muhabbet kuşu enfeksiyon belirtileri / Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Enfeksiyon Belirtileri

muhabbet kuşu enfeksiyon belirtileri

KUŞLARDA BAĞIRSAK &#x;LT&#x;HABI.

Sn Sherif verdigin bilgiler icin tskler muhabbet kusu besleyen arkadaslara oldukca faydali olacaktir,kusumuzu her gün gözlemlemek ve ters giden birseyler oldugunu sezdigimi

Megabacteria (Avian gastric yeast= kuşların mayalı mide iltihabı)

Megabacteria aslında bir bakteri değildir,bir tür mayadır ki bu berbat hastalığın tedavisinde antibiyotik işte bu yüzden pek bir işe yaramamaktadır. Megabacteria bütün küçük tür kuşlarda görülen oldukça kırıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın diğer bir adı da kuşlara özgü sindirim mayasıdır. Bu organizma bakterilerden 20 kat büyük ve silindir şeklindedir. Bu hastalık özellikle Avustralya ya özgü kuşlarda (gouldian,zebra,muhabbet kuşu vb..) hatta güvercin ve kümes hayvanlarında da görülebilir. Agy genelde bir çok hastalıkla beraber seyreder,ikincil enfeksiyondur,zaten çoğu kuş sindirim sisteminde bu mayayı bir miktar barındırır ancak stres ve hastalık zamanlarında bu maya şiddetle sistemde çoğalır. Stres bu hastalığın ana nedenidir,zayıf diyet ve itinasız bakımda bu hastalığa davet çıkarır. Eğer kuşunuza iyi baktığınız halde bu hastalık çıkmışsa bunu altında aranacak diğer nedenler özellikle kuslarin kolaylıkla stres olmasıdır. Yeni bir ortama giren kuşlar,ortamda bulunan yiyeceklerin bozulması ve fark edilmeden kuşlar tarafından tüketilmesi,kafesin dışkılarla dolu ve ihmal edilmiş olması,hatta kuşların oldukça soğuk ve ıslak bir ortamda barınması bu hastalığa davet çıkaran diğer nedenlerdir. Diğer tür hastalıkların da kuş vücudunda ortaya çıkması hatta çok basit bakteriyel bir enfeksiyon agy ye çok uygun bir ortam hazırlar. Agy yavru kuşların bağımsız olamadan ölmesini en temel nedeni arasındadır.

Bu hastalıkla ilgili bir olumlu durum öncelikle kuşun bağışıklık sisteminin savaşabilmesidir, sağlıklı bir kuşun sindirim sistemindeki ph seviyesi protozoon,bakteriyel ortama izin vermemektedir,ancak stres anlarında bu mümkün olamamaktadır, bu yüzden kuşlarımızı probiyotiklerle desteklemek,elma sirkesi limon suyu gibi sitrik asit kaynaklarını periyodik olarak sağlamak önemlidir.

Agy dış kuşhanelerin en büyük derdidir, dışkılı,ıslak nemli ortamlar bu mayanın gelişmesi kuşların vücuduna girmesi ve yayılması için idealdir. Bu hastalığın belirtileri ilk olarak sulu dışkılar,kuşun kabarması ve durgun görünmesidir.



bu esnada maya büyümektedir ve kuşun midesini duvarlarına nüfuz etmektedir,kuş sindirimden faydalanmamaya başlar ve bir ülser konumlanmıştır kuruma dediğimiz olay başlar ve kuş kısa sürede ölür. Midede oluşan kanama dolayısıyla dışkılarda pis kokular oluşur,kay kaybından kuşun dersi açık renkte ve ayakları da soğuktur.

Hastalıkla savaş için yapılacak ilk iş sorunun kaynağını bulmaktır,öncelikle kuş hastane kafesine alınmalıdır. Veterinerimizin de önerisiyle anti-fungal etkili bir ilaç işe yarayabilmektedir, bir diğer yolda diğer kuşlarımızın koruyucu bir etkisi olan sitrik asit takviyesidir ancak unutulmamalıdır ki sitrik asit sadece koruyucu etkiye sahiptir. İkinci bir adımda kuşun vücudunda ki diğer mikropların antibiyotik ile temizlenmesi ve bağırsak florasının tekrar düzene sokulmasıdır.


 daha fazla bilgi edinmek isteyenler sitemize goz atabilirler

seafoodplus.info

saglikli gunler

Teşekkürler finch. Ellerine sağlık.

Kuşlarda salmonella enfeksiyonu etkeni iki farklı Salmonella türü olan S. Enterica ve S. Bongor &#;nin &#;den fazla serovar &#; bilinmektedir. Salmonellosis insidensi ve etkilenen türler yıl ve bölgeye göre değişir. Yeni ve bilinmeyen varyeteler kolaylıkla yeni yakalanan vahşi papağanlarla bulaşır. Salmonellananın patogenitesi farklı serotipler arasında ve içinde değişim gösterir. S. Enteritidis gibi bazı serotipler, zoonotikdir ve özel öneme sahiptir. Salmonella ’lı çoğu papağanlar, S. Typhimurium ile enfektedir.

Salmonella yumurta ve dışkı ile yayılır. Enfeksiyon ağız yoluyla ve bağırsaklara doğru yayılır. Enfeksiyon bağırsaklarda oluşur ve bağırsak duvarının penetrasyonundan sonra birkaç organ etkilenebilir. Latent enfekte kuşlar ve vektörler (kemiriciler) diğer sürülere enfeksiyonu yayabilir. Salmonella çoğu dezenfektanlara hassastır ve 60 derecenin üstündeki ısıda yıkımlanır.

Salmonellosis, çoğunlukla bağırsak florasının bozulması, yiyecek kalitesinin iyi olmaması ve bağışıklık sistemin zayıflaması ile ortaya çıkar. İthal edilen kuşlarda daha yaygındır.

Kuşlarda Salmonella Enfeksiyonunun Klinik Belirtileri

Etkilenen evcil kuşlar genellikle iyi görünmez. Nadir olgularda özellikle civcivler de ani ölüm oluşur. Hastalık hijyenin zayıf olduğu, kuş sayısının fazla olduğu ve kuşların stres altında olduğu karantinadaki ithal kuşlarda akut olarak gözükür.

Hasta kuşlarda yeşil renkli ishal vardır. Bu kuşlar kanatları düşmüş bitkin halde dururlar. Genellikle birkaç gün sonra ölürler. Bu durumlarda morbidite ve mortalite oranı yüksek olabilir. Bu kuşların bazıları iyileşir ve taşıyıcı olurlar. Tek olarak beslenen evcil kuşlarda kronik hastalık tablosu daha yaygındır.

Kuşlarda salmonella enfeksiyonuna yakalanmış olanlarda ilk belirtiler ishal, merkezi sinir sistemi belirtileri ve ağırlık kaybıdır. Eklemler etkilenebilir ve topallık oluşabilir. İlginç şekilde topallık diğer belirtiler olmaksızın oluşabilir. Kabarmış tüyler ve hafif zayıflık hariç tutulursa diğer belirtiler olmaksızın topallık oluşur. İlave olarak embriyonik ölüm oranı yada yeni kuluçkadan çıkmış kuşlarda omfalitis artabilir.

Salmonellosis Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?

Radyografide karaciğer, dalak ve böbreklerde büyüme gözlenir. Eklemlerde yumuşak doku şişmeleri görülür. Endoskopi yada nekropside, karaciğer ve dalakta multiple beyaz noktalar (nekroz) görülebilir. Enteritis yaygın olarak gözlenir. Süt benzeri hava keseleri, asites, salpingitis ve yangınlaşmış ovaryum follükülleri diğer belirtiler olarak sıralanır.

Evcil kuşlarda salmonella enfeksiyonu tanı da eklem sıvı aspirasyonları ve organ biyopsileri ile elde edilecek patojen izolasyonu yolu ile yapılır. Dokulardan agar üzerine doğrudan sürüntü alınır ve bu önce ön zenginleştirme sıvısına (pepton), daha sonra zenginleştirme (rappaport sıvısı) ve Salmonella selectiv agar üzerine yerleştirilir. Doğrudan agar üzerine yerleştirme negatif sonuçlar verir.

Dışkıdan Salmonella izolasyonu, klinik hastalık tanısını doğrulamaz. Çünkü bazen kuşa zarar vermeden etken sindirim sisteminden geçebilir. Tersine olarak tek bir negatif sonuç da hastalık olmadığını göstermez. Çünkü etkenler aralıklı yayılabilir. Serum aglütinasyon kullanılarak antikor tanımlanması mümkündür. Sonuçların güvenilirliği Salmonella türlerine bağlıdır. Sınırlı sayıda ticari antijen kullanımı mevcuttur. En yaygın anti Salmonella antikorları, polivalant antijen kullanılarak tanımlanabilir. Döllenmemiş yumurtalar her zaman Salmonella açısından muayene edilmelidir.

Salmonellosis Enfeksiyonunda Tedavi ve Korunma

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim &#;inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Salmonella genellikle birden fazla sayıda antibiyotiğe direnç gösterir. İlk seçim enrofloxacin ve tylosin olabilir. Antibiyotik sağaltımının klinik belirtileri ve patojenlerin atılımını azalttığı, fakat her zaman onun eliminasyonunu sağlamadığı bilinmelidir. Sağaltım sonunda birkaç (en az üç) muayene tavsiye edilir. Etkilenen eklemler, antibiyotikli sıvılarla yıkanır. Probiyotikler bağırsaktaki organizma miktarını azaltabilir. Klinik belirtiler azalabilir ama etkilenen eklemler tam fonksiyonel olarak nadiren iyileşir.

Kronik Salmonella olgularında sağaltım nadiren başarılı olur. Hastalığın tekrarı olağan değildir. Patojenin özellikle evcil kuş topluluklarında kalıcı olması olağan bir durumdur. Etkilenen sürülerdeki pozitif kuşlar serum aglütinasyon yoluyla test edilerek belirlenir ve ayrılır.

Otolog aşıların üretimi mümkündür ve pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Böyle bir aşı kullandıktan sonra klinik belirtiler ortadan kaybolur ve taşıyıcıların hastalık yayması durur. Bununla birlikte aşı kullanımı antikor düzeyleri vasıtasıyla enfekte kuşları belirlemeyi imkansız hale getirir. Ticari olarak kullanılan aşılar pozitif sonuçlar sağlamayabilir. Tipler arasında çapraz antijenite olmakla birlikte S. Typhimurium &#;a karşı bazı aşılar korunma sağlayacaktır.

Yeni bir kuşun karantinada tutulması ve birkaç dışkı örneğinin bakteriyolojik muayenesi ve serum agglutinasyonu yolu ile test edilmesi önemlidir. Bazı üreticiler, kuluçka öncesi yumurtaların bir antibiyotik solusyona batırılması yada spreylenmesinin yararlı olduğunu ileri sürmektedir.

Kuşlardan izole edilen bir Salmonella tipi insanlar için patojenik ise kuş ayrılmalı ve sağaltım denenmemelidir. Sağaltım, patojenin eliminasyonu anlamına gelmez. Bu nedenle kuş yeniden test edilmelidir. Tekrar eden pozitif sonuçlarda ötenazi düşünülmelidir. Çocuklar ve yaşlılarla aynı evde yaşıyorlarsa böyle kuşların ötenazisi düşünülmelidir.

Kaynakça

Kaynakları görüntülemek için tıklayın

Papağangil ve Ötücü Kafes Kuşu Hastalıkları, seafoodplus.info Serhat Özsoy, Nobel Tıp Kitabevleri,

Tags:Bülbül HastalıklarıGüvercin HastalıklarıKanarya HastalıklarıMuhabbet Kuşu HastalıklarıPapağan HastalıklarıSalmonellaSalmonella BongorSalmonella Entericasalmonella ishalleriSalmonella typhimurium

Muhabbet kuşları, yaklaşık 10 ila 12 yıl arasında yaşayabilecek, çok güzel hayvanlardır.

Ancak muhabbet kuşlarının yakalanabileceği çok fazla hastalık olduğu için bu hayvanların uzun bir ömür sürmelerini sağlamak çok kolay bir görev değildir.

Bazı hastalıklar kuşların yalnızca tüylerini ve gagasını etkiler ve bu nedenle de bu tip hastalıklarla başa çıkabilmek oldukça mümkündür. Ancak bazı hastalıklar ise bu fantastik kuşların hayatını tehdit altına alabilir. Yine, bazı hastalıkların tedavisi vardır ve bazıları insanlar için bulaşıcı bile olabilir.

Bu bilgiler ışığında, muhabbet kuşu hastalıkları ile ilgili temel bilgiler edinmek, bu kuşların sahipleri için çok önemlidir.

Bulaşıcı Hastalıklar
Tıpkı insanlar gibi, muhabbet kuşları da bulaşıcı hastalıklardan muzdarip olabilir. Bu hastalıklar mantar, virüs ve bakteri sebebiyle meydana gelebilir. Bunlardan en bilinenleri ise polyoma virüsü, kandidiaz (pamukçuk), salmonella ve kursak iltihabı olarak sıralanabilir.

Polyoma virüsü gibi yalnızca kuşlarda görülen bazı hastalıklar vardır. Bu tip enfeksiyonlardan korunmak için geniş ve iyi bir şekilde havalandırılan bir kafes en iyi çözüm olacaktır. Bu arada, ekmek mayası kuşlarda bağırsak iltihabı görülmesine sebep olabilir. Ancak mantar önleyici ilaçlar vardır ve bu ilaçlar oldukça etkili ilaçlardır.

Bu hayvanların geliştirebileceği en hassas hastalıklardan bir tanesi kursak iltihabıdır. Bu hastalık ise, marul gibi sebzeler çok iyi yıkanmadığı zaman ya da zirai ilaç kalıntıları hala olduğu zaman gerçekleşebilen bir hastalıktır. Belirtileri ise oldukça meşhurdur. Bu belirtileri pembe bir cilt, depresyon, iştah kaybı ve kirli gaga olarak sıralayabiliriz. Böyle bir durumda zavallı kuşun ölmesi normalde sadece üç, en fazla beş gün sürer.

Kafeslerindeki kuş yeminin ne durumda olduğunu kontrol etmek gibi, kuşunuzun temel ihtiyaçlarına dikkat etmeniz büyük önem taşır. Özellikle sebze ve tahıl söz konusu olduğunda bu daha da önemlidir. Kuşunuzun çok zayıf olduğunu, çok fazla su içtiğini ya da tüylerinin değiştiğini fark ederseniz, yapılacak en iyi şey doğrudan bir veterinere gitmek olacaktır.

Parazit Enfeksiyonu
Muhabbet kuşu hastalıklarına yol açabilecek pek çok parazit içeren organizma vardır. Örneğin knemidocoptes akarları hava yolu ile hareket eder ve muhabbet kuşunun bacaklarına ve gagasına bulaşır. Eğer kuşunuzda küçük küçük oyuklar ve pul pul dökülmeler varsa, bunun sebebi kuşunuzun bu hastalığa yakalanmış olmasıdır.

Ancak aynı zamanda evcil hayvanınızın vücudunda yaşayan iç parazitlerin de sebep olduğu bazı hastalıklar vardır. Çoğu zaman, bu tür enfeksiyonlar sağlık kaybı, halsizlik, ishal ve iştah kaybına neden olur.

Gördüğünüz gibi, birçok muhabbet kuşu hastalığı, sindirim sistemini etkilemez. Bu nedenle, sahiplerinin kuşlarının dışkısını, ruh halini ve yeme alışkanlıklarını kontrol etmeleri mantıklı bir eylem olacaktır.

Deri ve Tüy Hastalıkları
Bir muhabbet kuşunun dış görünüşü, belirli klinik durumlardan da etkilenebilir. Kanatlarda kabuklanma ve morarma ile kendini belli eden Ema sendromu bu durumlardan bir tanesidir. Enfekte olmuş bölgelerde kan izleri de bu hastalığa dair bir işaret olabilir.

Dahası, kırmızı akarlar dış parazitlerdir ve kuşunuzun kanatlarının iç tarafında yaşarlar. Bu hastalığa yakalanmış kuşlar kaşınırlar ve kaşıntıyı hafifletmek için kendi tüylerini yolma eğilimi gösterebilirler. Sonuç olarak, kuşunuzun temizliğine özen göstermeniz ve enfekte olmuş bölgeleri alkol ile temizlemeniz çok önemlidir. Bu tip hastalıkları önlemek için kafeslerini temiz tutmak da çok büyük önem taşır.

Muhabbet kuşları, tüy dökme sorunları da yaşayabilirler. Bu sorunlara polyoma virüsü gibi diğer virüslerin sonucu olarak yaşanabilecek Fransız tüy dökme ya da anormal tüy dökme de dahil edilebilir.

Bazı Hastalıklar İnsanlarda Görülen Hastalıklarla Aynıdır
Muhabbet kuşları, soğuk algınlığı, ishal, karaciğer yağlanması ve kabızlık gibi hepimizin bildiği ve daha önce yaşadığı hastalıklardan muzdarip olmaya da elverişli olabilirler. Dahası, aynı bizler gibi bacaklarını ya da kanatlarını kırabilirler.

Bunlara ek olarak, biz insanların yaşadığı solunum ile ilgili problemler onlarda da görülebilir. Bu kuşlar astım ve bronşit hastalığına yakalanabilir ya da bazı maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Hatta bazıları epilepsi bile olabilir.

Muhabbet kuşları sadece bunlarla da kalmayıp, tümör ve kanser gibi hastalıklara da yakalanabilir. Uzman veterinerler bu hastalıkların iki yaş ile altı yaş arasındayken gerçekleşebileceğini iddia etmektedir. Muhabbet kuşları hasta oldukları zaman, bu hastalıktan etkilenen organlar neredeyse her zaman böbrekler, deri, sindirim sistemi ve üreme organları olur.

Diğer Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Guatr hastalığı hemen hemen her kuşun yaşadığı bir hastalıktır; ancak muhabbet kuşları özellikle bu konuda tektirler. Bu hastalık tiroitlerde değişmeye neden olan iyot eksikliğinden kaynaklanır. Bunun sonucunda muhabbet kuşunuzun daha kalın bir sesi olur.

Papağan Ateşi ölümcüldür ve insanlar da bu hastalığa yakalanabilir. Bu hastalığa yakalanan kuşlar ile ilgili özellikle dikkat çeken şey, kuşun hasta olduğundan haberdar olması ve başkalarına bulaşmasını engellemek için kendisini sizden uzağa, kafesin bir köşesine doğru çekmesidir. Bu yüzden eğer kuşunuzda böyle bir davranış fark ederseniz, endişelenmeli ve çok dikkatli olmalısınız.

Son olarak, en ciddi muhabbet kuşu hastalıklarından birinin dışarıdan değil içerden bir sebeple ortaya çıktığını belirtmekte fayda vardır. Depresyon, bu kuş için ölümcüldür. Eğer muhabbet kuşunuz depresyona girdiyse, yemek yemeyi bırakacak ve daha stresli bir hale gelerek kendi tüylerini yolmaya başlayacaktır. Eğer modlarını yükseltemezseniz ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayamazsanız, ölürler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir