almanya araba vergi hesaplama / Yurtdışından Araba Getirmek - arabam.com

Almanya Araba Vergi Hesaplama

almanya araba vergi hesaplama

Dövizdeki dalgalanmalar ve çeşitli vergi uygulamaları araba fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunların sonucu olarak pek çok kişi yurt dışından araba getirmek istiyor. Fakat getirilen arabayı ülkemizde kullanabilmek için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Temel olarak; hem arabanın satın aldığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürler yerine getirildiği zaman, sorunsuz bir şekilde araç kullanılabiliyor.

Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yapancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işleniyor. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba ülkemizde kalabiliyor. Siz de “Yurt dışından nasıl araba getirebilirim?” diyorsanız bu içeriğimizde ihtiyacınız olan tüm yanıtlara ulaşabilirsiniz. 

Yurt Dışından Araba Getirme Süreçleri

Zaman zaman pek çok ülkede sıfır araba fiyatları,ülkemize oranla daha uygun olabiliyor. Bu durumun birçok farklı nedeni var. En önemlilerinden biri de vergi politikası. Pek çok kişi ise yurt dışından araba almanın daha uygun olabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda kişilerin aklına birçok soru geliyor. 

Arabayı Yurt Dışından Almak

Süreç ilk olarak yurt dışında araba satın almayla başlıyor. Bunun için yapılması gereken bazı hususlar mevcut. İlk koşul, yurt dışında (herhangi bir yerinde) en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul ise arabanın satın alınacağı ülkede oturma izninin olmasıdır. Araba ile sınırı geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında olması gerekir. Bahsi geçen bu belgeler, ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma iznidir. Bu belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirilebiliyor. Fakat bu şekilde yalnızca iki yıl kullanılabiliyor. Sonrasında tekrar yurt dışında 185 gün kalınması gerekiyor. Bununla birlikte, iki yıl boyunca da Türkiye’deki araç vergilerinden muaf oluyor.

Yani eğer kişi iki yılda bir 185 gün yurt dışında kalabiliyorsa hem aracı uygun fiyata almış oluyor (ülkesine göre değişebilir) hem de özellikle lüks araç sahiplerinin yatırmak zorunda olduğu yüksek vergilerden kurtulabiliyor. Sadece trafik sigortası yaptırılıyor. Fakat 185 gün yurt dışında kalmak sürücü için mümkün değilse ve bunu sağlayamazsa 2 yıl sonra araç trafikten çekiliyor. Ayrıca para cezası da alınıyor.

Arabayı Türkiye’ye Getirebilmek

Yurt dışından araba getirmenin bazı zorunlu şartları mevcut. Üstelik söz konusu şartları sağlamak çok da kolay sayılmaz. Öncelikle yurt dışından alınmış arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın başka bir ülkeden faturalı olarak satın alınması gerekiyor. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemlere başlanır. Sonrasında arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir.

  • ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenmektedir
  • KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.

Arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirme gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabaların; markası, araç kasası gibi ayrımlarından dolayı farklı fiyatlandırma yapılır. Ardından ödeme gerçekleşir. Sonrasında arabanın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca sürücünün ikametgahının, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olması da zorunludur.

Yurt Dışından Araba Getirme Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. Hangi ülkelerden Türkiye’ye araba getirilir?

Aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması gerekir. “Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine kayıtlı araçlarını getirebilirler”.

2. Gürcistan’dan Araç Alma Süreci Nasıldır?

İnternet ortamında sıklıkla karşılaşacağınız bir diğer haber de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araba getirilebileceğidir. Bu asılsız bir iddiadır. Sayılan tüm şartlar yani yukarıda sıraladığımız şartlar, Gürcistan’dan araba getirme için de geçerlidir.

3. Ön Beyan Nedir?

Araba getirmek için şartları sağlamış yerleşik kişiler, seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Bu işlem akıllı cihazlardan yapılabileceği gibi gümrük kapılarında da yapılabilir. Ön beyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarındaki işlemler daha kolay ilerleyecektir. Uygulamayae-Devlet kapısı üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu sayede kapılardaki bekleme süresi daha az olacaktır.

4. 185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılıyor?

Yurt dışından otomobil getirmenin şartları arasında bulunan 185 gün hesabı şöyle yapılıyor: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş-çıkış kayıtlarına göre yapılıyor. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulanıyor. 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlayabilmektedir. Ayrıca 185 gün şartı konusunda şu iki nokta da önemli:

  • 185 günün kesintisiz olması şart değildir.
  • Yurt dışından emekli olmuş kişiler için 185 gün şartı aranmamaktadır.
5. Aldığınız Aracı Başkası Getirebilir mi?

Böyle bir durumda hem aracı getiren hem araç sahibinin 185 gün şartını sağlaması beklenir. Ayrıca araç sahibinin, aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir. Gümrük idaresinde vekalet göstermesi şarttır.

6. Yurt Dışından Aldığım Arabayı Türkiye’de Satabilir miyim?

Yurt dışından araba getirme şartlarını sağlanıp araba getirildi diyelim. Getirilen araba sürücünü pasaportuna kaydedilir. Bu sebeple;

  • Bu aracı Türkiye’de sürücüden başkası kullanamaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa da başka biri onu sürücüden satın alamaz.
  • Bu araçlar, kiralanamaz.
  • Hiç bir şekilde devredilemez.
7. Yurt Dışında Görev Yapanlar Araba Getirebilir mi?

Yurt dışında iki yıl geçiren fakat gemilerde çalışan, inşaat şantiyelerinde geçici görev yapan ya da otelde kalan kişiler 185 gün yurt dışında kalma durumunu karşılayamıyor. Çünkü ikamet göstermek kesin şarttır. Yani ilgili ülkede oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti göstermek gerekmektedir. 

8. Gümrük Vergisiz Araba Almanın Şarları Nelerdir?

Yurt dışından araba getirmek ve bunu gümrük vergisiz yapmak istiyorsanız belirli şartlara uymalısınız.

  • Türkiye dışında 2 yıl yaşamış kişiler tekrar Türkiye’ye ikametgahını taşıyarak yerleşecekse bu durumdan faydalanır.
  • Türk vatandaşlığına geçmiş ve ikametgahını Türkiye’ye taşımış kişilerde de 2 yıl koşulu mevcut değildir.
  • Yurt dışına bir görev amacıyla (Türkiye Cumhuriyeti tarafından) gönderilen kamu çalışanları içinde iki yıl koşulu aranmadan gümrük vergisi olmadan arabalarını alabilmektedir.
  • Ülkemizin dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı orada vefat ederse Türkiye’de yaşayan mirasçıları muaf kalır. Fakat yukarıda sayılan durumlar tamamı ile vergisiz değildir. Taraflar KDV ve ÖTV öder.

Eğer bu başlığımızı beğendiyseniz “Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Rehber” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Kaynak-1

Büşra Dilara Karababa

Merhaba, otomobillerin hobi olarak görülmesinin yanında tasarımını, teknik detaylarını ve sanatsal yönlerini ele alarak sizlere anlatmaktan mutluluk duyuyorum. Keyifli okumalar dilerim.

Almanya Araba Vergisi Ne Kadar?

Almanya Araba Vergisi Ne Kadar?

En önemli araba üreticisi ülkeler arasında yer alan Almanya’da vergi oranlar farklı kriterlere göre değişmektedir. Almanya’da araba vergisinde sadece KDV alan ülkelerden bir tanesi olma özelliğini göstermektedir. Almanya’da alınan KDV oranı ise %19’dur. Otomobil satın alınırken KDV ödenmekte, bunun yanı sıra aracın karbon salınımına, aracın marka ve modeline göre vergi oranları farklılık göstermektedir. Diğer vergi unsurları standarttır.

Fransa Araba Vergisi Ne Kadar? >

Amerika Araba Vergisi Ne Kadar?İngiltere Araba Vergisi Ne Kadar?Almanya Araba Vergisi Ne Kadar?Fransa Araba Vergisi Ne Kadar?Rusya Araba Vergisi Ne Kadar?

Dünyada Arabalara Ne Kadar Vergi Ödeniyor?

Araba fiyatları genel olarak ülkenin kullandığı para birimine ve ülkenin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliğin en büyük etmenlerinden bir tanesi ise araba vergisidir. Arabalardan alınan vergi içerisinde farklı türde vergiler bulunmaktadır.

Araba almak isteyen kişilerin arabayı aldıkları ülkeye göre vergi miktarları da çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Dünya üzerindeki ülkeler otomobil vergilerini genel olarak Katma Değer Vergisi ile sınırlı tutmaktadır. Fakat arabalara ödenen vergilerden sadece KDV alınmadığı gibi pek çok farklı tarzda vergilendirme uygulanmaktadır. Bu sektörde gelişmiş ülkelerin büyük çoğunluğu otomobil fiyatının %25’ini bulan KDV vergi oranına sahiptir. Bu oranın yanı sıra ÖTV, döviz kuru ve faiz oranı gibi değişkenlere bağlı olarak vergilendirme farklı olarak yapılabilmektedir. Otomobil fiyatlarını etkilemekte olan KDV ve ÖTV’ler ülkelere göre farklılık gösterir. Otomotiv sektöründe yer alan gelişmiş ülkelerin çoğunluğu otomobillerden sadece KDV vergisi almakta iken bazı ülkeler KDV vergisine ek olarak araç yakıt tüketimi ağırlığı gibi pek çok farklı şekilde vergilendirme yapabilmektedir.

Otomotiv sektörü zaman zaman hareketlilik göstermektedir. Otomotiv pazarının canlandığı ve hareketlendiği bu dönemlerde ise otomotiv fiyatları büyük değişim göstermektedir. Bu değişimdeki en büyük etkenlerden bir tanesi ise ülkelerin otomobillerden aldıkları vergi oranlarıdır. Otomotiv piyasasında alınan vergi oranları arttığında otomotiv fiyatları da artış göstermektedir. Otomotiv piyasanın hareketlendiği ve talep patlamasının olduğu dönemlerde bu vergiler güncellenebilmekte ve otomotiv fiyatlarına direkt olarak etki edebilmektedir.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, güncel olarak otomobillerden alınmakta olan vergi miktarını Otomotiv Vergi Rehberi olarak yayınlanmaktadır. Bu rehberde yer alan ülkelerin çoğunluğu KDV alırken birçok ülkede KDV’ye ek olarak ÖTV oranı almaktadır. ÖTV oranında Danimarka listenin başında yer alırken Türkiye, Danimarka ile beraber en çok ÖTV alan ülkelerden bir tanesi konumuna geldi. Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’de kişi başına 150 otomobil düşerken bu miktar İtalya’da 663, Almanya’da 574, Fransa’da 482 ve İspanya’da 519 otomobildir.

Amerika Araba Vergisi Ne Kadar?

Amerika’da araba vergisi KDV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi oranlarına göre belirleniyor. Amerika araba vergisinde %3 KDV oranı uygularken ÖTV vergisini almayan ülkelerin başında geliyor. Aracın vergi tutarı ise genel olarak aracın değerine göre hesaplanıyor. Belirli olan rakamın üstündeki her bin dolar için 25 dolar MTV ekleniyor ve araç için toplam ödenecek olan vergi tutarı elde ediliyor. Çevreci ve düşük yakıt tüketen araçlarda ise MTV çok düşük denilecek seviyede alınıyor.

İngiltere Araba Vergisi Ne Kadar?

İngiltere’de alınan araba vergisi genel olarak araç emisyonuna göre belirleniyor. Aracın emisyonuna bakılarak çevreyi kirletme oranında araba vergisi alınıyor. Önceleri bu vergi hesabı motor hacmine göre belirlenmekteyken daha sonrasında hesaplama kriteri değiştirilmiştir. İlk vergi emisyona göre, takip eden yıllarda ise standart olarak ödenmektedir. Belirli bir oranın üstündeki araba değerleri için vergi oranları yine artış göstermektedir.

Almanya Araba Vergisi Ne Kadar?

En önemli araba üreticisi ülkeler arasında yer alan Almanya’da vergi oranlar farklı kriterlere göre değişmektedir. Almanya’da araba vergisinde sadece KDV alan ülkelerden bir tanesi olma özelliğini göstermektedir. Almanya’da alınan KDV oranı ise %19’dur. Otomobil satın alınırken KDV ödenmekte, bunun yanı sıra aracın karbon salınımına, aracın marka ve modeline göre vergi oranları farklılık göstermektedir. Diğer vergi unsurları standarttır.

Fransa Araba Vergisi Ne Kadar?

Fransa araba vergisinde çok farklı şekillerde vergilendirme yapan ülkelerden bir tanesidir. Fransa’da ilk olarak %20 KDV oranı uygulamaktadır. KDV vergisinin yanı sıra Fransa aracın ağırlığına göre vergilendirme yapmaktadır. Belirli bir değerin üzerinde ağırlığı bulunan araçlardan satış esnasında belirli oranlarda ek vergi alınıyor. Bunun yanı sıra vergi dilimleri farklı seviyelere göre yapılmış ve aracın gösterdiği özelliklere göre belli olmaktadır.

Rusya Araba Vergisi Ne Kadar?

Rusya araba vergisi olarak KDV uygulayan ülkeler arasında yer almaktadır. KDV oranı %18’dir. KDV oranının yanı sıra devlet katkısı adı verilen bir vergi almaktadır. Alınan bu vergi aracın modeline ve özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Yıllık alınan vergiler ise genel olarak motor beygir sayısına göre belirlenmektedir.

Yorumlar

Avrupa Geneli Motorlu Araçlar vergisi.

  • Konu Sahibi
    Değerli dostlar Bir çok arkadaşımızın almanyadaki motorlu taşıtlar vergisi sistemi nasıl,işte oraya gelmeyi düşünüyorum, Araç kullanım maliyetleri hakkında bir çok Özel mesaj aldım. İzin verirseniz Genelden Paylaşmak istedim.Bu konuda merakı olanlar, Çalışmak,okumak vb gibi sebeplerle Avrupanın her hangi bir ülkesine yerleşmek isteyenlerin işine yarayabilir.

    Almanyada Sıfır km otomobil alırken Liste fiyatlarına ilaven %19 lık bir vergi vardır.

    Otomobil,Arazi taşıtı, 3 ton dan küçük motorlu araçlar için motorlu araçlar vergisi şu şekilde hesaplanır:

    Almanyada Motorlu taşıtlar vergisinin matrağı aracın yakıt türü ve CO2 salınımıyla belli olur. Yaş, kasko değeri vb gibi etmenler önem arzetmez. Yalnız aracın yaşı ne kadar genç olursa CO2 salınımı az olacağından vergiside az olur.

    Detaylarıyla açıklarsak: 2 türlü vergi vardır.

    1: Yol Vergisi
    Benzinle çalışan otomobillerde Her 100 cc için 2 Euro ödenir.

    Dizel motorlu otomobillerde Her 100 cc için 9,50 Euro ödenir.

    2: Karbon vergisi

    Karbon vergisi adı altında CO2 salınımı 120 gr/km altında olan otomobiller karbon vergisi ödemez(2014 yılında 110 gr/km olacak). üstü her gram CO2 için 2 euro ödenir.


    LPG veya CNG ile çalışan aracınız varsa yol vergisi %25 indirimlidir.


    Örnek vermek gerekirse 1998cc lik kmde 135 gr CO2 salan dizel motorlu bir aracınız var ise:

    19,98*9,50=189,81 Euro Yol vergisi

    135-120= 15 gr/km CO2 için 30 Euro Karbon vergisi ödersiniz.

    Toplamda: 189,81+30=219,81 Euro ödersiniz.

    Türkiyede yeni kurulacak sistem üç aşağı beş yukarı buna benzer olabilir.

    Herkese iyi geceler.







  • Yüzbaşı
    677 Mesaj
    Benzinli, lpg ve cng kullanımını teşvik var gibi gözüküyor. Benzinli bir araç tercih ettiğinizde yol vergisi sizin örneğinizdeki araç için 40euro olacak aşağı yukarı. Peki CNG-ngt otomobil satışları ne durumda? İlk edinim maliyetleri fazla mı?

    Bilgilendirme için teşekkürler...
  • Yarbay
    6091 Mesaj
  • Yarbay
    6203 Mesaj
    Yalnız yol vergisini ne hakla alırlar bizim memlekette,çukur vergisi alsalar ya?Ya da kasis?
  • Yüzbaşı
    944 Mesaj
    Eski araclara daha fazla vergi olayi sacma. Ne yani bir yandan rekor dis ticaret acigi var diye aglanirken, bir yandan da mevcut araclari, ekonomik omru bitmeden hurdaya atip, yenisini mi alacagiz. Bence en adil vergilendirme seklimaracin kasko bedeline gore vergilendirme seklidir. 60.000 liralik arac da ayni vergiyi oduyor. 180.000 liralik aracta.. Buna ilaveten ek olarak co2 degerlendirmesi yapilirsa o zaman adil bir rakam olur. Mesela kasko bedelinin yuzde 1 i yol vergisi arti belli ve mantikli bir co2 orani ustunde her gram icin sabit bir bedel.
    Bir de bu emisyon oranlari fabrika katologuna gore mi? Yoksa egzost muayenesine gore mi olacak?
  • Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: ehed

    Benzinli, lpg ve cng kullanımını teşvik var gibi gözüküyor. Benzinli bir araç tercih ettiğinizde yol vergisi sizin örneğinizdeki araç için 40euro olacak aşağı yukarı. Peki CNG-ngt otomobil satışları ne durumda? İlk edinim maliyetleri fazla mı?

    Bilgilendirme için teşekkürler...

    12.06.2011 Tarihi İtibari ile Almanyada

    Benzinle çalışan 30,487,500 Araç

    Motorin ie çalışan 11,266,644

    LPG ile çalışan 418,659

    CNG ile çalışan 71,519

    Hibrit motorlu 37,256

    Elektrikle çalışan 5560

    Otomobil mevcut. Son geçen yıl ile kıyaslama yapılacak olursa LPG li araç sayısı 215 binlerden 418 binli rakamlara çıkmış. Artış miktarı büyük. Sıfır Otomobillerde Marka ya göre İlk edinim maliyeti (LPG Nin) 1600-2800 Euro arasında değişiyor. Lpg nin satış fiyatı 0.75-0.86 Euro arasında değişiyor.




  • Bizde motor hacmine göre vergilendirme öncesi uygulama nasıldı? Hatırlayan var mı?


    Hatta haberlerde CMYLMZ çıkmıştı ve yüksek hacimli araçlarının vergisinden dolayı canının yanmayacağını sormuşlardı da kendine yakılşan bir cevap vermişti.
  • Eğer ben yaklaşık olarak yıllık 500 tl 2.0 lt motor vergisi vericeksem direk yeni çıkıcak mondeo 2.0 163 hp powershift alır hayatın tadını çıkartırım....

    Bilgilendirme için teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mesudum

    Bizde motor hacmine göre vergilendirme öncesi uygulama nasıldı? Hatırlayan var mı?


    Hatta haberlerde CMYLMZ çıkmıştı ve yüksek hacimli araçlarının vergisinden dolayı canının yanmayacağını sormuşlardı da kendine yakılşan bir cevap vermişti.

    Ağırlığa göre alınıyordu. Tam içeriğini hatırlayamıyorum ama 950kg ve altı en düşük tarifeydi. Sonra da çeşitli sınırlar vardı.
  • Yarbay
    9894 Mesaj
    Bu vergilendirme sistemi çevre odaklı bir vergilendirme sistemi.

    Bizdeki vergilendirme ise tamamen "Büyük motorlu arabayı zengin alır, o yüzden ondan daha çok vergi alınmalı" mantığı üzerine kurulu.

    Bir de arabaların yaşı ilerledikçe vergi artması bize hiç ama hiç uymaz, çünkü ikinci el araçların cazibesini iyice bitirir, herkesi sıfır araba almaya yönlendirir ve zaten çok olan cari açığı iyice arttırır.

    Ükemizin şu anki ekonomik dengelerini göz önüne alınırsa bizim böyle bir vergilendirmeye geçmemiz yakın zamanda pek mümknü gözükmüyor...
  • Yarbay
    13090 Mesaj
  • Yarbay
    5782 Mesaj
    YOl vergisini alırlar bir güzel cebe indirip yerler.1 kuruşunu bile yola harcamazlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xdrive

    quote:

    Orijinalden alıntı: ehed

    Benzinli, lpg ve cng kullanımını teşvik var gibi gözüküyor. Benzinli bir araç tercih ettiğinizde yol vergisi sizin örneğinizdeki araç için 40euro olacak aşağı yukarı. Peki CNG-ngt otomobil satışları ne durumda? İlk edinim maliyetleri fazla mı?

    Bilgilendirme için teşekkürler...

    12.06.2011 Tarihi İtibari ile Almanyada

    Benzinle çalışan 30,487,500 Araç

    Motorin ie çalışan 11,266,644

    LPG ile çalışan 418,659

    CNG ile çalışan 71,519

    Hibrit motorlu 37,256

    Elektrikle çalışan 5560

    Otomobil mevcut. Son geçen yıl ile kıyaslama yapılacak olursa LPG li araç sayısı 215 binlerden 418 binli rakamlara çıkmış. Artış miktarı büyük. Sıfır Otomobillerde Marka ya göre İlk edinim maliyeti (LPG Nin) 1600-2800 Euro arasında değişiyor. Lpg nin satış fiyatı 0.75-0.86 Euro arasında değişiyor.

    LPG orda da popüler olmaya başladı demek. Yaşasın orta Sınıfın yeni yakıtı LPG gerçek bir halk kahramanı, Dizelin 100cc sine 9,5 euro verene kadar, 2 euro benzin için veririm Hemde indirimliymiş. Karış karış bütün avrupayı gezerim.




  • Binbaşı
    1181 Mesaj
    peki bu vergi hesaplanırken kullanılan emisyon değeri neye göre baz alınıyor ?

    fabrika değerlerine göre mi?

    yoksa yıllık/3 yıllık TÜVden emisyon ölçümü yapılır, sonuç neyse ona göre mi?

    teşekkürler...
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Almanya’da vergi çeşitleri saymakla bitmeyebilir: Kilise vergisinden tutun da radyo ve televizyon vergisine kadar… Ancak tabii ki Almanya’da vergi sadece yükümlü olan kişiler tarafından ödenir. Gelir vergisine ek olarak Almanya’da ödenmesi gerekebilecek vergiler:

  • Sosyal güvenlik ödemesi (Sozialversicherungsbeiträge)
  • Ek dayanışma vergisi (Solidaritaetszuschlag)
  • Ticaret vergisi (Gewerbesteuer)
  • Katma değer vergisi (Mehrwertsteuer)
  • Veraset ve intikal vergisi (Erbschafts- und Schenkungssteuer)
  • Mülk vergisi (Grundsteuer)
  • Mülk alım / satım vergisi (Grunderwerbsteuer)
  • Sermaye kazanç vergisi (Kapitalertragsteuer)
  • Taşıt kullanma vergisi (Kraftfahrzeugsteuer)
  • Lisans vergisi – bizdeki adıyla Radyo ve Televizyon vergisi (Rundfunkbeitrag)
  • Kilise vergisi (Kirchensteuer)

Almanya’da vergi iadenizi en kolay ve ucuz yoldan üstelik İngilizce ya da Almanca destekli olarak yapmak için SteuerGo uygulamasına göz atmayı unutmayın.

Başlıklar

Sosyal güvenlik ödemesi (Sozialversicherungs- beiträge)

Almanya’da çalışan herkes zorunlu sosyal güvenlik primi ödemek durumundadır. Katkı ödemesi, siz ve işvereniniz arasında eşit olarak dağıtılır. Toplam sosyal güvenlik katkısı maaşınızın yaklaşık yüzde 20-22’si kadardır. Sosyal güvenlik primleriniz doğrudan işvereniniz tarafından yapılan aylık maaşınızdan düşülür ve aşağıdaki alanları kapsar:

Almanya’da vergi çeşitleri arasında önemli bir paya sahip olan sosyal güvenlik katkı payları (Ocak 2020 itibariyle) istihdam gelirleri üzerinden alınır. İşveren katkıları genellikle vergiden muaftır. Aşağıdaki dört ana sigorta giderinin yüzde 50’si çalışan yüzde 50’si de iş veren tarafından karşılanmaktadır.

Almanya\'da Türkçe konuşan mali müşavirler

Sağlık sigortası: Yüzde 14,6, yıllık tavanı 56,250 euroya kadar.

Uzun süreli bakım sigortası: Yüzde 3.05 ile yüzde 3.3 arasındadır.

Emeklilik sigortası: Yüzde 18.6, yıllık 82.800 EUR gelir tavanına kadar (yeni federal eyaletlerde 77.400 EUR).

İşsizlik sigortası: Yüzde 2,4, yıllık 82,800 EUR gelir tavanına kadar (yeni federal eyaletlerde 77,400 EUR). Her biri yüzde 1,25 oranında katkı hem işveren hem de çalışan tarafından karşılanmaktadır.

İş kazası programı sanayi sektörüne ve kaza riskine bağlıdır; bu katkılar işveren tarafından karşılanır.

Birey, belirli koşullar yerine getirilirse özel sağlık ve uzun süreli bakım sigortası için başvurabilir. Serbest meslek sahibi kişiler genellikle zorunlu sosyal güvenlik primlerini ödemek zorunda değildir.

Ek dayanışma vergisi (Solidaritätszuschlag)

Almanya’da vergi çeşitleri arasında yer alan ek dayanışma vergisi 1991’de tanıtıldı ve çoğunlukla Doğu ve Batı Almanya’nın yeniden birleşmesinin ve Körfez Savaşı’nın maliyetlerinin karşılanmasına ek olarak Avrupa’daki ülkeler için destek için çıkarıldı. Almanya, % 5,5 ek dayanışma vergisi uygulamaktadır. Almanya’da diğer vergiler arasında büyük paya sahip olan bu vergi, tüm bireysel gelir vergilerine ek yüzde olarak uygulanır.

2021’den itibaren bu vergi sadece tasarruf ödeneklerini tüketen yatırımcılar, yüksek kazananlar, limited şirketler ve diğer şirketler tarafından ödenecektir. Vergi mükelleflerinin yaklaşık yüzde 90’i bu vergiden muaf olacaktır.

Almanya’da vergi çeşitleri arasında ticaret vergisi (Gewerbesteuer)

Ticaret vergisi yıllık kar üzerinden hesaplanır. Ödenek uygulanan tüm işletmeler için 24.500 euro yıllık kâr değerinden düşülür. Kalan tutar, ülke genelinde yüzde 3,5’lik vergi oranında vergilendirilir, ancak yaşadığınız şehre göre yüzde 3.5’lik oran daha da artabilmektedir.

Örnek olarak en az 80.000 nüfusa sahip belediyeler şu anda % 12.6 (% 360 belediye vergi oranı) ile % 20.3 (% 580 belediye vergi oranı) arasında vergi uygulamaktadır.

Katma değer vergisi (Mehrwertsteuer)

Almanya’da vergi tiplerinden devlete gelir kalemi olan önemli bir yerde olan Katma Değer Vergisi (Mehrwertsteuer), satın alınabilecek birçok ürünün üretiminden teslimatına kadar her adımda uygulanır. Malların yanı sıra hizmetler için de geçerlidir ve standart vergi oranı yüzde 19’dur. Şu anda bazı ürünler için yüzde 7’lik bir indirimli oran uygulanır. Bu ürünlere örnekler gıda ve basılı malzemelerdir. Sağlık ve sigorta hizmetleri, yurt dışına mal ihracatı ve yurt dışında verilen hizmetler genel olarak muaftır.

Veraset ve intikal vergisi (Erbschafts- und Schenkungssteuer)

Veraset ve İntikal Vergisi, hediyeler ve ölümden geçen varlıklar için uygulanan vergidir. Bu vergi Almanya’da yaşayan (vasiyetçi / mirasçı ve bağış yapan / bağış alan) kişilere uygulanır. Almanya’da ikamet etmeyen bir kişi, bu vergiden sadece Almanya’daki mal varlığı ile ilgili olarak sorumludur.

Vasiyetçi / mirasçı ve bağış yapan / bağış alan arasındaki ilişkinin değerine ve derecesine bağlı olarak yüzde 7’den yüzde 50’ye kadar aşamalı vergi oranları uygulanır. 20.000 ile 500.000 euro arasında meblalar vergilendirilmez.

Almanya’da vergi çeşitleri arasında mülk vergisi (Grundsteuer)

Bu vergi belediyeler tarafından Almanya’daki mülklere uygulanır. Ödenecek vergi miktarı, mülkün değeri ve yerel vergi oranı (Yüzde 0,26 ile yüzde 1 arasında değişen) üzerinden hesaplanır.

Mülk alım / satım vergisi (Grunderwerbsteuer)

Emlak devir vergisi, Almanya’daki taşınmazların transferi için alınır. Uygulanan vergi bedelin yüzde 3,5 ile 6,5’i üzerinden hesaplanır.

Sermaye kazanç vergisi (Kapitalertragsteuer)

Almanya’da vergi çeşitleri arasında olan sermaye kazanç vergisi, mülkünüzü Almanya’da satarken kâr ettiğinizde geçerlidir. Almanya’da sermaye kazancı vergisi yüzde 25’lik sabit bir orandır. Bununla birlikte, mülkünüzde 10 yıldan fazla bir süre yaşamış olmanız durumunda bu vergi oranından muaf olursunuz.

Vergiye tabi cari gelirler arasında en bilinenler:

  • Temettü geliri ve ödemeleri
  • Faiz gelirleri
  • Yatırım fonları ve sertifikalarından elde edilen gelir
  • Sermaye varlıklarından neredeyse tüm kazançlar
  • Özel sermaye kazançları

Vergiye tabi özel sermaye kazançları arasında en bilinenler ise :

  • Bir şirketin hisselerinin satışı (hisse senedi veya işletme payı)
  • Kupon satışı (temettü veya faiz)
  • Vadeli işlemler kârı
  • Bir şirketteki hissenin satışı veya sessiz bir katılımcı kredi

İpucu: Almanya’da bir beyaz yakalı olarak maaşınızdan özellikle bekarsanız yüzde 45’e kadar vergi öderken, sermaye gelirinden sabit yüzde 25 vergi ödersiniz.

Son olarak belirtmekte fayda var: Faiz ve yatırımlardan elde edilen gelirin yıllık 801 eurosu için (evli bir çift için 1602 euro) vergi ödenmez; bu kurumlar arasında bölünebilir. Tabii ki 2020 yılı için geçerli, güncel meblayı kontrol etmekte fayda var.

Motorlu taşıtlar vergisi (Kraftfahrzeugsteuer)

Almanya’daki tüm araçlar 1 Temmuz 2009’dan bu yana Almanya’da vergi çeşitleri arasında olan motorlu taşıtlar vergisini ödemekle yükümlüdür. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplaması iki ana bileşene dayanmaktadır:

  • CO2 emisyonu (kilometre başına gram başına hesaplanan ücret)
  • Motor boyutu (benzinli motorlar için 100 santimetre küp başına ve dizel motorlar için 100 santimetre küp başına hesaplanir, dizel motorlu araclar icin daha yüksektir)

Motorlu taşıtlar vergisini (Kraftfahrzeugsteuer) hesaplamak için Alman Finans Bakanlığı‘nın sitesini kullanabilirsiniz.

Lisans vergisi (Rundfunkbeitrag)

Lisans vergisi kamu hizmeti yayıncılığı için bir lisans ücreti olarak tanımlanır, Türkiye’deki TRT Payı’na benzetilebilir. Kamu kuruluşları olan ARD (Das Erste), ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) ve Deutschlandradio TV istasyonlarının yanında, bölgesel TV ve radyo yayın kuruluşlarının bağımsız bir şekilde yayın yapabilmesi için halk tarafından ödenen destektir.

Lisans vergisi (Rundfunkbeitrag) ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’da vergi çeşitleri arasında Kilise vergisi (Kirchensteuer)

Gelir verginizin yüzde 8 ile yüzde 9 arasındaki kısmını kilise vergisi oluşturur. Ancak, Almanya’daki kiliselerden birine (Katolik veya Protestan) resmi olarak bağlı kalmak istemiyorsanız, vergiyi ödemeniz gerekmez.

Önemli: Almanya’da vergi sistemi içerisinde kilise vergisini (Kirchensteuer) ödemek zorunlu değildir. Kiliseye bir bağlılığınız olsun ya da olmasın, dilerseniz bu vergiden muaf olabilirsiniz. Kilise vergisi (Kirchensteuer) ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir