ötüken nerede / İZMİR / BUCA - Buca Ötüken Ortaokulu

Ötüken Nerede

ötüken nerede

Fotoğraf: Prof. Dr. Ahmet Taşağıl" src="seafoodplus.info(1).jpeg">[Tamır Irmağı'ndan bir görüntü.

Türklerin tarihi başkenti: Ötüken

Günümüzde Moğolistan’ın Arhangay’da eyaletinde bulunan ve Türklerin tarihi başkenti olan Ötüken; Hunlara, Göktürklere ve Uygurlara merkez oldu.

Türklerin ilk başkenti olarak kabul edilen Ötüken'i Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl TRT Haber’e anlattı.

“Bütün Moğolistan’da en yaşanabilir yer Ötüken”

Ötüken’in bulunduğu Arhangay, Hangay’ın arkası demek. 

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, bu bölgenin Hangay Dağları’nın arkasındaki yer anlamına geldiğini söylüyor.

“Bütün Moğolistan içinde en yaşanabilir, en verimli veya en sulu topraklara, bol otlara sahip yani hayvancı toplulukların yaşayacağı alan Arhangay eyaleti yani Ötüken. O bölgede Türklere ait binlerce geyikli resim, Orhun Yazıtları, kerek surlar, Hoyt Tamır Yazıtları, kurganlar bulunuyor. Bu yüzden Türklerin tarihi, ilk başkenti diyoruz.”

Türkçe yazıtlarda da Ötüken’in bulunduğu bölgenin önemi anlatılıyor.

Türklerin tarihi başkenti: Ötüken

Dağın çukurunda kurulmuş bir şehir olan ve günümüzde Ötüken’in ortasında yer alan Çiçeklik şehri, yaşamaya son derece müsait, özellikle kışlamaya yani kışın orada yaşamaya sonra derece elverişli bir alan.

“Orhun Yazıtlarıyla Tonyukuk arasından kilometre mesafe var”

Tonyukuk Yazıtı'nın Orhun Yazıtları'ndan daha uzak bir yerde olduğuna ilişkin sorumuza Ahmet Taşağıl şu yanıtı verdi:

“Orhun Yazıtları ile Tonyukuk Yazıtı arasından kuş uçuşu yaklaşık kilometre mesafe bulunuyor. Tonyukuk Yazıtı, Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’dan kara yolu ile 59 kilometre mesafede bulunan bir yerde. Orhun Yazıtları ise Ötüken bölgesinin doğu sınırında yer alıyor.”

Türklerin tarihi başkenti: Ötüken

Ötüken'in tarihi ve günümüzdeki konumunun neresi olduğu merak edilen hususlardan biri. Ahmet Taşağıl, Ötüken’in yerinin aynı olduğunu vurguladı ve şunları ifade etti:

“Gerek Türk kaynaklarında, yazıtlarında gerekse Çin kaynaklarında anlatılan belge ve bilgilerle bugünkü bizim bildiğimiz Ötüken’in yeri aynı. Bugün haritaya baktığımız zaman Ötüken’i aşağı yukarı belirleyebiliyoruz. Zaten bölgedeki diğer Türk şehirleri; Ordubalık, Baybalık, Karabalasagun ,Kutluk Kağan’ın kurganının bulunduğu yer, geyikli taş, Bayan Çor’un Yazıtı yine aynı bölgede yer alıyor.”

Ötüken Ormanı mı Ötüken Dağı mı?

Çincede “Ötüken Ormanı”na “Ötüken Dağı” deniliyor. Prof. Dr. Ahmet Taşağıl bunun nedenini şu şekilde anlattı:

"Çincede Ötüken Dağı denilen bölgeye Türkçede Ötüken yış yani Ötüken Ormanı deniliyor. Bu bölge, diğer bölgelere nazaran daha ormanlık bir alan. Çinlilerin Ötüken Dağı demesinin sebebi; Hangay Dağlar’ının kuzeyinde dağlık bir alan olarak nitelendirmiş olmaları ki bu doğru yanlış değil."

Ötüken Ormanı'ndan bir görüntü. </p>
            <span class=nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.