böğürtlen receli nasıl yapılır / Böğürtlen Reçeli - Nefis Yemek Tarifleri

Böğürtlen Receli Nasıl Yapılır

böğürtlen receli nasıl yapılır

Böğürtlen Reçeli tarifi, nasıl yapılır?

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Karamuk olarak bilinen yazın dalından koparıp yediğimiz kışın özlediğimiz lezzeti kavanozundan çıkarıp yiyebilmemiz için reçelini yaptığımız böğürtlen bir dilim mis kokan kızarmış ekmekle yemeniz için sizi bekliyor.

Böğürtlen Reçeli Malzemeler:

1 kilo böğürtlen
1 kilo toz şeker
2 adet karanfil
½ tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Böğürtlen Reçeli Yapılışı:

Ayıkladığınız böğürtlenleri bol suyun içerisinde yıkayın.
Böğürtlenlerin üzerine bir kat toz şeker atıp orta boy tencerenin içerisinde bekletin.
Toz şeker sularını salmasını sağlayacaktır. Oda sıcaklığında 2 saat bekletin.
Suyunu salmış olan meyveleri ocağa alın. Orta ateşte pişirmeye başlayın ardından ateşi kısın 25 dakika pişirin.
Kıvam alınca içerisine limon suyu ve karanfilleri 3-4 dakika daha kaynatın.
Ocaktan aldığınız reçeli soğuttuktan sonra kavanozlara döküp kapağını kapatın. Karanlık ve serin yerde saklayın.

Böğürtlen reçeli tarifi

Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

Böğürtlen reçeli, yapımı oldukça basit ve ağzınızda hem tatlı hem de ekşi bir tat bırakacak olan bir reçel tarifidir. Reçel tarifinin nasıl yapıldığını kısaca anlatalım…

Böğürtlenlerinizi ilk olarak soğuk suyun altında iyice yıkayın ve süzün. Süzmüş olduğunuz böğürtlenleri tencerenin içerisine bir sıra böğürtlen, bir sıra şeker olmak üzere sırasıyla dizin. Toz şeker eklemiş olduğunuz böğürtlenlerin suyunu salması için tencerenin içerisine kapağı kapalı bir şekilde 2 saat bekletin.

Böğürtlenler suyunu saldıktan sonra tencere içerisine 20-25 dk pişirmeye bırakın. Böğürtlen reçeliniz kıvama gelmeye başladığında içine yarım limonu sıkın ve kaynatmaya devam edin.

Böğürtlen reçeliniz yoğun bir kıvama geldikten sonra ilk sıcağı geçtiğinde, cam kavanozların içerisine doldurabilirsiniz.

Not: karanfil tadını sevenler, böğürtlen reçelinin içerisine sıcakken bir adet karanfil ekleyebilirler.
Böğürtlen reçeli yaparken bir takım püf noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde reçelinizin kıvamı tutmayabilir. İşte böğürtlen reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar…

Böğürtlen meyvesi ekşi bir meyve olduğu için şeker oranını, böğürtlenle aynı oranda tutmaya özen göstermelisiniz.

Reçelinizin daha yoğun bir kıvam alması için kaynarken içerisine muhakkak yarım limon sıkmalısınız.

Böğürtlen reçeli nasıl muhafaza edilmelidir?

Böğürtlen reçelini cam kavanozlarda 3 veya 4 ay serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Böğürtlen reçeli tarifimizi vermişken sizlere böğürtlenin faydalarından da kısaca bahsedelim. Böğürtlen de içerdiği yüklü miktar antioksidanlar ve vitaminler sayesinde sağlığımıza bir çok fayda sağlar.

İşte böğürtlenin sağlığımıza olan faydaları…

Kanser ve tümörün gelişmesini engelliyor

İçerdiği antioksidan miktarı sayesinde kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği araştırmalarla ortaya konulan böğürtlenin kansere karşı tüketilmesi faydalı olduğu bilinmektedir.

Böğürtlen kanseri engellemesinin yanı sıra, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen şişliklere, ağrılara, yüksek tansiyona, şekere, göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.

Böğürtlen meyvesi kadar, böğürtlenin yapraklarının da sağlığımıza faydalı olduğu bilinmektedir. Böğürtlenin yaprakları kaynatılarak içildiğinde böbrekteki taşları temizlemeye yardımcı olur.

Suyu ishali anında kesiyor

Böğürtlen meyvesinden yapılan suyunda yapılan son araştırmalarda ishali anında kestiği ortaya çıkmıştır.

Güzellik iksiri

50 gr böğürtleni 1 litre suyun içerisinde bekletip kullandığınızda gözenek sıkılaştırıcı tonik olarak kullanabilirsiniz.

Yapraklarını kurutursanız…

Kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubunun kanı temizleyici etkisi de var. Bu şurup öksürüğü olanlara da iyi geliyor.

Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa, diş eti çekilmesine ve iltihabına iyi geldiği söylenmektedir.

Aynı zamanda olgunlaşmış böğürtlenin kabızlığa iyi geldiği ve idrar söktürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?

Böğürtlen reçeli evde nasıl yapılır? Mora reçeli nasıl yapılır? Bögürtlen reçelinin yapılışı kolaydır, zor olan tabiisini toplamaktır. Aşılı iri böğürtlen yerine yabani dağ böğürtleni kullanmayı tercih ederseniz, pazara gelmeyen bu meyveyi toplamak durumundasınız. Yol kenarlarında, ormanda kendiliğinden yetişen bu bitki cinsine ve yöresine göre Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında meyvelerini olgunlaştırır. Bitkiler dünyasının timsahı olan böğürtlen gülgillerden olup sadece gövdesinde değil yaprak ana damarında bile diken bulunduran, hayatta kalma ve kendini savunma teknikleri oldukça güçlü acımasız bir savaşçıdır. Kökleri ve gövdesi ile saldırgan bir şekilde büyüyerek etrafa yayılıp neslini devam ettirir. Yaralanmadan, elbise ve ayakkabıyı dikenlere takmadan yaklaşmanın bile zor olduğu böğürtlenin, narin meyvelerini rahatça alıp gidebileceğini zanneden tedbirsizlere son dersi toplama esnasında patlayan meyvelerin ellerde ve kıyafette bıraktığı lekelerdir. Ancak azim ve cesaretle bu işin üstesinden gelirseniz nefis bir lezzet sizi bekler... Sağlığa ehemmiyetli faydaları olduğu söylenen böğürtlenin olgunları taze olarak yenirken mayhoş veya ekşi olanları için böğürtlen reçeli yapılışı pratik bir çözümdür. "Böğürtlen reçeli nasıl yapılıyor?" diyenlere işte kahvaltı sofranıza çeşni olacak güzel böğürtlen reçelinin resimli kolay tarifi:

EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 2

Böğürtlen Reçeli Yapımı Malzemeleri

400 gram böğürtlen

500 gram toz şeker

Çeyrek limonun suyu

EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 9EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 11EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 5EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 6EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 1EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 10EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 4EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 7

İlk iki resimde yabani dağ böğürtleni, izleyen üç fotoğraf aşılı böğürtlen olup reçel yabani böğürtlenle yapılmıştır.

Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli Yapılışı Tarifi - Yabani Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

  1. Ayıklanan böğürtlenlerin varsa sap ve bağlantısı olan yeşil kısımları temizlenir. Üç - beş dakika kadar bol suyun içinde bekletilerek üzerindeki toz ve varsa böcekler giderilir. Yıkanan böğürtlenler süzgece alınarak süzdürülür.
  2. Böğürtlenler yayvan bir tencereye konulur. Üzerine toz şeker yayılır. Ağzı kapatılarak şekerin erimesi için iki – üç saat bekletilir. Şeker erir ve böğürtlenler sulanır.
  3. Meyvelerin ezilmemesi için reçeli kaşık kullanarak karıştırmaktan kaçınılmalıdır. Tencere bütün olarak hafifçe sallanabilir.
  4. Böğürtlen reçeli kaç dakika kaynatılır? Önce orta ateşte daha sonra kısık ateşte on beş - yirmi dakika kadar pişirilir. Kısık ateş taşmayı önlediği gibi reçelin canlı bir renkte olmasını sağlar. Limon suyu ilave edilir. Dört - beş dakika kadar daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  5. Genel olarak reçellerin sıcakken görülen akışkanlık seviyesi soğuduktan sonra azalır. Böğürtlen reçeli yapılışında da dikkat edilmesi gereken nokta reçelin gereğinden uzun süre kaynatılmamasıdır. Reçel tamamen katılaşmadan bir miktar sulu halde iken ocaktan alınmalıdır; içindeki pektin maddesi sebebiyle durdukça kıvam alıp katılaşacaktır.
  6. Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli tencerede soğuyunca temiz kavanozlara konularak ağzı sıkıca kapatılarak serin yerde muhafaza edilir.

EV YAPIMI BOGURTLEN RECELI 3

Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli Yapılışı Tarifi, Böğürtlen Reçeli Tarifleri ile Alakalı Diğer Hususlar ve Böğürtlen Reçeli Tarifi Püf Noktaları

  1. Her meyve reçelinde olduğu gibi sağlam ve canlı olanları kullanmak gerekir.
  2. Genel olarak reçel yaparken konulacak şeker miktarı meyvenin tatlılık seviyesi dikkate alınarak belirlenir. Meyve ekşi ise ideal lezzet için bire bir ölçünün üzerinde toz şeker gerekebilir.
  3. karanfil lezzetini isteyenler, böğürtlen reçelinin içerisine sıcakken bir adet karanfil ilave edebilirler.
  4. Biz yaparken oluşmadı, ancak ocağa alındığında fazla köpüğe karşı yarım çay kaşığı tereyağı ilave edilebilir. Limon suyu yerine bir silme çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir. Kaynatma öncesi su ilavesine gerek yoktur.
  5. Gıdalarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılan ve meyvelerin içinde farklı seviyelerde bulunan pektin asit şartlarda jel veya pelte yapısını alır. Reçelin fazla kaynatılmasından kaçınılarak aşırı katılaşması önlenebilir.
  6. Reçeli nispeten sulu halde cam kavanoza koyup ara ara karıştırmak suretiyle üzeri tülbentle örtülmüş vaziyette güneşe ve rüzgâra maruz bırakarak kıvamlandırmak da diğer bir usuldür.
  7. Uzun süre sonra kullanmak için açılmamak üzere vakumlanmak istenirse sıcak durumda kavanozlara konularak kapakları sıkı kapatılıp ters çevrilirler.
  8. Kıvamı katılaştığında reçel, tatlı, pasta, kurabiye ve tartlarda kullanılabilir.
  9. Olgunlaşmamış böğürtlen reçeli: Olgunlaşmamış olan böğürtlenler de ishal kesici hususiyettedir.
  10. Böğürtlen Marmelatı: Böğürtlenler zedelenmeden yıkanıp süzülür. Derin ve geniş bir tencereye alınıp üzerine bire bir ölçüyle şeker dökülür. Bir gün bekletilip orta kısık ateşte ara ara karıştırılarak reçelden daha yoğun olacak şekilde pişirilir. Kaynarken oluşan yüzünde oluşan köpükleri alınır. Bir yemek kaşığı limon tuzu konulup birkaç dakika kaynatılır ve kavanozlara aktarılır.
  11. Şekersiz Böğürtlen Reçeli, Şekersiz Böğürtlen Marmelatı: Yarım kilo böğürtlenler yıkanıp suyu süzülür ve tencereye konulur. Kapağını kapatılarak kendi suyuyla on dakika kadar kaynatılıp altı kapatılır. Blendırda püre yapılır. Süzgeçten geçirip çekirdeklerinden ayrılır. Üç – dört yemek kaşığı süzme bal tadı kontrol edilerek ilave edilip karıştırılır. Kısa sürede kullanılmak üzere buzdolabında muhafaza edilir.
  12. Dondurulmuş Böğürtlen Reçeli, Dondurucuda Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır? Tencereye dondurulmuş böğürtlen ve üzerine aynı miktardaki toz şeker ilave edilir. Akşamdan dışarı alınıp sabaha kadar eriyip sulanması sağlanır. Tencere ocağa alınıp kaynatılır ve bir çay kaşığı tereyağı ilave edilir. Kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  13. Çekirdeksiz böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Tanelerini bir süzgeçten geçirmek suretiyle süzülmüş bir marmelat haline getirilerek çekirdeksiz böğürtlen reçeli yapılabilir. Üzerini geçecek suyla kaynamış böğürtlenin suyu süzülüp böğürtlen suyu şerbeti yapılırken kalan posa bir süzgeçten sadece çekirdekleri kalacak şekilde bastıra bastıra geçirilir. Çekirdekleri atılır. Kalan posaya şeker eklenerek ocakta karıştırarak suyu çektirilir veya az pişirilip güneşte yoğunlaştırılır. Sıcakken kavanoza koyup vakumlanabilir veya kavanozlanıp buzdolabında muhafaza edilir.
  14. Ahududu Reçeli Nasıl Yapılır? Taze ahududular temizlenip yıkanır. Kullanılacak şekerin miktarına karar vermek için meyvenin tadına bakılır. Bir kilo ahududu ve bir kilo toz şeker bir kat meyve bir kat şeker şeklinde bir tencereye alınır. Kapağı kapatılıp bir gün meyvelerin sularını bırakması için beklenir. Tencere ocağa alınıp kısık ateşte şeker eriyinceye kadar ara ara karıştırarak pişirilir. Bir çay kaşığı tereyağı ilave ederek orta hararette takriben yarım saat kıvam alıncaya değin kaynatılır. Ahududuların dağılmaması için yaparken çok fazla karıştırılmaz. Köpükler oluşursa tahta kaşık ile alınır. Soğuk bir tabağa damlatılınca su gibi akmıyorsa olmuştur. Yarım limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Sıcak aktarıldığı kavanozun kapağı kapatılıp ters çevrilerek soğumaya bırakılıp vakumlanır. Açılan kavanozlar buzdolabında muhafaza edilir. Diğer teknikte tencereye alınan su ve şeker kaynatılır. Şerbet koyulaşınca altı kısılıp ahududular tencereye alınır. Yirmi dakika kadar kaynatılıp limonu sıkılıp on dakika daha kaynatılır. Dondurulmuş ahududulardan da yapılabilir.
  15. Böğürtlenin Diğer İsimleri: Mormorik, Diken çileği, Karamama, Kedi dutu, Diken dutu, Yabani üzüm, Mora, Blackberry, Fruit, Leaves, Rubus fruticosus
  16. Rüyada Böğürtlen Reçeli Görmek, Rüyada Böğürtlen Reçeli Yemek Rüyalarda böğürtlen reçelinin görülmesi veya yemek, rüya sahibi olan kişinin yapmış olduğu işlerinde kâr elde edeceğine ve kazanacağına işaret etmektedir. Rüyalar ve yorumları için: Ev Yapımı Vişne Suyu Tarifi, Nasıl yapılır?🥤🍹
  17. Böğürtlen Reçeli Kalori Böğürtlen Reçelinin 100 gramında 267 kcal kalori, ayrıca bir tatlı kaşığında yani 5 gramlık miktarında 14 kalori bulunmaktadır.
  18. Böğürtlen Reçeli Fiyatı Kasım 2022 itibariyle Penguen Böğürtlen Reçeli Ekstra Geleneksel 380 Gr 36,12TL

Böğürtlenin Sağlığa Faydaları - Böğürtlen Reçeli Ne İşe Yarar? Böğürtlen Reçeli Faydaları

Tatlı ama ekşi böğürtlen, yazlık nefis aromalı bir gıda olmakla kalmaz C, K ve manganez gibi vitamin ve minerallerle, yüksek lifle dolu beyin sağlığını artırabilecek bir meyvedir. Bu dutun faydası nefis lezzetinin çok ötesine geçer: Böğürtlenin etkileyici sağlık yararları vardır.

  1. C vitamini ile doludur: Sadece bir fincan çiğ böğürtlen 30,2 miligram C vitamine sahip ki bu, günlük önerilen değerin yarısıdır. C vitamini kemiklerde, bağ dokusunda ve kan damarlarında kollajen oluşumunun ayrılmaz bir parçasıdır. C vitamini yaraları iyileştirme, cildi yenileme, vücuttaki serbest radikallerle (toksinler tarafından salınan moleküllerle) savaşta, demiri emiliminde, soğuk algınlığı süresini kısaltmada, iskorbüt hastalığını önlemede yardımcıdır. Bazı araştırmalar C vitamininin vücutta kansere neden olan maddelerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. C vitamini, vücutta kansere yol açabilecek oksidatif stresi de azaltabilen bir antioksidan görevi görür. İhtiva ettiği antioksidanlarla kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellerken şişliklere, ağrılara, yüksek tansiyona, şekere, göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.
  2. Lif bakımından zengindir: Çoğu insan diyetlerinde yeterince lif almaz. Bu bir problem: Düşük lifli bir diyet şişkinlik, kabızlık ve mide ağrısı gibi sindirim problemleriyle alakalıdır. 2013 yılındaki bir çalışmaya göre yeterli lif almamak kalp hastalığı riskini artırabilir. Yüksek lifli bir diyet kolesterolü düşürmede, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmede, şeker emilim oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmede, daha uzun süre tok hissettirerek kilo vermede, sağlıklı bağırsak bakterilerini beslemek için yakıt sağlamada yardımcı olabilir: Böylesine küçük bir meyve olan böğürtlenin lif oranı yüksektir. Bir fincan çiğ böğürtlen neredeyse 8 gram life sahiptir.
  3. Büyük bir K vitamini kaynağıdır: K vitamini, bir yeriniz kesildiğinde çok fazla kanamamasının sebebidir: Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. K vitamini ayrıca kemik metabolizmasında da rol oynar. K vitamini eksikliği kemik incelmesine ve kırılması neden olabilir. Kolayca morarmaya, ağır adet kanamalarına, dışkıda veya idrarda kana neden olabilir. Sadece bir fincan çiğ böğürtlen neredeyse 29 mikrogram - günlük önerilen değerin üçte birinden fazlası - K vitamini sağlar. Bilhassa kan inceltici alınıyorsa, böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ve fermente süt ürünleri gibi K vitamini açısından yüksek yiyecekler yenilmelidir.
  4. Yüksek seviyede manganez ihtiva eder: Manganez sağlıklı kemik gelişimi ve iyi bir bağışıklık sistemi için hayati önem taşır. Ayrıca vücudunuzun karbonhidratları, amino asitleri ve kolesterolü metabolize etmesine yardımcı olur. C vitamini gibi manganez de kollajen oluşumunda önemli bir rol oynar. Manganezin kollajen, oluşturmasına yardımcı olan enzim, prolidaz, da yaraların düzgün iyileşmesine yardımcı olur. Manganez, osteoporozu önlemeye, kan şekeri seviyelerini yönetmeye ve epileptik nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilir. Bir fincan çiğ böğürtlen 0.9 miligram manganez içerir ki bu önerilen günlük değerin neredeyse yarısıdır. Diğer taraftan çok fazla manganezin zehirli olabileceğini akılda bulundurulmalıdır. Kronik karaciğer hastalığı veya anemi gibi vücudun fazla manganezi ortadan kaldırmasını engelleyen bir durum yoksa, yiyecek miktarlarında çok fazla manganez almak pek mümkün değildir.
  5. Beyin sağlığını artırabilir: Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yapılan bir araştırmaya göre böğürtlen gibi dut tarzındaki meyveleri yemek beyin sağlığını iyileştirebilir ve yaşlanmanın neden olduğu hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabilir. İnceleme, bu şekildeki meyvelerde bulunan antioksidanların serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olduğu ve beyin nöronlarının iletişim kurma şeklini değiştirdiği sonucuna vardı. Bu, yaşlanmada yaygın olarak ortaya çıkan zekânın işleyişiyle ilgili ve motor problemlere yol açan beyin iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir.
  6. Ağız sağlığını desteklemeye yardımcı olur:2013 çalışmasında böğürtlen özünün ağız hastalığına neden olan bazı bakteri türlerine karşı antibakteriyel ve antienflamatuar yeteneklere sahip olduğu bulundu. Araştırmacılar, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu konusunda uyarıyor, ancak böğürtlen özünün diş eti hastalıklarını ve çürükleri önlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.
  7. Diğer faydaları:Böğürtlenin Yaprakları kaynatılarak içildiğinde böbrekteki taşları temizlemeye yardımcı olur.Kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubunun kanı temizleyici etkisi de var. Bu şurup öksürüğü olanlara da iyi geliyor. Eski insanların diş etlerini kuvvetlendirmek için böğürtlen yaprağı çiğnerlermiş. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa, diş eti çekilmesine, ağız ve boğaz iltihabına iyi geldiği söylenmektedir. Ciltteki ağrı ve yangıları hafifletirken yara iyileştirir, hafif yanıklara iyi gelir, hemoroitin tedavisinde tesirlidir. Bu gayeler için böğürtlenin körpe Yapraklarındaki antioksidan maddeler bağışıklığı güçlendirerek vücudu kanser ve diğer hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Böğürtlen yaprakları cilde parlaklık kazandırır. Yapraklar ve çiçeklerinden kaynatılarak hazırlanan demlemelerin içerisinde eller bekletilerek el banyosu yapılır. Böğürtlen Çayı Halk arasında böğürtlen çayı ayak şişkinlikleri için, vücudu kuvvetlendirici ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı ve yüksek tansiyonun düşürülmesi için tüketilir. Kuru öksürük ve benzeri boğaz şikayetlerinde böğürtlenin taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlanan çay tüketilir. Basur rahatsızlığı olanlar köklerini de çay yapımında kullanılır. Çayı hazırlamak için bir yemek kaşığı böğürtlen kökünün üzerine bir su bardağı su ilave edilir, kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Daha sonra demlenir ve yemeklerden önce yarım bardak kadar içilir. Böğürtlen Suyu: Meyvesinden yapılan suyu ve böğürtlen yaprağı çayı ishali kesmektedir. 50 gr böğürtleni 1 litre suyun içerisinde bekletip gözenek sıkılaştırıcı olarak kullanılır.
  8. Karadut Reçeli Nasıl Yapılır:KARADUT REÇELİ NASIL YAPILIR?

Böğürtlen reçeli 300 gram

Böğürtlen reçeli ev yapımı

Uçmakdere Ganos dağlarında doğada yabani olarak yetişen meyveleri toplayıp, soğuk su ile yıkadık. Pancar şekeri ile bir kat meyve bir kat şeker olacak şekilde beklettikten sonra, su ilave edip kaynattık. Ganos dağlarından harika faydalı diğer bir ürünlerimiz kestane balı ve keçiboynuzu pekmezi. Limon tuzu ilave ettikten sonra koyulaşana kadar bekledik. Kavanozlara sıcakken doldurduk ve kapaklayıp ters çevirdik. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayınız. Remziye Yengemin hikayesi ve dilinden reçel tarifi ise aşağıda:

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır?

Kayalıklarda, yol kenarlarında, çiftlerinde kendiliğinden yetişen ve dikenli çalı diye tanımlanan böğürtlenin 400'den fazla türü bulunur. Bunun dörtte biri Güney Avrupa'da yetişir. Türkiye'de en fazla 4 türü bilinmektedir. İkiz kardeşi kadar benzeyen ahududu da, meyvesi için bahçelerde yetiştirilen bir türdür. Büyüklerimiz, vakti ile ya da bizim zamanımızda diye başlayarak anlatırlardı anılarını. Biz de aynı biçimde, bazen elimizi çizdirerek, bazen giysilerimizi yırtarak, böğürtleni dikenlerin arasından nasıl koparıp yediğimizi anlatsak yeridir. Çocukluğumun önemli bölümünü geçirdiğim Mürefte' de büyüklerimizin gitmemesi için sıkı sıkı tembih etmelerine rağmen, biz yine de, eskiden kalma bir virane konağın bulunduğu yere gizlice giderdik. Elimizi kolumuzu oluşan çizikler ve yüzümüze bulaşan ve örten lekeleri bize ele verirdi.

Şimdi artık oralarda böğürtlen çalılıkların arasında almıyor. Yine de semt pazarlarında kentin dışından toplanan böğürtlenleri bulmak olası. Ben burada sadece Gaziköy Uçmakdere civarinda yabani yetişen meyve bulabiliyorum. Her görüşümde sevinçle aldığım bu böğürtlenlerden aşağıda tarifini verdiğim gibi reçel yapıyorum.

Böğürtlen reçeli malzemeleri:

Bir kilo böğürtlen, 1 kilo toz şeker, 3 tane limon tuzu, yarım limon suyu.

Böğürtlenleri iyice yıkayarak süzün. Reçel tenceresine koyup üzerine şekerini dökerek ağzını kapatın ve bir gece bekletin. Sabah tencereyi ocağa koyup ,reçel kıvamı oluncaya kadar kaynatın. Limon tuzunu attıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve limon suyunu ilave edip ocağı söndürün. Önceden temizlenmiş olduğumuz kavanozları, reçel reçel sıcakken doldurup kapağını ters çevirin.

Böğürtlen reçelini başka nerede kullanabiliriz?

  • Her sene bir çok meyveden reçel yapıyorum evimde ama o kadar fazla yapıyorum ki bazen , kaçınılmaz olarak eşe dosta hediye ediyorum. Bu lezzetlerden onlar da faydalansın diye. Siz de mutlaka eşe dosta hediye ediyorsunuzdur. Yine de elinizde daha da kalmışsa başka yerlerde de kullanabilirsiniz. İşte bunlardan bir kaçı;
  • Muffin ve cupcake içine dolgu malzemesi olarak,
  • Sünger keklerin içine dolgu yine,
  • Meyve barı hazırlarken kullanın, proteinli meyve barı da çok iyi olur, spor yapanlara...
  • Turta yaparken lazım oluyor,
  • Ben jelibon için de denedim bir kere, çocuklar hayran kaldı,
  • Pasta yaparken katmanların arasına dolgu malzemesi,
  • Cheesecake in üstüne sunum için,
  • Dondurmanın üzerine meyveli sos olarak harika gidiyor,
  • Meyveli yoğurt hazırlarken ,
  • Krep yaptıktan sonra denenebilir,
  • Meyveli kurabiye için iyi bir malzeme. Bu da videolu anlatım yapmak isteyenlere güzel bir tarif: Değişik bir tür reçel denemek isteyenler için buyrun: ahlat reçeli

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir