30 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır / Hamileliğin 30. Haftası - 30 Haftalık Gebelik | Uni Baby

30 Hafta 1 Günlük Gebelik Kaç Aylıktır

30 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır

30 Haftalık Gebelik: Diyetisyen Tavsiyeleri

Normal bir bebek 38 – 41 hafta arasında dünyaya gelmektedir. Bu da ortalama 9 aylık bir süredir. Bu haftalarda bebek sağlığını ve gelişimini tamamlamış olur. Tabii ki bebeğin sağlıklı ve gelişiminin tam olması için bu süre içinde annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi önem taşımaktadır.

Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve doğum yaşı çok önemlidir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları alarak gelişimini tamamlamaya çalışır.

Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi doğum öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile başlar. Anne gebe kalmadan önce gerekli olan vitamin ve minerali vücudunda depolamaz ise çocukta istenmeyen gelişimsel sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle anne gebe kalmadan önce ve gebe kaldıktan sonra beslenmesine dikkat etmeli. Gerekli eklemleri beslenmesine yapmalıdır. Özellikle de gebeliğin 30. haftasında kadar beslenmeye daha çok önem verilmelidir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz.

30 haftalık gebelik

30 Hafta Gebelik Kaç Aylık?

Gebelik genel olarak hafta sistemi ile takip edilir. 30 haftalık gebelik kaç aylıktır sorusunu soran anne adaylarımıza 7 aylık hamileliğe denk geldiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte hamileliğin büyük bir bölümü tamamlanmış olur; anne karnı da epey büyümüştür.

30 haftalık gebelik

Gebeliğin 30. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gebelik öncesi demir depolarınızı doldurmalısınız. Hücrelere oksijen taşınmasında önemli role sahip olan demir, hamilelik sürecinde bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için önemlidir. Gebelik öncesi ve sonrasında düzenli egzersiz yapmalıdır. Hamileliğe hazırlanma sürecinde anne adayları, sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmalıdır.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmalısınız. Hamilelik döneminde kilo vermek doğru değil; bu nedenle hamile kalmadan önce kilo kontrolü sürecinizi tamamlamalısınız. Anne, gebelik başlangıcında normal kiloya sahip ise her ay ortalama 1 – 1,5 kg ağırlık kazanacak şekilde beslenmelidir.

Gebelik öncesi ve sonrasında kalsiyum tüketiminiz ideal seviyede olmalıdır. Kalsiyum kemik ve kıkırdak gelişimi, diş oluşumu, kas ve sinir sisteminin çalışması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonlara sahiptir

Yeterli ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Gebelikten en az 3 ay önce folik asit desteğine başlanmalıdır. Kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Diyabet hamile kalmak için engel bir durum değil; ancak kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması bebek sağlığı için çok önemlidir.

D vitamini düzeyi normal sınırlarda olmalıdır. İyotlu tuz tüketin. İyot tiroid hormonun yapısında bulunur. Tiroid hormonu büyüme, gelişme fonksiyonlarında rol oynamaktadır.

Sigara ve alkolü bırakılmalıdır. Alkol ve sigara erkeklerde sperm kalitesi ve sayısını, kadınlarda ise hamile kalma şansını azaltmaktadır. Alkol ve sigara tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizliğine neden olmaktadır.

Hazmı zor olan kızartılmış ve ağır yağlı besinlerden sakınılmalıdır. Çay, yemekten 1-2 saat sonra fazla olmamak şartıyla açık ve limonlu içebilir. Gebelikte kabızlık sık görülebilir. Bunu önlemek için düzenli bir beslenme uygulanmalıdır. Taze sebze ve meyve, kuru erik, kuru kaysı vb. ile bunların kompostolarının tüketimi artırılmalıdır.

Bulantı ve kusmayı önlemek için sabah yataktan kalkar kalkmaz 1-2 tane tuzlu bisküvi veya benzeri kuru besinler tüketmeli, yemek sırasında su içilmemelidir. Hamilelik döneminde Omega-3 ihtiyacını karşılamak için ağır metal içermeyen balıklar haftada 1 – 2 gün tüketilmelidir.

Gebelikte protein alımı önemlidir. Çocuğun gebelik döneminde sinir gelişiminin sağlıklı oluşması için B grubu vitaminlerine ihtiyacı vardır. Özellikle B12 ve B6 bebeğin sinir gelişimi için çok önemlidir.

Vücut için en önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Anne adayları kilo alırım diye günlük beslenmesinde kısıtlama yapmamalıdır. Tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir.

Hamilelik döneminde boş enerji kaynakları yerine pekmez gibi kan yapıcı besinler tercih edilmelidir. Gebelik döneminde sıvı önemlidir. Bu sebeple su tüketimini ihmal edilmemelidir. Günde en az 10 – 12 bardak su tüketilmelidir.

Gebeliğin 30. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamilelik döneminde anne vücudunda daha çok su tutulur. Kan hacmi gebelik döneminde artar. Ortalama olarak 1500 ml kan hacmi artar. Hamilelik döneminde kanda trigliseridler ve total kolesterol, HDL, LDL, VLDL ve serbest yağ asitleri artış gösterir.

Demir gereksinimine olan ihtiyaç artar ve besinlerle temin edilemez. Bu sebeple de takviye demir hapları içmek gerekir. Gebe olmayan bir kadında 3,5 litre olan kan volümü hamilelik döneminde ortalama 5 litre olacak şekilde artış gösterir.

Hamilelik sürecinde kanda beyaz küre (lökosit) artışı da gözlemlenir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi baskılanır. Hamilelik döneminde kalp atışı 10 atım – dakika artış gösterir. Hamilelik döneminde kalp daha fazla kan pompalar.

Kadının günlük olarak tuvalet ihtiyacı artar. Diş eti kanamaları daha sık görülür. Leğen kemikleri yani gevşeme oluşur. Ciltte kuruma olabilir. Memelerde ve karında çatlaklar gözlemlenebilir. Yüz de ise cilt lekeleri oluşabilir.

Anne, gebelik süresince hijyenine artı bir özen göstermelidir. Vücut bakımı ihmal edilmemelidir. Cildin kuruması nedeniyle nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanılmalıdır. Memelerde hassasiyet olabilir; ağrı ve sızı duyulabilir. Gebeliğin 2. ayından sonra büyüme meydana gelir. Meme başı genişler ve daha koyu olur.

Gebeliğin ilerleyen zamanlarında sırtta ve belde ağrılar gözlenebilir. Gebeliğin ilk aylarında hormonal dengedeki değişim nedeniyle daha çok uyku gelebilir ve odaklanmada sorun yaşanabilir.

30 haftalık gebelik

Gebelik Sırasında Bebeğin Kilosu ve Gelişimi

Bebeklerin büyüme sürecinde takip edilmesi bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. 38 haftasını doldurmuş, yeni doğan bir bebeğin 3 kilo ila 3 kilo 600 gram ağırlığında olması normaldir. Doğumdan sonraki ilk 3 -4 gün içinde bebek doğum ağırlığının %6-10′unu, yani 180-300 gramını kaybeder.

Bebek hayatının 10. gününde bebek doğum ağırlığına tekrar ulaşır. Bebeğin sağlıklı şekilde kilo alması için öncelikle anne sütü ile beslenmesi önerilir. Anne sütünün yetersizliği durumunda doktoru uygun gördüğü mama destek olabilir. Anne sütünün artması için sağlıklı öğünler yapılmalıdır.

30. hafta hamilelik

30 Haftadan Sonra Bebek Kaç Gram Alır?

Sağlıklı bir gebelik devam ediyorsa ve anne sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorsa; 30, haftalık gebelik döneminden sonra bebek her hafta ortalama 500 gram alır. Doğuma kadar ilerleyen günlerde kilo alımı devam eder ve beklenen ağırlıkta bebek dünyaya gelir.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hangi Pozisyondadır?

Bu haftadan itibaren anne adayında biraz ağrı yaşanabilir. Bebekler 30. haftadan sonra baş aşağı dönmeye başlar. Gebeliğin durumuna göre planlanan doğum şekli, bebeğin pozisyonuyla yeniden planlanır. Anne adayı vajinal doğum istiyorsa ve bebek hala baş aşağı dönmemişse sezaryen doğum gerçekleşebilir.

30 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Gebeliğin 30. haftasından itibaren annede kilo alımı devam eder. Amniyon sıvısı, bebeğin kilosu, vücuttaki ödem ve alınan kilolarla beraber şu ana kadar ortalama 8 – 10 kg alınmış olabilir.

30 haftalık gebelik

Diyetisyen A. Gamze GÖKTEKİN

Tarifleri için: Diyetisyen Gamze Göktekin

Instagram: @dyt.gamzegoktekin

Facebook: Diyetisyen Gamze Göktekin

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamile Pilatesi: Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Resimli Anlatım

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme – Diyetisyenden 7 Önemli Tavsiye

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

Kaç Aylık Hamileyim?

        Gebelikte hafta- ay hesabı, birçok ebeveyn için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Eğer siz de “Kaç aylık hamileyim?” diye düşünüyorsanız, Gebelikte Hafta- Ay Hesaplayıcı’mızdan otomatik hesaplayabilirsiniz.

Hamilelik sonrasında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz?

Gebeliğiniz boyunca, bebeğinizin gelişimi, boyu- kilosu ve vücudunuzu bekleyen değişimler hakkında bilgi sahibi olabilmek ya da hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde gözlemleyebilmek için Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip edebilirsiniz.

Hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu biliyorsunuz; peki kaçıncı trimester’da olduğunuzu?

Hamilelik dönemi 3 trimester’a bölünmektedir ve her birinin kendine ait özellikleri vardır. Her trimester sonrasında kontrollerinizi yaptırmanız ve hamileliğinizin doğal seyrinde olup olmadığını takip edebilmeniz gerekmektedir. Peki gebelikte trimester’ların özellikleri nelerdir ve neleri takip etmeniz gerekir?

Gebelikte İlk 3 Ay (1. Trimester)

Hamileliğinizin ilk 13 haftası, 1. trimester olarak değerlendirilmekte ve gebeliğin en rahat haftaları olarak bilinmektedir; çünkü hamilelik semptomlarının en az görüldüğü dönemdir. Ancak, ilk trimester’da bebeğinizin sağlığından ve hamileliğinizin seyrinden emin olmak için yaptırmanız gereken gebelik testleri diğer trimester’lara göre fazladır.

  • Bebeğinizin sağlıklı olup olmadığının ilk belirtisi 6. haftadan itibaren belirginleşen ve 10. haftada rahatlıkla duyulabilir hale gelen kalp atışlarıdır.
  • Ayrıca, 10. haftadan itibaren bebeğinizin akciğer, kalp vb. hayati organları da belirginleşmeye ve gelişmeye başlar.
  • Hamileliğinizin ilk trimester’ında smear testi (rahim ağzı taraması) ve troit testinizi yaptırmanız önemlidir; çünkü bu testlerin sonucuna bağlı olarak, hamilelik süresince görmeniz gereken bir tedavi olup olmadığı tespit edilir.
  • Ayrıca, toksoplazma ve kızamıkçık testlerinizi hamilelik öncesinde yaptırmadıysanız, 1. trimester’da yaptırmanız gerekmektedir.
  • Down Sendromu gibi kromozomal farklılıkların tespit edildiği ikili tarama testi için ise 1. trimester’ın sonunu ya da 2. trimester’ın başını beklemeniz gerekmektedir; hamileliğin 11.- 14. haftaları ikili tarama testi için idealdir.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

5 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 5 günlük hamilesiniz.

6 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 12 günlük hamilesiniz.

7 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 19 günlük hamilesiniz.

8 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 26 günlük hamilesiniz.

9 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 3 günlük hamilesiniz.

10 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 10 günlük hamilesiniz.

11 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 17 günlük hamilesiniz.

12 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 24 günlük hamilesiniz.

13 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 1 günlük hamilesiniz.

kaç aylık hamileyim

Gebelikte 3-6 Ay (2. Trimester)

Gebeliğin 2. trimester’ı, hamileliğin 14. ve 26. haftalarına denk gelen ve annelerin hem kaygılarının azaldığı hem de bebeklerinin gelişimine odaklanabildikleri bir dönemdir. Bu dönemde hamilelik semptomları yavaş yavaş başlamasına rağmen, asıl belirgin olan bebeğin gelişimidir.

Hamileliğin 2. trimester’ında annenin yaptırması gereken testler de azalmış ve yerini düzenli ultrason kontrollerine bırakmıştır. Ancak, eğer 1. trimester’ın sonunda ikili tarama testlerinizi yaptırmadıysanız, 2. trimester’ında başında yaptırabilirsiniz. İkili tarama testi için ön görülen zaman gebeliğin 11. ilâ 14. haftaları arasıdır ve doktorunuz tarafından belirlenecektir. Bu testte, bebeğinizin Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılığının olup olmadığı kontrol edilir ve kesin sonuç elde edilemese dâhi doğruluk oranı yüksektir.

Hamileliğinizin 2. trimester’ında bebeğinizin organlarının ve vücut sistemlerinin gelişimi hızla sürmektedir ve 12. haftadan itibaren cinsiyeti tahmin edilebilir. 16. haftada ise bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

14 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 8 günlük hamilesiniz.

15 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 15 günlük hamilesiniz.

16 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 22 günlük hamilesiniz.

17 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 29 günlük hamilesiniz.

18 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 6 günlük hamilesiniz.

19 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 13 günlük hamilesiniz.

20 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 20 günlük hamilesiniz.

21 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 27 günlük hamilesiniz.

22 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 4 günlük hamilesiniz.

23 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 11 günlük hamilesiniz.

24 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 18 günlük hamilesiniz.

25 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 25 günlük hamilesiniz.

26 haftalık gebelik kaç aylık?

6 ay 2 günlük hamilesiniz.

Gebelikte 6-9 Ay (3. Trimester)

Gebeliğin 3. trimester’ı, hamileliğin 27. hafta ilâ doğum arasında geçen süre olarak bilinmektedir ve bu süreçte annedeki hamilelik semptomları giderek artar. Sırt ağrıları, bacaklarda ödem, idrar kaçırma gibi hamilelik problemlerinin en çok yaşandığı dönemdir. Eğer hamileliğinizin 3. trimester’ında size bekleyen hamilelik semptomları ile nasıl baş edeceğinizi düşünüyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizdeki önerileri deneyebilirsiniz.

Hamileliğin son trimester’ında bebeğinizin vücut sistemleri ve organları tamamen gelişir; hatta 35. haftadan itibaren bebeğiniz yalnızca doğumu beklemekte ve kilo almaktadır. Bu haftadan itibaren bebeğinizin erken doğumda desteksiz hayatta kalma şansı da yükselir. Gebeliğinizin 3. trimester’ında hamilelik semptomları ile baş edebilmek ve bebeğiniz dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olabilmek için, bebek alışverişine odaklanabilir, doğum çantası hazırlığınızı yapabilir ya da beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Son haftalarınızı yenidoğan hazırlığı ile geçirmeniz, doğum korkusu ve stresini azaltmak için de önerilir.

Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelikte ay hesaplama, son menstrual döneminiz göz önüne alınarak yapılır. Kaç haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu hesaplamak için, gebelik haftanız yedi ile çarpılır ve gün eklenir; ardından 30'a bölünerek kaç aylık hamile olduğunuz bulunabilir. Bu hesaba göre menstrual döneminizde tam 40 hafta sonra 9 ay 10 gününüz tamamlanmış olur ve doğum beklenir. Ancak; belirtmek isteriz ki hamileliklerin yalnızca %4'ü beklenen zamanda sonlanmaktadır. 

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda 280 güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama 11-21 gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte 4-5 hafta – 1 Ay
  • Gebelikte 8-9 hafta – 2 Ay
  • Gebelikte 12-13 hafta – 3 Ay
  • Gebelikte 16-17 hafta – 4 Ay
  • Gebelikte 20-21 hafta – 5 Ay
  • Gebelikte 24-25 hafta – 6 Ay
  • Gebelikte 28-29 hafta – 7 Ay
  • Gebelikte 32-33 hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi (3-6 Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi (6-9 Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 30. Hafta

Doğum için geri sayımın yavaş yavaş başladığı 30. hafta, anne adayları için zorlu da olsa oldukça keyifli olan bir dönemdir. Bebeğin hızla büyüyüp olgunlaştığı bu haftada anne adayları artık çok daha büyük bir karın ile bekleyişine devam eder. Bebek ise dış ortama adapte olabilecek şekilde hızla olgunlaşmaktadır. İşte 30 haftalık gebelik ile birlikte anne ve bebekte meydana gelen gelişmeler…

30 Haftalık Gebelik

30 haftalık bir bebek, yavaş yavaş doğum sonrası hayatı için yaptığı hazırlıkları tamamlamaya yaklaşmıştır. Kilosu ve boyu önemli ölçüde artmış, bu nedenle anne karnı da oldukça büyümüştür. Anne adayı için ayakta durabilme süresi kısalmış, bel ve sırt ağrısı gibi problemler sıklaşmış olabilir. 30 haftalık ikiz gebelik söz konusu ise bu gibi şikayetler büyük ihtimalle çok daha önceki haftalardan itibaren başlamış olacaktır. Bu süreç düzenli olarak egzersiz yapmak, gün içerisinde dinlenmeye daha çok vakit ayırmak gibi bazı faydalı uygulamalar yardımıyla daha kolay atlatılabilir.

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebeliğinde 30. haftaya ulaşmış olan pek çok anne adayı, ’30 haftalık gebelik kaç aylıktır?’ sorusunun yanıtını aramaktadır. 30 haftalık hamilelik, 7 aylık hamile olduğunuz ve 7. ayın ortalarında bulunduğunuz anlamına gelir. Yani doğuma oldukça az bir süre kalmaya başladığı söylenebilir. Her ne kadar bebeğin 30. haftada doğması çok fazla istenmeyen bir durum ve doğum için henüz erken olmasına karşın her ihtimale karşın doğum çantanızı hazır bulundurmanızda fayda vardır.

30 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

30 haftalık gebelikte bebek kilosu da bu haftadaki anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Özellikle meraklı anne adaylarından ’30 haftalık bebek kaç gram olmalıdır?’ gibi birçok soru gelmektedir. Bu haftadaki bir bebeğin kilosu ortalama 1300 gram, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetredir. Çoğul gebeliklerde bebek kilosu daha değişken olabilir. Bebekler bu boy ve kilo düzeylerinin daha altında veya biri daha altındayken diğeri daha üzerinde olabilir. Tekil veya çoğul gebelik oluşu fark etmeksizin bu değerlerin ortalama rakamlar olduğu unutulmamalı, anne adayları bu değerlerin altında boy ve kiloya sahip bebekleri hakkında olumsuz değerlendirmeler ve endişelerden kaçınmalıdır. Zaten bu haftada sıklıkla yapılan rutin kontroller esnasında hekiminiz bebeğinizin büyüme ve gelişimi hakkında size gereken bilgileri verecektir.

30 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 haftalık hamilelikte anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar aynı zamanda gebeliğin üçüncü trimesterinde anneleri zorlayan şikayetleri azaltmaya da yardımcıdır. Büyüyen bebek nedeniyle mide ve bağırsaklar üzerinde baskı oluşur. Buna bağlı olarak sindirim yavaşlar ve kabızlık problemi ortaya çıkar. Ayrıca mideye yapılan baskıdan dolayı reflü sorunu da ortaya çıkabilir. Anne adaylarının az ve sık beslenmesi, asitli ve baharatlı besinlerden kaçınması, lifli besinlere diyetinde yeterli miktarda yer vermesi ve probiyotik besinleri tüketmesinde fayda vardır. Buna ek olarak yüzme, yürüyüş ve kol – bacak egzersizleri gibi uygulamaların yapılması hem kasların güçlendirilmesi hem de vücudun doğuma hazırlanması açısından faydalıdır.

30 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

Gebeliğin 30. haftası, her ne kadar doğuma yakın bir süreç olsa da henüz doğumun gerçekleşmesi için erkendir. Buna karşın hekiminiz tarafından 30 haftalık doğum riski bulunduğunun söylenmiş olması, bebeğinizin veya sizin herhangi bir sağlık sorununun bulunması halinde 30. haftada doğumun gerçekleşebilme ihtimalinden bahsedilebilir. Tüm bunların yanı sıra tüm gebeliklerde herhangi bir neden olmaksızın erken doğum meydana gelme ihtimali söz konusu olduğundan anne adaylarının böyle bir durum için hazırlıklı olması önerilir.

30 Haftalık Gebelik Hakkında Yorumlar

30 haftalık gebelik doğum için az bir zaman kala anne adaylarının genellikle birbirleriyle heyecanlarını paylaşmak, başka annelerin deneyimlerini öğrenmek istedikleri bir süreçtir. 30 haftalık gebelik bebek gelişimi konularında kendilerine verilen bilgileri birbirleriyle paylaşır, kafalarına takılan konular hakkında bu süreçten geçmiş olan diğer annelere danışır. Bu paylaşım çok güzel olsa da her annenin ve her bebeğin durumu kendine özel olacağından anne adayları yanlış bilgiden uzak kalabilmek adına kafasına takılan konularda başka annelere veya forumlara başvurmak yerine sağlık profesyonellerinden bilgi almalıdır.

30 Haftalık Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonu

Gebeliğin 3. trimesteri içerisinde yer alan 30. hafta içerisinde bebeğin pozisyonu ultrason görüntülemesi ile net bir şekilde öğrenilebilmektedir. Bu trimesterde ve özellikle de 30. hafta sonrasında bebeğin baş aşağı konumda olma ihtimali diğer pozisyonlarla karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. Doğuma az bir zaman kala bebek tamamen baş aşağı konuma gelecektir. Bebeğin pozisyonunun uygun olup olmadığı, kordon dolanması gibi bir problemin bulunup bulunmadığı gibi konular hakkında muayene sırasında hekiminiz size bilgi verecektir.

30 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne adaylarının merak ettiği konulardan bir diğeri ise 30 haftalık gebelik görüntüsü hakkındadır. Bu haftadaki bir bebek ultrason muayenesi sırasında yeni doğmuş bir bebekten farksız görünür. Bebeğin duruşunun uygun olması halinde ultrason esnasında tüm uzuvları oldukça belirgin bir şekilde görüntülenebilir. Fakat anne adayları internet üzerinden buldukları görüntülerle ultrasonda gördükleri bebekleri arasında karşılaştırmaya gitmemelidir. Her bebeğin duruşu ve görüntüsü iki ultrason arasında dahi birbirinden çok farklı görüntülenebilmektedir.

30 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğin 30. haftasında bebeğin beyin gelişimi açısından önemli ilerlemeler söz konusudur. Bu haftada iken henüz beyin yüzeyi düz ve kıvrımsız olan bebeğinizde ilerleyen haftalarda beyindeki gelişmiş kıvrımlı yapı da tamamlanacaktır. Gebeliğin ilk aylarında bebekte vücut sıcaklığının korunması için oluşturulmuş olan tüy tabakası 30. haftada kaybolmaya başlar ve görevini yağ dokusuna bırakır. Yağ tabakası zaten haftalardır gelişmekte olduğundan artık bu görevi tek başına yerine getirebilecek gelişmişliğe ulaşmıştır. Kemik dokusundan kırmızı kan hücrelerinin üretiminin başlamış olduğu bu haftada bebek cenin pozisyonuna geçer.

30 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin 30. haftası ile birlikte anne adayında da önemli değişiklikler meydana gelir. Büyüyen ceninle birlikte annenin karnı yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğüne ulaşmıştır. Anneler artık ’30 haftalık hamileyim, daha çok dikkatli etmeliyim’ diye düşünmelidir. Çatlakların önlenmesi açısından cildi nemlendirecek yağ ve losyonların kullanımı ile bol sıvı alımına önem verilmelidir. Artan vücut kütlesi ve bel çevresine bağlı olarak annelerin eğilip kalkması, yere düşen eşyalarını alması, uzandığı yataktan kalkması gibi eylemler zorlaşmıştır. Bu nedenle günlük işlerinizi yerine getirirken ailenizden yardım almanız, kendinizi çok fazla yormayacak küçük egzersizler yaparak zayıflamış olan kaslarınızı güçlendirmeniz ve gün içerisinde aralıklarla sol tarafa doğru uzanarak dinlenmeniz önerilir.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Anne karnındaki alanın da daralıyor olması nedeniyle 30 haftalık bebek hareketleri bir miktar kısıtlanmıştır. Bu nedenle önceki haftalarda olduğu gibi sürekli ve keskin hareketler yerine daha yavaş ve kararlı hareketler görülür. Bebeğin anne karnındaki yaşamının ikinci trimestere oranla çok daha düzenli olması, uyku saatleri ile aktif saatlerin belirginleşmiş olması gibi nedenlere bağlı olarak bebek hareketleri daha az sıklıkta ve genellikle dinlenme esnasında hissedilir. Bu nedenle annenin günde birkaç kez bebeğin hareketini hissediyor olması bu hafta için yeterlidir.

Eğer siz de gebeliğinizin 30. haftası içerisinde iseniz bu haftada bir ultrason muayenesinden geçerek kendiniz ve bebeğinizin sağlık durumu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir