dershanelerin kapatılması 2019 / Anayasa Mahkemesi'nden AKP'yi şoke eden karar

Dershanelerin Kapatılması 2019

dershanelerin kapatılması 2019

İLKER DOĞAN

Eğitim sisteminin en başarılı kurumları olan dershaneler, sırf &#;cemaati bitirmek ihtirasıyla&#; hiç bir altyapı çalışması yapılmadan kapatıldı. Aradan 4 yıl geçti. Bugün Türkiye&#;de neredeyse her apartmanda &#;kariyer merkezi, matematik kursu&#; gibi isimlerle &#;merdiven altı&#; dershaneler açıldı. Fiyatları 20 bin liraya kadar çıkıyor. Milli Eğitim&#;e bağlı değiller. Vergi vermiyorlar. Öğretmenleri gayri insani şartlarda ve çoğu sigortasız çalışıyor. AKP iktidarı, &#;Cemaati bitirmek&#; için koca bir ülkenin eğitim sistemini/geleceğini yerle bir etti.

İktidar temsilcileri, bundan 4 yıl önce yaşanan tartışmalarda, dershanelerin &#;daha kaliteli bir eğitim&#; için kapatılması gerektiğini söylüyordu. Halbuki eğitim sistemindeki en başarılı kurumlar dershanelerdi. Sınav sistemi değişmedikçe dershanelerin kapatılması ne akla uygundu, ne mantığa. Ayrıca eğitim sistemindeki sorunların çözümü için dershanelerin kapatılmasına gerek yoktu. Sınav sistemi değiştirilse, okullardaki eğitimin kalitesi artırılsa ve okullar arasındaki eğitim kalitesi eşitlense dershanelere ihtiyaç kalmayacağı için kendiliğinden kapanacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından &#;da hazırlanan raporda bile dershanelerin sebep değil, eğitim sisteminin bir sonucu olduğu ve kapatılmasının sorunu çözmek yerine daha da büyüteceği yazıyordu. Ancak iktidar, bir &#;Cemaati bitirmek, insan ve para kaynağını kurutmak&#; için koca bir ülkenin geleceğini karartmaktan çekinmedi.

ORADAN ADAM DEVŞİRİYORLAR!

Hedefin daha kaliteli ve eşit eğitim olduğuna dair dönemin en üst makamlarının söylemleri de kandırmacadan ibaretti. Kapatma kararının ‘daha kaliteli eğitim’ amacıyla alınmadığını da bizzat Erdoğan, 2 Aralık ’teki konuşmasında itiraf etti:  “Oralardan ihanet şebekelerine adam devşiriyorlardı, para devşiriyorlardı.”

Recep Erdoğan, 24 Nisan &#;deki konuşmasında ise dershanelerin milleti &#;söğüşlediğini&#; söylemişti: “Anaların babaların ceplerini söğüşlüyorlar. Parası olan gidiyor, parası olmayan neyi var neyi yok satıyor. Bu böyle gitmez. O zaman okullar neden var?”

HER YER DERSHANE HER YER KURS!

Aradan 4 yıl geçti. Bugün Türkiye&#;de neredeyse her apartmanda &#;kariyer planlama merkezi, akademik merkez, matematik kursu, etüd merkezi&#; adı altında bir dershane var. Zira eğitim sistemi değişmedi. Hala liselere ve üniversiteye sınavla giriliyor! Ve bu merdiven altı kurumlar MEB&#;e bağlı değiller. Öğretmenlerin çoğu sigortasız ve gayri insani şartlarda çalışıyor. Kurum, kağıt üzerinde sadece &#;matematik&#; dersi verebiliyor ancak uygulamada öyle olmuyor. Tıpkı dershaneler gibi çalışıyor ve öğrenciyi sınava hazırlıyorlar. Ancak vergi vermiyorlar. Devlet hazır vergi gelirinden de oldu! Erdoğan, yukarıdaki açıklamasında yıllık bin TL kayıt ücreti aldıkları için dershaneleri &#;milleti söğüşlemekle&#; suçlamıştı. Merdiven altı dershanelerde ücretler 6 bin liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Dershane idi oldu Temel Lise

Abbas Tanrıyar

AKP’yle hızlanan eğitimde özelleşme

12 Eylül’den sonra başlayan sürecin devamında tüm alanlarda piyasalaşma ve özelleştirmeleri tırmandıran AKP hükümetiyle birlikte eğitimde, Cumhuriyet tarihinin en fazla özel eğitim kurumu artışı dikkatleri çekiyor. Merkezi sınav sistemi, piyasacı ve gerici politikalar ve sermaye sınıfının gereksinimleri nedeniyle sürekli değişen milli eğitim sistemi içerisinde yer tutan özel eğitim kurumları bu dönemde ciddi artış göstermiştir. AKP hükümetiyle altın çağını yaşayan özel eğitim kurumları her geçen gün sayısını artırmış, dershaneler de bu tablodan en fazla yararlanan kurumlar haline gelmiştir. yılında dershanelerin kapatılması tartışılmaya başlandığında dershanelerin eğitim içerisinde ne kadar büyük bir yer kapladığı, açıklanan dershane sayısı ve eğitim alan öğrenci sayısıyla ortaya çıkmıştır. Aynı dönemde T.C . Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki rakamlara göre yaklaşık iki milyon öğrencinin eğitim aldığı ’den fazla dershanenin olduğu görülüyor. Bu durum eğitimin ticarileşesinin nasıl desteklendiğinin ve günden güne öğrencilerin sınavlarda başarılı olabilmesi için neredeyse olmazsa olmaz gibi gösterilen bir duruma gelmesine neden olduğunun göstergesidir.

Ticarileşmenin getirdiği gericileşme

Özel dershanelerdeki artış sadece eğitimin ticarileştirilmesini sağlamamış aynı zamanda gericileştirilmesinin de önünü açmıştır. Birçok tarikat ve cemaat kendi gücü doğrultusunda yerel ve ulusal bazda çeşitli isimlerle dershaneler açmış ve bu kurumlarla eğitimdeki gericileşme başta olmak üzere toplumsal anlamda gericiliğin tırmanmasında önemli rol oynamıştır. AKP iktidarı ile FETÖ arasında yaşanan çatışmalar sonucu ortaya çıkan tabloda dershanelerin büyük bir bölümünün cemaatlerin elinde olduğu ve buradan ekonomik kazanç ve üye sağladıkları ortaya çıkmıştır. O dönemde dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan ve kampanyalar düzenleyen cemaate ait dershanelerin sayısı, toplam dershane sayısının %25’i olan adet. Bu sayı, özel dershanelerin yıllık cirosu olarak açıklanan 4 milyar TL’nin dörtte biri manasına gelir ki, bu noktada 1 milyar TL’nin üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Bu tablo AKP eliyle ticarileştirilen eğitimin gericileşmeyi nasıl desteklediği ve kaynak sağladığını gözler önüne seriyor.

Dershaneden temel liseye

AKP hükümeti döneminde sayıları iki katına çıkan ve milli eğitim sistemi içerisinde büyük yer kaplayan dershaneler “paralel yapı ile mücadele” adı altında kapatılarak özel okula dönüştürme hamlesinin ardından artık “Temel Lise” adıyla hizmet veren geçici kurumlar halini aldı. Bu liseler hem ortaöğretim programını uygulayacak hem de üniversite sınavı hazırlıklarına ağırlık verecek bir yapıya büründü. Ders saatleri de diğer ortaöğretim kurumlarından az olunca özellikle sınıf öğrencilerinin de bu liselere kayıt yaptırmasına neden oldu. Dershane mantığını koruyan temel liseler bakanlığın teşvikiyle ve kapatılan dershanelerin bıraktığı boşlukla hızla artış gösterdi.

Yeni sistem yeni kazanç

Temel Lise adı altında eğitim veren ve öğrencileri üniversite sınavına hazırlayacak olan bu ticarethanelerin, dershanelerin kapatılmasıyla birlikte fiyatları yükselmiş, velilerin üniversite sınavına hazırlık faturası 3 katına çıkmış, temel liselerin son sınıfına kayıt fiyatları bin TL arasına yükselmiştir. Bu artışın nedeni dershanelerdeki gibi okula ek olarak eğitim veren bir yapıdan, lise eğitimden mezun eden bir kuruma dönüşmesi de etkili olmuştur. Temel Liseye dönüşen dershane “eğitim teşviki” ile desteklenmiş, dershanelerin yerini alan bu yeni sistem, eğitim emekçilerinin düşük ücretlere ve esnek çalışma koşullarına zorlamıştır. Ülke genelinde ataması yapılmayan ’den fazla eğitim emekçisinin olduğu göz önüne alındığında patronların düşük ücretlerle çalıştıracak öğretmen bulmakta zorlanmadığı da açıktır. Bu durumun kendisi patronların kazancını artırmıştır.

Gecekondudan bozma Temel Lise

Özel Öğretim Kurumları kanunlarında yapılan değişiklik ve “dönüşüm” projesiyle dershaneleri ortaya çıkaran koşulların, mevcut eğitim sistemindeki piyasalaşmanın bir doğal sonucu olarak dershaneler yerini daha ticari, daha suni yapılara bırakmış oldu. Dershanelerin özel okula dönüşümünde temel liseler açılırken yürürlükteki mevzuatta mümkün olmayan özel okul açma standartları esnetildi. Bu durumun kendisi gecekondudan bozma binalarda, apartman dairelerinde, merdiven altlarında alelacele tadilatla, akademik bir ortamın gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak olan ve insan sağlığına aykırı koşulları barındıran sadece sınav odaklı ticarethanelerin, her köşe başında karşımıza çıkmasına neden oldu. Böyle kısıtlı alanlarda öğrencilerin aktivite alanlarının yaratılması zorunluluğu kaldırılmış yerine bir zorunluluk olarak ibadethane açılması getirilmiştir. Yani bir temel lise açılabilmesi için bir apartman katı, bir mescit yer açısından resmi olarak yeterli sayılmaktadır. Temel liselerin yapısı öğrencileri eğitimde sınav odaklı, sosyal, duygusal bilişsel ve sanatsal gelişimlerini göz ardı eden bir durumla karşı karşıya bırakmıştır. Müzik, resim, beden eğitimi gibi derslerin kağıt üzerinde yapılıyor olarak gösterilmesi ve bunların yerinin etüt çalışmalarıyla doldurulması öğrencilerin bu gecekondudan bozma binalara daha fazla hapsolmasını sağlamıştır.

 

Anayasa Mahkemesi, hükümet ile cemaat arasında büyük bir savaşın patlamasına neden olan dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyi oy çokluğuyla iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin özel okula dönüştürülmesini öngören yasanın iptaline ilişkin başvuruyu dün karara bağladı. Sabah saat ’da başlayan Yüksek Mahkeme’nin toplantısı akşam saat ′a kadar devam etti. Çok sert tartışmaların yaşandığı öğrenilen AYM Genel Kurulu’ndaki toplantı sonunda dersanelerin kapatılmasına ilişkin yasanın iptaline karar verildi. Karara muhalif kaldığı öğrenilen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen AYM başkanı Zühtü Arslan’ın, kararın kamuoyuna duyurulmasını üyelere yasaklaması nedeniyle iptal kararı gece geç saatlere kadar basına da yansımadı.

ÖĞRETMENLER SEVİNDİ

1 Eylül tarihi itibariyle özel okula dönüşmeyen dershanelerin kapatılmasını öngören yasal düzenleme, AKP hükümeti ile cemaat çok büyük bir savaşın başlamasına neden olmuştu. Söz konusu yasa, dönüşümü kabul eden dershanelere eğitim öğretim dönemi sonuna kadar da süre tanıyor, süre sonunda dönüşümünü tamamlamayan dershanelerin kapatılmasını, bu kurumların ayrıca üniversite ve liseye hazırlık kursları vermesini de yasaklıyordu. Binlerce öğretmen ve personelin de işsizlik korkusu yaşamasına neden olan yasanın iptali ile bu düzenlemelerin tamamı yürürlükten kalkmış oldu. Böylece dersanelerde çalışan binlerce öğretmen de derin bir nefes almış oldu. AYM’nin bu kararının gerekçesini 1 hafta sonra açıklaması bekleniyor.

RAPORTÖR KUMARHANE İLE ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi raportörü, CHP’nin başvurusu üzerine hazırladığı raporda, iptal isteminin reddini istemişti. Ret istemine gerekçe olarak da, “’da kumarhanelerin Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığı, kumarhanelerin de dersaneler gibi özel teşebbüs olduklarını, buna karşın kumarhanelerin kapatılması gösterilmişti.(Haber:Sozcu)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir