alıç marmelatı faydaları ve zararları / Alıç marmelatı nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Alıç Marmelatı Faydaları Ve Zararları

alıç marmelatı faydaları ve zararları

Alıç meyvesi nedir?

Birçok kişinin tadına bile aşina olmadığı alıç meyvesi, tüketimi çok yaygın olmasa da oldukça faydalı bir besindir. Hafif ekşi tadı ve güçlü içeriğiyle alıç meyvesi, kalpten kolesterole kadar birçok alanda mucizevi etkiler yaratır. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, alıç meyvesinin faydalarını anlatıyor.


Alıç meyvesinin en önemli faydaları arasında zayıflatma etkisi vardır metabolizmayı hızlandırır. Bu durum daha fazla kalori yakmayı sağlayarak hızlı kilo vermenizi sağlar.


Bol miktarda C vitamini içeren alıç meyvesi, güçlü içeriği sayesinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan yönünden zengin olan alıç meyvesi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.



Bu konuda yapılan birçok araştırma, alıç meyvesinin hafif derecede yüksek tansiyonu olan kişilerde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Alıç meyvesi içeriğinde bulunanlar sayesinde tansiyon için dengeleyici bir rol oynuyor.


Alıç meyvesi, koroner damarları genişleterek kan dolaşımını hızlandırır. Besini kan olan hücreler sayesinde vücutta enerji seviyesi artar ve yorgunluk hissinden arınır.


Birçok konuda fayda sağlayan alıç meyvesinin en önemli yararlarının arasında stres üzerindeki etkisi vardır. Sakinleştirici özelliği olan alıç meyvesi, kişideki stres seviyesini minimuma düşürerek rahatlatır.


Bağırsak florası ile ilgili organik bileşenleri barındıran alıç meyvesi, sindirim sisteminin çok daha sağlıklı ve kolay işlemesini sağlar. Kabızlık, hazımsızlık ve mide ağrılarına iyi gelir.



Alıç meyvesi düzenli olarak tüketildiği takdirde kan akışını artırarak kan basıncını düşürür. Aynı zamanda kan dolaşımının gelişimini sağlar. Üstelik yüksek kolesterole bağlı olarak görülen kalp hastalığına karşı iyi bir koruma sağlar.


  • Karaciğeri korur,
  • Bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesinde rol oynar,
  • Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır,
  • Antioksidan özelliği sayesinde cildin temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.

Hamilelik vücudun değiştiği, hormonların dönüşüm içinde girdiği bir dönem olduğu için beslenme her zamankinden daha önemlidir. Ancak bu her sağlıklı besinin tüketileceği anlamına gelmemelidir. Bu noktada hamile veya emziren kadınlar alıç meyvesini tüketmeden doktoruna danışmalıdır.


Bu gıda toksik olmadığı için zararlı değildir. Kullanımı oldukça güvenlidir ancak trioide ve trioid düzenleyici hormono etki ettiğinden, trioid hastalarının kullanmaması önerilmektedir. Bulantı, baş ağrısı, çarpıntı gibi yan etkileri vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda gün içerisinde fazla tüketimlerde veya düzensiz tüketimlerde bir zararı bulunmamaktadır. Ancak alıç meyvesini fazla tüketmek hiçbir işe yaramayacak, etkisini artırmayacaktır.


Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız...


Alıç Çiçeği Çayı (50 gr)

Alıç Çiçeği Çayı

Doğal Alıç Çayının Faydaları:

Alıç bitkisinin meyvesi kadar, yaprakları ve çiçekleri de sağlığımız için güçlü etkilere sahiptir.

Kalp ile ilgili her derde deva olan alıç bitkisinin meyvesinden sadece son baharda, kısa bir sürede istifade etme imkanı vardır. Kalp sağlığı ile ilgili yaşanan sorunlar için ise uzun süre alıç meyvesi tüketmek gerekir. Ve genellikle kuru alıç meyvesi ya da doğal yapılmış alıç marmelatı tüketerek bu şifalı meyveden faydalanılmaktadır. Alıç bitkisinin yapraklarından ve çiçeklerinden yapılmış bir çay ise kalp ritm bozuklukları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir.

Heyecan veya stresten kaynaklı ani kalp çarpıntısı durumunda alıç çayı tüketilmesi, rahatlamanıza yardımcı olacak ve kalp ritmini normale döndürecektir.

Alıç çiçeği ve yaprağı antioksidan ve vitamin kaynağıdır. Vücudun bakteri ve enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur.

Yemeklerden sonra içilen bir fincan alıç çiçeği çayı sindirimi kolaylaştırır.

Ayrıca kolesterole de iyi geldiği bilinmektedir. Yine alıç çayının tansiyon içinde olumlu etkisi söz konudur. Kan basıncını düzenlemekte ve rahatlamaya yardımcı olmaktadır.

Alıç çayının faydaları bunlarla sınırlı değildir. Zayıflamak için, cilt sağlığı için, stres ve uykusuzluk için de alıç çayı tüketebilirsiniz.

Alıç Çayının Yapılışı

Alıç çiçeği çayının yapılışı oldukça kolaydır. Bitki çayı demliğine  bir kupa kay kaynatılmış suya bir tatlı kaşığı kuru alıç çiçeği ilave edin. Yaklaşık 5-6 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.

Alıç faydaları ve zararları nelerdir? Alıç sirkesi ne işe yarar, ne için kullanılır?

Alıçın faydaları oldukça fazladır ve genel olarak ilaçlarda kullanılır. Alıç meyvesi kullanımı dünya genelinde nadir olduğu için insanlar Alıç meyvesi nasıl kullanılır sorusunun yanıtını yoğun olarak araştırmaktadır. Alıç yemek, mide rahatsızlıklarının çoğuna iyi gelmektedir ve hamilelikte alıç yemek birçok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Peki, alıçın faydaları nelerdir? Haberimizde, alıçın faydaları ile ilgili bilmeniz gerekenler ve hangi hastalığa iyi geldiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

ALIÇ FAYDALARI: ALICIN FAYDALARI NELERDİR, NASIL YENİLİR?

Alıç bir tür bitkidir. Alıcın faydaları bitkinin tamamına yayılmıştır ve yapraklarının faydaları, meyveleri ve çiçeklerinin faydaları farklıdır. Üç kısmı da ilaç yapmak için kullanılır. Alıç, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kalp yetmezliği, göğüs ağrısı ve düzensiz kalp atışı gibi sorunlar için de kan damarlarında kullanılır. Ayrıca düşük tansiyon ve yüksek tansiyon, "arterlerin sertleşmesi" (ateroskleroz) ve yüksek kolesterolü tedavi etmek için kullanılır. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, alıçın konjestif kalp yetmezliğinin tedavisinde etkili olabileceğini düşündürmektedir, ancak onlar için etkili olup olmadığını bilmek için kalple ilgili diğer kullanımlar hakkında yeterli araştırma yapılmamıştır. Hazımsızlık, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarında da alıç kullanımı tavsiye edilmektedir. Ayrıca sakinleştirici olarak kaygıyı azaltmak, idrar çıkışını arttırmak ve adet problemleri için kullanılır. Alıç ayrıca tenya ve diğer bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Bazı insanlar kaynar, yaralar ve ülserler için cilde alıç uygular. Bilinen alıç faydaları arasında kaşıntıya iyi gelmesi de vardır. Şekerlenmiş meyve dilimleri, reçel, jöle yapımında alıç kullanılmaktadır.

ALIÇIN ZARARLARI

Alıç almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız doktorunuzla konuşun. Birçok reçeteli ilaç ile büyük etkileşimleri vardır ve alıç farklı alerjilere ya da rahatsızlıklara neden olabilir.

Limonun faydaları: Şifalı sebze limon hangi hastalığa iyi gelir ve faydaları nelerdir?

ALIÇ YAPRAĞI VE ÇİÇEĞİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR: ALIÇ MEYVESİ NASIL KULLANILIR?

Alıç, kalp kasılmaları esnasında kalpten pompalanan kan miktarını iyileştirmeye, kan damarlarını genişletmeye ve sinirlerden gelen sinyallerin iletimini artırmaya yardımcı olmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, alıçın ayrıca kan basıncını düşürücü aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir.

Kalpten daha uzaktaki kan damarlarının gevşemesine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bu etkinin alıçtaki proantosiyanidin adı verilen bir bileşene bağlı olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, alıçın kolesterolü, düşük yoğunluklu lipoproteini ve trigliseritleri (kandaki yağlar) düşürebileceğini düşündürmektedir. Karaciğer ve aortta (vücutta kalbin yakınında bulunan en büyük arter) yağ birikimini azalttığı görülmektedir. Alıç meyve özütü, safra atılımını artırarak, kolesterol oluşumunu azaltarak ve LDL'ler için reseptörleri artırarak kolesterolü düşürebilir. Ayrıca antioksidan aktiviteye sahip gibi görünüyor.

Ahududunun Faydaları Nelerdir, Ahududu Nerede Yetişir?

ALIÇ SİRKESİ FAYDALARI

Geleneksel olarak sadece Bolu'da (Türkiye'de) üretilen alıç sirkesinin, halk tarafından soğuk algınlığı, grip ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıkları iyileştirdiğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, alıç sirkesinin sağlık üzerindeki etkisi hakkında çok sınırlı miktarda bilgi mevcuttur.

HAMİLELİKTE ALIÇ YEMEK

Alıç meyvesinin hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olduğuna inanılmaktadır, ancak insan üzerinde bilimsel deneme yapılmamıştır. Meyve geleneksel olarak reçel haline getirilir ve hamilelik esnasında da böyle tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.

Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraflar: iStock

Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2020 15:04

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Alıç, ‘yemişen’ ya da ‘ekşi muşmula’ adıyla da bilinir. Sert iklimlere dayanıklıdır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişen bu meyvenin reçeli, marmeladı hatta sirkesi yapılır. Faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi gören ve kalp dostu olan alıcın başka nelere iyi geldiğini Diyetisyen Şeyma Yılmaz sıraladı.

1/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
2/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
3/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
4/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
5/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
6/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
7/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
8/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
9/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
10/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
11/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç
12/13Faydaları saymakla bitmiyor… Kalp dostu meyve: Alıç

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır