adnan kahveci recep yazıcıoğlu / Sıra arkadaşları, aynı kaderi paylaştı - Son Dakika Haber

Adnan Kahveci Recep Yazıcıoğlu

adnan kahveci recep yazıcıoğlu

Sıra arkadaşları, aynı kaderi paylaştı

‘‘Memleket sevgileri ve sıradışı fikirleri kadar, yaşamdan kopuşları da birbirlerine benzedi.’’ Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun beyin ölümü haberi, doğum yeri Trabzon'un Yılmazlar Köyü'nde böyle karşılandı. Çünkü o, ilkokul sırasını da, memlekete hizmet arzusunu da, ölüm şeklini de, okul arkadaşı ve eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci'yle paylaştı. Kahveci ve Yazıcıoğlu, Yılmazlar Köyü İlkokulu'nda 3'üncü sınıfa kadar birlikte okudular. Sonra babalarının görevleri gereği; Kahveci Samsun'a, Yazıcıoğlu ise Aydın'a gitti. Yıllar içinde ikisi de değişimi savunan dürüst, çalışkan ve başarılı birer devlet adamı oldular. Özal kabinesinin en çalışkan bakanı Adnan Kahveci, 5 Şubat yılında Bolu'nun Gerede İlçesi yakınlarında geçirdiği trafikkazasında, eşi Füsun ve kızı Aslıhan Kahveci ile birlikte yaşamını yitirdi. Kahveci'nin, ölmeden kısa süre önce aldırdığı karar gereği; yılında Dağardı, Büyük Doğanlı, Konuklu, Küçük Doğanlı ve Yılmazlar köyleri birleşerek, Beşköy Beldesi adını aldı. 7 Ağustos tarihinde yaşanan sel felaketinde haritadan silinen belde merkezinde, 44 kişi yaşamını yitirdi. 39'unun cesedi hiç bulunamadı. Beşköy Beldesi, vatandaşlar tarafından ‘‘Mezarköy’’ ilan edildi. Belediye Başkanı Dursun Karaman, iki arkadaş hakkındaki son anıyı şöyle anlatıyor: ‘‘Adnan Kahveci ölmeden 29 gün önce Vali Yazıcıoğlu'na, ‘Gel birlikte siyaset yapalım' demiş. Yazıcıoğlu ise, ‘Hele siz genel başkan olun, o zaman düşünürüm' diye karşılık vermiş.’’ Fakat hayat öyle acımasız ki; ne Kahveci genel başkan olabildi, ne de Yazıcıoğlu siyasetçi.

button

Recep Yazıcıoğlu () ve Adnan Kahveciyi () bu vesile ile tekrar rahmetle yâd ediyoruz.

Eski Maliye Bakanlarımızdan merhum Adnan Kahveci, Recep Yazıcıoğlunun Aydın valisi olarak görev yaptığı zaman ‘’Recep, Ankara’dan çok sıkıldım hafta sonu özel arabamla sana geliyorum. Kimsenin haberi olmasın biraz kafa dinlendirelim'' der. Yazıcıoğlu, ''çok iyi olur. Bende sıkıldım tebdili kıyafetle şöyle uzak bir köye beraber gidelim'' der. Hemşerisi, çocukluk arkadaşı Kahveci özel arabası ile gelmiştir. İkisi de tanınmamak için köylü vatandaşlar gibi giyinirler.

Kahvecinin arabasıyla uzak bir köye doğru yola çıkıp, köyün biraz uzağına arabayı park edip, köye yürüyerek giderler. Yolda köyün yakınındaki bahçede çalışan yaşlı bir ihtiyar görürler. ’’Amca, selamün aleyküm, kolay gelsin. Biz Tanrı misafiriyiz. Karnımız tok. Bu gece bu köyde kalmak istiyoruz. Misafir alırmısın'' derler. İhtiyar amcada ''o ne demek evladım, başımızın üstünde yeriniz var. Hadi hemen gidelim eve'' deyip, misafirlerini evine götürür. Yaşlı hanımına ‘’hanım bak sana iki tane tanrı misafiri getirdim. Malıın gittiğine bakma, yüzün ağardığına bak'' der. Yaşlı amca ve teyze misafirlerinin rahat etmeleri için, elinden geleni yapar. Misafirler sabah erkenden kalkıp giderler. Yaşlı amca, bakanı ve valiyi tanımıştır ama o da belli etmemiştir. Hanımına: ‘’ Hanım, bu gece bizim fakirhaneye, devletin bakanı ve valisi misafir oldu, şereflendirdi ‘’ der. Yaşlı teyzede kocasına ‘’ Yok lan herif, benimle dalgamı geçiyon… Üstlerine başlarına bakmadın mı, şu kılıklı adamlardan bakan, vali olur mu hiç ! ‘’ der ve inanmaz. Aradan bir zaman geçer. Bu sefer rahmetli Recep Yazıcıoğlu aynı köye makam arabasıyla gelmiştir. Misafir oldukları yaşlı amcayı ve teyzeyi sorar. Yaşlı amca ve teyze gelir ve sohbet ederken, ‘’ Sayın Valim, şimdi kendini teyzene tanıt. Siz fakirhaneye şeref verdiğinizde teyzenize bunlar devletin bakanı ve valisi dediğimde ‘’ yok lan baksana üslerine, başlarına, bunlardan bakan, valimi olur !’’ diye inanmamakta inatlaşmıştı der.

Teyze çok üzülür, mahcup olur. Yazıcıoğlu, yaşlı teyzeye sarılıp ‘’ Teyzem üzülme, sen haklısın ama o akşam ne ben valiydim, ne de arkadaşım bakandı. İkimizde şehirlerin havasından bunalmış ve kırlarda sade vatandaş olarak kafa dinlendirmeye gelmiştik’’ der.

Hayatta hemşeri ve arkadaş olarak benzer özellikler gösteren, yıllar geçse de unutulmayan ve yaşama on yıl arayla trafik kazasıyla veda eden merhum Recep Yazıcıoğlu () ve Adnan Kahveciyi () bu vesile ile tekrar rahmetle yâd ediyoruz.

‘’Unutulmamak istersen, hayatta iken bırakabilmelisin bir eser;

Yoksa ölünce unutulup gidersin de, senin de üzerinden yeller eser ’’

Efsane vali Recep Yazıcıoğlu

Aramızdan ayrılışının yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyoruz..

Adnan Kahveci kimdir? Adnan Kahveci nerelidir?

İnternette sorgulanan Adnan Kahveci kimdir, Adnan Kahveci nerelidir sorularının cevaplarını biraraya getirdik:

Adnan kahveci kimdir?

Adnan Kahveci 20 Şubat ’da Trabzon’da dünyaya gelmiş, 5 Şubat ’te Bolu Gerede’de hayatını kaybetmiş Türk bürokrat, milletvekili ve bakandır.

12 Eylül Darbesi sonrası Turgut Özal'ın yakın çevresinde geniş bir kamuoyunun takdirini kazanan Adnan Kahveci, 'te Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında da yer almıştı. Adnan Kahveci, yılında kendi kullandığı arabayla meydana gelen trafik kazasında eşi ve kızıyla birlikte yaşamını yitirdi. Kazadan sadece oğulları Cihan Kahveci sağ kurtuldu. Kahveci'nin büyük oğlu Mehmet Kahveci ise araçta bulunmuyordu.

Adnan Kahveci, Süper Vali olarak hafızalara kazınan merhum Vali Recep Yazıcıoğlu ile çocukluk ve ilkokul arkadaşıdır. Tıpkı Adnan Kahveci gibi Recep Yazıcıoğlu da trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir.

ÖZAL'IN YILDIZI, ANAP'IN KURUCULARINDAN

Adnan Kahveci akademik hayatının ardından, İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmış ve bu dönem Turgut Özal'ın yıldız danışmanlarından biri olmuştur. Kahveci, Özal'ın liderlik ettiği ANAP'ın kurucularından biriydi. Kamuda değişik görevlerde bulunan Adnan Kahveci, sanayi ve istihdam başta olmak üzere pek çok alanda yaptığı çalışmalar ve yolsuzlukların üzerine kararlı şekilde gitmesiyle, tıpkı Recep Yazıcıoğlu gibi sevilen kişilerden biri oldu.

Haber Merkezi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir