karaktersiz insanların özellikleri / Karaktersiz fırıldaklar - Haber 7 Yazarı Arif Altunbaş

Karaktersiz Insanların Özellikleri

karaktersiz insanların özellikleri

Eskiden Yapmaya Cesaret Edilemeyen, G&#;n&#;m&#;zdeyse S&#;radanla&#;m&#;&#; Karaktersizlik &#;rnekleri

Dünya üzerinde ya&#;am&#;&#; ve &#;uan ya&#;amakta olan bütün insanlar&#;n kendine özgü karakter ve ki&#;ilik renkleri vard&#;r.

Her insan farkl&#;d&#;r ve her insan&#;n kendine özgü karakteristik özellikleri vard&#;r. Baz&#; karakteristik özellikler benzerlik gösterebilir, baz&#; özelliklerde ise yal&#;nla&#;&#;labilir. Olay&#; dünden bugüne ele alacak olursak e&#;er, bu durum tamamen z&#;t bir hale gelmi&#; durumda. Yani k&#;saca önceden insan&#;n yapmaya çekindi&#;i, insanlar&#;n yüzüne bakmaktan korkabilece&#;i tav&#;r ve davran&#;&#;lar&#;, &#;imdilerde çok daha kolay yapmak mümkünle&#;ti.

Eskiden yapmaya utan&#;lan, &#;imdilerdeyse rahatça sergilenen karaktersizlik örnekleri.

Yalan söylemek

Çok eski ça&#;lardan beri yalan söyleniyor asl&#;nda fakat yalan söylemenin bile evrim geçirmi&#; hallerine ne yaz&#;k ki günümüzde tan&#;k olmaktay&#;z. Önceden &#;ahsi ç&#;karlar do&#;rultusunda utana çekine söylenen tatl&#; yalanlar, &#;imdilerde çok daha kolay &#;ekilde söylenmekte. Yalan&#;n içinde yalan senaryolar&#; üreterek, t&#;pk&#; ba&#;lang&#;ç filmindeki gibi olas&#; derinle&#;en hikayeler ve katmanla&#;m&#;&#; yalanlar yarat&#;lmakta. Bununlada kalmayarak inanc&#;da i&#;in içine kat&#;p, bile isteye yeminler ederek yalanlar söylenebiliyor.

Aldatmak

Her geçen gün biraz daha üst ve farkl&#; noktalara ula&#;an en sivri karaktersizlik örneklerden biri. Elbette çok öncelerden beri olan bir davran&#;&#; ama özellikle günümüzde yapmayan için bir ay&#;pm&#;&#; gibi alg&#;lanmaya ba&#;lat&#;ld&#;. Eskiden ili&#;ki içindeki sorunlardan ya da anl&#;k heveslerden dolay&#; bir hataya dü&#;ülür sonras&#;nda bunu gizlemek duyurmamak ad&#;na yerin dibine girilirdi. Fakat günümüzde bu durum çok daha ba&#;kala&#;t&#;. Gözünün içine baka baka aldatmalar, kar&#;&#;s&#;ndaki insana kusur buldu&#;u için yapt&#;m diyecek kadar alçalmalar, utanmay&#;p ayn&#; eve yata&#;a dahi sokma durumlar&#;na kadar vard&#;. &#;&#;in en kötü yan&#; ise foyas&#; meydana ç&#;kt&#;&#;&#;nda, utanmadan s&#;k&#;lmadan bu yanl&#;&#;&#;n&#; suç bast&#;r yaparak savunuyor olabilmeleri.

Seni seviyorum demek

Çok özel ve e&#;siz bir sözdür, seni seviyorum demek. Bunu duyabilmek. "Ne zaman söyleyecek acaba? diyerek, ili&#;kinin belki de en heyecanl&#; dönemlerini ya&#;amak. Konudan bahsederken bile zihinlerimiz neredeyse siyah beyaz dönemlere gitti. Çünkü o derece eskide kald&#; bu e&#;siz sözcüklerin etkisi ve anlam&#;. Bu kadar özel bir cümle günümüzde ise daha tan&#;&#;al&#; 5 dakika bile olmadan çiftler aras&#;nda söylenebiliyor. Sevmenin daha ne oldu&#;unu bile bilmeyen insanlar, s&#;rf heves ve arzular&#; u&#;runa bu özel sözcükleri kullanarak bir yerlere varma pe&#;indeler. Önceden bir insan belki de say&#;l&#; kez bu anlaml&#; cümleyi duyard&#; veya söylerdi. Çünkü bu cümleye anlam&#;n&#; veren &#;ey gerçekten hissedilerek söyleniyor olmas&#;yd&#;. Az ve özdü ama gerçekti. Günlük kullan&#;lan cümleler gibi a&#;za sak&#;z edilerek, ne yaz&#;k ki günümüzde dibi boylad&#;.

Sayg&#; göstermek

Önceden insanlar kendinden ya&#;ça büyük birine abi, abla, amca, teyze, dede ya da nine derlerdi. El kadar bebeler kendinden büyük insanlar&#;n yan&#;nda kendini a&#;an konularda laflara girmez, seslerini onlara kar&#;&#; yükseltmezlerdi. &#;nsanlar toplu ta&#;&#;ma araçlar&#;nda hasta ya&#;l&#; ve hamilelere yer verirlerdi. Yanl&#;&#;l&#;kla k&#;r&#;lan bir dal için a&#;açtan özür dilenirdi. Hayvanlar t&#;pk&#; bir insanm&#;&#; gibi muamele görür, ekmek ve a&#; payla&#;&#;l&#;rd&#;. Sevgililer el ele tutu&#;maya çekinir, evliler e&#;lerini k&#;rmamak ad&#;na ellerinden her geleni yapard&#;. Sayg&#; konusunda eskiye dair sayacak madde çok elbette. &#;imdi ise bu say&#;lanlar&#;n tam tersini hatta kat kat beterlerini dü&#;ünün. Gözlerinizde hangi kötü karaktersizliklerin canland&#;&#;&#;n&#; çok iyi biliyor gibiyiz.

Yard&#;m etmek

Dünya üzerinde ya&#;ayan her insan&#;n kendine özgü zenginli&#;i vard&#;r. Kimimiz madden kimimizde manen darl&#;k ya da bolluk ya&#;ar&#;z. Darl&#;k dönemlerimizde ise çevremizden yard&#;m bekler ya da beklemeden yard&#;m görürüz. Yine öncesine gidecek olursak maddi ya da manevi aç&#;dan her türlü destek insanlar aras&#;nda bir görevmi&#; gibi görülür, s&#;radan bir davran&#;&#; gibi alg&#;lan&#;rd&#;. Ekmek ikiye bölünür, para el titremeden ihtiyac&#; olana uzat&#;l&#;rd&#;. En güzel olan&#; da yap&#;lan bu yard&#;mlar, çevreden kimseye duyurulmadan yap&#;l&#;rd&#;. S&#;rf yard&#;m gören insan çevresine kar&#;&#; rencide olmas&#;n diyerek, isim bile vermeden yard&#;mlar yap&#;l&#;rd&#;. &#;u ince dü&#;üncenin asaletine bak&#;n. &#;imdilere gelecek olursak s&#;rf etiket olmak ad&#;na yard&#;mlar yap&#;l&#;yor ve yap&#;lan her yard&#;m kar&#;&#;s&#;ndaki insan&#; rencide edecek &#;ekilde etiket ediliyor. Maddi ya da manevi verilen her destek her ortamda meydanlara seriliyor ve çevresi taraf&#;ndan büyük ve iyi biriymi&#; alg&#;s&#; yarat&#;lmak isteniyor. Bir elin verdi&#;ini di&#;eri görmemeli ve duymamal&#;. &#;&#;te o zaman en büyük ve en iyi sen olursun. Reklam ve etiket pe&#;inde yap&#;lan yard&#;mlar&#;n seni sadece karaktersiz bir insan yapar. San&#;r&#;m günümüzde daha çok karaktersiz olmak isteniyor.

Öncesi ve sonras&#; ba&#;l&#;&#;&#; alt&#;nda sayacak daha bir çok madde olmas&#;na ra&#;men, konuyu daha fazla uzatarak sizleri s&#;kmak istemiyorum. Zaten sizlerde hem yukar&#;daki maddelerin hemde say&#;lmayan di&#;er konular&#;n fark&#;ndas&#;n&#;zd&#;r. Evet insanlar ve günümüz ça&#;&#; çok ama çok de&#;i&#;ti. Çok daha sayg&#;s&#;z, çok daha sevgisiz, çok daha ahlaks&#;z ve tahammülsüz bir toplum olduk. Bizi biz yapan &#;ey, inançlar&#;m&#;z örf ve adetlerimiz sayesinde olu&#;an kimli&#;imizin insan&#;m&#;za ve dünyaya huzur katmas&#;yd&#;.

&#;&#;renilecek durumdan, tekrar imrenilecek insanl&#;&#;a ula&#;mak çok da zor de&#;il.

Karaktersizlik h&#;zl&#; yay&#;lan bir virüstür ama iyi ve güzel insanlar&#;n yürekleri kar&#;&#;s&#;nda çok etkisizdirler. Bu tarz insanlar&#;n ço&#;almas&#;ndaki en büyük etken, yüre&#;i güzel insanlar&#;n de&#;i&#;mez ve düzelmez diyerek kö&#;elere saklanmalar&#;d&#;r. Elbette de&#;i&#;ir ve düzelebilir sadece böyle karaktersizlere sessiz kalarak f&#;rsat verilmedi&#;i sürece. Asl&#;nda do&#;runun ne oldu&#;unu, atalar&#;m&#;z&#;n örf ve adetlerini yeni nesillere aktararak ve etraftaki kötü örnekleri bir ders niteli&#;inde ö&#;reterek ba&#;ar&#;labilir. Kötü ve yanl&#;&#; durumlar özendirilerek sadece karaktersiz insan say&#;s&#; gelecek nesillerde daha da ço&#;alm&#;&#; olur. &#;yi ve ahlakl&#; nesillerin gelecekte var olabilmesini istiyorsak, çocuklar&#;m&#;z&#; ve gençlerimizi t&#;pk&#; anne babam&#;z&#;n, dede ve ninelerimizin bizlere geçmi&#;te katt&#;&#;&#; o güzel insanl&#;kla e&#;itmeliyiz.

Yeni nesiller günümüz teknolojisiyle geli&#;meli, eski kafa dedi&#;imiz atalar&#;m&#;z&#;n ahlak&#;yla yeti&#;melidir. U&#;ur D&#;NÇER

Karaktersiz fırıldaklar

Karakter kelimesi Fransızcadan ( caractère)  dilimize geçmiş ve Türkçemizde de aynen kullanılmaktadır. Sözlük manası;  ‘’Bir bireyin kendine özgü yapısı, o bireyi başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen, üstün ana özellik ve öz yapısıdır.’’ diye tarif edilir. 

Bir kişinin veya toplumun tutumunu, duygu ve davranış biçimini, tutku ve düşünce yönünü, düşünüş ve hareketlerindeki tutarlılığı anlatırken ve başkalarından ayırt eden özellikleri belirlerken de kullanılır.

Karakter dilimizde; bir oyuncu, bir simge, bir nitelik, bir insan özelliği ve bir duruş olarak da kullanılır. ‘’Karakteri menfaatlerine göre şekillenen insan/lar’’, ’Karakterli veya karaktersiz insan veya toplumlar’’ ifadesinde olduğu gibi.

Hayatın her kesiminde görüldüğü gibi politika alanında da egosunu doyurmaktan karakterini besleyemeye vakit bulamayan bir sürü karakter fukarası insan vardır. Bu tip insanlar toplum içinde kötü birer örnek olarak bilinir. Müslüman bir toplum içinde karaktersizler deve dikeni gibi sırıtır, asla kabul ve itibar da görmez.

Karakter fukarası insanlar bir aile, toplum, cemaat, cemiyet, parti ve devletin başında iseler; işte bu, o toplum için gerçekten bir felakettir. Çünkü, lider durumunda olan insanlar sözü sohbeti dinlenen, yolu izlenen ve gözlenen şahsiyetlerdir.

İnsanların en kötüsü söz verip de sözünde durmayan, kendisine emanet edilen bir şeye ihanet eden, konuştuğu zaman yalan söyleyen, bir insan ve toplumla bozuştuğunda onun bütün gizli sırlarını ortaya döken, onu rezil etmek için her türlü edep, ahlak ve kişilik sınırlarını çiğneyen, ona karşı yapılan her eylem ve söylemi, her hareket ve davranışı meşru gören ve göstermeye çalışan yanar döner kişilerdir. İslam toplumunda bu tiplere, ‘’Münafık’’ denilir.

İçleri başka, dışları başka, her an her renge girebilen bukalemun tipli fırıldak karaktersizlerdir Münafıklar. Eylemleri ve söylemleri asla birbirine uymaz. Bunlar her zaman, her dalda oynayan cambazlardır. Yağ gibi hep su üstüne çıkar, kedi gibi hep dört ayaküstüne düşmeye çalışır.  

Bu tipler; her çağda ve zamanda İslam’ın ve Müslümanların karşısında inkarın kara bayrağı altında toplanan, nemrud’i sistem ve firavun’i düzenleri ayakta tutmak ve yaşatmak için Haçlı Süvarileri ve Tapınak Şövalyeleri olarak Kılıçaslan ve Salahattin taraftarlarına karşı savaşırlar.

Bunlar, küfrün inkarın karabatakları, isyan ve tuğyanın şerefsiz alçaklarıdırlar.

Düşünün! Bir partinin veya hareketin lideri seçim öncesinde millete hitaben, ‘’Eğer; bize oy verirseniz ve seçimi de biz kazanırsak; kimseyi işten atmayacağıma, çalışmayan her emekliye şu kadar maaş vereceğime, suyu, elektriği, gazı, tuzu (Daha uzatabilirsiniz)  bedavaya dağıtacağıma namusum ve  şerefim üzerine söz veriyorum’’, deyip de; seçimi kazandıktan sonra bütün bu vaatleri yapan kendisi değilmiş gibi davranan utanmaz, hiçbir sözünü yerine getirmeyen sıkılmaz bir politikacıya karaktersiz fırıldak demek onu en güzel biçimde ifade eder.

‘’Bu ne biçim söz vermek, şeref ve namus anlayışı’’ demek ise; içinden çıkılmaz kokuşmuş bir balçık ve apayrı bir konudur. Karaktersizlere karaktersiz demek, onlar ile olan arasına bir mesafe koymak ise; onurlu her insanın yapması gereken karakterli bir davranış ve duruştur.

Peygamberimiz sav; ’’ Yalan ile iman bir arada bulunmaz’’(2), atalarımız ise; ‘’Yalanla bina olmaz, yalancı ile yola çıkılmaz’’ sözleriyle karakterli bir insan ile karaktersiz bir insanın birlikte yolculuk yapmasının bile sakıncalı olduğu, ahlaki değerlerimizle bağdaşmadığı vurgulanıyor.

Vatanı ve milleti bölmek isteyen İslam ve Müslüman düşmanı terör örgütünün malı bir partinin yedeğine girerek onunla ittifak edip yol yürümek, aynı cephede saf tutmak, dönüşü olmayan çıkmaz bir yola girmek bir liderin ve onu izleyenlerin karaktersiz olması için yeterli bir sebeptir.

Hareket ve ideolojilerinde, pratik ve teorilerinde binlerce inkar ve isyan, hata ve kötülük bulunan karakter fukarası bir kişi ve toplumla Müslüman bir insan ve toplum aynı safta, aynı hedeflere giden yolda ve aynı cephede bir arada bulunamaz.

Dini İslam, referansı Kur’an olanlar için her şey ortada ve gün gibi aydınlıktır. İnsanın karakteri üslubundan bellidir. (Üslub-u beyan, aynıyla insandır.)  Dil, kalpte olanların tercümanıdır.

İyi bir insan ve toplum olmak bir duruş ve karakter meselesidir. Fırıldaklar için karaktersizlik de bir yaşam tarzı ve felsefesidir.

Arif Altunbaş, Haber 7

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir