hamilelikte geğirme ne zaman başlar / senCard | Hamilelik Belirtileri

Hamilelikte Geğirme Ne Zaman Başlar

hamilelikte geğirme ne zaman başlar

Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar, ne kadar sürer? Gebelikte mide yanması nasıl geçer?

Mide yanması veya ekşimesi olarak adlandırılan durum, hamilelikte sıklıkla karşılaşılan olumsuz bir durumdur. Hamilelikte mide yanması, anne adayına rahatsızlık verdiği gibi; gebeliğin ilk dönemlerinden başlayarak son dönemine kadar devam eder. Hamilelikte mide ekşimesi, genellikle gebelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

  • Gebelik hormonları olan progesterone ve relaksin, metabolizmada sindirimi son derece yavaşlatır. Bu sebeple besin maddelerinin kana karışmaları ve midenin boşalım süreci gecikir. Böylece hamilelikte mide yanması, ekşimesi ve hazımsızlık gibi sorunlar ortaya çıkar.
  • Gebelik süresince kaslarda yavaşlama meydana gelir. Bu durum da mide kapakçığı olarak bilinen kasta zayıflamaya yol açar. Bunun akabinde de normal seyrinde çalışamayan bu kas yüzünden asitler yemek borusuna kaçar ve midede yanma, ekşime gibi sıkıntılarla karşılaşılır.
  • Hamileliğin son dönemlerinde rahmin giderek büyümesi ile mide yukarı doğru itilerek sıkıştırılır. Bu da midede yanmaya yol açar.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NE ZAMAN BAŞLAR?

Hamilelikte mide yanması, gebeliğin ilk 3 ayında başlar. Hamileliğin hemen başlarında bu şikayetle doktora sıklıkla gidilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kaslarda meydana gelen yavaşlama ve rahmin büyümesine paralel olarak mide üzerindeki basıncın artmasıyla mide yanması da sıkıntısı da artış gösterir.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NE KADAR SÜRER?

Gebeliğin ilk dönemlerinde başlayan mide yanması veya ekşimesi, hamilelik sürecinin sonlarına doğru biter. Hamileliğin sonlarına doğru bebeğin kafasının doğum kanalına doğru inmesiyle beraber göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır. Böylece, anne adayı nispeten rahatlamış olur.

HANGİ GIDALAR MİDE EKŞİMESİNE NEDEN OLUR?

Asitli içecekler, domates, soğan, domates, dondurma, şerbetli tatlılar, sigara, çikolata, kızartma ile yapılan yemekler, salça, baharatlı yemekler, turşu, portakal, acı biber gibi yiyecekler mide yanması olan kişilerin yememesi gereken besinlerdendir. Aynı şekilde hamilelik sırasında da aynı tedbirleri almak gereklidir.

Hamileyken mide yanmasına karşı yenmemesi gerekenler şu şekildedir;

  • Kızartma ile yapılan yemekler
  • Patates kızartması
  • Ketçap mayonez
  • Çikolata
  • Dondurma
  • Portakal
  • Greyfurt
  • Domates
  • Biber salçası / Domates salçası
  • Acı biber
  • Turşu
  • Baharat

HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

  • Beslenme süresince ağır yiyeceklerden, yağlı katı yiyeceklerden uzak durarak öğünlerde yavaş yemek yenmesi de oldukça önemlidir.
  • Hızlı yemek yemek de mide yanmasını arttırır.Hamilelik sırasında sıkça rastlanan mide yanması durumunda ilk başvurulması gereken gıda ılık süttür. Ilık süt mide yanmasını azaltır.
  • Aynı şekilde uzmanlar tarafından da tavsiye edilen lifli gıdalar reflüye iyi gelir, lifli gıdalar hamilelikte mide yanmasına da iyi gelir.
Hamilelikte mide ekşimesi neden olur, ne zaman kaçıncı haftada başlar? Hamilelikte mide ekşimesi nasıl geçer?

Hamilelikte gaz oluşumunun nedenleri

Haberin Devamı

Hamilelikte nasıl gazı önleyebilirsiniz?

Hamilelik sırasında gazı önlemek neredeyse imkânsızdır. Ancak, yaşadığınız gazı yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Bazı gıdalar hamilelik sırasında gaz için tetikleyici olabilir.

Eğer sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, günlük olarak yediğiniz yemeği takip etmek için bir günlük başlatmak isteyebilirsiniz. Bu sizin için daha fazla gaza neden olan yiyecekleri tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Sık sık gaz oluşturan şüpheli yiyecekler arasında fasulye, bezelye ve kepekli tahıllar bulunur. Ne yazık ki, gazınızın nedeni olabilecek başka sağlıklı gıdalar da vardır. Bunlar brokoli, kuşkonmaz, lahana ve Brüksel lahanasıdır. En iyi eylem, diyetinizi izlemek ve artan gaz ile ne yediğiniz arasında bir ilişki kurmaktır. Ayrıca her insan için gaz yapıcı besinler aynı değildir.

Amerikan Hamilelik Derneği hamilelik sırasında ekstra gazı yönetmek, azaltmak ve engellemek için aşağıdaki önerileri sunmaktadır.

  • Karbonhidratı azaltmak,
  • Gazlı içeceklerden kaçınmak,
  • Yağlı kızarmış gıdalardan kaçınmak,
  • Gün boyunca daha küçük öğünlere odaklanmak,
  • Sindirimi teşvik edecek egzersizler yapmak,
  • Belinizin etrafında sıkı giysiler kaçınmak,
  • Yapay tatlandırıcıları sınırlandırmak veya önlemek,
  • Kabızlığı önlemeye yardımcı olacak bol miktarda su içmek,
  • Yavaş yemek ve iyice çiğnemek.

Yemeğinizi iyice çiğnemek, gazı azaltmanın en iyi yollarından biridir. Çoğu gaz, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından, midede bulunan enzimler tarafından iyice sindirilmeyen yiyecekleri parçalamak için çalışır. Gaz da kabızlık ile ilgilidir, bu yüzden kabızlığı önleme hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olmalıdır.

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında gaz ve güvenlik önlemleri

Diyetinizden gazınızı artırabilecek her şeyi ortadan kaldırmanız önemli değildir. Sizin ve bebeğinizin sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyduğu besinleri aldığınızdan emin olmanız daha önemlidir.

Hamilelik sırasında gaz oluşumu bebeğinizin sağlığını hiçbir şekilde etkilemez. Yukarıda belirtildiği gibi, en önemli şey bebeğinizin yetiştirirken ihtiyaç duyduğu besinleri sağlaması için gerekli olan besinleri yemektir.

Hamilelik bir kadının yaşamındaki en özel ve keyifli dönemlerden biri… Bir de şu mide bulantıları ve bağırsak sorunları olmasa daha da güzel olacak. Bazı kadınlar bulantı ve kabızlık sorununu o kadar yoğun yaşıyorlar ki hamilelik onlar için keyif olmaktan çıkıyor. Sizler için hazırladığımız mide ve bağırsak sorunları ile başa çıkma rehberi ile hamilelik döneminin sadece keyfini yaşayacaksınız!

Hamileliğinizle ilgili bütün keyifli duyguların ortasında, aynı zamanda dönem dönem mide bulantıları yaşayabilirsiniz. Bulantı ve kusma hali daha çok sabahları görülmesine rağmen gün içinde ya da geceleri yaşanabiliyor. Bazı kadınlar ara sıra bu sorunu yaşarken, bazıları da hiç yaşamıyor kimi ise her gün birkaç kere yaşıyorlar. Genellikle üçüncü aydan sonra kendiliğinden geçen bu duruma ne sebep olur?
Bu bulantının genellikle hamilelik hormonuna bağlı olduğuna inanılıyor. Ayrıca yaşam tarzınız da bu sorunun şiddetinde etkili olabilir. Yeteri kadar dinlenemeyen ve stres altında olan kadınlar bu tür ataklarla daha sık karşılaşabiliyorlar.

Hamilelikte Mide Şişkinliği Ve Gaz İle Mücadele

Mide Bulantıları Nasıl Geçirilir

●Yataktan yavaşça kalkın. Ani kalkışların baş dönmesine neden olabileceğini unutmayın.

●Yataktan kalkmadan önce birkaç kraker, sade mısır ya da kuru tahıl yerseniz sabah bulantılarıyla daha kolay başa çıkabilirsiniz.

●Mutfağınızı iyi havalandırın ve mutfağa sinen yemek kokularından mümkün olduğunca arındırın. Hamile kadınlar genellikle kokuya duyarlı olurlar.

●Tereyağı, margarin, mayonez, soslu etler, kızartmalar gibi yağlı yiyeceklerden uzak durun.

●Kepekli tost, kraker, haşlanmış patates, pilav, makarna ya da meyve gibi sindirimi kolay gıdalar tüketin.

●Sıklıkla küçük şeyler yiyin. Gün içinde yediğiniz küçük yiyecekler kandaki şeker oranını sabit tutacak ve midenizin boş kalmasını engellemiş olacak.

●Soğuk yiyecekler tüketmeyi deneyin. Soğuk oldukları için çok fazla kokmaz ve yutması da kolay olur.

●Eğer sık kusuyorsanız, vücudunuzun susuz kalmasını önlemek için bol su için. Eğer günde 2 kereden fazla kusuyorsanız doktorunuzla irtibata geçin.

●Egzersiz yapın. Böylece stresiniz ve sabah yorgunluğunuz azalacak.

En Sık Görülen Bağırsak Sorunu Olan Kabızlıkla Savaşmak

Gittikçe büyüyen bebeğiniz ve genişleyen rahminiz bağırsaklarınıza baskı yapmaya başlıyor ve bu da sindirim sisteminizde yavaşlamaya neden oluyor. Ayrıca hormonsal değişiklikler de kaslarınızı rahatlatarak bağırsağınızı genişletiyor. Bu rahatlama sindirimde de yavaşlamaya sebebiyet veriyor. Bunun sonucunda ya kabızlık ya da midenizde gaz sıkışması görülüyor. Bu durumla başa çıkmanın en iyi yolu lifli gıdalar tüketimini arttırmak ve daha fazla sıvı almaktır. Başka neler yapabilirsiniz? İşte bazı öneriler:

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir