kredi kartı asgari tutar ne demek / Asgari ödeme tutarı nedir? Asgari ödeme tutarı ödenirse ve ödenmezse ne olur? - Son Dakika Haberler

Kredi Kartı Asgari Tutar Ne Demek

kredi kartı asgari tutar ne demek

Asgari ödeme tutarı ne demek? 2019 Asgari ödeme tutarı

Ödemediğiniz takdirde borç bakiyenize akdi faiz oranı yerine gecikme faiz oranı uygulanmasına neden olacak olan asgari ödeme tutarı hakkında merak edilenler.

ASGARİ ÖDEME TUTARI VE ORANI NEDİR?

Asgari ödeme, kredi veya kredi kartı gibi finansal borçlarınızın en son ödeme tarihine kadar ki azami ödeme tutarını ifade eder. Asgari ödeme tutarı, mevcutsa geçen dönemlerden kalan borçlarınızı da içerir.

Kredi kartı borç ödemeleri için asgari tutar, limiti

Her ay kredi kartınızın ekstresi gelir ve ödenmesi gereken birden fazla farklı tutarla karşılaşırsınız. Bu tutarlardan biri toplam borcunuzu, biri dönem borcunuzu, biri de asgari ödeme miktarınızı gösterir. Toplam borcunuzu kredi kartı aidatı, sigorta ödemeleri, nakit avanslar, günlük harcamalar gibi kalemler oluştururken asgari tutar, bunların hepsi dikkate alınarak hesaplanır.

Kredi kartı asgari ödemesi; dönem borcunun, ekstrenin son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken minimum miktarını ifade eder. Dönem borcunuzun tamamını ödeyememeniz hâlinde, kredi kartınızı kullanmaya devam edebilmek için ödemeniz gereken en az tutar, asgari borç olarak görünür.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranları

Kredi kartı ekstrenizde belirtilen asgari borç, belirli oranlara bağlı kalınarak hesaplanır. Bu oranlar BDDK tarafından belirlenmiş olup tüm bankalarda aynıdır. Bireysel kredi kartları için standart bir oran mevcuttur fakat bazı ticari ve özel kartlarda bu oran değişebilir.

Önceden asgari ödeme oranı, kredi kartı limiti ve kartın kaç yıldır kullanımda olduğu dikkate alınarak belirlenmekteydi. Fakat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 8975 sayılı ve 30.03.2020 tarihli kararı ile kredi kartı limiti ve kartın kullanım süresi gibi detaylar işlevini yitirdi. Söz konusu karar ile asgari ödeme tutarının oranı, dönem borcunun %20’si olarak belirlendi.

“Business”, “KOBİ” ve benzeri isimlerle adlandırılan, kullanım özellikleri farklı olan ticari kredi kartlarında, kamu ve özel bankaların farklı oranlar belirledikleri gözlemlenmektedir. Örneğin Akbank’ın ticari kredi kartlarında asgari ödeme oranı %5 iken Vakıfbank ve İş Bankası bu oranı %10 olarak belirlemiştir. Diğer özellikli kartlarda söz konusu oranın %1, %50, %100 gibi oranlarla uygulandığı da bilinmektedir.

Kredi Kartı Borcu Asgari Ödeme Tutarı Kaçtır?

Kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarı, size posta, mail ya da mobil uygulama bildirimi olarak ulaştırılan ekstrenizde net bir şekilde belirtilir. Bu tutar kredi kartı limitinize göre değil, en son kesilen ekstrenize göre belirlenir. Kesilen ekstre dönem içindeki harcamalarınız ile birlikte eğer varsa bir önceki dönemden kalan borcunuzu içerir. Asgari borcunuz, mevzuatta da belirtildiği gibi toplam dönem borcunuzun %20’si kadardır.

Örneğin kredi kartınızın 10 Ocak 2021 tarihinde kesilen ekstresi için dönem borcunuzun 1.500 TL olması durumunda:

  • Dönem borcu = 1500
  • 1500 / 100 = 15
  • 15 x 20 = 300
  • Asgari ödeme tutarı = 300 TL
  • Kalan dönem borcu = 1200 TL olur.

Söz konusu ödeme tutarını ekstrelerden, ATM’lerden ve müşteri hizmetlerinden öğrenebilir ya da kredi kartı asgari ödeme hesabı aracımızla kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Asgari Tutar Ödenmezse Ne Olur?

Asgari tutar ödenmediği takdirde kredi kartı faizleri devreye girer. Minimum tutarın ödenmemesi, kredi kartına hiç ödeme yapılmaması ve borçlu olması durumunu ifade eder. Dolayısıyla hesap kesim tarihinden itibaren gecikme faizi uygulanır. Eğer kredi kartına 3 dönem, yani 3 ay boyunca üst üste ödeme yapılmazsa yasal takip başlatılır.

Borcunuzu ödemediğiniz süre boyunca borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder ve ödemeniz gereken tutar sürekli artar. Bu esnada kredi kartınız kullanım dışı olur. Asgari tutarı ödememek, kredi kartı borcunu ödememek anlamına gelir. Bu nedenle kredi kartı borcu ödenmezse ne olur ve sonrasında nasıl bir prosedür uygulanır, bunları bilmenizde fayda vardır.

Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur?

Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir. Bu oranlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirli periyotlarla açıklanır. Dolayısıyla zaman zaman değişmesi mümkündür.

Akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük olsa da üst üste birkaç dönem sadece asgari tutarı ödemek, borcunuzun her ay katlanarak çoğalmasına neden olur. Çünkü bu tutar dışında kalan dönem borcu, bir sonraki döneme faizli bir şekilde devreder. Bir sonraki döneme kadar karttan harcama yapılırsa, bu harcamalar da mevcut borca eklenir. Her dönem borç çoğalır ve sadece minimum tutar ödendiğinde, kalan borç normalden daha fazla bir tutara ulaşır.

Aidatsız Kredi Kartlarını İncele

Kredi Kartına Asgari Ödeme Yapılmasının Kredi Notuna Etkisi Nedir?

Kredi notunuzunu belirleyen en önemli faktörler borç, limit ve ödeme alışkanlığı durumunuzdur. Dolayısıyla kredi kartınızın sadece minimum tutarını ödemeniz, kredi notunuzu doğrudan etkiler. Kredi ve kredi kartı ödemeleriniz kredi notunuzun %35’ini oluşturur. Aynı şekilde mevcut borç ve limit bakiyeleriniz de %35’lik paya sahiptir. Kartınıza sadece asgari ödeme yaptığınızda kredi notunuzda ciddi bir düşüş yaşanmaz. Fakat bu durumun tekrarlanması hâlinde mevcut borç bakiyeniz artacağı için kredi notunuz düşer.

Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı Kaçtır?

Akdi faiz, yani kredi kartı asgari ödeme faizi, değişken oranlara sahiptir. Standart bir oranı bulunmamakla beraber dönem dönem TCMB tarafından duyurulur ve tüm bankalarda geçerli olur. Minimum tutarın ödenmesinin ardından kalan borca ödenecek fazi gibi, hiç ödenmeyen kartlara uygulanacak gecikme faizi de TCMB tarafından belirlenir. Söz konusu faiz oranları, Türk lirası ve yabancı paralar için ayrı ayrı belirlenmiştir. 2021 yılının şubat, mart ve nisan ayları için belirlenen faiz oranları tablodaki gibidir.

Geçerlilik TarihiAsgari Ödemeler Sonrası Uygulanacak Azami Akdi Faiz Oranları (%)Ödenmeyen Kredi Kartlarına Uygulanacak Azami Gecikme Faizi Oranları (%)
Türk LirasıYabancı ParaTürk LirasıYabancı Para
01/04/20211,891,512,191,81
01/03/20211,891,512,191,81
01/02/20211,891,512,191,81

Asgari Tutar Hesaplama Nasıl Yapılır? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

Kredi kartı dönem borcunun asgari tutar kısmı ödenmediği zaman kart kullanımı banka tarafından kısıtlanmaktadır. İlerleyen dönemlerde belirlenen miktarda ödeme yapılmadığı takdirde kartın kapanmasına da neden olacaktır.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari tutar hesaplama, dönem borcunun bir miktarı bulunarak hesaplanır. Eskiden bu tutar her müşterinin kart limitine göre belirlenirken, BDDK tarafından 30.03.2020 tarihinde alınan bir kararla, kart limitine bağlı kalmaksızın sabit bir oran belirlenmiştir. Bu değişikliklerle beraber kart sahibi olan herkese %20 oranında asgari ödeme tutarı uygulanmaktadır.

Güncel Gecikme ve Akdi Faiz Oranı Nedir?

Faiz oranları dönem borcundan ödenen miktara göre kalan borca uygulanmakla birlikte değişmektedir. Akdi faiz oranı, dönem borcuna en az ödeme tutarı oranında ya da daha fazla ödeme yapıldığında, kalan hesap bakiyesine işleyen orandır ve güncel olarak uygulanan akdi faiz oranı %1,79 olarak belirlenmiştir.

Var olan dönem borcuna asgari ödeme miktarından daha az bir para yatırıldığında ise kalan kısmın ödenmeyen miktarına gecikme faizi uygulanır. Güncel olarak uygulanan gecikme faizi oranı %2,09 olarak belirlenmiştir.

Gecikme Faizi Üzerine Ne Tür Vergiler Uygulanır?

Kredi kartıyla ilgili tüm ceza miktarlarından yasa gereği Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve %5 Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi tutarları hesaplanmaktadır. İlgili banka tarafından Bu vergiler faiz tutarına eklenir ve kart sahibinden devlet adına tahsil edilir.

etiket Kredi Kartının Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır? Borcun Asgarisi Ödenirse Ne Olur?

Haberler

Finans

Kredi Kartının Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır? Borcun Asgarisi Ödenirse Ne Olur?

Kredi kartı kullananlar ve kullanmak isteyenleri bu içeriğimize alalım! Kredi kartlarının ödeme kısmında karşımıza çıkan asgari ödeme tutarını bu içeriğimizde daha detaylıca inceliyoruz!

Kredi kartı kullananların çok iyi bildiği asgari ödeme aslında dönem borcunun belirli bir tutarı için kullanılır.

Peki kredi kartındaki asgari tutar nasıl hesaplanır?

Peki kredi kartındaki asgari tutar nasıl hesaplanır?

Asgari ödeme tutarı kredi kartı limitine bağlı olarak değişmektedir.

25.000 TL ve üzeri limiti olan kullanıcıların asgari ücret tutarı ise minimum %40'ı olmaktadır.

Toplam dönem borcu ve taksitli dönem harcamaları da asgari ödeme tutarını etkilemektedir.

Peki borcun asgarisini ödediğinizde veya ödemediğinizde ne olur?

Kredi kartı borcunuzu ödemediğinizde gecikme faizi uygulanır, asgari ödeme tutarını ödediğinizde ise kalan borcunuza sadece akdi faiz uygulanır.

Kredi kartı borcunuzu ödemediğinizde gecikme faizi uygulanır, asgari ödeme tutarını ödediğinizde ise kalan borcunuza sadece akdi faiz uygulanır.

Aynı zamanda asgari tutarı ödememeniz halinde kredi kartı ve bankacılık hizmetleriniz sekteye uğrayabilir.

Kredi kartı alırken imzaladığınız hizmet sözleşmesinde de asgari tutarı ödemekle yükümlüsünüzdür ve zorunludur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.