kahverengi akıntı neyin belirtisidir / Kahverengi Akıntı Neden Olur? Kahverengi Vajinal Akıntı Normal Midir? - Sağlık Haberleri

Kahverengi Akıntı Neyin Belirtisidir

kahverengi akıntı neyin belirtisidir

Kadınlar düzenli olarak her ay adet kanaması görürler. Adet süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte gün arasındadır. Ancak bazı kadınlarda adet düzensizlikleri, adet öncesi ya da sonrası kahverengi lekelenme görülebilir. Adet dışı bu kanamalar normal midir, kahverengi akıntı ya da lekelenme kaç gün sürer? Bu konular kadınlar tarafından sıklıkla sorulan ve araştırılan konulardır. Bu makalemizde bu konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Nedir?

Adet gören kadınlarda adet öncesinde ya da sonrasında görülen tüm kanamalar adet dışı kanamalardır. Adet dışında görülen kanamalar her zaman bir anormalliği göstermez. Pekçok kadında yapılan muayenelerinde patolojik bir bulgu tesbit edilmez veya neden bulunamaz. Kanamanın süresi ve miktarına göre yaklaşım hastadan hastaya değişecektir.

Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Adet kanaması yumurtlama sonrası gebe kalmayan kadınlarda rahim içinin dökülmesine bağlı olarak oluşur. İlk leke şeklinde kanamayla birlikte kan vajende birikir ve havayla temas edince kahverengi bir hal alır. Endometrium denilen rahim iç zarının dökülmesinin artmasıyla kanama yoğunlaşır ve normal adet kanamasına döner. Bazı durumlarda pembe ya da siyah akıntı şeklinde de kanamalar olabilir.

Adet olmam gerekirken kahverengi akıntı geldi diyenlerde adet dışı lekelenmenin en önemli nedenlerinden biri de elbette tesbit edilemeyen gebelik durumudur. Bazen yumurtlama kanaması ya da yerleşme kanaması adı verilen implantasyon kanaması adet öncesi lekelenmeye neden olur. Ancak bu durumlarda hasta henüz hamilelikten şüphelenmez. Adet gecikmesi olunca hasta hamile olabileceğinden şüphelenerek gebelik testi yapar ve bu sayede gebe olduğunu anlar.

Bazı durumlarda kahverengi akıntı normal olarak kabul edilebilir:

  • Doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında ilk 3 ay içinde olan lekelenme ya da ara kanama normal olarak kabul edilir. 3 aydan donra düzelmesi beklenir. Düzelmeyecek olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olunuz.
  • Spiral ya da rahim içi araç kullanımı sırasında ilk 3 aylık dönemde ara kanama, lekelenme ya da kahverengi akıntı normal olarak kabul edilir.
  • Yumurtlama kanaması adı verilen kanamada yumurtama dönemindeki hormonla değişikliklere bağlı olarak genellikle çok az miktarda leke şeklinde olmaktadır. Genellikle adettten 1 hafta sonra veya adetten 10 gün önce kahverengi akıntı şeklinde belirti olabilir.
  • Yerleşme kanaması, adet gününe yakın dönemde embriyonun rahim içine gömülmesine bağlı olarak bazı kadınlarda görülebilir. Her gebe kalanda yerleşme kanaması görülmeyebilir. Adetten 7 veya 10 gün önce kahverengi akıntı yerleşme kanaması belirtisi olabilir.
  • Jinekolojik muayene sırasında smear testi, hpv testi ya da yapılan diğer testler esnasında rahim ağzındaki hafif zedelenmeye bağlı olarak lekelenme olabilir.

Bazı durumlarda ise ara kanama ya da kahverengi akıntı anormal olarak kabul edilir:

Bunların dışında pekçok jinekolojik problemlerde de ara kanama ya da adet dışı kahverengi akıntı görülebilir. Mutlaka bir jinekoloğa görünmelisiniz.

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Kaç Gün Sürer?

Adet öncesi kahverengi akıntı genellikle gün sürer ve daha sonra normal adet kanaması başlar. Ancak bazı durumlarda bu akıntı ya da lekelenme daha uzun sürer. Özellikle polikistik over sendromu olanlarda, hormonal bozukluğu olanlarda ya da rahim içi kalınlaşması olanlarda adet öncesindeki bu lekelenme ya da akıntı daha fazla sürebilir. Lekelenme uzun süren bu kadınlarda adet kanaması da daha uzun sürmektedir. Hatta bazılarında adet bitiminde de lekelenme daha uzun sürebilir. Bu kadınlarda mutlaka adet bitiminde ultrason ile rahim ve yumurtalıklar ile rahim iç zarının kalınlığının ölçülmesi oldukça önemlidir.

Bakirelerde Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Bakirelerde de kahverengi akıntılar görülebilir. Bekarlardaki ara kanamanın nedeni genellikle hormonal bozukluklardır. Özellikle bakirelerde hormonal düzensizliklere bağlı olarak rahim iç zarında kalınlaşma meydana gelebilir. Polikistik over sendromu da bakirelerde sık olarak görülen bir hastalıktır. Genç kadınlarda genital kanserler çok sık görülmez. Bu nedenler genç ve bekar kadınlarda kahverengi akıntı ya da lekelenmelerin olduğu durumlarda çok tedirgin olmamalı ancak ihmal de etmemelidir.

Kahverengi Lekelenme Adet Başlangıcı Sayılır mı?

Adet başlangıcında görülen kahverengi lekelenmeler adetten sayılmaz. Özellikle aşılama tedavisi ya da tüp bebek tedavisi yapılacak kadınlarda adetin gününde tedavi başlanmaktadır. Bu nedenle adet başlangıcını net olarak belirlemek oldukça önemlidir. Adet gününü belirlerken öncesinde görülen lekelenmeler adet başlangıç olarak sayılmaz. Kanamanın arttığı ilk gün adet başlangıcı olarak değerlendirilir.

İlişkiden Sonra Gelen Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Cinsel ilişkiden sonra oluşan kahverengi akıntı genellikle vajinal enfeksiyonlara bağlıdır. Bunun yanında rahim ağzında yara olanlarda ya da servikal polip adı verilen rahim ağzında polipoid yapı olanlarda da ilişki sonrası lekelenme ya da ara kanama oluşabilir.

Kahverengi Kanama Hamilelik Belirtisi midir?

Kahverengi akıntı elbette hamileliğin çok erken bir belirtisi olabilir. Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan embriyonun rahim içine yerleşmesine bağlı olarak leke şeklinde ya da ara kanama olabilir. Adete yakın dönemde ya da adet gecikmesi olan kadınlarda yapılan gebelik testi ile bu kanamanın gebeliğe bağlı olup olmadığı rahatlıkla tesbit edilebilir.

Kahverengi Akıntı Tehlikeli midir?

Kahverengi renkte olan kanamalar genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilecek durumlar oluşabilir. Rahim içi kalınlaşması, dış gebelik, düşük yapma gibi durumlarda bazen en kısa sürede muayene, test ve takiplerinin yapılması önemlidir. Yine tehlikeli gibi görünmese bile bazen kahverengi akıntılar özellikle rahim ağzı kanseri ya da rahim kanserinin belirtisi olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeyi ihmal etmeyiniz.

Adet Dışı Ara Ara Lekelenme Neden OlurAdet dışı kahverengi akıntıAdet olmadım kahverengi akıntım var hamilemiyimAdet olmam gerekirken kahverengi akıntı geldiAdet Öncesi Kahverengi AkıntıAdet sonrası kahverengi akıntıAdete 10 gün kala kahverengi akıntıAdetten 1 hafta sonra kahverengi akıntıAdetten Önce Kahverengi Akıntı Kaç Gün SürerBakirelerde kahverengi akıntı nedenleriÇikolata kisti kahverengi akıntı yaparmıKahverengi adet kanaması tehlikeli miKahverengi akıntıKahverengi akıntı ve kasık ağrısıKahverengi akıntıdan kaç gün sonra adet olurVajinadan siyah akıntı gelmesiYumurtlama döneminde kahverengi akıntı

Kadınlarda Kahverengi Akıntı Neden Olur? Kahverengi Akıntının 10 Nedeni

Doğurganlık çağındaki kadınlarda vajinal akıntılar ve sebepleri sıklıkla merak seafoodplus.infoınlarda görülen kahverengi akıntı da sıklıkla araştırılan bir seafoodplus.infoengi akıntı gebelik konusunda bir belirti değildir.

Kadınların merak ettiği kahverengi renkte vajinal akıntıya neden olabilen 10 nedeni seafoodplus.info farkıyla sizler için derledik.

Kahverengi Akıntının Nedenleri:
 

Geciken adet kanamaları:

Adet dönemi sonrası görülen kahverengi akıntıya çoğunlukla endometriyumdan kaynaklanan  ölü rahim hücreleri yol açar. 
Kadınlarda  geciken adet kanamaları, kimi zaman adet dönemi sırasında ve sonrasında kahverengi, koyu kırmızı veya koyu kahverengi bir akıntıya neden olmaktadır. En sık görülen neden bu olup ciddi bir sorun değildir.

Rahim Zedelenmesi

Rahmin yüzeyinin ve aynı zamanda rahmin ağzının yaralanması, yıkımı  da kahverengi akıntı nedenleri arasındadır.

Polipler

Rahimde görülen polipler

Enfeksiyonlar

Kronik vajinal mantar enfeksiyonları

Pelvis Enfeksiyonu

PID ( pelvik inflamatuar disease): Pelvisin iltihabi hastalığı

Vaijinosis

Vajende Bakteriyel vajinosis

Kanserler

Rahim ağzı kanseri

Menopoz

Menopoz öncesi ve menopoz gibi adet döngüsünün birçok safhası da bir uyarı işareti olarak adet dönemi sonrasında kahverengi akıntıya neden olabilir.  

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Bel soğukluğu (gonore) , chlamydia gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal siğiller

Yerleşme Kanaması

Kahverengi akıntı kimi zaman gebeliğe bağlı görülen implantasyon yani yerleşme kanaması kaynaklı da seafoodplus.info dönemimin sonlarında kahverengi akıntı görülebilir. Gebelik belirtisi  olabilir.


seafoodplus.info olarak okuyucularımıza önerimiz ise  bu tür bir akıntıları olduğunda ve bu durum sürekli hale geldiğinde jinekolojik muayene için bir kadın doğum uzmanına başvurmalarıdıseafoodplus.infoılacak muayene, vajinal ultrason, karın ultrasonu, mikrobiyolojik ve patolojik incelemeler ile akıntının nedenleri hakkında doktorlar fikir sahibi olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.


Yorumlar

Yorum
p************ :

6 aydır akıntıdan kurtulamıyorum ne yapabilirim. vajınal kültür felan alındı testler yapıldı fitil(6kutu) ve ilaç(3kutu) kullandım. fakat hala geçmedi hamile kalamıyorum. başka ne yapabilirim? teşekkürler


Cevap:

Bu durumda ya yeniden başka bir doktora muayene olmanız, veya bir başka merkezde doktorunuzun uygun gördüğü tahlilleri yaptırmanız gerekmekte.

a********** :

Merhaba. ben yaklaşık 4 yıl evvel mantarla karşılaştım. krem kullandm geçti gibi oldu. sonra geçen yaz bitkisel kür uyguladm o da akıntıyı azalttı. geçn ayk parmagımda pişşiğe baglı enfeksiyon oluştu. 2 kutu antibiyotk kullandm ve krem antbyotk de kullandım. çok yogun akıntı olyor. ne yapabilrim?


Cevap:

En doğrusu bir kadın doğum doktoruna başvurup muayene olmanıseafoodplus.infoıca vajinal akıntınızdan vajinal kültür ve mikrobiyolojik inceleme yapılması.

Mikrobiyolojik tahlil sonuçlarına göre de akıntınızın nedeni anlaşılıp buna göre de tedaviniz planlanabilir.

s************* :

Merhaba 21 yaşındayım,kasım ayında sürtünme yolu ile ilişkiye girdim ancak üstüne boşalma gibi bi durum olmadı kasım 28 gibi adet olmam gerekirken aralık 4te oldum herşey normaldi. ancak aralık ayının 28inde kahverengi akıntım gelmeye başladı ve arada kanda geliyo ve hala devam seafoodplus.info nedir?


Cevap:

Kahverengi akıntı kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur.
Kahverengi akıntının ne anlama geldiği, bir gebelik belirtisi olup olmadı gibi sorular da sıklıkla seafoodplus.info'a geliyor.
Vajinal akıntılardan biri olan kahverengi akıntı bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıdaki bağlantıda kahverengi akıntının nedenlerine dair yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kahverengi akıntı nedir, gebelikle bir ilgisi var mıdır?

c************** :

merhaba . ben bu ay adetimi 1 hafta önce gördüm fakat gündür kahverengi akıntım var ilk başlarda kanama gibiydi şuan normal akıntı gibi . adetlerim düzenli ve 1 hafta görüyorum . hiçbir ağrım sancımda yok acaba neden kaynaklanabilir. teşekkür ederim.


Cevap:

Kahverengi akıntı kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur. Vajinal akıntılardan biri olan kahverengi akıntı bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıdaki bağlantıda kahverengi akıntının nedenlerine dair yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

seafoodplus.info

n****** :

İlişkiden saat sonra kahverengi akıntı gelmesi hamilelik belirtisi midir?


Cevap:

Hayır..

n***** :

Yeteri kadar nemlenmemiş ve çok sertçe parmaklanan klitorisin acıması, saat sonra da vajinadan kahverengi akıntı gelmesi bir yaranın oluştuğu belirtisi olabilir mi? Adet olmama 1 hafta var.


Cevap:

Muayene edilmeden karar verilemez

b********** :

Kahverengi akıntı bir hamilelik belirtisi olabilir mi?


Cevap:

Bu konuda bilimsel bir veri yoktur..

g******* :

iyi akşamlar kan tahlilinde tok karnına glukoz çıktı bunu nasıl yorumlarsınız birde tsh seviyemde görünüyor bu ne anlama geliyor açıklarsanız çok sevinirim :))


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi göseafoodplus.info endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak. TSH yüksekliğiniz de hipotiroidi denilen tiroid bezi hastalığını akla getiriyor.


Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Vücut Mantarlarının Yayılımı nasıldır?Depreme Hazırlık Nasıl Yapılmalıdır?Ürtiker (Kurdeşen)Neden Olur? Tedavi Edilir mi?Zona Aşısı Nedir? Kimler Zona Aşısı Olmalıdır?Banyodan Sonra Su İçmek Organları YaşlandırırKatarakt Ameliyatı Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?Uyku Apnesi Diyabete Sebep OluyorKekemelik Nedir?Otoimmün Bozukluklar Nelerdir?Hormonal Dengesizliğin 10 BelirtisiNefes Darlığının Nedenleri Nelerdir?Sjögren Sendromu Nedir?

Adet Öncesinde Kahverengi Akıntı Ve Kasık Ağrısı Neden Olur? Neyin Belirtisi, Kahverengi Adet Kanaması Olur Mu?

Sağlıklı bir kadın her ay düzenli olarak adet görür. Normalde adetler gün aralıklarla olur, gün arasında sürer ve toplam cc arasında kanama olur. Bazı durumlarda kanamada farklılıklar görülebilir. Ancak bu her zaman endişe edilecek bir şey olduğu anlamına gelmez. Peki, adet öncesi kahverengi akıntı neden olur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz

KAHVERENGİ AKINTI NEDİR?

Vajinal akıntı genellikle günlük olarak gerçekleşir. Tipik olarak vajinal akıntı ince ve berrak veya beyazdır. Bazen başka renkler de olabilir. Kahverengi akıntı basitçe eski kandır. Taze kanın rengi parlak kırmızıdır. Kan damarlarınızın dışında ne kadar çok zaman geçirirse koyulaşır. Kan hava ile temas ettiğinde oksidasyon adı verilen bir süreçten geçer. Kanınızdaki hemoglobin ve demir hava ile etkileştikçe kanınız kahverengimsi bir renk alır.

ADET ÖNCESİ KAHVERENGİ AKINTI NEDEN OLUR?

Kahverengi akıntı önceden oluşan vajina salgılarında kan olması anlamına gelir. Kanın vücuttan uterustan (rahim) çıkması ekstra zaman aldığında, oksitlenir. Bu, açık veya koyu kahverengi renkte görünmesine neden olabilir. Bu akıntıyı takiben adet görüldüğü için bir hastalığın varlığından söz edilemez. Eğer akıntı normal adetten kısa süreli ve az miktarlı olursa hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Bu akıntıya yerleşme kanaması adı da verilir.

Bazı durumlarda ise rahimdeki poliplerin varlığından dolayı da ortaya çıkabilir. Adet sonrası kahverengi akıntı; gün sayısı her kişinin bünye yapısına göre değişiklik göstereceğinden net bir gün sayısı belirtilemez.

Akıntınızın kahverengi olmasının diğer yaygın nedenleri ise şunlardır:

  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Polikistik over sendromu
  • Adenomyozis
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Smear testi veya pelvik muayene sonrası

KAHVERENGİ AKINTININ NORMAL KABUL EDİLDİĞİ DURUMLAR

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan kadınların %30'unda ilk 3 ay ara kanama, kahverengi akıntı olabilir. Hapı düzenli kullandığı sürece bu problem ay içinde ortadan kalkacaktır.

Rahim içi araç kullanımı: Bakırlı spiral veya kormonlu sipral (MİRENA) kullanan hastalarda özellikle ilk 3 ay ara kanamalar, kahverengi akıntılar olabilir, normal kabul edilir.

Yumurtlama dönemi (ovulasyon): Adet döneminizden iki hafta önce başlayan kahverengi lekeleriniz varsa, bu yumurtlamayla ilişkili hormonal değişikliklerin bir işareti olabilir.

Gebelik: Gebeliğin başında kahverengi kanama olması tutunma kanaması (implantasyon kanaması) olarak kabul edilir ve fizyolojiktir. Ancak kanama kırmızıya dönüyorsa düşük tehlikesi olarak kabul edilir ve ona göre tedavi vermek gerekir.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Ve Neden Olur? Hamilelikte Akıntı Nasıl Geçer ve Sebebi Nedir, Vajinadan Beyaz Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi Midir?

Adetin (menstrüasyon) hemen öncesi veya sonrası dönem: Bazen, kahverengi lekelenme döneminizin sadece bir öncüsüdür. Kahverengi kan veya akıntı, son döneminizde uterusunuzdan asla tamamen dökülmemiş eski kan kalıntıları olabilir. Bu genellikle endişe kaynağı değildir. Ancak düzenli olarak sadece iki hafta süren çok kısa döngüler yaşıyorsanız, doktorunuza danışmak en iyisidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir