astım a hangi bölüm bakar / Astım İçin Hangi Doktora Gidilir? Astım Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? - Sağlık Haberleri

Astım A Hangi Bölüm Bakar

astım a hangi bölüm bakar

Astıma Hangi Bölüm Bakar?

Astıma Hangi Bölüm Bakar?

Hastanelerde astım ve alerjik astım tanısı, tedavisi için çocuk hekimlerine, pratisyen hekime, dahiliye, alerji ve göğüs hastalıkları bölümlerine gidebilirsiniz. Alerji ve göğüs hastalıkları bölümünde görev yapan doktorlar bağışıklık sistemi hastalıklarında daha yetkin olduğu için bu bölümü tercih edebilirsiniz.

Hastane sizi ilgili doktora yönlendirecektir ancak hangi doktora giderseniz gidin sizi bir alerji uzmanına göndererek gerekli testleri yaptırmanızı isteyebilir. Test sonuçları ile birlikte tekrar ilk muayene olduğunuz doktora giderek, astımın hangi kategoride olduğunu ve tedavisi için ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Astım ve Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğerlerde hava kanallarının ne kadar daraldığı, çeşitli testler ile belirlendikten ve astım türü teşhis edildikten sonra tedavi süreci başlar. Farklı astım çeşitleri farklı tedavi yöntemleri gerektirebilir. Size uygun tedavi doktorunuz tarafından belirlendikten sonra belirtileri kontrol altında tutabilirsiniz. Eğer tedavinizin başlamasına rağmen aşağıdaki belirtileri görüyorsanız tekrar muayene olmanız gerekebilir.

  • Gece uyanma
  • Günlük aktivitelerin engellenmesi
  • İşe veya okula gidememe
  • Fiziksel aktivite sırasında hırıltı

Astım, Hastalıklar, Teşhis ve Tanı Yöntemleri

Astım İçin Bölüm Ve Doktor Seçimi

Astım olan veya astım olabilecek hastaların tedavisi, teşhisi ve belirli testleri yaptırabilmesi için her zaman doğru,bölüm, doğru doktor ve bu bölümde uzman olan hekimler seçmek daha doğru olacaktır.

İçindekiler

Astım Hastalığı Ve Doktor Seçimi

Astım belirtileri gelişmişse mutlaka teşhis konulup tedaviye başlanması gerekmektedir. Astım teşhisi konulması ilk önce hangi doktora gidileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bunun için yaş çok önemlidir. Çünkü Doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda astım teşhisi çocuk alerji uzmanları tarafından konulması 18 yaşın üstündekilerde yetişkin alerji uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanları tarafından konulması daha doğru olacaktır.

Alerji Uzmanları

Çocuk alerji uzmanları 2012 yılında isim değişerek çocuk immünoloji ve alerjik hastalıklar uzmanı olarak tanımlanmıştır. Yetişkinlerde ise astım teşhis ve tedavisi için Göğüs Hastalıkları Uzmanları veya yetişkin alerji uzmanları yeni adıyla İmmünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları tarafından yapılması daha uygun olur. Çünkü çocuk alerji uzmanları çocuk yaş grubundaki astım ve alerjik hastalıklar için yüksek ihtisas yaparak bu konuda eğitim almış ve çocuk alerji uzmanlık diploması olan aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarıdır. Yetişkin göğüs hastalıkları ve yetişkin alerji uzmanları eğitimleri sırasında çocuk hastaların teşhis ve tedavisini yapmamaları ve çocuklardaki astım ile yetişkinlerdeki astımda bazı farklılıklar göstermesi nedeniyle çocuklardaki astım hastalığını alerji uzmanlarının teşhis ve tedavisini yapmasının daha uygun ve doğru olacağı bir gerçektir.

Alerji Uzmanlarının Rolü

Çocuklarda astımın yaklaşık %90 nedeni alerji olması nedeniyle çocuk alerji uzmanlarının rolü çok büyüktür. Çocuk göğüs hastalıkları daha çok alerjik olmayan astım, kistik fibroz, bronşektazi gibi hastalıklar ana konuları olduğu için çocuklardaki astımı çocuk alerji uzmanları tarafından teşhis konulup izlenmesi daha doğru olacaktır. Hem çocuk alerji uzmanı hem de çocuk göğüs hastalıkları uzmanı olan hekimlerin sayısı da maalesef parmakla sayılacak kadar azdır. Astım için çocuk hekimlerine dâhiliye ve göğüs hastalıklarına gidebilir.  Alerji ve göğüs hastalıkları bölümlerindeki doktorlar bağışıklık sistemi hastalıklarında daha yetkin oldukları için bu bölümler tercih edilmelidir.

Astım Hastalığı Ve Bölüm Seçimi

 Astım İçin Hangi Doktora Gidilir ve ya hangi bölüme gidilir sorusuna ise bu rahatsızlığın muayenesi, teşhisi ve tedavisi için alerji ve göğüs hastalıkları bölümlerine gidebilirsiniz. Alerji ve Astım Ünitelerinde çocuklarda bronşiyol astım (alerjik ve alerjik olmayan), alerjik rinit (alerjik nezle), besin, ilaç ve deri alerjileri başta olmak üzere tüm alerjik hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik  hasta hizmeti verilmektedir. Bronşiyol astım, alerjik rinit, besin alerjisi, atopik dermatit ve ilaç alerjilerine yönelik tüm klinik kan tahlilleri, deri testleri, solunum fonksiyon testleri ve karşılaşma testleri laboratuvarlar da yapılabilir.  Polikliniklere ve hastanelere başvurmak için ilk önce muayene randevusu alınması gerekir.Astım için hangi bölümden randevu alınır sorusuna cevap olarak  Muayene sıraları randevu poliklinik sekreterliğinden veya çevrim içi telefon hatlarından verilmektedir. Poliklinik muayenelerinde randevunun sabah saatlerinde alınması daha yararlıdır. Çünkü yapılacak ve istenen testlerin çıkması öğleden sonrayı bulabilmektedir. Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi astımlı hastalar da düzenli olarak hekim tarafından izlenmesi önemlidir. Her hasta güncel tedavi planı, bu tedaviye uyum ve astım kontrol düzeyinin belirlenmesi açısından düzenli olarak değerlendirilmelidir. Muayene ve değerlendirmelerin sıklığı astımın başlangıçtaki şiddetine göre değişir. Tipik olarak hastalar ilk tedaviye başlandıktan sonra 1-3 ay arasında ve daha sonra her 3-4 ayda bir değerlendirilmelidir. Ancak astım atağı geçiren hastalarda bu takip değerlendirmeleri yine hastanın durumuna göre ve daha sık olmalıdır. Muayeneleri tamamlanan hastaların tahlil ve tetkik sonuçları incelenmektedir.

Astımın kontrol altında olması hastanın şikâyeti olmaması, solunum fonksiyonlarının normal olması ve günlük yaşamını normal sürdürmesi, yani sağlıklı bir birey gibi yaşaması demektir. Bu da ancak doğru tedavi ile sağlanabilir. Klinik bulgulara göre hastalar “kontrol altında”, “kısmen kontrol altında” veya “kontrol altında değil” şeklinde sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma tedavinin yeterli olup olmadığını gösterir. İyi bir muayene Hastalara astım tedavisinin daha etkin yapılmasını, uzun vadede astım atak gelişim riskini ve akciğer fonksiyonlarındaki kaybı önlemede yol göstericidir. Astım kontrol düzeyini belirleyen çeşitli yöntemler anketler, solunum fonksiyon testleri vardır. Anketlerde gündüz belirtileri, aktivite kısıtlanması, gece belirtileri uyanma gibi, rahatlatıcı ilaç kullanım sıklığı, atak sıklıkları sorgulanmaktadır. Ek olarak her kontrolde hastalar, mutlaka tetikleyici faktörleri, ilaçları doğru kullanıp kullanmadıkları ve astım belirtilerini arttıran ek hastalıklar açısından da sorgulanmalıdır.

Gebelik ve Astım  Gebelikte astımın seyri değişkendir; astım bu sürede düzelebilir, kötüleşebilir veya değişmeyebilir. Bunu önceden tahmin etmek mümkün değildir.  Normal bir gebelik, sorunsuz bir doğum ve sağlıklı bir bebek için uygun ve yeterli astım tedavisi şarttır. Bu nedenle kadın doğum uzmanı ile astım tedavisini yapan hekim ve hasta işbirliği içinde olmalıdır.  Gebelik süresince 4-6 haftada bir yapılan kontroller doğum sonrası 3 aya kadar devam ettirilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(1oy, ortalama: 4,00puan
Loading...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır