öpüşmek orucu bozar mı diyanet / Öpüşmek orucu bozar mı? Ramazanda oruçluyken öpüşülür mü? Diyanet açıkladı! - Son Dakika Haberler

Öpüşmek Orucu Bozar Mı Diyanet

öpüşmek orucu bozar mı diyanet

Öpüşmek orucu bozar mı? DİYANET AÇIKLADI! Oruçluyken öpüşmek orucu bozar mı? Diyanet öpüşmek orucu bozar mı fetvası...

Öpüşmek orucu bozar mı? Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan'da da vatandaşlar çeşitli dini sualler ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan oruç ile ilgili fetvalar almaya çalışmakta. O suallerden birisi de öpüşmek orucu bozar mı? Oruç tutacak vatandaşlar tarafındanöpüşmek orucu bozuyor mu merak ediliyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre Öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken öpüşmek orucu bozar mı? Dudaktan öpmek orucu bozar mı? Diyanet öpüşmek orucu bozar mı fetvası haberimizde...

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

Haberler.com - Gündem

Diyanet İşleri BaşkanlığıHaberler

Öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken birisini öpmek orucu bozar mı ve kaza gerektirir mi?

Ramazan ayında kişiler oruç tutarak bir ay boyunca ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmeye çalışır. Bu yüzden oruç tutarken orucu bozacak ya da kazaya sebebiyet verecek durumlardan uzak durmak isterler. Orucu bozan durumları araştıran kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri ise öpüşmenin orucu bozup bozmadığıdır. Oruç tutanların merak ettiği oruçluyken öpüşmek oruç bozar mı? sorusunun cevapları ve diyanet yorumu yazımızda sizlerle.

Öpüşmek Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir. İstenmeyen durumlarda bozulan oruçlarda kişi 1 günlük kaza orucu tutmak ile mükellef iken öpüşmek gibi isteğe bağlı bir durumda kefaret orucu tutmalıdır.

Dudaktan Öpmek Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayında oruçlu iken öpmenin orucu bozup bozmaması ile ilgili soruların yanı sıra dudaktan öpüşmek orucu bozar mı? sorusu da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Dudaktan öpüşmenin orucu bozduğu yönünde açıklamaları bulunur. Bunun nedeni ise dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256’da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur. Bu durumda da kişiler kaza orucu değil kefaret orucu tutmalıdır.

Yanaktan Öpmek Orucu Bozar Mı?

Oruç tutan kişilerin ramazan ayında öpme ile ilgili en çok sorduğu sorulardan biri de yanaktan öpmenin orucu bozup bozmayacağıdır. Normal durumlarda özellikle eşler arasında yanaktan yanağa öpmek orucu bozan bir durum değildir. Birini yanaktan öpmek gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz odlukça doğal bir durumdur. Bu yüzden orucu bozmadığı yönünde yorumlanır. Ancak yanaktan öpmek kişilerde şehvet uyandırmaya yol açıyorsa, oruçlu olduğu süreç içerisinde bu eylemi gerçekleştirmekten uzak durmaları gerekir. Aksi halde yanaktan öpmekle boşalma yaşayan kişilerin orucu bozulacaktır.

Diyanet'e Göre Oruçluyken Öpüşmek Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken öpüşmenin orucu bozup bozmadığı hakkında kesin ve doğru cevaplara ulaşmak isteyen kişiler, bu sorularının cevaplarını diyanetin kaynaklarından öğrenmek ister. Biz de sizler için hazırladığımız yazımızda doğru kaynaktan bilgileri sizler için bir araya getirdik. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından öpüşmenin orucu bozup bozmadığı ise şu şekilde ifade edilmektedir: “Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256)” Bu maddede de yer aldığı gibi eğer öpme sırasında bir şehvet ya da boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve kaza orucu tutulması gerekir. Bu yüzden kişiler ramazan ayında tuttukları orucu kazaya sokacak ya da sevabını azaltmaya yol açacak hareketlerden uzak durmaya özen göstermelidir. Oruçluyken öpüşmek diyanet tarafından da uzak durulması gereken bir eylem olarak ifade edilmektedir.

Öpüşmek Orucu Bozar mı? Eşlerin Birbirini Dudaktan veya Yanaktan Öpmesi Orucu Bozar mı?

Haberler

Blog

İnanç

Öpüşmek Orucu Bozar mı? Eşlerin Birbirini Dudaktan veya Yanaktan Öpmesi Orucu Bozar mı?

Ayların en kıymetlisi Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. İslam'ın şartları arasında yer alan oruç ibadeti hadis-i şeriflere konu olmuştur. Oruç tutarken salih kimse olmak ve nefsine hakim olmak son derece önemlidir. Zira oruç tutmak yalnızca yemek yememek ve su içmemek değildir. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken kurallar da vardır. Müslümanlar, ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmek için orucun hangi durumlarda bozulduğunu bilmelidirler. Peki, öpüşmek orucu bozar mı? Dudaktan veya yanaktan öpmek orucu bozar mı, sakatlar mı?  

İşte, detaylar:

Oruçluyken Öpüşmek Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Öpüşmek Orucu Bozar mı?

Öpüşmek Orucu Bozar mı?

Öpüşmek Orucu Bozar mı?

Dudaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

Dudaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

Yanaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

Yanaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır