arabalarda a işareti / Otomobil göstergelerindeki arıza ve uyarı işaretleri ne anlama geliyor?

Arabalarda A Işareti

arabalarda a işareti

Fren Pedalına Basın Uyarısı

Bir el kitabınız varsa ve fren pedalına basmadan önce motoru çalıştırmaya çalışırsanız bu ışık yanabilir. Esas olarak sadece bir hatırlatmadır.

Çekiş veya Stabilite Kontrolü (ESP)

Çoğu araba, stabilite (ESP) kontrolünü açıp kapatmanıza izin verir. Kazara veya kasıtlı olarak kapattıysanız, bu ışığın yandığını göreceksiniz. Stabilite kontrol sistemleri, aracın kaymasını önlemek için gücü azaltır ve gerektiğinde tekerleklere fren uygular. Kapatmak size daha fazla güç sağlayabilir, ancak kaygan koşullarda güvenlik azalır. Öncelikle bazı arabalarda ESP bulunmadığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Sadece ’ten itibaren Avrupa Birliği, tüm ana akım arabalarda ESP’nin takılmasını zorunlu hale getirmiştir. Yine de belirli düşük hacimli spor otomobiller böyle bir zorunluluktan muaftır.

ORTAK GÖSTERGELER

Bu ortak göstergelerden herhangi birini görürseniz servise gitmenize gerek yoktur. Esas olarak, önemli bir şeyi unutmamanız için hatırlatıcı işlevi görürler.

Kapılar Açık Fren Sistemi Uyarı Simgesi

Bu ışık, fren sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu, bileşenlerin kendisinde bir sorun olduğu veya hidrolik sıvısının düşük olduğu anlamına gelebilir. Bazı temel sorun giderme adımları, fren hidroliğinin yanı sıra fren balataları ve sensörlerini kontrol etmek olabilir. Ancak frenler kesinlikle kritik bir bileşendir. Bu nedenle soruna neyin neden olduğundan emin değilseniz sürüşten önce bunu bir tamirciye kontrol ettirmeniz en iyisidir.

Soğutma Sıvısı Seviyesi veya Motor Sıcaklığı

Soğutma sıvısı seviyesi ışığı genellikle motorunuz aşırı ısındığında yanar. Aracın soğumasını sağlamak için mümkün olan en kısa sürede aracı durdurmaya çalışın. Motor soğuduğunda, soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin ve olası sızıntılara bakın. Sızdırdığından şüpheleniyorsanız, bir tamirciye götürmek isteyeceksiniz. Ancak soğutma sıvısı seviyesi düşükse, kılavuzunuzda önerildiği gibi uygun türde soğutma sıvısı ekleyebilirsiniz. Soğutma sıvısının değiştirilmesinin üzerinden uzun bir süre geçtiyse, soğutma sıvısı sistemini profesyonelce yıkatmak isteyebilirsiniz. Veya biraz mekanik yeteneğiniz varsa, bunu kendiniz yapabilirsiniz.

Motor Yağı Uyarısı

Araba Arıza İşaretleri

Araba Arıza İşaretleri

Motorlu araçlarda çok say&#;da sistem ve çok say&#;da parça olmas&#; nedeniyle yanl&#;&#; gidebilecek ve ar&#;za olabilecek de çok say&#;da parça ve ba&#;lant&#; bulunmaktad&#;r. Araçla ilgili bir eksiklik, ar&#;za, bozulma söz konusu oldu&#;unda dijital ekranda beliren araç ar&#;za i&#;aretlerinin anlamlar&#; mutlaka bilinmelidir. Söz konusu oto ar&#;za uyar&#; i&#;aretleri bazen h&#;zla çözülebilecek bir durum konusunda uyar&#; verirken bazen de çok ciddi sorunlar için uyar&#;da bulunur.

Araba Ar&#;za &#;&#;aretleri

Arabalarda çok say&#;da sistem ve parça oldu&#;undan ve araçlar çok say&#;da ortamda uzun süre kullan&#;ld&#;&#;&#;ndan çok say&#;da ar&#;zan&#;n meydana geldi&#;ini görmek mümkün. Bu ar&#;zalar&#; fark edilmesini ve ona göre önlem al&#;nmas&#;n&#; sa&#;layan belki de en önemli &#;ey araç ar&#;za i&#;aretleridir. Motorda, lastiklerde, &#;anz&#;manda, yak&#;tta herhangi bir problem varsa bir &#;eyler olmas&#; gerekti&#;i gibi çal&#;&#;m&#;yorsa araç ikaz i&#;aretleri belirir.

Sürücüyü bilgilendirerek sürücünün, arac&#;ndaki sistemlerin durumundan haberdar olmas&#;n&#; sa&#;layan araç uyar&#; sistemlerigünümüz araçlar&#;n&#; sürücü için çok daha anla&#;&#;l&#;r k&#;lmakla kalmay&#;p ayn&#; zamanda olas&#; problemlerin önüne geçerek araçlar&#;n ömrünü de uzatmaktad&#;r.

Araba Ar&#;za ve &#;kaz &#;&#;aretleri ve Anlamlar&#;

Arabalarda hem ar&#;zalar&#; bildirmek hem de arac&#;n sistemlerinin mevcut durumunu sürücüye bildirmek için çok say&#;da ikaz &#;&#;&#;&#;&#; bulunmaktad&#;r. Bu ikaz &#;&#;&#;klar&#;n&#; ve anlamlar&#;n&#; inceleyelim…

Mekanik Sistemler İle İlgili İkaz İşaretleri

Mekanik Sistemler &#;le &#;lgili &#;kaz &#;&#;aretleri

Hararet &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

&#;kaz &#;&#;&#;klar&#; aras&#;nda belki de en yayg&#;n bilinen ikaz &#;&#;&#;&#;&#; olan hararet uyar&#; i&#;areti, arac&#;n&#;z&#;n motor s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n kritik seviyelere ula&#;t&#;&#;&#;n&#; kullan&#;c&#;ya bildiren bir &#;&#;&#;kt&#;r. Bu durumda yap&#;lmas&#; gereken so&#;utma s&#;v&#;s&#;n&#; kontrol etmek ve gerekirse durup arac&#;n so&#;umas&#;n&#; beklemektir. Hararet &#;&#;&#;&#;&#; yanarken yolculuk etmek arac&#;n&#;zda sorunlara yol açabilece&#;inden dolay&#; bu &#;&#;&#;k yand&#;ktan sonra yolculuk edilmemesi büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Lastik Bas&#;nc&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Bir ba&#;ka yayg&#;n olarak bilinen ikaz &#;&#;&#;&#;&#; ise lastik bas&#;nc&#;n&#; ölçen sensörlere ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an lastik bas&#;nc&#; ikaz &#;&#;&#;&#;&#;d&#;r. Lastik bas&#;nc&#; çok say&#;da sebepten dolay&#; azalabilir ve fark edilmedi&#;i durumda lasti&#;inize kal&#;c&#; zararlar verebilir. Bu sebeple lastik bas&#;nc&#; azal&#;r azalmaz bunu fark etmek son derece önemlidir. Lastik bas&#;nc&#; ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yand&#;&#;&#; zaman lasti&#;in kontrol edilmesi ve kritik durumda de&#;ilse en yak&#;n benzin istasyonuna giderek &#;i&#;irilmelidir. E&#;er lastik çok inmi&#;se ve kullan&#;lamayacak durumda ise o halde lasti&#;e müdahale edilmesi gerekebilir.

Dü&#;ük Yak&#;t &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Belki de en eski ve en önemli ikaz &#;&#;&#;klar&#;ndan biri olan dü&#;ük yak&#;t uyar&#; i&#;areti, arac&#;n yak&#;t&#; kritik seviyelere dü&#;ünce yanarak kullan&#;c&#;y&#; uyar&#;r. Basit bir i&#;aret de olsa oldukça büyük önem ta&#;&#;d&#;&#;&#;n&#; hat&#;rlatmakta fayda var. Bu uyar&#; i&#;areti yand&#;ktan sonra en yak&#;n yak&#;t dolum istasyonuna giderek dolum gerçekle&#;tirilmelidir.

Akü &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Akü araç içerisinde çok say&#;da sisteme güç veren bir parça oldu&#;undan son derecede önemlidir. E&#;er akü ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yan&#;yorsaakünün voltaj&#; dü&#;mü&#; olabilir. Bu noktada akü yeterince &#;arj olmam&#;&#; veya a&#;&#;r&#; kullan&#;lm&#;&#; olabilir. E&#;er akünün &#;arj olma sisteminde bir ar&#;za varsa bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n sürekli yand&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz. Akünün &#;arj olma sisteminde yani alternatörde bir ar&#;za varsa o halde bu parçan&#;n tamir edilmesi veya akünün de&#;i&#;tirilmesi gerekebilir. Yolda bu &#;&#;&#;&#;&#;n yand&#;&#;&#;n&#; görürseniz arac&#;n elektrikle çal&#;&#;an sistemlerin kullan&#;m&#;n&#; azaltabilirsiniz.

Amortisör &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Amortisörler arac&#;n süspansiyon sisteminin en önemli parçalar&#;ndan biri oldu&#;undan bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yanmas&#; durumunda amortisörlerin k&#;sa sürede kontrol edilmesi ve bir problem olmas&#; durumunda acilen ilgilenilmesi gerekmektedir. Bu noktada arac&#;n süspansiyon sistemiyle ilgilenece&#;i için amortisör konusunda yetkili servis ile çal&#;&#;&#;lmas&#; önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Servis &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er arac&#;n&#;z&#; servise son götürmenizin üzerine belli bir süredir kullanmakta iseniz bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yand&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz. E&#;er bu &#;&#;&#;k sürekli olarak yanmakta ise arac&#;n&#;z&#; bak&#;ma götürmeniz gerekmektedir. Bak&#;m aral&#;klar&#;n&#; takip etmek zaman zaman zor olabilece&#;inden baz&#; araçlar ne zaman bak&#;ma götürülmeleri gerekti&#;ini göstergelerinde belirtir. Bak&#;m yap&#;ld&#;ktan sonra bu &#;&#;&#;&#;&#; kapat&#;larak arac&#;n&#;z&#; kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yak&#;t Kapa&#;&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;za yak&#;t almaya gitti&#;inizde yak&#;t kapa&#;&#;n&#; açabilir ve sonra ödeme yapmak gibi i&#;lemlerle u&#;ra&#;&#;rken kapa&#;&#;n kapal&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol etmeyi unutabilirsiniz. Bu noktada yak&#;t kapa&#;&#; uyar&#; i&#;areti yanm&#;&#; olaca&#;&#;ndan bunu fark edebilir ve yak&#;t kapa&#;&#; aç&#;k yolculuk yapmadan kapa&#;&#; kapatabilirsiniz.

Ön Cam Y&#;kama Suyu Seviyesi &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n ön cam&#; sürücünün yolu görmesi için kritik önem ta&#;&#;d&#;&#;&#;ndan ön camda olu&#;abilecek herhangi bir leke veya kir sürücüyü ve yolcular&#; tehlikeye sokabilir. Bu sebeple arac&#;n ön cam&#;n&#; y&#;kayacak ve silecek bir sistem bulunmaktad&#;r. Bu sistemde yeterince su yoksa ve suya ilave edilmesi gerekiyorsa silecek suyu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanarak sürücü bu konuda uyar&#;l&#;r.

Otomatik &#;anz&#;man &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Otomatik vitesli araçlar&#;n &#;anz&#;man&#;nda bir sorun olu&#;tu&#;unda bunu anlamak, viteslere daha az dikkat edilece&#;i için, normal &#;anz&#;manl&#; araçlardaki sorunlara göre daha zor olabilir. Bu noktada &#;anz&#;man ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#; yanarak kullan&#;c&#;y&#; uyar&#;r.

Kaput &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Araç kaputunun aç&#;k veya kapal&#; oldu&#;unu anlamak çok zor olmasa da zaman zaman gözden kaçabilir. E&#;er arac&#;n kaputu aç&#;k &#;ekilde bir i&#;lem gerçekle&#;tirip onu tam kapatmadan araca bindiyseniz yola ç&#;kt&#;&#;&#;n&#;zda arac&#;n kaputu aç&#;larak tehlike olu&#;turabilir. Bu sebeple kaput e&#;er tam olarak kapanmam&#;&#; ise kaput ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanarak sürücüyü uyar&#;r.

Park Modu &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;z&#; park moduna ald&#;&#;&#;n&#;zda yanan &#;&#;&#;kt&#;r. Bu &#;&#;&#;k otomatik vitesli araçlarda park freninin uyguland&#;&#;&#;n&#; ve arac&#;n&#;z&#; park halinde b&#;rakabilece&#;inizi belirten &#;&#;&#;kt&#;r.

Fren Hidrolik Seviyesi I&#;&#;&#;&#;

Frene bast&#;&#;&#;n&#;zda kuvvetin do&#;ru bir biçimde aktar&#;lmas&#; için fren sisteminde bir hidrolik s&#;v&#;s&#; bulunur. Bu s&#;v&#;n&#;n kritik seviyelere dü&#;mesi durumunda frenlerin i&#;levini kaybedece&#;i dü&#;ünüldü&#;ünde bu uyar&#;n&#;n önemi anla&#;&#;labilir. Arac&#;n fren hidroli&#;i belli bir seviyenin alt&#;na dü&#;mü&#;se bu &#;&#;&#;k yanar.

Elektronik(Güvenlik) Sistemleri İle İlgili İkaz Işıkları

Elektronik(Güvenlik) Sistemleri &#;le &#;lgili &#;kaz I&#;&#;klar&#;

ESP &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;zda ESP deste&#;i bulunuyorsa bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; zaman zaman görebilirsiniz. ESP sürücü yard&#;m&#; arac&#;n tekerlerinin yol tutu&#;unu kaybetmesini önler. ESP hem kalk&#;&#; yaparken çeki&#;i kontrol ederek tekerleklerin bo&#;a dönmesini önler hem de sert virajlarda arac&#;n bir tekerle&#;ini destek noktas&#; olarak kullanarak yoldan ç&#;kmay&#; önler. E&#;er göstergede ESP simgesi ç&#;k&#;yor ve alt&#;nda OFF yaz&#;yorsa bu sistemin kapal&#; oldu&#;unu belirtmektedir. Sistemi e&#;er kullan&#;c&#;n&#;n kendi kapatmad&#;ysa bu bir ar&#;zadan kaynaklanm&#;&#; olabilece&#;inden, sistemin i&#;levselli&#;i kontrol edilmelidir.

Hava Yast&#;&#;&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er hava yast&#;klar&#;nda problem varsa bu ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#;n&#; görmek mümkündür. Hava yast&#;klar&#;n&#;n ar&#;za yapt&#;&#;&#;n&#; ve olas&#; bir kaza durumunda çal&#;&#;mayabilece&#;ini belirten bu ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#; yan&#;yorsa araç servise götürülerek bu sorun ara&#;t&#;r&#;lmal&#; ve çözülmelidir.

ABS &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

ABS modern güvenlik sistemleri aras&#;nda belki de en önemlilerinden biri oldu&#;undan ABS &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yan&#;p yanmad&#;&#;&#;na dikkat edilmelidir. E&#;er mar&#; bast&#;ktan sonra bu &#;&#;&#;k hala yanmakta ise o zaman abs sisteminde ar&#;za oldu&#;u anlam&#;na gelmektedir. ABS önemli bir güvenlik sistemi oldu&#;undan bu &#;&#;&#;&#;&#;n yand&#;&#;&#; görüldükten sonra fazla zaman kaybedilmeden yetkili bir servise arac&#;n&#;z&#; götürmeniz mant&#;kl&#; olabilir.

Arka Cam Rezistans &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Özellikle so&#;uk günlerde olu&#;an bu&#;udan dolay&#; sürücünün arka görü&#;ü dü&#;ebilece&#;inden ço&#;u arac&#;n arka cam&#;nda dirençler bulunmaktad&#;r. Bu dirençlerden elektrik ak&#;m&#; geçirilerek &#;s&#; üretilir ve bu sayede bu&#;ulanman&#;n kaybolmas&#; sa&#;lan&#;r. E&#;er arka cam bu&#;u ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanmakta ise o zaman bu sistemde bir ar&#;za olu&#;mu&#; olabilir. Bu&#;ulanma ya&#;anmas&#; durumunda sürücünün görü&#;ü dü&#;ece&#;i için öyle bir duruma girilmeden önce bu ar&#;zan&#;n giderilmesi gerekmektedir.

Fren &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Fren ikaz &#;&#;&#;&#;&#; kullan&#;c&#;y&#; freninin durumu ile ilgili bilgilendirmek için kullan&#;l&#;r. El freni çekili ise yanacak olan bu &#;&#;&#;k, el freni kullan&#;mda de&#;ilken de yan&#;yorsa o halde frenin hidrolik yap&#;s&#;nda bir problem oldu&#;u anlam&#;na gelmektedir.

Direksiyon &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Modern arabalarda bulunan elektronik direksiyon destek sistemi yani EPS arac&#;n&#;z&#;n hareket h&#;z&#;na ba&#;l&#; olarak direksiyonun çevrilme sertli&#;ini ayarlar. E&#;er göstergede bulunan bir direksiyon ikaz &#;&#;&#;&#;&#; var ve sürekli yanmakta ise o halde bu sistemin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Takip Mesafesi &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Trafikte ilerlerken önünüzdeki arac&#;n durmas&#; veya ani yava&#;lamas&#; durumunda tehlike ya&#;amadan durabilmeniz için öndeki araç ile aran&#;zda b&#;rakman&#;z gereken mesafeye takip mesafesi denir. Modern araçlarda bu mesafeyi denetleyen bir sistem bulunur. E&#;er sürücü takip mesafesini a&#;an bir hatada bulunduysa takip mesafesi ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanar.

Adaptif Far &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er adaptif far sistemine sahip bir araç kullan&#;yorsan&#;z bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; zaman zaman görebilirsiniz. Bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yand&#;&#;&#; zaman arac&#;n&#;z&#;n adaptif far sistemi devrede demektir.

H&#;z Sabitleyici &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er h&#;z sabitleyici özelli&#;ine sahip bir araç kullan&#;yorsan&#;z ve h&#;z sabitleyiciyi aktifle&#;tirirseniz bu &#;&#;&#;&#;&#; arac&#;n göstergesinde görebilirsiniz. Özellikle uzun yollarda kullan&#;lan h&#;z sabitleyici özelli&#;i bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; ile belirtilir.

H&#;z S&#;n&#;rlay&#;c&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

H&#;z s&#;n&#;rlay&#;c&#; sistemi arac&#;n ç&#;kabilece&#;i h&#;z&#; sabitleyerek h&#;z s&#;n&#;r&#;na dikkat etmeniz gereken yerlerde arac&#;n belirli bir h&#;z&#; geçmesini engeller. E&#;er h&#;z s&#;n&#;rlay&#;c&#; sistemi aktifle&#;tirilir ise bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; ekranda görmek mümkündür.

Araba ar&#;za i&#;aretleri veya araç ikaz sinyalleri yand&#;&#;&#;nda bunu görmezlikten gelmeyin. Araç sizi uyar&#;yorsa dikkate al&#;n ve çözüm için mutlaka güvenilir bir oto servisten destek isteyin. Geni&#; bayi a&#;&#; sayesinde Türkiye’nin neresinde olursan&#;z olun size en yak&#;n Otopratik bayisine h&#;zl&#;ca ula&#;abilirsiniz. Arac&#;n&#;z&#;n ar&#;zalar&#; için otomobil bak&#;m servislerimizin araç bak&#;m fiyatlar&#;n&#;inceleyebilirsiniz. Ayr&#;ca WhatsApp hatt&#;ndan da fiyat ve randevu için bilgi alabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir