adaçayı adet sancısına iyi gelirmi / Adet sancısına iyi gelen 4 çay - Yaşam Haberleri

Adaçayı Adet Sancısına Iyi Gelirmi

adaçayı adet sancısına iyi gelirmi

Adaçayı adet söktürür mü? Adaçayı kaç günde adet söktürür?

Aromatik kokusu, cilde iyi gelen yağı ve lezzetli çayı ile bilinen bu mucizevi bitki adaçayının sağlığa olan faydası oldukça fazladır. Anavatanı Akdeniz ve Ege olan bu bitkiye ülkemizde kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Ada çayı az miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içermektedir. Bu bitkinin içeriğinde bulunan doğal kimyasallar olarak bilinen polifenollerden, ellagik ve kafeik asit bulundurur. Şifa kaynağı olan adaçayı neye iyi gelir, zayıflatır mı? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Adaçayı gargarası nasıl yapılır? İşte detaylar.

ADAÇAYI FAYDALARI

Sağlık dostu olan adaçayı bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Bunlardan ilki içeriğinde bulunan minareller sayesinde terlemeyi azaltmaya yardımcı olmaktadır.

  • •İltihaplı hastalıklara iyi gelir,
  • •Hafızayı güçlendirir,
  • • Sakinleştirici etkisi vardır,
  • • Sindirim sistemini düzenler ve çalıştırmaya yardımcı olur.
  • • Boğaz ağrısına iyi gelir.
  • • Adaçayını gargara suyu olarak kullanıldığı zaman aft, diş eti kanaması gibi ağız içi sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • •Depresyona iyi gelir.
  • •Vücuttaki zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • •Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
  • •Bronşit ve astım gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
  • •Karaciğeri temizler.
  • •İdrar yolu enfeksiyonunun temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • •Stresi azaltır.
Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

ADAÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Şifa kaynağı olan adaçayı hakkında genellikle merak edilen sorulardan birisi Adaçayı nasıl kurutulur sorusu olmaktadır. Adaçayını hazırlamadan ilk önce kurutma işleminden geçmesi gerekmektedir.

  1. •Adaçayı toplanır, ılık su ile yıkanır. Daha sonra bir havlu kâğıda sarılarak kese kağıdının içine ağzı bağlanarak kurutulması sağlanır.
  2. •Daha sonra kurutulan adaçayını su dolu bir tencereye ilave edin.
  3. •İlave edilen adaçayının dakika demlenmesini bekleyin.
  4. •Demlenen adaçayını süzdükten sonra limonla, balla tatlandırarak tüketebilirsiniz.
  5. •Her gün bir çay bardağı adaçayını rahatlıkla tüketebilirsiniz.

ADAÇAYI NEYE İYİ GELİR?

•Adaçayı depresyona iyi gelir.

•Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

•Adaçayı beyin fonksiyonlarını geliştirmeye iyi gelir.

•Adaçayı karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

•Adaçayı sindirim sistemine iyi gelmektedir.

•Cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.

•Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına ve güçlenmesine iyi gelmektedir.

ADAÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Aromatik bir kokusu, cilde iyi gelen yağı ve lezzetli çayı ile bilinen adaçayının cilde, saça olan faydasının yanı sıra diyet listenize ekleyebileceğiniz bir besin ürünü de olmaktadır. Adaçayı idrar söktürücü ve ödem atan bir bitki türüdür. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Bu bitki uyarıcı özelliği sayesinde metabolizmayı da hızlandırarak kalori yakmaya olanak sağlamaktadır.

ADAÇAYI ADET SÖKTÜRÜR MÜ?

Şifa kaynağı olan bu bitki türü kadın sağlığı için en uygun doğal kaynaklardan biri olmaktadır. Adaçayı, adet ve menopoz semptomlarını hafifletir ve iltihabı, ağrıyı ve sıvı kaybını azaltmaya yardımcı olmaktadır.

ADAÇAYI GARGARASI NASIL YAPILIR?

Adaçayını boğaz ağrısı, ağız içi iltihaplar ve bakterilerden temizlemek için adaçayı gargarası yaparak kurtulabilmenize olanak sağlamaktadır. Adaçayı gargarası için yaklaşık bir su bardağı suda dört-beş gram kurutulmuş adaçayını kısık ateşte on dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen adaçayını günde kez gargarasını yaparak kullanabilirsiniz. Ayrıca ağız kokusunu da dindirmeye yardımcı olmaktadır.

Regl ağrısı neden olur? Regl ağrısına ne iyi gelir? Adet Sancısı (Dismenore) nedir?

Adet kanaması, kadın fizyolojisinin bir parçası olan menstrüasyon döngüsünde vücudun temel eşey hormonlarından progesteron hormonunun azalmasıyla birlikte, üreme sistemindeki progesteron etkisinin zayıflamasına bağlı rahim iç cidarındaki dokuların dökülmesi ve vücuttan atılmasıdır.

Bazı kişilerde bu süreç, adet kanamasından birkaç gün önce veya kanama döneminde, karın alt kadranında kramp tarzında ağrı şikayeti ile geçebilmektedir. Bu duruma sancılı adet kanaması veya dismenore adı verilir.

Dismenore belirli periyotlarla gerçekleşen adet kanamalarında yineleyici tarzda gerçekleştiğinden, hastaların günlük hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler. Ağrı şikayeti kanamadan birkaç gün önce başlayıp kanama döneminde boyunca sürebilir.

Adet sancısı, hastalarda hem ağrı gelişmeden önce kaygıya yol açabilir hem de kanama döneminde sosyal ve iş hayatta performans kaybına yol açabilir. Karın ağrısı şikâyeti ile birlikte hastalarda bulantı, kusma, ishal, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir.

ADET SANCISI NEDEN OLUR?

Adet görme denen kanama, normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenme olmaması sonucunda, vücut tarafından atılması nedeniyle oluşur. Rahim yani uterus, aslında bir kas dokusudur. İşte, bu kas dokusu iç tarafını çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılmaya başlar.

Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır. Adet sancılarının, menstrüasyonun en başında hissedilmesinin sebebi de budur. Adet döngüsü nedeniyle hissedilen adet sancılarına primer dismenore denir.  Bunun haricinde aşağıda sıralanan tıbbi durumlar nedeniyle hissedilen adet sancıları ise sekonder dismenore olarak adlandırılır: 

Servikal darlık: Bazı kadınlarda, rahim ağzının açıklığı, adet akışını engelleyecek kadar küçüktür. Bu küçük açıklık rahim içindeki basıncın artmasına neden olarak daha şiddetli bir ağrı yaratabilir.

Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterusun dışına çıkarak, fallop tüpleri, yumurtalıklar veya pelvisi kaplayan diğer dokular üzerine doğru gelişip yerleşmesine denir. Çikolata kistlerinin oluşmasına neden olabilir, ağrılı adet görme yanı sıra, cinsel ilişki sırasında da ağrı hissedilebilir.

Uterin fibroidleri: Rahim duvarında kas ve fibroz dokudan oluşan uterin fibroidleri, kanserli olmayan fakat sert ve büyük olabilen tümörlerdir. Rahim fibroidleri taşıyanlar, adet görme esnasında daha şiddetli ağrı hissedebilirler.

Adenomyozis: Bu rahatsızlıkta rahmi kaplayan doku uterusun kas duvarlarına doğru büyümeye başlar.

Pelvik inflamatuar hastalık: Dişi üreme organlarının bu enfeksiyonuna genellikle cinsel yolla bulaşan bakteriler neden olur.

ADET SANCISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adet sancıları ve bu sancılarla beraber gözlemlenmekte olan farklı semptomlar şu şekildedir;

-Alt karın kısmında yoğun ağrı 

-Adetten birkaç gün evvel oluşan bu ağrı, adetten 1 gün sonra en şiddetli noktalara gelir ve 2 ila 3 gün sonra giderek azalmaya başlar.

-Bacaklarda ve eklemlerde ağrılar hissedilebilir.

-Bel kısmına doğru uyuşukluk hissi veren ağrı

-Mide bulantısı

-Yoğun tuvalete çıkma isteği

-Baş ağrısı

-Baş dönmesi

Regl ağr&#x;s&#x; neden olur? Regl ağr&#x;s&#x;na ne iyi gelir? Adet Sanc&#x;s&#x; (Dismenore) nedir? - 1

ADET SANCISINA NE İYİ GELİR?

Vücutta normalden farklı belirtilerle seyreden herhangi bir durum varlığında ilk yapılması gereken sağlık kuruluşları ve çalışanlarından destek alınmasıdır. Adet sancısının giderilmesine yönelik olarak hekimin önerisi ve reçetelendirmesi halinde non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı kesiciler kullanılabilir.

Medikal tedavi yöntemleri dışında evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile de adet sancısında rahatlama sağlanabilir:

Kasık veya sırt bölgesine sıcak su torbası konulması

Alt karın bölgesine veya sırta yapılacak sıcak uygulamalar adet sancısının hafifletilmesinde etkili olabilir. Sıcak su torbası dışında ılık bir banyo yapmak ya da sıcak havlunun bu bölgelerde uygulanması da adet sancısının giderilmesinde başvurulabilecek diğer yöntemlerdir.

Alt karın bölgesine rahatlatıcı masaj yapılması

Yaklaşık olarak 20 dakika, alt karın bölgesine masaj yapılması adet sancısının dindirilmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda masaj yapılırken esansiyel yağ olarak sınıflandırılan lavanta ya da misk adaçayı yağı kullanımı ile ağrının süresi ve yoğunluğunda hafifleme gerçekleşebilir.

Fiziksel egzersiz yapılması

Fiziksel aktiviteler esnasında vücutta salgılanan endorfin kimyasalı adet sancısının hafiflemesine katkı sağlayabilir. Ağır fiziksel egzersizler yerine yürüyüş ya da yoga gibi hafif egzersizlerin tercih edilmesi adet sancısının hafifletilmesinde daha uygun kabul edilir.

Besleyici ancak ağır olmayan gıdaların tüketilmesi

Adet sancısından şikayet eden kişilerin o dönem içerisindeki beslenme planlarında işlenmemiş liften zengin ürünlerin ve bitkisel ağırlıklı gıdaların yer alması söz konusu şikayetlerinde rahatlama sağlayabilir. Papatya çayı ağrı duyusunu taşıyan sinirlerde rahatlatıcı etki yapması nedeniyle adet sancısına iyi gelen çay olarak kabul edilir.

Fındık, badem ve kabak çekirdeği manganez mineralinden zengin besinlerdir. Manganez adet döneminde ağrıya sebep olabilecek krampların azalmasına katkı sağlayabilir. Aynı zamanda adet kanaması ile demir kaybı meydana gelir. Demir eksikliğinin oluşmasını önlemek adına tavuk, balık ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önerilmektedir.

Bazı gıdaların tüketiminin sınırlandırılması

Adet görme sürecinde ekstra bir şişkinliğe neden olabilecek besinlerin daha az tüketilmesi adet sancısının dindirilmesinde katkı sağlayabilir. Yağlı yiyecekler, alkol, gazlı içecekler, kafein içeren sıvılar ve tuzlu gıdalar tüketiminin sınırlandırılması halinde adet sancısını hafifletici etki yapabilecek besinlere örnek teşkil eder.

Regl ağr&#x;s&#x; neden olur? Regl ağr&#x;s&#x;na ne iyi gelir? Adet Sanc&#x;s&#x; (Dismenore) nedir? - 2

KİMLER DAHA ŞİDDETLİ ADET GÖRME RİSKİ ALTINDADIR?

Aşağıdaki durumlarda menstrüel kramp riski daha şiddetli gözlenebilir:

yaşından küçükler,

-Ergenliğe erken, 11 yaşında veya daha erken yaşta girenler,

-Adet döneminde ağır kanaması olanlar,

-Düzensiz adet kanaması olanlar,

-Ailede adet sancısı öyküsü olanlar,

-Sigara içenler.

Adet krampları diğer tıbbi komplikasyonlara neden olmaz, ancak okula, işe ve sosyal aktivitelere etki edebilir. Yine de, menstrüel kramplarla ilişkili bazı durumların komplikasyonları olabilir. Örneğin endometriozis, fertilite sorunlarına neden olabilir. Pelvik enflamatuar hastalık, döllenmiş bir yumurtanın uterus dışına implante olma (ektopik gebelik) riskini artırabilir .

ADET SANCISI NEDENİYLE NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ?

Adet krampları her ay günlük yaşantınızı oldukça etkileyecek şekilde yoğun yaşanırsa, semptomlarınız giderek kötüleşirse veya önceden olmadığı halde 25 yaşından sonra şiddetli adet krampları yaşamaya başlarsanız, vakit geçirmeden bir uzmana başvurmanız gerekir. Sık adet sancısı çekmenin gebe kalmayı olumsuz etkileyeceğiyle ilgili yanlış kanılar yaygındır. Doğrudan adet sancısının gebe kalmaya engel teşkil etmediği bilinmektedir.

ADET SANCISI İÇİN HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?

-Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar: İbuprofen ya da naproksen etken maddelerini içeren ilaçlar hem prostoglandin düzeylerini baskılar hem de ağrı hissinin giderilmesine yardımcı olur. Adetin ilk gününden itibaren doktorun önerdiği dozda kullanılabilir. Bununla beraber eğer ilaçların içerisindeki maddelerden herhangi birine karşı hassasiyetiniz varsa ya da bu ilaçlarla etkileşen başka bir tıbbi durumunuz bulunuyorsa doktora danışmanız gerekir.

-Doğum kontrol ilaçları (Oral kontraseptifler): Oral doğum kontrol hapları, yumurtlamayı önleyen ve adet kramplarının şiddetini azaltan hormonlar içerir. Bu hormonlar ayrıca enjeksiyon, cilt yaması, kol derisinin altına yerleştirilmiş bir implant ya da vajinaya yerleştirilen esnek bir halka şeklinde de verilebilir. Bazı durumlarda rahim içi (intrauterin) cihazlar da tavsiye edilebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

adaçayı adet sancısına iyi gelirmi

Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.

  1. ezgoticaSS

    Adaçayı Adet SöktürürMü?

    Adaçayı Adet SöktürürMü? Adaçayı keskin tadından dolayı kimilerince pek sevilmez fakat tam bir şifa kaynağıdır.Eğer tadından dolayı içemiyor ve mideniz kaldırmıyorsa biraz limon ve bal yardımıyla tadı yumuşatıseafoodplus.infode de adaçayını günde 3 kereden fazla içmememiz gerekir çünkü adaçayının

    • ezgoticaSS
    • Konu
    • adaçayıadet düzensizliğine iyigelirmiadaçayıadetsancısınaiyigelirmiadaçayıadet söktürücü adacayi adet soktururmu adet söktürücü adet söktürücü bitki çayları adet söktürücü bitkiler adaçayı
    • Yorumlar: 0
    • Forum: Kadın Hastalıkları / Gebeliğe Hazırlık

Kadınlar için Mükemmel Bir Bitki Olan Ada Çayı ve Faydaları

4 dakika

Kadınlar için Mükemmel Bir Bitki Olan Ada Çayı ve Faydaları

Son Güncelleme: 21 Aralık,

Ada çayının sayısız faydası bulunur. Ada çayına Latincede şifa anlamına gelen Salvia denilmektedir. Kadın sağlığı için en uygun doğal kaynaklardan biridir. Ada çayı, adet ve menopoz semptomlarını hafifletir ve iltihabı, ağrıyı ve sıvı kaybını azaltır. Bunun yanı sıra, kalp ve damar sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

Bitkisel tedavilerin tarihte önemli bir yeri vardır. Bitkiler dünyası, tıp dünyasının uzun yıllardır ortaya çıkarmaya çalıştığı büyük gizemini hala korumaktadır. Bitkisel tedavi yöntemleri neredeyse ilk uygarlıklardan beri kullanılmaktadır. Ginseng, sarı kantaron, mabet ağacı gibi bitkilerin ve diğer birçok bitki çayının inanılması güç farmakolojik etkileri vardır. Eğer ada çayı ve tüm diğer bitkilerin faydaları bilinirse ve doğru şekilde uygulanırsa sağlığımıza gerçekten pozitif etkisi olabilir.

Ada çayı uzun yıllar boyunca tedavi amaçlı kullanılmıştır. Psikolojik rahatsızlıklardan sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydası bulunmaktadır. Bilim, bazı tıbbi kullanımlarını onaylamıştır.

Bitkilerin tek başına hastalıklarını ve psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmeye yeterli olmadığı doğrudur. Fakat, sahip oldukları enzimler, önemli yağlar, flavonoidler, mineraller vb. sayesinde hastalık sürecine olumlu etkide bulunabilirler. Rahatlamamızı sağlarlar, belirli nörotransmitterleri uyarırlar, kan dolaşımını kolaylaştırırlar, bağışıklık sistemini harekete geçirirler, ve bunlar gibi birçok farklı etkileri daha bulunur. Şifalı bitkileri doğru şekilde kullanmak, belirli koşullar için iyi bir tamamlayıcı terapi olarak hizmet edebilir.

Doğanın sağlığımız için verdiği en ilgi çekici şifalardan biri ada çayıdır. Şimdi ada çayı hakkında daha fazla bilgi edinelim.

ada çayı

Ada çayının inanılmaz faydaları

“Medical News Today” isimli dergi ada çayının birçok faydasının bilimsel olarak kanıtlandığı hakkında bir haber yayımladı. Tabii ki, şifalı bitki ailesinin çok geniş olduğunu belirtmek gerekir. Fakat şimdiye kadar yapılan birçok çalışmaya göre bilimsel adı salvia olan ada çayı iki önemli gruba ayrılıyor: Salvia Officinalis ve S. Lavandulaefolia (en yaygın iki türü).

Yazının başlığından da anlayacağınız üzere, ada çayının tarih boyunca kadınların hayatını kolaylaştırmıştır. Önek olarak, Antik Yunanistan’da kadınlar, ada çayını hem yemek yaparken hem güzelleşmek için hem de tüm bunların ötesinde tedavi amacıyla kullanırdı. Biraz sert fakat hoş bir tadı olan ada çayı içinde bulundurduğu mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Ayrıca iltihaplanmayı azaltan ve kadınsal hormonları düzenleyebilen diğer bileşenlere de sahiptir.

Ada çayı ve adet dönemi

Ada çayının en iyi bilinen faydaların biri adet döneminde yaşanan rahatsızlıkları azaltmasıdır. Ağrıyı, şişkinliği, baş ağrısını vb. azaltır. Aynı şekilde, menopozla ilişkili semptomların şiddetini azaltmak için de etkilidir. Bunun nedeni, içerdiği yağın hafif bir ostrojenik aktiviteye sahip olmasıdır.

İltihaplanma

Viyana Üniversitesi yılında ada çayı ile ilgili oldukça ilgi çekici bir araştırma yayımlamıştır. Bu araştırma ile ada çayının çok yararlı iltihap önleyici ve mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Günde bir ve iki bardak ada çayı içmek kadar basit bir şey çok sağlımız için oldukça faydalı olabilir. Karın enflamasyonunu azaltabilir, idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltabilir ve aynı zamanda diş eti iltihabını tedavi edebilir.

Ada çayı ve depresyon

Ada çayı ruh sağlığına iyi gelmesiyle de bilinir. Diosmetin, apigenin ve luteolin gibi antioksidanları içermesi, depresyonla ilişkili semptomları (iyileştirmek için değil) azaltmak için mükemmeldir.

ada çayı içmek

Ada çayı hafızayı güçlendiriyor

Oxford Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitenin yaptığı araştırmalar sonucu ada çayının bilişsel yetenekleri güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Fakat bunun için tüketilmesi gereken doğru miktarı henüz bilmiyoruz. Yine de uzmanlar, ada çayının hiç bir işlem görmeden ham şekilde tüketilmesini tavsiye ediyor.

Ada çayının hafızayı güçlendirmesinin sebebi içeriğindeki kolinezteras enzimidir. Bu enzim Asetilkolin isimli nörotransmiter molekülün yapı taşlarına ayrışmasını düzenler. Bu nörotransmitterin düşük seviyede olması, daha az bilişsel yeteneğin olduğunu anlamına gelir.

T3 hormonunu düzenler

T3 hormunun diğer adı Triiyodotironin’dir. Tiroid bezleri tarafından salgılanan bu hormon psikoloji ve metobolizma ile büyük ölçüde ilgilidir. T3 ve T4 hormon seviyelerinin düşük olması hipotiroidizme neden olur. 

Uzmanlar, menopoza giren kadınların çoğunda bu hormonların düşük seviyede olduğunu söylemektedir. Bu hormonların düşük olması sadece tiroid problemlerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda kemik sağlığı için çok önemli olan D vitamininin de azalmasına neden olur.

Düzenli olarak ada çayı içmek bu tür sağlık problemlerin yaşanmasının önüne geçebilir. Sağlıklı beslenirsek ve  düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmayı ihmal etmezsek, bu bitki hormonlarımızın düzenlenmesine yardımcı olabilir.

kadınlar için ada çayı

Sonuç olarak, ada çayının son derece önemli faydaları bulunmaktadır. Gerek tedavi edici özelliği gerekse içerdiği zengin besin değerleri ile evinizden eksik etmemeniz gereken bir bitkidir. Fakat uygun şekilde ve dozda (günde bir ya da iki bardak) içmeyi unutmamalısınız. Ayrıca ada çayının, hamile veya emziren kadınlar ve böbrek hastaları için iyi olmadığını unutmayın.

Romalı yazar, doğa bilgini ve filozof olan Büyük Plinius’un şifa olarak tanımladığı bu bitkiyi sağlığımız için en verimli şekilde kullanalım.

İlginizi çekebilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir