ria kıyı / Kıyı tipleri - Vikipedi

Ria Kıyı

ria kıyı

Türkiye’de ria kıyı tipine nerelerde rastlanır

Kıyı tipleri çeşitli etkenlerle oluşmaktadır. Çökmeler, kaymalar, çatlamalar gibi durumlar akarsu yataklarında gerçekleşince kıyı tipleri de meydana gelmektedir. Ria kıyı tipi de bu kıyı tiplerinden biridir. Ria kıyı tipi, akarsu vadilerinde meydana gelmektedir. Bu kıyı tipinde karalar yeni özellik kazanmaktadır.

Ria kıyı tipi, akarsu vadilerin aniden çökmesiyle suların dolması şeklinde meydana gelmektedir. Ülkemizde de ria kıyı tiplerine ait örnekler bulunmaktadır. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Haliç gibi yerler ria tipi kıyılara örnek olarak bulunmaktadır. Ülkemizde Güneybatı Ege kıyılarında da ria kıyı tipi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması bu kıyı tiplerinin görülmesinde etkilidir.

Epirojenez (kıta oluşumu) nedeniyle akarsu vadileri çökerek dolar. Böylelikle Ria tipi kıyılar meydana gelir.

Türkiye’de Ria Kıyı tipine aşağıdaki kıyılar örnek olarak verilebilir.

  • İstanbul Boğazı,
  • Çanakkale Boğazı,
  • Haliç,
  • Güneybatı Ege Kıyıları.

Ria

Georges Nehri, Sydney-Avustralya: Ria tipi kıyının en bilinen örneklerinden biri.

Ria, kıyılarda görülen bir tür yer şeklidir. Çoğu zaman haliç biçiminde görülürler. Çeşitli nedenlerle deniz seviyesinin yükselmesi ya da denize kıyısı bulunan toprak parçasının çökmeye uğramasıyla oluşurlar. Her iki durumda da deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerinin suları, çöken akarsu vadisini basar. Yayılan sular, yükseltinin elverdiği ölçüde karanın içlerine kadar sokulur. Eğer denizin dolguları akarsununağzını doldurursa ya da akarsu başka nedenlerle kurursa ortaya çıkan kıyı türü ria olarak adlandırılır. Akarsu deniz sularının bastığı yere akmayı sürdürürse bu kıyı türü daha çok haliç olarak adlandırılır. Akarsuların bulunmadığı ria türü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır. Türkiye'de Ege kıyılarında görülebilir. Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile İstanbul Boğazı'ndaki İstinye ve Tarabya Koyu ria türü kıyılara örnek gösterilebilir.

Ria kelimesi Galiçyaca kökenli olup İspanya'nın Galiçya bölgesinde sıkça görüldüğü için oradan jeolojik bir terim hâline gelmiştir.

Kıyı tipleri

Kıyı tipleri; enine kıyılar, boyuna kıyılar, ria tipi kıyılar, dalmaçya tipi kıyılar, limanlı kıyılar, haliç tipi kıyılar, fiyort tipi kıyılar ve resif kıyıları olarak 8’e ayrılmaktadır.[1]

Enine kıyılar:Dağların kıyıya dik uzandığı bölgelerde rastlanır. Buna Ege kıyıları örnek verilebilir.[2]

Boyuna kıyılar: Enine kıyıların aksine dağların kıyıya paralel olduğu bölgelerde görülür. Buna örnek olarak Karadeniz ve Akdeniz kıyıları verilebilir.

Ria tipi kıyılar: Akarsu vadilerinin deniz suyu altında kalmasıyla oluşur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları buna örnek olarak gösterilebilir.

Dalmaçya tipi kıyı: Kıyıya paralel olarak uzanmış dağların çukurlarının deniz suları altında kalmasıyla oluşan kıyı tipine denir. Antalya-Kaş kıyıları örnek olarak gösterilebilir.

Limanlı kıyılar: Geniş tabanlı vadi ve körfezlerin deniz suları altında kalmasıyla oluşur. Limanlı kıyılara Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece kıyıları örnek gösterilebilir.

Haliç tipi kıyılar:Gelgit olayı yüzünden akarsu ağızlarında rastlanan bir kıyı tipidir. Türkiye’de bir örneği yoktur. Kuzeybatı Avrupa kıyılarında rastlanır.

Fiyort tipi kıyılar: Buzul vadilerin sular altında kalmasıyla ortaya çıkan kıyılara fiyort tipi kıyı denir. Buna örnek olarak Norveç kıyıları gösterilebilir.

Resif kıyıları: Mercan iskeletleri üst üste gelerek resif kıyılarını oluşturur. Buna örnek olarak Avustralya Kıtası’nın doğusunda olan Mercan Adaları kıyıları örnek gösterilebilir.

Kaynakça[değiştir

Ria kıyı tipleri nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Ria kıyı tipleri nerede görülür?
  2. Ria tipi kıyılar nelerdir?
  3. Kıyı tiplerinden hangisi Türkiye&#;de görülmez?
  4. Falez hangi kıyılarda görülür?
  5. Dalmaçya nerede bulunur?
  6. Türkiye&#;deki kıyı tipleri nelerdir?
  7. Watt tipi kıyı nedir?
  8. Dalmaçya kıyı tipi hangi ülkelerde görülür?
  9. Falezler en fazla nerede bulunur?
  10. Falez nerede bulunur?
  11. Fiyort Türkiyede nerelerde görülür?
  12. Kalanklı kıyı tipi ne demek?
  13. Watt kıyılar nasıl oluşur?

Ria kıyı tipleri nerede görülür?

Akarsuların bulunmadığı riatürü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır. Türkiye'de Ege kıyılarında görülebilir. Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile İstanbul Boğazı'ndaki İstinye ve Tarabya Koyu riatürü kıyılara örnek gösterilebilir.

Ria tipi kıyılar nelerdir?

3. RİA TİPİ KIYILAR: Akarsu vadilerinin deniz suları altında kalmasıyla oluşan kıyıtipidir. Ör: İstanbul-Çanakkale Boğazları, Haliç ve monash.pwı Anadolu Kıyılarıdır. 4. DALMAÇYA KIYI TİPİ: Kıyıyaparalel uzanmış dağların çukur kısımlarının deniz suları altında kalmasıyla oluşan kıyıtipidir.

Kıyı tiplerinden hangisi Türkiye'de görülmez?

Haliçli, fiyordlu, volkanik, skyer, watt ve mercan kıyı tipleri Türkiye'de görülmez. Haliçli Kıyılar : Yükseltisi az ve akarsularla hafifçe yarılmış bir platonun veya tepelik bir alanda bulunan vadilerin aşağı kesimlerinin sular altında kalmasıyla oluşan kıyıtipidir.

Falez hangi kıyılarda görülür?

Coğrafya Terimleri Sözlüğü Dalga oyukları derinleştikçe üzerindeki kütleler kopar ve düşer. Böylece kıyıboyunca diklikler oluşur. Bu dikliklere falezya da yalıyar adı verilir. Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındagüzel falezörnekleri görülmektedir.

Dalmaçya nerede bulunur?

Dalmaçyakıyı tipi, denize paralel olarak uzanan kıyıların suların altında kalması sebebi ile oluşan adalı bir kıyıdır. Akdeniz içerisinde Antalya yöresinde Teke'de, Kaş, Fethiye gibi bölgelerin arasında Dalmaçyakıyı tipini görmek mümkündür.

Türkiye'deki kıyı tipleri nelerdir?

Türkiye'degörülen kıyı tiplerininbaşlıcaları boyuna, enine, ria ve dalmaçya tipikıyılardır.

Watt tipi kıyı nedir?

Gel-git olayının belirgin olduğu alçak kıyılarda sular çekildiğinde deniz dipleri yüzeye çıkar. Bu durumun görüldüğü yerlerdeki kıyıtipine Watt kıyıtipi denir.

Dalmaçya kıyı tipi hangi ülkelerde görülür?

Adriyatik denizine açılan kıyılar Dalmaçyaolarak adlandırılır. Dalmaçya kıyılarıboyunca Bosna-Hersek'e kadar uzanan bölgede Dinar Dağları bulunur
  • Dalmaçya.
  • Hırvatistan'ın bölgeleri.
  • Hırvatistan'ın tarihteki, coğrafi ve kültürel bölgeleri.

Falezler en fazla nerede bulunur?

Ülkemizde: Ülkemizdeki en önemli falezörneklerinden birisi Antalya limanının bulunduğu bölgenin neredeyse tamamıdır. Ayrıca; Kocaeli'nde bulunanKerpe kayalıkları, İstanbul Karadeniz sahili, Sinop ilinin yüksek sahil kısımları, Düzce'nin Akçakoca İlçesindeki falezkıyıları bunlara en önemli örnektir.

Falez nerede bulunur?

Coğrafya Terimleri Sözlüğü Dalga oyukları derinleştikçe üzerindeki kütleler kopar ve düşer. Böylece kıyı boyunca diklikler oluşur. Bu dikliklere falezya da yalıyar adı verilir. Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında güzel falezörnekleri görülmektedir.

Fiyort Türkiyede nerelerde görülür?

Hamsilos Tabiat Parkı´nda bulunan Hamsilos Koyu, Türkiye´de fiyortözelliğindeki tek koy. Hamsilos Koyu´nda deniz, bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içlerine doğru ilerliyor. Geçmişteki adı Hamsaroz olan koy, zamanla Hamsilos olarak anılmaya başladı.

Kalanklı kıyı tipi ne demek?

Kıyıya paralel uzanan dağların sular altında kalmasıyla oluşan adalı kıyıdır. Akdeniz'de Antalya yöresi (Teke) – Kaş – Fethiye arasında görülür. Mersin – Silifke arasında Kalanklı kıyıtipi (Karstik oluşum) bulunur. Bir koy önünün dalga biriktirmesiyle kapanan kıyılardır.

Watt kıyılar nasıl oluşur?

Gel-git olayının belirgin olduğu alçak kıyılardasular çekildiğinde deniz dipleri yüzeye çıkar. Bu durumun görüldüğü yerlerdeki kıyıtipine Watt kıyıtipi denir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.