hollandanın meşhur yemekleri / Hollanda'da ne yenir? Meşhur yemekleri ve tadılması gereken lezzetler

Hollandanın Meşhur Yemekleri

hollandanın meşhur yemekleri

Hollanda Mutfağı

Amsterdam ve genel olarak Hollanda belki de soğuk iklimi gereği çok zengin bir mutfak kültürüne sahip değildir. Geleneksel yemekleri genellikle et, lahana ve patates çeşitleri üçgeninde döner durur. Bir parça et, tabi bu balık veya tavuk da olabilir, yanına bir lahana çeşidi ve her akşam farklı bir usulde pişirilmiş patatestir. Ne var ki, Amsterdam’da farklı etnik kökenden göçmen yaşar ve bu göçmenlerin beraberlerinde getirdikleri mutfak kültürü, Hollanda’ya inanılamayacak bir zenginlik katar. Mutlaka tadılması gereken tipik, geleneksel Hollanda lezzetlerinin başında Hollanda Peynirleri gelir. Sokak pazarlarında ve peynir dükkanlarında bin bir çeşit peynire rastlarsınız. Almadan önce küçük tadımlar yapabilir ve damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz. En meşhur Hollanda peyniri ‘Gouda’dır ve tüketilmeden önce bekleme sürelerine göre farklı çeşitleri bulunur. ‘Jong’ olanlar taze, yumuşak ve süt kokulu olurlar ve eskilik derecesine göre sırasıyla ‘belegen’, ‘extra belegen’, ‘oud’ ve ‘overjarig’ isimlerini alıseafoodplus.info ki beyaz renkli keçi peynirlerini ‘Geitenkaas’, isli peynirleri ve çeşitli şekillerde lezzetlendirilmiş baharatlı peynirleri de unutmamak gerek. Baharatlı peynirlerin en tercih edilenleri hardal tohumlu ve kimyonlu olanlardır.

Haring, geleneksel ismiyle Hollandse Nieuwe tipik Hollanda lezzetidir. Hollandaya gidip de haring yemeden dönmek asla olmaz. Tabi ne olduğunu duyunca fikriniz değişebilir. Haring kuzey ülkelerinde sıkça ve çeşitli şekillerde tüketilen bir balıktır. Hollanda’da ise çiğ olarak, yanında küp küp doğranmış soğan ve kornişon turşu dilimleri ile yenir. Eğer balığı bu şekilde çiğ yemek size çok iddialı gelirse, sandviç ekmeğinin içinde yiyebilirsiniz. Eğer bu haliyle de beğenmezseniz, her balık sevenin damak tadına uyabilecek ‘kibbeling de deneyebilirsiniz. Genellikle pazarlardaki balık tezgahlarında bulabileceğiniz gibi, Amsterdam’da kurulan prefabrik, küçük balık dükkanlarında da bulabilirsiniz. Dükkânın kapısında ilk gözünüze çarpacak şey, geleneksel Hollanda kıyafetli, haring’i yukarı mesafeden, bütün olarak ağzına atmaya çalışan kız afişi olacaktır. Zira, burada haring’in yeme şekli budur.

Stamppoten meşhur ve en geleneksel Hollanda yemeğidir. Patates püresinin, ‘boerenkool’ denen ve tadı biraz kara lahanaya benzeyen lahana ile karıştırılmasıyla yapılır. Tabi ki yemeğin üzerine kocaman bir sosis oturtulur. Çok basit olmasına karşın lezzetli bir yemektir. Bazı çeşitlerinde lahana yerine başka sebzeler kullanılır. Hollanda’da eğer sokaklara sahne gibi ışıklarla süslenmiş ‘oliebollen’ stantları kurulmaya başlamışsa, bu kışın ve noelin yaklaştığını gösterir. Siz de noel zamanı Amsterdam’a geldiyseniz, sokaklarda oliebollen stantları görebilirsiniz. E bunun neresi Hollanda lezzeti, bildiğimiz lokma diyebilirsiniz. Evet, sade olanı aynen lokma ama burada üzerine pudra şekeri serpilerek yeniyor. Elmalı ve kremalı olanlar daha lezzetlidir. Poffertjes ise genellikle kış döneminde, sokak stantlarında yapılan minik kreplerdir. Küçük bir kağıt tabakta, üzerine pudra şekeri serpilerek yenir ve o anki tatlı ihtiyacınızı ziyadesiyle karşılar. Sokakta yenen geleneksel Hollanda lezzetlerinden biridir.

Bitterballen ülke mutfağının bir diğer lezzetidir. İçi biraz kıvamlı patates püresi ve et karışımı barındıran, dışı çıtır çıtır kızarmış, sosuna batırarak (çoğunlukla hardal) yiyebileceğiniz küçük köfte kroketlerdir. Biranızı yudumlarken tadına bakabileceğiniz mükemmel bir Hollanda atıştırmalığıdır. Amsterdam’da bira yanında patates tava rutinini rafa kaldırabilirsiniz. Erwtensoep çorbası ise çok yoğun kıvamda hazırlanan, içeriğinde de bir kaç sebze olmasına rağmen ağırlıklı olarak bezelyeden yapılan tipik bir Hollanda çorbasıdır. İçine sosis dilimleri eklenir ve eğer dışarıda içiyorsanız, küçük tereyağlı ekmek ve pastırma veya füme et ile servis edilebilir. Balkabağı çorbası yani Pompoensoep ‘erwtensoep’tan sonra Hollanda’nın en meşhur ikinci çorbasıdır diyebiliriz. Tadılması gereken şans eseri içine sosis dilimleri eklenmemiş bildiğimiz türden çorbalardandır. Kış mevsimini çekilebilir hale getiren bir kaç lezzetten biridir.

DropjesHollandalılar’ın en sevdiği şekerlemedir. Anasonlu ve çok sert olan bu şekerlemelere bütün Hollandalılar bayılır. Anasondan dolayı tadı neredeyse acıya yakındır ama daha yumuşak lezzette olanları da mevcuttur. Eğer merak ederseniz her markette bulabilirsiniz. Önerimiz ‘Honing Drop’ yani ballı droplardır. Hollandalılar patatesi o kadar çok severler ki, lüks bir restorana gitseniz bile, patates kızartması servis edilebilir. Tabi ki en zevklisi, külah şeklindeki kâğıtlarda, üzerine istediğiniz sosu ekleterek sokakta yemektir. Sos olarak fıstıklı sos satesaus, sarımsaklı sos knoflooksaus, ketçap gibi pek çok farklı sos seçeneği vardır. En popüleri doğal olarak mayonezdir.

Yazıcı Dostu Sürüm

Amsterdam Meşhur Yemekleri

Amsterdam’da Ringa balığını kuyruğundan tutup kafalarını arkaya atarak tüketen yerel halkın arasında deniz ürünleri çok popülerdir. Amsterdamlılar günün ilk öğününü genellikle atlamaktadır. Kahvaltı yapmayı tercih edenlerse tereyağlı bir dilim ekmek üzerine serpiştirilmiş çikolata parçacıkları olan ‘hagelslag’ın, kahvaltılık gevreğin veya meyveli yoğurdun tadını çıkarmaktadır. Öğle yemeği ise çalışanların işyerinde bağ kurma ve sosyalleşmesinde büyük önem taşıdığı için birlikte yenmekte ve sıcak bir yemekten ziyade mütevazi bir ‘boterham’ (sandviç) tercih edilmektedir. Akşam yemeğini erken saatlerde, evde yemeyi tercih eden Amsterdamlılar; akşamları sosyalleşmek için bölgenin lezzetli biralarını ve meşhur atıştırmalıklarını tercih etmektedir.

Amsterdam’da nerede yemek yenir sorusunun cevabını vermek için, sınırsız seçenek arasından ne aradığınızı bilmek gerekmektedir. Hem sofistike hem de geleneklerine sadık bir çizgi arıyorsanız, Floreyn adlı restoran doğru seçim olacaktır. Ailenizi götürmek için mükemmel bir yer olan Greetje ise sevimli ve samimi atmosferinin yanında unutulmaz lezzetler sunmaktadır. Modern Amsterdam mutfağını denemek isterseniz Wilde Zwijnen sizi hayalkırıklığına uğratmayacaktır. Türk anne yemeklerini özleyenler için Amsterdam’da çok fazla seçenek bulunmakla beraber, en ünlülerinden biri Divan’dır.

HOLLANDA YEMEKLERİ

Hollanda mutfağı için bir gastronomi sefası diyebilmek isterdik ama Hollanda yemekleri pek de öyle insanın ayağını yerden kesmiyor. Elbet denemeye değer yerel lezzetler var, özellikle de Hollanda peynirine haksızlık etmek istemeyiz ama işin doğrusu mutfak olarak bir İtalya ya da Fransa gibi sadece yemek yenilmeye bile gidilen yerlerden olmaktan çok uzak (bizce). Lakin en meşhur yemekleri daha çok junk food tarzında; sosis, patates kızartması gibi gibi&#;

Öte yandan bu abur cuburlar muzur ve keyifli tatil kaçamakları olabiliyor. Hollanda&#;nın meşhur birasının yanına patates kızartması nasıl da güzel gider şimdi&#; Ayrıca, abur cubur kotanız dolduğunda kendinizi atabileceğiniz harika dünya mutfakları var. Dünyanın en kozmopolit ülkelerinden biri olan Hollanda&#;da canınız Etiyopya yemeklerinden Tayland mutfağına ne denemek istiyorsa hepsini bulabilirsiniz. Belki yerel mutfağı ile çok iddialı olmasa da bulundurduğu envai çeşit yabancı mutfak açısından oldukça cazip bir yer.

Yerel Hollanda lezzetlerini aşağıda anlattık. Ayrıca Hollanda&#;ya giden herkesin yolu bi Amsterdam&#;a da düştüğünden bu lezzetleri deneyebileceğiniz Amsterdam adreslerini de ekledik. Bir de Amsterdam&#;da gezilecek yerler nereler derseniz onları da ayrıca ele aldık.

Afiyet olsun!

Aradığınızı daha kolay bulabilmeniz için yazıyı şöyle organize ettik:
Hollanda Yemekleri
Hollanda Biraları
Surinam Yemekleri

Stamppot, Erwtensoep ve Okunması Zor Diğer Yerel Lezzetler

Hollanda&#;nın haring, stamppot, erwtensoep gibi birçok yerel lezzeti var. Sosis çoğu yemeğin demirbaşı, her şeye bir sosis koyma eğilimlerini biz de pek anlayamadık. Ayrıca Hollanda biralarıyla ünlü, deneyebileceğiniz birçok yerel bira çeşidi var. Hollanda&#;ya gidip İstanbul&#;da bulabildiğiniz ve hep içtiğiniz bira yerine yeni tatlar keşfetmenizi kesinlikle öneriyoruz! Özellikle Amstel ve Heineken en ünlüleri ama artizanal birahaneler bizce daha cazip.

Haring

Hollandalılar ringa balığına haring diyor. Asıl olayı balığın küp küp kesilmiş soğanların ve turşunun yanında çiğ yeniyor olması. Tuzla marine edilerek hazırlanıyor, bir nevi bizim lakerdamız gibi. Ekmekli veya ekmeksiz tercih edebiliyorsunuz. Haring&#;i asıl yeme şekli kuyruğundan tutup direk ağzınıza götürmek ama tabi ki öyle şeylere girişmeseniz de olur. 🙂 Biz denizden babam çıksa yerim ekibi olduğumuzdan Hollanda yemekleri arasında en sevdiğimiz bu oldu ama daha genel için konuşacak olursak aşağıdaki Hollanda yemekleri Türklerin damak zevkine daha uygun.

📍 Nerede Yenir?
Stubbe&#;s Haring- Haring&#;i tadabileceğiniz en güzel adreslerden. Websitesi: seafoodplus.info  Tel: &#; 28 20  Konum için tıklayın.

 

Stamppot

Patates püresiyle lahana karıştırılıp kocaman sosisin yanında servis ediliyor.

📍 Nerede Yenir?
Restaurant Haesje Claes &#; Websitesi: seafoodplus.info  Konum için tıklayın.

 

Erwtensoep

İçindeki birkaç sebze değişebilse de olmazsa olmazı bezelye olan çorba. İçinde dilim sosisler ve yanında ekmekle servis ediliyor.

📍 Nerede Yenir?
Koffiehuis &#;De Hoek&#; &#; Websitesi: seafoodplus.info    Konum için tıklayın.

 

Appeltaart

Tarçın, şeker ve limon suyu katılarak yapılan elmalı tartları da çok meşhur tatlılarından. Normal elmalı tarta ek olarak kuş üzümü de kullanılıyor. Biz bu kuş üzüm eklemesine pek bayılmadık.

📍 Nerede Yenir?

Cafe de Jaren &#; Çok şeker ve şık bir kafe. Özellikle yaz-bahar aylarında gittiyseniz mutlaka dış kısmında oturun, bizim için kanalın kenarında bir kahve için. Yemekleri de güzel.  Websitesi: seafoodplus.info   Konum için tıklayın.

Stroopwafels

Bildiğimiz waffle&#;ın daha küçük halinin içinde şurup gibi tatlı, yapışkan bir katman oluyor. Bol tereyağlı bir tatlı ve kahverengi şeker kullanılıyor. Sert gibi dursa da aslında içindeki şuruptan dolayı yumuşak. Hemen her hediyelik eşya dükkanında, sokak köşelerinde veya markette bulabilirsiniz. Hollanda&#;ın en ünlü tatlılarından biri.

📍Nerede Yenir?

Stroopwafels abur cubur kategorisinde olduğu için herhangi bir marketten veya hediyelik eşya satan dükkandan bulabilirsiniz. 🙂

Hollanda Peyniri

Hollanda&#;nın en meşhur lezzeti peynirleri. O yüzden her köşe başında bir peynirci görmeye hazır olun! Üstelik bu peynir dükkanlarının içinde yapılış zamanına veya malzemelerine göre özel adlandırılmış envai çeşit peyniri tadabiliyorsunuz. Hollanda&#;nın her çeşit peynir konusunda özel bir şanı zaten var, ama en ünlü peynirleri gouda ve isli peynirleri diyebiliriz. Peynir seviyorsanız veya yakınlarınıza Amsterdam&#;a özgü bir şeyler götürmek istiyorsanız rengarenk ambalajlı peynirler veya yine bu dükkanlarda satılan peynir tahtaları güzel hediye seçenekleri olabilir. Ama acele etmenize çok da gerek yok çünkü aynılarını uçağa binmeden önce duty free&#;de de bulmanız mümkün.

 

Patat (Bizce pek bi olayı yok ama pek meşhur)

Bir diğer tadabileceğiniz şey de Hollandalıların &#;patat&#; dediği bildiğiniz kızarmış patates, tek farklı birazcık daha kalın ve soslu olması. Sokakta birçok yerde kağıttan külahların içinde satılıyor ve gerçekten sayısız sos seçeneği var. Her ne kadar bu patatesi çok lezzetli ya da özel bulamasak da insanı bazen ele geçiren -özellikle de soğuk havalarda- pis bir şeyler yemek arzusunu kesinlikle karşılıyor. Üzerine konan soslar çok çeşitli ve farklılar ama ah o patates yemeden dönülmez diyemeyeceğiz. Rastlarsanız tadın, aklınızda kalmasın o ayrı tabi.

📍Nerede Yenir?
Vleminckx Amsterdam- Önünde metrelerce kuyruk olabilen çok meşhur patatescilerden. İnanılmaz sayıda sosları var, asıl hünerleri de o zaten. Websitesi: seafoodplus.info   Konum için tıklayın.

 

Tapas

Eğer Hollanda yemeklerinden sıkıldıysanız güzel bir alternatif olsun diye tapas koyalım istedik. Tapas aslında İspanya&#;ya özel bir lezzet olsa da Amsterdam’da bu tapas restoranına rastladık ve burası sırf tapas değil birçok lokal yemeği de oldukça lezzetli yapıyor. Bu yüzden söylemeden geçemedik.

Pata Negra- Yemekleri ve şarapları çok güzel. Çalışanların çoğu İspanyol, biraz karmaşık bir mekan ve bazen çok dolu olabiliyor. Ama bu bile başka bir keyif ve farklı bir atmosfere sahip olmasını sağlamış. Denenebilir. Konum için tıklayın.

Hollanda Biraları

Hollandayla biranın bu kadar özdeşleşmesinin birkaç sebebi var. Bir tanesi dünyanın en büyük 3 bira üreticilerinden biri olan o meşhur Heineken International&#;ın Hollanda çıkışlı olması. İkincisi de Hollanda&#;da acayip çok bira üreten fabrika olması, en bombası da bunları gidip yerinde görerek hem bira yapımını hem de bira tadımını bir taşla iki kuş şeklinde aradan çıkarabiliyor olmak. Amsterdam ve bira ikilisi yan yana geldiğinde genelde akla ilk gelen markalardan biri Amstel oluyor. Heineken ve Amstel iki farklı bira adı olsa da aslında diğer birçok bira markası gibi Amstel de Heineken&#;ın sahip olduğu bira markalarından sadece biri. Bu yüzden bunları çok ayrı düşünmeyin. Bunlar dışında Grolsch, Leeuw ve Westvleteren de Hollanda biralarından bazıları.

Amsterdam&#;a gittiniz ve bira tatmak istiyorsunuz, bize kalırsa Amstel son seçeneklerden olmalı. Çünkü muhtemelen gittiğiniz birçok ülkede Amstel ve onun gibi dünya çapında ünlenmiş bira markalarını bulmanız mümkün. Bu yüzden biz oyumuzu artizanal birahanelerden kullanıyoruz. Hem atmosferi itibariyle hem de biranın yapıldığı yeri/yapılışını görüp yerinde tadabilmek her yerde yapabileceğiniz aktivitelerden değil. E hazır Amsterdam&#;da buna uygun bir sürü mekan varken gidip Amstel ya da Heineken içmek bize cazip gelmedi doğrusu. Bahsettiğimiz bu artisanal birahanelerden biri aşağıda, vakit bulursanız kaçırmayıp gitmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Ortam kaçmaz!

 

Brouwerij&#;t IJ: Burası resmen bir taşla üç kuş yapabileceğiniz harika bir nokta. Çünkü hem bira fabrikası olan Brouwerij&#;t IJ&#;de bira yapımını görebilecek, hem orada yapılan özel biralardan tadabilecek bir de üstüne bonus olarak biranızı Hollanda&#;nın ikonik yel değirmenlerinden birine karşı yudumlayabileceksiniz. Çünkü bira fabrikasıyla yel değirmeni bitişikler. Yani fabrika yel değirmeninin altına kurulmuş aslında. Yemek için ise biranın yanında atıştırabileceğiniz bir şeyler var. Üstelik biralar €&#;dan fazla değil. Her gün saat &#;ten &#;ye kadar açık. Rezervasyon gibi bir seçenek yok, erken giden kapıyor. Yine de incelemek isterseniz websitesi: seafoodplus.info?lang=en

Surinam Yemekleri

Surinam Güney Amerikan&#;ın az bilinen ülkelerinden ve güçlü bir yemek kültürleri var. Surinam mutfağı oldukça çeşitli ve Asya &#; Afrika mutfaklarının etkilerini kesinlikle hissediyorsunuz. Aslında bize de çok uzak sayılmazlar bolca baharat ve tavuk ön planda. İnanılmaz kozmopolit bir ülke olduğu için Doğu Hintlilere, Brezilyalılara, Çinlilere, Yahudilere, Hollandalılara ve daha birçok farklı milliyetlere ev sahipliği yapan bir yer. Bu etnik çeşitlilik de başta yemek kültürleri olmak üzere ülkenin birçok özelliğini belirlemeye yaramış. Bu yüzden Surinam mutfağı aslında Doğu Hindistan, Afrika, Endonezya, Çin, Hollanda ve Portekiz gibi birçok mutfağın kombinasyonu olarak ortaya çıkmış. Yani Surinam yemeği olarak gördüğünüz şeyleri bir başka yerde Endonezya veya başka bir mutfağın yemeği olarak görürseniz şaşırmayın çünkü birçok dünya mutfağıyla benzer.

Surinam yemeklerinin Hollanda&#;da çok kolay bulunabilmesinin ve yemek kültürünün bir parçası olmasının nedeni Surinam&#;ın eskiden bir Hollanda sömürgesi olması. Surinam mutfağının olmazsa olmazları tavuk, güneşte kurultulmuş balık ve tuzlanmış yani salamura yapılmış balık / et. Bunun dışında sebze olarak da çok acı sarı renkli biberleri ünlü &#;Madame Jeanette biberi&#;, &#;yardlong bean&#;(kousenband) dedikleri bir çeşit ince fasulye, bamya ve patlıcanları baya kullanıyorlar. En ünlü yemekleri tavuk, pilav ve yardlong bean dedikleri fasulyenin bir tabakta birleşimi ama adını bulamadık işin doğrusu. Bunun dışında saoto çorbası, telo, roti, pom, nasi goreng, bakmi ve kip kerrie.

 

Saoto Çorbası

Tavuk, et-tavuk suyu(bulyon), &#;galanga&#; dedikleri bir çeşit zencefil, biber, limon otu ve sebzelerle yapılan bir çorba.

📍Nerede Yenir?

Eethuis Marlon(Warung Marlon)- Çok salaş hatta çoğu şey plastik tabaklarda servis ediliyor ama lezzet konusunda Amsterdam&#;da Surinam yemeklerinin en güzel adreslerinden biri. Özellikle saoto çorbası çok lezzetli, bakabana&#;yı da güzel yapıyorlar. Fiyatlar uygun. Konum için tıklayın.

 

Roti

Değirmentaşıyla öğütülmüş kepekli buğday unundan yapılan ince pişirilmiş ekmek. Aslında bizim gözlememize benzemiyor değil.

📍Nerede Yenir?

Warung Spang Makandra- Küçük bir restoran, fiyatlar da çok uygun. İki şey aklınızda bulunsun; birincisi rezervasyon almıyorlar ve kapıda bekleme ihtimaliniz yüksek, ikincisi de alkol satışı yok. Roti&#;nin birçok çeşidi var. Websitesi: seafoodplus.info Konum için tıklayın.

Roopram Roti- Buranın Hollanda genelinde birkaç şubesi var, hatta Amsterdam&#;da bile birden fazla. Çok salaş bir yer ve fiyatları uygun. Roti&#;leri çok meşhur, ama acı sevmiyorsanız mutlaka sipariş vermeden sorun çünkü biraz fazla acı veya baharatlı gelebilir. Biz Heineken Experience&#;a yakın olanının konumu verdik. Websitesi: seafoodplus.info  Konum için tıklayın.

 

Pom

Sote tavuk, turunçgillerin suları, margarin, soğan, domates, tuz, karabiber, muskat ve rendelenmiş &#;pomtajer&#; karıştırılarak yapılıyor. &#;Pomtajer&#; bir kök sebzesi, onlara özgü bir sebze ve bu yemeğin ana malzemesi de o. Bazı yerlerde yemeğin adı &#;broodje pom&#; diye de geçebiliyor.

📍Nerede Yenir?

De Tokoman- Surinam sandviçleri satan köşe başı minik bir yer. Paket servis alabiliyorsunuz. Bir diğer yemek alternatifi de &#;bakkeljauw&#; dedikleri tuzlanmış balık olabilir.

 

Nasi Goreng

Nasi goreng aslında ingilizce &#;fried rice&#; dedikleri bizde sıkça rastlamadığımız kızarmış pilav. Üstüne aklınıza gelebilecek her şeyi koyuyorlar diyebiliriz. Surinam mutfağında sınırlar pek yok, istediklerini ekleyip çıkartarak keyiflerince değiştiriyorlar lezzetleri. Mesela kızarmış pilava arpacık soğanı, sarımsak, tatlı soya sosu, acı biber, yumurta olmazsa olmazlar. Eklenebilecek şeyler de tavuk, karides veya tuzlanmış balık olabilir. Ağız tadınıza kalmış.

📍Nerede Yenir?

Albina- Bir Surinam-Çin restoranı. Fiyatları çok uygun. Merkezi bir yerde. Konum için tıklayın.

 

Bakabana

Bakabana bir Surinam atıştırmalığı diye geçiyor ama resmen tatlı. Türkiye&#;de de birçok yerde bulabileceğiniz bildiğiniz kızarmış muz. Un, kahverengi şeker, tuzu karıştırıyorsunuz. Muzları da bu karışıma bulayıp yağda kızartınca bakabana hazır! Yani yapılışı da malzemeleri de oldukça basit bu yüzden bir yere gidip denemekle vakit harcamadan evde bile yapabilirsiniz bize sorarsanız. Yine de deneyebileceğiniz bir yer yazalım.

📍Nerede Yenir?

Swieti Sranang- Paket servis alabileceğiniz küçük salaş bir yer. Bakabana yanında satay sosla veriliyor.Konum için tıklayın.

 

Kip Kerrie

Taze fasulye, tavuk, sarımsak, soğan cin biberi ve Kerrie baharatının birleşimiyle oluşan bir yemek. Baharatı çok ama böylece lezzeti de çok. 🙂

 

Amsterdam Turu En &#;yi Gezi & Yemek Rehberiniz!

Huzurun, özgürlü&#;ün, mutlulu&#;un, e&#;lencenin, kültür ve gastronominin tamam&#;n&#; bir arada bar&#;nd&#;ran Hollanda’n&#;n ba&#;kenti Amsterdam di&#;er büyük &#;ehirleri geride b&#;rakt&#;&#;&#; gibi birçok Avrupa &#;ehrini de bu konuda gölgesinde b&#;rak&#;yor.

Kuzey Denizi’ne yak&#;n konumu göz önüne al&#;nd&#;&#;&#;nda, Amsterdam, ne a&#;&#;r&#; s&#;cak ne de a&#;&#;r&#; so&#;uk bir &#;ehir ancak; s&#;kl&#;kla ya&#;mura yakalanabilmeniz olas&#;. Bununla birlikte, &#;ehir ve sakinleri bunun için iyi haz&#;rlanm&#;&#;, hava nas&#;l olursa olsun görecek ve yapacak çok &#;ey var!

Dünya standartlar&#;nda müzeleri, aile atraksiyonlar&#;, do&#;al kanallar&#;, aç&#;k hava alanlar&#;, festivalleri, gece hayat&#; ile Amsterdam, &#;ehirde mükemmel bir gün geçirmek için ihtiyac&#;n&#;z olan her &#;eye sahip! Bütün bunlar&#; ayn&#; atmosferde yakalayabilece&#;iniz gibi bu &#;ehir, enfes bir damak zevki de sunmakta.

Öyleyse, Amsterdam’&#;n cazibe merkezleri ve kaç&#;r&#;lmayacak deneyimlerinizin temel listesi ile k&#;sa bir Amsterdam lezzet turuna ç&#;k&#;yoruz, haz&#;r m&#;s&#;n&#;z?

amsterdam'da ne yenir

Amsterdam’da Ne Yenir? &#;&#;te, Yemeden Dönmek &#;stemeyece&#;iniz 9 Me&#;hur Lezzet!

Amsterdam’da bisiklet sürdünüz, kanal turlar&#;na kat&#;ld&#;n&#;z, Museumplain’de kültür zevkinizi ald&#;n&#;z, e&#;lendiniz, bol bol gezdiniz, &#;ehrin her noktas&#;n&#; foto&#;raflamak için uzun uzun yürüdünüz, Amsterdam’&#;n butik al&#;&#;veri&#; caddelerinde kayboldunuz ve s&#;ra geldi midenizi &#;enlendirmeye!

Konumu itibar&#;yla Kuzey Denizi nehri deltas&#;ndaki bu &#;ehrin tabii ki en önemli besin kaynaklar&#; çiftçilik ve bal&#;kç&#;l&#;k. &#;ehrin mutfa&#;&#;, hatta ülkenin mutfa&#;&#; da buna göre &#;ekillenmi&#;. O halde laf&#; uzatmadan sizin için haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z Amsterdam’da ne yenir listemize do&#;ru geçelim!

amsterdam turu

1) Broodje Haring (Ringa Bal&#;&#;&#;)

Çi&#; ringa bal&#;&#;&#;, henüz tatmam&#;&#; olanlara biraz korkutucu gelebilir; ancak Amsterdam’a gelen her ziyaretçinin tatmas&#; gereken lezzetlerdendir. &#;ehrin dört bir yan&#;nda bu Hollanda spesiyalitesini sunan haringhandel’leri (ringa arabalar&#;) görebilirsiniz.

Bal&#;&#;&#;n, korni&#;on tur&#;u ve so&#;anl&#; küçük bir sandviçle servis edilmesini sa&#;lamak için ise, bir ‘broodje haring’ istemelisiniz. Ayr&#;ca, çi&#; bal&#;k yemem diyenler için k&#;zarm&#;&#; ringa bal&#;&#;&#; da yerel halk taraf&#;ndan oldukça tüketilen bir di&#;er seçenek. Restoranlarda da menü &#;eklinde sipari&#; edebilece&#;iniz ringa bal&#;&#;&#;n&#; denemek için en iyi zaman, ringa bal&#;&#;&#;n&#;n en tatl&#; oldu&#;u söylenen may&#;s ve temmuz aylar&#; aras&#;d&#;r.

Ringa bal&#;&#;&#;n&#; tadabilece&#;iniz me&#;hur iki lezzet dura&#;&#; ve adresi:

  • Bommels Broodjes (Food center, Jan van Galenstraat 4, KM)
  • Stubbe’s Haring (Singel, GA)
broodje haring

2) Kaas (Hollanda Peynirleri)

Amsterdam’&#;n bir di&#;er öne ç&#;kan lezzeti flemenkçe ‘Kaas’ yani peynir anlam&#;na gelen binbir çe&#;ide ve lezzete sahip Hollanda peynirleri. Almadan önce peynir dükkanlar&#;nda tad&#;ml&#;k haz&#;rlanm&#;&#; olanlar&#;ndan tadabilir, kendi damak zevkinize göre tercih yapabilirsiniz.

Hardal tohumlusundan, kimyonlusuna, ya&#;l&#;s&#;ndan, ya&#;s&#;z&#;na, eskisinden, tazesine, envaiçe&#;it peynir bulabilece&#;iniz bu dükkanlara &#;ehrin her kö&#;esinde rastlaman&#;z mümkün. En me&#;hur peynir çe&#;itleri ise Edam, Gouda, Geitenkaas ve Parrano’dur.

Hollanda peynirlerini tadabilece&#;iniz önemli iki restoran ve adresleri:

  • JWO Lekkernijen (Tweede Goudsbloemdwarsstraat 1, JX)
  • Brouwerij ’t IJ (Funenkade 7)
kaas

3) Stroopwafel

&#;çi karamel dolgusu ile &#;erbetlenmi&#;, s&#;cac&#;k ikram edildi&#;inde enfes, kahve barda&#;&#;n&#;z&#;n üstünü kaplayacak boyutta ve incecik, ç&#;t&#;r ç&#;t&#;r bir lezzet: Stroopwafel. &#;ste&#;e göre so&#;uk &#;ekilde de tercih edilebilen bu lezzeti hediyelik e&#;ya satan dükkanlarda, peynircilerde, butik kafelerde hatta restoranlarda bile rahatl&#;kla bulabilirsiniz.

Günümüzde süpermarketlerde bile bulabilece&#;iniz bu lezzeti kesinlikle yerinde denemelisiniz! Gezinizin ko&#;turmacas&#;nda yan&#;n&#;za bir kutu Stroopwafel al&#;p lokal bir kafede kahvenizi yudumlarken üzerinizdeki yorgunlu&#;u keyifle atabilirsiniz.

&#;&#;te, sizler için o kafelerden baz&#; öneriler!

  • Van Wonderen Stroopwafels (Kalverstraat , XH)
  • Original Stroopwafels (Albert Cuyp Straat t/o , Stand , BL)
stroopwafel

4) Patat

Amsterdam’da ku&#;kusuz her ö&#;üne girebilen flemenkçe ‘vlaamse frites’ yani bildi&#;imiz patates k&#;zartmas&#;: Patat. Patates k&#;zartmas&#; oldu&#;una bakmay&#;n, üzerindeki soslarla klasik bir patates k&#;zartmas&#; olmaktan hayli uzakla&#;&#;yor. Üzerine eklenen soslar&#; kendi damak zevkinize göre seçebilir, Amsterdam’&#;n dans eden evlerinin aras&#;nda, kanallar&#;nda dola&#;&#;rken elinizde külahta s&#;cac&#;k soslu leziz patates k&#;zartmalar&#;n&#;n keyfini ç&#;karabilirsiniz.

Sos olarak ketçap, mayonez, hardal, barbekü soslar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra f&#;st&#;kl&#; sos, sar&#;msakl&#; sos veya soya sosu gibi çe&#;itleri de ekletmek mümkün. Patat’lar&#; hemen her kö&#;e ba&#;&#;nda kolayca bulabilece&#;iniz patates k&#;zartmas&#; satan yerlerden alabilece&#;iniz gibi, lüks restoranlarda bile menünün ilk sayfas&#;nda oldu&#;unu göreceksiniz.

Amsterdam patates lezzetini bir kafede denemek isterseniz bu önerimiz sizin için:

  • Vlaams Friteshuis Vleminckx (Voetboogstraat 33, XK Amsterdam)
patat

5) Stamppot

Kültür turizmi cenneti olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra yerel halk&#;n geçim kaynaklar&#;ndan olan çiftçilik, &#;ehre harika bir lezzet daha katm&#;&#;. Bu da patates püresine ‘boerenkool’ ad&#; verilen bir çe&#;it bizim lahan&#;m&#;za benzeyen, çiftçi lahanas&#; olarak da bilinen, sebze ile kar&#;&#;t&#;r&#;lmas&#;yla ve üzerine sosis veya et eklenerek servise sunulan bir ba&#;ka Amsterdam lezzeti: Stamppot.

Bu lezzeti elde etmek için kullan&#;lan boerenkool sebzesinin özen gerektiren bir serüveni var: Tad&#;n&#;n yerinde olmas&#; için çiftçiler bu sebzeleri toplamadan önce üzerinin so&#;ukta, kar ya&#;&#;&#;lar&#;nda donup buzlanmas&#;n&#; bekliyorlar; bu sayede daha lezzetli ac&#; olmayan sebzeler elde ediliyor. Siz de e&#;er farkl&#; ülkelerde, farkl&#; lezzetler dü&#;künüyseniz, bu &#;ahane yeme&#;i mutlaka denemelisiniz!

Yerel restoran ve kafelerden kolayl&#;kla sipari&#; edip, tad&#;na bakabilirsiniz, bizim önerimiz:

  • Restaurant Nomads (Oranje-Vrijstaatkade 55, KS)
stamppot

6) Poffertjes

Gelelim Amsterdam mutfa&#;&#;ndan bir ba&#;ka lezzete: Poffertjes. Yani bildi&#;iniz mini krepler. Yerel halk&#;n genellikle ö&#;le at&#;&#;t&#;rmal&#;&#;&#; olarak tercih etti&#;i bu mini krepler üzerlerine tereya&#;&#; ve pudra &#;ekeri eklenerek servis ediliyor. Kafe ve restoranlarda bulabilece&#;iniz gibi, en lezzetlilerini ve tazelerini pazarlarda, festivallerde ve fuarlarda da bulabilirsiniz.

Poffertjes lezzetini deneyimlemeniz için bizim önerilerimiz:

  • De Vier Pilaren (Stadhouderskade 11, ES)
  • The Pancake Bakery (Prinsengracht , DS)
poffertjes

7) Oliebollen

Amsterdam’&#;n &#;&#;&#;kl&#; caddelerine, süslenmi&#; stantlar aç&#;lmaya ba&#;lanm&#;&#; ve Oliebollen sat&#;lmaya ba&#;lanm&#;&#;sa, Amsterdam’a k&#;&#; gelmi&#; demektir. Yerel halk&#;n da k&#;&#; aylar&#;nda s&#;kça tüketti&#;i bu &#;ahane lezzeti siz de mutlaka denemelisiniz!

Hamurunda elma, narenciye ve kuru üzüm bar&#;nd&#;ran bu at&#;&#;t&#;rmal&#;k, ya&#;da k&#;zart&#;l&#;p, üzeri soslanarak servise sunulur. Bu lezzeti deneyimlemek için özellikle k&#;&#; aylar&#;nda Amsterdam’da bulunuyorsan&#;z, sokaklar&#;nda dola&#;&#;p Oliebollen standlar&#;na u&#;raman&#;z yeterli.

E&#;er kafe ya da restoran önerisi isterseniz bu iki restoran oldukça ra&#;bet görenlerden:

  • Banketbakkerij Lanskroon (Singel , WL)
  • Hartog’s Volkoren Oliebollen (Wibautstraat 77, GK)
oliebollen

8) Falafel

Top haline getirilen nohut, sar&#;msak, maydanoz gibi çe&#;itli lezzetlerle harmanlanan hamuru tatland&#;rmak için tahin, yo&#;urt ve limon suyundan olu&#;an soslar kullan&#;larak k&#;zg&#;n ya&#;da k&#;zart&#;l&#;yor ve pita ekme&#;i e&#;li&#;inde sunuluyor Falafel Amsterdam’da.

Evet yanl&#;&#; duymad&#;n&#;z, o bildi&#;imiz Orta Do&#;u mutfa&#;&#;n&#;n benzersiz lezzeti burada da kar&#;&#;n&#;za s&#;kl&#;kla ç&#;kabilir. &#;ehrin yerellerinin s&#;kl&#;kla tercih etti&#;i, özellikle ak&#;amlar&#; bol bol tüketti&#;i Falafel’i de kö&#;e kafelerde, restoranlarda bulman&#;z mümkün.

&#;&#;te, Amsterdam’da falafel lezzetini tatmak isteyenler için ba&#;l&#;ca vejeteryan kafeler!

  • Maoz Vegetarian (Damrak 40, LK)
  • d&a hummus bistro (Westerstraat , MP)
  • Foodhallen (Bellamyplein 51, AT)
falafel

9) Bitterballen

Dana etinden, un ve baharatlarla yap&#;lan kremal&#; et dolgulu, k&#;zg&#;n ya&#;da k&#;zart&#;lm&#;&#; ekmek k&#;r&#;nt&#;s&#; kapl&#; küçük köfteler diyebiliriz Bitterballen’e. Bu yeme&#;in küçük bir de hikayesi var: Kahverengini almas&#; sigara içen insanlar&#;n akci&#;erlerinin alaca&#;&#; hali göstermek amaçl&#; yap&#;ld&#;&#;&#; söylenmekte. Bu yeme&#;in de Amsterdam’da, yerel halk taraf&#;ndan oldukça revaçta oldu&#;unu söyleyebiliriz.

Genelde küçük tabaklarda hardal ve ac&#; sos e&#;li&#;inde tadabilece&#;iniz bu lezzeti bulabilece&#;iniz kafe önerilerimiz:

  • Café de Tuin (Tweede Tuindwarsstraat 13)
  • Pllek (TT Neveritaweg 59)
bitterballen

Amsterdam’da Ne Yap&#;l&#;r? En Keyifli Aktiviteler

  • Bisiklet kiralay&#;n ve bisikletinize atlay&#;p &#;ehrin kusursuz atmosferinde doyas&#;ya pedallay&#;n.
  • Kanal turlar&#;na kat&#;l&#;n.
  • Museumplain’de kültür gezisi yap&#;n.
  • Amsterdam’&#;n butik al&#;&#;veri&#; caddelerini ke&#;fedin.
  • Anne frank’in evini ziyaret edin.
  • Buurtboerderij’de Flemenk müzi&#;inin keyfine var&#;n.
amsterdam gezilecek yerler

Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi – Görmeden Dönmeyin!

  • Dam Meydan&#;
  • Van Gogh Müzesi
  • Heineken Experience
  • Red Light District
  • Zaanse Schans
  • Rijksmuseum Müzesi
  • Vondelpark
  • Begijnhof
  • Bloemenmarkt
amsterdam da ne yenir

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Barselona’da Ne Yenir? &#;spanyol Mutfa&#;&#;ndan En Me&#;hur 6 Lezzet

Budape&#;te’de Ne Yenir? Çorbas&#;ndan Tatl&#;s&#;na En Bilinen 7 Farkl&#; Lezzet

&#;zlanda’da Ne Yenir? Gitti&#;inize De&#;ecek 7 Enfes Lezzet – Gezi Rehberi

Berlin’de Ne Yenir? Hay&#;r Diyemeyece&#;iniz 7 De&#;i&#;ik Lezzet

Belgrad’da Ne Yenir? Bu 7 &#;ahane Lezzeti Tatmadan Dönmeyin!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir