan kanamanın tehlikesi var mı konusunu merak ediyorlar. Hamileyken adet görülür mü?, Hamileyken regl olunur mu? Hamilelikte oluşan kanamalar adet kanaması mıdır? Görülen kanamaların sebebi nedir? 

Anneler bebeklerini ilk öğrendikleri andan itibaren annelik içgüdüleri başlar. Bebeklerine gelebilecek her türlü tehlikeden onları korumak ister. En ufak rahatsızlıktan büyük evham yapıp kendilerini strese sokarlar. Oysa bebeklerinin sağlığı için stresten de uzak durmaları gerekmektedir. 

Hamilelik takibi boyunca oluşan kanamalar, acaba hamileyken adet görülür mü sorusunu akla getirmektedir. Kadınların regl kanaması olup olmadığına dair kafa karıştıran birçok konu bulunmaktadır. Bazı bilgiler yanıltıcı olması nedeniyle bu konuda doğru ve gerçek bir bilgiyi edinmek her zaman önemlidir. Buna göre hamilelik döneminde herhangi bir kanama görüldüğünde nedenleriyle birlikte gebelik dönemi boyunca nasıl davranacağınıza dair bilgi edinmek de önemli olacaktır.

Kadınlar, hamilelik konularında sağlık açısından merak ettikleri konularla ilgili olarak en çok her ay gördükleri adet kanaması, hamilelik dönemlerinde kafa karıştırıcı olabiliyor. Öncelikle bu konuya açıklık getirmek en doğrusudur. Kadınlar hamileyken adet görülür mü? Hayır, normal şartlarda adet kanaması hamilelik dönemi boyunca görülmeyecektir. Regl görmeleri mümkün değil. Fakat kanama görmeleri mümkün olabilir. Bu durum ise bazı durumlarda normaldir. Hamilelik zamanı ilk dönemlerde oluşan implantasyon kanaması, yerleşme kanaması ya da hamilelikte üstüne görme olarak da adlandırılır. Lekelenme ile birlikte embriyonun rahme girmesiyle beraber ortaya çıkan bir kanamadır.

Çoğu anne adayı, bu kanamanın regl kanaması olarak yorumlanmasını yapar. Fakat genel olarak bu kanama, bir adet kanaması değil yerleşme kanamasıdır. Bunun dışında da çeşitli kanamalar olup dikkate almak gereklidir. Düşük görme, üstüne görme ya da servikal enfeksiyon kanaması gibi çeşitli rahim kaynaklı sorunlarla ilişkili kanamalar meydana gelebilir, dikkat etmek gerekebilir.

Hamilelikte Adet Kanaması Görülür mü?

Genelde kadınlar, merak ettikleri hamilelik süreçleriyle ilgili olarak kanama olup olmadığını merak ederler. Hamile kalan kadınların, kanama görmeleri durumlarında regl kanaması olup olmadığını düşünmelerine karşılık hamileliğin başlamasıyla beraber embriyo rahme tutunduğu için bu durum karşısında bir kanama görülebilir. Fakat bunun adet kanamasıyla ilişkisi olmadığını bilmek gereklidir.

Embriyo rahme tutunmasıyla beraber kanama meydana geldiğinde, bu kanamanın adı adet kanaması değildir. Bu kanamanın adı üstüne görme kanaması adı verilen bir kanama durumudur. Elbette düşük yapma risklerini de ortaya koyduğumuzda, hamilelik döneminde kadınların her kanama ile ilgili hekimden uzman bilgisi alması gerektiği de unutulmamalıdır.

Bu kanamalar çoğu zaman anne adaylarını paniğe sürükler. Oysa her kanama tehlikeli değildir ve hepsinin bir sebebi vardır. Hamile kadınlar oluşan kanamalar da adet gördüğünü sanabilir. Oysa hamileyken adet görme olasılığı yoktur diyen bazı kaynaklarla birlikte oluşan kanamalar farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

İlişki sırasındaki yumurtanın döllenememesi sebebiyle oluşan regl kanaması hamilelikte ki kanamadan çok farklıdır. Hamileyken böyle bir durum söz konusu değildir. Çoğu hamile kadın hamileliklerinin ilk aylarında az da olsa lekelenme yaşar. Sonra sorunsuzca sağlıklı bebekler dünyaya getirirler. Her kanama da gereksiz telaş yapılmasına gerek yoktur. Yine de ihmal edilmemeli kanama olduğu zaman en kısa zamanda doktora danışılıp muayene edilmelidir.

Hamilelikte Oluşan Kanamaların Sebebi Nedir?

Öncelikle hamileyken böyle bir durumla karşılaştığınızda endişeye kapılmadan doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır. Doktorunuzdan aldığınız bilgilerle rahatlayacak, stressiz bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacaktır.

Hamilelikte oluşan kanamaların nedenleri için aşağıya göz atabilirsiniz;

  • Hamileliğin ilk aylarında oluşabilecek implantasyon (yerleşme) kanaması, embriyonun rahme tutunmasıyla oluşabilecek kanamadır. Halk dilinde buna üstüne görme de denilebilir.
  • Embriyonun rahme tutunamaması nedeniyle düşük meydana gelebilir. Bu da kanamaya neden olur.
  • Serviks çevresinde oluşabilecek enfeksiyonlar servikal enfeksiyon kanamasına sebep olmaktadır.
  • Rahimde oluşabilecek lezyonlar ve yaralar kanamaya sebep olabilir.
  • Embriyonun rahim dışında yumurtalıklara, çoğunlukla tüplere ve karın içine yerleşmesiyle oluşan kanamalara da dış gebelik diyoruz.

Bu yazılanlar ışığında hamilelik sırasında adet görülür mü sorusuna elbette görülmez şeklinde cevap vermek yanlış olmayacaktır. Hamileliğin ilk ayında adet kanaması zannedilen aslında implantasyon kanaması adı verilen kanamadır. Her gebede olmak zorunda değildir. Eğer gebelik sırasında leke şeklinde bile kanamanız olursa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunuz.

İlk 3 Ay Bebek ve Anne İçin Önemli!

Her gebelik süreci içerisinde ilk 3 ay önemlidir. Her açıdan düşük yapma ya da bebeğin organlarının gelişimi açısından önemli bir süreç olan hamilelikte 3 ay, anne adayı ve bebeğin riskli zaman aralığıdır. Bu nedenle oluşan kanamalar, eğer ilk 3 ay içerisinde oluyorsa şüphelenmeye de açık kapı bırakarak dikkat etmelisiniz.

İlk 3 ayda oluşan genelde kanamalar ise lekelenme veya hafif – ağrılı kanamalar olarak görülebilir. Bu tip kanamalarda regl dönemine denk geldiği için kanamalar, regl dönemiyle ilişkili zannedilir. Ancak regl ile bir ilişkisi olmadığını da söylemek gerekmektedir. Kanamaların hamilelik döneminde hafif veya ağrılı olacağı bilinerek, dikkat edilmeli ve önceden tedbirler alınarak dikkat edilecek şekilde uygun koşullarda tedbirler alınmalıdır.

Hamileliğin olmasıyla beraber ilk 3 ay içerisinde yerleşme kanamasına bağlı olarak yaşanan kanama, hamilelikte üstüne görme olarak adlandırılır. Bu kanama türü, genelde hamilelik dönemlerinin en başında görülür.

Embriyonun rahme tutunmasını önleyen sebeplerden dolayı bazı zamanlarda düşük tehlikesi oluşur. Bu gibi konularda düşük kanaması, en büyük ipucu olacağı için dikkat edilmesi gereken kanamalardan biridir.

Kadınların hamileyken adet görülür mü sorusuna karşılık servikal enfeksiyon kanaması da olacağını unutmayın. Bu kanama da yine adet kanaması mı diye merak edilen ve araştırılan bir kanamadır. Ancak bu kanama ile ilgili olarak serviks çevresinde oluşan enfeksiyon sorunlarında, bu gelişen kanama meydana gelecektir. 

Rahimde oluşan yaralar ya da lezyonlardan dolayı kanama oluşabilir. Bu tip durumlarda da rahim sorunu meydana gelir. Kanama nedenlerinden biri de rahimdeki kanama olacağı için, ilk 3 ay bu kanamalara önem arz edilerek dikkat edilip takip edilmesi gereklidir.

Gebelik takibi Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki kendi özel muayenehanelerinde hastalarına hizmet vermektedir.

Adet gördüğüm halde hamile olabilir miyimHamileliğin ilk ayında adet görülür müHamilelik sırasında adet görülür müHamilelikte regl kanaması olur muHamileyken adet görülür müHamileyken adet olmakHamileyken adet olunur muHamileyken adet olunurmuİmplantasyon kanamasıNormal adet oldum ama hamileyimÜstüne görmeyerleşme kanaması

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir