çiçek bitinden nasıl kurtulunur / Güllerinizi zararlılara karşı koruma önerisi

Çiçek Bitinden Nasıl Kurtulunur

çiçek bitinden nasıl kurtulunur

Yaprak Biti Neden Olur?

Yaprak Biti Neden Olur?

Yaprak biti ile mücadele aşamasına geçmeden önce bu olumsuzluğun nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Yaprak biti, bitkilerin tatlı özüyle beslenmek için gelen ve hızla üreyen bir böcek türüdür. Yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için bitkilerin öz suyuna ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir bitki üzerinde aylarca tutunarak çoğalmaya ve büyümeye devam edebilir. Bitkilerinizin ömrünü uzatmak için yaprak bitini fark ettiğiniz an onlardan kurtulmanın yollarını aramanız gerekir.

Yaprak bitleri sebebiyle susuz kalan bitki, fotosentez yapamadığı için gelişimini durdurur ve kısa sürede ölür. Tek bir bitkide yaşayan yaprak bitkilerinin diğer saksılara sıçraması da olası bir durumdur. Yaprak bitleri, genellikle gözle görülmeyecek boyutlardadır. Bitkinizde yaprak biti olup olmadığı tespit etmek için dikkatli bir gözlem yapmanız gerekir. Yaprak bitleri, bitkiden beslenirken bir çeşit öz salgılamaya başlar. Bitkinizde balı anımsatan yapışkan bir madde varsa önlem almanız gerektiği anlamına gelir.

Yaprak Bitinin Zararları Nelerdir?

Yaprak Bitinin Zararları Nelerdir?

Çiçek bakımı bitki yetiştirme gibi hobilerle uğraşan kişilerin yaprak biti hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Yaprak biti, bitkinin gelişimini büyük ölçüde engeller. Bitkinin öz suyunu zaman içerisinde tüketir. Fotosentez yapamayacak hâle gelen bitki, kısa süre sonra çürür. Yaprak bitleri, çeşitli virüsler taşıyarak insanlarda alerjiye sebep olabilir. Yaprak bitinin bir diğer zararı ise bitkinin yüzeyini yapışkan hâle getirmesidir. Beslenme sırasında çeşitli salgılar yayan bitler, küf oluşumunu artırarak bitkilerin solmasına yol açar.

Bitkilerini daha sağlıklı bir ortamda yetiştirmek isteyen kişiler, yaprak biti nasıl önlenir sorusunu sıkça araştırır. Bitki sağlığı için oldukça önem arz eden bu canlıya karşı daha oluşmadan önlem almak gerekir. Yaprak bitinden korunmak için; uğur böceği, zarkanat ve eşek arısı gibi canlılardan faydalanabilirsiniz. Bitki yüzeyinde önemli belirtilerle karşılaştıysanız yaprak biti nasıl yok edilir sorusuna acilen cevap bulmanız gerekir. Bitkilerinizi yaprak biti doğal çözüm yolları sayesinde hastalıktan kurtarabilirsiniz.

Doğal Yöntemlerle Yaprak Biti Nasıl Yok Edilir?

Doğal Yöntemlerle Yaprak Biti Nasıl Yok Edilir?

Bitkilerine gözü gibi bakanlar, yaprak biti nasıl temizlenir sorusunun cevabını oldukça merak eder. Yaprak biti ile mücadele aşamasında uygulanabilecek birçok yöntem bulunur. Ancak çözüm yollarını denemeden önce yaprak bitinin türünü belirlemeniz gerekir. Örneğin beyaz yaprak biti nasıl yok edilir sorusunun cevabı, ev imkânlarında uygulanabilecek kadar kolay ve sağlıklıdır. Beyaz yaprak bitlerini yok etmek için sirke kullanılabilir. Özellikle; çiçek yağı, elma sirkesi ve su karışımı sayesinde yaprak bitlerini azaltabilirsiniz.

Yeşil yaprak biti nasıl yok edilir sorusuna ise ev imkânlarında sunulabilecek birçok cevap bulunur. Yeşil afidlerden kurtulmak için sirkeli karışımın yanı sıra arap sabunu da kullanabilirsiniz. 1 kaşık arap sabununu az miktarda suyla seyrelterek yaprak biti bulunan bölgelere sürmeniz yeterlidir. Hem arap sabunu hem de sirkeli karışım, yaprak biti ile mücadele aşamasında bitkilerin saplarına da uygulanabilir. Yaprak biti ile mücadelede etkili bitki besini ve vitamin çeşitlerine Trendyol’dan kolayca ulaşabilirsiniz.

Yaprak Bitlerinden Korunmanın Yolları

Rengarenk bitkileri yetiştirmek, her zaman göründüğü kadar kolay olmayabilir. Onların canlılığını koruması için doğru bakım yaptığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Yaprak bitleri de istenmeyen durumlardan yalnızca biri. Eğer bitkilerinizde yaprak biti varsa ya da oluşmadan önlemek istiyorsanız okumaya devam edin!

Yaprak Biti Nedir?

Yaprak bitleri yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda; beyaz, siyah, sarı, yeşil, kahverengi ve kırmızı gibi çeşitli renklerde bulunabilen küçük böceklerdir. Bu renkli bitler; yaprak, tomurcuk, sap ve çiçeklerde buldukları bitkilerin içindeki öz suyundan beslenerek hayatta kalır. Pek çok bitki bakıcısını rahatsız etme nedenlerinden biri kısa üreme döngüleridir. Yani yaprak bitlerinin hızlıca çoğalıp büyümesi için birkaç ay yeterlidir. Hatta bahçeniz bir anda haşere dolup bir anda temizlenebilir.

Kısacası yaprak biti ile karşılaştığınızda vereceği zararı bir an önce kapatmalısınız. Ancak bunun için yaprak bitlerinin neye benzediğini biliyor olmalısınız. Yaklaşık 2 mm uzunluğunda olan ve çoğunlukla bir büyüteç yardımı olmadan görünmeyen yaprak bitleri, aslında armut şeklindedir. Ayrıca çiçeklerin sapını emmek için alt bacaklarını ve antenlerini kullanır. Ancak bu tanım bitkilerinizi ele geçiren yaprak bitlerini fark etmeniz için yeterli değil. Bu nedenle bol bol yaprak biti fotoğrafı inceleyerek bitkilerinizi kapladıklarında nasıl görüneceklerinden emin olun!

 

yaprak bitinden nasıl kurtulurum

 

Yaprak Bitlerinden Korunma Yolları

Söz konusu yaprak bitkilerinden korunmak için bitkileriniz yaprak bitkileri tarafından ele geçirildiğinde değil çok daha öncesinde önlem almalısınız. Bunun yollarından biri bahçenizi yaprak biti yemeyi seven böceklerle doldurmak olabilir. Bu sayede yaprak bitleri bitkilerinizin yapraklarına hasar vermeden önce böcekler tarafından yendiği için sayıları ve dolayısıyla bahçenize verecekleri hasar azalır.

Yaprak bitlerini seven böceklerden bazıları şunlar:

  • Uğur böcekleri

  • Zarkanatlar

  • Eşek arıları

Birçok bahçe sahibi, yaprak bitinin olmaması için bu böcekleri kullanır. Hatta aralarında bu böcekleri sipariş verenler bile var. Eğer bahçenizde oluşabilecek yaprak biti istilasını önlemek istiyorsanız siz de bu böceklerden yararlanabilirsiniz.

yaprak biti ilacı

 

Yaprak Biti İstilasının Belirtileri

Önleme işlemi başarısız olduysa ve yaprak bitleri bitkilerinizi ele geçirmeye başladıysa işler çığrından çıkmaya başlamadan önce uygulayabileceğiniz yöntemler var. Bunun en iyi yollarından biri yaprak bitinin farkına varmak. Peki nasıl?

Yaprak bitleri gözle görünür derecede büyükse şanslısınız. Az önce anlattığımız tanıma uyan, daha önce de fotoğraflardan gördüğünüz yaprak bitini tanıdıysanız işiniz çok daha kolay. Ayrıca yaprak bitleri bitkilerinizden beslendiğinde bir öz salgılar. Eğer bitkilerinizde bala benzer yapışkan bir madde görüyorsanız bu da yaprak biti istilasının bir göstergesi olabilir. Son olarak yaprak biti bitkilerinizden beslendiğinde bitkileriniz zayıflar ve sararır. Eğer bitkilerinizde beklenmedik bir sararma görüyorsanız yaprak biti istilasından şüphelenebilirsiniz.

bahçe böcek ilaçlama

 

Diyelim ki bahçenizde yaprak biti istilası olduğundan eminsiniz. O zaman sıra onlardan kurtulmaya geldi. İşte iki etkili yöntem!

 

1- Hortumun Gücü

Yanlış duymadınız! Yaprak bitlerinden kurtulmak için fiziksel güç uygulamanız gerekiyor. Tazyikli su kullanmak ise bunun en iyi yöntemi. Bahçenizdeki uzun hortumu kullanarak tazyikli suyun tüm bitkilerinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

2- El Yapımı Böceksavar

Kendi böceksavarınızı yapmak yaprak bitinden kurtulmanın bir diğer yöntemi. Üstelik yapması da oldukça kolay. Biraz bulaşık deterjanı ve suyu karıştırıp etkilenen bitkilerinizin yapraklarına fıslayın. Ayrıca karışımın yaprakların altındaki sap kısmına da ulaştığından emin olun. Çünkü yaprak bitleri oralarda da yaşar.

Bahçesi olan biriyseniz yaprak bitiyle karşılaşmak çok can sıkıcı olabilir. Ancak önemli olan istilaya uğramadan önce bahçenizle ilgilenip önlem almanız. Aldığınız tüm önlemlere rağmen yaprak bitinden kaçamazsanız da bahsettiğimiz iki yöntemi uygulayabilir, yaprak bitlerine sonsuza dek elveda diyebilirsiniz.

Kırmızı Örümcek ve Yaprak Biti Gibi Haşerelerden Nasıl Kurtulursunuz?

Kırmızı Örümcek ve Yaprak Biti Gibi Haşerelerden Nasıl Kurtulursunuz?18.11.2020

Merhaba bitki severler, bugün sizlere ''Bitkilerinizdeki kırmızı örümcek, yaprak biti vb'' haşerelerden nasıl kurtulacağınıza dair birkaç bilgi vermek istiyoruz.

Bitki yetiştirenlerin çoğu aslında bu durumdan müzdarip. Bitki yetiştirmek ne kadar merak ve tutku olsa da, zaman ve sabır isteyen bir iştir. Bitkilerinde insanlar gibi bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Biz insanlar gibi havaya,suya, besine ve özel ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bazı zamanlarda bizim gibi hastalanırlar. En yaygın hastalıklardan birtanesiyse haşerelerin sebep olduğu durumlardır. Gelin isterseniz bu konu hakkında biraz konuşup, çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz formüllerle bitkilerinizi haşerelerden koruyun.


                                                                                   Görsel: Pexels

İLK MUDAHALE NASIL OLMALI?

İlk başta bitkinizin üstünde Kırmızı Örümcek, Yaprak Biti vs haşerelerin olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Çok küçüktürler ve çıplak gözle zor ayırt edilirler. Eğer şüpheleniyorsanız, bunu anlamak için basit bir yöntem var. Bitkinizin yaprağının altına beyaz bir kağıt tutarak birkaç kere sallayın ve kırmızı örümcek ve yaprak bitinin kağıdın üstüne düşmesini sağlayacak şekilde kağıdı konumlandırın. Bunu birkaç yaprağa uyguladıktan sonra incelemenizi yapın. Beyaz kağıdın üstünde kaçışan haşereler gördüyseniz, hemen tedaviye başlamanız gerekecek.

Diğer bir belirtisiyse, genellikle kırmızı örümcekler bulundukları yaprağın öz sıvısıyla beslenir ve yaprakta beyaz lekelere sebep olurlar. Bundan sonraki süreç, beyazlaşan yaprakların kahverengi bir renge bürünüp, sararıp solmasına neden olmasıdır. Genellikle kırmızı örümcekler yaprağın öz suyuyla beslenirken, bir yandanda zehirli madde salgılarlar. Bundan dolayı yapraklar işlevini yitirir ve solar.

Gelelim yapılması gerekenlere:

1. Kırmızı örümcek, yaprak biti vb. haşerelerin görüldüğü bitkinin yanında farklı bitkiler varsa, derhal onların yanından uzaklaştırılmalıdır. Aksi taktirde diğer bitkilere de sıçrayacaktır.

2. İstilaya uğrayan yaprakları budayın ve imha edin. Bitkiyi dışarıya çıkartın ve dikkatlice tazyikli su ile yıkayın.

3. Bitkinin bulunduğu ortam çok önemlidir, kırmızı örümcek, yaprak biti vs. haşereler serin havaları sevmezler. Ilık ve sıcak havalarda yaşayıp, ürerler. Bitkinin konumunu değiştirmek kolay bir çözüm yolu olabilir.

4. Buna rağmen tamamen haşerelerden kurtulamadığınızı düşünüyorsanız, yumurtlamalarını önlemek ve daha profesyonel şekilde halletmek isterseniz size vereceğimiz yapımı kolay organik tarifleri deneyin.

Not: Tarifleri, basınçlı su püskürtücüyle uygulamanızı tavsiye ediyoruz.                                             

TARİF 1: SABUN VE BULAŞIK DETERJAN KARIŞIMI

Öncelikle şunu belirtelim, bu karışımı serin havalarda ve güneş ışığı olmayan yerde yapmanız gerekiyor. Sıcak ve güneş ışığı alan yerde, deterjan ve sabun durulaması yüzünden yaprak yanıklarına yol açılabilir. Dikkatli olunmasını öneriyoruz. Herhangi sabun kullanılabilir, aynı şekilde en uygun bütçeli bulaşık deterjanıda olabilir. Hiç farketmez. 

Bu formül birçok haşere için kullanılıyor. (tırtıl, yaprak biti, sümüklü böcek vs.)

Deterjan ve sabun uygulamaları en etkili ıslak şekilde sonuç verir. Kuruduğunda etkisi azalır. Bunu belirtmekte fayda var. Bu tarifi yaprağın her tarafına uygulamanız ve durulamanız gerekiyor.

Gelelim karışımımıza;

1 yemek kaşığı sıvı sabun ya da bulaşık deterjanı

- 4 litre kadar su

veya 

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 yemek kaşığı bulaşık deterjan 

- 2 litre su. 

Karıştırmak suretiyle basınçlı su püskürtücünüze koyduktan sonra, istila olan her bir yaprağa özenle uygulayın. 

TARİF 2: GELENEKSEL YÖNTEM; UN-NİŞASTA-SÜT ÜÇLÜSÜ

Un, nişasta ve süt karışımı, özellikle kırmızı örümcek ve yaprak bitlerine karşı çok etkilidir. Çok eski bir yöntem olarak biliniyor. Serin saatlerde yaprakların her yerine dikkatlice uyguluyorsunuz. Haşereler bulamaca bulanmış oluyor ve saat ilerledikçe hava ısınıyor ve bulamaç kurumaya başlıyor. Haliyle haşerelerde bulamacın etkisiyle vücutlarındaki su miktarı kaybediyor ve ölmeye başlıyorlar. Durulamaya bile ihtiyaç olmayan bu yöntem her zaman etkili olmuştur.

Karışım içeriği;

- Yarım bardak nişasta ya da un 

- Yarım bardak süt

ve 5 litre su. 


                                                                                 Görsel: Pexels

TARİF 3: HER DERDE DEVA SARIMSAK

Sarımsak, hayatımızda her derde deva olduğu gibi, haşereler üstünde etkili bir soğanlı bitki türüdür. 

Gelelim formülümüze;

1 baş soyulmuş sarımsağı, 2 su bardağı ile blendırdan geçiriyoruz. Karışımı hazırladıktan sonra bir kaba koyup, 24 saat bekletiyoruz. Ertesi gün karışımı süzüyoruz ve haşerenin yoğunluğuna göre 2-3 litre su ekliyoruz. Karışımın bitki üzerinde etkisini arttırmak için 2 damla sıvı sabun ya da bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Durulama yapılmayacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

 

Paylaş:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır