iyi niyet elçisi nedir / UNICEF İyi Niyet Elçileri listesi - Wikiwand

Iyi Niyet Elçisi Nedir

iyi niyet elçisi nedir

UNICEF İyi Niyet Elçisi Ayşe Kulin

Ayşe Kulin
Yazar ve Gazeteci

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Bilkent Senfoni Orkestrası

Bilkent Senfoni Orkestrası
Özel, Akademik, Uluslararası Sanat Topluluğu

30 Ekim tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Gülsin Onay

Gülsin Onay
Piyanist, Devlet Sanatçısı

yılı itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Kıvanç Tatlıtuğ


Kıvanç Tatlıtuğ
Sinema ve Dizi Oyuncusu

Aralık tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Müjdat Gezen

Müjdat Gezen
Tiyatro Sanatçısı

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Tayfun Talipoğlu

Tayfun Talipoğlu ()
Gazeteci, Televizyon Yapımcısı

26 Ekim tarihinde UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilen Tayfun Talipoğlu, 10 yıl boyunca, zamanını ve enerjisini çocukların desteklenmesine adamıştır. Kendisini şükran ve sevgiyle anıyoruz. UNICEF İyi Niyet Elçisi Türkan Şoray

Türkan Şoray
Sinema Oyuncusu

Mart tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Yıldız Kenter

Yıldız Kenter ()
Tiyatro ve Devlet Sanatçısı

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilen değerli sanatçı Yıldız Kenter'i şükran ve sevgiyle anıyoruz. UNICEF İyi Niyet Elçisi Ferhan ve Ferzan Önder

Ferhan ve Ferzan Önder
Piyanist Duo

tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Şefika Kutluer

Şefika Kutluer
Flüt Virtüözü

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Ali Poyrazoğlu

Ali Poyrazoğlu
Sinema ve Tiyatro Oyuncusu, Yazarı ve Yönetmeni

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Ferhat Göçer

Ferhat Göçer
Müzisyen

Kasım tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün

Tuba Büyüküstün
Sinema ve dizi Oyuncusu

Mayıs tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.UNICEF İyi Niyet Elçisi Cedi Osman

Cedi Osman
Türk Milli Basketbol Takımı ve NBA oyuncusu 

Ekim tarihi itibariyle UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ilan edilmiştir.

Dünya basını mülteci kamplarındaki yaşam koşullarını bir kez daha Angelina Jolie ile gördü. Jolie, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi olarak Ürdün'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı Ez-Zateri Kampı'nı ziyaret ediyordu.

Aynı günlerde BM'nin Türkiye'deki ilk iyi niyet elçisi Mert Fırat, 'te verdiği bir röportaj nedeniyle özellikle sosyal medyada saldırıya uğruyordu.

Angelina Jolie 'de BMMYK Özel Temsilcisi görevini üstlenene kadar uzun süre Mert Fırat gibi BM iyi niyet elçisi olarak görev yapmıştı.

BM İyi Niyet Elçileri'ni kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme, kapsayıcı ve demokratik yönetişim ve iklim değişikliği ve çevre olmak üzere üç başlıkta ilerleme kaydedebilmek için farklı ülkelerden atıyor.

Jolie ise Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin tek İyi Niyet Elçisi ve Ürdün'de olma nedeni, Suriye ile kilometre sınırı bulunan bu ülkede bini BMMYK'da kayıtlı bir milyon bin Suriyeli sığınmacının yaşıyor olması. Jolie Türkiye'ye 20 Haziran 'de "Mülteciler Günü" dolayısıyla gelmişti. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in de bulunduğu gezi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. 

Aldıkları görevin de ağırlığıyla bu kişilere genel olarak tüm dünyada saygın kişiler olarak bakılıyor ancak Türkiye'de Mert Fırat için farklı seyretti

Peki BM'nin İyi Niyet Elçiliği kurumu nasıl işliyor, kimlere görev veriliyor?

BM, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme, kapsayıcı ve demokratik yönetişim ve iklim değişikliği ve çevre olmak üzere üç başlıkta ilerleme kaydedebilmek için farklı ülkelerde iyi niyet elçileri atıyor.

Görev: Küresel hedefler

BM iyi niyet elçileri Küresel Hedefler olarak da bilinen 17 hedef doğrultusunda çalışmalar yapıyorlar.

Aşırı yoksulluğu sona erdirmek, İklim değişikliğini düzeltmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gibi başlıkların yer aldığı bu hedefler arasında “Şiddetin tüm biçimlerinin ve şiddete bağlı ölüm oranlarının her yerde büyük ölçüde azaltılması” da var.

BM'nin 12 İyi Niyet Elçisi

Mert Fırat'ın yanısıra İspanya asıllı ABD’li oyuncu Antonio Banderas, Grateful Dead kurucularından müzisyen Bob Weir, Avusturalyalı şarkıcı Cody Simpson (BM Okyanus Savunucusu), ABD’li oyuncu ve avukat Connie Britton, Fildişi Sahilli futbolcu Didier Drogba, Norveç Prensi Haakon Magnus, İspanyalı futbolcuIker Casillas, Japonyalı oyuncu Misako Konno, Malezya asıllı ABD’li oyuncu Michelle Yeoh, Danimarkalı oyuncu Nikolaj Coster-Waldau, Roca Kardeşler olarak tanınan İspanyalı aşçılar Joan, Josep ve Jordi Roca diğen İyi Niyet Elçileri.

Mert Fırat BM'de ne yapıyor?

Mert Fırat, ’te verdiği bir röportaj nedeniyle 26 Ocak Cuma gününden beri hakkında yürütülen kampanya kapsamında BM'deki görevi doğrultusunda azaltmakla yükümlü olduğu şiddet ve nefret diline maruz kalıyor.

Röportajın gündeme tekrar neden getirildiği bilinmiyor ancak Fırat, sosyal medyada bir yandan “hain” diye etiketlenirken diğer yandan destek mesajları da alıyor.

Mert Fırat son yıllarda çeşitli etkinliklerde UNDP Türkiye ile birlikte çalıştı. ve yıllarındaki Sosyal Fayda Zirvelerine katıldı, Ankara’da Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini desteklemeye dönük bir etkinlik olan “Eşitlik İçin Konuş”a katıldı ayrıca UNDP için bir kamu spotunda rol aldı.

İyi Niyet Elçisi olarak atanmasının duyurulduğu İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında Mert Fırat şu konuşmayı yapmıştı:

“Açlığı ve yoksulluğu sona erdirerek ve eşitsizliği ortadan kaldırarak herkes için daha iyi bir gelecek yaratma amacı taşıyan Küresel Hedefler konusunda UNDP İyi Niyet Elçisi olarak benim esas görevim, farkındalığı arttırmak olacaktır. Hepimiz biliyoruz ki, cinsiyet eşitliği sağlanmadan ve iklim değişikliği konusunda eyleme geçmeden bu hedefleri başarmak mümkün değil."

bianet'in erkek şiddeti çetelesini seslendirdi

Fırat, bianet'in tuttuğu yılı erkek şiddeti çetelesini de seslendirmişti.

Mert Fırat Kimdir?

Ankara Üniversitesi’nden yılında mezun olan Mert Fırat, ünlü oyuncular Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer tarafından yılında kurulan, Türkiye’nin en prestijli bağımsız tiyatrolarından biri olan Oyun Atölyesi’ne kabul edildi ve Shakespeare’in “Hırçın Kız” adlı eserinde oynadı. İlk başrolünü, Türkiye’de büyük başarı gösteren yapımı “Başka Dilde Aşk” adlı filmde aldı. O günden bu yana “Binbir Gece”, “Bizim Evin Halleri” ve “Kelebeğin Rüyası” dahil çeşitli film ve televizyon dizilerinde rol aldı. Fırat’ın oynadığı “Yol Ayrımı” adlı yeni filmi ise bu yılın sonuna doğru vizyona girecek. Fırat’ın çalışmaları uluslararası film festivallerinde de ödüller aldı. Moondance Film Festivali’nde “Kelebeğin Rüyası” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu; Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo; Berdyansk Film Festivali’nde ise, “Başka Dilde Aşk” filmiyle En İyi Genç Yetenek ödülüne layık görüldü.

Birçok ödülle süslenmiş oyunculuk kariyerinin yanı sıra Mert Fırat toplum yararına çalışan bir gönüllü. Kendisi “seafoodplus.info” adlı web sitesinin de kurucu ortağı. Bu platform, ihtiyacı olanlarla ihtiyacı karşılayabilecekleri bir araya getiren bir ağ olma özelliği taşıyor. Fırat aynı zamanda, Ankara’da yılında kurulan, çeşitli alanlarda bağış toplayan “Gönüllü İyilik Hareketi” adlı STK’nın sözcüsü ve Bursa’da kurulan, yoksul mahalleleri bir araya getirerek sanat için ortak zemin oluşturmayı hedefleyen SanatMahal adlı bağımsız örgütün de kurucu ortağıdır. (Kaynak: seafoodplus.info)

(TP/HK)

Türkiye'nin iyi niyet elçisi: Demet Evgar

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (Un Women), Toplumsal cinsiyet ve özellikle kadın konusunun BM’de kurumsal bir mantıkla yürütülmesi amacıyla yılında kuruldu. O tarihten bu yana çalışmalarını hızla sürdürüyorlar. Basın toplantısında konuşan, BM Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova’nın da altını çizdiği gibi eşitsizliklere karşı daha cesur ve daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Demet Evgar’ı iyi niyet elçisi olarak neden seçtiklerini ise “Kitlelere ulaşabilen sanatı ve eşitliğe duyduğu inançla Demet Evgar, toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda  kadınların güçlenmesi için önemli bir rol model” sözleriyle ifade etti. 

KADINLARIN HİKÂYESİ

İyi niyet elçisi ilan edilen Demet Evgar “Kadınların zorlu süreçlerden geçerek kazandığı tüm hakları kutladığımız ve hala süregelen eşitsizlikleri tekrar masaya yatırdığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi “İyi Niyet Elçisi” ilan edilmek tabiiki büyük bir gurur fakat büyük de bir sorumluluk. Bu sorumluluğun bilinciyle daha önce yürüttüğüm çalışmaları Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin ortaklığıyla güçlendirerek daha fazla kadına ilham olabilmek ve kadınların hikâyesini daha fazla kadınla buluşturabilmek istiyorum."

Bu yola Ben Kadınım Farkındayım, Değişiyorum ve Değiştiriyorum diyerek çıktık. Birçok kadın maruz bırakıldığı şiddetin, eşitsizliklerin içine doğuyor. Artan farkındalıklarının değişime kavuşması, şiddete maruz bırakıldıklarında, eşitsizliklerle karşı karşıya kaldıklarında ses çıkarabilmeleri için onlarla birlikte yürümek ve onlara rol model hikâyeleri sunabilmek istiyorum.” dedi. 

Toplantıda, BM Türkiye Programlar yöneticisi Zeliha Ünaldı ile Demet Evgar, organizasyonda BM Kadın Birimi tarafından Türkiye’nin ilk iyi niyet elçisi olarak görevlendirilmesi ve #BenKadınım projesi hakkındaki düşünceleri üzerine kısa bir söyleşi de yaptı. 

Merkezine farkına varma, değişme ve değiştirme eylemlerini alan #BenKadınım, kadınların varlıklarını ve benliklerini başkaları üzerinden tanımlamadan kendi hikâyelerinin başrolü olmaları gerektiğini vurguluyor. Kampanya ile BM Kadın Birimi ve Demet Evgar, topluma sirayet eden ve eşitsizlikleri besleyen normları yıkarak her kadının hayalini gerçekleştirebilmesi için uygun ortam sunmayı hedefliyor.


İyi Niyet Elçileri ve SKA Savunucuları, insani gelişmeye verilen önemi paylaşıyor ve kendilerini bunu gerçekleştirmeye adıyorlar.

Onlar, kendi ülkelerinde ve diğer birçok ülkede herkes tarafından tanınmalarını sağlayan yetenekleri ve başarılarıyla, sinema, televizyon, müzik, sanat veya spor gibi farklı alanlarda zirvedeler.

Ünlü olmalarını sağlayan çeşitli özelliklerinin yanı sıra, her biri dünyadaki yoksullar için derin endişe duyuyor ve yeryüzünü herkes için daha iyi bir yer haline getirme, dünyayı yoksulluktan kurtarma, pandemiler ile savaşma, çevresel sürdürülebilirliği sağlama, insan haklarını koruma ve kadınların güçlenmesi için mücadele ediyorlar.

UNDP, diğer BM kuruluşları ile birlikte, insanları ve gezegenimizi etkileyen bu önemli konulara dikkat çekmek için, İyi Niyet Elçisi ya da SKA Savunucusu görevlerine atadığı toplumdaki öncü bireylerin gönüllü hizmet ve desteğini sağlıyor.

Bu destekler, insani gelişme ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğine dair acil ve evrensel mesajların gücünü artırarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda adımları hızlandırmaya yardımcı oluyor.

İyi Niyet Elçileri ve Savunucular, UNDP’nin kalkınma felsefesini ve bireyleri güçlendiren fırsatlar sunan programlarını anlatıyor ve insanları, kendilerinin ve yurttaşlarının hayatlarını iyileştirmek amacıyla harekete geçmeleri için motive ediyor.

Ünlü Savunucularımız, geniş kapsamlı platformları ve takipçiler üzerindeki ulusal sınırları aşan etkileri sayesinde, iklim değişikliğiyle mücadelemize ve yoksulluk ile eşitsizliklerin olmadığı bir gelecek için Küresel Amaçları gerçekleştirmemize yardımcı olmak hedefiyle farkındalık yaratıyor ve destekleri seferber ediyorlar.

Mert Fırat, Bahar Toksoy Guidetti ve Giovanni Guidetti, Şahika Ercümen ve Yusuf Yazıcı; Didier Drogba, Iker Casillas, Nikolaj Coster-Waldau ve Cody Simpson gibi dünyaca ünlü oyuncu ve sporcuları kapsayan UNDP İyi Niyet Elçileri ve Savunucuları arasına katıldı. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir