zikir çekmek için abdest gerekir mi / Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

Zikir Çekmek Için Abdest Gerekir Mi

zikir çekmek için abdest gerekir mi

Sual: Hatmi tehlil gibi zikirleri, bir murat için okunan duaları abdestsiz de okumak caiz midir?
CEVAP
Evet, bütün zikirler ve dualar abdestsiz okunabilir. Abdestsiz, dua okumak, istiğfar çekmek, salevat-ı şerife getirmekte mahzur yoktur. Boş dururken de, iş yaparken de bunları okumak çok iyi olur. Ancak abdestli okumak elbette iyidir, daha çok sevap olur. Hele bir murat için okunan dua ve zikirleri abdestli okumaya çalışmalıdır.

Hayzlı kadın, Besmele, salevat-ı şerife, kelime-i tevhid, istiğfar ve bütün duaları okuyabilir, tesbih çeker, zikreder. Fâtiha, Rabbenâ âtina.., Rabbenağfirli ve daha başka dua âyetlerini dua niyetiyle ezberden okuyabilir. Hayzlı iken kabir ziyaretine gidebilir, dua niyetiyle orada Fatiha okur. Her namaz vaktinde abdest alıp, o namazı kılacak kadar zaman oturup zikreder, tesbih çekerse, en iyi kıldığı namazın sevabını kazanır.

Sual:
Kabir ziyaretinde hayzlı, Fatihayı besmelesiz mi okur?
CEVAP
Hayzlının Fatihayı dua niyetiyle okuması caizdir, besmele çekmesinin mahzuru olmaz. Dua niyeti olmadan âyetleri ve Fatihayı besmelesiz de olsa okuyamaz. Dua âyetlerini besmeleli veya besmelesiz okuyabilir. Hayzlı kadın, dua niyetiyle Fatiha okuyup ölülere bağışlayabilir.

Sual: Her hafta hatmi tehlil okuyoruz. Hayzlı iken de okuyup hediye edebilir miyiz?
CEVAP
Evet, okuyabilir ve hediye edebilirsiniz.

Sual: Cünüp kimse neler yapamaz?
CEVAP
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur’an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez. Kasıkları tıraş etmesi, saç, tırnak kesmesi, mekruh olur. Hayzlı iken, bunlar mekruh değildir.

Cünüpken yiyip içmek ve emzirmek
Sual:
Cünübün bir şey yiyip içmesi sokağa çıkması, cünüp kadının çocuğunu emzirmesi uygun mudur?
CEVAP
Ağzını yıkadıktan sonra yiyip içmesi caizdir. Sokağa çıkmak da caizdir. Kadın göğsünü yıkadıktan sonra çocuğunu emzirebilir. Namaz vakti çıkmadan önce yıkanmalıdır. Daha fazla cünüp durmak haramdır. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok azap görür.

Cünübün yiyip içmesi
Sual:
Cünüp olanın, elini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesi caiz midir?
CEVAP
Tenzihen mekruhtur. Yıkadıktan sonra yiyip içmesi mekruh olmaz, fakat mecbur kalmadıkça cünüpken yiyip içmemelidir.

Cünübün teri ve meni
Sual:
İhtilam olunca veya eşiyle beraber olduktan sonra, üstündeki bütün elbiseleri çıkarıp yıkamak gerekir mi? Cünüp iken ter bulaşan elbiselerle namaz kılınır mı?
CEVAP
Cünübün teri necis değildir. O elbiselerle namaz kılınır.

Meni, Hanefi’de necis, diğer üç mezhepte temizdir. Maliki’de, bir kavle göre meni necistir.

İhtilam olan kimse, elbiselerin tamamını çıkarması gerekmez, sadece meni bulaşan yeri yıkaması kâfi gelir. Meni kurumuşsa, ufalanırsa temizlenmiş olur. O elbiseyle namaz kılınabilir.

Cünüplük ve vesvese
Sual:
Cünüp olunca, bir şeye dokununca onun pis olacağını zannediyor, bu yüzden sıkıntı çekiyorum. Bu vesvese mi?
CEVAP
Evet, vesvesedir. Cünüp kimse nereye dokunursa dokunsun pis olmaz.

Mescid olarak kullanılan oda
Sual:
Evde mescid olarak kullanılan odaya girerken itikâfa niyet edilebilir mi? Buraya cünüp girebilir mi?
CEVAP
Mescid olarak kullanılan odaya girerken itikâfa niyet edilebilir. Buraya cünüp de girebilir. Halbuki mescidlere cünüp girilmez.

Cünübün selam vermesi
Sual: Cünüp kimse selam verebilir mi ve verilen selamı alabilir mi?
CEVAP
Elbette, selam verip alabilir. Hiç mahzuru olmaz. Selam güzel bir duadır. Cünüp kimse, Kur’an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.

Cünüp Kur'an okuyamaz
Sual: İslam Ahlakı kitabında, (Cünübün düşmandan korunmak için bir iki kısa âyet okuması caiz olur) deniyor. Bu hükme göre Kul E'uzüler okunabilir mi?
CEVAP
Kul E’uzüler âyet değil sûredir. Bunlar cünüpken okunmaz. Kısa âyetler okunabilir. Mesela düşman şerrinden ve belalardan kurtulmak için (La ilahe illa ente sübhaneke innî küntü minez-zâlimin) âyet-i kerimesi okunabilir.

Cünübün tırnak kesmesi
Sual:
Cünüpken, gusletmeden önce, elini yüzünü yıkayıp tırnaklarını kesen veya sakal tıraşı olan yine mekruh işlemiş olur mu?
CEVAP
Evet, elini yüzünü yıkasa da, yine tenzihen mekruh olur.

Gusülsüz camiye girmek, namaz kılmak
Sual: Bir kimse, gusül gerektiren bir durumdan sonra, gusül abdesti almadan Kur’ân-ı kerim okuyabilir, namaz kılabilir ve camiye girebilir mi?
Cevap:
Bu konuda El-fıkh-ü alel-mezâhib-il-erbe’ada deniyor ki:
“Cünüp olan erkeğin ve kadının, gusül abdesti almadan evvel, abdestsiz yapılması caiz olmayan, amellerden birini yapması, dört mezhepte de haramdır. Mesela, cünüp iken, farz veya nafile namaz kılması helal değildir. Su bulamaz ise veya hastalık gibi bir sebeple, suyu kullanamazsa, teyemmüm etmesi lazım olur. Cünüp iken, farz veya nafile oruç tutması sahih olur. Kur’ân-ı kerimi tutması ve okuması haramdır. Kur’ân-ı kerimi abdestsiz tutmak da helal değildir. Mescide girmesi de haramdır. Düşmandan korunmak için veya bir hüküm çıkarmak için, bir iki kısa âyet okuması, mescidden kova, ip, su almak için veya başka yol bulamadığı için, girip hemen çıkması caiz olur. Dua niyeti ile bir kısa âyet, mesela Besmele okuyabilir. Mescide girmeden teyemmüm eder.”

Sual: Cünüpken, vücuttaki kılları almanın, koltuk altı ve kasık tıraşı olmanın mahzuru var mıdır?
Cevap:
İbni Âbidînde; “Cünüp iken, kasıkları tıraş etmek mekruhtur” denmektedir.

Cünüp ve hayızlı iken camiye girmek
Sual: Bir Müslümanın cünüpken veya hayızlı iken camiye girmesi, Kur’ân-ı kerimi tutması ve okuması caiz midir?
Cevap:
Bir Müslümanın, cünüp veya hayızlı iken camiye girmesi, hatta cami içinden geçmesi haramdır. Geçecek başka yol bulamazsa veya camide cünüp olursa yahut camiden başka yerde su bulamazsa, teyemmüm edip girer ve hemen çıkar. Cünüp ve hayız hâlinde bulunanın, Kur’ân-ı kerimi okuması, Mushafı tutması ve Kâbe-i muazzamayı tavaf etmesi, dört mezhepte de haramdır. Kur’ân-ı kerimi ve âyet-i kerime yazılı şeyleri abdestsiz tutmak da haramdır. Yapışık olmayan bir şey içinde, mesela çantada iken tutmak caizdir. Fatihayı ve dua âyetlerini, dua niyeti ile okuması ve her duayı okuması haram değil ise de, duayı abdestli okumak müstehabtır. Tefsirler, Kur’ân-ı kerim gibidir. Başka din kitapları, dua gibidir.

Sual: Hayız halindeki bir kadın, çocuğunu emzirebilir mi?
Cevap:
Hayız halindeki kadın, göğsünü yıkamadan, çocuğunu emzirebilir. Cünüp kadının, göğsünü yıkamadan emzirmesi mekruh olur.

Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm.

Bilmek istediğim, abdestsiz olduğum zamanlarıda Allah zikrini yapabilirmiyim ?


Cevap: Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

DinimiSevdim
Allah ne diyor : " BENİ HER AN ANIN. " o zaman abdestsiz de olsa anacaksın.
Ancak abdestli zikir çekmek ALLAHa daha sevimlidir.


Cevap: Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

islamyolu
kardeşim abdestsiz Kurana dokunamazsın.

Abdestsiz Ezberindeki süreleri okuyabilirsin.

Cünüplü halde isen Dua ayetlerini okuyabilirsin ve zikir çekebilirsin.


Cevap: Abdestsiz olduğumuz zaman da zikir yapablirmiyiz ?

ebediyyetyolcusu
uzun bir zamandan sonra merhaba&#;)

Kardeşim RedveKabul@

Abdestsiz Kuran okumakla neyi kasdediyorsun ezbere demek istedin herhalde ?!

Ona (Kuran&#;a) temizlenenlerden başkası el süremez. (Vakia Suresi 79)

Zikirden benim kasdım Allah, Allah diye kez zikretmek. Abdest sorunum oluyor mide ve bağırsak rahatsızlığından dolayı.

Ancak namazlardan sonra SubhanAllahi ve bir hamdihi diye kez tekrar ediyorum, size tavsiye ederim sevabı ve fazileti büyüktür.

Manası: "Allah&#;ım seni noksan sıfatlardan tenzih eder sana hamd ederim"


ersin52
Abdessiz zikir yapabilirsiniz abdesli olursa daha etkili olabilir yadi şeytanın vesvesesi başarısız olur uyuma hissi biraz daha düşer 70 bin la ilahe illalalah çekip ölmüş yakınınız vesayre akraba ğibi kişilere bağışlarsanız cehennem azabında ıse kurtarma şansınız var yükünü azabını hafifletirsiniz inşAllah


şair_baba
kardeşim zikir Allah&#;a seni yaradana yaklaşmaktır her zaman zikir yapabilirsin yanlız abdesli iken yapılan zikrin yakınlaşama açısından daha çok ehemmiyeti vardır zatem bir müslüman her zaman abdesli gezmesi daha çok sevaptır.


ebediyyetyolcusu
"bir müslümanın herzaman abdestli gezmesi çok sevaptır"&#;peki, Bağırsakların da gaz yaparsa her zaman abdestli gezebilirimisin ?&#;.:)


karadamlalar
"abdestli gezmek çok sevaptır" ın kaynağı nedir? bir kişinin kendini haramlardan ve nefsin malayani isteklerinden alıkoyması adına abdestli dolaşmayı bir adet haline getirmesi güzel olabilir, fakat sağlığa da zarar vermemek lazım. soruya gelince cünüpken dahi zikirler yapılabilir, hatta ezberden ayet okunabilir. fakat mushaftan okumanın meşru oluşu ihtilaflıdır.


ebediyyetyolcusu
"Abdest müminin silahıdır"
konuyu neden açtım ? sağlık problemim var ondan.. Allahı zikretmek elbette ibadetlerin en büyüğüdür fakat her zaman abdestli olmak her insan için kolay değildir. Bu yüzden abdestsiz olduğumuz zamanlarda da Allah&#;ı zikredebilirmiyiz ?


Allahde yeter
tespihte zikirde cekebilirsin.


termal
Bence de yapılabılıseafoodplus.infoım ben Hz Veysel Karane zikrini 6 aydır yapıyorum&#;Ve hayatımda bır suru guzellıkler yaşadım&#;


Kayıtsız Üye
la ilahe illAllah defa okumaya başladım fakat bine geldigimde la ilahe illah mı sadece yoksa la ilahe illAllah Muhammedun rasulullah kez okunacak


Kayıtsız Üye
70 bin defa okunan la ilahe illAllah mı yoksa lailahe illAllah Muhammedun rasulullah mı olacak


imam
abdestsiz zikir yapılır dini bir sakıncası yoktur


Kayıtsız Üye
Allahı anan her erdem abdest almalıdıseafoodplus.info olmalıyıseafoodplus.info ile bir ilişki içinde iken abdest alsamı sorusu bile çok saçseafoodplus.info yoktan vareden için abdest almak çok zor değil.


Kayıtsız Üye
Abdestsiz kur an okunmaz buyuk gunahtir


Kayıtsız Üye
Abdestsiz nasıl Kur&#;an okunur kim söylüyor nerden uyduruyorsunuz bunları abdestli olmaya ancak mümin dikkat seafoodplus.info yaptığın fiile olan saygının timsalidir ayrıca hep temiz olmanın gostergesidir


Kayıtsız Üye
1 &#; Örgü örürken, la ilahe illAllah diyorum caiz mi?

2 &#; yalniz Allah Allah Allah diyerek zikir yapmak hakkinda bir Delil varmi ögrenmek istiyorum


arifselim
1- Örgü örerken her türlü zikir veya duaları okuyabilirsin bu caizdir hemde çok sevaptır.

2- Esmaül hüsnayı anmak hakkında hem ayetler hemde hadisler vardır. Allah ismi de esmaül hüsna içinde en büyüğüdür.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum Abtest muminin. silahi degildir güzel kardesim dua ve sabir muminin en buyuk seafoodplus.info kuranda furkan suresinde ehemniyet die gecerken sabir ise muratlara ve isteklere kavusulucagini Sabredip güzel is yapablara mujde olarak hem dunya hemde ahiret kazabcindan bas eder genel olrak&#;onun için bir muslumanin silahi abdest degildir&#;abtest bir nurdur temizlenmedir bu temizlenme sadece maddi değil gunahlarinda goturdugu manevi bir temizliktir&#;nurdur&#;abtest su ile alindigi için seytn cinler vesvese veremez. Sebebi ise atesden yaratilan varlklar suya dayaniksizidir bunun için abtestli duran kimseler durayanlara gore vesveselere açıseafoodplus.info yuzdendirki abtest&#;manevi ilacın kilididir aldikdan sonra kapi acilir ordan iceriye girdiginde iatedigin receteyi alabilirsin en iyisi namaz kılmaktir en lezzetliside kuran okumaktir&#;kisacasi abtest&#;besmele gibidir&#;manevi boyuta manevi acidan gecisi rahat yapabilmektir&#;vesselam&#;.


Kayıtsız Üye
Apdessiz derken a&#;ıkca sorayım adetliyken tesbih çekilirmi


arifselim
Namaz abdesti veya gusül abdesti olmadığı halde tesbih çekilebilir. Dolayısıyla da adetliyken de tesbih çekilebilir ve dualar edilebilir. Haram olan ise cünüp olarak bir namaz vaktinden fazla kalmaktır.


Kayıtsız Üye
Merhaba .. Benimde gaz problemim var . Vucudum gaz yapiyor ve Yurt disinda yasiyorumHer zaman abdest alamiyorum burada yer kisitliligi var . Abdestsiz Zikir yapabilirmiyim. Kitaptan sure okuyabilirmiyim. Yasin suresini belki okuyamam ama küçük sureleri okuyabilirmiyim.


arifselim
Merhaba. Geçmiş olsun. Abdestsiz iken her türlü zikri okuyabilirsin. Kuranı kerime dokunmamak şartıyla namaz abdesti olmadan onuda okuyabilirsin. Abdestsiz kurana sadece dokunmak haramdır ama okumak yasak değildir.


Kayıtsız Üye
Abdestsiz iken SübhanAllah, Elhamdülillah, Allahuekber bunlar Allahu teala nın En sevdiği zikirler abdestsiz çekilebilir.


Kurban
Bağırsak ve mide sorunu, ehli iman bir hekim tarafından tespit edilmişse zaten özürlü muamelesi görürsün ki, bu da iki vakit arası her vakit abdest almak kaydıyla, herşeyi yaparsın demek.


Kayıtsız Üye
kardeşim ben de o zikre başladım daha bir haftadır. abdestsiz oluyorum ben seafoodplus.info zikri yaparken huşu beynimizde ilahi düşüncenin olması önemli mi? ya beni hep uyku basıyor. çünkü sabah kalkınca gece uyumadan yapıyorum belki de ondandıseafoodplus.info bir mahzuru var mı acaba yaptığın için sormak istedim


HALVET
99 kez LA İLAHE İLLAH deyin de yani her seferde Muhammedün Resulullah diyerek yapabilirsiniz


Kayıtsız Üye
Abdestsiz olduğumuzda Allah&#;ın isimlerini çekebilir miyiz çok zor bir durumda iken dilek için


Ensar
Allah cc isimlerini abdestsiz halde okuyabilir ve Allahın adı ile duada bulunabilirsiniz. Cünüplü halde iseniz Allah&#;ın isimlerini dua ve zikir maksatlı olmak üzre yine okumanızda dile getirmeniz de herhangi bir sakınca yoktur.


Sirca
Her de sonuna Muhammeden rasulllah eklenir


abdestsiz zikir çekilir mi, abdestsiz tesbih çekilir mi, abdestsiz zikir yapılır mı

Bu kategoride yer alan Şu beş şeyi yapmadan yatma başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

  • 18 Ekim ,

    Ben doktora vesayre gitmedim ama abdest alınca bir sıvı geliyor bende bozulduğunu düşünüp daha da abdest almıyorum bende özürlü muamelesi görürmüyüm yani

Hayız Hükümleri

Arama:     

HAYIZ GÖREN KADINLARIN KISIMLARI &#;&#; HAYIZ

Âdet gören kadına aşağıda açıklanan birkaç şey haramdır:

1
) Namaz gibi abdest, gusül veya teyemmümle yapılması gereken ibadetler. Adet gören kadın bu gibi amelleri sahih amel niyetiyle yapması caiz değildir. Fakat cenaze namazı gibi, abdest, gusül ve teyemmümü gerektirmeyen ibadetleri yerine getirmesinde sakınca yoktur.

2
) Cünüp olan kimse için haram olan şeylerin hepsi. Bunlar, cenabet bölümünde açıklanmıştır.

3
) Sünnet yerine kadar dâhil olup, meni gelmese dahi cinsel ilişkide bulunmak hem erkeğe hem kadına haramdır. Hatta farz ihtiyata göre sünnet yerinden azını da dahil etmemelidir.

Kadının âdet görmesinin kesinlik kazanmadığı ama şer'î açıdan kendisini âdetli sayması gereken günlerde de cinsel ilişkide bulunmak, haramdır. O hâlde on günden fazla kan gören ve hükmü sonra açıklanacağı üzere kendi akrabalarının âdet günlerini kendine âdet edinmesi gereken kadınla kocası, cinsel ilişki kuramaz.

Eğer erkek karısıyla adet günlerinde cinsel ilişkide bulunursa istiğfar etmesi gerekir. İyi olmasıyla birlikte kefaret vermek farz değildir. Kefareti adetin başlarında sikkeli bir miskal altın, yarısında yarım miskal ve sonunda dörtte bir miskaldir. Şer’i bir miskal, 18 nohuttur.

Cima hariç, hayızlı kadını öpmek veya oynaşmak gibi diğer zevk alma şekillerinin sakıncası yoktur.

Kadın hayızlı iken yapılan boşama geçersizdir.

Adet gördüğünü veya adetten kesildiğini söyleyen kadının, yalan konuşma konumunda değilse, sözünü kabul etmek gerekir. Aksi taktirde sözünün kabul edilmesi şüphelidir.

Kadın namaz esnasında adet görürse namazı batıldır. Hatta son secdeden sonra ve namazın son harfini söylemeden önce dahi olsa vacip ihtiyat gereği batıldır.

Kadın namaz arasında hayız olup olmadığında şüphe ederse, namazı sahihtir. Ama namazdan sonra, namaz esnasında hayız olduğunu anlarsa, kılmış olduğu namaz batıldır.

Kadın adetten kesildikten sonra abdest, gusül veya teyemmümle yerine getirmesi gereken namaz ve diğer ibadetler için gusül almalıdır. Bu gusül hükmü de cenabet guslü gibidir. Abdest almaya gerek kalmaz. Gusülden önce abdest alması daha iyidir.

Kadının görmüş olduğu hayız kanı tamamen kesildikten sonra, gusletmemiş olsa bile, talâk verilirse sahihtir; kocası onunla cinsel ilişki kurabilir. Ancak farz ihtiyata göre vajinayı yıkadıktan sonra yapılmalıdır. Bununla birlikte gusletmeden önce onunla cinsel ilişkiden sakınmak ihtiyaten müstehaptır. Ama camide durmak, Kurân yazısına dokunmak gibi âdet görürken haram olan şeyler, gusletmedikçe helâl olmaz. Yine farz ihtiyat gereği mescit de durmak gibi, taharet şartından dolayı haram olmaları sabit olmayan yerler için de hüküm aynıdır.

Abdest ve gusül için yeterli su olmaz ve mevcut su ancak gusle yetecek miktarda olursa, gusletmeli ve abdest yerine teyemmüm etmelidir. Su sadece abdeste yetecek kadar olur ve gusle yetmezse, abdest alıp gusül yerine teyemmüm etmelidir. Eğer hiç birisi için su olmazsa, guslün yerine teyemmüm etmelidir. Abdestin yerine de teyemmüm etmesi daha iyidir.

Âdet gören bir kadının bu hâle ait günlerde terk ettiği günlük farz namazların kazası yoktur; fakat Ramazan ayında terk ettiği farz oruçları sonradan kaza etmelidir. Yine ihtiyaten farz olarak nezir sebebiyle belirli zamanla farz olup hayız halinde tutmamış olduğu oruçları da kaza etmesi gerekir.

Namazı geciktirdiği takdirde hayız göreceğini bilen bir kadın, vakit girer girmez, hemen namazını kılmalıdır. Aynı şekilde ihtiyaten farz olarak, namazı geciktirdiği taktirde hayız olacağına ihtimal verirse hüküm aynıdır.

Kadın namazı geciktirir ve vaktin evvelinden, temiz elbise giymesi ve abdest alması gibi namazın mukaddimesini tamamlayarak bir namaz kılabilecek vakit geçer, sonra adet olursa, o namazın kazası ona farzdır. Hata vakit girdikten sonra abdest ya gusül alarak veya teyemmümle bir namaz kılabilme imkanı olmasına rağmen kılmazsa, diğer şartlar için vakit yeterli olmasa da, farz ihtiyat gereği o namazı kaza etmelidir. Ama hızlı okuma, yavaş okuma ve diğer şeylerde kendi halini göz önüne almalı; örneğin, seferi olmayan bir kadın eğer öğlen vaktinin evvelinde namaz kılmazsa, onun kazası ancak öğlenin evvelinden, su ile taharet sağlayıp 4 rekât namaz kılabilecek kadar bir süre geçtikten sonra hayız olursa farz olur. Seferi olan kadın içinse taharet sağlayarak iki rekât namaz kılabilecek kadar bir zamanın geçmesi yeterlidir.

Kadın, namazın son vakitlerinde tamamen âdetten temizlenir ve gusül edip vakit geçmeden bir rekât veya daha fazla namaz kılabilecek kadar vakti varsa o namazı kılmalıdır. Kılmazsa onu kaza etmelidir.

Âdet gören kadının gusül almak için yeterli vakti olmaz; ancak teyemmümle namazı vaktinde kılabilecekse, farz ihtiyate göre o namazı teyemmüm ederek kılmalıdır. Kılmazsa da kaza etmelidir. Ama vaktin darlığından başka ayrı bir nedenden dolayı vazifesi de teyemmüm etmek olursa suyun ona zararı olursa, teyemmüm edip o namazı kılmalı, Kılmazsa kaza etmelidir.

Âdet gören kadın, temizlendikten sonra namaz için yeterli vakit olup olmadığı hakkında şüpheye düşerse, namazı kılmalıdır.

Namaz için gerekli hazırlıkları yapıp, bir rekât namaz kılacak kadar vakit olmadığını sanıp namaz kılmaz ve daha sonra yeterli vakit olduğunu anlarsa, o namazın kazasını kılmalıdır.

Hayızlı kadının âdet gördüğü hâlde namaz vakitlerinde, kanı temizlemesi, pamuk ve bezi değiştirmesi ve abdest alması, eğer abdest alamıyorsa teyemmüm etmesi ve önceden namaz kıldığı yerde kıbleye doğru oturup zikir, dua ve salavatla meşgul olması müstehaptır.

Âdet gören kadının, üzerinde Kurân taşıması ve onu okuması, herhangi bir yerini Kurân'ın kenarına ve yazı aralarına değdirmesi ve yine kına ve benzeri şeyler yakması, bir kısım fakihlere göre mekruhtur.

HAYIZ GÖREN KADINLARIN KISIMLARI &#;&#; HAYIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir