online mülakatta dikkat edilmesi gerekenler / Online Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural

Online Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

online mülakatta dikkat edilmesi gerekenler

10 Altın Kural

Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler, yılı itibariyle çeşitli iş başvurularında bulunan adaylar tarafından sıkça araştırılmaktadır. Mülakatın başarılı sonuçlanması için birçok konuya özen gösterilmesi gerekmektedir. Mülakata girecek kişinin bilgi düzeyinden aile ilişkilerine kadar birçok konu ile alakalı sorular sorulmaktadır. Bu sorulara doğru yanıt vermekten çok daha önemli olan yanıtın düzgün bir şekilde verilmesidir. Bu yüzden, mülakat esnasında görevliler mülakata giren kişinin davranış şekline ve kendini ifade etme biçimine dikkat ederler. yılında mülakatta dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  1. Geç kalmamaya özen gösterilmelidir.
  2. Doğru selam verme ilk izlenim için önemlidir.
  3. Kendinizi kısa ve öz tanıtmalısınız.
  4. Özenli ve bakımlı olunmalıdır.
  5. Oturuş tarzınıza dikkat edilmelidir.
  6. Jest ve mimikler kontrol edilmelidir.
  7. Kıyafetler çok dikkat çekici olmamalı, resmi bir görünüm tercih edilmelidir.
  8. Konuşurken net ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmeye özen gösterilmelidir.
  9. Mülakata girmeden önce başvurulan pozisyon hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
  10. Bilinmeyen soruya cevap verilmemelidir.

Mülakatta özen gösterilmesi gereken konuların yanı sıra, çok az veya çok konuşmamak da oldukça önemlidir. Konuşurken cümleleri düşünerek kısa ve öz bir şekilde ifade edilmelidir. Uzun ve detaylı bir anlatım biçimi kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, soruyu soran görevliyle göz teması kurulması da önemlidir. Göz teması, kendine güveni ve samimiyeti ifade eder. Bu nedenle, bu konuya da önem verilmesi gerekmektedir.

Mesleki bilgi, genel kültür ve çıkmış mülakat sorularını online bir şekilde çözerek seviyenizi tespit etmek istiyorsanız Mülakat Sorularıbağlantısına tıklayarak sitemiz üzerinde ücretsiz ve online bir şekilde soru çözümü gerçekleştirebilirsiniz.

1- Mülakata Girerken Nasıl Selam Verilir?

Mülakata girerken kişinin kendine olan güvenini yansıtan bir selam vermesi önemlidir. İlk izlenim, mülakatın sonucunu büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle, kişinin selam verme şekline ve giriş şekline özen göstermesi gerekmektedir. Mülakata başlarken, yetkili kişinin elini sıkmak yerine başla selam verilerek hafifçe gülümsemek daha uygun olacaktır. Kendini tanıtma kısmında, öz güvenli bir şekilde kısa ve öz bir açıklama yapmak daha etkili olacaktır. Samimi olmayan bir tavırla kendini tanıtmak önemlidir.

2- Mülakatta Nasıl Oturulur?

Mülakata girecek olan kişinin oturuşu ve duruşu, karakterini yansıttığı için son derecede önemlidir. Kamburu çıkmış bir şekilde oturmak veya sandalyeye kendini çok fazla salmak uygun değildir. Mülakatta dik ve zinde bir şekilde oturmak gerekmektedir. Oturuş biçimi, kişinin kendine olan güvenini yansıtmaktadır ve ilk izlenim için önemlidir. Eğer mülakat odasına girildiğinde bir sandalye yoksa, ayakta kalarak yetkililere selam vermek ve soruları beklemek uygun olacaktır. Ayakta durulduğu zaman eller cebe konulmamalıdır. Duruş ve oturuş, mülakat esnasında yetkililerin dikkat ettiği bir konudur ve uyarılar dikkate alınmalıdır. Gerekiyorsa, evde pratik yaparak kendini geliştirmek faydalı olacaktır.

3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir?

Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken &#;efendim&#; şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır. Mülakatta soru soran yetkiliye karşı saygılı ve seviyeli bir tutum sergilemek, mülakatın olumlu sonuçlanması için kişinin şansını arttırır. Hocam, kardeşim gibi hitap şekilleri doğru değildir ve olumsuz bir geri dönüşe neden olabilir, bu nedenle kişi üslubunu koruyarak ve saygı çerçevesinde cevap vermeli.

4- Mülakatta Kendini Tanıtma

Mülakat sürecinde ilk soru genellikle kendini tanıtma şeklinde olmaktadır. Bu aşamada mülakata giren kişi adını, soyadını ve yaşını belirtmelidir. Ardından okuduğu veya mezun olduğu bölümü, mezuniyet yılını, ikamet ettiği yeri ve varsa tecrübelerini kısaca ifade etmelidir. Kişinin kendini tanıtma aşamasında çok fazla detay vermesi gerekli olmayabilir. Ancak, önemli bilgileri kısa ve öz bir şekilde aktarması mülakatta kendini tanıtma sürecine katkı sağlayacaktır.

5- Mülakatta Ne Giyilir?

Mülakat sırasında, bilgi düzeyi ve üslup kadar giyim de büyük önem taşımaktadır. Mülakatı gerçekleştirecek olan kişiler ilk olarak kişinin nasıl giydiğine, özenini ve bakımlı olmasına dikkat etmektedir. Mülakatta giyim konusunda özen gösterilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

Mülakatta giyim, olumlu sonuçlanması için önemli bir faktördür ve mülakatı gerçekleştiren kişiler, adayın nasıl giyindiğine ve özenli olup olmadığına dikkat etmektedirler. Adaylar, sade ve özenli bir giyimle kendine güvenini artırabilirler ve bu da olumlu bir etki yaratabilir.

Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler konusunda kısaca değindiğimiz mülakatta giyim husus ile ilgili olarak kombinlere ulaşmak ve detaylı bilgi almak için Mülakatta Ne Giyinilmeli? bağlantısına tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

6- Mülakatta Nasıl Davranılmalı?

Kişinin mülakatta nasıl davrandığı, yetkililerle nasıl iletişim kurduğu ve kendini nasıl ifade ettiği önemlidir. Mülakatta doğru davranışlar sergilemek için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bunlar şu şekildedir:

Bu maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü nasıl davranıldığı ve heyecan yönetimi sözlü mülakatta önemlidir.

7- Mülakatta Beden Dili

Mülakat sırasında sorulara cevap verirken beden dilinin de kullanılması gereklidir. Beden dilinin doğru kullanımı, cevaplanan konuyu destekleyebilir ve mülakat sürecine olumlu katkı sağlayabilir. Ancak, beden dilinin kullanımında ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Cevap verirken ellerin jest ve mimiklerle desteklenmesi, kişinin kendinden emin olduğunu belli etmesi açısından önemlidir. Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler konusunda beden dili sizlerin karşınızdaki komisyonu etkilemeniz adına oldukça önemli bir yere sahiptir.

8- Mülakatta Heyecanı Yenme

Mülakat sürecinde stres, heyecan ve kaygı durumlarının aşırı yansıtılması, mülakatın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle, mülakata girmeden önce kişinin heyecanını yenmesi için kendine güvenini artırmaya ve olumsuz düşüncelere kapılmamaya çalışması önemlidir. Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler arasında heyecanı yenmek veya bu heyecanı bastırabilmek sanırım en önemli konular arasındadır. Sakin kalabilmek ve bu şekilde devam edebilmek sizlerin elinde ve bunu başarabilirsiniz.

9- Mülakat Öncesi Ne Yapılmalı?

Mülakat öncesinde sindirim sistemini etkileyebilecek yiyeceklerden kaçınılmalı ve heyecana kapılmamak için kendine güven verici düşüncelere odaklanılmalıdır. Kendini tanıtma kısmında daha iyi performans sergilemek için, mülakata girmeden önce sesli olarak çalışıp pratik yapmak önemlidir. Ayrıca, mülakat öncesinde çıkmış sorulara göz atmak ve tekrarlamak da faydalıdır. Mülakat öncesinde yapılması gerekenlerin dikkate alınması, mülakatın başarılı geçmesine yardımcı olabilir.

Mülakatta Bilmediğin Soruya Cevap Verme

Mülakat sırasında, bilinen sorular kadar bilinmeyen sorulara verilen cevaplar da büyük önem taşır. Basit cevaplar vermek, örneğin &#;Bilmiyorum&#; ya da &#;Aklıma gelmiyor&#; gibi, mülakat sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi &#;Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim&#; şeklinde cevap vermeli ve böylece &#;Bilmiyorum&#; mesajından ziyade &#;Öğrenmeye her zaman açığım&#; mesajını iletmelidir.

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilmeniz gerekenleri özetledik. Mülakatın başlangıcında, giriş yapmak, selam vermek, kendinizi tanıtmak, uygun giyinmek, etkili iletişim kurmak, soruları cevaplamak ve duruşunuz oldukça önemlidir. Bilginiz ve duruşunuzla birlikte karşınızdaki kişiyi etkilemeniz, başarılı bir mülakat geçirmeniz için büyük bir önem arz eder. Ayrıca, mülakatta dikkat edilmesi gerekenler hakkında düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Online Mülakatlarda Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları

İş arayan bazı kişiler için “mülakat” kelimesinin kendisi başlı başına bir stres nedeni olabiliyorken, pandemi şartlarında gerçekleşen online mülakatlar pek çok detayı beraberinde getiriyor. Bahsi geçen bir pozisyona en uygun kişi olsa dahi, kendini online iş görüşmelerinde doğru şekilde ifade edemediği için olumlu dönüş yapılamayan o kadar fazla aday var ki!

Gerginliğinizi bir nebze azaltmak adına işinizi kolaylaştıracak ve online mülakatlarınızı kusursuz kılacak önerilerimizle size destek olmak istedik. Görüşmenin stresiyle önceden unutabileceğiniz bazı hazırlıkları ve online iş görüşmesinde dikkat etmeniz gerekenleri gelin hep birlikte inceleyelim!

Teknik ön hazırlıklar yapın.

Görüşmeniz hangi uygulama üzerinden gerçekleşecek? Microsoft Teams, Zoom, Skype, Face Time… Bildiğiniz üzere pek çok görüntülü toplantı ağı var. Bunlardan hangisi üzerinden online mülakat yapılacaksa, bilgisayarınızda uygulamayı hazırlamanız ve bir arkadaşınızla ya da aile bireyinizle ön bir deneme yapmanız en iyisi olacak. Böylece ses ve görüntünün aksaklık olmaksızın iletildiğinden emin olabilirsiniz. En iyi açıyı yakalayıp mülakatınızda da bu açıyı kullanabilirsiniz.

Bu aşamada teknik bir detay oldukça önemli: Görüşmeyi yapacağınız insan kaynakları müdürü ya da ilgili kişi, bilgisayar üzerinden bağlantı sağlayacaktır. Bu nedenle yatay bir ekrandan size seslenecek ve sizi de o şekilde görecek. Dolayısıyla telefon ya da tablet üzerinden bağlantı kurmanız, karşınızdaki kişinin ekranına zoom’lanmış bir açınızı düşürebilir. Bu da haliyle pek profesyonel görünmeyecektir. Bu nedenle online mülakatlarınızı muhakkak bilgisayar üzerinden gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Ortamı hazırlayın.

Online mülakatta başınıza gelmesini istemeyeceğiniz en önemli şey bağlantı problemidir. Bu nedenle toplantıya başlamadan önce modeminizi resetlemenizi öneririz. Wifi üzerinden bağlantınız pek kuvvetli değilse, laptop’unuzu telefonunuzun internetine bağlayabilirsiniz. Böylece bağlantıda bir aksaklık yaşamadan görüşmenizi yapabilirsiniz.

Bir diğer detay ise ses! Eğer yalnız yaşamıyorsanız evde bulunan kişileri görüşme yapacağınıza dair uyarmayı ve sessizlik sağlamalarını rica etmeyi unutmayın. Olası sesleri engellemek adına, kulaklık kullanmanız da akılcı olacaktır. Mikrofonlu kulaklıklar ve bluetooth kulaklıklar dışarıdan gelebilecek sesleri absorbe ettikleri için çok daha rahat iletişim kurmanızı sağlayabilirler. Korna, ambulans vs. gibi dışarıdan gelebilecek sesleri önlemek için bulunduğunuz odadaki camları kapatmayı da ihmal etmeyin.

Ortama dair önemli bir diğer detay da ışık. Perdelerinizi açın ve ışığın bulunduğunuz ortama girdiğinden emin olun. Doğal ışık sağlayamıyorsanız bilgisayarın arkasına size doğru bakacak şekilde bir masa lambası yerleştirebilirsiniz.

Alanı hazırlamaya dair son ipucumuz ise, düz bir arka fonun önüne geçmeniz olacak. Masanızı duvarın önüne yerleştirebilirsiniz. Dikkati başka yere çekecek bir arka plandan ziyade düz bir fon çok daha iyi olacaktır. Odadaki dağınıklığı kimsenin görmesini istemezsiniz, öyle değil mi?

Online mülakatta ne giyilir?

Üstünüzde gömlek altınızda eşofman altı ile karşınızdaki kişiyi kandırabilirsiniz ancak kendinizi asla! Şaka bir yana, yüz yüze bir mülakata gidercesine hazırlanmak sizi moda sokacak ve motivasyonunuzu yükseltecektir. Bu nedenle önerimiz tepeden tırnağa bir mülakat kombini oluşturmanız. Düz beyaz bir bluzun ya da gömleğin yerini hiçbir şey tutamaz. Bu risksiz tercihi hafif bir makyaj ve özenli bir saç modeliyle tamamladığınızda kimse enerjinize karşı koyamayacak!

Önceden not alarak hazırlık yapın.

Yüksek ihtimalle görüşme esnasında sizden “biraz kendinizden bahsetmeniz” istenecek. Bunun hazırlığını önceden yapmanız ve hiçbir detayı atlamamak adına kısa hatırlatıcı başlıklar ya da kelimeler şeklinde notlar almanız harika olacak. Kronolojik olarak aldığınız eğitimlerden ve iş tecrübelerinizden bahsedin. Küçük post-it kağıtları bilgisayarınızın kenarlarına yapıştırabilirsiniz. Notlara kaçamak bakışlar atarak akıcı bir şekilde tecrübelerinizden bahsetmeniz, garip sessizliklerin ya da “ıııı” sesleri çıkarmanızın önüne geçecek.

Eğitim, kurslar ve iş tecrübelerinin yanı sıra, ilgili pozisyonda başarı göstermenize fayda sağlayacak sosyal becerilerinize de mütevazı bir tavırla değinmeyi unutmayın. Bildiğiniz bilgisayar programları vs. gibi detaylardan mutlaka bahsedin.

Başvuru yaptığınız yere dair ön araştırma yapın.

Görüşeceğiniz şirkete dair mutlaka araştırma yapın. Şirketlerin resmi web sitelerinde yer alan vizyonlar ve misyonlar sekmelerinden edineceğiniz bilgiler inanın bu aşamada büyük önem kazanıyor. Bu şirkete neler katabilirsiniz? Size fırsat tanıdıkları takdirde kendinizi bu şirkette ne şekilde geliştireceğinizi düşünüyorsunuz? Tüm bunların bilincinde olmanız ve farklı örneklerle destekleyerek görüşmenizin içine yedirmeniz kusursuz bir izlenim bırakmanızı sağlayacak.

Jest ve mimiklerinize dikkat edin.

Söz konusu online bir görüşme olduğu için sabit bir şekilde karşınızdaki kişiyi dinlemeniz, bağlantıda bir sorun olduğunu düşündürebilir. Bu nedenle konuşmadığınız zamanlarda, karşınızdakini aktif bir şekilde dinlediğinizi belli edecek hafif mimikler ve jestler yapmaya gayret edin. Ufak bir tebessüm veya bazı noktalarda hafifçe baş sallamak gibi. Bunları yapabileceğiniz bir an oluşmadığında da saçınızı kulağınızın arkasına atabilirsiniz. Görüşme sırasında, konuşmaya dahil olduğunuzu gösterdiğinizden emin olun.

Aklınızdaki soruları sorun.

Karşılıklı bilgi aktarımı tamamlandıktan sonra zihninizi kurcalayan soruları çekinmeden sormanız, özgüveni yüksek bir imaj bırakacaktır. Bu nedenle çekinmeden sorularınızı yöneltmenizi öneriyoruz. Elbette tek bir soru hariç: Maaş! Maaş konusunun açılmasını karşı taraftan beklemeniz en doğrusu olacak. Ücret beklentiniz sorulmadan konuya değinmemeye, imada bulunmamaya dikkat edin.

Olumsuz hisler taşırsanız belli etmeyin.

Eğer görüştüğünüz pozisyona dair içinize sinmeyen bir şeyler olursa bunu davranışlarınıza yansıtmayın. Mesai saatleri, ofisin konumu vs. gibi konularda bilgi aldıkça beklentilerinize uymaması halinde pozitif yaklaşımınızı yitirebilirsiniz. Bunu karşınızdaki kişiye belli etmemeye, profesyonel davranmaya dikkat edin. Çünkü bu tavrınız saygısızlık olarak görülebilir. Sonuç itibariyle karşılıklı olarak birbirinize bir zaman ayırıyorsunuz, öyle değil mi?

Nazik bir kapanış yapın.

Görüşmenin sonunda karşınızdaki kişilere tanıştığınıza memnun olduğunuzu belirtip, vakit ayırdıkları için teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Akıllarına takılabilecek herhangi bir soru için diledikleri zaman sizinle tekrar iletişime geçebileceklerini söyleyin. Böylece pozisyon için istekli olduğunuzun altını çizebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir