31 haftalık gebelikte karın ağrısı / Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur? - Hafta Hafta Gebelik

31 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı

31 haftalık gebelikte karın ağrısı

Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğiniz 4 orta boy portakalın ağırlığına ulaştı. Bu hafta başı büyük bir atakla büyüyor ve cildinin altındaki yağ tabakası da gelişimini sürdürüyor. Başını sağa sola hareket ettirebilen bebeğinizin bacakları, kolları ve vücudu da hızla büyüyor. Sürekli hareket ettiği için uyumakta zorlanabilirsiniz. Tekmeler artabilir ve sizi sürekli uyanık bırakabilir.

Gebelik Hesaplama



Hayatınız nasıl değişiyor?

Rahminizdeki kaslar gittikçe gerginleşiyor. Hamileliğin ikinci yarısından itibaren görülen bu kasılmalar genellikle 30 saniye kadar sürer. Düzensiz olan bu kasılmalar ağrı veya rahatsızlık yaratmaz. Ancak düzenli araklıklarla görülen kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir. Bu kasılmaları yakından takip edin ve düzenini belirleyin. Eğer çok düzenli bir şekilde meydana geliyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Saatte 4 ve daha fazla kasılma doktoru aramanız gerektiğinin habercisidir.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Erken doğumun diğer belirtileri

Artan vajinal akıntı
Karın ağrısı
Adet benzeri kramplar
Alt karın bölgesinde artan baskı
Bel ağrısı

olarak sıralanabilir.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Hamileliğin son döneminde göğsünüzden ön süt sızıntısı olabilir. Elbiselerinizin kirlenmesini önlemek için ufak pamuklu pedleri sütyenin iç kısmına yerleştirebilirsiniz. Sütyeniniz sıkı geliyorsa emzirme sütyenlerinden alabilirsiniz. 1 beden büyük almaya özen gösterin. Bu sayede koyacağınız pedler göğsünüzü rahatsız etmeyecektir.

Bebeğiniz erkek olacaksa doğum sonrasında sünnet ettirmeyi tercih edebilirsiniz. Doktorunuzla bu konu hakkında konuşun. Eşinizle birlikte doğumun hemen sonrasında mı yoksa daha ileriki bir yaşta mı sünnet ettireceğinize karar verebilirsiniz.

Doğumda ağrı kesici yöntemlere karar verirken

Doğum yaparken tek bir doğru yöntem yoktur. Her hamilelik birbirinden farklı olduğu için kişiye özel tıbbi yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin yanı sıra kişinin kendini iyi hissetmesi de çok önemlidir.

Hamilelerin bazıları doğum sürecinin tamamen doğal olması gerektiğine inandığı için acıya rağmen ağrı kesici kullanmadan doğum yapmayı tercih etmektedir.

Doğumdaki sancılardan korkuyorsanız eşinizle birlikte doğum seanslarına katılabilirsiniz. Bu derslerde sizi rahatlatacak hareketlerle ilgili bilgi alabilir, rahatlama tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Hamilelerin büyük bir kısmı ağrı azaltıcı epidural yöntemi tercih etmektedir. Epidural, belin alt kısmını rahatlatan ancak sizi bayıltmayan bir yöntemdir. Doktorunuzla ilgili bu konuda bilgi alabilir, epidural doğumu tercih edebilirsiniz.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Haftanın aktivitesi

Doğum çantanızı hazırlamanız için henüz erken. Ancak içerisinde koyacağınız eşyaların bir listesini yaparak alışverişe çıkabilirsiniz. Doğum çantasına aşağıdaki eşyaları koyabilirsiniz:

Doğum esnasında odaklanabileceğiniz bir nesne veya fotoğraf sayesinde acıyı unutabilirsiniz.

Enerjinizi arttıracak atıştırmalıklar, naneli sakızlar veya şekerler

Rahat terlik ve çoraplar

En sevdiğiniz yastığınız

Okuması rahat bir kitap

Emzirmek için bir gecelik ve sütyen

Bebeğinizi eve götürürken giydireceğiniz kıyafetler

Kamera ve fotoğraf makinesi


Kaynak: seafoodplus.info

Hamileli&#;in Haftas&#;nda Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelikte hafta, bebekte büyümenin gerçekle&#;ti&#;i önemli evrelerden birisidir. Gebeli&#;in son dönemlerine yakla&#;&#;ld&#;&#;&#; için anne adaylar&#;nda kilo al&#;m&#; fazlad&#;r ve belirgin de&#;i&#;iklikler gözlenir. Dolay&#;s&#;yla bu haftadan sonra daha fazla dikkatli olmalar&#; önemlidir. Ayr&#;ca a&#;&#;r kald&#;rmamaya ve sa&#;l&#;ks&#;z besin gruplar&#;ndan mümkün oldu&#;unca uzak durmaya özen göstermeliler.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

32 haftal&#;k hamilelik

32 Haftal&#;k Gebelik Kaç Ayl&#;k Oluyor?

Gebelik hesaplamalar&#;nda gebeli&#;in geli&#;imi haftal&#;k olarak takip edilir. Jinekologlar da ayn&#; &#;ekilde gebelik geli&#;imini takip ederken hafta hesaplamas&#; yaparlar. Ancak anne adaylar&#; genellikle hamileliklerinin kaç ayl&#;k oldu&#;unu ö&#;renmek isterler. Örne&#;in: 3. trimester döneminde yer alan hafta, gebeli&#;in 7. ay&#;d&#;r. Yani tam bir aral&#;k verilmek gerekirse 7 ay 14 günlük bir hamilelikten bahsedilebilir. Bebe&#;in do&#;umuna yakla&#;&#;k 8 hafta kalm&#;&#;t&#;r denilebilir.

32 haftal&#;k gebelik

32 Haftal&#;k Gebelik Bebek Kilosu ve Geli&#;imi

haftal&#;k gebelik döneminde bir bebe&#;in kilosu yakla&#;&#;k 1 kilo gramd&#;r. Ancak annenin beslenmesine ve ya&#;am standartlar&#;na göre her bebe&#;in kilosunda ufak de&#;i&#;imler gözlenebilir. O nedenle gram aras&#;nda de&#;i&#;ebilece&#;ini söylemek daha do&#;ru olacakt&#;r. Ayr&#;ca boyunda da fark edilir bir de&#;i&#;im oldu&#;unu görebilirsiniz. haftada, ayaklar&#;ndan ba&#;&#;na kadar olan ölçülen toplam boyu cm’dir.

Gebeli&#;in 7. ay&#;nda bebek taraf&#;ndaki geli&#;im son h&#;z&#;yla devam eder. 32 haftal&#;k gebelik geli&#;imi bebek aç&#;s&#;ndan oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemlerde bebekte belirli düzeyde büyüme beklenir. Organ geli&#;imi ve fetüs büyük oranda tamamlanm&#;&#;t&#;r; ancak do&#;uma dek bu süreç devam eder. Beyin ve sinir sistemlerinin daha fazla geli&#;me gösterdi&#;i söylenebilir.

haftadan itibaren bebe&#;iniz ba&#; a&#;a&#;&#; konumlanarak do&#;um pozisyonu almaya ba&#;layacakt&#;r. Doktorunuz ultrason kontrolü esnas&#;nda hangi pozisyon ile do&#;aca&#;&#;n&#; size ifade eder. E&#;er ba&#;la gelecekse ba&#;&#; a&#;a&#;&#;da, s&#;rt&#; solda veya sa&#;da, bacaklar&#; ise yukar&#; k&#;s&#;mda yer al&#;r. Bunun d&#;&#;&#;nda makat veya yan geli&#; pozisyonlar&#;yla da dünyaya gelebilir. Art&#;k bebe&#;inizin son geli&#;meleri yava&#; yava&#; tamamlanmak üzeredir. Ka&#;lar&#;, kirpikleri ve saçlar&#; olmas&#; gereken duruma yak&#;nd&#;r. Ayak ve el t&#;rnaklar&#; ise yava&#; yava&#; uzamaya devam edebilir.

haftada cilt alt&#; ya&#; dokusu geli&#;imini sürdürür. Bebe&#;inizin cildi art&#;k daha yumu&#;ak ve düzgün haldedir. D&#;&#;ar&#;dan gelen sesleri duyabilir. O nedenle bu haftalarda bebe&#;inizle konu&#;maktan çekinmeyin. Onu ne kadar çok sevdi&#;inizi karn&#;n&#;z&#; ok&#;ayarak gösterin. Hatta e&#;inizle birlikte ona masal anlatmaya bile ba&#;layabilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: 34 Haftal&#;k Gebelik Hakk&#;nda Bilinmesi Gereken Her &#;ey

32 haftal&#;k gebelik

32 Haftal&#;k Gebelik Adet Sanc&#;s&#; Neden Olur? Normal Midir?

Gebeli&#;in haftas&#;nda hissedilen sanc&#;y&#; anne adaylar&#; adet sanc&#;s&#;na benzetebilirler. Çünkü hissedilen sanc&#;, t&#;pk&#; adet dönemlerinde oldu&#;u gibi kas&#;k bölgesindedir ve anne aday&#;n&#; kramp veya b&#;çak saplanmas&#; hissiyle uyar&#;r. Bu tür a&#;r&#;lar&#;n en önemli nedeni rahmin uyar&#;lma e&#;i&#;ine dü&#;mesidir. Bu durumdan dolay&#; k&#;sa süreli a&#;r&#;lar görülebilir.

32 haftal&#;k gebelikte sanc&#; görülmesinin bir di&#;er nedeni rahmin büyümesi ve rahmi tutan ba&#;lar&#;n gerilmesidir. Devaml&#; hissedilebilece&#;i gibi ara s&#;ra hafif &#;ekilde de yoklayabilir. Ayr&#;ca kar&#;n bölgesine darbe al&#;nmas&#;, bebe&#;in aktif olmas&#;, kad&#;n&#;n gün içerisinde çok fazla yorulmas&#;, s&#;kl&#;kla cinsel ili&#;kiye girilmesi ve gün içerisinde fazla susuz kal&#;nmas&#; da yine anne aday&#;nda sanc&#;lara neden olabilir. Uzun sürmesi, geçmemesi, &#;iddetinin artmas&#; halinde doktorunuza ba&#;vurunuz.

Gebeli&#;in 3. trimester döneminde görülen bu tür sanc&#;lar genellikle “Braxton Hicks kontraksiyonlar&#;” olarak nitelendirilir. K&#;sa süreli olan bu yalanc&#; sanc&#;lar&#;, gerçek do&#;um sanc&#;lar&#; ile kar&#;&#;t&#;rmamal&#;s&#;n&#;z. Düzensiz &#;ekilde giren yalanc&#; gebelik sanc&#;lar&#;, çok &#;iddetli hissedilmedi&#;i taktirde normaldir.

Ancak 32 haftal&#;k gebelikte vajinada a&#;r&#; hissi varsa, sanc&#;lar&#;n &#;iddeti her geçen süre art&#;yorsa, düzenliyse, ne zaman gelece&#;i kestirilebiliyorsa ve beraberinde rahim kas&#;lmalar&#; ya&#;an&#;yorsa mutlaka bir jinekolog muayenesinden geçmek gereklidir. Çünkü ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z gerçek do&#;um sanc&#;s&#; olabilece&#;i gibi yumurtal&#;k, safra kesesi veya apandisite ba&#;l&#; bir sanc&#; da olabilir. Vakit kaybetmeden doktorunuza ba&#;vurunuz.

32 Haftal&#;k Gebelik Beslenme Tüyolar&#;

32 haftal&#;k gebelikte ne yenmeli? Sorusu, anne adaylar&#;n&#;n en çok merak etti&#;i konulardan birisidir. 32 haftal&#;k gebelik beslenmesi, bebe&#;in geli&#;imi ve anne aday&#;n&#;n günlük enerjisini kar&#;&#;layabilmesi aç&#;s&#;ndan büyük bir önem ta&#;&#;r. Besinler ara ve ana ö&#;ünlere yay&#;larak günde 6 kez azar azar olacak &#;ekilde yenebilir. Ayr&#;ca günde ,5 litrelik s&#;v&#; al&#;m&#;n&#; aksatmamakta da fayda vard&#;r. Beslenme program&#; olu&#;turmak için diyetisyeninizle ileti&#;ime geçiniz.

32 haftal&#;k gebeliklerde bebe&#;in beyin ve zihinsel geli&#;imi devam etti&#;i için protein, vitamin, kalsiyum, mineral ve lif al&#;m&#;na özen gösterilmelidir:

Bedenin dokular&#;n&#;n yenilenmesi, bebe&#;in olgunla&#;mas&#; ve geli&#;mesi için protein al&#;m&#;na dikkat etmelisiniz. Et çe&#;itleri veya pi&#;mi&#; yumurta gibi protein deposu olan g&#;dalar&#; e&#;er alerjiniz yoksa ve diyetisyeniniz önerdiyse tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller, f&#;nd&#;k ezmesi ve kepekli tah&#;llar ise vejetaryen anne adaylar&#;n&#;n tüketebilece&#;i proteinli besinlerdir.

C vitamini, anne ile bebek aras&#;ndaki ileti&#;imi sa&#;layan plasentan&#;n geli&#;imine destek olur. Ayr&#;ca vücudun direncini art&#;r&#;r ve ba&#;&#;rsaklardaki emilimi kolayla&#;t&#;r&#;r. Mevsiminde taze sebze ve meyveler C vitamini aç&#;s&#;ndan oldukça zengindir.

Gebeli&#;in haftas&#;nda anne adaylar&#;nda kab&#;zl&#;k görülebilir. Bu tür &#;ikâyetlerin azalmas&#; için günlük ö&#;ünlerinizde posal&#; g&#;dalara yer verebilirsiniz. Taze sebze ve meyvelerin pek ço&#;u adeta lif deposudur. Hamilelikte, hem bebe&#;in do&#;um sonras&#; demir ihtiyac&#;n&#;n kar&#;&#;lanmas&#; hem de anne vücudundaki kana yeterli miktarda oksijenin gitmesi için doktor onay&#; ile demir al&#;m&#;n&#; art&#;rmal&#;s&#;n&#;z.

Gebeli&#;in önem ta&#;&#;yan besin gruplar&#;ndan birisi de folik asittir. Özellikle gebeli&#;in ilk dönemlerinde bebe&#;in beyin geli&#;imi aç&#;s&#;ndan mutlaka folik asit miktar&#;n&#; doktor onay&#;ndan sonra art&#;rmal&#;s&#;n&#;z. Taze ye&#;il sebzeler folik asit kayna&#;&#;d&#;r. Ancak folik asidin azalmamas&#; için bu tür ye&#;il sebzeleri çi&#; &#;ekilde veya az ha&#;layarak temiz tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Bebe&#;in kemik ve di&#; geli&#;imi 8. haftadan itibaren ba&#;lar ve son aylara kadar devam eder. Dolay&#;s&#;yla gebeli&#;in en ba&#;&#;ndan itibaren kalsiyum al&#;m&#;n&#; art&#;rman&#;zda fayda vard&#;r. Süt, peynir ve lor peyniri gibi kalsiyum deposu g&#;dalar&#; sabah kahvalt&#;s&#;nda doktor onay&#; ile tercih edebilirsiniz. Yo&#;urt ve ayran gibi di&#;er süt ürünleri ise ak&#;am yemeklerinde veya ara ö&#;ünlerde tüketilebilir.

32 haftal&#;k gebelik

Gebelikte Beslenme Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Haddinden fazla gereksiz kilo al&#;m&#;n&#; engellemek için ya&#;l&#;, &#;ekerli ve beyaz unlu besinler tüketmemeye çal&#;&#;&#;n.
  • Kahve, kola ve çay gibi kafein a&#;&#;rl&#;kl&#; içeceklerden mümkün oldu&#;unda uzak durun. Özellikle yemeklerin üzerine içilen çay ve kahve gibi içecekler, besin de&#;erlerinin emilimini azaltacakt&#;r.
  • Alkol ve sigaray&#; tamamen hayat&#;n&#;zdan ç&#;kar&#;n. Hatta pasif içici olmamak için tüketilen ortamlarda bile bulunmay&#;n.
  • Kaymak, krema, ya&#;l&#; et gibi baharatl&#;, ya&#;l&#; ve kokulu yiyeceklerden tüketmeyin.
  • Ödem olu&#;umunu engellemek için günlük tuz miktar&#;n&#;z&#; iyi ayarlay&#;n. Her gün graml&#;k tuz tüketmek ideal bir orand&#;r. Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için özellikle iyotlu tuzlar&#; kullanmaya özen gösterin.
  • Salam, sosis, sucuk, past&#;rma ve çe&#;itli organ eti tüketiminizi s&#;n&#;rland&#;r&#;n.
  • Bulant&#; ve kusma &#;ikâyetleriniz varsa az ö&#;ünler halinde s&#;k s&#;k besinler tüketin. Bulant&#;lar&#;n&#;z&#; azaltmak için s&#;cak bitki çaylar&#; içebilir ve birkaç tane kraker yiyebilirsiniz.
32 haftal&#;k gebelik

32 Haftal&#;k Gebelik Annedeki De&#;i&#;iklikler

Anne aday&#;n&#;n rahmi, haftadan itibaren neredeyse tamam&#; bebekle kapl&#; hale gelir. Sinir uçlar&#;, vücutta gerçekle&#;en tüm aksiyonlar&#; hissedebilir düzeydedir. Dolay&#;s&#;yla art&#;k bebe&#;in karn&#;n&#;zda gerçekle&#;tirdi&#;i her hareketi kolayca fark edebileceksiniz.

Gebeli&#;in son aylar&#;na gelindi&#;i için bel bölgesinde bask&#;lar artabilir. O nedenle uyku esnas&#;nda veya aya&#;a kalkarken biraz zorluk çekebilirsiniz. Rahim kaslar&#; do&#;uma haz&#;rl&#;k yapt&#;&#;&#; için ara s&#;ra kas&#;labilir veya gerilebilir.

Midede biriken gazdan dolay&#; &#;i&#;kinlik ve bitkinlik görülebilir. Ancak bu sorunu lifli g&#;dalara yönelerek, hareket ederek ve bol su tüketerek k&#;sa sürede çözebilirsiniz. 32 haftal&#;k gebelikte s&#;k idrara ç&#;kma &#;ikâyetleri de görülebilir. Bunun as&#;l nedeni ise bebe&#;in do&#;um kanal&#;na inmesi sonucu mesaneye bask&#; yapmas&#;d&#;r.

Karn&#;n&#;z her geçen gün büyüdü&#;ü için ka&#;&#;n&#;r. Çünkü esneyen deri zamanla kuruyarak ka&#;&#;nt&#;ya sebep olur. Dolay&#;s&#;yla bu evrelerde karn&#;n&#;za bolca nemlendirici krem sürmelisiniz. Özellikle geceleri yatmadan önce sürdü&#;ünüzde faydas&#;n&#; görebilirsiniz. Gö&#;üslerinizden sar&#;ms&#; renkte s&#;v&#; s&#;z&#;nt&#;lar&#; olabilir. Endi&#;e edilecek bir durum yoktur. Bu gelen s&#;v&#; s&#;z&#;nt&#;lar&#;, bebe&#;in ilk emece&#;i antikor yüklü süt kal&#;nt&#;lar&#;d&#;r.

haftadan sonra anne adaylar&#;, do&#;um iznine hak kazan&#;rlar. E&#;er çal&#;&#;&#;yorsan&#;z, bu haftadan itibaren haklar&#;n&#;zdan faydalanarak izne ayr&#;labilir ve evinizde dinlenmeye geçebilirsiniz.

32 haftal&#;k gebelik

32 Haftal&#;k Gebelik Mide Bulant&#;s&#; ve Yanmas&#; &#;çin Ne Yapmal&#;?

Hareket eksikli&#;i, kab&#;zl&#;k, dü&#;ük kan &#;ekeri, ya&#;l&#; yiyecekler ve yorgunluk gibi nedenlerden dolay&#; gebeli&#;in son dönemlerinde de mide bulant&#;s&#; ve yanma &#;ikâyetleri meydana gelebilir.

Peki bulant&#; ve yanma &#;ikâyetleri ile nas&#;l ba&#; edilir?

  • Midenizi buland&#;ran kokulardan mümkün oldu&#;u kadar uzakla&#;&#;n. Örne&#;in: sigara, egzoz duman&#; ve a&#;&#;r parfüm gibi.
  • E&#;er dü&#;ük riskiniz yoksa her gün aç&#;k havada k&#;sa yürüyü&#;ler gerçekle&#;tirin. Temiz hava, mide bulant&#;lar&#;n&#;z&#; önemli ölçüde azaltacakt&#;r.
  • D&#;&#;ar&#; ç&#;kt&#;&#;&#;n&#;zda mide bulant&#;n&#;z art&#;yorsa, yan&#;n&#;zda mutlaka kraker, küçük bir muz ve f&#;nd&#;k gibi at&#;&#;t&#;rmal&#;k besinler bulundurun.
  • Sebze çubuklar&#;, tavuk suyu çorba, humus, yo&#;urt ve sebzeli makarna gibi hafif besinleri doktor onay&#; ile ölçülü olarak tüketebilirsiniz.
  • Özellikle mide bulant&#;lar&#;n&#;z varsa zencefil etkisinden faydalanabilirsiniz. Kaynam&#;&#; suyun içerisinde birkaç dakika bekletece&#;iniz kurutulmu&#; zencefiller bulant&#;lar&#;n&#;z&#; kesebilir. Tad&#; ac&#; gelirse bir iki ka&#;&#;k bal ilave ederek tatland&#;rabilirsiniz.
  • Nane ve narenciye kokular&#; da bulant&#;lar&#;n azalmas&#;nda etkilidir. Özellikle taze ve kurutulmu&#; nane yapraklar&#;n&#; yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Narenciye kokular&#;ndan faydalanmak için de portakal ve mandalina gibi meyvelerin ya&#;&#;n&#; mendile sürerek koklayabilirsiniz.
32 haftal&#;k gebelik

32 Haftal&#;k Hamileler Çal&#;&#;abilir Mi?

Gebelik döneminin sonlar&#;na yakla&#;t&#;&#;&#;n&#;z bu dönemde çal&#;&#;an anneler için en büyük soru i&#;areti ak&#;llara gelmektedir. &#;&#; yerinden izin mi alsam i&#;i mi b&#;raksam ya da ücretsiz izin mi kullansam diye birçok endi&#;eli dü&#;ünceler gündeme gelir. Vücudun daha da yoruldu&#;u haftada çal&#;&#;an anne adaylar&#;m&#;z, yasal olarak do&#;um iznine ç&#;kabilir.

Bu dönemde yasal olarak 8 hafta devam eden gebelik izni yap&#;labilir. Ancak baz&#; anne adaylar&#;m&#;z gebeli&#;inde risk yoksa son güne kadar çal&#;&#;maya devam ederek 8 haftal&#;k gebelik iznini, do&#;um izni ile birle&#;tirmek ister. Böylece yeni do&#;um yapt&#;&#;&#; o zorlu günlerde bebe&#;iyle daha çok zaman geçirmek için f&#;rsat olu&#;turur.

Gebeli&#;in haftas&#;na kadar çal&#;&#;mak isteyen anne adaylar&#;m&#;z, kurum prosedürlerine göre hareket ederek ve çal&#;&#;ma haklar&#;na dikkat ederek gebelik-do&#;um iznini planlayabilir. Hamileli&#;inde risk olmayan anne adaylar&#;m&#;z kendilerini yormayacak &#;ekilde i&#; hayat&#;na en uygun süreye kadar devam edebilir. &#;ayet risk varsa ve anne aday&#;m&#;z çok yoruluyorsa en erken sürede izin kullanarak çal&#;&#;ma hayat&#;na ara verebilir.

32 haftal&#;k gebelik

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Hamilelikte A&#;erilen 9 &#;lginç Yiyecek

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Art&#;ran 14 Besin

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

Hamilelikte Ba&#; A&#;r&#;s&#; Nas&#;l Geçer? Ne Zaman Ba&#;lar? Nedenleri, Tedavisi

31 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 31 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Birinci Haftası / &#;Kalsiyum Alabilir Miyim?&#;

Bu haftada bebeğinizin beyin gelişimi hızla devam ederken, bir o kadar hızlı gelişen bir bölüm de, bebeğinizin kemikleridir ve bebeğiniz, bu haftalarda,  kalsiyuma her zamankinden daha fazla gereksinim duyar. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeli; ve doktorunuz gerek gördüğü takdirde, kalsiyum ilaçları kullanmalısınız. Bu haftada, ayrıca, bebeğinizin göz bebekleri ışığa reaksiyon vererek açılıp kapanmaya başlar&#;

31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Büyüyen bebek ve rahim göğsünüzde sıkışmaya neden olabilir ve göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Bebeğinizin büyümesiyle beraber, içinde yüzdüğü sıvı içinde ona kalan alan daralmıştır; bunun sonucu, bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissedebilirsiniz. Daha önce farkına bile varmadığınız küçük hareketler sizi rahatsız etmeye başlayabilir.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin&#;den 31 haftalık hamilelik döneminde bebek gelişimine dair bilgiler aldık.

31 Haftalık Gebelik Döneminde Bebekte Neler Değişir?

31 haftalık hamilelik dönemi içinde bebekler yaklaşık 41,1 cm uzunluğunda ve gr ağırlığına ulaşırlar. Bebeğiniz yavaş yavaş, doğduklarında ulaşacakları kilolara ulaşmaya başladı. 🙂 Bununla birlikte beyin dalgaları da gelişimini devam ettiriyor ama önünde daha çok yol var. Artık bebeğiniz dışarıdaki sesleri ve ışıkları duyu organlarıyla algılayabilir. Ama bu gelişimin devam edebilmesi için uykuya eskisinden daha fazla vakit ayırır. Bebeklerin bu dönemde uyuyup uyumadıklarını hareketlerinden anlayabilirsiniz.

Bu dönemdeki en güzel gelişmeler ise şöyledir: artık bebeğiniz kafasını her iki tarafa da oynatabilir. Vücudundaki uzuvlar artık onu normal hayatta idare edebilecek yağ tabakasına sahiptir. Bu dönemde bebekler o kadar hareketlidirler ki siz uyumaya çalışırken sizin uykunuzu kaçırmakta oldukça yeteneklidirler. Gözleri de artık ışığa karşı refleks gösteriyor ve gözlerini açıp kapatıyorlardır.

31 haftalık hamilelik döneminde rahim gittikçe büyüdüğünden dolayı solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki gelişme artış göstermektedir. Bu döneme kadar kilo aralığında almanız normaldir yani. Karnınız büyüdükçe bu dönemde göğsünüze ağrı ve sıkışma hissedebilirsiniz. Karnınızda ise kasılmalardan kaynaklanan ağrılar olabilir. Bu dönemde hemen uyusanız bile rüya görmeniz eskiye nazaran daha çabuk olacaktır, onun için hemen uyandığınızda rüyalarınızı başkasına anlatmak için sabırsızlanacaksınız. 🙂

31 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

31 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 31 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin toplam ağırlığı yaklaşık olarak gram’a, popo-baş uzunluğu 28 cm’ye ve toplam uzunluğu 40 cm&#;ye ulaşır. Fiziksel büyüme oranı geçmiş haftalara kıyasla biraz düşer.
  • Bebeğinizin beyni bir başka hızlı büyüme dönemine girer ve yüz milyarlarca sinir hücresi üretir. 31 haftalık hamilelik dönemi içinde bebeğiniz kalsiyum, fosfor ve demir depolar; kemikleri büyür ve güçlenir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmenizde yarar var. Bununla birlikte bebeğiniz yağ birikmeye de devam eder. Bu yağ tabakası onun derisini kırmızıdan pembemsi bir renge dönüştürür.
  • Akciğerler gelişimine hâlâ devam etmektedir. 31 haftalık gebelik dönemi ve sonrasındaki süreç bebeğinizin kendi kendine nefes alma kabiliyetini arttırdığı dönemdir.
  • Bebeğiniz özellikle bu haftalarda daha hareketlidir. Bunun nedeni ise amniyon sıvısının fazla olmasıdır. Daha önce fark etmediğiniz küçük hareketleri bile hissetmeye başlarsınız. Ancak 31 haftalık gebelik dönemini takip eden haftalarda bebeğinizin yeri giderek dar gelmeye başlayacağından hareketleri de azalacaktır. Bebek hareketleri ile sağlığı arasında önemli bağ vardır. Hareketlerinde azalma hissederseniz dinlenin ve aç iseniz bir şeyler yemeyi ihmal etmeyin.
  • Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besinleri plasenta aracılığı ile alır ve plasentadaki kan akışı bebeğin idrar yapmasını sağlar. Bebek amniyon sıvısına günde yaklaşık yarım litre idrar yapar ve günde birkaç kez tamamen yenilenen bu sıvıdan bir miktar da yutar. Amniyon kesesindeki sıvı miktarının gerekenden fazla olması bebeğin yutamadığına veya sindirim sisteminde bir tıkanıklık olduğuna işaret edebilir. Sıvının gerekenden az olması bebeğin yeterince çiş yapamadığına işaret edebilir. Bu durum bebeğin böbreklerinde ya da üriner sistemindeki bir sorundan kaynaklanabilir. Rutin ultrason kontrollerinin bir parçası olarak doktorunuz amniyon sıvısı miktarını ölçecektir.
  • 31 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğinizin büyümesi biraz yavaşlar ve beyin hızlı bir gelişim dönemine girer. Bu dönemde bebeğinizde gelişimini tamamlamamış tek organ akciğerlerdir. Bebeğiniz erkekse, testisleri karın boşluğundan skrotuma (torbaya) inmeye başlar.
  • Göğsünüzdeki süt bezleri 31 haftalık hamilelik döneminde ve ilerleyen haftalarda kolostrum üretmeye başlayabilir. Kolostrum bebeğin hayatının ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu kalori ve besinleri sağlayacak olan koyu, sarımsı bir sıvıdır.
  • 31 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başladığından, bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı her zamankinden fazla olacaktır. Bu duruma dikkat etmeli ve beslenmenize özen göstermelisiniz.
  • Rahim artık tüm karnı dolduracak kadar büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme giderek artmaktadır. Bu zamana kadar aldığınız toplam kilo kg arasında değişmektedir.
  • 31 haftalık hamilelik döneminde Rahmin kasılmasına bağlı olarak hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Ancak bunların süresi uzuyor ve sıklığı artıyor ise erken doğum belirtisi de olabileceğini unutmamanız gerekir.
  • 31 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında sık sık rüya görebilirsiniz. Bunun sebebi hamileliğin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişimlerdir. Vücutta &#;relaksin&#; hormonu salgılanır. Bu şekilde bebeğinizin doğması için gerekli pelvis rahatlığı ve hareket kabiliyeti yaratılmış olur.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 31 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir