okul öncesi kelebek kanadı / Kendiniz bir kelebek nasıl yapılır. Kağıt ve desenlerden kelebekler nasıl yapılır?

Okul Öncesi Kelebek Kanadı

okul öncesi kelebek kanadı

“İki Kelebek” tekerlemesi söylenerek çocukların dikkati çekilir.
          İki Kelebek
Bir tane kelebek, havada dans ederek,
Canı sıkıldı, arkadaşım yok diyerek.
Baktı çok uzaklara, gördü kanatları,
Yaşasın iki tane olduk dedi,
Kanatlarını çırptı gülümseyerek
                      E. Dönmezler


Çocuklardan U düzeninde oturmaları istenerek “Sarı Kanatlı Kelebek” adlı hikâye okunur.
Sarı Kanatlı Kelebek
Sarı kanatlı bir kelebek ormanda dans ediyor uçuyor, yorulduğu zaman çiçeklere konarak dinleniyordu. Bir süre sonra canı sıkılmaya başladı. Oyun oynamak için bir arkadaşa ihtiyacı olduğunu hissetti. Karıncaları gördü, yanlarına gitti ama onların çok işi vardı. Gül bahçesine gitti ama güller de hareket edip oynayamıyorlardı. O sırada uzakta hareket eden bir şey gördü. Yanına doğru uçmaya başladı. Yanına gittiğinde çok sevindi. O da kendisi gibi sarı kanatları olan bir kelebekti. “Yaşasın! İki tane kelebek olduk, artık yalnız değilim” dedi. Sarı kelebeğe selam verdi ve tanıştılar. Birlikte oyun oynamaya, dans etmeye başladılar. Sarı kelebeğin arkadaş bulmasına çok sevinen güller iki kelebeğin oyunlarını gülümseyerek izlediler                                                                                         

E. Dönmezler


• Çocuklara “Hikâyenin başında kaç tane kelebek vardı? Kelebek ne renkti? Kelebek neler yapıyordu? Ormanda kimlerle arkadaş olmak istedi? Daha sonra ne oldu?” vb. sorular sorularak hikâye hakkında sohbet edilir. Daha sonra çocukların istekleri doğrultusunda rol dağılımı yapılır ve hikâye canlandırılır. Canlandırma sırasında kaç kelebek, kaç karınca, kaç gül vb. olduklarını saymaları istenir.
• Canlandırmanın ardından 2 rakamı çocuklara gösterilerek tanıtılır. “İki elimizi kaldıralım, İki defa alkışlayalım, iki defa zıplayalım, iki kalem getirelim, iki lego getirelim.” vb. yönergeler verilerek çocuklardan yönergeleri uygulamaları istenir.
• Ardından 2 rakamı halat kullanılarak sınıf zeminine çizilir ve çocuklardan ikişerli grup olmaları istenir. Eş olan çocuklar kol kola girerek çizginin üzerinde 2 rakamının yazım yönüne uygun bir şekilde yürümeleri istenir.
Bütün çocuklar yürüyüşlerini tamamladıktan sonra çocuklardan 2 rakamının sınıfta nerelerde bulunduğunu söylemeleri istenir (Saatte, kitap sayfalarında, afiş ve posterlerde vb.).

• “Aç Tırtıl” isimli hikâye okunur.   
“Güzel mi güzel bir gece, ay ışığı bir yaprağın üzerindeki küçücük bir yumurtayı aydınlatıyordu. Güneşin sımsıcak doğduğu bir pazar günü bu yumurtadan minicik bir tırtıl çıktı. Karnı çok açtı bu minik tırtılın. Hemen kendine yiyecek bir şeyler aramaya başladı. Pazartesi günü kocaman bir elmayı başından sonuna kadar yedi ama karnı doymadı. Salı günü iki kocaman armut yedi ama karnı yine doymadı. Çarşamba günü tam üç erik yedi ama karnı hâlâ açtı. Perşembe günü dört tane çilek yedi ama karnı yine doymadı. Cuma günü ise beş tane portakal yedi ama karnını yine doyuramadı. Cumartesi günü bir çikolatalı pasta, bir dondurma, bir salatalık, bir dilim kaşar peyniri, bir dilim salam, bir lolipop, bir dilim meyveli kek, bir sosis, bir üzümlü kek ve bir dilim karpuz yedi. O gece tırtılın karnı çok ağrıdı! Ertesi gün yine pazardı. Tırtıl yemyeşil, taze bir yaprak yedi. Karnının ağrısı geçti. Artık karnı aç değildi. Üstelik minik bir tırtıl da sayılmazdı. Kocaman ve şişman bir tırtıldı. Kendisine, koza denilen bir ev yaptı. Kozanın içinde iki haftadan fazla kaldı. Sonra kozada bir delik açıp çıktı ve çok güzel bir kelebek oldu!”
                                                                                                                                                     E. Carle
• Hikâyeyi değerlendirmeye yönelik sorular sorulur. Tırtılın kelebeğe dönüşüm aşamaları hakkında sohbet edilir. Kelebeğin yaşam döngüsünü simgeleyen görseller (yumurta-larva-pupa-kelebek) incelenerek açıklanır.
• “Şimdi hepimiz birer kelebek olalım ve bu dönüşümü canlandıralım” denir ve geniş bir alana geçilir.
Kelebek ormanda uçuyormuş. Yumurtlama zamanı geldiğinde yumurtasını uygun bir yere bırakmış (Yerde yumurta şekli alınır).
Yumurta sakince beklerken içinde bir kıpırtı hissetmiş. O da ne? Yumurta yavaşça çatlamaya başlamış ve içinden sevimli mi sevimli bir tırtıl çıkmış (Tırtıl gibi yerde sürünmeye başlanır).
Minik tırtılın karnı çok açmış. Etrafına bakmış ve birçok yaprak görmüş. Yaprakların tadına bakmış. Çok güzelmiş. Karnını bir güzel doyurmuş (Yaprak yeme hareketi yapılır).
Sonra kendine bir ev yapmaya karar vermiş. Ağzının içinden ipliğe benzeyen incecik bir şey çıktığını keşfetmiş. Bununla etrafına koza ismi verilen bir ev yapmış (Elleriyle etrafına koza örüyormuş gibi hareketler yapılır).
Evinin içinde mışıl mışıl uyumaya başlamış (Uyku şekli alınır).
Günler geçmiş ve tırtıl uykusundan uyanmış. Çok şaşkınmış çünkü bir kelebeğe dönüştüğünü fark etmiş. Evinden çıkmak ve ormanda uçmak istemiş. Evinin duvarında bir delik açarak dışarıya çıkmış ve ormanda rengârenk çiçeklerin, kuş seslerinin arasında uçmaya başlamış (Kanat çırparak uçma hareketi yapılır)
Sarıbakır

• Masalara geçilir. Her çocuğa kelebeğin yaşam döngüsünü simgeleyen görseller, üzerinde ok işaretleri bulunan yaşam döngüsü şablonu ve yapıştırıcı dağıtılır. Yaşam döngüsü, aşamaları dikkate alınarak şablona yapıştırılır ve panoda sergilenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir