almanya cocuk yardimi / Almanya'da çocuk parası sistemi değişiyor: İşte detaylar...

Almanya Cocuk Yardimi

almanya cocuk yardimi

Federal Almanya Cumhuriyeti, sosyal devlet ilkesinin bir misyonu olarak ailelere çocuk parası (kindergeld) adıyla verilen toplumsal yardım niteliğinde bir destek sunuyor. Almanya’da çocuk parası, eğitimini sürdüren kişiler için belirli bir yaşa kadar, engelli bireylere yönelikse herhangi bir yaş sınırı bulunmadan devlet politikası çerçevesinde ödeniyor. Hükümet, Almanya’da çocuk parası yardımı ile bakım, eğitim gibi çocukların yetiştirilmesi için gerekli olan asgari ihtiyaçları sağlama konusunda ailelere destek vermeyi amaçlıyor. Bunun yanında ülkedeki genç nüfus oranını artırarak kalifiye iş gücü açığını kapatmak için yeni doğumları teşvik etmek de çocuk parasının taşıdığı gayeler arasında. Peki kimler çocuk parası alabilir? Almanya’da çocuk parasının miktarı ne kadardır? Başvuru sürecinde neler yapmak gerekir? Şimdi birlikte bu soruların yanıtlarını arayalım.

Kimler Almanya’da çocuk yardımı (Kindergeld) parası alabilir?

Bu konuda en detaylı ve kapsamlı bilgiyi aile kasaları verse de, aşağıdaki gruplar çocuk parası alma hakkına sahiptir:

  • Almanya’da gelir vergisi kanununa göre ikametgahı Almanya sınırları içerisinde bulunanlar
  • Yurt dışında ikamet eden ancak Almanya’da gelir vergisine tabi olan Alman vatandaşları
  • Geçerli bir oturma iznine sahip oldukları takdirde Almanya’da yaşayan yabancı uyruklu bireyler
  • Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde veya İsviçre’de yaşayıp Almanya’da çalışan kişiler
  • Sığınma hakkına sahip olan mülteciler
  • Uluslararası sözleşmelerle işçi olarak yine Almanya sınırları içinde çalışanlar

Almanya’da çocuk parası esas olarak 18 yaşına kadar tüm çocuklar için geçerli bir uygulama. Ancak eğitim hayatı devam eden öğrencilere yönelik olarak bu destek, belirli koşulların olduğu durumlarda 25 yaşa kadar ödenebiliyor. 18 yaşını dolduruncaya kadar aşağıda belirtilen kişiler kanun kapsamında çocuk olarak tanımlanarak, aileler bu çocuklar için çocuk parası talebinde bulunabiliyor.

  • Öz çocuklar ve evlat edinilmiş olan çocuklar
  • Bakımcı aileler tarafından bakım için alınmış çocuklar
  • Çocuk parası talep etme hakkına sahip olan kişilerin torunları
  • Dilekçe sahibi ile birinci dereceden akrabalık bağı olan çocuklar
  • Çocuk parasını talep etme hakkına sahip olan kişinin eşinin çocukları

Aileler, 18 yaşını dolduran bir çocuk içinse aşağıdaki hallerde çocuk yardımı alabilir.

211221 DigitalBannerAds VasistdasWebsite 1125x150 MG

  • Gönüllü askerlik hizmetine başladıysa
  • Hamileyse ve anneliği koruma süresi başladıysa
  • Eğitim hayatına devam ediyor veya bir meslek öğrenimi yapıyorsa
  • Meslek eğitimine, öğrenim yerinden dolayı başlayamıyor veya devam edemiyorsa
  • Bedensel ya da zihinsel bir engeli olduğundan dolayı kendi geçimini sağlayamıyorsa
  • İlk meslek eğitimini veya yüksek öğrenimini tamamladıysa ve geliri olan bir işe başladıysa
  • Bir yıllık gönüllü sosyal hizmeti veya düzenlenmiş başka bir gönüllü hizmeti yerine getirmişse

Önemli: Almanya’da çocuk parası herhangi bir engel söz konusu olmadığı taktirde en fazla 25 yaşa kadar ödeniyor. İş arayan kişiler içinse yapılan yardımlar 21 yaşın dolması itibariyle kesiliyor. Bununla birlikte 18 yaşını doldurmuş ve evlenmiş bir çocuğun ailesi, çocuk parası alma hakkına sahip olamıyor. Çünkü evlilikten sonra çocuğun geçimini sağlamak artık anne babanın görevi olmuyor, eş yükümlülüğüne geçiyor.

Almanya’da çocuk parası miktarı

Alman çocuk parası olarak sunulan maddi yardım miktarı, çocuk sayısına bağlı olarak değişir. Hangi çocuğunun birinci, ikinci, üçüncü ve daha sonraki çocuk olduğu doğum sırasına göre belirlenir. Yaşı en büyük olan çocuk her zaman için birinci çocuk kabul edilir ve bu durum doğum belgesi ile tespit edilir. Ancak çocuk parası alma hakkı koşullarını karşılamayan çocuklar bu sıralamada dikkate alınmaz.

2023 Ocak’dan önce Almanya’da birinci ve ikinci çocuk için 219 Euro, üçüncü çocuk için 225 Euro ve daha sonraki her çocuk için 250 Euro ödeniyordu.

Çocuk parası 01.01.2023 tarihinde geçerli olmak üzere arttırıldı. İlk iki çocuk için çocuk parası 2023’ten itibaren 31 Euro ve üçüncü çocuk için 25 Euro artarak çocuk başına toplam 250 Euro oldu. Bu da 1 Ocak 2023’den itibaren her çocuk için 250 Euro cocuk parası ödeneceği anlamına geliyor.

Gerekli belgeler

Almanya’da çocuk parası dilekçesi yazılı olarak, ikamet yerinin aile kasasına (Familienkasse) verilir. Gerekli dilekçe örnekleri aile kasasından (Familienkasse) alınabilir. Dilekçe ile aile kasasına ibraz edilmesi gereken evraklar ise aşağıdaki gibi.

  • Başvuru sahibi tarafından doldurulan dilekçe formu
  • Dilekçe sahiplerinin ikamet iznini kanıtlayan belgeler
  • Çocukların varlığını ve ikametlerini belgeleyen evraklar
  • Aile fertlerini toplu olarak gösteren bir medeni hal belgesi

Yukarıda belirtilen evrakların herhangi birinde gösterilen bilgilerin eksik ya da hatalı olması halinde, başvuru sahipleri bu durumu aile kasasına bildirmekle ve doğru bilgileri vermekle yükümlü. Bununla beraber aile kasası başvuru sürecinde dilekçe sahiplerinden ekstra belge isteme hakkına da sahip. Aile kasası tarafından talep edilen belgeler 4 hafta içinde eksiksiz şekilde doldurularak teslim edilmeli.

Aile kasasına özellikle bildirilmesi gereken durumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Başka bir kurum tarafından çocuk parası veya denk bir ödeme alınıyorsa
  • Almanya’ya çalışmak için gelen aile fertlerinden birinin iş ilişkisi iptal edilirse
  • Doğum ve ölüm hali gerçekleşirse ya da ikametgah değişikliği söz konusu olursa
  • Herhangi bir evlilik söz konusu olur ve medeni halde değişiklik meydana gelirse
  • Bir nedenden dolayı ülkeden ayrılma veya başka bir yere taşınma kararı alınırsa

Almanya’da çocuk parası yardımı kapsamında 18 yaşını dolduran çocuklar içinse söz konusu duruma göre aşağıdaki belgelerden bazılarının veya birden fazlasının dilekçe başvurusuna eklenmesi gerekir.

  • Okuldan veya yüksek okuldan alınacak bir belge
  • Alınan eğitimin tür ve süresini kanıtlayan bir form
  • Engellilik durumunu gösteren bir resmi doküman

Almanya’da çocuk parası başvurusu reddedildiği taktirde dilekçe sahipleri, karar tarihinden sonra bir ay içerisinde itirazda bulunma hakkına sahip. Böyle bir durumda teslim edilen belgeler yeniden incelenir. İtiraz sonucu yine olumsuz olduğu taktirdeyse ücretli olarak maliye mahkemesi açmak mümkün.

  • calisma.de – “Familienkasse” tarafından hazırlanmış Almanca ve Türkçe çocuk parası (kindergeld) dokümanına buradan ulaşabilirsiniz.
  • arbeitsagentur.de – Çocuk parası kılavuzu – kesinlikle göz atın

Sosyal Reformlar Yılı

Ocak 2023'te Vatandaşlık Parası, iş arayanlar için önceki temel güvence yardımının yerini alacak. Almanya'da bu sistem, Hartz IV olarak biliniyordu. Ödemelere ayda 50 euro’dan fazla artış getirilmesinin yanı sıra, basit geçici işler yerine kalıcı iş bulmaya odaklanılıyor. İş arayanlara daha iyi nitelik edinmeleri ve mesleki eğitime başalamalarında destek verilmesi hedefleniyor. Yardım alma hakkına sahip kişilerin, Vatandaşlık Parası almaya başladıklarında tamamen iş aramaya konsantre olabilmeleri amaçlanıyor, bu nedenle ödemenin yapıldığı ilk yıl, konut masraflarının üstlenileceği ve yardım alan kişinin birikimlerine dokunulmayacağı tolerans süresi olarak kabul ediliyor. Çocuklar için yapılan temel ödeme oranları ayda 44 euro‘ya kadar artırılacak. Gelecekte geçim ihtiyaç miktarları, artık geriye dönük olarak değil, hayat pahalılığının artış oranlarına göre ileriye dönük bir şekilde ayarlanacak. Federal Meclis ve Federal Konsey, uzun bir tartışma sürecinin ardından Kasım 2022'de Vatandaşlık Parası’nı karara bağladı. 

Mesleki Eğitim ve Meslek Değiştirme Eğitimi

Mesleki eğitim yapmak veya melek değiştirmeye yönelik yeniden eğitim almak isteyen herkes, Temmuz 2023'ten itibaren daha da yoğun biçimde desteklenecek. Bir mesleki eğitim mezuniyeti, örneğin iki yıl yerine üç yılda tamamlanabilecek. Mesleki geliştirme eğitimi almak isteyenler, bu eğitim sonunda bir mezuniyet belgesi olup olmadığına bağlı olarak, aylık 75 ila 150 euro arasında ek bir eğitim ödeneği alabilecekler. Gelecekte, bir mesleki geliştirme eğitimi, iş bulmaktan daha öncelikli olacak. Ara sınav ve bitirme sınavlarını başaranlara primler var.

© https://www.deutschland.de/tr

You would like to receive regular information about Germany? Subscribe here:

Ek sosyal yardımlar


Almanya'da degişik mali destekler vardır. Bu fon"ihtiyaci olan" insanların yardım almasını sağlamaktır stehen.


Bu sayfada bu tekliflerin bir seçim bulabilirsiniz.Formlar fotoğrafları üzerine tıklayarak elde edilebilir.



Yayin ücreti

Yayın ücretinizi ödememe haka sahip olabilmek için, bunu yazılı olarak başvurmanız gerekiyor. 

 Ön koşulları: Sosyal yasasına ( SGB II, SGB XII ) yada İltica yasasına ( AsylblG ) göre yardım almanız. Aldığınız yardımların bilgisini/ yazısını tasdikli suret olarak bulunduğunuz başvuruya eklemeniz gerekiyor. Bunu lütfen dikkate alın.

Daha fazla bilgi için tıklayın.


 


Ebeveyn yardım parası:

Doğumdan sonra ebeveyn yardımından sadece sınırlı çalışma veya çalışmamak mümkün ise faydana bilirsiniz. Bu ücretin yüksekliği, doğumdan önce aldığınız aylık'a bağlıdır. Eğer doğumdan önce çalışmanız olmadı ise, ebeveyn yardımı 300 € dan oluşuyor. En fazla 14 ay icin ödeme mümkündür.

Daha fazla bilgi için tıklayın.

Çocuk Yardımı:

Çocuk paras en fazla 18 yaşına kadar tüm çocuklar için ödenir - hatta ötesinde bazı durumlarda da ödenir. Çocuk parası için Başvurular bulunan yetkili Aile Fonu'na yazıyor. Leverkusen da şudur:

Familienkasse Bergisch Gladbach
Bensberger Straße 85
51465 Bergisch Gladbach

Daha fazla bilgi için tıklayın.

Çocuk yardımı:

Çocuk yardımı, çocuklarına (25 yaş altı) ile yaşayan düşük gelirli aileler için sağlanır. Çocuk yardımı için başvuru bulunan yetkili Aile Fonu'na yazıyor. Leverkusen şudur:

Familienkasse Bergisch Gladbach
Bensberger Straße 85
51465 Bergisch Gladbach



Kira yardimi:

Kira yardımı devlet tarafında kira bedelinize ek olarak tanımlanıyor.Olup olmadığını ve ne kadar alabileceğiniz aşağıdaki koşullara bağlıdır:

sizin ve aile üyelerinin gelirine göre, bu gelire göre, kaç kişi geçinmek zorunda ve kira bedelin yüksekliği.

Başvurunuz ile birlikte bazı evraklar ek olarak mevcut olması gerekiyor ( kira sözleşmesi, ev sahibi tarafından verilen yazı, maaş bordrosu ).

Daha fazla bilgi için tıklayın.

 

 

Bildung und Teilhabe

Egitim ve katilim:

Eğitim ve katılım hizmetleri ile çocuklara, genclere ve genç yetişkinlere okulda ve boş zamanlarında çeşitli aktiviteler sağlanmaktadır.

Daha fazla almak için tıklayın




Bafög

Egitim destegi:

Egitim finansal olarak desteklenebilir. Destek alip alamayacaginiz, ne kadar para kazandiginiza ve hangi egitimi almak istediginize baglidir.


BAB

(Mesleki egitim ödenekleri) sirket içi egitim (çiraklik) için olabilir. BAB hakkinda daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

BAB hakkinda daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

BAFÖG

BAFÖG'yi (Federal Egitim Tanitim Yasasi) bir okul egitimi veya egitim için alabilirsiniz.
BAFÖG hakkinda daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

 

Hâlâ Aufthaltgestattung izniniz ya da Duldung varsa, BAB(Mesleki egitim ödenekleri) ya da BAFÖG basvuru yetkisi olmayabilir. Bu durumlarda, egitiminiz sirasinda AsylblG kapsaminda faydalanma hakkina da sahipsiniz.

 

 

Çocuk Parası (Kindergeld)

Almanya'da geliri olan herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Ancak, ebeveynlerin çocuklarına iyi bakabilecek kadar paraya sahip olmaları için ebeveynler için vergi avantajları vardır. Ebeveynler, vergi ödemek zorunda kalmadan (2023 itibariyle) yılda 8.952 Euro (ebeveyn başına 4.476 Euro) kazanabilirler. Bu, Kinderfreibetrag (eğitim veya bakım parası için çocuk yardımı) olarak adlandırılır ve çocuk başına ve yıl başına vergilendirilebilir gelirden düşülür.

Bekar ebeveynler vergiden muaf tutarın sadece yarısını alma hakkına sahiptir, bu nedenle onlar için "bekar ebeveynler için yardım tutarı" vardır. Bekar ebeveynler vergiden muaf olarak yılda 4.260 Euro daha kazanabilirler (2023 itibariyle). Eklenen her çocuk için bu miktar 240 Euro artmaktadır.

Çocuk parası aynı zamanda ebeveynleri maddi olarak rahatlatma veya onlara destek olma amacına da sahiptir. Bu nedenle çocuk parası üzerinden vergi ödemeniz gerekmez. Ancak en büyük fark, çocuk parasının her ay hesabınıza aktarılmasıdır. Çocuk ödeneği ise ödenmez, gelir vergisinde dikkate alınır: Vergi dairesi çocuk yardımını yıllık gelirinizden keser. Sonuç olarak, daha az vergi ödersiniz.

Önemli: Bu iki çocuk yardımını birden alamazsınız. Ebeveynler yalnızca bir tür vergi indirimi alabilir: Çocuk parası (Kindergeld) veya çocuk yardımı (Kinderfreibetrag). Vergi beyannamenizi gönderdikten sonra, vergi dairesi sizin için hangi seçeneğin daha iyi olduğunu kontrol edecektir. Bu kontrol otomatik olarak yapılır. Bunun için başvuruda bulunmanız gerekmez. Çocuk yardımı yoluyla vergilerde tasarruf edebileceğinizden daha fazla çocuk parası alıyorsanız, çocuk parası almaya devam edersiniz. Çocuk yardımı yoluyla, çocuk parası yoluyla elde ettiğinizden daha fazla para biriktirirseniz, vergi dairesi size çocuk yardımı yatırır.

Lütfen unutmayın: Çocuk yardımının sizin için daha iyi olduğundan emin olsanız bile, yine de önce çocuk parası başvurusunda bulunmalısınız. Vergi dairesi otomatik olarak tüm ebeveynlerin çocuk parası aldığını varsayar ve bu tutarı vergi beyannamenize dahil eder. Bunun için gerçekten başvurmuş olsanız da olmasanız da.

Çocuk yardımı, çocukları 18 yaşına gelene kadar ebeveynlere açıktır. Çocuğunuz mesleki eğitim yapıyor veya üniversiteye gidiyorsa, çocuk yardımını 25 yaşına gelene kadar çocuğunuzun vergilendirilebilir gelirine dahil edebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır