bel ve bacak ağrısı için hangi bölüme gidilir / One moment, please

Bel Ve Bacak Ağrısı Için Hangi Bölüme Gidilir

bel ve bacak ağrısı için hangi bölüme gidilir

Bel Ağrısı İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Bel Ağrısına Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? 

Bel ağrısı dünya genelinde görülen en yaygın rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çünkü günlük hayatın içerisinde ortaya çıkan birçok durum bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısına karşı ilk gidilmesi gereken bölüm ortopedi bölümüdür. Çünkü ortopedi bölümü kas, kemik ve sinirleri incelemekle görevli olan bir bölümdür. Ayrıca her hastanede kolayca bulunabilen bir bölüm olduğu da bilinmektedir. 

Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısına ilk olarak ortopedi bölümü bakar. Ancak bazı durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gitmekte gerekebilir. Çünkü bel ağrısının çözümüne detaylı bir muayene sonucunda karar verilir. Zaten ilk olarak ortopedi bölümüne gittiğinizde sorunun kaynağı en iyi şekilde araştırılacaktır.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısının oluşumuna neden olan birçok durum vardır. Özellikle masa başında yanlış ve uzun süre oturmak bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısının diğer nedenleri ile şöyledir;

- Hareketsizlik, 

- Gereğinden fazla ağır bir obje kaldırmak, 

- Eklem ve kemikte meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar, 

- Omurilik sorunları, 

- Stres. 

Bel Ağrısı Nasıl Geçer? 

Bel ağrısının nedenleri belirlendikten sonra tedavi süreci başlar. Bu süreçte çeşitli ilaç ve iğneler kullanılabilir. Ayrıca bel ağrısı için en doğru tedavi yöntemlerden birisi ise fizik tedavi olarak dikkat çekmektedir. Bel ağrısına karşı özel egzersizler verilerek hastanın normal hayata dönmesi sağlanabilir. 

Bel ağrısı i&#;in hangi b&#;l&#;me ve doktora gidilir?

Haberin Devamı

Bel ağrısının sebebi, bir tek sorunla açıklanamaz. Bu duruma neden olan birçok hastalık vardır. Bazen yalnızca kasların tutulması, bel ağrısına yol açar. Fakat bazen de ağrının temelinde daha ciddi sorunlar yatmaktadır. Bunların başında bel fıtığı gelir.

Bel fıtığı, omurganın geçirdiği bir tür rahatsızlıktır. Omurganın en çok kullanılan kısmı beldir. Bu bölüm beş adet omurdan oluşur. Ve diğer omurlara göre daha ağır yük taşır. Omurların taşıdığı yük, zamanla omurlarda hasarlara yol açar. Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdakların yırtılması veya kaymasına bağlıdır.

Bel fıtığının dışında diğer bazı hastalıklar da bel ağrısına yol açabilmektedir. Bunlar,

- Sinirlerin sıkışması veya tahrişi

- Artrit adı verilen bel ve kalça eklemi iltihabı

- Disk Kayması

- Omurga kemiklerindeki hasar gibi rahatsızlıklardır.

Bu sorunların her biri, farklı uygulamalarla iyileşmektedir. Dolayısıyla iyileşme sürecinde konu ile alakalı bir bölüme başvurmak gerekir.

Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel ağrısı yaşayan kimselerin gitmesi gereken bölüm ortopedidir. Ortopedi bölümü insan vücudunda kas, kemik ve sinirleri inceleyen bölümdür. Bel bölgesindeki sorunlar için akla gelen ilk hastane birimidir. Bir ortopedi doktoru, bel ağrısı şikayetinde hastadan çeşitli tetkikler ister. MR çekimi, omurlardaki sorunun görüntülenmesi için yegane yöntemdir. Tespit edilen sorunun boyutuna ve türüne göre sorunun giderilmesine çalışılır.

Haberin Devamı

Bel ağrısı için gidilebilecek bir diğer birim de beyin ve sinir cerrahisi bölümüdür. Beyin ve sinir cerrahisi doktorları, beldeki sinir sıkışması, hasarı gibi hallerde hastalara yardımcı olmaktadır. Özellikle sinirlerle alakalı cerrahi müdahaleler bu doktorlar tarafından başarıyla yapılmaktadır.

Bel ağrısı çeken kimseler, fizik tedavi doktorlarından da yardım alabilirler. Fizik tedavi, kaslar ve sinirlerdeki hasarların iyileştirilmesinde başvurulan bir yöntemdir. Ayrıca çarpma ve darbeler sonucu oluşan travmalarda da fizik tedavi doktorlarına başvurulabilir.

Bel Ağrısı İçin Uygulanan Müdahaleler Nelerdir?

Bel ağrısının giderilmesi için birçok farklı müdahale uygulanır. Öncelikle hastanın dinlendirilmesi ve belini zorlamaması istenmektedir. Belde meydana gelen hasar, dinlenmek suretiyle giderilebilir. Buna ek olarak bazı ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. Özellikle enjeksiyon olarak verilen ilaçların bu dönemde faydası büyüktür.

Haberin Devamı

Bel ağrısının iyileşmesinde bazen ameliyat çözüm olabilir. Bel fıtığı, disk kayması gibi sorunların çözümü genelde ameliyattır. Hastalar ameliyat sonrasında bir süre dinlenerek, sorunu atlatmaktadır.

Bel Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Bel ağrısını yaşamamak için günlük yaşamda bazı koşullara dikkat edilmelidir. Düzenli olarak spor yapmak, bel kaslarını ve omurlarını güçlendirecektir. Ancak bu sporun bilinçsizce yapılmaması tavsiye edilir. Bedeni aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınmak fayda sağlar.

Bel ağrısı sorununa yakalanmamak,

- Doğru beslenmek

- Yeterli miktarda su içmek

- Hareketsiz kalmamak

- Vücuttaki D vitamini ve kalsiyum miktarlarını korumak ile sağlanabilir.

Bacak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir? Bacak Ağrısına Hangi Doktor Bakar, Nereden Randevu Alınır?

İnternet kullanıcıları genel olarak bacak ağrısının sebeplerini aratırken diğer yandan da bu ağrının sebebinin hangi hastane bölümünün üzerine olacağı konusunun da araştırmasını yapmıştır. En çok sorulan sorular arasında "bacak ağrısı için hangi bölüme gidilir, bacak ağrısına hangi bölüm ve doktor bakar" gibi sorular vardır. Yazımızda bizler de bu konu hakkında ayrıntılı şekilde bilgilendirmelerde bulunduk. Bu bilgilere ulaşmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bacak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bacak ağrıları için gidilmesi gereken bölümlerde ilk başta ortopedi ve travmatoloji bölümü gelmektedir. Bunun sebebi genel olarak günlük yaşamda meydana gelen travmaya sebep olan olaylardan bacak bölgesinde meydana gelen ağrılardır. Bacak ağrısının birçok sebebi olabilir bunların bazıları; sinir sıkışması, bel fıtığı, damar sertliği, huzursuz bacak sendromu, eklem problemleri, diyabet, hamilelik gibi rahatsızlıklardır. Gördüğünüz üzere içlerinde sadece sakatlanmaya dayalı olmayan rahatsızlık sebepleri de vardır.

Bacak ağrılarının seviyesine göre fizik tedavi bölümü de devreye girmektedir. Hastaların bağ – kas gelişimini sağlamak adına elektrik tedavi, fizyoterapi gibi birçok iyileştirici çalışmalar bulunmaktadır. Ciddi kas – bağ yırtılmalarına bağlı ağrılar çoğu zaman cerrahi müdahalenin zorunlu hale gelmesine sebebiyet verebilir. Bir diğer unsur da kilo problemidir. Eğer hastanın kilo problemi var ise rahatsızlık ne konuda olursa olsun diyetisyene yönlendirilir.

Bel ve Bacak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel ve bacak ağrıları genellikle birbiriyle bağlantılı olabilmektedir. Özellikle fıtık rahatsızlığında bununla karşılaşırız. Bel ağrısında gidilmesi gereken doktor; ağrı geçmişine ve ağrının şiddetine göre değişiklik gösterebilir. İlk kez bel ağrısı için gidecek hastaların ilk önce genel cerraha ya da aile hekimliklerine gitmesi gerekmektedir. Sonrasında ağrının temeline bağlı olarak hasta nörolog, ortopedist ya da fizik tedavi uzmanına sevk edilir.

Bel ağrısı olan hastanın belirli bölgelerinde gerçekleşen uyuşmalar varsa direkt bir nörolog tarafından tedavi edilmesi gereklidir. Aynı şekilde bu bacak ağrılarında da sinir kaynaklı olabilir. Bel ve bacak rahatsızlıklarında ilaç tedavi, fizik tedavi, ameliyat gibi iyileştirme yöntemlerinin yanı sıra farklı türde tedavi yöntemleri de vardır. Bu tedavi yöntemleri tamamlayıcı tedavi türleridir. Belli başlı tamamlayıcı tedavi türleri şunlardır:

Bel ve Kalça Ağrısında Önce Hangi Bölge Tedavi Edilmeli?

Bel ve Kalça Ağrısı

İçindekiler:

Bel ağrısı toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur. İnsanların yaklaşık olarak %85’i hayatı boyunca en az bir kez bel ağrısı şikayeti yaşar. Bel ağrısı zaman zaman kalça ve bacağa doğru da dağılabilir. Bel ve kalça ağrısı birlikteliği bel fıtığı hastalarında sık görülüyor olsa da her zaman altta yatan sebep bel fıtığı olmayabilir. Bu nedenle ayırıcı tanıda şikayeti arttıran vücut hareketleri, şikayetin zamanı ve süresi, muayene bulguları, radyolojik bulgular ve bunların birbiriyle örtüşüyor olması tedavide büyük önem taşır.

Bel ve kalça ağrısı neden olur?

Bel ve kalça ağrısı nedenleri yaşa, cinsiyete, mesleğe, fizik aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Örneğin ileri yaş bir kadında ani başlangıçlı bir bel ve kalça ağrısı varsa kemik erimesine bağlı bir omur kırığı mutlaka akla gelmelidir. Diğer taraftan sporcu bir genç erkekte ani başlayan ağrıda kas gerilmesi ilk olarak akla gelir.

İleri yaşta, yavaş yavaş başlayan, herhangi bir travma hikayesi olmayan, hızlı kilo kaybı yaşamış, geçmişte kanser hikayesi olan, geceleri ve istirahat esnasında ağrının devam ettiği kişiler tümör açısından dikkatli değerlendirilmelidir. Omurga, leğen kemiği ve kalça eklemi en sık metastaz alan dokulardır.

Bel ve kalça ağrısı nedenleri yaşa, cinsiyete, mesleğe, fizik aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Örneğin ileri yaş bir kadında ani başlangıçlı bir bel ve kalça ağrısı varsa kemik erimesine bağlı bir omur kırığı mutlaka akla gelmelidir. Diğer taraftan sporcu bir genç erkekte ani başlayan ağrıda kas gerilmesi ilk olarak akla gelir.

Ağrının kaynağı bel ve kalça bölgesinde bulunan anatomik yapıların her biri olabilir. Kemik, omurga eklemleri, eklem kapsülü, bağlar, kas doku, disk, enfeksiyonlar, tümöral olaylar, bel fıtığı veya farklı bir nedenden ötürü bası altında kalan bir omurilik sinir kökü ağrının kaynağı olabilir.

Bel ve kalça ağrılarının büyük çoğunluğu bölgedeki kas, bağ ve eklem kapsülü gibi yumuşak dokulardan kaynaklanır. Bu yapılarda ağrı oluşmasına neden olan faktörler ise genellikle fiziksel olarak zorlayıcı işler yapmak, ergonomik olmayan koşullarda çalışmak ve spor sakatlanmalarıdır.

Travma, yaşlanma veya tekrarlayıcı ve zorlayıcı aktivitelere bağlı olarak disklerin yapısında bozulma meydana gelebilir. Disk yüksekliğinde azalma ile birlikte omur eklemlerinde de kireçlenmeler meydana gelir. Kireçlenme nedenli ortaya çıkan ekstra kemik çıkıntılar sinir köklerini sıkıştırıp ağrının kalça ve bacağa yayılmasına sebep olabilir. Bu hastaların ağrıları genellikle uzun süre ayakta kalmayla ve yürümekle artar. Ağrı şikayetlerine kalça ve bacaklarda uyuşukluk da eklenebilir.

Özellikle çocukluk çağında jimnastik ve uzak doğu sporları gibi esnekliğe zorlayan sporlarla uğraşan kişilerde omurlarda yetmezlik kırığı dediğimiz kırıklar meydana gelebilir. Bu kırıklar bel kayması ile sonuçlanır. Bel kayması da omurilik sinir köklerinin sıkışmasına ve kalçaya dağılan bir ağrı meydana gelmesine neden olur. Bel kayması olan hastalarda belden öne doğru eğilme ve doğrulma hareketleri sırasında batıcı tarzda ağrı meydana gelir. Ağrıya eşlik eden bel, kalça ve bacak bölgesinde uyuşukluk görülür.

Bel fıtığında da fıtıklaşan disk omurilik sinir kökünü sıkıştırarak belden kalçaya ve bacağa dağılan bir ağrıya neden olur. Bel fıtığı hastalarında kalça içinde, sanki delici bir cisimle oyuluyor diye tarif ettikleri bir ağrı görülür.

Bazı kadınlarda hamileliklerinin son aylarında başlayan ve doğumdan sonra da devam eden bir bel ve kalça ağrısı ortaya çıkar. Bu hastalarda ağrının sebebi genellikle bebeğin leğen kemiği içinde bulunduğu sırada ve doğumda, leğen kemiği ile kuyruk sokumu kemiklerini birleştiren eklemi esnemeye zorlamasıdır. Gebelik hikayesi olmasa da orta yaş kadınlarda bu eklemin ağrısı ile sıkça karşılaşılır.

Bel ve kalça ağrısı neden karışır?

Bel ve kalça anatomik olarak komşu bölgeler olduğundan bu bölgelerin ağrıları birbiriyle karışabilir. Bu durum zaman zaman ağrının kaynağının tespit edilmesini zorlaştırır. Özellikle bel ve kalça arasında bir geçiş bölgesi olan sakroiliak eklem (Şekil 1) kaynaklı sorunlar hem belde hem de kalçada ağrıya neden olabilir. Bel kaynaklı ağrılar ise sinir iletimi yoluyla kalça bölgesinde yansıyan ağrılara neden olabilir (Şekil 2). Kalça eklemi kaynaklı ağrılar genellikle kasık bölgesinde de şikayete neden olur. Bu yönüyle pek çok bel kaynaklı ağrıdan ayırt edilebilir. Ancak dikkatli bir muayene ve radyolojik değerlendirme ağrının sebebini bulmaya yardımcı olacaktır.

 

Bel ve Kalça Ağrısı nedenleri

Şekil 1: Sakroiliak eklem

 

Bel ve Kalça Ağrısı siyatik sinir

Şekil 2: Siyatik sinir

Bel ve kalça ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır. Bel kaynaklı, kalça ve bacağa yayılan ağrılar beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da değerlendirilebilir. Ancak kalça kaynaklı ağrılar konusunda beyin cerrahisi uzmanı size yardımcı olamaz. Dolayısıyla ayırıcı tanının yapılması için her iki bölgenin de anatomisine hakim olan Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi doktorları tarafından değerlendirilmesi avantaj sağlar.

Bel ve kalça ağrısı için ne zaman doktora gitmek gerekir?

Genellikle bel ve kalça ağrısının ilk bir ayında ağrı kesici tedavilerle rahatlama oluyorsa doktor başvurusu gerekli değildir. Ancak bel ve kalça ağrısına bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, gece ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş, ısı artışı, kızarıklık, yürüyüş bozukluğu eşlik ediyorsa ve öncesinde bir kanser hikayesi varsa ağrı 1 aydan kısa süreli de olsa bir an önce doktora başvurmanız gereklidir.

bel ağrısı

Bel ve kalça ağrısı nasıl geçer?

Bel ve kalça ağrısında tedavi sebebe yönelik yapılır. Bir aydan kısa süreli ağrılarda ağrı kesici ilaçlar, istirahat ve sıcak uygulama ile giderilebilir. İstirahat bütün gün yatak istirahati şeklinde olmamalıdır. Çünkü bütün gün yatak istirahati yapılması durumunda ağrının düzelmesi oldukça güçtür. Bu nedenle ağrı eşiğinde mümkün olduğunca hareketli olmaya çalışmak ve gün içinde kısa yürüyüşler yaparak aerobik egzersizlerle ağrılı bölgenin kanlanmasını sağlamak gerekir.

kalça ağrısı

Eğer bel ve kalça ağrısına bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, gece ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş, ısı artışı, kızarıklık, yürüyüş bozukluğu eşlik ediyorsa ve öncesinde bir kanser hikayesi varsa ağrı 1 aydan kısa süreli de olsa bir an önce doktora başvurmanız gereklidir.

Bir aydan uzun süreli ağrılar daha çok ciddiye alınmalıdır. Uzun süreli bel ve bacak ağrılarında ileri görüntüleme teknikleri gerekli olabilir. Doktorunuzun koyduğu tanıya göre de tedavi seçenekleri belirlenecektir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavileri, omurga enjeksiyonları, fizik tedavi ve cerrahi tedavi olabilir. Cerrahi tedavinin kapsamı ve tekniği altta yatan sebebe göre değişir.

Hem bel hem kalçanızda sorun varsa hangisinin tedavisi önce yapılmalı?

Genel prensip olarak eş zamanlı bel ve kalça sorunlarında özellikle cerrahi tedavi planlanıyorsa öncelikle bel ağrısının giderilmesi önerilir. Çünkü bel kaynaklı ağrıyı giderdikten sonra kalça ağrısında da bir rahatlama sağlanabilir. Ancak kalçadaki sorun için planlanan tedavi kalça protezi uygulaması ise, bel bölgesi için de vidalama yapılması düşünülüyorsa önce kalça protezi ameliyatının yapılması, bel ameliyatının önce yapılmasına göre protez çıkığı oluşma ihitimalini azaltmaktadır. Bu nedenle böyle durumlarda kalça protezi ameliyatının daha önce uygulanması önerilir. Ancak bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı tutamama gibi acil durumlar istisnadır. Ayrıca enfeksiyon ve tümöral olayların varlığında da durumun aciliyetinden dolayı önce beldeki sorunun giderilmesi önerilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır