emzirirken acı biber yemek / Emziren Anneler Acı Yiyebilir mi? Emzirme Döneminde Acı ve Baharatlı Yemek - Mortilki

Emzirirken Acı Biber Yemek

emzirirken acı biber yemek

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler nelerdir?

Anne sütü yeni doğmuş bir bebeğin en kıymetli besindir. Bebek için özellikle ilk günlerinde anne sütü alması onun gelişimi ve sağlığı açısından son derece faydalıdır. Bu nedenle eğer bir sağlık probleminiz yoksa mutlaka bebeğinizi emzirmeniz önerilir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sitemini güçlendiren, hastalıklara karşı koruyan en faydalı, iyi ve temiz besindir. Ayrıca her annenin sütü kendi bebeğine özel bir yapıya da sahiptir.

Bu değerli besini bebeğinize verirken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de bu dönemdeki beslenme şeklinizdir. Çünkü sizin yedikleriniz sütünüze geçerek bebeğinizin beslenmesini de etkileyebilir. Bazı besinler bebekte gaz sancısı, kusma, kabızlık, ishal ya da burun akıntısı ve egzamaya neden olabilmektedir. Emziren annelerin kaçınması gereken besinler kişiye ve ailenin ya da yeni doğan bebeğin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak şöyledir.

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler

Bu besinler genellikle alerji, gaz yapma ihtimali yüksek olan keskin tada sahip besinlerdir. Anne zaman içerisinde bu besinleri bebeğinin verdiği tepkiye göre de karar verebilir. Meselâ, bazı bebekler sarımsak tadından hoşlanmazken bazıları anne hamileyken de yediği için bu tadı yadırgamayabilir. Ancak genel olarak sütün tadını ve kokusunu etkilediği için sarımsak gibi keskin aromalı gıdalar yediğinizde bebeğinizin davranışlarına dikkat ederek bundan rahatsız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak bunu anlayabilmek için bebeğinizle biraz zaman geçirmiş ve birbirinizi iyi tanımaya başlamış olmanız gerekebilir.

1-Süt ve süt ürünlerine dikkat edilmeli

Eğer bebeğiniz beslendikten sonra şiddetli gaz sancısı, kusma, kabızlık veya ishal, burun akıntısı, deride döküntü, egzama gibi problemlerden biri ya da birkaçı varsa. Emziren anne 15 gün kadar süt ve süt ürünü yemeyerek durumda iyileşme olup olmadığını gözlemleyebilir. Eğer belirgin bir iyileşme oluyorsa bebeğin sindirim sistemi gelişene dek bu besinlerin alımına ara verilebilir. Bebeklerde en sık görülen besin alerjisi süt proteini alerjisidir. Bu sebeple dikkatli olmak gerekir.

2-Kahve, çay, kola

Kahve, çay ve kola kafein içeren gıdalardır ve bunların fazla tüketilmesi bebeklerde huzursuzluk yapabilir. Çaykonusunda özellikle dikkat etmekte fayda var çünkü bazen farklı çay içen anneler az kafein aldığını zannedebiliyor. Oysa siyah çay, beyaz çay, yeşil çay birbirinden çok farklı çaylar değildir. Hepsi aynı bitkiden elde edilen ancak farklı şekillerde işlenen ürünlerdir.

3- Sarımsak, soğan, baharatlar

Tadı ve kokusu yoğun olan besinler anne sütüne geçerek sütün tadında değişime neden olabilir. Bu besinler üst üste çok miktarda yenmemeli dengeli şekilde yayarak ve münkünse pişmiş olarak tüketilmelidir. Bir besin yenildikten yaklaşık 4 ila 6 saat sonra sütü etkilemeye başlar.

4- Çikolata ve kakao

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler nelerdir?

Çay ve kolada olduğu gibi kakao ve çikolata da kafein içerir. Fazla miktarda alınırsa bebekte huzursuzluk, uykusuzluk yapabilir.

5- Baharat ve acı

Bol miktarda yenilen bir baharat ya da bir küçük acı biber sütünüzün tadını değiştirebilir.

6- Dip balıkları, çiğ balık ve tavuğa dikkat

Dip balıkları yüksek oranda civa içerebilir ayrıca denizlerdeki kirlilik balıkları da etkilemektedir. Özellikle balık, tavuk yerken derilerini yemek, sushi gibi çiğ balık ürünleri yememek tedbir açısından önemlidir.

7- Alkol

Alkol anne sütüne geçerek bebeği etkiler.   Ayda bir defa içtiğiniz hafif bir içki büyük bir asar vermeyebilir ancak sık ve çok miktarda alkol kullanımı bebeğin nörolojik gelişimini etkilemektedir. Bu sebeple doğru olan bu süreçte mümkünse alkol almamaktır.

8- Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı

Çeşitli tarım ilaçlarından etkilenmemek açıcından sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır.

9- Yer fıstığı

Yer fıstığı alerjen bir besindir. Ülkemizde çok yaygın olmasa da özellikle ABD de yer fıstığı alerjisi oldukça yaygındır.

Tahıllar

Eğer ailede bilinen bir çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti varsa bu konuda da dikkatli olunmalıdır. Doktora bilgi verilmelidir. Bu yönde beslenmenin düzenlenmesi gerekebilir. Çölyakhastaları glüten içeren buğday, yulaf, çavdar gibi tahıl  ve bunları içeren ürünleri yememeleri gerekmektedir.

Anneler sütlerini artırmak için yeteri kadar günde 1,5 2 litre civarı su içmeyi ihmal etmemelidir.

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Her emzirme sonrasında annelerin bebeklerinde yapması gerekli olan şeylerden birisi da gaz çıkarmadır. Emziren annelerin beslenmesindeki bazı besinlerin bebekte gazı tetiklediğini biliyor muydunuz? Peki anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler neler? Bebeklerde gaz yapan yiyecekler! Emziren anne nasıl beslenmeli? Anne sütünü arttıran gaz yapmayan besinler

Emzirme dönemindeki bir annenin gerek kendi sağlığı gerekse bebeğinin sağlığı için hamilelik döneminde ve sonrasında beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Anne rahminden çıkıp dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğin, emzirme sırasında annesi ile kuracağı bağ gelişimine yardımcı olurken, henüz gelişmeyen midelerini rahatsız etmemek için doğru beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Çünkü emziren annenin yediği her besin süt yoluyla direkt olarak bebeğe geçer. Bu nedenle sindirimi zor olan besinlerin emziren anneler tarafından tüketilmesi kısa zaman sonra bebekte nedensiz gibi görünen ağlama krizlerine, halbuki annenin tükettiği besindeki gaz yapıcı özelliğin bebeğe geçmesinden dolayıdır. Bu nedenle emzirme döneminde annelerin yemesi ve yememesi gereken besinleri bilmesi gerekir. Bunun yanı sıra süt arttırıcı nitelikte olan faydalı sebze ve meyve tüketimi ile sağlıklı beslenme gerçekleştirilebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen anne sütü azalması ya da kesilmesi durumunda anne sütünün çoğalması için uzmanlar tarafından tavsiye edilen bazı yiyecekler ve kürler var. Emzirme dönemindeki annelere rehber olacak bilgilerimiz sizlerle

ANNE SÜTÜNDE GAZ YAPAN YİYECEKLER! EMZİREN ANNE NE YEMEMELİ?

Anne sütünde gaz yapan yiyecekler

Anne sütünde gaz yapan yiyecekler

Bebeğin doğmasıyla beraber anne ve babanın değişen rutin hayatında ağrılı ve çığlık çığlığa ağlama sesleriyle geçen gecelerin eklenmesini istemiyorsanız, tükettiğiniz besinlerde biraz daha dikkatli ve seçici olabilirsiniz. Emzirme döneminde neyi yiyip neyi yememeniz gerektiği ile ilgili birçok şey duyuyor ama hangi birinin doğru olup olmadığını kestiremiyorsanız sizlere bu konuda rehberlik olacak tavsiyelere göz atın deriz. İşte emzirme döneminde anne sütünde gaz yapan besinler

- LAHANA

Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır. Ayrıca emziren annelerin lahana tüketmesi bebeklerde gaza ve uykusuz gecelere neden olabilir.

- KARNABAHAR VE BROKOLİ

İçerisinde sülfür olan karnabahar ve brokoli, kalın bağırsaklarda sindirimi gerçekleştirir. Emzirme döneminde brokoli ve karnabahar yenilirse bebekte gaz sorunu ile uğraşabilirsiniz. 

Bebeklerde gaz yapan besinler neler? Anne sütünde gaz yapıcı gıdalar

Bebeklerde gaz yapan besinler neler? Anne sütünde gaz yapıcı gıdalar

- ÇEŞİTLİ BAHARATLAR

Normal zamanlarda tüketildiğinde bile mide yanması ve gaz gibi sorunlar yapabilen acılı baharatlar midede şişkinlik yapar. İsot, kırmızı toz biber gibi baharatları sınırlamakta fayda vardır.

- KAFEİNLİ İÇECEKLER

Kafein miktarı yüksek olan içecekler de bebekte reflü oluşumunu tetikler. Bunun yerine taze meyve suyu tüketmeleri önerilir. Anne sütü miktarının azalmaması için emzirme sonrasında 1 bardak su içmek çok önemlidir.

Emziren anneler kahve içebilir mi?

Emziren anneler kahve içebilir mi?

- SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Emziren annelerin inek sütü ve inek sütünden yapılan peynir, yoğurt gibi besinlerden kaçınmaları gerekir. Süt ürünü tüketilecekse Hindistan cevizi sütü, badem sütü ya da yulaf sütü tercih edilebilir.

HANGİ MEYVELER BEBEKTE GAZ YAPAR? GAZ YAPICI MEYVELER

Erik, elma, armut, şeftali gibi sevilen meyveler bebeklerde kolik sancısı oluşturabileceği için emzirme dönemi beslenmesinde yer almamalıdır.

EMZİREN ANNELERDE GAZ YAPAN BESİNLER LİSTESİ:

Emziren annelerde gaz yapan besinler

Emziren annelerde gaz yapan besinler

1. Kuru fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller.

2. Karnabahar, brokoli, pırasa ve lahana gibi sebzeler.

3. Kepekli yiyecekler.

4. Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler.

5. Soğan.

6. Kafein içeren içecekler.

7. Çikolata.

8. Çay.

9. Kızarmış, yağlı ya da çok baharatlı yiyecekler.

Süt ürünleri (özellikle anne laktoza karşı duyarlı ise).

Soda.

Şarküteri ürünleri.

Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler.

Çiğ sebze ve meyve.

BEBEKLERDE GAZ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Kolik belirtileri

Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Kolik belirtileri

Bebeğinizde sağlık problemi olmadığı halde nedensizmiş gibi görünen huzursuzluk yaşamasının veya ağlamasının kolik sancısından dolayı olup olmadığını anlamak için bebeklerde gaz olup olmadığını gösteren şu belirtilere göz atabilirsiniz

-Karnında sertlik varsa,

-Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa,

-Süt emerken ağlayarak emmeyi bırakıyorsa,

-Arkaya doğru geriniyorsa,

-Uyumakta zorlanıyor ve beslenmede güçlük çekiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda bulunur.

EMZİREN ANNELER İÇİN SAĞLIKLI DİYET LİSTESİ

Emziren anne diyeti

Emziren anne diyeti

Hamilelik sırasında alınan kilolar çoğu zaman kadınların kabusu olabiliyor. Sizler için 9 ay boyunca aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermenizi sağlayacak diyet listesini araştırdık. İşte emziren annelerin rahatlıkla uygulayabileceği diyet listesi

Kahvaltı için:

- İçecek olarak bir bardak günlük süt veya ayran, 1 adet yumurta, tam yağlı doğal beyaz peynir, mevsimlik salata, domates, roka gibi sebzeler, şeker katılmamış açık çay. Ekmek yememeye özen gösterin. Ekmeksiz yapamam diyorsanız 1 ya da 2 dilim ekşi mayalı ekmek tüketebilirsiniz.

Ara Öğün için:

- 1 tane meyve.

Öğle Yemeği için:

- Bir kap etli tencere yemeği, kase yoğurt, kaşık pirinç pilavı.

Ara Öğün için:

- 1 kase sütlü tatlı.

Akşam yemeği için:

- Kremalı olmayan çorba, ızgara köfte/balık/kırmızı et, bol yeşil salata.

Ara Öğün için:

- Bir çay bardağı büyüklüğünde ceviz. Kabuklu alıp kırarak yemeniz önerilir.

Çetmi Şelalesi nerede? Çetmi Şelalesi nasıl bir yer?

İLİŞKİLİ HABER

Çetmi Şelalesi nerede? Çetmi Şelalesi nasıl bir yer?Diyette incir yenir mi? İncir kaç kalori? Günde kaç incir yemeli? İncir ve zeytinyağı kürü

İLİŞKİLİ HABER

Diyette incir yenir mi? İncir kaç kalori? Günde kaç incir yemeli? İncir ve zeytinyağı kürü

Emziren Anneler Acı Yiyebilir mi? Emzirme Döneminde Acı ve Baharatlı Yemek

Hamile olduğunuz süreç boyunca, &#;iki canlı&#; olduğunuzu düşünerek, sevdiğiniz birçok lezzetle aranıza mesafe koymuş olabilirsiniz. Uzun bir bekleyişin ardından, doğum sonrası normal beslenme alışkanlığınıza geri dönmek istemeniz gayet normal. Ancak öncelikle &#;sizin beslendiğiniz gıdalarla bebeğinizin de beslendiği&#; gerçeğini unutmamanız gerekiyor. Tam da bu noktada, emzirme döneminde acı ve baharatlı yeme konusu öne çıkıyor.

Mamalardan farklı olarak, anne sütünün tadı sizin yediğiniz besinlere göre değişkenlik gösterir. Bebeğiniz hazır mama ile beslendiğinde yalnızca aynı tadı tanıyabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler ise annenin yediği farklı besinler doğrultusunda farklı tatlarla tanışır ve alışır. Aslında bu (emzirmek), katı yiyeceklerin tatlarını bebeğinize tanıtmanın en akıllıca ve doğal bir yoludur. Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bebeği rahatsız edebilecek tatları, annenin yememesi gerektiğidir. Nitekim, annenin yediği besinlerden, süt emen bebek de nasiplenir!

Emziren annelerin yediği besinlerin, sütleriyle doğrudan ilişkili olduğunu öğrendiğimize göre şimdi de bu dönemde acı ve baharatlı yemek konusuna değinelim&#;

Bebeğimi Emzirdiğim Dönemde Acı Yiyebilir miyim?

Öncelikle acının ne olduğundan ve yanma hissinin nasıl gerçekleştiğinden kısaca bahsedelim. Acı biberleri acı yapan şey, biberin içeriğinde bulunan kapsaisin isimli maddedir. Ağzımızdaki veya cildimizdeki duyu reseptörleri, dokuya zarar verebilecek bir sıcaklık tespit ettiğinde ağrılı bir şekilde uyarı yapar. Kapsaisin maddesi gerçek bir sıcaklık kaynağı olmamasına rağmen, duyu reseptörlerimiz bu maddeye duyarlılık gösterir ve yanma hissini başlatır.

Yetişkin bir birey olarak kapsaisin nedeniyle oluşan acı biber yanığını tolere edebilirsiniz ancak bebekleriniz sizden çok daha hassastır ve sizi rahatsız etmeyecek miktarda acı, aslında bebeğinizi rahatsız edebilir. Bu da emziren annelerin acı yememesi gerektiği anlamına gelir. Acı yiyeceklerle beslenen ve emziren bir anneyseniz, bebeğiniz aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

  • Beslendikten (emdikten) sonra mızmızlanmak
  • Uzun süre ağlamak
  • Huzursuz bir hal
  • Pişik
  • Sütün tadının acı olması nedeniyle bebeğin emmeyi reddetmesi
  • Nadiren deride döküntü

Emziren Annelerin Baharatlı Yiyecekleri Tüketmesi Zararlı mı?

Emzirme döneminde annelerin baharatlı yiyecek tüketimi tartışmalı bir konudur. Baharatların anne ve bebeğe çeşitli faydaları olabileceği gibi rahatsız edici durumlara da yol açabilir. Bununla birlikte, az miktarda baharatlı yiyecekleri yemek genel olarak güvenli kabul edilir. Tabii burada acı ve damak tadı olarak çok yoğun olan rahatsız edici baharatlardan bahsetmiyoruz! Şimdi, emzirme döneminde baharatlı gıdaları tüketmenin avantajlarına ve dezavantajlarına hep birlikte göz atalım&#;

Emzirme döneminde baharatlı yiyeceklerin artıları:

  • Emzirme döneminde baharat tüketmenin en büyük artısı bebeğinizin farklı tatlara alışmasıdır. İlerleyen süreçte bebeğinizin katı yiyeceklere geçmesini kolaylaştırır ve bebeğiniz tarafından katı yiyecekler daha kolay kabul görür. Ek olarak, yılında yapılan çalışmada, değişik tatlara anne karnında veya emzirilirken maruz kalan bebeklerin büyüdüklerinde aynı lezzetleri sevebilecekleri görülmüştür.
  • Bazı baharat türleri kolesterolünüzü düşürerek kan dolaşımınızı iyileştirebilir. Tüm bunlar, tansiyonunuzu kontrol altına alacağınız ve daha az kalp hastalıkları riskiyle karşılaşabileceğiniz anlamına gelir. Bu faydalar bebeğinize de aktarılır.
  • Köri gibi bazı baharatlarla hazırlanan soslu gıdalar vücudunuzdaki ağrıyı ve bebeğinizin rahatsızlığını hafifletebilir. Baharatlarda bulunan bileşenler beyne hızlıca ulaşarak, vücudun gönderdiği acı verici hissi nispeten engeller.
  • Baharatlı besinler metabolizmanızı iyileştirerek hızlı çalışmasını teşvik eder. Sindirim sistemiz hızlanır ve yağ yakımanıza yardımcı olur. Benzer şekilde, bebeğinizin için de uygun bir metabolizma oluşturabilir.

Emzirme döneminde baharatlı yiyeceklerin eksileri:

  • Tüm baharatlı yiyecekler gaz yapar. Emziren bir anneyseniz, baharatlı gıdalar yemeden önce düşünmeniz gereken ilk konulardan biri budur. Bebekler, yetişkinler gibi gazlarını çıkaramadığından geçici olsa da sancılı bir süreç yaşayabilirler.
  • Baharatlı yiyecekler, sade yiyeceklere göre daha &#;ezici&#; bir lezzete sahiptir. Baharat, bebeğinizin diğer besinlere alışmasına yardımcı olsa da diğer yiyecekleri reddetmesine neden olabilir. Bunun nedeni, baharatlı lezzetlere uyum sağlayan bebeğin, gelecekte sade yiyecekleri daha tatsız bularak karamsar kalabileceğidir.
  • Çok fazla baharatlı yiyecekler tüketmek, hem annenin hem de bebeğin cildinde döküntüye neden olabilir. Daha çok, acılı baharatları tiketen annelerde ve bebeklerde bu tür alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Emziren bir anneyseniz vücudunuzun daha çok süt üretimi yapması konusunda bilgi sahibi olmak için Emziren anneler için süt yapan yiyecekler başlıklı konumuza göz atabilir ve İbrahim Saraçoğlu&#;nun bu konudaki görüşlerinin yer aldığı aşağıdaki kısa videoyu izleyebilirsiniz.

Sonuç:

Annelerin yediği besinlerden bebekleri de faydalanır. Bunun nedeni, besinlerin öncelikle kana sonrada anne sütüne karışıyor olmasıdır. Bu bağlamda, acı içeren gıdalar bebekleri rahatsız edeceğinden, emziren annelerin acı yememesi gerekir. Ek olarak, aşırı tuzlu yiyecekler, salamuralar ve turşu benzeri gıdalar anne sütünü azaltabileceğinden tavsiye edilmez.

Baharatlı yiyecekler ise tartışmalı bir konudur. Bebek ve anne için olumlu etkileri olabileceği gibi bazen rahatsız edici sonuçları olabilir. Bu nedenle, baharat seven bir kadınsanız emzirme döneminde baharatlı yiyecekleri fazla abartmadan az miktarda tüketmeye dikkat etmeniz yerinde bir karar olacaktır.

Acı Biber Süte Geçer mi?Emziren Anne Baharatlı Yiyebilir mi?Emzirirken Acı Yenir mi?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir