güllaç yaprağından soğuk baklava / Soğuk Baklava Tadında Güllaç - Nefis Yemek Tarifleri - #

Güllaç Yaprağından Soğuk Baklava

güllaç yaprağından soğuk baklava

tesellisi: Güllaç ve soğuk baklava

Dünyada, Google’a en çok “Squid Game” kurabiyesinin tarifi sorulmuş; bizde ise güllaç ve soğuk baklava ön planda. Sağlıklı besleneceğiz ama arada mutluluk da hakkımız diyor ve sizlerle ’in en çok aranan 2 tatlısı güllaç ile soğuk baklavanın tariflerini paylaşıyorum

’i geride bırakmaya hazırlanıyoruz ama pandemiyle geçen yılın  üzerimizdeki etkileri devam ediyor. Dünyayı kasıp kavuran Kovid nedeniyle birçok kişi normalden daha fazla mutfağa girmeye ve çeşit çeşit yemek denemeye başladı. Bu durum tabii ki Google’ın aramalarına da yansıdı. Yılın son günlerinde dünyada ve Türkiye’de en çok aranan ve trend olan yemek tarifleri listesi açıklandı. Bu araştırmada, dünyada daha çok dijitalde öne çıkan ve viral olan yiyeceklerden bahsediliyor. Tatlılar ön planda. Özellikle “Squid Game” kurabiyesi gündemde. Yüreği dayanıp da diziyi bitirenler Dalgona şekeri adı verilen bu Kore tatlısını hatırlayacaklar. Tarifi gösteren sahne pek iştah açıcı değil, ama deneyenlerden aldığı not tam.

Türkiye’deki duruma gelince; bizde güllaç, hemen arkasından gelen soğuk baklava, tulumba ve sufle başta olmak üzere tatlılar en çok arananlar. Açıkçası ben tatlı merakımıza hiç şaşırmadım. Tatlı her zaman stresin hem kendisi hem de kurtarıcısı olmuştur. Yerken mutluluk verir yedikten sonra vicdan azabı. Evde kapalı kaldığımız dönemde ister istemez mutfak, hayatımızda daha çok yer aldı. Hatta öyle ki, hiç yemek yapmayanlar bile bir anda ocak başından ayrılmaz oldu. Bana ilginç gelen daha çok Ramazan tatlısı olarak gördüğümüz güllacın açık ara birinciliği.

Neden güllaç?

Hamurlu tatlılar değil, çikolata değil de neden güllaç? Sanırım burada hem tatlı isteğini gidermek hem de sütlü tatlıların kalori olarak daha hafif zannedilmesi belirleyici. Ayrıca, yapımı kolay, şekerli olsa da pek yağ içermiyor. Gerçekten gönlümüzü geniş tutup rahat rahat güllaç yiyebilir miyiz? Beslenme ve diyet uzmanı Esra Şahin, “Güllaç da porsiyonu ve tüketim sıklığı kontrollü olmadığı zaman diğer tatlılar gibi bizler için tehlikeli hale gelebilir” diyor. Esra Şahin, “Hemen herkesin yapabildiği bu tatlı iyi bir alternatif olarak görülse de istatistikler pandemi süresince kilo alımının arttığını gösteriyor” diye ekliyor. Anlaşılıyor ki, ölçülü ve nadir tüketilmeyen her tatlı çeşidi masumiyetini yitiriyor. Bir de işin psikolojik tarafı var tabii. Anadolu Sağlık Merkezi’nin uzman psikoloğu Ezgi Dokuzlu, “Beyinde dopamin ve serotonin gibi ödül, mutluluk, haz ile ilişkili maddeler, besin tercihimizi, neyi satın alacağımızı belirler” değerlendirmesine bulunuyor.

Sağlıklı beslenmeye tabii ki dikkat edeceğiz ama arada mutluluk da hakkımız diyor ve sizlerle ’in en çok aranan 2 tatlısı güllaç ile soğuk baklavanın tariflerini paylaşıyorum.

 tesellisi: Güllaç ve soğuk baklava

GÜLLAÇ (Karaköy Güllüoğlu tarifleri)

Malzeme:

10 adet güllaç yaprağı l 2 kg süt

Tercihe göre toz şeker (ortalama g)

Tercihe göre ( yemek kaşığı) gülsuyu

Harcı için:

g ince çekilmiş fındık

g pudra şekeri

g Hindistan cevizi

g çekilmiş fıstık içi

Yapılışı: Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın. Şeker ve gülsuyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştın. Süt, el yakar yakmaz (çok sıcak olursa yufkalar hamur olur, soğuk olması durumundaysa yufkalar yeterince yumuşamaz), güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsiye koyun. Yaprakları, içi süt dolu kapta birkaç dakika bekletin. Islanan güllaç yapraklarını, sütlü sütlü alarak bir başka tepsiye sermeye başlayın. Güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için, her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin. yaprak yufka dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, Hindistan cevizi ve pudra şekerinden oluşan karışımı (ya da tercihe göre ceviz içinden oluşan karışım) bolca serpin. Kalan güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin. Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin! Artan sütü, yaprakların üstüne ilave edin ve yapraklar sütü iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince, Hindistan cevizi, Antep fıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeri ile süsleme işlemine başlayabilirsiniz. Arzu ederseniz meyve dilimleri ya da nar taneleri de kullanabilirsiniz.

SOĞUK BAKLAVA

Malzeme:

1 kg un 3 yumurta

11 g tuz g sadeyağ

g fıstık 1 kilo süt

g sıvı şanti

g şeker

g kuvertür çikolata

Yapılışı: 10 kat üst üste ince baklava yufkası açılır. Ardından sadeyağ ile yağlanmış tepsiye döşenir. Döşenen yufkaların üzerine gram fıstık serpilir, üzerine yufka döşenir, ardından dilimlenir ve düşük dereceli fırında pişirilir. Baklava fırından çıktıktan sonra soğutulur. Hazırlanan 1 kilo süt, sıvı şanti ve şeker önceden kaynatılıp soğutulur ve daha sonra soğutulan baklavanın üzerine dökülür. Artı 4 derece soğukta 2 saat bekletilir. Üzerine çikolata rendelenir ve servis edilir.

Artan Güllaç Yapraklarıyla Ne Yapacağını Bilemeyenler İçin Birbirinden Lezzetli ve Çok Farklı Tarifler

Haberler

Yemek

Hamur İşi, Tatlı

Artan Güllaç Yapraklarıyla Ne Yapacağını Bilemeyenler İçin Birbirinden Lezzetli ve Çok Farklı Tarifler

Güllaç yaptıktan sonra arta kalan yapraklar sizi de çok üzüyor ve düşündürüyor mu? Hem israf olmasın istiyorsunuz hem de ne yapacağınızı bilmiyorsanız; güllaçtan başka neler yapabileceğinize dair fikirler verdik! Güllaç yaprağından farklı tariflere bayılacaksınız!

Güllaçtan Gül Böreği Tarifi

Güllaçtan Gül Böreği Tarifi

Güllaç Böreği Tarifi

Güllaç Böreği Tarifi

Güllaç Beyti Tarifi

Güllaç Beyti Tarifi

Güllaç Lazanya Tarifi

Güllaç Lazanya Tarifi

Güllaç Şöbiyet Tarifi

Güllaç Şöbiyet Tarifi

Güllaçtan Soğuk Baklava Tarifi

Güllaçtan Soğuk Baklava Tarifi

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

Bayramların vazgeçilmez lezzeti geleneksel baklavayı sağlıklı ve fit bir lezzete dönüştürmek için tek yapmanız gereken fit baklava tarifimizi denemek!

Fit Baklava Tarifi için Malzemeler:

3 adet güllaç yaprağı

yemek kaşığı dövülmüş antep fıstığı, ceviz ya da fındık

2 su bardağı kaynar süt (güllaç yapraklarını ıslatmak için)

5 yemek kaşığı 7/24 Organik Hakiki Zeytinyağı

Üzeri için:

2 su bardağı hurma şerbeti

Fit Baklava Nasıl Yapılır?

Sütü kaynatın ve kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Güllaç yaprağını ısıttığınız süte batırın ve içine zeytinyağı sürün. Daha sonra güllaç yaprağının içerisine dövülmüş fıstığı ekleyin ve oklava ile sigara böreği gibi sarın. Her bir güllaç yaprağı için aynı işlemi yapın. Baklavaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve üzerlerine tekrar zeytinyağı sürün. derecede dakika pişirin. Son olarak hurma şerbetini sıcak tatlının üzerine dökün. Baklavalar şerbeti çektikten sonra servis edebilirsiniz.

Önceki SayfaSonraki Sayfa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir