özel okullar en fazla ne kadar zam yapabilir / Özel Okullar Yüzde 65’lik Zam Sınırını Deliyor mu?

Özel Okullar En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir

özel okullar en fazla ne kadar zam yapabilir

&#;zel Okullar Y&#;zde 65’lik Zam Sınırını Deliyor mu?

İZMİR — 

Türkiye’de örgün eğitimde sayıları 14 bin olan özel okullar için eğitim ücretlerindeki artış oranı, öğretim yılı için yüzde 65’le sınırlandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl artış oranı belirlenirken ÜFE’nin dahil edilmeden sadece TÜFE’nin baz alınması özel okul yönetimlerinde tepkiye yol açtı.

Sayıları 1,5 milyonu aşan özel okul öğrencileri ve velileri ise bu karara sevinirken, özel okulların eğitim ücretine yapamadığı zammı yemek, kitap, servis, giyim ücreti gibi yan hizmetlere yansıttığı gündeme geldi.


Sosyal medya üzerinden “Özel Okul Velileri Platformu” adı altında biraraya gelen veliler, şikayetlerini şu tür paylaşımlarla dile getirdi: “Karaman’da yılında 28 bin TL olan okul ücreti ’te 60 bin TL oldu , eğitim ücretine yüzde 65 zam geldi fakat diğer kalemlere yüzde üzerinde. Neden böyle bir açık var kanunda bunu düzenlemek çok da zor olmaması lazım”, “10 bin TL ilk yemek ücretimiz 35 bin TL ye çıktı. Geçen yıl eğitim ücretinin 4’te 1’i olan ücret şimdi yarısından fazla. Her öğlen kuzu çevirecekler kesin ama ben çocuğumu okula gönderiyorum restorana değil. Yemek neden zorunlu?”, “Rezalete bakın. Nerede Milli Eğitim Bakanı? Nerede bu Devlet!.. Ö. Okullar yüzde 65 zam sınırını delik deşik ettiler. İsteğe bağlı olan yemek, yüzde zamlı fiyattan zorunlu tutuluyor. Kitap, Kıyafet, Genel Gider, neredeyse elektrik, su parasını da ayrıca isteyecekler.”

“Yan hizmetler yönetmeliğe aykırı olarak zorunlu tutuluyor”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan platform sözcüsü Özgür Özkan, “Özel okullar eğitim ücretindeki sınırı, ek hizmetlere fahiş zamlar yaparak bir şekilde o açığı kapatıyor” dedi.

Birçok velinin istenen ücretleri ödeyemediği için çocuklarını özel okullardan almak zorunda kaldığını söyleyen Özkan, “Özel eğitim kurumları yönetmeliğinin 53’üncü maddesinin 5’inci fıkrası der ki, ‘yemek, kitap, kırtasiye, etüt gibi ek hizmetler Ocak ayından Mayıs ayının sonuna kadar açıklanır, bundan talep eden veliler faydalanır.’ Yani bunu veli talep etmediği sürece almakla yükümlü değil. Fiili uygulamada bu, özellikle Türkiye’nin en büyük çok bilinen iki zincir okulunda, özel okulların büyük bölümünü teşkil ediyor zaten o zincirler, bunlar da gidip kapıdan ben yemek ödemeyeceğim dediğinizde, direkt size, ‘çocuğunu okuldan al, ben senin kaydını yenilemiyorum, yemeksiz kayıt yapmam’ deniyor” ifadelerini kullandı.

“Genel gider adı altında yönetmelikte olmayan ücretler isteniyor”

Özel okullara yeterli denetim yapılmadığını savunan Özkan, “Bu iki büyük zincir okul mesela 10 bin lira da ‘genel gider’ istiyor. Yönetmeliğe göre genel gider diye bir ifade yok. Alınabilecek ücretler, eğitim ücreti ve onun dışında ek hizmetler olarak yemek, kırtasiye, kitap gibi yönetmelikte tanımlanıyor. Bakanlık bu konuyla ilgili kararlılığını cezai yaptırımları da yönetmeliğe ekleyerek gösterirse bu okullar bunları yapamaz. Şu haliyle yüzde 65 sınırlama koydular. Ama muhtemelen özel okullar bakanlık konuya doğrudan müdahale etmediği ve ceza almadıkları için her şeye izin verildiğini düşünüyor. Bu yüzden biz bunun adına suistimal diyoruz. Bu okullar özel okul olmaktan çıkmış, bu okullar artık sadece paralı okul. Para dışında bir dertleri yok. Tamamen ticari bakıyorlar” dedi.


Özkan, “Özel okul ‘bizim maliyetimiz çok arttı’ diyebilir. Haklı da olabilir. Ama özel okulun maliyetinin çok artmış olması biz velileri bağlamıyor. Ya da biz velilerin bunun sponsoru olmak ya da finanse etmek gibi bir gücümüz yok” sözlerini de ekledi.

“ tane okulun yaptığı yanlışlıklar bizi zaten bağlamaz”

VOA Türkçe’ye açıklama yapan Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay ise yan hizmetlere yapılan fahiş zamların birkaç okulla sınırlı olduğunu dile getirdi. Atalay, “Kamuoyunda, televizyonlarda, basında ‘özel okullar ücretlerine yüzde zam yaptılar’ diye çok yanlış bilgiler var. Halbuki Türkiye’deki 10 bin özel okul içerisinde sayıları ’i geçmeyen özel okullardan bahsediyorlar. Özellikle Anadolu’da geçen yıl ortalama özel okul ücretleri 25 bin bin lira civarındaydı, bu yılki artışla bu rakamlar ’e ancak çıkabiliyor. Biz çocuklarımızı yemek yeme, servis kullanma konusunda da mecbur tutmuyoruz. Bizim yemek ve servis ücretlerimiz de kamuoyunda belirtildiği gibi çok yüksek rakamlara erişmiyor. tane okulun yaptığı yanlışlıklar bizi zaten bağlamaz. Bakanlık onlarla ilgili soruşturmalar açıyor. Ama Türkiye genelinde yapılan ücretler hem eğitim ücretleri hem yemek, servis ücretleri şu anda inanın makul düzeyde olan rakamlar. Abartılı rakamlara lütfen inanmayın” şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu 13 özel okula soruşturma başlattı

12 Ocak’ta Rekabet Kurumu, İstanbul'da faaliyet gösteren 5 özel Fransız lisesi, Ankara’daki 8 özel lise ve Türkiye Özel Okullar Derneği hakkında soruşturma başlatmıştı. Kurumdan yapılan açıklamada, sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesi ihlal edildiği iddiasıyla araştırma yapıldığı, bunun ardından da soruşturma başlatıldığı belirtildi. Özel okulların yazılı ve sözlü savunmaları alındıktan sonra kurul 15 gün içinde karar vererek, bu okulların kendi aralarında rekabete aykırı olacak şekilde ortak fiyat belirleyip belirlemediklerini tespit edecek.

“Özel okulların yüzde 65’le ayakta kalması mümkün değil”

ÖZDEBİR Başkanı Atalay, getirilen zam sınırlamasının özel okulları çok zor duruma soktuğunu da söyledi: “Bu yılın başlangıcında tüm özel okulların yasa gereği yüzde ücret artışı hakları vardı. Özel okullar böyle bir zam beklentisi içerisindeyken Sayın Bakanımız bu oranı yüzde 65’te sınırladı. İşte o zaman bizim sıkıntılarımız başladı. Bizim yaptığımız hesaplara göre de bu artış oranıyla özel okulların ayakta kalma şansı yok.”


Bu durumun özel okulları kapanmaya götüreceğini de vurgulayan Atalay, “Biz istiyoruz ki öğretmenlerimizi mutlu çalıştıralım. Maaşları yüksek olsun. Derslere severek girsinler. Ama bu yüzde 65’lik artış oranıyla biz öğretmenlerimize yeterince zam verememekten korkuyoruz. Çünkü bizim masraflarımız, giderlerimiz, öğretmen maaşlarımız yüzde civarında arttı. Hatta birçok kalem, elektrik gibi, su gibi, doğalgaz gibi giderlerimiz yüzde gibi bir artış gösterdi. Dolayısıyla özel okulların yüzde 65 gibi bir artış oranıyla ayakta kalması, eğitim öğretimlerini sürdürmeleri mümkün gözükmüyor. Nitekim iki gün önce yıllık bir özel okul, sektörden çekildiğini açıkladı. Helallik isteyerek önümüzdeki yıl eğitim öğretim faaliyetlerini bitireceğini açıkladı. Dün başka bir özel okul, yine eski bir okul eğitim sektöründen çekildiğini açıkladı. Geçen yıl iki bine yakın özel okul kapanmıştı, bu yıl da çok daha fazla sayıda özel okul kapanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Atalay, özel okulların ayakta kalması için devletten şu taleplerde bulundu: “Daha önce olduğu gibi veliye bir eğitim öğretim teşviki verin. Bugünün şartlarında doğrudan doğruya veliye verilen bir teşvik olarak bin lira olur. Çünkü özel okullar devletin yükünü alıyor. KDV’miz yüzde 8. Dünyada eğitimden KDV alan tek ülke Türkiye. KDV’nin mümkünse yüzde 1’e çekilmesi talebimiz var. Özel okullardaki öğretmenlerin sigorta primleri, devlette çalışan öğretmenlerin sigorta primlerinden çok çok yüksek. O da en azından denk hale getirilmeli. Bakan beyin, bize ‘sabredin bakalım, inşallah sorunları ay içerisinde biraz daha çözeriz, siz şimdi yüzde 65 oranına razı olun, ben gerekeni yapacağım’ gibi bir sözü var. Bu sorunlar karşılıklı olarak çözülür diye tahmin ediyorum.”

Özel okullar en fazla ne kadar zam yapabilir? Bakan bugün açıklıyor

Özel okul ücretleri yaptıkları zamlarla dudak uçuklatıyor. İllerden gelen bilgilere göre, en düşük zam oranları yüzde ’den başlıyor… Aileler şokta; “zam bekliyorduk ama bu kadar da olmaz, insaf” diyor.

Özel okul sahipleri ise, yüksek enflasyon ve 1 Ocak’tan itibaren personel maaşlarına yapmak zorunda oldukları zamları gerekçe gösteriyor. Önümüzdeki dönem için, eğitim öğretim dönemi ücretlerine yüzde zammın bile kendilerini kurtarmadığını savunanlar bile var.

Henüz mevcut eğitim öğretim yılının yarısı bile dolmadan, fahiş zamlarla yeni dönem için erken kayıt dönemi başlatan özel okulların bu tavrına karşı gözler Hükümet’te, Milli Eğitim Bakanlığı’nda; vatandaşlar zam oranlarına bir tavan rakam getirilmesini istiyor.

Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den önemli bir açıklama geldi. Peki özel okullar en fazla ne kadar zam yapabilir?

GÖZLER BAKAN'DA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Vefatının Yılı Hatırasına Ahmet Tevfik İleri Anma Programı”na katıldı.

Bakan Özer, program çıkışı, fahiş zamlarla gündemde olan özel okul ücretleriyle ilgili gazetecilerden gelen soruları cevapladı.

Geçtiğimiz hafta içinde özel öğretim kurumlarından temsilcilerle biraraya geldiklerini, amaçlarının sadece yılı özel öğretim kurumları ücretlerinin ne olacağı olmadığını, daha kaliteli hizmet verebilmek için çözülmesi gereken problemleri dinlediklerini kaydeden Bakan Özer, “Biz de kanaatlerimizi kendileriyle paylaştık” dedi. Bakan özel okul zamlarıyla ilgili ise “İnşallah bu hafta içerisinde tüm TEFE-TÜFE oranları belirlendikten sonra da oluşacak zammı, tekrar özel öğretim kurumları yöneticileriyle bir araya gelerek olgunlaştırarak kamuoyu ile paylaşacağız. Şu anda özel öğretim kurumlarının zammının ne olacağı ile ilgili hiçbir bilgi paylaşımı söz konusu değil” diye konuştu.

"ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLAYACAĞIZ"

Bakan Özer son yaptığı açıklamada da, özel okul ücretlerinin zam oranlarıyla ilgili bugün (çarşamba günü) bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Şimdi tüm gözler Bakan Özer'den gelecek açıklamada.

UYMAYANLARA YAPTIRIM GELECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklanacak tavan zam oranına uymayan özel okullara yaptırım konusunda da tedbirler alınması bekleniyor.

İlgili Haberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir