davul sesi uzaktan hoş gelir anlamı / Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözünün anlamı

Davul Sesi Uzaktan Hoş Gelir Anlamı

davul sesi uzaktan hoş gelir anlamı

Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözü

Anlamı:

Öyle durumlar vardır ki içinde yaşayan kimseyi rahatsız eder , uzaktan bakan ise ona imrenir.

Hikayesi:

Vaktiyle kızcağızın birini hiç istemediği hâlde bir adama zorla sözlemişler. Nişan olmuş, ev kurulmuş, sıra düğüne gel­miş.

Kızın evinin önünde davullar, zurnalar çalı­yor, ahali sevinçle halay çekiyormuş. Davulun her gümlemesinde içeride, gelin odasında kızcağızın yüreği hopluyor, içinden bir şeyler kopup gidiyormuş. E düğün evi olur da misafir olmaz mı? Köyün genç kızları giyinip süslenmiş, gelinin yanında yerlerini almışlar. Kendi aralarında cıvıl cıvıl konuşuyor, tür­küler çağırıyorlarmış.

Dışarıdan güm güm diye davulun sesi gelin­ce içlerinden biri duramamış: “Aah ahh, ne güzel çalıyor davul. Acaba bizim evin önünde de çaldığı günler gelecek mi?” demiş. Gelin kız içini çekmiş. “Aaah” demiş, “davulun sesi uzaktan hoş gelir.”

İşte böyle, dışarıdan bakınca göze hoş görü­nen, insanı heyecanlandıran, hatta kıskandıran durumlar, bazen içinde olan için hiç de hoş olmayabilir.

Atasözleri için tıklayınız!

Ders Kitabı Cevapları

Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Örnekler

Büyüklerin deneyimleri ve bunlardan hareketle gelecek nesillere miras bıraktıkları nasihatler toplumu oluşturan yapıtaşları arasında yer alır. Bu nasihatler atasözü adı verilen özlü sözlerle gelecek nesillere öğüt ve ders vermek amacıyla kullanılmaktadır. Türk atasözleri arasında "davulun sesi uzaktan hoş gelir" sözü de bulunmaktadır. Bu söz, davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözünün anlamı nedir sorusuyla araştırılıyor. Bu atasözünün TDK açıklaması, kısa ve uzun anlamı ve cümle içinde örnek kullanımı haberimizde.

DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİR TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "davulun sesi uzaktan hoş gelir" atasözü; "Kişiye uzaktan baktığında kolay ve güzel gibi gözüken bir durum işin içinde bulunan kişi için pek çok zorluğa sebep olabilir" anlamına gelir. Hayatın pek çok alanında, emek ve çaba gerektiren durumlarda bu ifade sıkça kullanılır. İşin iç yüzünü bilmeyen, kişinin yaşadığı zorlukların farkında olmayan biri, olayın yalnızca dışarıdan gözüken kısmıyla ilgilenir ve bu görünüş hoşuna gittiği için o durumun kolay olduğunu sanır.

DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİR NE DEMEK?

Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözü, "Öyle durumlar vardır ki içinde olanı rahatsız eder ama dışında olanlar o duruma imrenirler, işin içinde olmayanlar gerçeği bilmez, işi kolay ve kazançlı sanırlar" anlamında, göründüğünden çok farklı durumlar için kullanılır. Davul sesi uzaktan dinleyene hoş ve keyifli gelir. Ancak davulu çalan ya da onun yakınında bulunan kişi için son derece gürültülü ve zahmetli bir durumdur. Gerçek hayatta da benzeri durumlar sıkça yaşanmakta, bu durumlarda bu atasözü kullanılmaktadır.

DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİR ÖRNEKLERİ

Bu iş öyle göründüğü kadar basit değil. Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

Sen öyle şeylere özenme. Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir