bedelli askerlikte tazminat / Erdemir & Özmen | Bedelli Askerlik Yapacak Olan Personel, Kıdem Tazminatına Hak Kazanır mı?

Bedelli Askerlikte Tazminat

bedelli askerlikte tazminat

Bedelli askerlik yapacakların tazminat hakkı

7 Ağustos 20224 dakika

bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi?

Yeni yayınlanan bedelli askerlik ile ilgili yasal düzenleme, uygulamadan yararlanmak isteyen çalışanların kıdem tazminatı konusunda tartışma yarattı. Peki bedelli askerlik yapacak olanlar tazminat hakkı var mıdır? Cevaplarıyla birlikte sizler için derledik.

21 günlük bedelli askerlik süresi çalışma süresi olarak sayılacak

Çalışan kişilerin askerde temel eğitimde geçirdikleri 21 gün çalışma süresinden sayılacak. İşveren, bedelli askerlik sebebiyle temel askerlik eğitimine katılan işçiyi işten çıkaramayacak. Dolayısıyla askerlik görevini yerine getirmesi nedeniyle işten çıkarılan bir işçi, başta işe iade davası olmak üzere, kıdem ve ihbar tazminatını talep etme hakkına sahip.

  • İşveren kıdem tazminatını ödemezse ne olacak?

İşveren, kanundaki, ‘ücretsiz izinli sayılır’ maddesini gerekçe göstererek, kıdem tazminatı ödemezse; çalışanın, önce arabuluculuk sistemine, sonrasında da mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor.

  • Askerlik nedeniyle tazminatını alıp, işten ayrılanlar, askerlik bittiğinde aynı iş yerine başvurabilir mi?

Başvurabilir ve işverenin de tekrar işe alması gerekir. Bunun için çalışanın 2 ay içerisinde işverene müracaat etmesi gerekir. İşveren işe almazsa, çalışana, 3 aylık brüt ücret kadar tazminat öder.

  • Kıdem tazminatı peşin mi ödenir?

İşveren kıdem tazminatını peşin ve bir kerede ödemek zorundadır. Çalışan, askere gitmeden önce tazminatını alır. Ancak işveren peşin ödeyemeyeceğini söyler ve çalışan da kabul ederse tazminat taksitler halinde de ödenebilir.

  • Kıdem tazminatını alıp, işten ayrılanlar, işsizlik maaşı alabilecek mi?

Çalışan, işsizlik maaşı için gerekli şartları yerine getirmişse, yani son 120 gün aralıksız işsizlik sigortası primi yatırılmış ve son 3 yıl içinde de 600 gün prim ödenmiş olması halinde, çalışanlar, askerlik dönüşü işsizlik maaşı için başvurabilirler.

  • Ücretsiz izin hakkından yararlanacak olanlar nasıl bir yol izleyecek?

Çalışan, askerlik eğitimi için gerekli evrakları işverene verecek ve ücretsiz izin hakkından yararlanmak istediğini söyleyecek. İşveren bu talebi kabul etmek zorunda. Çalışan, askere gittiği günden itibaren 21 gün ücretsiz izinli sayılacak. Askerlik dönüşü işe kaldığı yerden devam edecek. Özellikle de 5 yıldan fazla çalışma süresi olanlar için bir alternatif seçenek daha var; bu kişiler, yıllık izinlerini kullanabilirler. Böylece hem maaş alırlar hem de sosyal güvenlik primleri ödenir.

  • Ne kadar tazminat alabilirsiniz?

21 günlük bedelli askerlik yapacak olanlar isterlerse, kıdem tazminatını alarak, işyerinden ayrılabilirler. Kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük, yani aylık brüt ücret üzerinden hesaplanır ve bir aylık ücretin, çalışma yılı ile çarpılması sonucu ortaya çıkar. Çalışanın ücreti içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiyeler, primler, sağlık sigortası gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılır. 2023 kıdem tazminatı hesaplaması için yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Başvurucu işçinin, bedelli askerlik hizmeti yapacak olması nedeniyle işyerinden bir yıl ve daha fazla sürede çalışıyorsa işverene başvurup, kıdem tazminatını isteme hakkı vardır. İşveren askerlik sebebi ile işten ayrılacak olan işçinin kıdem tazminatını ödemek durumundadır. 21 günlük temel askerlik eğitimi süresinde; işçi olarak çalışanlar ücretsiz izinli, memurlar da aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Eğer işveren kıdem tazminatı ödemezse; işçinin mahkemeye başvurma hakkı vardır.

Bununla beraber, kıdem tazminatını alanlar işsizlik maaşından da yararlanabileceklerdir. Burada önemli olan, işsizlik maaşı için gerekli şartları yerine getirilmiş olunmasıdır. Başvurucu işçi, son 120 gün aralıksız işsizlik sigortası primi yatırmış ve son 3 yıl içinde de 600 gün prim ödemiş olması halinde, askerlik dönüşü işsizlik maaşı için başvurabilirler.

Askerlik dönüşü, işçi aynı işyerinde işverenin kabulü halinde çalışmaya devam edebilir. Başvurucu işçi askerlik dönüşü iki ay içinde işverene çalışmak isteğini iletirse işverenin kabulü halinde işine devam eder, eğer işveren kabul etmezse üç aylık maaşı kadar tazminat ödemeye mahkumdur.

Originally posted 2018-09-20 09:42:05.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır