iki bayram arası nikah kıyılır mı / Neden iki bayram arası düğün olmaz?

Iki Bayram Arası Nikah Kıyılır Mı

iki bayram arası nikah kıyılır mı

İki bayram arası düğün olur mu?

Aile hayatı İslam dininde önemli bir yere sahip. Gerek anne babaların gerekse çocukların haklarının uygulanması ve korunması hususunda aile kutsal bir müessese olarak tanımlanıyor.

İslam'ın sosyal hayatın düzenlenmesi hususunda ortaya koyduğu kaideler de tartışmasız kabul edilmektedir ancak bazı durumlarda kafa karışıklığı da yaşanmıyor değil.
Toplulumuzdaki algıyı doğru şekilde yönlendirebilmek ve nalkı bu hususta bilgilendirebilmek için Din İşleri Yüksek Kurulu da bu alandaki çalışmalarla kafalardaki soru işaretlerini orntadan kaldırıyor

Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramları kast edilerek “İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikâh kıyılmaz.” denilmektedir. Bu sözün dinî yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Hz. Peygamber ile Hz. Âişe iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Gizli nikâhın hükmü nedir?

Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ve aile hayatı ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır. Sadece iki şahidin bildiği bir nikâh akdinin aleni olduğu söylenemeyeceğinden ailelerin, akrabaların ve komşuların muttali olmadığı bir akit gizli nikâh olmaktan çıkmaz. Nitekim Hz. Peygamber “Bu nikâhı ilan edip duyurun” “Haram olan (ilişki) ile helal olan (evlilik) ayıran şey, def çalmak ve duyurmaktır.” buyurarak alenîliğin ve hatta tescilin gerekliliğine işaret etmektedir. Hz. Ebubekir de gizlenmesi şartıyla yapılan nikâh akdini geçersiz saymıştır

 Âdetli iken nikâh kıyılır mı?

Nikâh akdi esnasında hükmî kirlilik sayılan; hayız, cünüplük ve abdestsizlikten temiz olmak nikâhın geçerli olması için şart değildir. Bu nedenle âdetliyken kıyılan nikâh geçerlidir.

“Müt'a nikâhı” ne derece uygun?

 Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına müt'a nikâhı denmektedir. İslam öncesi dönemde müt'a zaman zaman başvurulan bir uygulama olarak mevcuttu. Hz. Peygamber de tedrîcîlik (belli bir sürece yayarak hukukî düzenleme yapma) ilkesi gereği ilk dönemlerde bu uygulamaya engel olmamıştı. Ancak, aile ve toplumun dokusuna zarar verebilecek olan bu uygulama biçimi bilahare yasaklanmıştır

Abdullah b. Abbas, “Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunanlar bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.” âyetlerinin nazil olmasıyla müt'anın yasaklandığını ifade etmiştir
Hz. Ali de, Hz. Peygamberin Hayber gazvesi sırasında, müt'ayı yasakladığını bildirmiştir
Söz konusu âyete ve ilgili rivayetlere dayanarak, tarih boyunca ehl-i sünnet âlimleri müt'a nikâhı uygulamasının haram olduğunda ittifak etmişler ve bu konuda görüş birliği (icma) hâsıl olmuştur.
Esas itibariyle İslam dininde nikâh ve ailenin fert ve toplum açısından ifade ettiği amaç ve anlam dikkate alındığında, Ehl-i Sünnet bilginleri tarafından benimsenen bu görüşün çağımız değerleri açısından da gayet tutarlı ve isabetli olduğu görülür.

‘Boşarım' demekle boşanılır mı?

Boşama, yetkili kişi veya kurumun kesin kararı ve bu kararın yoruma yer bırakmayacak şekilde açık sözlerle ifade edilmesiyle olur.
Türkçede geniş zaman için kullanılan “Boşarım” sözü bu nitelikte olmayıp boşama tehdidi anlamına gelir. Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez.
Boşama, kişinin eşine söylediği “Boşsun”, “Boş ol”, “Boşadım” veya “Karım boştur” gibi boşama iradesini ortaya koyan “şimdiki veya geçmiş zamanlı” ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.

Maddi çıkarlar elde etmek için boşanmak

Aile ve evlilik ciddi bir müessesedir. Bir kimsenin dünyevi bazı kazançlar elde etmek için nikâhı suistimal etmesi doğru bir davranış değildir. Mesela bir kişinin, yurt dışında çalışabilmek için oturum izni almak maksadıyla bulunduğu yerin vatandaşlarından birisi ile formalite evliliği yapması veya vefat eden babasının emekli maaşından yararlanmak üzere eşinden mahkeme kararıyla boşanması nikâhın suistimal edilmesinin örneklerindendir.
Yanlış ve yalan beyanlarla elde edilen kazanç, haksız bir kazançtır. Haksız yollarla elde edilen kazanç ise haramdır.
Bu gibi durumlarda mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talakla boşanmış olurlar . Evliliklerini devam ettirmek istemeleri halinde, daha önce aralarında boşama olmamış ise, yeni bir nikâh kıymak suretiyle aile hayatlarına iki nikâh bağıyla devam edebilirler.

İki bayram arasında düğün olur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı düğün fetvası yayımladı: İki bayram arasında düğün olur.

Yayınlanma:

İki bayram arasında düğün olur mu?

Evlilik hazırlığındaki herkesin en az bir kez duyduğu inanış için Diyanet’ten açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı “İki bayram arasında düğün olur mu?” sorusuna “Her zaman düğün yapılabilir” diye yanıt verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan hem düğün yapacak çiftleri hem de düğün sezonundan “ekmek yiyecek” sektör temsilcilerini sevindirecek bir fetva geldi.

SADECE İKİ BAYRAM ARASI DEĞİL!

“İki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna yanıt veren Diyanet, “Senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah da kıyılabilir” dedi.

BİNLERCE ESNAFI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Düğün sektörü; mobilyacısındadan beyaz eşyacısına, kuyumcusundan matbaacısına kadar yaklaşık 20 farklı sektörden binlerce esnaf ve sanatkarı ve işletmeyi oldukça yakından ilgilendiriyor.

Havaların geç ısınması, Ramazan ayı derken düğün sezonu tam olarak açılamadı. TÜm bu nedenlerde “işlerin kesatlığından” yakınan ve bayram sonrasını iple çeken 20 farklı sektörden binlerce esnafı şimdi de “İki bayram arası düğün yapılmaz” korkusu sardı.

DİYANET SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Bu batıl inanış nedeniyle düğün yapılmamasından, dolayısıyla da iş yapamamaktan korkan esnafı sevindirecek haber ise Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. “İki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusunu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, Dini Bilgilendirme Platformu, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramı arası kast edilerek ‘İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikah kıyılmaz' denilmektedir. Bu sözün dini yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Aişe (r.a.) de Şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir. Yani nikah için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu nedenle iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikah kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.” (ANKA)

beyazDiyanetdüğünevlilikHaberkurbanRamazan

Sual: Nikah nasıl kıyılır?
CEVAP
Nikah şöyle kıyılır:
Nikah yapacak efendi, önce zevcenin adını, Mesela Fatıma bint-i Ahmed yazar.
Sonra zevcenin vekilini, Mesela Ali bin Zeyd yazar.
Sonra iki erkek şahidin adını yazar. Sonra zevcin adını, Mesela Ömer bin Hüseyin diye yazar.
Sonra, zevc yoksa zevcin vekilinin adını yazar.
Sonra, iki tarafa sorarak, uyuştukları mehr-i müecceli ve mehr-i muacceli yazar.
Sonra, istigfar okur. Euzü Besmele okur.
(Elhamdü lillahillezi zevvecel ervaha bil eşbah ve ehallennikaha ve harremessifah. Vessalatü vesselamü ala resulina Muhammedinillezi beyyene-l-harame ve-l-mubah ve ala Alihi ve Eshabi-hillezine hüm ehlüssalahi velfelah) der.

Euzü Besmele çekip, Nur suresinin otuzikinci âyetini okur. (Sadakallahülazim) deyip, kale Resulullah, (En-nikahü sünneti femen ragibe an sünneti feleyse minni) sadaka Resulullah. (Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah).

Sonra zevcenin vekiline dönüp:
(Allahü teâlânın emri ve Peygamber efendimizin sünneti ile ve amelde mezhebimizin imamı, imam-ı a’zam Ebu Hanife hazretlerinin ictihadı ile ve hazır olan Müslümanların şehadetleri ile, vekili olduğun Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve şu kadar altın muaccel ile, talibi olan Ömer bin Hüseyine tezvice, vekaletin hasebi ile, verdin mi?) der.

Sonra zevcin vekiline dönüp, yine (Bismillahi ve ala)dan başlayıp okur. Sen dahi, Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve aralarında malum olan mehr-i muaccel ile, vekili olduğun Ömer bin Hüseyine, vekaletin hasebi ile, aldın mı?) der.
[Zevcin kendisi varsa, bunları kendisine sorar.]

Her ikisine üçer kere sorar ve cevap alır. Ben dahi akd-i nikah ettim der. Sonra, şu duayı okur:

(Allahümmecal hazel akte meymunen mubareken vecal beyne-hüma ülfeten ve mehabbeten ve karara ve la tecal beyne-hüma nefreten ve fitneten ve firara. Allahümme ellif beynehüma kema ellefte beyne Ademe ve Havva. Ve kema ellefte beyne Muhammedin ve Hadice-tel-kübra ve Aişe-te ümm-il müminine . Ve beyne Aliyyin ve Fatıma-tez-zehra. Allahümme ati le-hüma evladen salihan ve ömren tavilen ve rızkan vasian. Rabbena heb lena min ezvacina ve zürriyatina kurrete ayünin vecalna lil müttekine imama. Rabbena atina fiddünya haseneten ve fil ahireti haseneten ve kına azabennar. Sübhane rabbike rabbilızzeti amma yesıfun ve selamün alel mürselin velhamdülillahi rabbilalemin el fatiha).


Nikâhta vekâlet
Sual:
Bir kız, kendisini evlendirecek kimseye nasıl vekâlet verir ve vekilde aranan vasıflar nelerdir?
CEVAP
(Beni falancayla evlendirmek üzere seni vekil ettim)
der. Yahut gerektiğinde, vekilin de başkasına vekâlet verebilmesi için, (Beni falancayla evlendirmek ve dilediğin şekilde hareket etmek üzere seni umumi vekil ettim) der.

Vekâlet vermekte ve vekilde aranan şartlar şunlardır:

1-
Vekilin Müslüman, akıl ve temyiz edici [iyiyi kötüden ayırabilecek özelliğe sahip] olması şarttır. Büluğa ermesi ve erkek olması şart değildir. Mesela on yaşındaki bir kız çocuğu vekil olabilir.

2-
Şahitlerin olduğu gibi, vekil yapılacak kimsenin de, evlenecek kızı veya kadını tanıması lazımdır.

3-
Vekâlet telefonla, mektupla, maille verilebilir. Vekil yaparken şahide lüzum yoktur. Şahit olursa iyi olur.

4-
Bir kimse iki tarafın da, velisi veya vekili olabilir. Hem kızın, hem de erkeğin vekili veya velisi olabilir.

5-
Bir kimse, birinin velisi iken, ötekine vekil olabilir. Mesela kızın vekili, oğlanın velisi olabildiği gibi, kızın velisi, oğlanın da vekili olabilir.

6-
Bir kimse, bir taraftan asil, diğer taraftan veli olabilir. Mesela nikâhlanacak oğlan, kızın velisi olabilir. Evlenecek erkek, kızın vekâletini alarak, şahitler huzurunda nikâh kıyabilir.

7-
Baliğ olmayan çocuğu, velilerinden yakın olanı nikâhlar. Veli, Hanefi hariç, üç mezhepte babadır. Baba yoksa, babanın babası ve onun babasıdır. Bunlardan sonra, erkek kardeştir. Bundan sonra, erkek kardeş oğlu, sonra onun oğludur. Sonra amca, sonra amcaoğlu ve onun oğludur.

8-
Veli, asebelerdir. Asebe, baba tarafından olan akrabalara denir. Asebe yoksa, anne veli olur.

9-
Vekil olmayan birinin [mesela baliğ erkek veya kızın velilerinden birinin veya yabancının] yaptığı nikâhı, asil olan işitince reddetmezse, nikâh sahih olur.

Çocuk baliğ olunca, baba ve dededen başka velilerin yaptıkları nikâhı reddedebilir.

Sual: Nikah yapacak birisi, hem kızın hem de erkeğin vekili olabilir mi?
CEVAP
Evet olabilir. Nikahta bir kimse iki tarafın da vekili olabilir. Birine veli, ötekine vekil yahut bir taraftan asil, öte taraftan vekil olabilir. Mesela kız babasına beni evlendir dese, bir oğlan da kızın babasına vekalet verse, babası kızı ile bu oğlanı evlendirebilir. Bir oğlan, kızın vekaletini alarak iki şahit yanında evlenebilir.

Sual: Karı-koca nikah için aynı kişiye vekalet verebilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Evlenecek çocuk, babasının yanında çekindiği için, babası vekaleten konuşuyor. Asıl var iken, vekilin nikah kıyması caiz mi?
CEVAP
Baba kıyabilir.

Sual: Almanya’da yaşıyorum. Türkiye’deki bir kızla nikahlanacağım. Kız, vekaletini telefonla bir arkadaşıma verse, burada nikah kıymamız sahih olur mu?
CEVAP
Şahitler kızı tanımıyorsa nikah sahih olmaz. Tam İlmihal'de diyor ki:
Vekil yapmakta ve nikahta, şahitlerin kadını tanımaları lazımdır. Yanında iseler, yüzünü görmeleri iyi olur. Başka odadan sesini duyarlarsa, kadın odada yalnız ise, caiz olur. Nikah kıyılırken, veli veya vekil şahitlerin bildiği kadının yalnız ismini söyler. Şahitlerin tanımadıkları kadının, babasının ve dedesinin adını da söylemesi lazımdır. Tanımak, kimin kızı ve hangi kızı olduğunu bilmek demektir. Şahsını, şeklini bilmek değildir.

Nikâhta şahit
Sual:
Kızla erkek varken, ikisinin babası şahit olsa nikah sahih olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Nikahta şahidin biri yoksa, birine telefonla söylense caiz mi?
CEVAP
Şahitlerin bir arada bulunması lazımdır.

Sual:
Şahitler gelinin ve damadın şahidi diye ayrılmalı mıdır?
CEVAP
Öyle bir şey yok. Sadece şahitlerin gelini ve damadı tanımış olmaları yeterlidir.

Sual: (Kadının şahitliğiyle ilgili âyet, tarihseldir. Dini nikâhta da, erkek şart değildir, iki kadının şahitliği de geçerlidir. Eskiden, kadınlar cahil olduğu için böyle denmiş. Şimdi bu kural geçerli olamaz) deniyor. Âyetin tarihsel olması ne demektir? Cahillik ölçüyse, erkek de cahil olmaz mı?
CEVAP
Tarihsel, o devir için geçerliydi, şimdi geçerli değil demektir. Birçok mezhepsiz, birçok âyet-i kerimeye tarihsel diyerek, dinde reform yaptıkları gibi, aynı bozuk mantıkla, Hıristiyanların Cehenneme gideceğini bildiren âyet-i kerimeler için tarihsel diyerek, gayrimüslimleri de Cennete sokmaya çalışıyorlar.

Her devirde âlim ve cahil bulunur. Şahitliğin cahillikle alakası yoktur. Erkek cahil, kadın âlim olabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, kadın erkek eşitliği konusunda diyor ki:
Kadının şahitliğiyle ilgili olarak Bekara suresinde yer alan, (İki erkek şahit bulunmadığında, razı olduğunuz şahitlerden bir erkek ve -biri yanıldığında diğeri ona hatırlatsın diye- iki de kadın şahit bulunsun) mealindeki âyetinden, kadının değer ve insanlık yönünden erkekten aşağı olduğu gibi bir sonuç çıkarmak doğru değildir. Gerekçe unutma, şaşırma ve yanılmayla ilgili olup, getirilen hüküm, hakkın ve adaletin yerini bulması amacına yöneliktir. (Diyanet ilmihali)

Bütün muteber din kitaplarında da şöyle deniyor:
Nikâhın sahih olabilmesi için, iki Müslüman erkeğin veya bir erkekle iki kadının şahit olarak bulunmaları şarttır. (El-İhtiyar, Dürr-ül-muhtar, Hidaye, Hindiyye, Dürer, Mecmua-i Zühdiyye, Menahic-ül-ibad, Nimet-i İslam)


Nikahla ilgili sorular
Sual:
Nikahta kız ve erkeğe üçer defa mı sorulur?
CEVAP
Evet, her ikisine ayrı ayrı üç kere sorulur.

Sual:
Farklı mezheptekilerin nikahı, iki mezhebe uygun mu kıyılır?
CEVAP
Bir mezhebe uygun olması kâfidir.

Sual:
İki bayram arası nikah olmaz deniyor bu doğru mu?
CEVAP
İki bayram arası nikah olur. Bir bayram günü Cumaya rastlamıştı. Bayram namazından çıkıp Cumaya gelene kadar pek çok zaman olmadığı için, iki bayram (Yani bayram ve Cuma) arasında nikahla uğraşmayın denilmişti. Yoksa Âişe validemizin nikahı da iki bayram arasında kıyıldı. Düşünülürse iki bayram arası olmayan gün yoktur. Ramazan bayramı ile Kurban bayramı arası veya Kurban bayramı ile ramazan bayramı arası. Yani bir senenin bir kısmı Ramazan bayramı ile Kurban bayramı arasıdır, bir kısmı da Kurban bayramı ile Ramazan bayramı arasıdır.

Sual:
Bir kız dinimizde anne ve babasından izinsiz evlenebilir mi?
CEVAP
Evet. Hanefi mezhebinde ana babanın rızası şart değil. Diğer mezheplerde şarttır.

Sual: Dinimizde evlenmemek yani aynı evde birlikte yaşamamak şartı ile, henüz büluğa ermemiş bir kızı sadece uygun birine nikah etmek caiz mi?
CEVAP
Hanefi mezhebinde, babası nikahı yapabilir ama, kız baliğa olunca, istemezse bu kimseyi reddedebilir. (S. Ebediyye)

Sual:
Gayri sahih nikahlı, tecdid-i nikah yapsa, nikahlanmış olur mu?
CEVAP
Evet. Sahih nikahın sakatlanması ihtimaline karşı da, iki şahit yanında tecdid-i nikah lazım.

Sual: Resmi nikahtan sonra dini nikah da yapıyoruz. Bir kız ile erkek evlenirken, imam olmasa, sadece kızın babası ile oğlanın babası olsa, Hanefi mezhebine göre başka şahit olmadan nikahlarını kendileri kıyabilir mi?
CEVAP
Evet kıyabilirler. İmam şart değildir. Oğlanın veya kızın babası nikahı kıyar. Hem de şahit olmaları sahih olur.

Sual:
Dini nikahım kıyılırken hayzlı idim. Hayzlı iken nikah kıyılırsa sahih olmaz diyorlar. Doğru mu?
CEVAP
Cünüplüğün nikahla alakası yoktur. Nikah sahihtir.

Sual:
İslam nikahı, her gün kıyılabilir mi? Yoksa, mübarek günleri mi beklemek gerekir?
CEVAP
Her gün, her gece kıyılabilir. Cuma gecesi veya Cuma günü olursa, daha iyi olur.

Sual:
Nikahı kim kıyarsa, onun adını mı vermek gerekir? Mesela imam kıyarsa imam nikahı, belediyede olursa belediye nikahı mı denir?
CEVAP
Hayır. Hıristiyanların nikahlarını, kilisede papazlar kıydığı halde, papaz nikahı denmiyor. Nikah kıymasını bilen her Müslüman, her yerde, nikah kıyabilir. Nikahın, Camide olması şart değildir. İmamın kıyması da, şart değildir. Doktor kıyarsa, doktor nikahı, mühendis kıyarsa, mühendis nikahı denmeyeceği gibi, imam kıyınca da, imam nikahı denmez. Normal adı, nikahtır. Resmi nikah muamelesi ile karışmaması için, dini nikah deniyor. Yoksa nikah, namaz gibi dinin bir emridir. Dini namaz veya imam namazı diye bir namaz olmadığı gibi, imam nikahı da olmaz. Sadece, belediyede yapılan nikah işlemleri ile karışmaması için, dini nikah veya İslam nikahı demeli, imam nikahı dememelidir.

Kızını verdin mi?
Sual:
Bir erkek evleneceği kızın babasına, iki erkek şahit yanında, kızını bana verdin mi dese, babası da verdim dese, nikah sahih olur mu?
CEVAP
Kitaplarda şöyle deniyor:
Kızın babasına, (Kızını bana zevce olarak verdin mi?) dese, o da (Evet) veya (Zevce olarak verdim) dese, nikah olmaz. Evlenmeyi teklif edenin tekrar, (Kabul ettim) demesi lazımdır; çünkü önce sormuştu. Soruyla vekil yapılmaz. (Kızını bana zevce olarak ver) deseydi, olurdu; çünkü emirle vekil yapmış olur. Bu vekilin cevabı, iki taraf adına söylenmiş olup, iki şahit de varsa, nikah tamam olur. (Redd-ül-muhtar)

Kâğıda yazmakla nikah olur mu?
Sual:
Kâğıda yazmakla nikah olur mu?
CEVAP
İki erkek şahidin yanında, erkek, (seni zevceliğe aldım) diye bir kâğıda yazsa, kız da (kabul ettim) diye yazsa, nikah olmaz. Söylemeleri lazımdır. Orada bizzat bulunmayan erkeğin, (Seni zevceliğe aldım) yazısını, kız, şahitlere okuyup da, (kabul ettim) derse, nikah olur. Yazıyı okumayıp, yazılmış olduğunu söylerse, yani (beni zevceliğe aldığını bildirdi,ben dekabul ettim), dese, nikah yine olur. (Mecmua-i Zühdiyye)

Nikah için haber göndermek
Sual: Bir erkek, hanımı olması için, bir kıza biriyle haber gönderse, kız da habercinin sözünü işiten iki erkek şahit yanında (kabul ettim) dese, nikah sahih olur mu?
CEVAP
Evet, sahih olur. (Mecmua-i Zühdiyye)

Mektupla nikah
Sual:
Evleneceğim kıza mektup veya mail yazsam, kız da, iki erkek yanında mesela babasıyla abisinin yanında okusa, nikah sahih olur mu?
CEVAP
Evet, sahih olur. Babasıyla abisi şahit yerine geçer. Kitaplarda şöyle yazıyor:
Erkekten gelen yazıyı, kız; iki erkeğe okur veya anlatır, (Şahit olun, onun karısı olmayı kabul ettim) derse nikah sahih olur. Yazıyı şahitlere okuması, erkeğin şahitler yanında sözle teklif etmesi gibi sahih olur. (Redd-ül-muhtar)

Başka yerde kabul etmek
Sual:
Nikah için teklif yazılı mektubu, bir kız, bir yerde şahitlerin yanında okusa, sonra başka yerde de, yine aynı şahitlerin yanında kabul etse, nikah sahih olur mu?
CEVAP
Evet, sahih olur. Nikahta icap [teklif] ve kabulün aynı yerde yapılması şart olduğu halde, başka yerdeki birinden gelen icap mektubunu, şahitlere bir oturumda söyleyip, kabul ettiğini başka oturumda söylemek caizdir. (Mecmua-i Zühdiyye)

Mehirsiz nikah
Sual:
Mehirsiz kıyılan nikah sahih olur mu?
CEVAP
Nikah sahih olur. Daha sonra da anlaşabilirler. Anlaşamayıp erkek mehir vermezse, mehr-i misil vermesi vacib olur. Yani kadının baba tarafından akrabasına verilen miktar kadar verir. Hiç vermezse kul hakkı olur.

Nikah kıyılırken
Sual:
Dini nikah kıyılırken, aldım, verdim, kabul ettim gibi geçmiş zaman olarak söylemek şart mıdır?
CEVAP
Evet, şarttır. Mesela, kabul ettin mi diye sormalı, cevap veren de, kabul ettim demelidir. Bunun gibi, soran emir şeklinde söyleyip, cevap veren geçmiş zaman şeklinde söylese de olur. Yani soran, benimle veya şununla evlenmeyi kabul et der, cevap veren de, kabul ettim derse, nikah yine sahih olur. (S. Ebediyye)

Şafii’de, kızın babası, (Kızımı sana nikahladım) dese, damat da (kabul ettim) dese, nikah sahih olmaz. (Nikahını kabul ettim) demesi gerekir.

Nikahın şakası olmaz
Sual:
S. Ebediyye’de, (Erkek, filanca kadın zevcemdir der, kadın da tasdik ederse, nikahları sahih olur) deniyor. Mesela Ali, iki erkek şahit yanında, (Zeynep benim karımdır) dese, Zeynep de, (Evet, bu Ali benim kocamdır) dese, nikahları sahih olmuş olur mu?
CEVAP
Evet, sahih olmuş olur. Dinde söze bakılır. Şaka olarak söylese bile, yine nikahları sahihtir. Mehir işini daha sonra hallederler. Şakayla boşasa da, boşamış olur. Nikah ve boşama işleri oyuncak değildir, şakaları da ciddi gibi sahih olur.

Şafii mezhebine göre nikah
Sual:
Şafii’ye göre nikah nasıl yapılır?
CEVAP
Şafii’de nikahın doğru olması için, birinci şart, baliga olan kıza da velinin izin vermesi lazımdır. Veli, erkek akrabadır. Baba yoksa, babanın babası ve onun babasıdır. Bunlardan sonra, erkek kardeştir. Bundan sonra, erkek kardeş oğlu, sonra onun oğludur. Sonra amca, sonra amca oğlu ve onun oğludur. Bunlar yoksa, kadı [yani Kur'an-ı kerime göre yaşayan adil bir hakim] veli olur. Bu velilerden birisini bulamazsa, orada salih bir arkadaşı veli tayin eder. Şafii’de, şahitlerin erkek olması ve fıskları belli olmaması şarttır. Bunları yapamazsa, Hanefi mezhebini taklit ederek nikah yaparlar.

Sual: Şafii, nikahta salih şahit bulamazsa, Hanefi’yi taklit eder mi?
CEVAP
Salih insan bulunmazsa, Hanefi taklit edilir.

Sual:
Şafii’de, nikah için iki şahit yanında mı kadın vekalet verir?
CEVAP
Evet. Nikah için iki şahit yanında vekalet almak lazım.

Sual:
Kocası ile Şafii’ye göre nikahlanması gereken hanım, velilerden izin alma imkanı yoksa, Hanefi’yi taklit etse, caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual:
Şafii’ye göre nikahlanmam lazım. Hanımın velileri fasıktır. Hanım salih birini veli tayin edebilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Şafii’de, fasıkın tevbe edip nikah şahitliği yapması caiz mi?
CEVAP
Salih şahit bulunmazsa, bildirilen hile-i şeriyye caiz olur. Fakat tevbenin şartlarına uymak gerekir.

Sual:
Şafii’de, hiç veli yoksa, nikahta, birini veli tayin etmek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Neden iki bayram arası düğün olmaz?

İçindekiler:

  1. Neden iki bayram arası düğün olmaz?
  2. Alevilikte iki bayram arası düğün olur mu?
  3. Iki bayram arası nikah olur mu?
  4. Iki bayram arası kaç ay?
  5. Bayramda nikah salonları açık mı?
  6. Kurban Bayramında sonra düğün olur mu?
  7. Alevilikte ikrar nasıl verilir?
  8. Nikah daireleri bayramda açık mı?
  9. Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında kaç gün vardır?
  10. Bayramda resmi nikah kıyılır mı?
  11. Nikah günü en erken ne zaman alınır?
  12. Ikrar töreni nedir?
  13. Ikrar ayini nedir?
  14. Resmi tatillerde nikah kıyılıyor mu?
  15. Evlilik nüfusa ne zaman işlenir?
  16. Hadislere göre Ramazan Bayramı kaç gün?

Neden iki bayram arası düğün olmaz?

"İki bayram arasında düğün olmaz" inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne nedenoluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor.

Alevilikte iki bayram arası düğün olur mu?

"İki bayram arasında düğünve nikâh yapılmasının dinen mahzuru yok" denilen açıklamada, "Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman, senenin bütün gün ve saatlerinde düğünyapılabilir, nikâh kıyılabilir." ifadeleri yer aldı.

Iki bayram arası nikah olur mu?

Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikahkıyılabilir. Yani nikahiçin belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu nedenle iki bayram arasındadüğün yapmakta ve nikahkıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.”

Iki bayram arası kaç ay?

Ramazan Bayramının 1. günü ile Kurban Bayramının 1. günü arasında67 gün vardır. Her ayın 30 gün çektiğini kabul edersek, iki bayram arası2 ay 7 gün olacaktır. Ramazan Bayramının ilk günü ile Kurban Bayramının son günü arasındakigünlere batığımızda ise 70 gün olduğu anlaşılmaktadır.

Bayramda nikah salonları açık mı?

Resmi Tatillerde ve Hafta Sonu NikahKıyılır ? Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılıyor. Ancak, tarafların isteği üzerine ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında, hafta sonu ya da resmi tatil günlerinde gerekli iznin alınması halinde tören yapılabiliyor.

Kurban Bayramında sonra düğün olur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı düğünfetvası yayımladı: İki bayramarasında düğün olur. Evlilikhazırlığındaki herkesin en az bir kez duyduğu inanış için Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı “İki bayramarasında düğün olur mu?” sorusuna “Her zaman düğünyapılabilir” diye yanıt verdi.

Alevilikte ikrar nasıl verilir?

İkrarverme aleviler için kutsal bir toplantı niteliği de taşıyan Cem'de olur. Cem toplanır ve yola girecek canlar için tüm canların ortaklaşa Rızası alınır. ikrarverecek /görülecek olan kişiler "dar"a dururlar. Yola girecek olan kişiler rehber tarafından meydana getirilir.

Nikah daireleri bayramda açık mı?

Resmi Tatillerde ve Hafta Sonu NikahKıyılır ? Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılıyor. Ancak, tarafların isteği üzerine ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında, hafta sonu ya da resmi tatil günlerinde gerekli iznin alınması halinde tören yapılabiliyor.

Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında kaç gün vardır?

Eylül
Tatil Gününün İsmiSüreTarih
Ramazan Bayramı3,5 Gün* 12 MAYIS - 15 MAYIS
19 Mayıs Atatürk`ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı1 Gün19 Mayıs
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü1 Gün15 Temmuz
Kurban Bayramı4,5 Gün* 19 TEMMUZ - 23 TEMMUZ
5 satır daha

Bayramda resmi nikah kıyılır mı?

ResmiTatillerde ve Hafta Sonu Nikah Kıyılır mı? Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılıyor. Ancak, tarafların isteği üzerine ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında, hafta sonu ya da resmitatil günlerinde gerekli iznin alınması halinde tören yapılabiliyor.

Nikah günü en erken ne zaman alınır?

Nikah GünüKaç Gün Sonraya Verilir? Nikahbaşvurusu için gerekli belgeleri tamamlayan çiftlerin evlendirme dairesine başvurmasından sonra en erken24 saat sonrasına nikahtarihi veriliyor.

Ikrar töreni nedir?

İkrarcemi Alevi Bektaşiler için talipliğin vazgeçilmez bir ritüelidir. Bu ritüel, içinde inisiyasyon da içeren bir yapıya sahiptir. Talip olacak “can”ın da yola ve mürşidine teslim olması beklenir. İkrar törenitarihsel kökleri bakımından eski Türk inançları ve Anadolu inançları ile ilişkilidir.

Ikrar ayini nedir?

İkrarverme aleviler için kutsal bir toplantı niteliği de taşıyan Cem'de olur. Cem toplanır ve yola girecek canlar için tüm canların ortaklaşa Rızası alınır. ikrarverecek /görülecek olan kişiler "dar"a dururlar. Yola girecek olan kişiler rehber tarafından meydana getirilir.

Resmi tatillerde nikah kıyılıyor mu?

Resmi Tatillerdeve Hafta Sonu Nikah Kıyılırmı? Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılıyor. Ancak, tarafların isteği üzerine ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında, hafta sonu ya da resmi tatilgünlerinde gerekli iznin alınması halinde tören yapılabiliyor.

Evlilik nüfusa ne zaman işlenir?

Evlenme kararı alan çiftlerin nikahı kıyıldıktan sonra vakit geçmeden kimliklerini değiştirmesi gerekir. Burada önemli olan aktörler; çiftler, nikahı kıyan belediye ve müftülüklerdir. En geç 10 gün içerisinde bu kişilerden biri nikah akdini ilçe nüfusmüdürlüğüne bildirmelidir.

Hadislere göre Ramazan Bayramı kaç gün?

Ramazan Bayramı(Arapça: عيد الفطر Îdü'l-Fitr, Farsça: عید فطر Îd-ı Fitr) ya da Şeker Bayramı, İslam âleminde, oruç tutma ayı olan ramazanın ardından üç günboyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan şevval ayının ilk üç gününde kutlanır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir