incir alerjisi tedavisi / Alerjik Kaşıntıya Ne İyi Gelir? 13 Bitkisel Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Incir Alerjisi Tedavisi

incir alerjisi tedavisi

Uzmanından 'incir egzaması' uyarısı

İncir dermatitin genellikle bahar ve yaz aylarının gelmesi ile görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı  Doç. Dr. Özlem Ekiz, incir dermatitinin ham incir veya incir yapraklarının sütü ile temas eden kişilerin derisinde, güneş ışığındaki UVA’nın etkisiyle, furokumarin adlı ışığa duyarlı bir maddenin neden olduğu fototoksik reaksiyona (fitofotodermatit) verilen isim olduğuna dikkat çekti.

Ekiz, “Genellikle bahar ve yaz aylarının gelmesiyle görülme sıklığı artmaktadır. Sadece incir ile değil, fotoaktif kumarin içeren başka bazı başka bitkiler (limon, kereviz, yaban havucu) ile de benzer semptomlar ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu. 

DERİDE SIVI DOLU KABARCIKLAR ŞEKLİNDE ORTAYA ÇIKAR

İncir dermatitinin nasıl oluştuğuna da değinen Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Deri bulgusu olarak vücudun açık olan yerlerinde ve özellikle de incir ağacı dalları veya incir meyvesi veya sütü ile temas eden bölgelerde ilk önce sızlama, güneş yanığı hissi, ağrı ve daha sonra da kaşıntı hissi ortaya çıkmaktadır. Sonra da deri lezyonları görülmektedir. Deri lezyonu olarak eritem (kızarıklık), ödem (şişlik), veziküller ve büller dediğimiz içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkabilmektedir.

Tuhaf çizgiler, yapay şekiller özellikle kollar, bacaklar ve yüz bölgesi gibi vücudun açık olan yerlerinde sık görülmektedir. Tanı konulmasında hastanın öyküsü (bahçede güneş altında çalışmak, incir veya değişik ot teması) ve tipik deri lezyonlarının varlığı genellikle yeterlidir” şeklinde konuştu. 

DOĞRU TANI İLE KISA SÜREDE İYİLEŞMEK MÜMKÜN

İncir dermatitinin doğru tanı ve uygun tedavilerle kısa sürede lezyonlarının gerilediğini, fakat iyileşen yerlerde uzun süre devam edebilen hafif bir koyu renk değişikliği kalabildiğini söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz, tedavi yöntemleri ile ilgili şunları söyledi: 

Tedavide ıslak pansumanlar, topikal (cilde sürülen) veya sistemik glukokortikoidler, antihistaminik tarzı ilaçlar kullanılmaktadır. Her yıl ilkbaharda, yaz ve sonbaharın başında incire bağlı birçok fitofotodermatit vakaları görülmektedir. Bu vakalar bazen yanlış tanı alabilmekte ve tedavileri gecikebilmektedir.

Bu nedenle, hastalar incirin fitofotodermatit yapabileceği konusunda bilinçlendirilmeli, bahçeye veya açık alanlara giderken daha dikkatli olmaları konusunda uyarılmalı, herhangi bir deri lezyonu ortaya çıkması halinde en yakın dermatoloji uzmanına başvurmaları söylenmelidir.” 


EgzamaDermatoloji

İncir Alerji Yaparmı, İncir Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?

İncir; kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve sodyum mineralleri ile A vitamini, D vitamini, C vitamini, B12 ve B16 vitaminlerinden oluşan vitamin ve mineral deposu harika bir meyvedir. İncirin geçmişi M.Ö yılına kadar uzanır. Bu kadar faydalı bir meyve maalesef bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir. İncir alerjisi taze veya kuru incir yedikten sonra meydana gelebileceği gibi, incir ağaçlarının polenini teneffüs etmekle yahut incire dokunmakla da alerjik reaksiyon görülebilir.

İncir alerjisi incirde bulunan bir proteini bağışıklık sistemimizin yanlışlıkla düşman olarak algılaması ve onunla savaşmasıyla ortaya çıkar.

Bağışıklık sistemimizin bu mücadelesi sonucunda kişide incir alerjisi belirtileri baş gösterir.

İncir alerjisi belirtileri

  1. Hapşırma
  2. Öksürme
  3. Boğaz ağrısı
  4. Burun tıkanıklığı
  5. Baş ağrısı
  6. Eller, ayaklar veya yüz şişmesi
  7. Kaşıntı
  8. Deri döküntüleri
  9. Kurdeşen
  10. Karın krampları
  11. Gaz
  12. Karın ağrısı
  13. Astım ve anafilaksi

İncir alerjisi nasıl teşhis ettirilir?

İncir alerjinizin olduğundan şüpheleniyorsanız, üniversite hastanelerinin veya özel hastanelerin alerji bölümüne başvurup alerji testi yaptırabilirsiniz. Deri prick ve kan testiyle incire alerjiniz teşhis edilebilir.

İncir alerjisi tedavisi

* İncirden ve incir içeren her türlü besinden uzak durun.

* İncir belirtilerinin geçmesi için doktor antihistaminik, burun spreyi ve dekonjestan reçete edebilir.

* İncir alerjik reaksiyonu sonucu anaflaktik şok ortaya çıkarsa doktorunuz epinefrin enjeksiyon uygulayabilir.

İncir Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Şeftali Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

İncir İshal Veya Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir? Tıklayınız

Muz Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Domates Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Çekirdek Alerjisi - Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir