at yarışı arşivi / Arşiv - At-Yarisi - Haziran | monash.pw

At Yarışı Arşivi

at yarışı arşivi

Arşivdeki Gazi heyecanı

Haberin Devamı

Eliyeşil ekürisi ’den ’e kadar tam 13 kupa kazanarak liderliği elinde bulunduruyor.

Arşivdeki Gazi heyecanı
22 Haziran

ANNESİNİN KARNINDA GELDİ

’deki yarışın şampiyonu Levano’nun, diğer atlardan bir farklılığı vardı. Yarıştaki diğer 16 atın ya annesi ya babası Türk’tü. Levano ise Avrupa’lıydı. Sahibi Vural Çakır, şampiyonu şöyle anlatıyordu: “3 sene evvel İngiltere’den anasının karnında uçakla getirdim Levano’mu. Bu büyük koşuda değişik stilde koştuk. Ve kazandık.”

’e gelindiğinde yarışın iki favorisi vardı. Seren ve Day Star isimli safkanların yanı sıra jokeyler de favoriydi. O tarihe kadar 6’şar kez Gazi’de kupa kaldıran Kazım Yıldız ile Ekrem Kurt’u yarış öncesinde Hürriyet buluşturdu. Pistlerin en tecrübeli iki jokeyi “Aramıza kimse giremez” diyordu ama bu büyük koşunun tansiyonu da hissediliyordu.

Yarışı Seren ile Kazım Yıldız kazandı. Day Star ise ancak 3’üncü olabildi.

Arşivdeki Gazi heyecanı
24 Haziran

JOKEYLER BİLE ŞANS VERMEDİ

’deki Gazi’nin şampiyonu sürpriz bir attı: Mehter. Kimse Mehter’e şans vermiyor, hatta aklının ucundan bile geçirmiyordu. Ünlü jokeyler, şans vermedikleri için bu ata binmeyi kabul etmemişti. Ekrem Kurt, Kazım Yıldız önerileri reddettiler. Atın sahibi Karabucaklar Gazi’de, Mehter’i koşturacak jokey bulamıyordu. Nihayetinde henüz 20 yaşında çok genç bir jokey olan Nedim Kandur yarışa çıktı Mehter’le.

Haberin Devamı

Favori gösterilen atların hiç biri tabelaya dahi giremedi. Müthiş yarışta çizgiyi 3 at aynı anda geçti. Sonucu foto finiş belirledi ve Mehter burun farkıyla rakipleri Golden Apple ile Night Fever’i geçti.

Arşivdeki Gazi heyecanı
24 Haziran

ŞAMPİYONUN HAZİN SONU

’de Kurthan Fişek, Hürriyet’te “Atlar da politika yapar” başlıklı şahane bir yazı dizisi hazırladı.

Bu dizinin 3’üncü günündeki yazının başlığı “Gazi gırlantasından sütçü yularına” idi. Kurthan Hoca müthiş kalemiyle Gazi’sinin şampiyonu Cihangir Harmony’yi anlatıyordu.

Yarış kıdemlileri, o yılki koşuyu “Kupanın son metrede 3 at arasında tam 7 kere el değiştirdiği tek Gazi Koşusu” diye tarif ediyordu.

Haberin Devamı

Arşivdeki Gazi heyecanı
16 Haziran

Türkiye’de koşar durumdaki atın her birinin yedi göbek sülalesini bildiği için “Orijin Osman” diye tanınan Osman Atakol müthiş mücadeleyi şöyle anlatıyordu: “Son ’de Riberta’ya kazandı gözüyle bakılırken, dıştan bir flaş parladı ve jokeyi Süleyman Akdı ile bütünleşmiş bir at göründü. Bu Cihangir Harmony’di. Bir anda geldi ve mücadeleye dahi meydan bırakmadan, mermi gibi Riberta’nın yanından geçti, potaya kavuştu.”

Jokey Süleyman Akdı’nın kariyeri boyunca kazandığı iki Gazi koşusundan ilkiydi bu.

KAMÇININ CAN HAVLİYLE

O gün şampiyonların boynuna takılan gırlantla padokta gezinen Cihangir Harmony’nin hayatı bu kupadan sonra hiç de iyi gitmedi. Sakatlanan şampiyon at, henüz düzelmeden yeniden yarışlarda koşturuldu. Satıldı, sakat sakat koşturulmaya devam etti.

Haberin Devamı

Kurthan Hoca hazin hikâyeyi şöyle anlatıyordu:

“Ekürisinin renklerini şanlı taşıyan, hele sahiplerine Gazi Koşusu Kupası kazandıran, dahası bugünkü cumhuriyet altını rayiciyle sahiplerine 4 yılda milyon lira para kazandıran bir at için olacak iş değil ama en sonunda Adapazarı’na sütçü beygiri olarak satıldı Cihangir Harmony. At arabasının sahibi, sağrısına bazen hafif, bazen hışımla kamçı dokundurduğu atın yarış atı olduğunu bilmiyordu belki de. Yediği kamçının can havliyle bir soğuk kış gecesi kiloluk süt güğümlerini sağa sola yıkarak koşmaya başladı unutulmaz şampiyon. Sonra da Adapazarı’nın ara sokaklarından birinde kalbi çatladı, olduğu yere yığıldı.”

Haberin Devamı

VELİEFENDİ’NİN TECRÜBELİSİ

At yarışı dünyasını neredeyse yarım asırdır takip eden tecrübeli bir isim Süleyman Arat.

Arat sadece koşuları değil, Gazi günlerinde Veliefendi’deki atmosferi de çok iyi yansıtan bir gazeteci. ’daki yarış için Hürriyet’te güzel bir haber hazırlamıştı.

Arşivdeki Gazi heyecanı
2 Ekim

“Bir şenliktir Veliefendi” başlıklı haberde hipodromu şöyle anlatıyordu:

“Piknik yapanlar, kucağında bebeğiyle yarış izlemeye gelen anneler, ‘Yürü yavrum, kim geçermiş seni? diyerek para yatırdığı atı destekleyenlerle renklenen Veliefendi bugün Gazi Koşusu ile ayrı bir heyecan yaşayacak.”

Arat’ın 2 Ekim ’da Hürriyet’te yayınlanan bu fotoğrafının da yarış tarihine geçtiğinin altını çizmek gerekiyor. Arat bu fotoğrafla hem TJK hem de FMD ödüllerini kazandı. Şunu da hatırlatayım. Gazi günleri protokol tribünü, şık hanımların birbirinden güzel şapkalarıyla rengarenk oluyor.

#Gazi Koşusu#At Yarışı#Bold Pilot

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

&#;zet İstatistikleri

K.1’incilik 2’ncilik3’&#;nc&#;l&#;k4'nc&#;l&#;k5'ncilikKazan&#;
TOPLAM 600201 t
&#;im 400200 t
Kum 2000010 t
Sentetik 0000000 t
Yılı 0000000 t
Yılı 0000000 t
Yılı 0000000 t
Yılı 0000000 t
Yılı 0000000 t

ATÇILIĞIMIZIN ARŞİVİ

Bir atçı kardeşimize listeyi gönderdim ve dedim ki; &#;listede T harfini görünce beni haberdar edersin", o da cevaben dedi ki; &#;buldum eksik var, Trinidad and Tobago var biz yokuz&#;

İşte maalesef durum bu. Sebebi nedir bilmiyorum, bizde böyle bir sistem var da adamları haberdar mı etmedik yoksa bu nitelikte bir arşivimiz mi yok bunu TJK yetkilileri açıklamak durumunda. TV ekranlarında aynı kaynaklardan istatistik bilgilerini aktaranlar biraz da bu verilere baksalar fena olmaz. Bilmem anlatabildim mi?

Erişilebilir Detaylı Yarış Kayıtları
ÜlkeTarih
  United States
  Argentina
  Australia
  Belgium
  Brazil
  Canada
  Chile
  Denmark
  England
  France
  Germany
  Hong Kong
  Ireland
  Italy
  Jamaica
  Japan
  Jersey
  Malaysia
  Mexico
  New Zealand
  Norway
  Peru
  Puerto Rico
  Qatar
  Saudi Arabia
  Singapore
  South Africa
  Sweden
  Trinidad and Tobago
  United Arab Emirates
  Uruguay
  Zimbabwe


Kaynak: The Jockey Club Information Systems

Tayfun ÜNAL &#; 17 Nisan

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır