bilerek orucu bozmanın cezası / Kasten oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet yanıtladı

Bilerek Orucu Bozmanın Cezası

bilerek orucu bozmanın cezası

Orucu bilerek bozmanın cezası nedir, nasıl telafi edilir? Diyanet bilgisi

Haberin Devamı

Bazı durumlarda gün içerisinde iftar vaktinden önce orucu bozan vatandaşlar, bunun dinen hükmü konusunda araştırmalarda bulunuyorlar. Oruç tutmanın iradeye sahip olmak amacında idrak edildiği düşünecek olursak, orucu bilerek bozmak dinen belli başlı hükümleri beraberinde getirir. PEki, Orucu bilerek bozmanın cezası nedir, nasıl telafi edilir? Diyanet bilgisi ile haberimizde

ORUCU BİLEREK BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, "Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, )."

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

"Orucu bilerek bozmak günah mı?" diye soranlara Diyanet&#;ten kesin cevap! Kefaretini öğrenince aklınızdan bile geçirmeyeceksiniz

Bin aydan daha hayırlı Ramazan geldi çattı. Bu ay boyunca Müslümanlar oruç ibadetini yerine getirecek ve dualarla af dileyecek. Ramazan ayı boyunca en merak edilen konular genellikle orucu etkileyen yahut zarar veren durumlar oluyor. Bu nedenle bu Ramazan ayında da orucu bozan durumlar araştırılıyor.

Orucunu hiçbir mazereti olmadan bozmanın günah olup olmadığı merak edilirken, konuya dair önemli açıklamayı Diyanet İşleri Başkanlığı yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı kendi internet sitesinden yaptığı açıklamayla bilerek oruç bozmanın Müslümanlar için sakıncalarına değindi.

Peki bilerek oruç bozmak günah mı? Bilerek oruç bozmanın cezası nedir? İşte tüm detaylar ve bilerek oruç bozmanın cezası…

BİLEREK ORUÇ BOZMAK GÜNAH MI?

Ramazan ayında oruç tutanların bilerek oruçlarını bozmaları durumunda ne yapmaları gerektiği araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı konuya dair açıklamayı kendi internet sitesi üzerinden yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı konuya dair açıklamada mazeret olmadan orucu bozmanın Ramazan ayının hürmetine saygısızlık olduğunu ifade etti. Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) orucunu bozanların kefaret ile yükümlü olacağını özellikle belirtmiş.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın orucu bozmak ile ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).”

İSTEMEDEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken yanlışlıkla su yutmak hemen hemen herkesin farklı sebeplerle karşılaşabileceği bir durumdur. Fakat kişinin bilinçsiz ya da istemsiz şekilde gerek unutarak gerek yanlışlıkla su yutması orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Örneğin; tıbbi tedaviler esnasında ağız içine verilen su veya benzeri maddelerin yutulması yahut kişinin oruçlu olduğunu unutarak su içmesi orucu bozan durumlar arasında yer almaz.

İçilen su ya da yenilen yemeğin miktarı bu konuda bir şey fark ettirmemektedir. Kişi eğer kendisinin dürüstlükle oruçlu olduğunu unuttuğunu biliyorsa, burada herhangi bir günahtan ya da kaza durumundan söz edilemez. Zaten pek çok hadis ve benzeri rivayette de ayrıca yer aldığı gibi bu tip durumlarda Allah’ın kullarına yardım ettiği ve orucu kolaylaştırdığı söylenir. Dolayısıyla oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek ya da içmek orucu bozmaz.

ORUCU YANLIŞLIKLA BOZAN KİŞİYE NE YAPILIR?

Orucunu unutarak yemek yiyen kişi ya da kişilere uyarıda bulunmak istenmeyen hareketlerden biridir. Çünkü yukarıda da değindiğimiz üzere bu durumun Allah tarafından kişinin oruç süresini kolaylaştırmak adına yapıldığı ifade etmektedir. Ancak özellikle bu kişilerin hasta, yaşlı, çocuk veya zayıf olma durumlarında oruçlu olduklarının hatırlatılmaması önemlidir. Bir başka hadis doğrultusunda ise eğer kişi zayıf, hasta veya yaşlı değilse oruçlu olduğunun hatırlatılması tavsiye edilir.

KAZA VE NAFİLE ORUÇLARDA UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Kaza ve nafile oruçlarda unutarak yiyip içmek diğer asıl oruçlardan farklı değildir. Çünkü kaza veya nafile oruçlarda tıpkı Ramazan ayı içerisindeki oruçlarda olduğu gibi benzer yükümlülük ve sorumluluklar dahilinde, aynı çizgide ilerler. Dolayısıyla kaza ya da nafile olması fark etmeksizin tüm oruçlarda ve oruç sürelerinde, unutarak yiyip içmek ve hatta diğer sebeplere bağlı olarak yanlışlıkla yiyip içmek orucun bozulmasına neden olmaz.

Oruç bozmanın cezası nedir? Diyanet açıkladı! Orucu kasten bozmanın cezası

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sıkça sorulan sorular köşesinde bu konu ile ilgili bir soru da yanıtını buldu. Kasıtlı olarak oruç bozmanın cezası iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Oruç bozmanın cezası ile ilgili detaylı bilgileri aşağıdan hemen okuyabilirsiniz.

ORUÇ BOZMANIN CEZASI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden 'oruç bozmanın cezası nedir' sorusuna yanıt verildi. İşte orucu kasten bozmanın cezası;

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

HANEFİLERE GÖRE ORUÇ BOZMANIN CEZASI

Hanefilere göre kasten hiçbir mazeret yokken orucun ortasında yemek yiyip su içmenin cezası olarak 61 gün oruç tutmak gerekir. Karı, koca arasında gerçek bir yakınlık kurulursa (cinsel) bundan dolayı da 61 gün oruç tutmak gerekir.

İMAMI ŞAFİİ'YE GÖRE ORUÇ BOZMANIN CEZASI

İmamı Şafii'ye göre ise kasten yemek içmekten dolayı günaha giren kişi 1 gün kaza gerekir. Ama cinsel yakınlıktan 61 gün oruç tutmak gerekir.

Sual: Ramazan günü orucu bozup kefaret gerektirenler ve gerektirmeyenler nelerdir?

CEVAP;

Gerektirenler şunlardır:

1- Bilerek yiyip içmek.

2- Cinsel ilişkiye girmek.

3- Ramazanda, kaza gerektiren bir şey yaparak orucunu bozanın, aynı ramazanın başka gününde de bu şeyi, "nasıl olsa kefaret gerektirmiyor" diye kasten yine yapması.

4- Sigara içmek.

5- Gıybet, sürme çekmek ve kan aldırmak gibi, orucu bozmadığı iyi bilinen şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak, yiyip içmek.

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

seafoodplus.info

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının gelip çatmasıyla birlikte oruç ibadeti ile ilgili detaylar gündemdeki yerini aldı.

Ramazan ayının ilk haftasında, sürece adapte olamayanlar oruç tutmakta zorluklar yaşayabiliyor ve oruçlarını bozabiliyorlar.

Birçok kişi de istemeden de olsa bazı durumlar nedeniyle oruçlarını bozmak zorunda kalabiliyor.

Bilindiği üzere isteyerek oruç bozmak büyük bir kefaret gerekiyor. Bu noktada oruçlu olan müslümanlar, ''Bilerek oruç bozmanın kefareti nedir?'' sorusuna yanıt arıyor.

Kasten oruç bozmanın hükmü nedir? İsteyerek oruç bozmanın cezası kaç gün? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. İşte Diyanet'in oruç bozmakla ilgili açıklaması ve detaylar

BİLEREK ORUÇ BOZMANIN GÜNAHI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde ''Oruç bozmanın cezası nedir?'' sorusunun yanıtı yer alıyor. İşte orucu kasten bozmanın cezası;

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81).

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

DİYANET ORUCU KASTEN BOZMANIN KEFARETİ

Başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetmesi hâlinde peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün keffâret orucu tutması gerekir.

Hanefilere göre kadınların âdet hâlleri hariç hiçbir sebeple keffâret orucuna ara verilmez. Sefer ve benzeri bir sebeple ara verilmesi hâlinde daha önce tutulmuş olan oruçlar nafile yerine geçer. Bu durumda keffâret orucuna baştan başlanır. Çünkü keffâret orucunun ara verilmeksizin tutulması gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, ).

Bununla birlikte tutulmakta olan keffaret orucuna hastalık ve yolculuk mazeretine binaen ara verilebileceğini, bu mazeretler sona erince ara vermeden kaldığı yerden devam edilebileceğini söyleyen mezheplerin görüşleriyle de amel edilebilir (bkz. Mevvâk, et-Tâc, V, ).

diyanetgünahOruç

Google News ile Takip Et

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir