şakak ağrısı sebepleri / Şakak nedir, vücudun neresindedir? Şakak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Şakak Ağrısı Sebepleri

şakak ağrısı sebepleri

Şakaklarda Ağrı Ve Basınç Duygusu Alın, Şakaklarda Zonklama

Şakaklar; elmacık kemiğinin hemen üstünde alnın her iki tarafında bulunur. Şakaklarda ağrının birçok sebebi olabilir; yeterince uyumamak, öğün atlamak, stres, anksiyete ve yüksek tansiyon, aşırı üzüntü vs. Şakak ağrısı genellikle korkulacak kadar ciddi bir nedenden kaynaklanmaz. Ancak sağ veya sol şakak ağrısı şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Bu tür ağrılar genellikle; dinlenme, şakaklara soğuk kompress uygulamak ve şakakları nane yağı gibi yağlar ile ovalayarak geçebilir. Epidemiyolojik çalışmalara göre, gelişmiş ülkelerdeki nüfusun yaklaşık% 70'i şakaklarda sürekli veya tekrarlayan ağrıya sahiptir. Şakak ağrısına çoğu zaman şakaklarda zonklama, basınç ve alın ağrısı da eşlik eder.

Şakak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Şakak ağrısı için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.

Şakak Ağrısı Neden Olur?

Şakak ağrısı, sağ veya sol şakakta yahut her iki tarafta da meydana gelebilen, migren, gerilim ve küme tipi baş ağrıları, sinüzit, beyin tümörü gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Şakak ağrısına yol açabilen nedenler şunlardır;

Besin Kaynaklı Şakak Ağrısı;

Sülfit, nitrat veya monosodyum açısından zengin bazı besinler şakakta ağrıya sebep olabilir.Bu besinler şunlardır:

  1. Çikolata
  2. Şarap
  3. İşlenmiş etler- sosisli sandviçler
  4. Çin yemeği
  5. Baharat ve çeşniler
  6. İşlenmiş konserve ürünler

Vücudunuz bu besinlerim tüketiminden 30 dakika içinde tepki göstermeye başlayacaktır. Baş ağrısına terleme, zor nefes alma ve gerginlik eşlik edebilir.

Beyin Tümörü:Şakaklarda ağrı denincea akla gelen ilk şey beyin tümörüdür. Beyin tümörü beyindeki sağlıklı doku ve sinirlere ve beyin zarına zarar verebilir veyahut kafatası üzerindeki basıncı yükseltebilir. Yaşanacak belirtiler tümörün yeri ve boyutuna bağlıdır. Beyin tümörü olan insanlar yoğun şakak veya baş ağrısı yaşayabilir. Kişide şu belirtiler görülebilir:

  1. Davranışta değişimler
  2. Bulantı ve kusma
  3. Görme problemleri
  4. Konuşma veya duyma problemleri

Migren: Migren hastalığı da şakak bölgesinde ağrıya yol açseafoodplus.infoşık olarak erkeklerin %15'i ve kadınların %6'sı migren ağrısı yaşamaktadırlar. Migren yoğun baş ağrısına sebep olup yıllarca sürebilir. Migrenin en yaygin belirtileri; ışığa ve sese hassasiyet,bulantı ve kusmadır. Bazen hormonal değişimler, bazı yiyeceklerin tüketimi veya stres seviyesinin yüksek olması da migreni tetikleyebilir.

Stres:Uzun süreli stres de şakaklarda ağrıya sebep olabilir ki bu ağrı alın ve boyun arkasına kadar yayılabilir. Stres, uykusuzluk, öğün atlamak, yanlış duruş ve kas stresi de şakaklarda ağrının tetikleyici sebepleridir.

Şakak Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

  1. Sinüzit hastalığı
  2. Diş gıcırdatmak
  3. Küme tipi baş ağrısı
  4. Çene ekleminde yaşanan sorunlar
  5. Yüz nevraljisi
  6. Temporal arterit
  7. Temporal lop tümörleri: Beynin şakak bölümünde oluşan tümörlerdir.
  8. Hemikrani kontinua: Ameliyat sonrası görülen şakak ağrısıdır.

Şakak Ağrısı Nasıl Geçer?

Şakak ağrısı için Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir. Doktor size çeşitli testler uygular bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi başlatır.

Şakak Ağrısı İçin Doğal Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Soğuk Kompres

Şakaklara uygulanacak soğuk kompress ağrıyı uyusturacak ve kan damarlarının büzüşmesine sebep olacaktir ki bu da bölgeye kan akışını azaltacaktır. Bu yöntemle stres ve sinüs kaynaklı baş ağrısı geçmektedir.

  1. Bir avuç buzu ince bir havluya sarın.  Ardından bunu alın üzerinde birkaç dakika bekletin.
  2. Diğer bir yöntem ise soğuk bezi 10 dakika alında bekletmek ve ağrı geçinceye dek bu işlemi tekrarlamaktır.

Nane Yağı

Nane; şakak ağrısı üzerinde yatıştırıcı özelliklere sahiptir.

  1. 1 tatlı kaşığı kurtulmuş naneyi 1 bardak sıcak su içine koyup 10 dakika kaynatın. Ardından içine biraz bal ekleyerek tatlandırın. Bu bitki çayını tüketin.
  2. Nane yağı kullanarak şakaklarınıza masaj da uygulayabilirsiniz. Bu ağrıyı dindirmede hızlı sonuçlar gösterecektir.

Okaliptus Yağı

Okaliptüs yağı içerisinde bulunan ağrı kesici ve iltihap sökücü özellikleri sayesinde şakak ağrısına sebep olan kasları rahatlatır.

  1. Okaliptüs yağı ile alın ve şakaklarınıza 15 ila 20 dakika masaj yapın. Okaliptüs yağı dışında badem yağı veyahut hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz.

Tarçın

Şakak ağrısı tedavisinde etkili bir diğer bitki ise tarçındır. Bu özellikle de soğuk havaya maruz kalma sonucu yaşanan baş ağrısı için çok yardımcıdır.

  1. Toz tarçını biraz su ile karıştırarak macun kıvamına getirin.
  2. Ardından bunu alın ve şakak üzerine sürüp 30 dakika bekletin.
  3. Sonrasında ise ılık su ile durulayın.
  4. Şakak Ağrısının Geçmesi İçin Uzman Önerileri
  5. Her gün bardak su içmeye devam edin.

Ek Bilgiler

  1. Omuz, üst boğaz veya sinüslerdeki tansiyonu azaltmak için duş alın. Duş suyunuza birkaç damla lavanta özü yağı ekleyin. Bu yöntem şakaklardaki ağrı ve stresi geçirmeye yardımcı olacaktır.
  2. Beyninizi rahatlatmak için kısa istirahatler verin. Bu özellikle de şakaktaki ağrının uykusuzluk sebepli oluştuğu durumlarda çok yardımcı olacaktır.
  3. Kan şekerini artıran ve beyin fonksiyonlarını yükselten besinler tüketin
  4. Ağrı kesici kullanın.

Şakak Ağrısı

Şakak Ağrısı Nedir?

Şakak, dört kafatası kemiğinin birbirine kaynaştığı bir kesişme noktasıdır. Frontal, paryetal, temporal ve sfenoid bu dört kemiğin isimleridir. Bu bölge gözün arkasında, alın ile kulak arasında yer alır. Temporal kas bu alanı kaplar ve çiğneme sırasında bu kas kullanılır.

Bu bölgede hissedilen ağrıya şakak ağrısı adı verilmektedir.  

Şakak ağrısının gerilim tipi baş ağrısı, tümörler, travmatik beyin hasarı, dev hücreli arterit (temporal arterit), migren, servikojenik baş ağrısı, sinus sorunları, kulak problemleri ve menenjit gibi birçok sebebi olabilir. Bu problemlerden hangisinin şakak ağrısına sebep olduğunu bilmek tedavi açısından kolaylık sağlar. Bu sebeple şakak ağrısına yaklaşık son derece önemlidir.  

Temporal bölge ağrısı olarak da bilinen bu ağrı çeşidi genellikle 20 ila 60 yaş arasında daha sık görülmektedir. Çocuklarda ve hamilelerde başın genel olarak ağrı şikayetleri görülebilirken lokal olarak şakak ağrısı tarifi son derece nadirdir. Kadınlar, erkeklere göre daha sık şakak ağrısından yakınmaktadır. Şakak ağrısı halk arasında yaygın olarak şikayet edilebilen bir tıbbi durumdur.  

Çoğu kişide şakak ağrısını stres, sigara ve alkol gibi bazı uyarıcılar tetiklemektedir. Bu sebeple gün içerisinde şakak ağrısının şiddeti de artabilir. Bu durumlar aynı zamanda migren rahatsızlığı gibi bazı tıbbi durumların da tetikleyicileri olarak bilinir.  

Hastalarda tek taraflı şakak ağrısı şikayeti sağ ve sol şakak ağrısının birlikte görülmesine göre daha fazla olarak bildirilmiştir. Genellikle ağrı şikayetleri bir basınç olarak da hastalar tarafından nitelendirilebilir. 

Şakak ağrısına yaklaşım son derece önemlidir. Tedavinin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için altta yatan rahatsızlığın veya tetikleyici durumların teşhis edilmesi gerekir. Bu sebeple birden fazla doktorun inceleme yapması gerekebilir.  

Tedavi şakak ağrısının sebebine göre bazı ilaçlar ve yöntemler kullanılabilir. Bazı durumlarda bir ağrı kesici etkili olabilecekken bazı farklı rahatsızlıklar da ise durumun kontrolü oldukça zor olabilir.  

Şakak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Şakak ağrısı şakak olarak adlandırılan bölgede meydana gelen baş ağrısıdır. Genellikle şakak ağrısına bazı belirtiler de eşlik eder. Bu belirtiler şakak ağrısının sebebini anlamada ve tedavi edilebilmesinde oldukça yardımcıdır.  

Şakak ağrısıyla beraber görülen belirtiler:  

  • Şakak ağrısının sebebi bir migren durumu ise şakak ağrısına ek olarak mide bulantısı, kusma, ışığa, sese ve kokulara duyarlılık, baş dönmesi, boyunda sınırlı hareket ağırlığı, boyundan omuzlara veya kollara yayılan ağrılar görülebilir. Bu ağrı ve ek belirtilerin tetikleyicileri olabilir. En yaygın tetikleyiciler arasında uyku eksikliği, stres havadaki değişiklikler ve alkol olabilir.  
  • Sinüslerde oluşan enfeksiyonun bir sonucu olarak şakak ağrısı meydana gelebilir. Bu durum meydana geldiğinde şakak ağrısına ek olarak yorgunluk ve burun akıntısı gibi ek belirtiler de ortaya çıkar. Bazen ateş de görülebilir.  
  • Otitis media adı verilen orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklar sıklıkla şakak ağrısına yol açabilir. Bazen tek kulak etkilenirken bazı durumlarda iki kulak birden bu durumdan etkilenir ve iki taraflı şakak ağrısı görülür. 
  • Menenjit adı verilen iltihabi durum gerçekleştiğinde genellikle şiddetli baş ağrıları ve şakak ağrısı görülür. Buna ek olarak bazı kişilerde yorgunluk ve ateş artışı da görülür. İleri derece vakalarda baş dönmesi ve uyku hali de görülebilir.  
  • Beyindeki bir tümör sebebiyle şakak ağrısı meydana geliyorsa şakak ağrısına, şiddetli baş ağrıları, görüşte problemler, açıklanamayan mide bulantısı ve kusma, denge problemleri, konuşma zorlukları, kişilik değişiklikleri ve nöbetler eşlik edebilir.  

Şakak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Şakak ağrısına sebep olabilecek çok fazla tıbbi rahatsızlık durumu vardır. Bu tıbbi rahatsızlıklar aşağıdaki gibi olabilir: 

Gerilim tipi baş ağrısı: Bir gerilim tipi baş ağrısı kafanın etrafında sıkı bir bant varmışcasına gibi orta derecede ağrı ve hisse neden olabilir. Bu ağrı genellikle şakaklar olarak adlandırılan bölgeyi etkilemektedir.  Donuk olarak başlayan ağrı, boynunuza ve omuzlarınıza yayılıyor gibi gelebilir. Nedeni tam olarak anlaşılmasa da stres ortak bir tetikleyicidir.

Epizodik adı verilen gerilim tipi baş ağrıları kısa sürer. Bu baş ağrılarının süresi bir ay içerisinde oldukça arttığında kronik olarak kabul edilebilir.  

Migren: Migren baş ağrıları zaman zaman şakaklarda zonklayıcı tarzda ağrılar yapar. Bununla birlikte ağrının meydana geldiği bölgede nabız tarzında atma durumu da görülmektedir.   

Dev Hücreli Arterit: Arterit, atardamarların iç yüzeyinin iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık ise çoğu zaman kafanızdaki atardamarları ve özellikle de şakaklarınızdakileri etkiler. Bu nedenle dev hücreli arterit bazen temporal arterit olarak adlandırılır. 

Servikojenik baş ağrısı: Bir servikojenik (boyundan kaynaklanan) baş ağrısı boyun ve kafatasının tabanı da içeren servikal bir sorundan ileri gelen baş ağrısıdır. Genellikle şakak bölgesinde ağrıya sebep olur. Boyun omurlarında meydana gelen bazı zedeleyici rahatsızlıklar sebebiyle meydana gelebilir.  Bu tür baş ağrısı genellikle migrenle karıştırılır çünkü belirtileri oldukça benzerdir. 

Temporomandibular eklem (TME) ve kas bozuklukları: Yaygın olarak TME olarak bilinen temporomandibular eklem bozuklukları, eklemde ve çene hareketinden sorumlu kaslarda ağrı ve işlev bozukluğuna neden olan durumlardır. Kendini en sık şakak ağrısı olarak gösterir. Bu ağrılar zamanla kendiliğinden geçebilir. Bazı kişilerde ise ciddi tedaviler gerekir.  

Sinüs sorunları: Bir sinüs (yüz kemiklerinin arasındaki hava boşluğu) enfeksiyonu, alerjiler ve sinüslerinizi etkileyen diğer sorunlar şakaklarda basınca neden olabilir. Ayrıca alında, gözlerde ve yanaklarda baskı meydana gelebilir. Dişlerin üst çenede olanlarında ağrı da meydana gelebilir.  

Kulak rahatsızlıkları: Orta kulak iltihabı gibi bazı durumlarda şakak ağrısı sıklıkla görülür. Enfeksiyon odağının ortaya çıkardığı ağrı mediatörleri buna sebep olur. Genellikle kulak içinin tıkandığı hissiyle beraber olarak görülür.  

Menenjit: Menenjit, beyni ve omuriliği kaplayan koruyucu zarların enfeksiyonu olarak bilinen tıbbi rahatsızlıktır. Tümörler, travma ve bazı ilaçlar menenjite neden olabilse de en yaygın nedenler bakteriyel veya viral enfeksiyondur. Menenjit semptomları nedene bağlı olarak değişir ancak çoğu tipte şakak ağrısı sıklıkla görülmektedir.  

Travmatik beyin hasarı (TBH)Travmatik beyin hasarı (TBH), kafanızı herhangi bir yere vurduğunuzda veya kafanıza bir şey düştüğünde, araba kazasında veya bir nesneyle temas gibi başınızın şiddetli sarsılmasına veya sallanmasına neden olduğunda meydana gelen durumdur.  

Bu yaralanmalar hafiften ciddiye kadar derecelendirilir ve bilinç kaybına neden olabilir. Hafif veya ileri derece TBH görülen kişilerde şakak ağrısı görülebilir. Baş ağrısı genellikle gerilim tipi baş ağrısıdır. Ağrı genellikle şakaklarda, alında, başın arkasında ve boynunda veya başın her yerinde hissedilebilen hafif bir ağrı ve basınçtır.  

Tümörler: Sık olarak görülmese de bir tümörün şakak ağrısına sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında ayırıcı tanı son derece önem kazanır. Şakak ağrısının basit bir durumdan mı kaynaklandığı yoksa daha ciddi bir tümörden mi oluştuğu araştırılmalıdır.  

Şakak Ağrısı Teşhisi

Şakak ağrısıyla bir sağlık kuruluşuna başvuran kişilerde hastanın şakak ağrısına ek olarak belirttiği şikayetler ve öyküsü değerlendirilerek altta yatan durumun teşhisi yapılmaya çalışılır. Hasta öyküsü burada son derece önemlidir çünkü hastanın şakak ağrısından şikayetçi olduğu anda başka belirtilerin de olması tanıya yardımcı olur. Bununla birlikte teşhis yapılırken farklı hastalıkların ayırıcı tanılarının yapılması gerekir.  

Şakak ağrısının bir diğer sebebi olan temporal arteritten şüphelenen bir doktor, kanın sedimantasyon hızını kontrol edecektir. Bu basit kan testi, kırmızı kan hücrelerinin bir test tüpünün dibine çökme hızını belirler. Normalden daha yüksek bir hız, vücudunuzda iltihap olduğunu gösterebilir. Bununla birlikte, durumu teşhis etmenin kesin yolu, kan damarının bir kısmını çıkarmak ve atardamar duvarındaki değişiklikler için mikroskop altında incelemektir. Bu işleme damar biyopsisi de denir.  

Eğer durumun migren gibi bir rahatsızlıktan veya bir beyin tümöründen kaynaklandığı ve ayırıcı tanısının yapılması gerektiğinde bazı görüntüleme yöntemlerinden yararlanmak gerekebilir. Tıbbi görüntüleme yöntemleri ile tümör gibi anormal oluşumların tanısı yapılabilir. Bu amaçla manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi yöntemleri kullanılabilir.  

Manyetik rezonans görüntüleme adı verilen görüntüleme yöntemi sayesinde beyin ve kan damarlarının ayrıntılı görüntüleri manyetizma teknolojisi sayesinde elde edilir. Bu taramalar, doktorların tümörleri, inmelere sebep olan pıhtı ve kanamaları, bazı enfeksiyonlar odaklarını ve diğer beyin ve sinir sistemi (nörolojik) durumlarını teşhis etmeye yardımcı olur.

Bilgisayarlı tomografi taraması ise beynin ayrıntılı kesitsel görüntülerini oluşturmak için X-ışını kullanır. Bu görüntüleme yöntemi sayesinde, enfeksiyonlar, beyin hasarı gibi durumlar, beyindeki kanamayı ve baş ağrısına neden olabilecek diğer olası tıbbi sorunlar ayırt edilebilir. Aynı yardımı manyetik rezonans de yapabilir ancak tomografi kanama durumlarını gösterme konusunda manyetik rezonans görüntülemeden daha üstündür.  

Şakak ağrısının sebebi bir göz veya kulak problemi ise genellikle hastaların görme ve duyma gibi duyu organlarının kalitesi etkilenir. Bu şikayetlerle bir kulak burun boğaz doktoruna veya göz hastalıkları uzmanına sevk edilebilirsiniz. Bu durumda ilgili doktorlar gerekli incelemeler ile enfeksiyon veya diğer problemleri araştırarak şakak ağrısına sebep olabilen durumu ortaya çıkarabilir.  

Şakak Ağrısı Tedavisi

Şakak ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre yapılmaktadır. Bu sebeple teşhis son derece önemlidir. Doğru teşhis ile şakak ağrısı şikayetinin azaltılması veya tam olarak giderilmesi mümkündür.  

Temporal arterit ve beyin tümörü gibi durumların tedavisi diğer şakak ağrısına sebep olabilecek rahatsızlıklardan farklı olarak biraz daha zor tedavi edilebilir. Bu rahatsızlıkların tedavisi bazı durumlarda oldukça zor olabilir. Bunun sebebi temporal arteritin kesin kür sağlayan bir tedavi yönteminin henüz olmaması ve beyin tümörünün de beyindeki lokalizasyonundaki hassasiyet olabilir.  

Dev hücreli arterit yani temporal arterit rahatsızlığında tedavi amacı kan akışının devamını sağlamaya yönelik olarak planlanır. Bununla birlikte bazı ağrı kesici adı verilen ilaçlarla ağrının azaltılmasına yardımcı olmaktır. Bununla birlikte steroidler verilerek iltihabi dokunun azaltılması ve şakak ağrısının da azaltılması sağlanabilir. Genellikle tedavi iki aşamalı olarak yapılır. İlk önce yüksek doz steroid verilir. Bu yüksek doz birkaç hafta alındıktan sonra düşük doz steroid tedavisine başlanır. Bu düşük doz steroid tedavisi birkaç yıl sürebilir.  

Migren tedavisinde de bazı ağrı kesiciler kullanılabilir. Bununla birlikte triptan adı verilen bazı ilaçlar da kullanılır. Baş ve şakak ağrısının tedavisinde nispeten başarı sağlanır. Bununla birlikte akupunktur da tercih edilebilir.  

Beyin tümörüne bağlı olarak şakak ağrısı geliştiği durumlarda tümörün iyi veya kötü huylu olmasına bağlı olarak izlem tedavisiyle birlikte olarak beyindeki lokalizasyonuna göre cerrahi olarak çıkarılması da gündeme alınabilir. Buna ek olarak yine ağrı kesici ilaçlar ile birlikte bazı medikal tedaviler düşünülebilir.  

Kulaklardaki problemler ve enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen şakak ağrısının tedavisi nispeten daha kolaydır. Bazı antibiyotikler ile bu enfeksiyonlar tedavi edilebilir.  

Temporomandibular eklem hastalıklarında ve bozukluklarında bazen cerrahi işlem gerekebilir. Bu sebeple yapılan cerrahi işlemlere artroskopik cerrahi de denir. Bunun dışında bazı fizik tedaviler de denenebilir.  

Şakak Ağrısı Tedavi Edilmezse

Şakak ağrısı tedavi edilmediğinde aşağıdaki istenmeyen durumları ve komplikasyonları beraberinde getirebilir. 

Bu durumlar ve komplikasyonlar:

  • Hastaların günlük rutin işlerini ve kariyer başarısını etkileyen olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bazı kişiler ağrı sebebiyle gözlük dahi takmaktan çekinirler. Bu derece şiddetli bir ağrının tedavi edilmesi son derece önemlidir. 
  • Beyin travması ve beyin tümörü gibi durumlarda hastanın hayati fonksiyonlarını kontrol eden organlar etkilenebilir. Bu ilgilenen beyin bölgesi ile alakalı olarak değişebilir. Hastalar tümörün yaptığı bası etkisi sebebiyle hareket ve denge sorunları, konuşma güçlüğü ve nöbetler gibi farklı problemler meydana gelir. 
  • Migrene bağlı olarak görülen şakak ağrılarında tedavi olunmazsa migrenin tetiklediği nöbetler görülebilir.  

Şakak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Aşağıdaki yöntemler şakak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu yöntemler:

  • Akupunktur gibi alternatif tıp yöntemlerinin migren gibi rahatsızlıklar üzerinde faydalı olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple uygun tıbbi merkezlerde akupunktur tedavisi migrene bağlı şakak ağrısı şikayeti yaşayan kişilerde denenebilir. 
  • Egzersiz gibi basit egzersizleri yaparak hafif baş ve şakak ağrısını azaltmanın mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu sebeple günlük düzenli egzersiz önerilir. 
  • Soğuk kompres kullanmak şakak ağrısı şikayetini azaltmaya yardımcı olabilir. Boyun veya baş bölgesine soğuk kompres uygulamak iltihabı reaksiyonları yavaşlatabilir, sinir iletimini yavaşlatır. Bu sayede şakak ağrısını azaltmaya yardımcı olur. 
  • Baş ağrılarını azaltması sebebiyle meditasyon ve yoga gibi yöntemler de zaman zaman denenmektedir.  

Şakak Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Aşağıdaki durumlar şakak ağrısını arttırıp hastanın hayat kalitesinin kötüleşmesine sebep olabilir.

Bu durumlar: 

  • Temporal arterit gibi şakak ağrısına sebep olan bazı durumlarda sigara oldukça zararlıdır. Hali hazırda damarda iltihabi reaksiyon varlığında sigara içilmesi damar duvarlarının kasılmasına sebep olur. Hastanın ağrı şikayetleri artabilir. 
  • Araştırmalar sonucunda alkolün migren gibi şakak ağrısına sebep olabilecek durumlarda ağrı şikayetinin arttırdığı veya tetiklediği ortaya konulmuştur. 
  • Histamin, vücutta kendiliğinden sentezlenen ve bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerinde önemli görevi olan bir kimyasal yapıdır. Bu yapı fermente yiyecekler, bira, şarap, tütsülenmiş balık ve bitter çikolata gibi belirli yiyeceklerde fazla miktarda bulunmaktadır. Histamin içeren gıdalardan fazla miktarda tüketen insanların migren ataklarını daha fazla geçirdiği bildirilmiştir. 
  • Stres baş ağrılarının tetiklenmesindeki en önemli risk faktörlerinden birisidir. Fazla stresli kişiler uzun süren ve şiddetli olan şakak ağrılarından şikayetçidir.  

Şakak Ağrısı İlaçları

Şakak ağrısının altta yatan sebeplere bağlı olarak bazı ilaçlar ile azaltmak mümkün olabilir. Altta yatan hastalığın tedavisinin ilaçlar ile mümkün olmadığı bazı durumlarda ilaçlar ağrı kesici olarak işe yarayabilir.  

Steroid olmayan anti iltihabi ilaçlar: Bu ilaçlar kısa süreli ve hızlı etki göstererek hafif baş ağrılarında oldukça etkili olabilen ilaçlar olarak bilinmektedir. İltihabi reaksiyonları azaltarak çalışırlar.  

Bu ilaçlar:

  • Naproksen Sodyum
  • Flurbiprofen
  • Asetaminofen 

Kortikosteroidlerİltihabi reaksiyonları baskılama konusunda steroid olmayan anti iltihabi ilaçlara göre daha etkilidirler. Temporal arterit gibi durumlarda kullanılabilir.  

Bu ilaçlar: 

  • Prednizon
  • Deksametazon  

Triptanlar: Triptanlar, migren ve küme baş ağrılarının tedavisinde abortif ilaç olarak kullanılan triptamin bazlı bir ilaç ailesidir. Beyindeki bazı uyaranlar üzerinde etki gösterir ve ağrı kesici olarak görev görür. 

  • Sumatriptan
  • Frovatriptan 

AntibiyotiklerOrta kulak iltihabi gibi durumlarda antibiyotik tedavisi bakteriyel enfeksiyon odağının tedavi edilmesi açısından kullanılabilir. Bu tedavide dramatik bir şekilde tedaviye yanıt alınır. Bu antibiyotikler bakterilerin üremesini engelleyerek veya direkt olarak bakterileri öldürerek etki gösterirler. 

Bu ilaçlar:

  • Amoksisilin
  • Sefuroksim
  • Seftriakson  

Şakak Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Şaka ağrısı hastaların hayat kalitesini düşüren ve günlük işlerindeki verimi azaltan bir tıbbi rahatsızlık durumudur. Bu durum bazen altta yatan bir başka rahatsızlığın belirtisi olduğu için dikkate alınmalı teşhis ve tedavi edilmelidir. Bu sebeple aşağıdaki belirti ve şikayetlere sahip kişilerin genellikle bir acil tıp uzmanı ile görüşmesi gereklidir. Acil tıp uzmanı ise kişinin durumunu değerlendirip bir nöroloji hastalıkları uzmanı, bir iç hastalıkları uzmanı veya bir enfeksiyon hastalıkları uzmanından yardım isteyebilir.  

  • Menenjit ve beyin hasarları gibi diğer nedenler derhal tıbbi müdahale gerektiren rahatsızlık arasındadır. Siz veya çevrenizdekiler bu rahatsızlığın belirtileri olan bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi durumların farkına vardığında hemen bir doktora görünmeniz gerekir.  
  • Bir kafa travmasından hemen sonra şakaklarda şiddetli ağrı meydana geldiğinde veya ateş ile beraber görülen halsizlik gibi enfeksiyon şikayetleri oluşursa durum ciddi olabilir ve bir doktor muayenesine ihtiyaç duyulur.   
  • Belli bir yaşın ardından ani olarak başlayan yeni şakak ağrıları bir uzman tarafından araştırılmalıdır. Bu alarm semptomları olarak da bilinir. Altta yatan bir tümörün varlığından endişe duyulabilir     . 

Şakak Nedir, V&#;cudun Neresidir? Şakaklarda Ağrı Neden Olur?

 Sağ ve sol şakak ağrısı, şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Bu tür ağrılar ise genellikle dinlenme, şakaklara nane yağı sürerek şakakları ovalayarak ve şakaklara soğuk kompleks uygulayarak ağrı hafifletilebilir.

Şakaklarda Ağrı Neden Olur?

 Yapılan araştırmalara göre gelişmiş ülkelerdeki insanların %70'i şakaklarda sürekli ve tekrar eden ağrılara maruz kalıyor. Şakak ağrılarına genellikle zonklama, alın ağrısı ve basınç da eşlik eder. Şakak ağrısının tedavisi için Kulak Burun ve Boğaz doktoruna gitmeniz gerekir. Şakak ağrısı sağ ya da sol şakakta ya da her ikisinde birden meydana gelir. Şakak ağrısı aynı zamanda sinüzit, gerilim, migren, beyin tümörü ve küme tipi baş ağrıları gibi çok farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bunlar ise;

Besin Kaynaklı Şakak Ağrısı: Şakak ağrısına neden olabilecek diğer nedenler ise, nitrat, sülfit ya da mosodyum açısından zengin olan besinler şakakta ağrıya neden olabilir. Bunlar, çikolata, baharatlı yiyecekler, şarap, çin yemeği, işlenme konserve ürünler vb.

Beyin Tümörü: Şakaklarda ağrıya neden olan en önemli hastalıklardan birisi de beyin tümörüdür. Beyin tümörü olan kişiler, şakak bölgesinde yoğun baş ağrısına neden oluyor. Kişide görülen diğer belirtiler ise bulantı, kusma, davranışta problemler, görme bozuklukları, konuşmada ve duymada problem yaşanabilir.

Migren: Migren ağrısı da şakaklarda ağrıya neden olabilir. Yaklaşık olarak erkeklerin 'inde kadınların ise, %6'sında migren ağrısı gözlemleniyor.

Stres: Yoğun stres, şakaklarda ağrıya neden olabilir. Bu ağrı alın ve boyun bölgesine yayılabilir. Stres, uykusuzluk ve öğün atlama gibi nedenler, şakaklarda ağrıya neden olabilir.

Şakak Ağrılarının Diğer Nedenleri

Sinüzit hastalığı

Küme tipi baş ağrısı

Diş gıcırdatmak

Temporal arterit

Yüz nevralijisi

Temporal lop tümörleri: Beynin şakak bölgesinde oluşan tümörlerdir.

Çene ekleminde oluşan sorunlar

Hamikrani Kontinua: Ameliyat sonrasında görülen ağrılardır.

Şakak Ağrısı Nasıl Geçer?

 Şakak ağrısı, doğru bir tanı ve tedavi yöntemi ile geçebilir. Şakak ağrısı çeken kişiler Kulak Burun Boğaz doktoruna giderek kısa bir süre içinde gerekli tüm test ve tetkikler yapılabilir. Aynı zamanda soğuk kompleks uygulayarak ve nane yağı ile şakak bölgesinde masaj yaparak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı

Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor. Omuzun sağ ve sol bölgelerine ve kollara da yayılabilen bu ağrılar hareket kısıtlılığı da yaratabildiği için müdahale edilmediği takdirde kişinin günlük yaşamını da ciddi anlamda olumsuz yönde etkiliyor. Ensede ağrı hisseden pek çok kişi bunu boyun fıtığına bağlıyor ancak çoğu zaman bunun nedeni boyun fıtığı olmuyor. Ensede yatan ağrının tedavisinden önce nedenlerinin çok iyi araştırması gerekiyor. 


Ense Ağrısının Nedeni Tansiyon Olabilir

"Ense ağrısı neden olur" sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Tansiyon yüksekliği, ensede ağrı yaratan ve zaman kaybedilmemesi gereken nedenlerden biri. Peki tansiyona işaret eden ensede ağrı nasıl anlaşılır? Kişi, enseden başlayarak başın tepe noktasına kadar ilerleyen bir ağrıdan söz ediyor, ağrı bölgesine masaj yapma ihtiyacı duyuyorsa, ağrıyla birlikte kişi kulaklarında çınlamadan da şikayet ediyorsa yüksek tansiyondan şüphelenmek gerekiyor. Kişinin tansiyonun takip edilerek değişikliklerin izlenmesi gerekiyor. Yüksek tansiyon tespit edilmesi durumunda mutlaka kardiyoloji ve nefroloji uzmanından görüş alınması gerekiyor. Zaman kaybedilmesi beyin kanamasına bağlı felç ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

Ense Ağrısı İçin Ayırıcı Tanı Gerekebiliyor

Ense ağrısını, kolunda herhangi bir ağrı şikayeti olmadan, sadece boynunu sağa veya sola çevirirken yaşayan kişilere ayırıcı tanı için bazı kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu kişilerde tansiyon normal seviyelerde ise ve nörolojik muayenelerde kuvvet ve duyu kaybı yaşanmıyorsa ağrının kas spazmı kaynaklı olduğunu kabul ediliyor. Bu kişilerde, öncelikle ağrı kesici ve kas gevşeticileri içeren ilaç tedavisine başlanıyor ve ense ağrısının birkaç gün içerisinde geçmesi bekleniyor. Bu süre sonunda kişinin boyun hareketlerini rahatlıkla yapabilmesi gerekiyor. Ağrı geçtikten sonra da tekrarlanmasını engellemek için kişinin düzenli boyun egzersizleri yapması öneriliyor. Tüm bunlara rağmen ağrısı geçmeyen kişilerde ileri tetkik yapmak gerekiyor.

Kalbin Problemi Enseye Vuruyor

Ense ağrısının nedenlerinden birisi de kalple ilgili sorunlar olabilir. Ense ağrısından şikayet eden kişinin ayırıcı tanısı yapılırken, ağrının kola vurduğu ve nörolojik muayenesinde kuvvet, duyu kaybı saptandığı durumlarda altta yatan nedenin kalpten kaynaklanma ihtimalinin araştırılması önemli. Ağrının şiddeti kişi yürüdüğünde, koştuğunda ya da herhangi bir efor sarf ettiğinde artıyorsa mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı. Bu sayede kalbe bağlı yaşanabilecek herhangi bir tehlikeli durumun da önüne geçilebiliyor. Kardiyolojik kontroller sonrasında herhangi bir soruna rastlanmaması durumunda ağrıya neden olabilecek diğer etkenler araştırılıyor.

Ense Ağrısının Nedeninin Boyun Fıtığı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ense ağrısında en çok boyun fıtığından şüphe duyuluyor. Kişinin enseden gelen ve kola vuran bir ağrısı varsa ve bu ağrıya kuvvet ve duyu kaybı eşlik ediyorsa boyun fıtığı söz konusu olabilir. Böyle bir durumda, kişinin boyun fıtığı veya boyun bölgesinde spinal kanal darlığı, spinal tümör olabileceği düşünülerek servikal MR yapılması, MR bulgusunda tanı netleştiğinde ise tedaviye bu doğrultuda devam edilmesi gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir