elmalı pasta hamuru nasıl olur / En Güzel Elmalı Kurabiye (ağızda dağılan hamuruyla) - MisssGibi Yemek Tarifleri

Elmalı Pasta Hamuru Nasıl Olur

elmalı pasta hamuru nasıl olur

En kolay elmalı pasta tarifi ve yapılışı: Elmalı pasta nasıl yapılır?

AŞÇININ NOTU

Elmalı pastanızın mis gibi gevrek olmasını istiyorsanız hamurunu hazırladıktan sonra 15 dakika kadar streçe sarıp dolapta bekletiniz. Hazırladığınız elmalı pasta hamuruna ekleyeceğiniz un miktarı elinize yapışmayacak ama yumuşak bir hamur elde edeceğiniz ölçüde olmalıdır. Bunun için ekleyeceğiniz un miktarı tarifte size verilen miktardan az ya da çok olabilir.

YAPILIŞI

Elmalı pasta aslında pasta diye geçse de tariflerin hepsinde kurabiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Elmalı pasta çocukluğumuzun kokularından ve lezzetlerinden biri olduğu kadar en çok tercih edilen hamur işlerinden de biridir aslında. Hem yapılışı pratik hem de geç bayatlaması ile meşhur olan bu harika elmalı pasta kurtarıcınız olacak. Elmalı pasta hamuru yapılışı kolay gibi görünse de aslında biraz da hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ve dinlendirilmesi gereken bir hamurdur. Hem elmalı pasta malzemeleri aslında evimizde her zaman bulunabilecek malzemelerdendir de. Şimdi hem elmalı pasta hamuru yapılışına geçelim hem de harika bir lezzet ortaya çıkaralım.

  • İlk önce iç harcımızı hazırlayalım. Rendelediğimiz 4 elmamızı bir tavaya alıp üzerine şekeri ekleyip elmalar rengini değiştirene ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulan elma rendelerinizin üzerine dövülmüş ceviz ya da fındık içini ve tarçını ekleyip iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı bir kenara koyup elmalı pasta hamuru yapılışına geçebilirsiniz.
  • Hamuru hazırlamak için bir kaseye oda sıcaklığındaki margarini ve sıvı yağını alıp üzerine yoğurt, toz şeker, limon ve karbonatı ekleyip iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız karışıma yavaş yavaş unu ekleyerek elinizle karıştırın. Tüm unu eklediğinizde ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.
  • Ellerinizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iyice düzleştirerek ince bir hamur açın. Açtığınız hamur avuç içi büyüklüğünde olacaktır.
  • Açtığınız hamurun içine hazırladığınız harcı koyup iki tarafını birleştirerek üstü kapalı ama yanları açık bir şekil elde edin.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yan yana olacak şekilde yerleştirin ve önceden ısıtılmış fırında derecede dakika pişirin.
  • Elmalı pastalarınızın üstü kızardığı zaman hazır hale gelmiştir.
  • Fırından aldığınız elmalı pastanızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Elmalı Kurabiye

18 Nisan

Gelin sizle şöyle ağızda dağılan, nefis, kıtır kıtır bir elmalı kurabiye yapalım? Dilerseniz hemen yapılış aşamalarına geçin ya da okumaya devam ederek elmalı kurabiyeyi tanıyın ve ipuçları alın.

'Elmalı pasta' olarak da bilinen elmalı kurabiye genelde çay buluşmalarında, altın günlerinde veya diğer kalabalık buluşmalarda sunulan bir tatlı kurabiye çeşididir. Elmalı kurabiye tarifinin ana malzemelerinden olan elma, diyabet ve kalp sağlığına iyi gelmesiyle de bilinir; tatlı tariflerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. Elmalı kurabiyeye birçok farklı şekil verilse de en yaygın olanı rulo sarılmış halidir. Elmalı kurabiyenin çıkış öyküsü İngilizlerin 'elmalı turtasına' kadar dayanır. Ancak ülkemizde sıklıkla fırın içerisinde tepside yapılan elmalı kurabiye, orjinalinden bir hayli farklılaşarak, 'turkish apple cookie' diye ağızlar sulanarak anılan bir tarife dönüşmüştür. Eğer malzemeleriniz hazırsa, videolu anlatım ile kurabiye çeşitleri arasında yıldızlaşan elmalı kurabiye nasıl yapılır hep birlikte görelim.

1 Porsiyon Elmalı Kurabiye Kaç Kalori?

Orta boyutlarda bir adet elmalı kurabiye, ortalama kaloridir. Bir porsiyon elmalı kurabiye, orta boyutlu 4 adet elmalı kurabiyeye eş değerdir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika

Pişirme Süresi : 25 dakika

Kaç Kişilik: 8 Kişilik

  • gr tereyağı 
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ 
  • 1/3 su bardağı yoğurt
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • su bardağı un

Elmalı Kurabiyenin İç Harcı İçin

  • 4 elma, rendelenmiş
  • ¾ su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Elmalı Kurabiyenin Üzeri İçin

Servis Önerisi

Yeniliklere açıksanız, dünyanın birçok yerinde elmalı pasta ve turtalar servis edildiği gibi, krema ya da çedar peyniri ile birlikte sunun. Ya da klasik olarak çayla veya kahveyle servis edin.

Püf Noktası

  • Kurabiye hamurunun kıvamını tutturabilmek için kullanacağınız sütün veya yoğurdun soğuk olmasına dikkat edin. Bu sayede daha yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz.
  • Tarifteki diğer malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Kurabiyenizin eşit miktarda pişmesini sağlamak için, hamuru kalın açmamaya dikkat edin.
  • Kurabiye hamuruna şekil vermeden önce, hamuru streçleyip buzdolabında dinlendirin. Ardından bir kez daha yoğurun ve şekil vermeye başlayın.
  • Servis esnasında pudra şekeri kullanacaksanız, karışıma eklenen şeker miktarını düşürerek aşırı tatlı olmasını önleyebilirsiniz.
  • Aromatik bir tat elde etmek için, içerisine iki tatlı kaşığı elma suyu ilave edebilirsiniz. Kıvamını tutturmak için, un takviyesi de yapabilirsiniz.
  • Elmalı kurabiyelerinize farklı şekiller verebilmek için bardak kenarlarından veya bir çataldan yararlanabilirsiniz.
  • Yemiş, fındık ve fıstık gibi malzemelerden yararlanarak daha şık sunumlar elde edebilirsiniz. 
  • Daha küçük porsiyonlarda hazırlayabilirsiniz.

Kurabiyenin hamuru sert olursa ne yapılır? Kurabiye hamurunun püf noktaları

Kurabiyenin hamuru sert olursa ne yapılır? Kurabiye hamurunun püf noktaları

Çay saatlerinin ve kahve yanının baş kahramanı olan kurabiye yapımı kolay gibi görünse de ustalık ve incelik isteyen tariftir. Kurabiye yaparken yaptığınız bazı hatalar sonucu kurabiye hamurunuz sert ya da cıvık bir kıvam alabilir. Peki kurabiyenin hamuru sert olursa ne yapılır? Cevabı yazımızda bulabilirsiniz.

Türk mutfağının en vazgeçilmez ve yüzyıllardır değişmeyen lezzetlerinden biri olan kurabiyeler, çay saatlerinde, kahve zamanlarında hatta günün her saatinde tüketilebilir. Hem tatlı hem de tuzlu bir şekilde yapılabilen kurabiyeler içerisine eklenen her malzeme ile farklı bir tada dönüşüyor. Tuzlu olanlara dereotu ve peynir eklenebilen tatlı ise damla çikolata veya isteğe göre kuru üzüm gibi malzemelerle lezzetlendirebileceğiniz enfes kurabiyeler damaklarda iz bırakıyor. Çok lezzetli ve tam kıvamında kurabiyeler yapmak ustalık gerektiren bir alandır. ''Ne yaparsam yapayım kurabiyelerim hep sert oluyor'', ''Kurabiyem sert oldu, düzeltmenin bir yolu var mı?'' diye kendinize soruyorsanız mutlaka hazırladığımız bu yazıya göz atmalısınız. 

kurabiye hamuru nasıl yapılır

kurabiye hamuru nasıl yapılır

Kurabiyenin çok lezzetli, ağızda dağılan bir kıvam almasının en önemli nedeni tereyağıdır. Tereyağının oda sıcaklığında ya da eritilmiş halde kullanılması kurabiyenin tadını değiştirecektir. Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken tarife eklendiğinde mutlaka hamurun sertleşmesine neden oluyor. 

Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.

kurabiye pişmesi

kurabiye pişmesi

Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak ya da derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.

Kurabiyeler pişir pişmez fırından alarak,  oda sıcaklığında dinlendirin. Kurabiye hamuru fırından aldığınızda yumuşacık bir yapıdadır. Soğudukça, dinlendikçe kıvamı oturur. Bu nedenle çok pişirmemeye özen gösterin. 

kurabiye sert olursa ne yapılır

kurabiye sert olursa ne yapılır

KURABİYE SERT OLURSA NE YAPILIR?

Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Fakat kurabiyenin sert olmasıyla piştikten sonra karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerekiyor?

Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın. İlk sıcaklığını aldıktan sonra kurabiye kutusunun ya da kavanozunun içerisine keten bir bez koyun. Kurabiyelerinizi güzelce sarın. Kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde bir gün kadar dinlendirin. Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.

Lacivert ve mavi koltuk dekorasyonları nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Lacivert ve mavi koltuk dekorasyonları nasıl yapılır?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir