muhabbet kuş sesi / Muhabbet Kuşu Sesleri ve Anlamları - YouTube | Muhabbet kuşu, Evcil kuş, Kuş kuşhane

Muhabbet Kuş Sesi

muhabbet kuş sesi

Memleketine yerleşip, muhabbet kuşu üretim tesisi kurdu

Reklam

Yaklaşık bir yıl önce İstanbul’dan memleketi Türkeli ilçesine bağlı Hacı Köyü Örev Mahallesine yerleşen 52 yaşındaki 3 çocuk babası Mümtaz Mahmut Akın, köyüne kurduğu muhabbet kuşu üretim alanından Türkiye'nin her yerine muhabbet kuşu gönderiyor.

Daha önce İstanbul’da da bu işi sürdürdüğünü ve emekli olduktan sonra memleketi Türkeli ilçesine bağlı Hacı köyünde devam ettirmeye karar verdiğini belirten Mümtaz Mahmut Akın, “Bir senedir Türkeli’nin Hacı Köyü Örev Mahallesi’nde kurduğum çiftlikte üretim yapıyorum. Daha önce İstanbul’da yapıyordum. Üretime başlamadan önce 6 ay kadar bir hazırlık sürecimiz sürdü. 8 x 9 metre ebatında bir üretimhane inşa ettik. Bir adet mutfak,  bir adet karantina odası, bir adet ilaçlama ve hasta bakım odası, bir odası da salma odası şeklinde. Bu sene civarında yavru aldık ama kuşların bu sene uyumundan dolayı bu rakam düştü. Çünkü havanın değişimi, ortama ayak uydurması bir hayli zaman alıyor. İki sefer üretimi durdurup, ilaçlama yapmak zorunda kaldık. Bu seneden itibaren üretim alanı daha verimli hale gelecek. Şuanda üretim alanında yaklaşık adet muhabbet kuşu bulunuyor. Bir dahaki seneye hedefim, ile yavru alabilmek.” dedi.

Karadeniz ikliminin muhabbet kuşu üretiminde olumsuz etkiler olduğunu ancak gereken tedbirlerin alındığı takdirde üretiminin başarılabileceğini aktaran Akın, şöyle konuştu:

“Buradaki muhabbet kuşlarının hepsi cins kuşlar ve farklı ırkları var. Karadeniz iklimi çok yağışlı ve nemli bir ortam olması nedeniyle burada kuş yetiştirmek zordur. Bunun ortamını ve nemini ayarlamak gerekir. İdeal sıcaklık ve ısıyı sağlamak gerekir. Ve o da ekstra maliyettir. Öncelikle tabi ki üretimhanenin düzgün olması gerekiyor. Kliması, havalandırması olması gerekiyor. Biz ilk önce bunu sağlamaya çalışıyoruz.”

“Bu sezon ’ün üzerinde kuş sattık. Bu kuşlar, tüm Türkiye genelindeki petshoplara gidiyor. Bu sene Sinop merkezde birkaç tane petshopa verdim. Alaçam’da kuş işiyle uğraşan bir arkadaşımız var ona verdim. Bir de İstanbul’a gönderiyorum.”

“Kızıl darı üretimine de başladım”

“Bizim yavrularımızın yerli ve ithal yavrularla kıyaslanmaması lazım. Bizim kuşlarımız biraz daha farklı. Burada biri bizden kuş aldığında farkını hissediyor zaten. Çünkü biz özel mamalar kullanıyoruz. İthal mamalar kullanıyoruz. Yem olarak sadece akdarı ve aspur kullanıyoruz. Aynı zamanda dal darısı denen bir kuş yemimiz var. Bizim yavru yemimiz kızıl darı bunun da ortalama kilogramı ile lira civarında. Ben onun şuanda ekimini de yapıyorum. Bu bölgeye şuanda uyum sağladı. Geçen sene deneme amaçlı ektim mahsul de aldım, bu sene inşallah tekrar ekeceğim. Kızıl darı bu bölgede yetişiyor. Özellikle güzel bir potansiyel ve satışı çok kolay. Mesela bir buğday ekeceksin buğday yerine kızıl darı eksen buğdayın kilosu 10 liraysa, kızıl darının kilosu lira. 10 misli katma değer bu. Neden biz bunu Türkeli’de yapmayalım. Türkeli Kızıl darı diye de isim koyacağız. Bence herkesin bağında, bahçesinde yetiştirebileceği ve geliri de yüksek olan bir şey bu. İlçemdeki herkese öneriyorum. Detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyenleri de her zaman beklerim” dedi.

/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg/06/jpg
Bu haber defa okunmuştur.

Muhabbet Kuşlarına Kuş Sesi Dinletince Ne Olur?

Muhabbet kuşları, Dünyada varlık göstermekte olan binlerce kuş türünden biridir. Eğik gagaları, canlı renkleri ve duydukları sesleri taklit etmeye olan merakları ile bilinirler ve bu özellikleri ile oldukça fazla dikkat çekerler. Bu anlamda muhabbet kuşlarına kuş sesi dinletince ne olur sorusu zihinlerde kendisine çok fazla yer bulmaktadır.

Muhabbet Kuşlarına Kuş Sesi Dinletildiğinde Tepkisi Ne Olur?

Evine yeni muhabbet kuşu almış ya da hayatında ilk defa muhabbet kuşu besleyecek olan insanların büyük bir çoğunluğu muhabbet kuşlarına kuş sesi dinletildiğinde tepkisi ne olur sorusunu sormaktadır. Bu sorunun yanıtını öğrenmek isteyen pek çok insan konu hakkında bilgi sahibi olmak için ise genellikle internetten yararlanmayı seçmektedir.

Muhabbet kuşlarının kendilerine kuş sesi dinletildiğinde tepkileri her zaman aynı olmayabilir. Bu sebeple bu soruya tek bir yanıt verilmesi doğru olmayabilir. Örneğin henüz yavru olan bir muhabbet kuşuna kuş sesi dinletildiğinde tepkisi kafes içinde bir o yana bir buyana hızlı hareketler yapmak şeklinde ortaya çıkabilir.

Yetiş muhabbet kuşlarının duyduğu başka kuş seslerine yönelik olarak vereceği tepki ise sürekli olarak ötmek olabilir. Muhabbet kuşunun vereceği tepki ne olursa olsun muhabbet kuşlarına kuş sesi dinletme durumunda kuşun vereceği tepki çoğu zaman seslere sesli olarak cevap vermek sesleri duymadığında ise kendi içine kapanmak şeklinde olabilmektedir.

Muhabbet Kuşunuz Çıkardığı Seslerle Size Aslında Ne Anlatır? İşte Bilime Göre Ötüş Şekilleri ve Anlamları

Hayvanlar bizler gibi duygusunu veya sorununu direkt dile getiremediği için birtakım özelliklere dikkat ederek ayırt edebileceğimiz sesler çıkarırlar. Eğer bir muhabbet kuşuna sahipseniz, siz de muhabbet kuşlarının ötüş türlerini ve anlamlarını öğrenerek kuşunuzla daha iyi bir ilişki kurabilirsiniz.

Papağanlar bildiğimiz üzere konuşmaya en yatkın olan hayvan türlerinden biridir. Muhabbet kuşları da bir papağan türü olduğu için etrafından duyduğu kelimeleri veya sesleri taklit ederek konuşabilirler. Bunun haricinde, zaten doğasında var olan cıvıltı, ciyaklama gibi sesler çıkararak neye ihtiyacı olduğuna dair size bilgi verebilir. 

Muhabbet kuşlarının ötüş türleri:

  • Mutlu cıvıltı
  • Mutsuz cıvıltı
  • Ciyaklamak
  • Gevezelik
  • Şarkı söyler gibi şakımak
  • Söylenme
  • Gaga gıcırdatma sesi
  • Islık çalma
  • Çığlık
  • Taklit etme

Gelin şimdi minik dostlarımızın bize ne anlatmak istediğine bakalım.

Muhabbet kuşunuzdan belki de en çok duyacağınız ses: Mutlu cıvıltı

mutlucivilti

Mubabbet kuşlarının en yaygın ifadelerinden biri olan 'mutlu cıvıltı', tek ve kesik kesik şekilde duyulur. Bu, yoğun bir memnuniyetin ve kuşunuzun mutlu bir şekilde hayatına devam ettiğinin bir göstergesidir. Mutlu cıvıltı sesi, kuşun sürüsüne katılmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda, sahibinin ortadan kaybolduğunu düşündüğü ve endişe ettiği durumlarda 'Ben buradayım!' demek amacıyla da kullanabilir. Muhabbet kuşları bazen sessizliğe tahammül edemez ve tam anlamıyla gürültü yapmaktan kendini alıkoyamaz. Öyle anlarda da mutlu cıvıltı sesini duyabilirsiniz.

Kuşunuzun bir ihtiyacı olabilir: Mutsuz cıvıltı

mutsuzcivilti

Bir kuşun çıkardığı cıvıltı sesi farklı anlamlara gelebilen çok yönlü bir sestir. Eğer mutlu olması veya sessizliği bozmak istemesi dışında, dikkat çekmek, yiyecek, su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istemek, kafesiyle alakalı bir sorunu anlatmak istemesi gibi durumlarda da mutsuz olduğunu anlayabileceğiniz şekilde cıvıltı sesi çıkarabilir. Mutsuz cıvıltı, mutlu cıvıltıdan daha yüksek seslidir ve daha çok tekrar eder. Bunun dışında, açık bir pencereden duyduğu diğer kuşların yakınlığından tedirgin olarak da mutsuz cıvıltı sesini çıkarabilir. Ya da hemcinslerinden duyduğu iletişim çağrısına yanıt veriyor olabilir. Mutsuz cıvıltı, eğer kuşunuzun memnun olmadığı durum sürerse yerini ciyaklamaya da bırakabilir.

Duyduğunuzda en tedirgin olmanız gereken ses: Ciyaklamak

ciyaklamak

Ciyaklama sesi, kuşunuzda duyduğunuzda en tedirgin olmanız gereken seslerden biridir. Kesinlikle bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelir. Kuşunuz, tedirgin veya korkmuş olabilir. Yaralanmış olabilir. Çevresinde ölüm tehlikesi yaratacak başka bir canlıyla karşılaşmış olabilir. Başka bir ihtimal ise kafeste, hormonları kaynaklı çıkmış olan bir çiftleşme krizi olabilir. Ciyaklama sesi dışında tüylerinin birbirine yakın durumda olması da korkmuş olduğu anlamına gelir.

Bu durumda kalan kuşunuzu sakinleştirmek için güven verici bir sesle konuşabilirsiniz. Sorunun ne olduğunu çözene kadar ise kafesinin üstünü bir örtüyle kapatmak, kuşunuzu sakinleştirecektir.

Memnuniyetinin veya kur yaptığının göstergesi: Gevezelik

gevezelik

Muhabbet kuşunuzun gevezeliği, memnuniyetinin göstergesidir. Kuşunuzu sahiplendiğiniz zamanların başında tedirgin edebilse de oldukça normal ve beklenen bir sestir. Eğer ona öğretebildiğiniz kelimeler veya ifadeler varsa, gevezelik ederken söyleme ihtimali vardır. Konuşurken aynı zamanda tüylerinin de kabarması, memnuniyetinin bir başka göstergesidir.

Eğer, kuşunuz erkek ise dişilere kur yapmak amacıyla da gevezelik edebilir. Kur yapmak için yapılan bu gevezeliğe aynı zamanda kafa sallama hareketleri ve dikleşmiş kafa tüyleri de eşlik edebilir.

İçiniz rahat olabilir, kuşunuz çok mutlu: Şarkı söyler gibi şakımak

sarkısoylergibisakimak

Şarkı söyler gibi şakımak, bir muhabbet kuşunun çıkarabileceği en mutlu seslerden biridir. Şarkılar, farklı nota ve tonlara sahip karmaşık seslerdir. Duyduğu müzik sesi veya sizin konuşma sesiniz, muhabbet kuşunuzun şarkı söylemesine neden olabilir. Sürüsü olan muhabbet kuşları ise,herkesin güvende olduğunu anlatmak amacıyla şarkı söyler gibi şakıyabilirler.

Kişisel alanıyla ilgili bir problem olabilir: Söylenme

soylenme

Muhabbet kuşunuzdan çok sık duymayacağınız tıslamaya benzer yüksek bir ses vardır. Kişisel alanları işgal edilmişse veya kendilerini savunmasız hissediyorlarsa bu sesi çıkarabilirler. Eğer kalabalık bir alanda bulunurlarsa, bir köşeye çekilip bu sesi çıkartarak söylenebilirler. Geriye çekilip söylenmesi durumu, kuşunuzun korktuğunu değil öfkelendiğini gösterir. Bu sesi çok duyarsanız, kafesin kuşunuza küçük geldiği ihtimalini düşünebilirsiniz.

Huzurlu bir uyku çekmek için yapabilir: Gaga gıcırdatma sesi

gagagicirdatma

Muhabbet kuşlarının gagalarını birbirine sürterek çıkardığı bu ses, kuşunuzun rahat ve mutlu olduğu anlamına gelir. Kedilerin memnun olduklarında çıkardığı mırıldanma sesine benzetilebilir. Kuşunuz, gece yatmadan önce bu sesi çıkararak mutlu bir şekilde uykuya dalmaya çalışıyor olabilir. Ancak bu sesi duymak bazen insanlar için rahatsız edici olabilir. Böyle durumlarda, muhabbet kuşunuzun daha erken uykuya dalmasını sağlamak için bir bez parçasıyla kafesin üzerini örtebilirsiniz.

Kuşunuza eşlik edebileceğiniz bir ses: Islık çalma

islik

Islık sesi, muhabbet kuşları arasında yaygın bir sestir. Bazıları bunu kendi kendine öğrenebilirken bazılarına da öğretilmesi gerekebilir. Islık çalmayı nasıl yapacaklarını bildiklerinde mutlu olduklarını göstermek için kullanabilirler. Eğlenceli bir melodi duyduklarında ıslık çalabilecekleri gibi aynı zamanda kendilerini eğlendirmek veya vakit doldurmak için de bu sesi çıkarabilirler. Eğer kuşunuz ıslık çalmaya başlarsa siz de ona eşlik edin. Bu durumdan oldukça memnun olacaklardır. Ayrıca onunla sosyalleşmek için harika bir yoldur.

Kuşunuz gergin veya sadece dikkat çekmek istiyor olabilir: Çığlık

ciglik

Çığlık sesi, mutlu cıvıltılardan kolayca ayırt edilebilen daha yüksek ve sert seslerdir. Muhabbet kuşları çoğu zaman, rahatsız olduğu bir durumu bildirmek için çığlık atarlar. Bazen ise gürültü yaparak dikkat çekmek istemeleri dışında hiçbir şey ifade etmez. Kuşunuzun çığlıklarını anlamak genelde kolaydır. Çığlığın sebebi bazen, tüylerine bir şey takılması veya başka bir kuşla kavga etmesi olabilir. Bazen ise sebepsiz yere çığlık atıyor gibi görünebilir. Çığlıklar kısa ve ara sıra oluyorsa endişelenecek bir şey muhtemelen yoktur. Eğer, uzun süreli ve sürekli çığlık atıyorsa da hasta olma ihtimalini düşünebilirsiniz.

Papağan türünden olmasının faydası: Taklit etme

taklitetme

Muhabbet kuşları, doğasında olan sesleri çıkarmasının yanı sıra çevresinde duyduğu sesleri de taklit etmeye çalışabilir. Papağan türleri arasında yer almasına rağmen diğer türdeşlerine göre taklit etme yeteneği çok da gelişmemiştir. Ancak, mutfak aletlerinin uyarı sesi, kapı zili veya öksürük gibi basit sesleri taklit edebilirler. Nadiren görülse de konuşmalarınızda kullandığınız basit kelimeleri de taklit edebildikleri görülmüştür.

Emoji İle Tepki Ver

58

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir