sait faik abasıyanık semaver hikayesi / Semaver Özet - Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik Abasıyanık Semaver Hikayesi

sait faik abasıyanık semaver hikayesi

Semaver &#; Sait Faik Abasıyanık

04 Haz Semaver &#; Sait Faik Abasıyanık

Posted at h Kitabın Yazarı: Sait Faik Abasıyanık Okuyucu Yorumu: Metin Yılmaz0 Yorum

Semaver, Sait Faik Abasıyanık&#;ın o okunası, mükemmel hikayelerini barındıran bir kitabı. Elinize alıp, bir çırpıda bitirebileceğiniz öyküler olan bu kitapta özellikle Semaver öyküsü çok iyiydi.

Zaten iyi olmayanına rastlamak çok zor onu biliyoruz fakat bu kitapta bulunan Semaver öyküsü açık ara çok iyi hikayelerinden biriydi. Etkisi bir zaman süren öykülerden biriydi. Sait Faik eserleri ile ilgili zaten söylenecekleri söylemiş büyüklerimiz. Bizlere okuması ve yaşaması kalıyor.

Her yere götürüp, cebinizden çıkarıp, hemen okumaya başlayacağınız hikayelerdir Sait Faik hikayeleri. İçten, bizden ve samimidir. Ne ise o öyküleri yazar bizlere. Çok güzeldir, çok bizdendir.

İyi okumalar.

Kitap adı: Semaver
Yazar: Sait Faik Abasıyanık
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa:
Baskı:
Tür: Hikaye

Semaver &#; Sait Faik Abasıyanık

Arka kapak;
&#;Sait Faik, Burgaz çalılıklarından çekti bir kızılcık dalı kopardı, kalem gibi yonttu, ucunu yaşama batırdı ve yazmaya koyuldu.

Türk hikâyeciliği Ömer Seyfettin&#;den sonra Memduh Şevket Esendal, Fahri Celalettin gibi ustaların sürdürdüğü bir türdü. Sabahattin Ali, Refik Halit&#;in memleket hikâyeciliğine diyalektik bir görüş katmış ve bu yeniliği ile &#;ların tek ismi olmuştu . Sait Faik ise onların yapmadığı bir şeyi yaptı. Bir konuyu deği l, yaşamın bir parçasını işliyordu. Bir tez savunmuyor, bir yaşantıyı yansıtıyordu. İnsan sevgisi dolu, doğa sevgisi dolu bir yüreği vardı. Neye baksa bu sevgi ile ısınıyor, ışıklanıyordu. Biz ancak o el attıktan sonradır ki, en önemsiz görünen insanların ve şeylerin zevkine eriştik.&#;

Haldun Taner, Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil,

&#;Sait Faik, Burgaz çalılıklarından çekti bir kızılcık dalı kopardı, kalem gibi yonttu, ucunu yaşama batırdı ve yazmaya koyuldu.

Türk hikâyeciliği Ömer Seyfettin&#;den sonra Memduh Şevket Esendal, Fahri Celalettin gibi ustaların sürdürdüğü bir türdü. Sabahattin Ali, Refik Halit&#;in memleket hikâyeciliğine diyalektik bir görüş katmış ve bu yeniliği ile &#;ların tek ismi olmuştu . Sait Faik ise onların yapmadığı bir şeyi yaptı. Bir konuyu deği l, yaşamın bir parçasını işliyordu. Bir tez savunmuyor, bir yaşantıyı yansıtıyordu. İnsan sevgisi dolu, doğa sevgisi dolu bir yüreği vardı. Neye baksa bu sevgi ile ısınıyor, ışıklanıyordu. Biz ancak o el attıktan sonradır ki, en önemsiz görünen insanların ve şeylerin zevkine eriştik.&#;

kaynağı değiştir]

Sait Faik'in ilk dönem hikâyelerini barındırdığı düşünülen üç kitabı Semaver, Sarnıç ve Şahmerdan'da fakir insanların hayatlarını ve onların nasıl mutlu olabileceklerini anlattı. Bu kitaplarda zenginlere kızan yazar, fakirleri övecekti. Kitaba ismini veren Semaver isimli hikâyede ise daha sonra düşmeyeceği bir yanılgıya düştü.[4] Çoğunlukla, kendi gözlemlediği gerçekleri öykülerinde anlatan yazar Semaver'de ise okudukları doğrultusunda okuyucuya işçi Ali'nin yaşamını anlatmaya çalışır ve bu yüzden de Ali'nin hayatı ile ilgili detaylar yapay görünür.[4] Abasıyanık, bu yanılgıya bir daha düşmeyecektir.

Yazar, hayatın güzelliğini ve tadını da fakir insanların bildiğine olan inancını Stelyanos Hrisopulos Gemisi gibi hikâyelerinde ifade etti. Yazarın bütün ilk dönem hikâyeleri olduğu gibi Semaver de insan sevgisi ve insanların iyilikleriyle doluydu. Tersliklerle karşılaşsa dahi insanlara duyduğu sevgi azalmaz.

Abasıyanık'a gelen en önemli eleştirilerden biri de dilinin savruk olduğu yönündedir.[5] Bu yanlışların sanıldığından daha az olduğunu Fethi Naci ispatladı. Naci'nin sayımına göre Semaver'de dört Türkçe yanlışı vardır.[5] Hikâyelerde açık Türkçe yanlışlarından çok aceleyle yazılmaları sebebiyle yapılmış dil savruklukları vardır.

Semaver'de, yazarın sonraki dönem kitaplarında rastlanan konuşma dilinin canlılığından yararlanma yok denecek kadar azdır. Benimle Beraber Seyahatten Dönenler ve Orman ve Ev hikâyeleri dışında kalanlar klasik bir dille yazılmıştır. Gene de hikâyeler Sait Faik'in sonradan klasikleşecek coşkulu dilinin habercisi gibidir.[6]

Nâzım Hikmet, 5 Mayıs tarihinde Akşam Gazetesi'nde Orhan Selim adıyla yayınladığı Bir Tavsiye başlıklı yazısında Sait Faik'in Semaver'ine değindi. Nazım Hikmet, kitabı büyük bir hevesle okumaya başladığını ve ilk satırlardan sonra bu genç yazarın ileriki günlerin Sabahattin Ali'si, Kemal Tahir'i, İsmet Hüsnü'sü olacağına inanmaya başladığını yazdıktan sonra hikâyenin devamının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını açıkladı. Bunun sebebinin ise hikâyenin geri kalan kısmının adeta Amerikalı bir yazardan adapte edilmiş gibi durması olduğunu yazdı. Sait Faik, ileriki günlerde Ran'ın bu tenkitinde çok haklı olduğunu ve bu eleştirinin çok faydasını gördüğünü açıkladı.[7]

Kaynakça[değiştir

Semaver (kitap)

Semaver, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın Nisan 'da yayınlanan ilk kitabı. Eser, Sait Faik'in babasının maddi yardımıyla basılabilmiştir.[1] Kitap, daha sonraki yıllarda Varlık Yayınları tarafından pek çok kez yayınlandı. Faik, bu kitabına ilk yazdığı öykü olan İpekli Mendil'i de aldı.

Kitaptaki öyküler üç bölümde incelenebilir.[2] İlk bölümdeki hikâyelerde yazarın çocukluğunun geçtiği Adapazarı ve çevresi anlatılmaktadır. Çevre tasvirine geniş yer verilen bu öykülerde, yazar oyunlar oynadığı kırları ve ormanları anlattı. İpekli Mendil, Babamın İkinci Evi, Kıskançlık, Bohça, Orman ve Ev, Düğün Gecesi bu bölümdeki hikâyelerdir.

İkinci bölümde ise çoğunlukla İstanbul'da geçen ve yazarın bu şehirdeki tecrübelerinden yola çıkarak yazdığı öyküler yer alır. Örneğin, Bir Kıyının Dört Hikayesi isimli eserde Faik, denizde çalışan, geçim kavgası veren insanları anlattı. Yazarın ün kazanmasını sağlayan Stelyanos Hrisopulos Gemisi ve Şehri Unutan Adam ile Üçüncü Mevki de bu bölümdeki diğer öykülerdir. Kitaba ismini veren Semaver'de ise bir fabrika çalışanının yaşamı anlatılır. Bu öykü yazarın Grenoble'da geçirdiği günlerde gözlemlediği olaylara dayanmasına rağmen ikinci bölümde sayılabilir.[3]

Kitabın son bölümü ise Sait Faik'in Fransa'da geçirdiği günlere göndermeler içermektedir. Bu hikâyeler Sevmek Korkusu, Louvre'dan Çaldığım Heykel, Robenson, İhtiyar Talebe, Bir Vapur ve Bir Kadın'dır.

Analiz[değiştir

Semaver

Semaver - Sait Faik Abasıyanık

Kitap Türü:Öykü/Hikaye

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Semaver Özet

Semaver, Sait Faik Abasıyanık’ın bazı hikayelerinin yer aldığı kitaplarından bir tanesidir. Adını Semaver adlı hikayeden alır. Kitapta yer alan diğer hikayeler şu şekildedir: Stelyanos Hristopulos Gemisi, Meserret Oteli, Bir Kıyının Dört Hikayesi, Babamın İkinci Evi, İpekli Mendil, Kıskançlık, Bohça, Orman ve Ev, Düğün Gecesi, Şehri Unutan Adam, Üçüncü Mevki, Garson, Birtakım İnsanlar, Benimle Beraber Seyahatten Dönenler, Sevmek Korkusu, Louvre'dan Çaldığım Heykel, Robenson, İhtiyar Talebe, Bir Vapur.

Semaver’de annesi ile birlikte yaşayan Ali’nin öyküsü anlatılır. Ali bir fabrikada işçi olarak çalışır. Her sabah erken kalkan annesi ekmek kızartır ve semaverin fokurtusu eşliğinde Ali’yi uykusundan uyandırır. Ali semaverin sesini duyduğunda mutluluk duyar. Çünkü semaver ona takır takır işleyen ve içinde hiç grev olmayan bir fabrikayı andırmaktadır. Zaman böyle giderken ölüm annesinin kapısını bir misafir edasıyla çalar. Ali o gün annesi kendisini uyandırmayınca erken olduğunu düşünür hemen kalkmaz. Ancak kaktığında semaverin başında annesinin cansız bedeni ile karşılaşır. Tepkisiz kalıp o gün hiç ağlamayan Ali işine gidip gelmeye devam eder. Bir gün işten döndüğünde semaverin başında annesini hatırlayıp hüngür hüngür ağlamaya başlar. Annesi öldükten sonra bir daha evlerinde mutluluğun simgesi olan semaverin fokurtusu duyulmaz.

Stelyanos Hristopulos Gemisi adlı hikayede yaşlı Rum balıkçının geriye kalan tek aile ferdi olan torunu Trifon tarafından kendisine bir metre uzunluğunda bir gemi yapılır. Trifon gemiye dedesinin adını verir. Gemiyi suya saldığı esnada Burgaz adasındaki diğer çocuklar taş atmaya başlarlar. İsabet eden taşlarla gemi batar.

İpek Mendil adlı hikayede, yazar bir gün fabrika kapıcısının yerine ipek fabrikasında bekçilik yaparken bazı sesler duyar. 15 yaşlarında bir genç erkek, mendil çalmak amacı ile fabrikaya girmiştir. Yazar gence iyimser bir tavır ile yaklaşır. Genç hırsız, kız arkadaşının ondan ipek bir mendil istediğini ancak mendil alacak parası olmadığı için bu yola başvurduğunu ifade eder. Yazar bu gerekçeyi haklı bularak onu serbest bırakır. Ancak hırsız pes etmez ve bekçinin uyuduğunu düşünerek tekrar fabrikaya dadanır. Uyanık olan bekçi çocuğun cesaretinden etkilenip bu sefer ona hiçbir müdahalede bulunmaz. İstediği mendili alan çocuk fabrikanın duvarından atlamaya çalışırken düşer ve sevgilisi için bir mendil alma sevdası uğruna hayatını kaybeder.

Kıskançlık adlı hikayede, olaylar otuz beş yaşlarında olan köy öğretmeni ve on yedi yaşındaki karısı Fadime arasında geçer. Ağabeylerinin zoru ile köy öğretmeni ile evlendirilen Fadime, çoban Hüsrev’i sevmektedir. Aralarında karı koca ilişkisi olmamasına rağmen köy öğretmeni Fadime’yi kıskanmaktadır. Bir gün onu çoban Hüsrev ile birlikte yakalar. Karısını başka bir adamla yakalayan köy öğretmeninin yaşadığı duygu durum değişikliği yazar tarafından etkili bir şekilde okuyucuya aktarılır.

Düğün Gecesi adlı hikayede on altı yaşında olmasına rağmen nüfus cüzdanında yirmi yaşında olarak gösterilen Ahmet’in yirmi altı yaşında bir kız ile evlendirilmesi ve Ahmet’in düğün günü yaşadıkları anlatılır.

Birtakım insanlar adlı hikayede soğuk bir günde yatağına duyduğu özlemi çarpıcı bir şekilde anlatan yazar, tuhaf giyimli bir adam ile karşılaşır. Adam ona kendi gibi giyinen insanlar görüp görmediğini sorar. Yazar sonradan onların yatacak yeri olmadığı için validen yer talebinde bulunmak için bir araya gelmiş evsizler olduğunu öğrenir. Evsiz insanlar olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalan yazar, demin yatağına karşı duyduğu özlemden dolayı mahcup olur ve hikaye son bulur.

İçerisinde yer alan diğer hikayelerle de oldukça ilgi çekici ve başarılı olan Semaver, Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden birisi olan Sait Faik Abasıyanık’ın mümtaz eserlerinden bir tanesidir.

Yazan: Şahin Yıldız

Semaver Kitap Özeti

Türk edebiyatında durum hikayesi deyince akla iki isim gelir ki bunlardan biri Sait Faik Abasıyanık’tır. Sait Faik Abasıyanık’ın en bilinen hikayesi ise şüphesiz ki Semâver’dir. Bazı hikayeler vardır; zamanı asla geçmez, eskimez. Ne zaman okusak bizi zamansız bir boyutta, hikayeyi okuduğumuz ilk zamanki ruh halimize, hislerimize, sevinçlerimize ve korkularımıza götürür. Semaver, işte bu hikayelerden biridir. İlköğretimde ya da lisede okurken bu hikayeyi derste okumayan neredeyse yoktur. Bu hikaye, o zamanlar küçük yüreklerimizi hüzne boğmuş, “Ya bir sabah uyandığımda annemi ölmüş görürsem?” korkusuyla kalbimizi titretmiş bir hikayedir.

Sait Faik’in "Semaver" adlı kitabında toplam yirmi adet hikaye bulunmaktadır. Kitaba adını veren ve kitabın ilk hikayesi olan "Semaver", oldukça acıklı, yürek yakan ve okuyucuyu hüzünlere gark eden bir olaydır. Ali, Halıcıoğlu’ndaki fabrikada çalışan bir işçidir ve annesiyle beraber Haliç civarındaki bir evde oturmaktadır. Ali’nin babası yaşıyor mu yoksa öldü mü, kardeşleri var mı bilinmez. Tek bildiğimiz, annesinin her sabah namazdan sonra Ali’yi mütemadiyen kaldırdığı, ikisinin kahvaltı yaptığı, ardından Ai’nin işe gittiğidir. Ali’nin ve annesinin hayatları, işte bu tekdüze çizgide ilerler. Bir de, her sabah fokurdayan bir semaver vardır. Bu semaver, adeta ailenin üçüncü üyesi olmuştur. Ali’ye göre semaver, içerisinde ıstırap, grev ya da kaza olmayan bir fabrika gibiydi; çünkü fabrikadan duman, semaverden ise buhar tütüyordu. Ali ile annesi, birbirlerinden başka kimsesi olmayan insanlardı. Ali annesini severdi, annesi de Ali’yi… Semavere gelince, o her sabah kaynardı. Bir sabah annesi Ali’yi uyandıramaz. Ali uyandığında işe geç kaldığını fark eder. Kalkar ve annesine bakar. Annesi, masaya yığılmış vaziyettedir. Ali annesini öper, ancak annenin yanağı buz gibidir. Ali annesini yatağına yatırır, kendisi de onu ısıtmak için uzanır. Anne, ısınacak gibi değildir. Ölmüştür bir kere. Artık geriye dönüş yoktur. Ali gözyaşı dökmez. Komşulara haber verir, kendisi ise işe gider. Komşular annenin cesedini kaldırırlar. Ali işten döndüğünde evini neşesiz, keyifsiz, yalnız bulur. Gözü semavere ilişir. Semaver, Ali için, ailenin mutluluğunu sembolize ediyordur. Artık anne evde olmadığına, Ali ise yapayalnız kaldığına göre, artık semavere gerek yoktur. Ali semaveri bir daha kullanmamak üzere kaldırır, yerine bir sahlep güğümü koyar.

Kitaptaki hikayeleri okuduğumuzda pek çok küçük; ama insanın yüreğine dokunan olayla karşılaşırız. “Stelyanos Hrisopulos Gemisi”nde öksüz kalan ve dedesi Stelyanos Hrisopulos’le beraber adada yaşayan Trifon’un yaptığı bir metrelik geminin acı akıbetini okur, Trifon’a acır ve mahalle çocuklarına kızarız. “Meserret Oteli”nde ise, genç yaşta ölen kadının hızlıca çizilmiş otoportresi karşısında hüzünleniriz. “Bir Kıyının Dört Hikayesi”, adada yaşayan yalnız bir adamın bir soğan kayığı, bir kedi, mahalle çocukları ve bir ölü ile karşılaşmalarını okuruz. “Babamın İkinci Evi”, hem kasabada hem de köyde evi olan, yani iki eşli bir adamın hikayesi, adamın oğlunun gözünden aktarılır. “İpekli Mendil” ise, bir mendil çalmak için onca zahmete giren bir gencin kararlı çabasını anlatır. İlk hırsızlık girişiminde yakalanan genç, daha sonra yine hırsızlık yapmaya çalışır. Nihayet eline bir ipekli mendil geçirir ve pencereden kaçmaya çalışırken yere düşer. Elindeki ipekli mendil, bir su gibi fışkırır. Genç ise, ölmek üzeredir. “Kıskançlık”, bir köy memurunun genç bir kızla evlenmesi, kızın ise onu genç bir köylüyle aldatması üzerine bir hikayedir. “Bohça” ise, evin oğlu ile masum bir aşk ilişkisi yaşayan küçük hizmetçi kızın evden kovulmasını anlatır. “Şehri Unutan Adam”, otelden hiç çıkmayan, ama insan sevgisiyle dolu bir adamın, otelden çıkıp insanlar arasına karışınca yaşadığı hayal kırıklıkları üzerine bir hikayedir.

Haldun Taner’in dediği gibi, biz küçük şeylerin zevkine Sait Faik’in hikayeleri sayesinde eriştik. Sait Faik, bizim önemsiz gördüğümüz eşyaları ve olayları öyle bir anlatır ki, her şeyin bir ruhu olduğunu kavrarız birden. Basit bir semaver, bir gemi maketi ya da bir bokça, bizim için birden anlamlı oluverir. Sait Faik’in güzel bir Türkçe ile yazdığı bu kısa, akıcı ve insanın yüreğine dokunan hikayeler tekrar tekrar okunmayı hak ediyor.

Editör: Murat ASLAN

Semaver Konusu

Sait Faik'in basılmış ilk kitabı "Semaver"

Haldun Taner"Ölürse Tenler Ölür Canlar Ölesi Değil" adlı kitabında Sait Faik Abasıyanık'tan şöyle bahseder:

"Türk hikayeciliği Ömer Seyfettin'den sonra Memduh Şevket Esendal, Fahri Celalettin gibi ustaların sürdürdüğü bir türdü. Sabahattin Ali, Refik Halit'in memleket hikâyeciliğine diyalektik bir görüş katmış ve bu yeniliği ile 'ların tek ismi olmuştu. Sait Faik ise onların yapmadığı bir şey yaptı. Bir konuya değil, yaşamın bir parçasını işliyordu. Bir tez savunmuyor, bir yaşantıyı yansıtıyordu. İnsan sevgisi dolu, doğa sevgisi dolu bir yüreği vardı. Neye baksa bu sevgi ile ısınıyor, ışıklanıyordu. Biz ancak o el attıktan sonradır ki, en önemsiz görünen insanların ve şeylerin zevkine eriştik.

Bir şeytanminaresi, bir karpuz sergisi, bir mangal ve iskemle, bir kameriyeli mezar, bir boya sandığı, bir projektörcü, bir balıkçı, bir garson, bir papaz efendi, Sait onlara bakınca, onları anlatınca birdenbire ilginçlik kazanıyordu."

Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Sait Faik, Cumhuriyet döneminin en önemli hikayecilerindendir. İlk öykü kitabı olan Semaver yılında basıldı. Zengin bir ailenin çocuğu olsa da fakir insanları öykülerinde anlatmış, toplum sorunlarına gerçekçi bir dille yer vermiştir. Çok samimi bir anlatımı vardır, yapmacıklıktan ve sanat kaygısından uzaktır. Topluma mal olmuş bir sanatçıdır. Öykülerinde "insancıl" kimliği öne çıkar. Hatta Sait Faik'in insancıl kimliğini tanımlamak istersek "her şey bir insanı sevmekle başlar" diyebiliriz.

Abasıyanık, Semaverkitabında ise genellikle çocukluk ve gençlik anılarından ve gözlemlerinden bahsetmektedir. Çünkü kitabını yayınladığında 30'una yeni basmış bir yazardır. Kitabı üç bölümde inceleyebiliriz. İlk bölüm çocukluğunun geçtiği Adapazarı ve çevresi, ikinci bölüm İstanbul’da geçen öyküler, son bölüm ise Abasıyanık'ın Fransa'da geçen günlerinden esinlenerek yazdığı öykülerden oluşmaktadır. Kitaba adını veren öyküde ise işçi Ali'nin ve annesinin öyküsünü anlatır. Hayatın güzelliği ve insan sevgisi kitabın ana konularından biridir. Kitap bir solukta okuyabileceğiniz içinizi ısıtacak öykülerden oluşmaktadır. 79 yıl sonra aynı günde doğduğum için Sait Faik'in bende ayrı bir yeri vardır. Çok güzel anlamlar ve dersler çıkarabileceğiniz bir başucu kitabıdır.

Hatta kitabı okurken şunu da düşünüyorsunuz ve eminim yazarın da yazma amaçlarından biridir: "Bu dünya sadece zenginlerin değil, fakirlerin de dünyasıdır. Fakirler de mutlu olabilir."

Not: Kitabı alarak ayrıca sosyal bir yardım da yapmış olacaksınız. Vefatından bir yıl önce Darüşşafaka Lisesi'nin bir edebiyat toplantısına katılan yazar, okulu gezer ve çok etkilenir. Eşi Makbule Abasıyanık’a kitaplarının telif hakkını ve mal varlıklarını Darüşşafaka'ya bağışlamayı önerir. Annesi de bu vasiyete uyarak vefatından bir yıl sonra 8 Kasım yılında kitaplarının telif haklarını Cemiyet'e bırakır. Darüşşafaka da bu vasiyetnameye titizlikle sahip çıkıp 'ten bu yana 11 Mayıs'ta o yıl içinde yazılmış en iyi öyküye "Sait Faik Hikaye Armağanı" nı vermektedir.

Semaver Soruları ve Cevapları

Semaver kimin eseri?

Sait Faik Abasıyanık

Semaver türü nedir?

Öykü/Hikaye

Semaver kaç sayfa?

Semaver Yorumları

orta okulda iken okutmuşlardı konusunu hatırlamıyorum ama sıkıcı bir kitaptı zaten ödev için veriliyorsa genelde sıkıcı olurdu

okuduğum en sıkıcı kitaplardan biriydi

Mehtap •

çok güzel bir semaver hikayesi özeti okudum o da güzel yazılmış okumanız gereken bir kitap

burada yazarı anlatmışsınız kitabın geniş özeti yok mu yaa?

yazarı anlatıyonuz başka bişey yapmıyolar

Eşi değil, annesi Makbule hanım.

bende bu kitaptan 8 tane var

bizim türkçe hocası mesut hoca yazılı için seafoodplus.infoı aldım ama kapağını bile açmadım çok sıkıcı :ddd

okumak için aldım ama şimdiden hiç beğenmedim bana acil olarak semaver kitap özeti lazım bu kitap okunacak bir kitap değil çok sıkıcı sürekli uykum geliyor

kıtabi açmadiysan nasil skici acaba yorum yaparken bile duzgun yapin ve cok guzeldi

çok güzel bir kitap çok beğendim
çok beğendim güzel kitap

çok güzel bir kitap:)

ben çok beğendim semaver kitabı okuduğum en güzel kitap herkese okumasını tavsiye ederim

okumadım ama soyle kısa bıır ozetıne baktım mukemmel ve cok dramlıydı

bence müthiş ötesi bir kitap edebiyatı seven herkez bunu anlar zaten:):):d
bazıları bu mükemmel kitabı beğenmiyor bence daha duyarlı olmaları gerek

ok bir kitap cok beğendim

kitabı çoook beğendim. sait faik abasıyanık semaver kitabı ile kendini aşmış bence en güzel kitabı buydu

güzelmiş herkezin okumasını tercih ediyorum ( : ( :( :

valişliğin isteği üzerine bunu ve iki kitabı fdaha okuyup özet cıkarp sınıfın önünde hocaya anlatacağız bu 3 . sınvımızın yerine gececek

evt bizzde valiliğin isteği üzerine okuyup bundan beyaz gemiden ve küçük kara balıktan sınav olacağız

arka kapaklı iyi olmuş
okuduğum en güzel kitap

geçen sene türkçe dersinde okumu ştuk çookk güzel bir kitap bence beğenmeyenler safın teki daha okumadan saçma sapan yorumlar yapıyorlar
bu sene mezun olacağım liseye geçeceğim üç senedir dersimize giren sibel bozoğlan öğretmenimize çok teşekkür ediyorum onu çok seviyorum geçen sene bu metni onunla beraber okuduk çook güzeldi harika bence beğenmeyenler yeniden okusun

çok güzeldi bayıldım :)

bana göre çok mükemmel ama zaten beğenmeyenler beğenmemiş onlara karışaam ama bence bir arkadasıma katılaraktan gerçekten kitaplar bizim dostumuz onlara duyarlı olmakıyız

semaver hariç geriye kalan öyküler çoook güzel anlaması zor ama dikkatini verirsen seversinnn

çok sıkıcı bi kitap yaşım 12 bizim burada bu kitabı okumak zorunlu çünkü yazılı sorularında bu kitap çıkıcak ama yinede okumicam ilk başını okudum çok sıkıcıya

yaa durum hikayesi olduğu için hiçbişiy anlamadımmm olay yokkk bikere

ya bunu sınavda sorucaklar ve ben hiç okumadim ne yapıcağımı bilmiyorum kitabın geniş bir özeti yokmu burda yaazarı anlatıyor offff

okudum bi şey anlamadım ne özetinden ne de kitabın kendi

çok güzel bir kitapmış bu

beklediğim gibi bir site değil,hem hatalı hem de özetle değil

çok güzel bir kitap çok beyendim

bence çook güzeldi

bence çok güzel kitaptı hatta semaver kitabı gelmiş geçmiş en güzel kitap sizde mutlaka okuyun

okuduğum durum hikayelerinden en beğendiğim kitaptı açıkcası.sait faik 'in yalın anlatımıyla hikayelerde kayboldum seafoodplus.infoşke onunla tanışabilme fırsatı bulabilseydim

çok güzellll
herkese tavsiye ediyorum annesi ile alinin arasında geçen bir hikaye annesi ölüyor ve tek kalıyorçok üzücü ama çok müthişşşşş

geniş özet yazıyo yazarın hayatı çıkıyor nasıl iş abi bu

çok çirkin kitap

cok guzel bir kitap okumanizi tavsiye ederim

çok güzel kitap
güzemis ağır bir dilide yok anlaşılır bir oyku

çok teşekkür ederim semaver özet ödevi için çok yardımcı oldu hocamız semaver hikayesinin özeti ni istemişti burada buldum

sait faik'in ilk kitabı. kendine has tarzını hemen hissedebileceğiniz klask öykü yazarlarından kolayca ayrılan üslubuyla ne okudum ben diyebileceğiniz bir kitaptır semaver. öyküleri anlamak zor değildir ancak tadına varmak için dikkatli okumak gerekir. sait faik'in fransa deneyimlerinden de bahsedilir sadece istanbul değil size paris havası da tattırır. edebiyatımızın önemli öykücülerinden olan sait faik'le mutlaka her türk okuru tanışmalıdır. neden bu kadar başarılı olduğunu zaten semaver'i okuyunca anlayabiliyorsunuz. bence o zamana göre () oldukça zamanının ötesinde bir tarzı benimsemiş.

semaver kitabı özeti hazırlıyordum bu sayfayı buldum burada güzel yazılmış aynı yazsam yeterli olur mu acaba buradan yazıp tam not alan oldu mu

bu kitabı okudum bayaa iyi umarım siz de okur beğenirsiniz amin

semaver hikayesi harika uzatılsa roman olurmuş

harika bir eser mutlaka okunması gerekenlerden bir tanesi

bir kıyının dört hikayesi özeti neden yok

KumpanyaŞahmerdanMahalle KahvesiSarnıçHavada BulutSait Faik Seçme HikayelerSemaverSon KuşlarAlemdağ'da Var Bir YılanKayıp AranıyorLüzumsuz Adamen iyi kitaplaryeni çıkan kitaplaren çok satan kitaplarokunması gereken kitaplaren çok okunan kitaplar temel eserbedava kitapeditör olkitap bağışıGün Olur Asra BedelTutunamayanlarAcımakCamdaki KızHayvan ÇiftliğiSokrates'in SavunmasıUzun HikayeAlice Harikalar DiyarındaHaritada KaybolmakKraliçeyi Kurtarmakİçimdeki MüzikÇalıkuşuÇocuk KalbiKüçük Kara BalıkİntibahBülbülü ÖldürmekBeyaz Zambaklar ÜlkesindeDon KişotSineklerin TanrısıToprak Anaİnce MemedSatrançİki Şehrin HikayesiVadideki Zambakİçimizdeki ŞeytanSergüzeştBeyaz GemiAraba SevdasıYabanİnsan Ne İle YaşarKüçük PrensDönüşümBeyaz DişSaatleri Ayarlama EnstitüsüFareler ve İnsanlarSol AyağımSuç ve CezaSefillerSimyacıŞeker PortakalıKürk Mantolu MadonnaMadalyonun İçiEsir Şehrin İnsanlarıÜç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, AlageyikYeraltından NotlarSait Faik Seçme HikayelerRüzgarı Dizginleyen ÇocukSabahattin Ali Bütün ÖyküleriSadako ve Kağıttan Bin Turna KuşuAhmet ÜmitAhmet BatmanAyşe Kulinİskender PalaCanan TanDostoyevskiElif ŞafakJojo MoyesKahraman TazeoğluMemduh Şevket EsendalOrhan KemalPeyami SafaSabahattin AliSarah JioTarık BuğraVictor HugoZülfü LivaneliÇocuk KitaplarıYabancı RomanlarTarihi KitaplarErotik KitaplarÖykü Hikaye KitaplarıYerli RomanlarRomantik Aşk KitaplarıKomik KitaplarMacera KitaplarıKişisel Gelişim KitaplarıPolisiye KitaplarKorku KitaplarıGizem KitaplarıPsikoloji KitaplarıFantastik KitaplarBilim Kurgu KitaplarıKadın Erkek İlişkisiDin / Tasavvuf KitaplarıŞiir KitaplarıFelsefe KitaplarıTiyatro & Oyun KitaplarıBiyografi KitaplarıGerilim KitaplarıPolitik KitaplarBeslenme Diyet KitaplarıDeneme KitaplarıGünlük Anı Kitapları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.