tavşan adası kime ait / Gümüşlük Tavşan Adası nerede? - seafoodplus.info

Tavşan Adası Kime Ait

tavşan adası kime ait

Amasra Tavşan Adası

Amasra'nın en önemli ve en rağbet gören adalarından biri hiç kuşkusuz Tavşan Adası. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu ada içinde eski dönemlere ait pek çok eser bulundurur. Bu ada tarihi Amasra Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında yer alır. Bartın ilini en sık ziyaretçi alan alanlarından biri olan bu adanın çeşitli özellikleri bulunur. En önemli özelliklerinin başında Amasra’da hiçbir karayla bağlantısı bulunmayan tek adası olması. Bu adaya verilen isim uzun yıllar öncesinde adaya bırakılan tavşanlardan gelir. Günümüzde de hala bu ada üzerinde pek çok tavşana rastlamak mümkün. Amasra Tavşan Adası,Amasra geziniz boyunca gidilip görülmesi gereken önemli doğal güzelliklerden biri. Hem ada hakkında bilgi sahibi edinmek hem de tavşanları görmek için ideal bir yer. 

Amasra Tavşan Adası’na Nasıl Gidilir?

Amasra'ya gidip Tavşan Adası’nı ziyaret etmemek olmaz. Amasra gezilecek yerler arasında bolca dikkat çeken bu adanın büyülü duruşu ve içinde bulunan tavşanları sizi direkt olarak cezbedecek bir atmosfere sahip. Adaya gitmek isteyen herkesin ilk sorduğu soru genellikle Amasra Tavşan Adası’na nasıl gidilir sorusu olur. Adaya ulaşım oldukça basit. Adaya ulaşmak için öncelikle yapılması gereken şehir merkezinden kalkan minibüslere, dolmuşlara binmek. Özel aracınız bulunuyor ise yine şehir merkezinden bot ve teknelerin bulunduğu konuma gitmeniz gerekir. Adanın her ne kadar karayla bir bağlantısı olmasa da karaya yakın bir alanda bulunması önemli detaylardan biri. Bundan dolayı da ister yüzerek isterseniz de tekne yardımıyla bu adaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yüzülebilir mesafede bulunması yüzmeyi bilen kişiler için oldukça avantajlı bir durum. Adaya gitmeden hemen önce Amasra Tavşan Adası hakkında bilgi edinerek gitmeniz adayı gezerken ki karşınıza çıkacak olan detayları daha çabuk kavramanıza yardımcı olacak durumlar içinde yer alır. Tavşan Adası’nın haritalardaki resmi adı Balıkçı Adası. Herhangi bir harita üzerinden aratırken bu isimle aratmanız gerekir. Geçmiş dönemlerde ada üzerinde pek çok balıkçının balıkçılık yapması adanın isminin bu şekilde kullanılıyor olmasına neden olur. Tavşan Adası geçmiş dönemlerde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, birden fazla kültürle harmanlanmış bir bölge. Detaylı incelemeler sonucu pek çok kültüre ait farklı objeler veya farklı detaylar bulabilmek de mümkün.

Amasra Tavşan Adası Tarihi

Amasra Tavşan Adası tarihi son derece eskiye dayanır. Adanın içinde bulunan ve Cenevizlilerden kalma Bizans Kilisesi ve Manastırı Tavşan Adası’nın oldukça eskiye dayanan bir geçmişi olduğunu gösterir. Bu tarihi kalıntıları ada geziniz sırasında mutlaka incelemeli ve geçmişi hakkında bilgi edinmelisiniz. Bu ada ile ilgili çok çeşitli efsaneler de bulunur. Özellikle Tavşan Adası’nın doğu ucunda bulunan kaya kavuğu efsanesi dilden dile dolaşan hikayelerden biri. Çok eski zamanlarda, çeşitli hastalıkları olan kişilerin bu kaya kavuğundan motor veya sandal ile geçmesi halinde hastalıklarının iyileşeceğini düşünülür. Bu adanın kuzey tarafında da 70 metre uzunluğunda bir mağarada bulunur. Bu mağarayı da adaya giderek görebilmeniz mümkün. Mağaraya çeşitli tekne turları yapılıyor. Fakat tekne turu dışında mağaraya yüzerek gelme ihtimali de bulunmakta. Tavşan Adası’nda bulunan tarihi kilise Bizans döneminde yapıldığı düşünülen bir tapınak olduğu bilinir. Bu kilise Osmanlılar zamanında bakımsızlıktan kaynaklı olarak yıkılmış. Ada, Amasra’ya metre bir açıklıkta konumlanır. Kötü hava koşulları göz önünde bulundurularak adada bulunan kilisenin hemen yanındaki binalar külliye ve manastır olarak işleve geçmiş, bu şekilde kullanılmış. Buraya çıkabilmek için ise adanın güney batısından başlayarak tepeye doğru giden merdivenlerin kullanılması gerekiyor. Amasra Tavşan Adası yorumları incelenmeden bu adaya gitmemeniz önerilir. Bunun en önemli sebebi ise adaya gittiğiniz zaman sizden önce gitmiş olanların fark ettikleri detayları bilip, öğrenerek adayı daha bilinçli bir şekilde gezebilme ihtimalinizin olmasıdır. 

kaynağı değiştir]
  1. ^abNijman, Jan (). Geography: Realms, Regions, and Concepts ( bas.). Wiley. ISBN&#;&#;

Gümüşlük Haber

Tavşan Adası

Myndos antik kenti bugünkü Gümüşlük beldesinin yanındaki Bozdağı üzerine kurulmuş.

Tarih öncesi çağlara dayanan ilk kültürünü Lelegler oluşturur. Deniz ticaretini ellerinde tutan bu savaşçı ulus Myndos´a yerleşmiştir. Yani, Myndos antik kentinin ilk sakinleri Leleglerdir.

tavsan adasi 1

Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır

Myndos, Leleglerden sonra Dorlar, daha sonra Persler, M.Ö. 3. seafoodplus.info da Karyalıların egemenliğine girmiştir. O dönem Pers Krallığı'na bağlı bir satraplık olan Karia satraplığı sınırları içindedir. Satraplık bugünkü anlamıyla valiliktir.

Mausolos (Maussollos) (M.Ö. ) (Yunanca: Μαύσωλος veya Μαύσσωλλος), Güneybatı Anadolu'daki Karya bölgesinin Pers satrapıdır. Yani Pers Krallığı'nın bölgedeki valisidir. Pers hükümdarına bağlı olmakla birlikte daha çok bağımsız bir kral gibi hareket etmiştir.

Pers strapı Mausolos

Kaynak: İnternet - Mausolos

Efsanelere göre Mausolos sevgilisi ile muhteşem gün batımlarını izlemek üzere o zamanki adıyla Asar Adası, şimdiki adıyla Tavşan Adası'na sahilden yürüyerek ulaşılabilen Kral Yolu'nu yaptırmıştı.

Ancak bazı tarihçilere göre, şimdilerde üzerinden yürüyerek adaya ulaşabildiğimiz yol aslında yol değil dalgakırandı. Ve tarih içinde yaşanan depremlerle Ege'nin sularına gömülen asıl antik Myndos kentinin kalıntılarıydı.

Myndos Kentinin kalıntıları geçen yüzyıllardaki büyük depremlerin sonucunda kısmen su altında kısmen de toprak altında kalmıştır. Bu nedenle antik Myndos Kenti ''Batık Şehir'' olarak da anılır.

Koyun girişindeki Tavşan Adası'na (Asar Adası) Batık Şehrin taşları üzerinden yürüyerek geçilebilir.

Aşağıdaki Myndos Antik Kent Haritası'nda 18 numara ile işaretlenen yer Asar Adası ya da günümüzdeki adıyla Tavşan Adası'dır.

Myndos antik kent haritası

Kaynak: İnternet - Myndvs - Myndos antik kenti haritası

metre uzunluğunda ve metre genişliğindeki tarihi Kral Yolu, Gümüşlük sahilinde yer alan Fenerci ve Siesta restoranlarının hemen önünden başlar. Zaman zaman diz seviyesine kadar yükselen mavi bayraklı denizden yürüyerek ada kıyılarına ulaşabilirsiniz.

Peki ama adı neden Tavşan Adası. Üzerinde tavşanlar yaşadığı için bu ismi almıştır. Ama tavşanların nereden, ne zaman, kimler tarafından getirildiği, bırakıldığı ise bilinmemektedir.

tavsan adasi 2

Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır

Adada yapılan kazı çalışmaları sonucunda kilise, kiliseye ait depo ve sarnıçlar, kral yolu ve MS 3’üncü Yüzyılda Hıristiyanlığı yaymaya çalışan ilk önder din adamları ve yakınlarının katledikten sonra gömüldüğü mezarlar, din adamlarının kafatasları, kafataslarına çakılan çiviler, MÖ 5’inci Yüzyıl ile MS 3’üncü Yüzyıl dönemleri arasındaki tapınağa ait sütunlar ve kilisede üst düzey görevli din adamlarının yaşadığı evler ortaya çıkartıldı.

Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv

Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv

Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv

Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv

Aşağıdaki metin Hürriyet Gazetesi'nden alıntılanmıştır.

(Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA) - )

Orijinal haber kaynağı için TIKLAYIN

Tavşan Adası'nda yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in görevden alınmasıyla sona gelinen kazı çalışmaları 2 yıl önce durdu.

Ada, ziyarete kapatıldı. Gümüşlük Forumu, Gümüşlük Çevre Koruma ve Yaşatma Derneği ile Bodrum Kent Konseyi üyesi kişilik bir grup, bugün öğle saatlerinde, Gümüşlük sahilinde toplandı. Sığ suda ada ile kıyı arasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturan grup, daha sonra Tavşan Adası’na geçti. Adada yaklaşık yarım saat kalan eylemcileri, müze görevlileri kapalı alana girmemesi için uyardı; jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Kazı çalışmalarında sona gelindiğini, eserler ve tarihi mekanlar arasında ahşaptan yürüyüş yollarının yapılmasını beklerken adadaki faaliyetlerin bitirildiğini söyleyen Gümüşlük Forumu Sözcüsü İbrahim Hakkı Zırh, "Bu da sadece bin lirayla çözülebilecek bir sorun iken hem ödenek ayrılmaması hem de güzelim tarihi adanın ziyarete kapatılmasına anlam veremiyoruz. Adanın turizme açılması, Bodrum ve Gümüşlük için büyük bir kazançtır. Bu konuda yetkilileri uyarmak ve durumunun önemini anlatmak için bu eylemi düzenledik. Umarım bakanlıktakiler sesimizi duyar ve önümüzdeki yıl ada turizm sezonuna kazandırılır" dedi.

’BAKANLIK HALLETMEZSE BELEDİYELER YAPAR’

Yılda yaklaşık bin kişinin adayı ziyaret ettiğini belirten Bodrum Kent Konseyi Üyesi Mehmet Çilsal ise "Burada eğer kasıt yoksa çok şaşarım. Bu kadar düşük bir rakam için, binlerce yıllık tarihi mekanın kapalı kalması anlaşılabilir gibi değil. Eğer bakanlık bu bütçeyi ayırmazsa, kent konseyi olarak, Bodrum ve Muğla Büyükşehir belediyelerinin tarih ve kültür çalışmaları için ayrılan bin lira bütçesinden pay aktarılarak yürüyüş yollarının bir an önce yapılmasını ve adanın turizme kazandırılmasını sağlayacağız. bin lira için tarihi bir mekanın kapalı kalması hepimizin ayıbı" dedi.

Yaklaşık 1 saat süren eylem ve açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı. Eylemi Gümüşlük’te bulunan az sayıdaki yabancılarda ilgiyle izledi.

HARİTA

Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.

ENGLISH

The ancient city of Myndos was founded on Bozdagi, next to the present-day Gumusluk town.

Lelegs form the first culture dating back to prehistoric times. This warrior nation, which controlled the maritime trade, settled in Myndos. In other words, the first inhabitants of the ancient city of Myndos were Leleges.

Myndos, Lelegs, then Dorians, then Persians, BC. In the 3rd century, it was dominated by the Carians. It was within the borders of the Karia satrapy, which was a satrapy attached to the Persian Kingdom at that time. The satrapy, in its current sense, is the governorship.

Mausolos (Maussollos) ( BC) (Greek: Μαύσωλος or Μαύσσωλλος) is the Persian satrap of the Caria region in Southwest Anatolia. In other words, he is the governor of the Persian Kingdom in the region. Although he was loyal to the Persian ruler, he acted more like an independent king.

According to the legends, Mausolos had the King's Road built, which can be reached by walking from the coast, to the Asar Island, now the Rabbit Island, to watch the magnificent sunsets with his lover.

However, according to some historians, the road on which we can reach the island by walking now was actually a breakwater, not a road. And it was the ruins of the ancient city of Myndos, which was buried in the waters of the Aegean by earthquakes experienced throughout history.

The ruins of Myndos City have been partially underwater and partially underground as a result of major earthquakes in the past centuries. For this reason, the ancient city of Myndos is also known as the "Sunken City".

The Rabbit Island (Asar Island) at the entrance of the bay can be reached by walking over the stones of the Sunken City.

The place marked with the number 18 on the Myndos Ancient City Map below is Asar Island or Rabbit Island as it is known today.

The historical King's Road, meters long and meters wide, starts right in front of the Fenerci and Siesta restaurants on the Gümüşlük coast. You can reach the shores of the island by walking through the blue flag sea, which rises to knee level from time to time.

But why is it called Rabbit Island? It got this name because rabbits live on it. But it is not known where, when, by whom the rabbits were brought or left.

As a result of the excavations carried out on the island, the church, the warehouses and cisterns belonging to the church, the royal road and the tombs where the first leading clergymen and their relatives who tried to spread Christianity in the 3rd century AD were buried after being murdered, the skulls of the clergy, nails nailed to the skulls, the 5th century BC and AD Columns belonging to the temple between the 3rd century periods and the houses where the high-ranking clergy lived in the church were unearthed.

RABBIT ISLAND ACTION

The text below is taken from Hürriyet Newspaper.

(Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA) - )

CLICK for original news source

Many artifacts were unearthed during the excavation and rescue work on Rabbit Island. prof. Dr. The excavations, which came to an end with the dismissal of Mustafa Şahin, stopped 2 years ago.

The island is closed to visitors. A group of members of the Gümüşlük Forum, Gümüşlük Environmental Protection and Sustenance Association and Bodrum City Council gathered at Gümüşlük beach today at noon. The group, which formed a human chain by holding hands in shallow water between the island and the shore, then moved on to Rabbit Island. Museum officials warned the activists, who remained on the island for about half an hour, not to enter the closed area; It was seen that the gendarmerie also took security measures.

Gümüşlük Forum Spokesperson İbrahim Hakkı Zırh said that the excavation works have come to an end and that the activities on the island have been completed while waiting for the wooden walking paths to be built between the artifacts and historical places. "Opening the island to tourism is a big win for Bodrum and Gümüşlük. We organized this action to warn the authorities about this issue and to explain the importance of the situation. I hope those in the ministry will hear our voice and the island will be included in the tourism season next year," he said.

'IF MINISTRY DOESN'T HELP MUNICIPALITIES DO IT'

Bodrum City Council Member Mehmet Çilsal, who stated that approximately thousand people visit the island a year, said, "I would be very surprised if there is no intention here. It is incomprehensible that the historical place of thousands of years is closed for such a low figure. If the ministry does not allocate this budget, the city council We will transfer a share of thousand liras from the budget of thousand liras allocated for the historical and cultural studies of the metropolitan municipalities of Bodrum and Muğla, and we will ensure that the walking paths are built as soon as possible and the island is brought to tourism. It is a shame for all of us that a historical place is closed for thousand liras."

After the demonstrations and statements that lasted for about 1 hour, the group quietly dispersed. The small number of foreigners in Gümüşlük watched the action with interest.

VİDEO


Tavşan Adası

Başlığın diğer anlamları için Tavşan Adası (Aydın) sayfasına bakınız.

Tavşan Adası ya da Balıkçı Adası (Yunanca:&#;ΝέανδροςNeandros), Marmara Denizi'nde yer alan Prens adalarının bir üyesi.[1]Büyükada'nın 2&#;km kadar güneyinde, eni boyu 90 m olan, ağaçsız, çıplak bir kara parçasıdır. Adada hem küçüklüğü hem de çoraklığı sebebiyle yerleşim yeri yoktur.[1] Öteki Hayırsız Adalar gibi adatavşanı çok olduğu için halk bu adaya Tavşan Adası ismini takmıştır.

Tavşan Adası'nın Yunanca ismi Neandros'tur. Neandros'un kelime anlamı Yeni Andros'tur. Ege Denizi'deki Yunan adalarından biri olan Andros Adası'ndan göç edip, Heybeliada'ya yerleşmiş olanlar, Heybeliada'da bir koloni oluşturmuşlardı (Hatta Heybeliada'da bugünkü Heybeli Mektebi Sokağı'nın bulunduğu yöreye Androslular Mahallesi denilirdi). Androslular Büyükada'nın arkasındaki bu küçük adaya kendi adalarının ismini anmak için Yeni Andros anlamına Neandros demişlerdi. Bugün bu adaya Niandros, hatta Yandros da denilmektedir. Haritalardaki resmi adı ise Balıkçı Adası'dır.

Tavşan Adası'nın elverişli bir plajı yoktur. Bizans zamanında taşocağı olarak kullanılmıştır. Adada bir adet manastır harabesi görülebilir.

Kaynakça[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir