hindistandaki tarihi yerler / Hindistan Gezilecek Yerler: Hindistan’da Görülmesi Gereken Yerler | momomdo Keşfet

Hindistandaki Tarihi Yerler

hindistandaki tarihi yerler

kaynağı değiştir]

Ana madde: Hindistan tarihi

Hindistan tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hindistan 1,3 milyon yıl önce Homo erectus akınlarına uğradı. ila yıl önce İnsanlar, Hindistan’a girdiler. MÖ gibi tarım yapılmaya başlandı. Tarım toplumunun oluşması ile birlikte İndus Vadisi Uygarlığı yükseldi. Aryan göçleri sonrasında Veda uygarlığı başladı. Veda döneminde Hinduizm ve ilk Hint medeniyetleri doğdu. Daha sonraki dönemlerde Budizm, Jainizm ve Sihizm’de ortaya çıktı. Pers ve Makedonya işgaline de uğradı. Makedonya yıkıldıktan sonra doğan iktidar boşluğundan Maurya İmparatorluğu doğdu. Hindistan Maurya İmparatorluğundan sonra uzun süre boyunca siyasi birliği olmadan yaşadı. Gupta İmparatorluğunun yükselmesiyle birlikte Hint medeniyeti altın çağını yaşadı. İslam fetihleri sonucunda İslam dini Hindistan’a girdi. Hindistan, Orta çağ boyunca baharat ticaretinin ana merkezi oldu. yüzyıldan itibaren Delhi Sultanlığı yüzyıldan itibaren ise Babür devleti Hindistan’ı kontrol etti. yüzyıldan itibaren Hindistan’da Avrupa ticareti kurulmaya başlandı. 7 yıl savaşları sonucunda Hindistan’ın geneli Britanya kolonisi oldu. yılında Hindistan bağımsızlığını kazandı. Kaşmir için Pakistan ile arasında bir dizi savaş gerçekleştirdi.

Coğrafyası[değiştir Kochi kaynağı değiştir]

Ana madde: Hint sineması

Hindistan ekinci ve yaşamı Hindistan dışında özellikle Hint Filmleri ile tanınmıştır. Hindistanın değişik bölgelerinde ayrı film prodüksiyonları vardır. Bunlardan en önemlisi Mumbai'deki Bollywood film endüstrisidir. Bollywood adı Hollywood ve Bombay (Mumbai) adlarından oluşturulmuştur.

Mutfak[değiştir

İçindekiler

Renklerin ve ritimlerin ülkesini keşfedeceğimiz gezi rehberinin ikinci bölümü, Hindistan’da gezilecek yerler ile karşındayız. İlk bölümde Hindistan gezisine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmiştik. O konuya göz atmak istersen diye aşağıya linkini bırakıyoruz.

Hindistan Gezi Rehberi I: Hindistan Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına milyonlarca inancın, onlarca dilin, birçok etnik kültürün ve ayrıntılarıyla insanı mest eden tapınakların ülkesi Hindistan; birbirine benzeyen binaları görmekten, benzer sesleri duymaktan, aynı konuları konuşmaktan, kısacası günlük rutinlerinden sıkılmış bünyelere ilaç gibi gelecek bir rota.

Hindistan’da gezilecek yerler, nasıl desek, kesinlikle tek bir içerikle anlatılabilecek bir konu değil. Bu içerikte ritimlerin ve renklerin ülkesinde mutlaka görülmesi gereken tapınaklardan ve şehirlerden bahsedeceğiz; ama sen, Hindistan gezini uzun ve biraz ucu açık olarak planla.

Dünyanın en kalabalık yerine gitsen de Hindistan’ı turlarken belki de hayatında gördüğün en huzurlu anları yaşayacaksın. Buda’nın, Gandhi’nin ve Ravi Shankar’ın ülkesi Hindistan; ruhunu, bedenini, fikirlerini, hislerini; yani kendini tamamen arındıracağın, yepyeni bir sen olarak döneceğin bir yer.

Hindistan’da gezilecek yerler konusunda başlamadan önce bazı soruları yanıtlamak iyi bir fikir. Hindistan tatili için kaç günlük bir program yapılmalı mesela? Ya da Hindistan’a ne zaman gitmeli?

Hindistan’da Kaç Gün Kalmalı?

Hindu heykelleri

Hindistan’da gezilecek yerlerin hepsini göreyim dersen bir ömür bile yetmeyebilir ama “İdeal Hindistan gezisi kaç gün sürmeli?” diye merak ediyorsan cevaplayalım: Bizce 2 hafta yeterli olacaktır. Daha kısa süreli bir tatil yapmak istersen rotanı minimal tutarak tatilini 1 haftaya sıkıştırabilirsin.

Hindistan’a Ne Zaman Gidilir?

Hint Sarayı mimarisi

Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkelerinden birine gidiyorsan ne zaman sorusunun cevabını, gittiğin yere göre şekillendirmen gerekir. Biz “Hindistan’a ne zaman gidilir?” sorusuna genel cevaplar vereceğiz ama sen ilk cümlemizi unutma.

  • Birçok gezgin, Hindistan’a gitmek için ünlü festivallerin zamanlarını bekliyor. Yıl boyunca kutlanan festivaller için ayrı bir başlık açacağız.
  • Hindistan’da yaz aylarında muson yağmurları ve buna bağlı olarak seller görülür. Gezginler, bu nedenle temmuz ile ekim arasında Hindistan gezisi planlamaktan kaçınır.
  • Hindistan’da hava durumu, haziran ayında maksimum değerlere ulaşabilir. 45 derecede tatil yapmak istemezsen bu ayı pas geçebilirsin.
  • Hindistan’a gitmek için en ideal zamanlar, mart ve kasım ayları. Bu aylarda Hindistan’da hava sıcaklığı ideal. Üstelik bu iki ay içerisinde, Hindistan’ın en ünlü festivalleri de kutlanıyor.

Renkler ve Ritimler: Hindistan’ın En Ünlü Festivalleri

Hindistan'ın ünlü festivalleri

Hindistan’da yıl boyunca dünyanın dört bir köşesinden insanları bir araya getiren devasa festivaller düzenleniyor. Bunların en ünlüleri Diwali, Holi, Dussehra, Navratri ve Durga Puja. Biz sana Hindistan’ın en büyük iki festivallerinden bahsedeceğiz.

En Ünlü Hindu Festivali: Diwali

Hindistan Diwali festivali

Diwali, yani Işık Bayramı, Hindu inanışına göre ışığın karanlığı yendiği günü simgeliyor. Kasım ya da aralık ayında, Hindistan’ın her köşesinde kutlanan Diwali, Hinduizm’in kutsal karakterlerinden Rama’nın 14 yıllık sürgününün ardından doğduğu yer olan Ayodha’ya dönmesinin kutlanışı aynı zamanda.

Diwali zamanlarında, Hindistan’da bütün evler rengarenk boyanır, ikramlıklar çıkartılarak insanlarla paylaşılır. Ülkenin her bölgesinde ışıklar karanlığı aydınlatırken havai fişekler gökyüzünü renklere boyar. Diwali süresince Hindular, geleneksel kıyafetlerini giyerek bilgelik tanrıçası Lakshmi’nin, evlerini ziyaret etmesini bekler.

Hindistan’da Bahar Rengarenk Kutlanır: Holi Festivali

Holi Festivali nerede yapılıyor

Rengarenk boya toplarıyla yüzlerini boyayan, ayrıca boya toplarını birbirlerine fırlatan, dans eden, şarkı söyleyen, avazı çıktığı kadar bağıran, yerlerde yuvarlanan insanlar… Kısacası baharın coşkusu karşısında istediği gibi çıldıranlar!

Her yıl bahar ayının ilk dolunayında kutlanan Holi Festivali, Hindu mitolojisinde çok önemli bir yere sahip. Efsaneye göre Kral Hiranyakaşipu, tanrı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zaman içerisinde küstah ve kibirli birine dönüşen Hiranyakaşipu, herkesin ona itaat etmesi beklentisi içerisine girer ama en başta oğlu Prablah ona karşı çıkar. Oğlunu öldürmeye karar veren Hiranyakaşipu, birçok kez şansını denediyse de tanrı Vişnu, Prablah’ı her zaman korur. En sonunda oğlunu, kız kardeşinin kucağında yatarken savunmasız bir şekilde yakalayıp yakmayı planlayan Hiranyakaşipu, kız kardeşi Holika’nın yanmayan şalı sayesinde başarısız olur.  Prablah kurtulur, ama Holika ölür. Bu duruma öfkelenen Vişnu, Hiranyakaşipu’yu öldürür ve yerine Prablah’ı atar. O zamanlardan beri Hindu’lar, kendini iyilik için feda eden Holika’nın adını, Holi Festivali’nde yaşatırlar.

Holi ve Diwali, Hindistan kültürünü yakından tanımak ve eğlenmek isteyenler için en ideal zamanlar.

Hindistan’da Nerelere Gitmeli?

Hindistan'da nereleri gezmeli?

Koskocaman bir ülke olan Hindistan’da gidilecek yerlerin sayısı çok fazla. O yüzden en başta bahsettiğimiz gibi kalınacak gün sayısına göre bir Hindistan gezi rehberi oluşturacağız.

Bir haftalık Hindistan gezisi planlıyorsan Delhi, Agra ve Jaipur şehirlerine gidebilirsin. Hindistan uçuşları için çoğunlukla Yeni Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı kullanılıyor. Hindistan macerana Pegasus ile başlamak istersen de iniş yapacağın yer Delhi olacak. Hindistan&#;a ulaşmak için Tebriz&#;e uçup aktarma yapabilirsin. 

Tatilini daha uzun süre için planlıyorsan bahsettiğimiz üç şehre; Mumbai, Kerala, Varanasi, Amritsar, Goa, Udaipur şehirleriyle beraber Hindistan’ın kalbi olarak bilinen Madhya Pradeş eyaletini ekleyebilirsin. Hindistan’da gezilecek yerleri sıralayalım.

  • Delhi
  • Agra
  • Jaipur
  • Mumbai
  • Kerala
  • Varanasi
  • Amritsar
  • Udaipur
  • Goa
  • Haydarabad
  • Madhya Pradeş

Hindistan’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Hindistan'ın turistik yerleri

On binlerce yıllık bir tarihe ve binlerce tanrısı olan bir inanç sistemine sahip olunca doğal olarak ülkenin her köşesinden mutlaka görülmesi gereken bir tarihi eser ya da anıt fışkırıyor. Hindistan’ın herhangi bir bölgesinde gezerken büyüleyici bir yapıyla karşılaşmama olasılığın çok düşük. Burası, renklerin ve ritimlerin ülkesinin olmasının yanı sıra aynı zamanda tapınakların ülkesi. Hindistan tapınakları, belki de dünya üzerinde görülebilecek en etkileyici yapılar bütününü oluşturuyor. Hindistan’da gezilecek yerler, insanı bulunduğu zamandan alıkoyuyor; onu çok eski zamanlara götürürken ona insanlığın ne derece yaratıcı olabileceğini kanıtlıyor.    

Tac Mahal

Tac Mahal'in mimarı kim

İslam mimarisinin en güzide eserlerinden biri olan Tac Mahal, Şah Cihan’ın, genç yaşta ölen eşi Ercümend Banu Begüm (Mümtaz Mahal) için yaptırdığı bir şaheser. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Tac Mahal, Hindistan’da gezilecek yerler rehberimizin ilk sırasında yer alıyor. Agra şehrinde yer alan Tac Mahal, kişinin 22 yıl boyunca çalışarak bitirdiği, saf mermerden yapılan bir eser.

Amber Kalesi

Amber Kalesi neden yapılmış?

Hindistan’da gezilecek yerler listemize Jaipur şehrinden devam ediyoruz. yy’den kalma bir yapı olan Amber Kalesi, mermer ve kum taşından yapılma; iç tasarımdaki ince işçiliğiyle büyüleyen bir tarihi eser. Buraya fillerle gidebiliyor olmak da kesinlikle ilgi çekici!

Kızıl Kale

Kızıl Kale'ye nasıl gidilir?

Rotamızı Delhi’ye çeviriyoruz ve şehrin en turistik yerine gidiyoruz: Kızıl Kale. yy’de Babür imparatoru Şah Cihan tarafından inşa ettirilen bu görkemli yapı, yıl boyunca hanedana yuva olmuş. Kırmızı kum taşından yapılmış Kızıl Kale, Delhi’de mutlaka görülmesi gereken bir eser.

Hawa Mahal

Hawa Mahal hangi şehirde?

Jaipur’a geri dönüyoruz ve Hindistan’da gezilecek yerler listemizin belki de en güzel noktasıyla devam ediyoruz: Rüzgarların Kalesi olarak çevirebileceğimiz Hawa Mahal. Kachhwaha Rajput Hanedanlığı yöneticisi Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından inşa ettirilmiş. Lal Chand Ustad isimli mimar tarafından tasarlanmış bu 5 katlı büyüleyici yapı, kırmızı ve pembe kum taşından yapılmış. Hindistan gezinde Jaipur’a yola düşerse (ki mutlaka düşmeli), Hawa Mahal’ı görmeden seyahatini sonlandırma.

Kutub Minar

Kutub Minar'ın anlamı ne?

Delhi’de görebileceğin harikulade bir İslam eser var: Kutub Minar. yy’de bir zafer anıtı olarak inşa edilen Kutub Minar, Tac Mahal inşa edilene kadar Hindistan’ın en yüksek yapısıymış.

Altın Tapınak

Altın Tapınak'a nasıl gidilir?

Pakistan sınırında bulunan Amritsar şehrine yolun düşerse altından yapılma bir tapınak seni bekliyor olacak. Gerçek ismi Harmandir Sahib olan bu tapınak, Sih inancının en kutsal yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Hindistan’da gezilecek yerler arasına, altın parıltısıyla büyüleneceğin bir yer eklemek istersen önce Amritsar şehrine, oradan da rotanı Altın Tapınak’a çevir.

Meenakshi Amman Tapınağı

Meenakshi Amman Tapınağı

1. yy’de yapımına başlanılan ve yıl boyunca geliştirilen Meenakshi Amman Tapınağı, rengarenk heykellerle kaplanmış kompleks bir yapı. Madurai şehrinde bulunan bu tapınak, Hindu inancında bir tanrıça olan Meenakshi’ye adanmış. Burası kesinlikle büyüleyici!

Hümayun Türbesi

Hümayun Türbesi kimlerden kalmış?

Babürlerin en ünlü imparatorlarından Hümayun Şah anısına yaptırılan Hümayun Türbesi, Tac Mahal örnek alınarak Moğol mimarisiyle inşa edilmiş. Yeni Delhi’nin en turistik yerlerinden biri olan Hümayun Türbesi, yılında tamamlanmış ve o günden beri Hümayun Şah’ın ebedi istirahatına eşlik ediyor.

Charminar

Charminar Hindistan'ın neresinde?

Dört minare anlamına gelen Charminar, Hindistan’ın Haydarabad şehrinde bulunan görkemli bir İslam eseri. yılında Kutbşahlar hanedanından Sultan Muhammad Quli Qutb Shah tarafından, başkentin Golkonda’dan Haydarabad şehrine taşınması üzerine yaptırılan bu güzide yapı, insanın hem gözünü hem gönlünü hoş ediyor.

Lotus Tapınağı

Lotus Tapınağı nerede?

Hindistan’da gezilecek yerlerin en meşhurunu sona sakladık. Lotus çiçeğinin anatomisi baz alınarak inşa edilen Lotus ya da Bahai Tapınağı, yılında tamamlanarak dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Bahai tapınaklarının sonuncusu olma unvanını kazanmış. 9 girişiyle 9 dini sembolize eden Lotus Tapınağı, Yeni Delhi’de mimar Fariborz Sahba ismiyle tasarlanmış. Son olarak burada mutlaka sessiz olmak gerektiğini de hatırlatalım! Şşt!

Hindistan’da gezilecek yerler listemizin sonuna geldik, ama tabii ki ülkenin tarihi eserleri bunlarla sınırlı değil. Durmadan araştır, bazen spontane gez ve Hindistan’da özgürlüğü keşfet!

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir