raw disk biçimlendirme / USB neden RAW olur?

Raw Disk Biçimlendirme

raw disk biçimlendirme

Ham diskten veri kurtarma programı. RAW dosya sistemi veya NTFS veya FAT32'nin nasıl döndürüleceği. TestDisk'te bir RAW Diski Onarma

  • Sürücüyü istenen dosya sistemine biçimlendirin.
    Büyük olasılıkla, modern bir PC'niz veya dizüstü bilgisayarınız var, bu yüzden onu NTFS'de biçimlendirmeniz gerekiyor.
  • Dosyaları geri aktarın.
  • Ne yazık ki, bir işletim sistemini önyükleme kesimi hatasından kurtarmanın evrensel bir yolu yoktur. Çöküşün nedenleri farklı olabilir. Ancak dosyaları, ayarları, şifreleri, sertifikaları ve diğer kişisel verileri kaybetme riski olmadan bu tür bir kurtarma oldukça mümkündür. Bu nedenle sistemi iyi durumda, virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmak çok önemlidir. Viral temizlik genellikle iyidir, örneğin haftada bir.

    Biçim neden değişiyor?

    Düdük hala duruyorsa ve dönüş yoksa bir uzmandan yardım alabilir ve servis konusunda bize yardımcı olabilirsiniz. İşte bu konuda size sunabileceklerimiz. Sık sık olmaz, ancak bazılarımız önemli bir dosyayı yanlışlıkla silerek bu durumu yaşadık. Ya da dosyayı gereksiz kılmak zorunda kaldık, sildik ve iki gün sonra tekrar ihtiyacımız olduğunu anladık. Başka bir bilgisayar kullanıcısı da yanlışlıkla bizi silebilir. Bu tür dosyalar nasıl kurtarılır?

    Merhaba.

    bu şekilde çalışıyorsun sabit disk, çalışıyorsunuz ve sonra aniden bilgisayarı açıyorsunuz - ve bir "yağ" resmi görüyorsunuz: disk biçimlendirilmemiş, dosya ham sistem, hiçbir dosya görünmez ve ondan hiçbir şey kopyalanamaz. Böyle bir durumda ne yapmalı Bu arada, bu türden pek çok soru var ve bu makalenin konusu doğdu.)?

    Bir dosyayı sildiğimizde çöp kutusuna düşer. Çöp kutusundan çıkardığımız zaman ortadan kayboluyor. Ancak o zaman bile bu dosya tamamen kaldırılmaz. Dosyalarımızı kurtarmak için kullanabileceğimiz üç araç var. Bu seçenek ile sisteminizi eski haline getirebilir ve bu sayede kaybolan dosyaları kurtarabilirsiniz. Ancak, yerine getirilmesi gereken birkaç gereksinim vardır. Öncelikle, bilgisayarınızda Sistem Geri Yükleme etkinleştirilmiş olmalıdır. İkinci olarak, sisteminiz sözde oluşturmadan önce dosyanızın oluşturulmuş olması gerekir. geri yükleme noktası.

    Öncelikle paniğe kapılmayın ve acele etmeyin ve Windows'un önerilerine katılmayın (tabii ki, bunların veya bu işlemlerin ne anlama geldiğini% bilmiyorsanız). Şimdilik PC'yi kapatmak daha iyidir (harici bir sabit sürücünüz varsa, bilgisayardan, dizüstü bilgisayardan ayırın).

    RAW dosya sisteminin nedenleri

    Dosya sistemi RAW, diskin işaretlenmemiş olduğu anlamına gelir (yani, kelimenin tam anlamıyla çevrilirse "ham"), üzerinde ayarlanmış bir dosya sistemi yoktur. Bu, çeşitli nedenlerle olabilir, ancak en yaygın olanları şunlardır:

    Yani bu araç bize istediğimiz dosyayı getirmeyebilir. Bu aracı kullanmak için tıklayın sağ tık"Bilgisayarım"a tıklayın ve "Özellikler"i seçin. Ardından Sistem Koruması'nı seçin. Ardından aşağıda gördüğünüz pencereyi alacaksınız.

    Veri kurtarma yazılımı

    Buradan birkaç şey yapabilirsiniz. Bilgisayarın, sisteminizi geri yükleyebileceğiniz tüm noktaları göstermesi için "Sistem Geri Yükleme" seçeneğine tıklayın. Dosyanız, biri oluşturulmadan önce oluşturulduysa, onu geri yükleyebilirsiniz. Geri yükleme noktasının ne zaman oluşturulduğunu gösteren tarihe bakmanız gerekir.

    • bilgisayar çalışırken aniden kapanma (örneğin, ışığı kapatın, ardından açın - bilgisayar yeniden başlatılır ve ardından bir RAW disk ve biçimlendirme önerisi görürsünüz);
    • harici bir sabit sürücüden bahsediyorsak, bu genellikle onlara bilgi kopyalarken USB kablosunun bağlantısı kesildiğinde olur (önerilen: her zaman kabloyu çıkarmadan önce, tepside (saatin yanında), diski güvenli bir şekilde çıkarmak için düğme);
    • sabit disk bölümlerini değiştirmek, biçimlendirmek vb. için programlarla doğru çalışmadığında;
    • ayrıca çoğu kullanıcı harici sabit sürücülerini TV'ye bağlar - onları kendi biçimine göre biçimlendirir ve daha sonra PC onu okuyamaz, RAW sistemini gösterir (böyle bir diski okumak için özel yardımcı programları kullanmak daha iyidir) bir TV / TV set üstü kutusu tarafından biçimlendirildiği diskin dosya sistemini oku);
    • bir PC'ye virüs uygulamaları bulaştığında;
    • demir parçasının "fiziksel" bir arızası durumunda (verileri "kurtarmak" için kendi başına bir şeyler yapılması pek olası değildir)

    RAW dosya sisteminin ortaya çıkmasının nedeni, disk bağlantısının yanlış kesilmesi (veya elektrik kesintisi, bilgisayarın yanlış kapatılması) ise, çoğu durumda veriler güvenli bir şekilde geri yüklenebilir. Diğer durumlarda, şans daha düşüktür, ancak onlar da oradadır :).

    programla nasıl çalışılır

    Bu noktadan sonra oluşturduğunuz her şey kaybolacaktır. Yani bu operasyonu yapmak isteyip istemediğinizi düşünün. Program ücretsiz, kullanımı kolay ve sezgiseldir. Önce internetten indirin sonra kurun. Silmeden önce hangi dosyayı geri yüklemek istediğinizi ve o dosyanın nerede bulunduğunu belirtmeniz gerekecektir. Dosyanızı bu listede bulun, seçin ve Geri Yükle'yi seçin. Değil en iyi araç biraz yavaş olduğu için dosyaları kurtarmak için.

    O tarar silinen dosyalar uzun zamandır. Bu iyileşmeyi sağlayacaktır doğru dosya. Ölümcül hata veya sistem ayarlarındaki bir hata en kötü durumda olabilecek en kötü sonuca sahip olabilir. Ardından işletim sistemi işe yaramaz hale gelir. Bununla birlikte, çoğu durumda teşhis edilmesi en zor olanı, küçük bozuklukların nedenleridir. Bazen bağlantı sorunları veya İnternet bağlantısı olabilir. Diğer zamanlarda, web tarayıcısı sitenizde takılıp kalır ve dosyalar alıştığınız uygulamada aniden açılmaz.

    Dava 1: Windows yükleniyor, yalnızca sürücüyü hızlı bir şekilde çalışma kapasitesine geri yüklemek için diskteki verilere gerek yoktur

    RAW'dan kurtulmanın en kolay ve en hızlı yolu, sabit sürücüyü başka bir dosya sistemine (tam olarak Windows'un bize sunduğu gibi) biçimlendirmektir.

    Dikkat! Biçimlendirme sırasında, sabit diskteki tüm bilgiler silinecektir. Dikkatli olun ve diskte gerekli dosyalar varsa bu yönteme başvurmanız önerilmez.

    Diski sistemden biçimlendirmek en iyisidir disk Yönetimi(her zaman değil ve tüm diskler "bilgisayarımda" görünmez, ayrıca disk yönetiminde tüm disklerin tüm yapısını hemen göreceksiniz).

    Açmak için adresine gidin, ardından "" bölümünü ve ardından " Yönetim"linki aç" Bölümler oluşturma ve biçimlendirme sabit diskler" (Şekil 1'deki gibi).


    Pirinç. 1. Sistem ve güvenlik (Windows 10).


    Pirinç. 2. Diski örn. diskler.

    Biçimlendirdikten sonra, disk "yeni" (dosyasız) gibi olacaktır - artık ihtiyacınız olan her şeyi ona yazabilirsiniz (pekala, elektrikten aniden kapatmayın :)).

    Durum 2: Windows açılıyor (RAW dosya sistemi Windows sürücüsünde değil)

    Diskteki dosyalara ihtiyacınız varsa, diski biçimlendirmeniz kesinlikle önerilmez! Öncelikle diskte hatalar olup olmadığını kontrol etmeye ve düzeltmeye çalışmanız gerekir - çoğu durumda disk normal şekilde çalışmaya başlar. Adımlara bir göz atalım.

    1) İlk önce şuraya gidin: disk Yönetimi (Denetim Masası/Sistem ve Güvenlik/Yönetimsel Araçlar/Sabit sürücü bölümleri oluştur ve biçimlendir), makalede yukarıya bakın.

    2) RAW dosya sistemine sahip olduğunuz sürücü harfini hatırlayın.

    3) Çalıştır Komut satırı yönetici adına. Windows 10'da bu basitçe yapılır: başlat menüsüne sağ tıklayın ve açılır menüden " Komut satırı(yönetici)".

    5) Komut girildikten sonra kontrol ve varsa hataların düzeltilmesi başlamalıdır. Sıklıkla, Windows taramasının sonunda size hataların çözüldüğü ve başka bir işlem yapmanız gerekmediği söylenecektir. Bu, diskle çalışmaya başlayabileceğiniz anlamına gelir, bu durumda RAW dosya sistemi öncekinize (genellikle FAT 32 veya NTFS) değişir.


    Pirinç. 4. Hata yok (veya düzeltildi) - her şey yolunda.

    3. Durum: Windows açılmıyor (Windows diskinde RAW)

    1) Windows ile kurulum diski (flash sürücü) yoksa ne yapılmalı

    Bu durumda, basit bir çıkış yolu vardır: sabit sürücüyü bilgisayardan (dizüstü bilgisayar) çıkarın ve başka bir bilgisayara takın. Ardından, başka bir bilgisayarda hata olup olmadığını kontrol edin (yukarıdaki makaleye bakın) ve düzeltildiyse, daha fazla kullanın.

    Başka bir seçeneğe de başvurabilirsiniz: birinden bir önyükleme diski alın ve Windows'u başka bir diske kurun ve ardından önyükleme yaptıktan sonra RAW olarak işaretlenmiş olanı kontrol edin.

    2) Bir kurulum diski varsa

    Her şey çok daha kolay :). İlk önce ondan önyükleme yapıyoruz ve kurulum yerine sistem geri yüklemesini seçiyoruz (bu bağlantı kurulumun başlangıcında her zaman pencerenin sol alt köşesindedir, bkz. Şekil 5).


    Ardından, kurtarma menüsünde bulun Komut satırı ve çalıştırın. İçinde, Windows'un kurulu olduğu sabit sürücüyü kontrol etmemiz gerekiyor. Bu nasıl yapılır, çünkü harfler değişti, çünkü bir flash sürücüden başlattık ( yükleme diski)?

    1. Oldukça basit: önce, komut satırından not defterini başlatın (komut not defteri ve içinde hangi sürücülerin ve hangi harflerle olduğuna bakın. Windows'un kurulu olduğu sürücü harfini unutmayın).

    2. Ardından not defterini kapatın ve zaten bilinen şekilde kontrolü çalıştırın: chkdsk d: / f (ve ENTER).

    Bu arada, genellikle sürücü harfi 1 kaydırılır: yani. sistem sürücüsü "C:" ise, kurulum diskinden önyükleme yapılırken "D:" harfi olur. Ancak bu her zaman böyle değildir, istisnalar vardır!

    Yukarıdaki yöntemler yardımcı olmadıysa, TestDisk'i tanımanızı tavsiye ederim. Oldukça sık, sabit sürücülerle ilgili sorunları çözmede yardımcı olur.

    Silinen verileri bir sabit sürücüden (veya flash sürücüden) çıkarmanız gerekirse, en ünlü veri kurtarma programlarının listesine aşina olmanızı tavsiye ederim: ( bir şey seçtiğinden emin ol).

    Biri ortak sorunlar Windows 7, 8 ve 10'da bulunan bir dosya sistemi değişikliğidir sabit disk, flash sürücüler veya katı hal sürücüsü RAW'da. "Kullanmak için diski biçimlendirin" ve "Diskin dosya sistemi tanınmadı" gibi mesajlarla sistem otomatik olarak bu sorunu bildirir. Dosya sistemini RAW'dan NTFS veya FAT32'ye nasıl döndüreceğimizi bulalım.

    RAW biçimli dosya sistemi, aslında, ortam üzerinde tam bir “dosya sistemi yok”. Bu genellikle sistem arızaları, ani bir elektrik kesintisi veya cihazın kendisinde bir arıza nedeniyle olur. Sürücüyü kontrol etme girişimlerine genellikle "CHKDSK, RAW diskler için geçerli değildir" bildirimi eşlik eder. Endişelenmenize gerek yok - çoğu durumda diskteki veriler kurtarılabilir.

    Sorunu nasıl çözeceğiz:

    • yardım ile standart araçlar sürücü kontrolü.
    • Bölüm biçimlendirme yoluyla.
    • Recuva yardımcı programı.
    • DMDE programı yardımıyla.
    • TestDisk aracılığıyla.

    Bir RAW dosya sistemi algılandığında ve ortama (HDD, SDD, Harici Sürücü veya Mikro SD kart) – cihazı test edin. Yöntem her durumda çalışmaz, ancak kesinlikle güvenlidir ve RAW'ın biçimlendirildiği durumlar için harikadır. sistem diski, bunun sonucunda işletim sistemi önyüklemeyi reddediyor.

    Sistem başlar

    Yani, şanslıysanız ve sistem başka bir birimde "yalan söylüyorsa" (çalışmaya devam ediyor), o zaman doğrudan işletim sisteminden kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki işlem sırasını gerçekleştirin:

    1. Komut satırını açmak için yönetici haklarını kullanıyoruz. Bunu yapmak için klavyede Win + X kombinasyonuna basın veya "Başlat" üzerine sağ tıklayın ve ardından "Komut İstemi (Yönetici)" bölümüne gidin.
    1. Satıra chkdsk n: / f komutunu giriyoruz, burada n, dosya sistemi RAW olarak değişen diskin simgesidir. Enter'a tıklayın.

    Komut satırının girilen komuta tepki vermesi için iki seçenek vardır:

    • kontrol başlayacak ve sorun normal bir arızaysa, sürücü orijinal NTFS biçimine yeniden biçimlendirilecektir;
    • satır "chkdsk is geçersiz ham diskler için" veya "Ana dosya tablosu bozuk, chkdsk kesintiye uğradı" mesajını verecektir, eğer sorunlar standart başarısızlıktan daha ciddiyse (bu durumda dosya sistemini geri yüklemek için chkdsk kullanmak işe yaramaz).

    Harici sabit sürücüyü kontrol ettikten sonra, medyada "dosya" adlı birçok kurtarılmış dosyayı içerecek olan ntfsck ve ntfsck klasörleri görünebilir.

    Cihazı başka bir komutla da kontrol edebilirsiniz - "sfc / scannow". Bir önceki yardımcı olmadıysa kullanın. Oldukça uzun sürebilen sistem taraması başlayacaktır (mevcut ilerleme görüntülenecektir).

    İşlem istenen sonucu vermediyse, dosya sistemini sabit sürücüye, sabit sürücüye veya microSD'ye döndürmenin başka yollarına geçiyoruz.

    Sistem başlamıyor

    Windows önyüklemeyi reddederse (bu, sistem sürücüsünün RAW disk haline geldiği anlamına gelir), başka bir işletim sisteminden, . Oluşturulma sürecini analiz etmeyeceğiz - bu ayrı bir makalenin konusu. Ardından, sorunu RAW ile çözmek için aşağıdaki talimatları izleyin:

    1. Bilgisayarı, bir USB flash sürücüye veya harici bir sabit sürücüye kaydedilen dağıtım kitini kullanarak önyükliyoruz (bilgisayarı başlattığınızda ana kartınız veya dizüstü bilgisayarınız için Önyükleme Menüsü başlatma kombinasyonu görülebilir). Dili seçtikten sonra, sağ alt köşedeki "Sistem Geri Yükleme" seçeneğine tıklayın veya Shift + F10 kombinasyonuna basın.
    1. Açılan komut satırına sırasıyla aşağıdaki komutları yazın:
    • disk bölümü;
    • liste hacmi (program, sistemde kurulu olandan farklı olabileceğinden, hatalı disk bölümüne hangi harfin atandığını gösterecektir);
    • çıkış;
    • chkdsk n: /f (yine, n arızalı sürücünün harfidir).

    Olası tepkiye göre, her şey tamamen aynı - bu işlemler ya dosya sisteminin NTFS olarak değiştirilmesine yardımcı olacak ve sistem önyüklenecek ya da bu yöntemin uygulanamazlığı hakkında bir mesaj görüntülenecektir.

    RAW, MFT dosya tablosundaki küçük hasar nedeniyle ortaya çıktıysa, büyük olasılıkla CHKDSK yardımcı programını kullanarak bir kurtarma gerçekleştirebileceksiniz ve ardından sistem standart modda başlayacaktır.

    Yukarıdaki adımlar başarısız olursa, sorunu çözmek için sonraki yöntemlere geçin.

    Bölüm Biçimlendirme

    RAW formatı ile sistemin otomatik olarak formatlama istediğini belirtmiştik. HDD başlamak. Cihaz saklanmadıysa yapmanız gereken şey budur. önemli bilgi veya ortam tamamen yeniyse (yeni sürücüler için RAW dosya sistemi standarttır). Biçimlendirme prosedürünü gerçekleştirirken veri kaybı önlenemez.

    Yerleşik ile bir bölümü veya tüm diski biçimlendirebilirsiniz. Windows anlamına gelir. Bunu yapmak için ya sistemin diski açmaya çalışırken gösterdiği talebi kabul ederiz ya da aşağıdaki işlemleri gerçekleştiririz:

    1. Win + R tuş bileşimine basın ve açılan Çalıştır penceresinde komutu yazın. "Tamam" ı tıklıyoruz.
    1. Disk listesinde, "Dosya sistemi" sütununda RAW içeren sürücüyü seçin. Sağ tıklayıp istediğimiz butona basarak cihazı formatlıyoruz.
    1. "Biçimlendir" öğesi etkin değilse (yeni sürücüler için mevcut değildir), o zaman önce "Diski başlat" seçeneğine tıklamanız gerekir. Aygıt başlatıldıktan sonra NTFS olarak biçimlendirilebilir ve kullanılabilir.

    Biçimlendirme prosedürü hala gerçekleştirilmediyse, önce diske sağ tıklayın ve "Birimi Sil" seçeneğine tıklayın. Ardından ayrılmamış alana tıklayın (bir kapakla işaretlenecektir) ve "Basit bir birim oluştur" seçeneğini seçin. Otomatik olarak açılan bir sihirbaz sonraki adımlarda size yol gösterecektir.

    Biçimlendirme prosedürünün kendisi, kullanıcıdan ek işlemler gerektirmez - yalnızca gelecekteki dosya sistemini (NTFS veya FAT32) ve yeni birim için istenen harfi belirtmeniz gerekir.

    Recuva yardımcı programı yardımı

    Recuva, NTFS formatını mevcut RAW dosya sistemiyle veri kaybetmeden bir diske hızlı bir şekilde geri yükleyebilen en basit uygulamadır (EaseUS Veri Kurtarma Sihirbazı yardımcı programının ücretsiz bir analogu).

    Recuva ile ilgili sorunu çözmek için aşağıdaki talimatları uygulamanız gerekir:

    1. Programı resmi sitesinden indirin ve kurun. Mevcut ücretsiz sürüm işlevselliği bizim için oldukça yeterli olan yardımcı program. Geliştiriciler Rusçaya çeviriyi çoktan tamamladılar.
    1. Disk listesini içeren simgeye tıklayın ve sorunun oluştuğu diski seçin ve ardından "Analiz Et" düğmesine tıklayın.
    1. Tarama tamamlandıktan sonra, yardımcı program bir dosya listesi görüntüler. Bunları birkaç tıklamayla geri yüklüyoruz: ihtiyacınız olanları seçin, sağ tıklayın ve "Seçilenleri geri yükle " seçeneğine tıklayın.

    Dosyalar geri yüklenecek, RAW NTFS'ye dönecektir.

    DMDE'yi kullanma

    RAW biçimine dönüştürülen sürücünün, döndürülmesi gereken önemli bilgiler içermesi mümkündür. Bu durumda, sürücüyü hiçbir durumda biçimlendiremezsiniz. kullanmanızı öneririz ücretsiz yardımcı program Bilgi kurtarma için DMDE.

    DMDE kullanarak bir RAW bölümünden veri döndürme prosedürü aşağıdaki gibi gösterilebilir:

    1. Yardımcı programı geliştiricinin resmi web sitesinden indirin.
    1. Programın yüklenmesi gerekmez - arşivi herhangi bir uygun yere paketinden çıkarın ve seafoodplus.info dosyasını çalıştırın.
    1. "Bölümleri göster" kutusunu işaretleyin, sorunlu RAW bölümünün bulunduğu sabit sürücüyü seçin, "Tamam" ı tıklayın.
    1. Analizden sonra, dosya sistemi olmayan ve üstü çizili bir simgeye sahip bir bölüm listede görünmelidir. Üzerine sağ tıklayın ve "Birimi Aç" seçeneğine tıklayın. RAW bulunamadıysa "Full Scan" yapıyoruz ve ardından bölümü açıyoruz.
    1. var mı yok mu kontrol ediyorum gerekli bilgiüzerinde bu bölüm disk. Oradaysa, üst araç çubuğundaki ikinci simgeye tıklayın.
    1. Diski seçin ve "Geri Yükle"ye tıklayın.

    Prosedür tamamlandığında, hatalı bölüm tekrar kullanılabilir hale gelecektir. NTFS dosya sistemi döndürülür.

    Başka bir bilgisayara bağlı bir sistem sabit sürücüsünde böyle bir prosedür gerçekleştirirken, sürücünün PC'nizde çalışmaya başlaması için önyükleyiciyi geri yüklemeniz gerekecektir.

    TestDisk aracılığıyla kurtarma

    TestDisk, RAW dosya sistemindeki sorunların çoğunu çözebilen (ve özellikle onu NTFS'ye dönüştürebilen) oldukça gelişmiş bir araçtır. Bu tür işlevler için "ödemeniz" gerekir - bir şeylerin ters gitme olasılığı vardır ve diskteki veriler mevcut sistem kaybolacak Bu programı yalnızca aşağıdakilerin hiçbiri yoksa kullanın: önceki yöntemler işe yaramadı

    1. Yardımcı programı resmi web sitesinden indiriyoruz ve arşivi uygun bir yere açıyoruz - programın yüklenmesine gerek yok.
    1. Sıkıştırılmış klasörden testdisk_seafoodplus.info dosyasını çalıştırın.
    1. "Bir medya seçin" öğesinde, bölümlerinden biri RAW durumunu alan diski seçin (ayrı bir hatalı bölüm değil, sürücünün kendisini seçiyoruz). Hareket oklar ile yapılır, Enter tuşuna basılarak seçim yapılır.

    Doğrulama prosedürünün tamamlanmasını bekliyoruz.

    1. Sonuç olarak, yardımcı program, aralarında RAW olacak bölümleri bulacaktır. Bedenine göre hangisine ihtiyacımız olduğunu belirleyebilirsiniz. İngilizce P harfine basarak içeriği tanıyabilir ve Q düğmesine basarak geri dönebilirsiniz. Yanında "P" ile işaretlenen bölümler geri yüklenecek ve kaydedilecek, "D" ile işaretlenmiş bölümler dikkate alınmayacaktır. Bölüm ödevini çevirmek için klavyedeki "sol" ve "sağ" tuşlarını kullanabilirsiniz. "D" simgesiyle işaretlenmiş sistem bölümünü yanlışlıkla silmemek için "P" olarak değiştirin. Devam etmek için Enter'a basın.
    1. Programın doğru tabloyu derlediğinden emin oluruz ve her şeyin doğru yapıldığından eminsek, "Yaz" ı seçin, eylemi onaylamak için Enter'a ve ardından Y'ye tıklayın.

    Program tamamlandığında kapatın ve sonucu kontrol edin. Bu yöntem yardımcı olmadıysa ve flash sürücü veya disk için dosya sistemi geri dönmediyse, sürücü mekanik olarak zarar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda, sabit disk kurtarma işlemi en iyi şekilde bir profesyonele bırakılır.

    Sonuç olarak, dosya sisteminin RAW olarak değiştirilmesine neden olabilecek sorunların listesine aşina olmanızı öneririz:

    • Elektrik kesintileri. Ani bir elektrik kesintisi yaşamış ve dosya sisteminin bozulmasına neden olmuş olabilirsiniz.
    • Cihazı ana karta bağlayan kablonun ihlali.
    • Kötü amaçlı yazılımların çalışması.
    • USB konektörünün kırılması (sorun bir flash sürücüde ortaya çıktıysa).
    • Anakart sorunları.
    • Kötü sektörlerin varlığı.

    Kişisel bilgileri kurtarmayı ve diski NTFS dosya sistemine döndürmeyi başardığınızı umuyoruz. Sağlanan kılavuzlar SSD, HDD ve flash bellek için geçerlidir.

    Video talimatı

    Gelişmiş yazılım kullanarak RAW'dan NTFS'ye dönüş sürecini görsel olarak inceleyebileceğiniz bir video talimatı ekliyoruz.

    Çözüm

    Artık bir flash sürücüde veya başka bir sürücüde RAW dosya sistemini nasıl düzelteceğinizi tam olarak biliyorsunuz. Makalede açıklanan yöntemleri sırayla kullanmanızı öneririz - çoğu durumda bunlardan biri sorunu çözmeye yardımcı olur.

    RAW, sistem dosya sistemi türünü belirleyemezse bir sabit sürücünün aldığı biçimdir. Bu durum çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak sonuç aynıdır: sabit sürücü kullanılamaz. Bağlı olarak görünse bile, herhangi bir işlem yapılamayacaktır.

    Çözüm, eski dosya sistemini geri yüklemektir ve bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

    Bizim sabit diskler NTFS veya FAT dosya sistemine sahip olmak. Belirli olayların bir sonucu olarak RAW'a dönüşebilir, bu da sistemin sabit sürücünün hangi dosya sisteminde çalıştığını belirleyemeyeceği anlamına gelir. Aslında, bir dosya sisteminin yokluğu gibi görünüyor.

    Bu, aşağıdaki durumlarda olabilir:

    • Dosya sisteminin yapısında hasar;
    • Kullanıcı bölümü biçimlendirmedi;
    • Birimin içeriğine erişilemiyor.

    Bu tür sorunlar, sistem arızaları, bilgisayarın yanlış kapatılması, dengesiz güç kaynağı ve hatta virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca, kullanımdan önce biçimlendirilmemiş yeni sürücülerin sahipleri bu hatayla karşılaşabilir.

    Birim bozuksa işletim sistemi, ardından başlatmak yerine yazıyı göreceksiniz "İşletim sistemi bulunamadı" veya diğer benzer bildirim. Diğer durumlarda, diskle herhangi bir işlem yapmaya çalıştığınızda aşağıdaki mesajı görebilirsiniz: "Birim dosya sistemi tanınmadı" veya "Sürücüyü kullanmak için önce biçimlendirin".

    RAW'dan dosya sistemi kurtarma

    Kurtarma prosedürünün kendisi çok karmaşık değildir, ancak birçok kullanıcı HDD'de depolanan bilgileri kaybetmekten korkar. Bu nedenle, diskteki tüm mevcut bilgilerin kaldırılması ve kullanıcı dosyalarının ve verilerinin korunması ile RAW formatını değiştirmenin birkaç yolunu inceleyeceğiz.

    Bazı durumlarda, sürücü yanlışlıkla RAW formatını alabilir. Başka bir işlem yapmadan önce lütfen aşağıdakileri deneyin: bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bu yardımcı olmazsa HDD'yi bilgisayardaki farklı bir yuvaya bağlayın. anakart. Bunun için:


    Yöntem 2: Diskte hatalar olup olmadığını kontrol etme

    Bu yöntem, önceki adımların başarısız olması durumunda formatı değiştirmeye başlayacağınız yerdir. Hemen rezervasyon yaptırmaya değer - her durumda yardımcı olmaz, ancak basit ve evrenseldir. İşletim sistemi çalışırken veya önyüklenebilir bir USB flash sürücü kullanılarak çalıştırılabilir.

    Yeni bir boş RAW diskiniz varsa veya görünen RAW bölümü dosya (veya önemli dosyalar) içermiyorsa, doğrudan 2. yönteme geçmek daha iyidir.

    Check Disk'i Windows'ta Çalıştırma

    İşletim sistemi çalışıyorsa şu adımları izleyin:

    Önyüklenebilir bir USB flash sürücü kullanarak bir diski kontrol etme

    İşletim sistemine sahip disk "uçtuysa" kullanmanız gerekir önyüklenebilir flash sürücü chkdsk tarama aracını çalıştırmak için.


    Yöntem 3: Dosya sistemini boş bir sürücüye geri yükleme

    Yeni bir disk bağlarken bu sorunla karşılaşırsanız, bu normaldir. Yeni satın alınan bir sürücünün genellikle bir dosya sistemi yoktur ve ilk kullanımdan önce biçimlendirilmesi gerekir.

    Sitemizde zaten ilkine adanmış bir makale var. sert bağlantı diski bilgisayara.

    Yöntem 4: Dosyaları korurken dosya sistemini geri yükleme

    Sorunlu diskte herhangi bir önemli veri varsa, biçimlendirme yöntemi çalışmayacaktır ve kullanmanız gerekecektir. üçüncü taraf programları, dosya sistemini döndürmeye yardımcı olacaktır.

    DMDE programı ücretsiz ve etkilidir. HDD kurtarma de farklı problemler, RAW hatası dahil. Kurulum gerektirmez ve dağıtımı açtıktan sonra çalıştırılabilir.


    Önemli: kurtarma işleminden hemen sonra, disk hatası bildirimleri ve yeniden başlatma istemi alabilirsiniz. Olası sorunları çözmek için bu öneriyi uygulayın; bilgisayarınızı bir sonraki başlatışınızda sürücü düzgün çalışacaktır.

    İşletim sistemi kurulu bir diski bu programla başka bir PC'ye bağlayarak geri yüklemeye karar verirseniz, o zaman biraz zorluk çıkabilir. Başarılı bir kurtarma işleminden sonra diski tekrar bağladığınızda işletim sistemi önyükleme yapmayabilir. Böyle bir durumda, bir Windows 7/10 önyükleyici onarımı gerçekleştirmeniz gerekir.

  • Sürücüyü istenen dosya sistemine biçimlendirin.
    Büyük olasılıkla, modern bir PC'niz veya dizüstü bilgisayarınız var, bu yüzden onu NTFS'de biçimlendirmeniz gerekiyor.
  • Dosyaları geri aktarın.
  • Dosyayı düzeltmek için çeşitli seçenekleri değerlendirdik HDD sistemleri RAW formatından NTFS veya FAT'a. Umarız bu kılavuz, sabit sürücü sorununuzu çözmenize yardımcı olmuştur.

    Bir kullanıcının sabit diskine (veya onun ayrı bir bölümüne) erişimini kaybedebileceği durumlar vardır. bu disk(veya sorunlu bölümü) "Raw" olarak tanımlanmaya başlayacaktır. Böyle bir sabit sürücüde, kullanıcı için gerekli olan ve erişilmesi gereken (genellikle ne pahasına olursa olsun) veriler olabilir. Bu yazımda kendisini böyle bir durumda bulan kullanıcıya yardımcı olmaya çalışacağım RAW formatının nasıl düzeltileceğini anlatacağım. HDD sürücüleri ve ayrıca bu konuda bize yardımcı olacak araçlardan bahsedin.

    RAW biçimli HDD nedir

    "RAW HDD formatı"nın ne anlama geldiğini anlamak için "RAW" kelimesinin çevirisine bakmanız gerekir. Şuradan çevrildi: ingilizce kelime ham araçlar "ham, işlenmemiş". Buna göre, bu terim, dosya sisteminin hiç kurulmadığı (disk biçimlendirilmemiş) veya dosya sistemlerinin herhangi bir nedenle zarar gördüğü (MFT dosya tablosunun yapısı bozuk, yanlış MBR bölüm tablosu) diskleri ifade eder. veriler vb.).

    Başlangıçta RAW terimi, CD-ROM ile çalışırken varsayılan olarak kullanılan dosya sistemini ifade ediyordu. Kayıt için hazırlanan boş diskler, sistem tarafından RAW "dosya sistemi" kullanılarak tanımlandı.

    Bugün, NT dosya sistemi biçiminde (FAT veya NTFS gibi) biçimlendirilmemiş her sabit sürücü, "RAW" sabit sürücü durumuna sahiptir.

    Sabit sürücüdeki RAW durumunun nedenleri

    HDD disklerinin RAW biçimini nasıl düzelteceğinizi anlamak için buna neden olan nedenlerin listesini anlamanız gerekir. Aşağıdaki belirleyicileri belirtmek isterim:

    • Şebekede voltaj dalgalanmaları;
    • Sabit sürücü kablosuyla ilgili sorunlar (kablo hasarlı, kablonun sabit sürücüyle teması zayıf, vb.);
    • PC güç kaynağı ile ilgili sorunlar;
    • Sabit sürücüdeki bozuk sektörler (özellikle sabit sürücüye erişirken, yavaşlama ile yanıt verdiğinde fark edilir);
    • Dosya sisteminin yapısında veya bölümleme tablosunda hasar;
    • Yanlış yeniden yükleme veya ;
    • Çeşitli virüs programlarının faaliyetleri.

    Bu nedenle, RAW durumunun sabit sürücüde görünmesine neden olan nedenlerin bir listesini belirledik. Şimdi HDD disklerin RAW formatını nasıl düzelteceğimize karar verelim.

    RAW HDD formatı - nasıl düzeltilir

    Peki nasıl kurtulursun ham biçim HDD sürücüleri? Aşağıdakileri yapmanızı öneririm:

    • Fırsatları Yakalayın sistem programı CHKDSK. Sabit disk bölümlerinden birinde RAW durumu görünüyorsa ve komut satırına erişiminiz varsa (veya bir CD (DVD) veya flash sürücüde canlı bir derleme kullanıyorsanız), komut satırını yönetici olarak çalıştırın; burada şunu yaz:

    chkdsk X: /f (burada X, sorunlu sürücünün harfidir)

    Bu kontrolden sonra, RAW ile ilgili sorun genellikle çözülecek ve çalışan diskinizi geri alacaksınız.

    Bir önyükleme diskiniz veya flash sürücünüz varsa, ondan önyükleme yapın, "Sistem Geri Yükleme" menü seçeneğini seçin, "Gelişmiş Seçenekler"e, ardından "Komut İstemi"ne gidin ve yukarıdaki komutu girin. Bunu yaparken, istenen bölüm için doğru harfi seçtiğinizden emin olun. Bunu yapmak için, komutları birer birer satıra yazın:

    liste hacmi- (bu, ihtiyacımız olan sürücünün harfini bulmanızı sağlar)

    Ayrıca sabit diskinizi başka bir PC'ye bağlayabilir ve CHKDSK komutunu buradan çalıştırabilirsiniz;


    Üçüncü taraf uygulamaları kullanın

    RAW formatının kaldırılması konusunda HDD sürücülerçeşitli yardımcı programlardan da yardım alabiliriz (örneğin, MiniTool Power Data Recovery veya TestDisk).

    1. Bahsedilen programlardan ilki, RAW diskte bulunan gerekli verileri kurtarmamızı sağlayacaktır.
    2. MiniTool Power Data Recovery'yi indirin (yukarıdaki bağlantı), ana pencerede "Kayıp Bölüm Kurtarma" (kayıp bölümleri kurtar) seçeneğine tıklayın.
    3. Bir RAW disk seçin ve "Tam Tarama"ya tıklayarak tarayın.
    4. Ardından, geri yüklenmesi gereken bölüme ve dosyalara karar verin, kurtarılan dosyaları kaydetmek istediğiniz yolu belirten "Kaydet" düğmesine tıklayın.

    TestDisk yardımcı programını kullanmak için indirin, yönetici olarak çalıştırın.

    1. "Oluştur"u seçin ve enter tuşuna basın, ardından sorunlu diski seçmek için okları kullanın ve tekrar enter tuşuna basın.
    2. Ardından, ihtiyacınız olan bölüm tablosunun türüne karar verin (yardımcı program bunu otomatik olarak yapacaktır) ve "Enter" tuşuna basın.
    3. "Analiz Et"i ve ardından "Hızlı Arama"yı seçerek sorunlu veya kayıp bölümleri arayın.
    4. Yardımcı program istenen ciltleri bulduktan sonra, ortaya çıkan bölüm yapısını kaydetmek için "Yaz"ı seçin.

    Video talimatı

    Yukarıda HDD disklerin RAW formatı ile ilgili sorunun cevabını belirttim, RAW disklerin ortaya çıkma nedenlerini belirledim ve bu sorunu çözmek için araçları anlattım. Çoğu durumda, diskinizin böyle bir biçiminin görünümü hem donanımı hem de program sorunları Bu işlev bozukluğunun nedenleri listesinde tanımladığım bilgisayarlarda (diskin yeni ve biçimlendirilmemiş olması dışında). Sorunu çözmek için yukarıda önerdiğim ipuçları listesini uygulamanızı tavsiye ederim, bu, bilgisayarınızdaki RAW HDD formatı sorununu etkili bir şekilde çözmenize yardımcı olacaktır.

    Geçenlerde, eski harici USB sürücümün Windows'ta okunmasının durduğu, şu şekilde tanımlandığı bir durumla karşılaştım: ÇİĞ. Bu, Windows'un diskteki dosya sisteminin yapısını belirleyemeyeceğini gösterir. Bir bölümün tanımlanmasının nedeni, RAW'ın nasıl farklı olabileceğidir: disk bölümlenmemiş olabilir, bölüm tablosu başlığı silinmiş/bozuk/eksik olabilir, disk kötü sektörler veya diskin kendisinde veya denetleyicisinde fiziksel sorunlar var.

    Kullanıcı açısından böyle bir RAW disk Explorer'da görünür ancak boyutu 0 (sıfır) olarak tanımlanır. Bir RAW bölümünden verileri açmaya veya okumaya çalışırken çeşitli hatalar görünüyor:

      E: sürücüsündeki bir sürücüyü kullanmak için önce biçimlendirin. Formatlamak ister misin?

      önce Drive E:'deki diski biçimlendirmeniz gerekir. yapabilirsin onu kullan Formatlamak ister misin?

      E:\'ye erişim yok. Birimin dosya sistemi tanınmadı.

      Diske Erişilemiyor. Birim, tanınan bir dosya sistemi içermiyor.

    Not. Fiziksel disk hasarı seçeneğini kasten dikkate almıyoruz, çünkü yazılım araçları tedavi edilemez. Genel öneri: önce herhangi bir S.M.A.R.T durum görüntüleme yardımcı programını kullanarak diski kontrol etmeniz önerilir.

    Kural olarak, diski çalışma kapasitesine geri yüklemenin en kolay yolu, mevcut RAW bölümünü silmek ve biçimlendirme ile yeniden oluşturmaktır. Ancak veriler, elbette, kategorik olarak kabul edilemez olabilecek şekilde kaybolacaktır. İle bir disk kontrolü çalıştırmayı deneyelim standart yardımcı program CHKDSK kontrolü:

    Yardımcı program, CHKDSK'nin RAW disklerde gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

    Dosya sisteminin türü RAW'dır.
    CHKDSK, RAW sürücüler için mevcut değildir.

    Orijinal dosya sistemini biçimlendirmeden bir RAW diske geri yüklemek için ücretsiz bir konsol yardımcı programı kullanacağız Test Diski.

    1. İndirin, yardımcı programla arşivi açın ve çalıştırın exe modunda hayırKayıt
    2. Dosya sistemi RAW olarak tanımlanmış bir disk buluyoruz ve seçiyoruz İlerlemek
    3. Ardından, disk bölümü tablosunun türünü seçmeniz gerekir. Kural olarak, otomatik olarak şu şekilde belirlenir: bilgi MBR bölümleri için de EFI GPT'si GPT tabloları için. Ancak, bazı durumlarda Yok'u seçmeniz gerekir.
    4. Disk veri yapısını analiz etmeye başlamak için Analiz et ve bir sonraki ekranda Hızlı arama
    5. TestDisk yardımcı programı, bulunan bölümlerin bir listesini görüntüler. Anahtarla P bulunan bölümdeki dosyaların bir listesini görüntüleyebilirsiniz (Q-çıkış tarama modu) Bölümün ayrıca bir P etiketi olması durumunda (bölüm yeşil renkle vurgulanır), böyle bir bölüm geri yüklenir. Etiket D - kaldırıldı. Etiketi değiştirmek için klavyenizdeki sol/sağ okları kullanın.

      Tavsiye. yeterlik faydalı fonksiyonlar dosya sisteminde dosya tarama modu - tek tek klasörleri / dosyaları başka bir diske geri yükleme yeteneği. Bunu yapmak için görüntüleme modunda tuşuna basın. C.

    6. Kurtarma için tüm bölümler işaretlendikten sonra, Girmek ve Yazı yazmak(burada bölüm tablosunun üzerine çöp yazmamaya dikkat edin). Diskin daha derin bir analizini yapmak istiyorsanız, derinAramak.

      Tavsiye. Sistem diskini bu şekilde geri yüklerseniz, işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak Windows'un bulunduğu bölüme ek olarak başka bölümler, önyükleyici bölümü, kurtarma ortamı bölümü vb. olabileceğini unutmayın. Windows bölümlerinin yapısını anlamak için makaleleri okumanızı tavsiye ederim. Diskin önyükleme sektörünün zarar görmesi durumunda, TestDisk yardımcı programı, seçeneği kullanarak diski geri yüklemeyi denemeyi teklif edecektir. yeniden inşa etBS.

    7. Bundan sonra (yeniden başlatma gerektirebilir), yardımcı program, RAW diskteki bölüm tablosunun ve dosya sisteminin (genellikle NTFS veya FAT32) orijinal yapısını geri yükleyecek ve siz de burada depolanan dosyalara erişebileceksiniz.

    RAW Harici Hard Diski Biçimlendirmeden NTFS Yapma/Çevirme

    “Hey millet. RAW harici hard diski NTFS yapmanın yolunu biliyor musunuz? Seagate harici diskim bilgisayarımda RAW olarak görünüyor. Diskte kayıtlı belgelerimden bazıları çok faydalı. Bilgisayar aygıtı biçimlendirmemi istiyor ancak ben istemiyorum. Yoksa diskteki dosya ve klasörleri kaybedeceğim.

    Bu yüzden biri bana RAW diskten verileri kurtarmanın ve RAW diski tekrar NTFS yapmanın yolunu anlatabilir veya gösterebilir mi?”

    Harici hard disk neden RAW olur?

    Kullanıcılar olarak, diskimizin hangi durumlarda RAW olacağını bilmek bizim için önemlidir.

    Ayrıca harici diskin RAW olmasının genel nedenlerini de bilmemiz gerekir.

    Burada, harici hard diskinizin bir PC’ye bağlandığında neden RAW olarak göründüğünü açıklayabilecek bazı nedenler paylaşacağız:

    1 . Yanlış kullanım: Aygıtı PC’den veya dizüstü bilgisayardan uygun şekilde çıkarmamak.
    2 . Sistem hatası veya hard disk hatası.
    3 . Virüs saldırısı vb.

    Peki, bu sorunu nasıl önlersiniz ve RAW harici hard diski nasıl düzeltir veya tekrar NTFS’ye çevirebilirsiniz? Cevapları aşağıda bulabilirsiniz.

    RAW harici hard diski biçimlendirmeden NTFS yapma/çevirme

    RAW harici hard diski NTFS’ye çevirmek için, aşağıdaki iki adımı takip etmeniz gerekir:

    İlk Olarak RAW harici hard diskten verileri kurtarma

    RAW harici hard diski NTFS’ye çevirerek gereksiz veri kaybı sorununu önlemek için lütfen önce harici hard diskten verilerinizi kurtarın.

    Profesyonel hard disk veri kurtarma yazılımı - EaseUS Data Recovery Wizard, RAW harici hard disk, USB veya diğer depolama aygıtından üç basit adımda verileri tamamen kurtarmanıza yardımcı olabilir. Yazılımı indirip etkinleştirdikten sonra aşağıdaki adımları takip edin:

    PC için İndirMac için İndir

    Adım 1. EaseUS hard disk veri kurtarma programını başlatın.

    EaseUS Veri Kurtarma Sihirbazını çalıştırın ve kaybolan veya silinen dosyalarınızın olduğu diski seçin. Tüm kaybolan veri ve dosyaları taramaya başlamak için Tara'ya tıklayın.

    select the hard drive

    Adım 2. Hard diskten kaybolan verilerini bulmak için tarayın EaseUS hard disk veri kurtarma programı, seçilen diskin tamamını tarayacak ve mevcut, gizli veriler dahil tüm kaybolan dosyaları bulacaktır.

    scan the hard drive

    Adım 3. Hard diskten kaybolan verileri ve dosyaları ön izleyin ve kurtarın.

    recover lost data

    Silinen ve kaybolan dosyalarınızı "Silinmiş Dosyalar" , "Sürücü" (disk sürücü harfinizle birlikte) içinde bulabilirsiniz.

    Kayıp Bölüm Dosyaları veya "Ek Dosyalar" biçimlendirilmiş ve RAW verilerinizi orada listeleyecektir.

    Bulunan dosyaları ön izlemek için çift tıklayın.

    Ön izlemeden sonra, diskte kaybolan dosyalardan istediklerinizi seçin ve lütfen bu dosyaları PC'nizde veya diğer harici depolama birimlerinde güvenli bir yere kaydetmek için Kurtar'a tıklayın.

    Artık diski doğrudan NTFS olarak biçimlendirebilmeniz gerek. Diski biçimlendirmek istemiyorsanız, RAW harici hard diski biçimlendirmeden NTFS yapmak ve çevirmek için 2. adıma takip edebilirsiniz.

    İkinci olarak. CMD ile RAW harici hard diski biçimlendirmeden NTFS yapma/çevirme

    CMD komutuyla RAW harici hard diski doğrudan NTFS’ye çevirebilirsiniz. Bu yöntemi herhangi bir disk veya sürücüyü biçimlendirmeden, RAW NTFS çevirme/ NTFS FAT yapma/ FAT32 NTFS yapmak için de kullanabilirsiniz:

    1 . RAW hard diski PC’nize bağlayın.
    2 . Win + R tuşlarına basarak Komut İstemi penceresini açın ve ardından cmd yazıp Enter’a basın.
    3 . H: /FS :NTFS yazıp Enter’a basın. (H, RAW depolama aygıtınızın sürücü harfi olacak.)

    Artık RAW harici hard diskiniz NTFS dosya sistemine sahip olacak ve içindeki verileri tekrar kullanılabilecek.

    Depolama aygıtının RAW olmasını nasıl önlerim?

    Depolama aygıtınızın RAW olmasını nasıl önlersiniz? Aygıtlarınızı RAW hatasından korumaya yardımcı olacak bazı ipuçları:

    1 . Depolama aygıtlarını düzgün kullanın: Aygıtı PC’nizden doğru adımlarla çıkarın ve takın.
    2 . Anti virüs programıyla depolama aygıtlarınız ve PC’nizi sıklıkla taratın, virüsleri temizleyin.
    3 . Aygıttaki bozuk sektörleri kontrol etmek ve düzeltmek için CHKDSK CMD komutunu kulanın.
    4 . Önemli verileri düzenli olarak yedekleyin.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir